Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 29 lis 2024, o 06:50

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 kwi 2016, o 08:03 

Podziękował : 246
Otrzymał podziękowań: 150
Uprawnienia żeglarskie: sj
waliant napisał(a):
A warto wszystkie?

Muszę, autopilotów i samosterów jeszcze nie mam. Ile nocy można nie spać ?
waliant napisał(a):
Wyciąg w postaci pliku

Bardzo proszę. Posiadaczy nowszych też Bardzo proszę. Wiem, ale co gotowizna to gotowizna. ;)

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Zbieraj napisał(a):
Jak myślisz, kto wygrał?

ŁEB DAM ŻE WŁADZIA :oops:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2016, o 08:06 

Podziękował : 1714
Otrzymał podziękowań: 4108
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Zbieraj napisał(a):
Urząd Morski w Szczecinie miał rację, a Ustawodawca miał władzę. Jak myślisz, kto wygrał?

No to ... pięknie. Przepisy mogę sobie doczytać (nawet przez rejsem na zgniły zachód to zrobię), ale jaka teraz jest praktyka?
M@rek, powiedz co wiesz! :)

emeryt napisał(a):
Muszę, autopilotów i samosterów jeszcze nie mam. Ile nocy można nie spać ?

Jasne. To może jednak daj to ogłoszenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2016, o 08:36 

Jak dobrze poszukasz to na "Szukam" jest moja propozycja. Drugi sam się zgłosił. Ale czasowo nie wyrabia. Żeby jechać od początku do końca, non stop, to ponad dwie doby, lub z jednym przystankiem, to ponad trzy doby, w/g mnie, na taki "wyczyn" potrzeba minimum trzech. Zobaczymy, do skierowania dziobu na zachód, jeszcze rezerwa czasu jest. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2016, o 08:52 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
emeryt napisał(a):
waliant napisał(a):
A warto wszystkie?

Muszę, autopilotów i samosterów jeszcze nie mam. Ile nocy można nie spać ?(....):

A masz foka sztormowego i rumpel? Jeśli tak - to masz możliwość samosterowności najbardziej tradycyjnymi (ale jak najbardziej działającymi) metodami...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2016, o 09:01 

emeryt napisał(a):
potrzeba minimum trzech

We dwie osoby spokojnie dacie radę.
Polecam gumy na rumpel, wtedy jest większa swoboda, a bezinwestycjne praktycznie. Można jak Monia napisała, ale to więcej kombinowania.
To kiedy? A w ogóle to może nowy wątek by się przydał, bo temat zupełnie zdryfował ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2016, o 09:02 

To że mam możliwość to wiem, ale nigdy sam, po morzu nie płynąłem, to skąd mnie umieć.
Spróbuje na Dąbskim, zawsze to spokojniejsze wody. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2016, o 09:17 

Nie wiem czy warto, rejestracje w PZŻ, Pani powiedziała że mam mieć do końca kwietnia-podobno. Jak będzie rejestracja, to starania by zwodować (oby nie zatonął), licho nie śpi.
Jak nie zatonie, to z tydzień popływać "odbiorowo" i "serwisowo" po zatoce. Powrót do domu odstawić wozidlo, parę dni pomieszkać, w pociąg do Pcka i zaczynać. To chyba będzie połowa maja. Tak mi się marzy. :oops:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2016, o 10:00 

emeryt napisał(a):
Tak mi się marzy

Marzenia trzeba spełniać! Trzymam kciuki.
A jachcik, jak zerknąłem w necie, nieduży i wygląda sympatycznie, dla jednej-dwóch osób łatwy do obsłużenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2016, o 10:12 

Podziękował : 155
Otrzymał podziękowań: 366
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
emeryt napisał(a):
To że mam możliwość to wiem, ale nigdy sam, po morzu nie płynąłem, to skąd mnie umieć.

W pojedynkę bez autopilota, samosteru, albo sprawdzonej na tej konkretnej łódce samosterowności "naturalnej", jednak bym się nie pchał, nawet przy założeniu dziennych tylko przelotów.

Z drugiej strony, dwóch w miarę kumatych ludzi, albo jeden bardziej kumaty i jeden zielony, ale zdolny do trzymania steru w każdych warunkach, wystarczy do latania po Bałtyku bez zbędnych przystanków.

Dużo zależy też od tego, czy masz czas poczekać tydzień, jeśli wieje uparcie w pysk, albo ciut silniej niż byś sobie wymarzył...

A wątek rzeczywiście zdryfował. Może warto nowy założyć? I załogant się wtedy łatwiej znajdzie....

Marcin

Za ten post autor marcin_palacz otrzymał podziękowanie od: waliant
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2016, o 10:15 

Podziękował : 1875
Otrzymał podziękowań: 2418
Uprawnienia żeglarskie: -
Skojarzenie przy okazji. Może komu przydasie?
http://sfbaysss.net/resource/doc/Single ... dition.pdf
Np.:
https://thisoldsailboat.files.wordpress ... system.png

Za ten post autor Ryś otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2016, o 11:00 

Założyłem, zgodnie z sugstiami nowy temat w Opowiadaniach, wątek "Na emeryturę do Szczecina"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2016, o 11:27 

Podziękował : 417
Otrzymał podziękowań: 403
Uprawnienia żeglarskie:
Ryś napisał(a):

Naturalnie, że przydasie !

Wprawdzie tylko zdążyłem przejrzeć, ale to znakomita książka :D

Chapeau, Rysiu !

Pozdrawiam
tomasz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2016, o 12:53 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Do Świnoujścia, Szczecina zgłaszać się nie trzeba! W Dziwnowie mile widziane ale tez niekoniecznie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2016, o 13:10 

Male dopowiedzenie, do Dziwnowa zglaszamy kapinatowi.Bosman portu jachtowego nie ma nic do rzeczy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2016, o 13:27 

Emerycie jak masz jakieś urządzenie na android komórkę lub tablet to możesz dokupić sobie mapy navionicsa za 150 zł i spokojnie na tym nawigować, mapy papierowe też się przydadzą rzecz jasna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2016, o 13:44 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Zbieraj napisał(a):
waliant napisał(a):
kapitanat w Świnoujściu olewał i stosował własne zasady. Zmieniło się?
To nie były "własne zasady", tylko zarządzenie dyrektora SUM-u, ale przyszło nowe.
Urząd Morski w Szczecinie miał rację, a Ustawodawca miał władzę. Jak myślisz, kto wygrał?

Prędzej czy później wygrywa rozsądek.
Teraz wygrywa w ten sposób, że mamy ustawę nakazującą podawanie informacji i uzyskanie zgody od kapitanatu portu, mamy przepisy portowe surowo nakazujące to samo, mamy nawet srogą karę, przewidzianą w ustawie dla tego, co wejdzie lub wyjdzie do/z portu i się nie zgłosi - i mamy praktykę, w której sami powołani do zbierania informacji i udzielania zgody sugerują, by drobnoustroje szły boczkiem, nie przeszkadzały innym statkom i nie zawracały niepotrzebnie... gitary.
Rzekłbym - klasyczny przykład zbędnych, samo-ośmieszających się przepisów prawa.

A Pan Minister, władny prawo zmieniać i szczegółowo poinformowany o tej sytuacji - milczy wymownie:
http://www.saj.org.pl/aktualnosci/209-p ... istra.html (pkt 3)

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Ostatnio edytowano 25 kwi 2016, o 13:49 przez Jaromir, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2016, o 13:48 

Podziękował : 3032
Otrzymał podziękowań: 2648
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Jaromir napisał(a):
Teraz mamy ustawę nakazującą
A co z cumowaniem do burty, myciem pokładu i tarczami przeciwszczurowymi???

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Za ten post autor Stara Zientara otrzymał podziękowania - 2: cine, waliant
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2016, o 13:51 

Jaromir napisał(a):
Rzekłbym - klasyczny przykład zbędnych, samo-ośmieszających się przepisów prawa.

Najgorsze jest to, że zawsze można komuś gdzieś podpaść i wtedy może to boleć finansowo...

Jaromir napisał(a):
A Pan Minister, władny prawo zmieniać i szczegółowo poinformowany o tej sytuacji - milczy wymownie:

Tak jak i poprzednicy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2016, o 13:55 

Stara Zientara napisał(a):
Jaromir napisał(a):
Teraz mamy ustawę nakazującą
A co z cumowaniem do burty, myciem pokładu i tarczami przeciwszczurowymi???

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

Nic się nie zmieniło - od jesieni zeszłego roku przepisy ustawy o obszarach morskich Rzeczpospolitej i administracji morskiej wymagają zakładania na cumy tarcz przeciwszczurowych a także uzyskania zgody na spłukanie pokładu wodą albo cumowanie do burty innej jednostki. Brak tarcz przeciw szczurom albo zgody może być podstawą do ukarania mandatem karnym.

waliant napisał(a):
Tak jak i poprzednicy.

Dokładnie, przy czym obwarowany zapisaną w ustawie sankcją karną nakaz uzyskiwania zgody na płukanie wodą pokładu, cumowanie do burty, etc, etc. - niezależnie od wielkości i przeznaczenia jednostki - to radosna twórczość poprzedniego ministra:
viewtopic.php?p=390530#p390530

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2016, o 14:11 

Jaromir napisał(a):
mamy ustawę nakazującą podawanie informacji i uzyskanie zgody od kapitanatu portu, mamy przepisy portowe surowo nakazujące to samo, mamy nawet srogą karę, przewidzianą w ustawie dla tego, co wejdzie lub wyjdzie do/z portu i się nie zgłosi

A'propos sensowności i jakości prawa:
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0112281368
Kapitan statku, w tym statku służby państwowej specjalnego przeznaczenia, statku rybackiego o długości do 24 m, statku o wartości historycznej o długości do 45 m oraz jachtu morskiego, jest obowiązany, przed wejściem do portu i przed opuszczeniem portu, przekazać kapitanowi portu informację dotyczącą identyfikacji statku oraz uzyskać zezwolenie odpowiednio na wejście lub opuszczenie portu.

I a'propos możliwych kar:
dowódca jednostki pływającej Marynarki Wojennej, kapitan statku służby państwowej specjalnego przeznaczenia oraz prowadzący jacht morski, a także kierownik statku rybackiego o długości do 24 m, który przed wejściem do portu i przed jego opuszczeniem nie przekaże kapitanowi portu informacji o statku lub będzie manewrować statkiem niezgodnie z uzyskanym zezwoleniem na wejście lub wyjście; .......
podlega karze pieniężnej do wysokości nieprzekraczającej dwudziestokrotnego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia za rok poprzedzający, ogłaszanego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2016, o 14:18 

Ministra z partii PO. :rotfl:
Tomek, napisałem gdzieś, ze tych problemów ze zglaszaniem sie kompletnie nie czuje. Na przykładzie Dziwnowa widac to dokładnie zglosisz sie ok nie zglosisz tez problemu nie ma.Najwyzej pograniczniak w biegu spisze nazwę jachtu :D .
Kapinatat czasami pomaga.Gdy ich powiadomilem, ze będę wpływał na zaglach i mogę nie miec przez chwilę sterownosci grzecznie powiadomil o tym fakcie inne jednostki.Wiele ich nie bylo ale zawsze

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2016, o 12:22 

Na pewno w temacie. Panowie nawigatorzy, do map papierowych, polskich, jakiego ołówka (twardość, firma) używacie, i jakiej gumki. (firma, nazwa). :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2016, o 14:21 

emeryt napisał(a):
Na pewno w temacie. Panowie nawigatorzy, do map papierowych, polskich, jakiego ołówka (twardość, firma) używacie, i jakiej gumki. (firma, nazwa). :roll:

- Gumka biała, polimerowa ("plastikowa") Rotring, Pentel, albo jakakolwiek inna porządna - byle nie jakiś wymyślny gadżet dla uczniów. Duża, biała, polimerowa ("plastikowa") gumka Rotringa kosztuje 3-4 zł, czyli często taniej, niż jakieś chińskie zapachowe czy jarzeniowe w kolorze wynalazki dla kilkulatków, które śliczne są, ale ślady ołówka rozmazują i wilgoć chłoną...
- Ołówek automatyczny, 0.5mm, Rotring, Pentel, Faber-Castell albo inne "firmowe" (kosztują kilka, kilkanaście zł). Nie 0.3mm (lub 0.35mm) - bo w tym rozmiarze raczej trudno znaleźć grafity, zwłaszcza miękkie - a w grubości 0.5mm, no problem.
- Tej samej firmy co ołówek wkłady do ołówków (grafity), 0.5mm, polimerowe, miękkie (2B lub ostatecznie B), kosztują kilka zł.

BTW - subiektywnie - polskie mapy papierowe są drukowane na materiale innej, moim zdaniem gorszej jakości niż mapy brytyjskie (Admiralicji) czy rosyjskie. Kto nie wierzy - niech weźmie starą mapę Admiralicji i podobną mapę BHMW - i przetestuje obie na raz rozlaną herbatą (zostawić na 20 sekund i zebrać papierowym ręcznikiem kuchennym).

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: emeryt
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2016, o 18:02 

Dziękuję Ci Jaromirze.
Jutro pędzę do "papierniczego", jak mapy nowe to i reszta do nich obowiązkowo też musi być nowa. :roll:
I jeszcze, bo poprzednio zapomniałem zapytać, gdzie na Śląsku kupić ekierki nawigacyjne. W Katowicach na Mikołowskiej był sklep Skali gdzie bywały takie, teraz tylko był. :twisted:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2016, o 19:23 

Jak masz atlas, to może warto prowadzić nawigację na opakowaniu foliowym. Odpowiedni cienki flamaster, zmywalny. W ten sposób map nie dotykasz. Ale marki flamastra nie podam, sam chętnie poznam jakieś dobre.

Jak masz ploter, to realnie bardzo rzadko będziesz na mapę nanosił pozycję. Ja bez plotera i z gps-em bez mapy bardzo rzadko rysuję pozycję na mapie papierowej. Po prostu nie ma takiej potrzeby, bo zazwyczaj i tak płynie się na namiary gps-owe na odpowiednie punkty na wodzie czy brzegu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2016, o 19:46 

waliant napisał(a):
nawigację na opakowaniu foliowym. Odpowiedni cienki flamaster,

Pomysł godny patentu ;) będąc w papierniczym popatrzę za cienkimi i zmywalnymi.
waliant napisał(a):
na namiary gps-owe na odpowiednie punkty na wodzie czy brzegu.

Waliant, jaśniej proszę bo to ciekawe, może być poparte rysunkami, szkicami odręcznymi. :-o

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2016, o 20:05 

emeryt napisał(a):
jaśniej proszę bo to ciekawe,

Żadna filozofia. Masz w GPS wbite pozycje ważnych punktów, np pławę ŁEB, czy róg poligonu między Ustką i Darłowem, Rozewie, głowicę falochronu jakiegoś portu i tak dalej. Na ploterze masz to tym bardziej. Płyniesz do Łeby, to kierujesz się na pławę ŁEB. GPS podaje Ci kurs i odległość. Czego więcej potrzeba, żeby tam trafić?
Nanoszenie pozycji na mapę jest zazwyczaj zbędne, a jak masz ploter, to w ogóle zbędne. Ale żeby nie obudzić się z ręką w nocniku, ja co jakiś czas wpisuję pozycję jachtu do dziennika jachtowego. W razie padu wszystkiego, mogę znaleźć ostatnią i nanieść ją na mapę. Ale dopóki gps działa, to namiary na poszczególne punkty trasy wystarczają. No chyba że akwen trudny, albo naprawdę chcesz się zastanowić co dalej, to znaczek na mapie można zrobić.

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowanie od: emeryt
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2016, o 20:26 

Podziękował : 302
Otrzymał podziękowań: 800
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Robie podobnie jak waliant. Wklepuje w ręczniaka konkretne punkty: czyli meta, awaryjne porty (główki) po drodze, przeszkody (spłycenia, przylądki). To samo przepisuje sobie do zeszytu gdzie dopisuje również namiary i odległości miedzy tymi punktami. Daje tam też informacje o ewentualnych światłach które powinienem widzieć. Na trudniejszych odcinkach mam to na kartce w koszulce przezroczystej i przyklejam na ściance w kokpicie. To zazwyczaj robię mazakiem i dużymi literami żeby nawet w złych warunkach widzieć.
W zeszycie zapisuje tez aktualna pozycje. W różnych interwałach od 3-5h na łatwym odcinku do 1-0,5h na trudniejszych.
Po mapach nigdy nie pisałem.

http://calloftheocean.pl/

Za ten post autor baoo otrzymał podziękowanie od: emeryt
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2016, o 20:37 

Panowie, naśladując was przećwiczę taki sposób. Ale ołówek, gumkę, ekierki i zmywalny cienki flamaster kupię. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2016, o 20:46 

emeryt napisał(a):
Ale ołówek, gumkę, ekierki i zmywalny cienki flamaster kupię

Ależ oczywiście, trzeba/warto to mieć.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona