Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 29 lis 2024, o 00:06

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 paź 2011, o 20:27 

Podziękował : 417
Otrzymał podziękowań: 708
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Jakie jest za lub przeciw zastosowanie takiego zasilacza do zasilanie laptopa z instalacji jachtowej jak w podanym linku:http://www.proline.pl/?p=AMX+AX065-CAN Jak to jest z napięciem zasilania laptopów. Ten zasilacz ma napięcie wyjściowe 19V.

Pozdrawiam Marian Janaś

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 paź 2011, o 20:45 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 451
Uprawnienia żeglarskie: Jachtowy Sternik Mazurski
Marek napisał(a):
Na Polonusie zainstalowaliśmy zasilacz 24V na 12-24V, ze skokową, ale dość gęstą regulacją napięcia wyjściowego i pomimo obciążenia laptopem z dodatkowymi pierdółkami (karta PCMCIA, odbiornik AIS) nie wykazuje oznak chęci zmiany temperatury.

Wszytko zależy jak jest zrobiony taki reduktor 24/12. Impulsowe raczej się nie grzeją, te na kilku tranzystorach muszą bo cała redukcja napięcia idzie w ciepło (przy 3-5A, a tyle potrzeba mniej więcej do laptopa, wydzieli się coś około 40-60W).
Pan Bodzio napisał(a):
wrogiem laptopów i to największym jest alternator, czyli moment w którym uruchamiasz silnik. Potrafi dać taki przydźwiek do sieci że uwali Ci wszystko, szczególnie zaś jak jest zwalony.

Nie bardzo wiem o czym piszesz. Dlaczego alternator ma uszkodzić laptopa? Tylko uszkodzony alternator (jakie uszkodzenie?) czy nawet ten sprawny?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 paź 2011, o 10:57 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: Wioślarz, (małpa) ekstraordynaryjny
Olek napisał(a):
Pan Bodzio napisał(a):
wrogiem laptopów i to największym jest alternator, czyli moment w którym uruchamiasz silnik. Potrafi dać taki przydźwiek do sieci że uwali Ci wszystko, szczególnie zaś jak jest zwalony.

Nie bardzo wiem o czym piszesz. Dlaczego alternator ma uszkodzić laptopa? Tylko uszkodzony alternator (jakie uszkodzenie?) czy nawet ten sprawny?

1. Na początek przeczytaj to: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550437.html
2. Sprawdź jaki skok napięcia jest w stanie znieść twój lap przy załozeniu, że baterie masz na poziomie 11 V a od alternatora dostaniesz gwałtownie 15
3. Ile prądu będzie w stanie uciągnąć zasilacz (zanim go szlag trafi) jeżeli bateria lapa trzyma tylko 6 minut
4. Akumulatory połączone wprost w szereg o różnym stopniu zużycia
5. Po co się stosuje separację galwaniczną i kiedy o tym tutaj: http://www.ciba.pl/www/artykul7.htm
6. Inne ciekaawe urządzenia np. lodówki, hydrofory, silniki prądu stałego
Trzeba popatrzeć trochę na całość, nie tylko na sam alternator zanim się tego lapa podepnie do 12 V (o ile to będzie jeszcze 12 V) i jeśli to możliwe to w momencie rozruchu silnika odpiąć tego lapa dla bezpieczeństwa, albo stosować układ który np. ograniczyć ewentualne skutki.
Pozdrawiam !
Bogdan

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

Marian J. napisał(a):
Jakie jest za lub przeciw zastosowanie takiego zasilacza do zasilanie laptopa z instalacji jachtowej jak w podanym linku:http://www.proline.pl/?p=AMX+AX065-CAN Jak to jest z napięciem zasilania laptopów. Ten zasilacz ma napięcie wyjściowe 19V.

Pozdrawiam Marian Janaś

Trochę mało szczególnie to: Prąd 2,42 A
Ja używam przetwornicy gdzie Prąd jest na poziomie 4,5 A oczywiście z separacją
Pozdrawiam !
Bogdan

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 paź 2011, o 11:14 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Moniia napisał(a):
no wiem, dlatego się dziwię że się obruszasz. SPX, w wersji GrandPrix jest na dziwne łódki...

chcesz przez to powiedzieć, że moja jest dziwna....?

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 paź 2011, o 12:44 

Pan Bodzio napisał(a):
Trzeba popatrzeć trochę na całość, nie tylko na sam alternator zanim się tego lapa podepnie do 12 V

Podłączenie bezpośrednio do statkowych 12V zmienia całkiem postać rzeczy, bo wszystkie przetwornice/zasilacze/reduktory na tzw 12V pracują poprawnie w zakresie 11-16V. Z praktycznego punktu widzenia temat bezpośredniego podłączenia do 12V już nie występuje, nie ma już praktycznie nowych laptopów na 12V. Tendencja jest do zwiększenia napięcia zasilania, co jest tańszym sposobem na zapewnienie odpowiedniej mocy zasilacza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 paź 2011, o 14:56 

Podziękował : 276
Otrzymał podziękowań: 263
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Olek napisał(a):
nie ma już praktycznie nowych laptopów na 12V.

Jednak są. Asus Eee

Biały Wieloryb czyli...
(Marek Popiel)

http://whale.kompas.net.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 paź 2011, o 15:06 

WhiteWhale napisał(a):
Jednak są. Asus Eee

"nie ma już praktycznie nowych laptopów na 12V."
jeden przykład na setki (jak nie więcej) produkowanych typów/modeli to niewiele i chyba podpada pod "praktycznie już nie ma" ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 paź 2011, o 17:00 

Podziękował : 276
Otrzymał podziękowań: 263
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Olek napisał(a):
podpada pod "praktycznie już nie ma" ;)

To ja niestety podpadam pod ten nieistniejący problem

Biały Wieloryb czyli...
(Marek Popiel)

http://whale.kompas.net.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lis 2011, o 11:13 

Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 31
Uprawnienia żeglarskie: KJ
Problem ze skokami napięcia istnieje, a nawet odczułem jego skutki w tym roku, jak po odpaleniu silnika, laptop zasilany przez zasilacz DC->DC się lekko "znieczynnł" nie chciał w ogóle nic pokazać potem przez 4 minut, aż się zastanowił i ruszył. Problem występował co jakiś czas, aż w końcu zamigał mi kontrolkami, że ma uszkodzoną płytę główną i dupa zbita. Serwis.
Jacht był zupełnie nowy, przetwornica DC/DC dobra, działająca już rok, więc niby spoko. Do tej pory wszystko działa włączając w to zasilacz DC/DC, choć laptop od tygodnia ma nową płytę główną (teraz mi znowu ciężko się wtyka wtyczki w USB ;) ).

A co do nawigowania i energooszczędności, to ja używam map, laptopa jak chcę coś głębiej popatrzeć i dokładniej. Jak już ustalę sobie trasę w szczegółach mi odpowiadających, to przechodzę na ręczniaka podpiętego przez USB pod impulsowy zasilaczyk (ew. zwykły liniowy stabilizator też można). Ręczniak na dwóch akumulatorkach "paluszkach" AA (w sumie 2,4V) 2Ah działa 15 godzin... więc na 200Ah 12V... działał by dłużej, nawet się nie zastanawiam nad tym ;-) W nosie mam w tym momencie oszczędzanie energii na nawigację.

A co do laptopów, mój przy normalnej pracy, czyli wyświetlaniu map i nawigacji ze zwykłym modułem GPS na USB pobiera 11-13W... to mniej niż połowa jednej zwykłej żarówki "nawigacyjnej" ?

Pozdrawiam tutaj ekologów ;-)

Moje rejsy Pielgrzymem w 2019:
http://ortemsails.pl/rejsy-morskie.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lis 2011, o 11:27 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 758
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
yahu napisał(a):
Problem ze skokami napięcia istnieje, a nawet odczułem jego skutki w tym roku,

Stabilizator napięcia 12V, zwany czasem filtrem, kosztuje grosze. Warto o tym pomyśleć. Zakres pracy tego, który ja używam to 8-16V.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lis 2011, o 11:39 

Podziękował : 180
Otrzymał podziękowań: 212
Uprawnienia żeglarskie: zeglarz
Sąsiad napisał(a):
yahu napisał(a):
Problem ze skokami napięcia istnieje, a nawet odczułem jego skutki w tym roku,

Stabilizator napięcia 12V, zwany czasem filtrem, kosztuje grosze. Warto o tym pomyśleć. Zakres pracy tego, który ja używam to 8-16V.

yahu używał zasilacza i to on nie powinien dać napięcia większego niż potrzebne, bo za niskie nie zaszkodzi. Druga sprawa to źle pracujący alternator.
P/s yahu czy laptop był z baterią czy bez.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lis 2011, o 01:22 

Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 31
Uprawnienia żeglarskie: KJ
mariaciuncia napisał(a):
yahu używał zasilacza i to on nie powinien dać napięcia większego niż potrzebne, bo za niskie nie zaszkodzi. Druga sprawa to źle pracujący alternator.
P/s yahu czy laptop był z baterią czy bez.

Laptop był z baterią.
Nie wiem co się stało z zasilaczem, problem wystąpił ewidentnie po starcie silnika.

Pozdrawiam
Jasiek

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

Sąsiad napisał(a):

Jaki masz na myśli ? Bo poszukałem chwilkę i nie wiem co masz dokładnie na myśli.

Pozdrawiam

Moje rejsy Pielgrzymem w 2019:
http://ortemsails.pl/rejsy-morskie.html

Ostatnio edytowano 28 lis 2011, o 01:28 przez Stara Zientara, łącznie edytowano 1 raz
poprawiłem cytowanie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lis 2011, o 02:00 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 758
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
yahu napisał(a):
Jaki masz na myśli ?

Mojego w guglu nie znalazłem, ale jest np.
http://sklep.kempingowe.pl/Stabilizator_napiecia_12V_8A__POWER_BOOSTER-622.html
Ten jest zresztą dość drogi, za to mały i lekki, ale na pewno są też tańsze (mój kosztował 70zł)

PS Należy szukać "stabilizator napięcia" lub "filtr przeciwzakłóceniowy". Nie wiem dlaczego te nazwy są stosowane wymiennie, bo oficjalnie dotyczą innych produktów.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3