Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 29 lis 2024, o 00:29

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 paź 2011, o 15:40 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
rfryca napisał(a):
Moim zdaniem to najbardziej aktualna mapa na świecie.

Ale tylko Twoim zdaniem... Nie pytaj kiedy pojawił się terminal kontenerowy w gdańskim Porcie Północnym...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2011, o 15:46 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Cape napisał(a):
Eeeetam, przecież wszyscy wiedzą, że w Gibraltarze rozbudowano marinę :lol: Do tego nie potrzeba Googli :evil:

W jakim Gibraltarze????
Koniecznie chcesz tak narażać się Hiszpanom?? :lol:

*dla mniej zorientowanych: La Linea to miejscowość po hiszpańskiej stronie granicy. Marina zasadniczo zbudowana jest na linii granicy :)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2011, o 16:03 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Moniia napisał(a):
W jakim Gibraltarze????
Koniecznie chcesz tak narażać się Hiszpanom??

Wiem, ale jak bym napisał La Linea to by nikt nie wiedział gdzie to jest. Nawet Google :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2011, o 16:05 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
@ fanboy google, Polska w budowie & aktualność Google Maps

http://maps.google.pl/maps?hl=pl&ll=52.235264,20.911617&spn=0.065495,0.16531&t=k&z=13&vpsrc=6

Defaut City. Czego Ci brak na tym zdjęciu mimo fajnej daty? W razie czego przeleć się w teren i sprawdź - obiekt duży, liniowy, trudy do przeoczenia - na pewno znajdziesz.

Dla ułatwienia poniżej inna, darmowa internetowa, powszechnie znana mapa, cokolwiek bardziej aktualna ;)

http://www.zumi.pl/,Warszawa_centrum%20miasta,Szukaj,20.9428664,52.250776,2,4,namapie.html?

Ostatnio edytowano 14 paź 2011, o 16:43 przez Były user, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2011, o 16:15 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 6
Uprawnienia żeglarskie: JSM
Moniia napisał(a):
Masz tu dwie fotki. Jedna wzięta "w tej chwili" z Google Earth

W OSM- czyli podkładzie pod UMP-pcPL też raczej nie wygląda inaczej niż w google, a jak jest w płatnych C-Map albo innych ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2011, o 18:48 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Jurmak napisał(a):
rfryca napisał(a):
nie zarzucasz chyba że google maps są nieaktualne ?
Moim zdaniem to najbardziej aktualna mapa na świecie
.

Ale tylko Twoim zdaniem... Nie pytaj kiedy pojawił się terminal kontenerowy w gdańskim Porcie Północnym...

Ja popatrzałem trochę na wschód - i obejrzałem jak w Google Maps wyglądają szczegóły dookoła Wyspy Sobieszewskiej. To niewielka wyspa, jakieś 8.5 na 2 kilometry maksymalnie...
Skupiłem się na wodzie i na tym co nad wodą...

I twierdzę, że nie warto pytać czemu na guglomapach, w istniejącej trzeci sezon przystani PKM Wiślinka, stoi barka z fosfogipsem (ostatnia stała tam w rzeczywistości 4 lata temu...), czemu otwarta 3 lata temu przystań Galeona obok widoczna jest w maps na początkowym stadium budowy.
Nie pytaj też co robią w googlemapiarni stogi siana na terenie działającej przystani przy moście sobieszewskim, nie interesuj się czemu w Błotniku zamiast pomostów są krzaki ani czemu opatrzono to miejsce nic nikomu nie mówiącą nazwą "Szewce".
Nie pytaj czemu w guglomaps widok wejścia na Wisłę w Świbnie odpowiada stanowi sprzed 5 lat ani czemu nie widać żadnej z betonowych dalb na głębokim pod Sobieszewem....
Nie powinieneś też pytać czemu w guglopapiarni nie ma ŻADNEJ z kilkudziesięciu pław - torowych, podejściowych, kardynalnych, świecących i nieświecących... Nie pytaj czemu nie ma ŻADNEGO toru podejściowego, żadnego rejonu który być może powinieneś omijać, żadnego kotwicowiska, żadnej strefy zabronionej.
Nie pytaj czemu w google mapskach nie zobaczysz żadnych sektorów świecenia, sektorów widoczności, żadnego zasięgu, żadnej charakterystyki, ba - nie pytaj czemu nie znajdziesz na tej "mapie" żadnego w ogóle światła nawigacyjnego!
No i najbardziej istotne - nie pytaj, czemu nigdzie i w żadnym miejscu nie zaznaczono żadnej głębokości, żadnego sondażu, żadnej izobaty....

Tia - najlepiej w ogóle nie pytaj o nic co mogłoby sugerować użycie Google Maps jako cokolwiek wartej "aktualnej" mapy.
No chyba, że chcesz się zbłaźnić - wtedy też nie musisz o nic pytać - wystarczy że o aktualności google maps napiszesz coś takiego, co "rfryca" napisał w cytacie, na samej górze... :lol: :lol:

PS A mój dom ma na Google Maps biały dach, tymczasem w 2012 kończy się sześcioletnia gwarancja na oliwkową blachę, o którą właśnie bębni kolejne uderzenie deszczu... :lol:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2011, o 19:19 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
.....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2011, o 19:35 

Podziękował : 488
Otrzymał podziękowań: 406
Uprawnienia żeglarskie: Xero z kota
Wikipedia napisał(a):
Telefonia Thuraya

Thuraya (po arabsku: الثريا , co oznacza „plejady”) to regionalny operator telefonii satelitarnej. Zasięg sieci obejmuje większość Europy, Bliski Wschód, Afrykę Północną, Środkową i Wschodnią, Azję i Australię.

Operator ma siedzibę w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Dystrybucja produktów i usług odbywa się poprzez przedstawicieli, takich jak: Ts2 Technologie Satelitarne, MARSAT w Polsce. Udziałowcami Thuraya są firmy telekomunikacyjne działające na Bliskim Wschodzie i w Afryce Północnej (z których największą jest Etisalat) oraz firmy inwestycyjne.

Liczba abonentów Thuraya przekroczyła 250.000 już w marcu 2006. Od wprowadzenia usługi w 2001 r. uruchomiono około ponad 360,000 telefonów Thuraya (dane z 2007).

Podstawowe zalety telefonii satelitarnej Thuraya to:

Komunikacja głosowa – terminale Thuraya SO-2510, SG-2520, Hughes 7100 (wycofany ze sprzedaży) / 7101 i Ascom 21 (wycofany ze sprzedaży).

Funkcja wysyłania faksów i dostępu do sieci internet (prędkość 9.6 kbit/s) w dowolnym miejscu w zasięgu sieci satelitarnej, również na pustyni, morzu lub wysoko w górach.

Transmisja danych GMPRS (60 kbit/s downlink i 15kbit/s uplink) - mikrotelefony SO i SG.

Szereg dodatkowych usług takich jak wiadomości, usługa call back (oddzwanianie), oczekiwanie, nieodebrane połączenia, poczta głosowa, WAP, itp.

Szybki przesył danych (384 kbit/s dane - 444 kbit/s Internet) poprzez terminal mniejszy od laptopa (ThurayaIP).

Moduł obsługi sieci satelitarnej oraz GSM w jednym aparacie telefonicznym Hughes 7101 lub SG 2520.

Usługa „high power alert” – informowanie użytkownika o przychodzącym połączeniu, kiedy ścieżka sygnału satelitarnego jest zablokowana (np. w budynku).

System Thuraya Marine: kombinacja specjalnej (stałej) stacji bazowej i abonamentu, dzięki której można korzystać z połączeń głosowych i systemów transmisji danych, wysyłać faksy oraz swobodnie łączyć się z Internetem (stały dostęp).

Przycisk alarmowy pozwala na wysłanie licznych wiadomości SMS z sygnałem alarmowym i informacja o położeniu jednostki do wcześniej wpisanych do systemu osób i instytucji.

Możliwość telefonowania do sieci Inmarsat A/B/Mini/ Iridium.

Sprawdzanie pozycji GPS dla wszystkich mikrotelefonów.

Informacje o porach modłów: po podaniu pozycji GPS na specjalny numer przysyłana jest odpowiedź z dokładnymi porami modłów i z podaniem kierunku na Mekkę. Usługa dostępna dla Sunnitów i Szyitów.

Karty prepaid i aktywacje abonamentowe postpaid.

Wszystkie telefony Thuraya (z wyjątkiem SO-2510) mają moduł obsługi zarówno sieci satelitarnej Thuraya, jak i GSM. Thuraya ma umowy na usługi roaming z ponad 200 operatorami sieci komórkowych na świecie i zapewnia swym klientom możliwość używania telefonów Thuraya poza zasięgiem satelitarnym. Podwójny system obsługi sieci satelitarnej i GSM jest podobny do zastosowanego w telefonach Telit (GSM/Satellite) i Qualcomm (CDMA/Satellite) w systemie Globalstar. Usługa roaming dla połączeń wychodzących jest dostępna tylko dla abonentów. Natomiast użytkownicy korzystający z usługi roaming w systemie pre-pay (zdrapka) mogą jedynie odbierać połączenia przychodzące. Telefon satelitarny SO-2510 został wprowadzony w listopadzie 2006. Ma kolorowy wyświetlacz i jest uznawany za najmniejszy i najlżejszy telefon satelitarny na świecie. Wykorzystuje on system operacyjny VxWorks. Z kolei telefon SG-2520 został wprowadzony na początku 2007 r. Współpracuje on zarówno z siecią satelitarną, jak i GSM/GPRS. Działa w oparciu o system Windows CE. Produkuje go Apsat w Korei Południowej. Ten telefon jest nieco większy od SO-2510, ale ma też aparat, GPS i obsługuje Karty SD. Zastosowany w nim system operacyjny to przystosowana wersja Windows CE zupełnie inna niż Windows Mobile. Obsługuje tylko aplikacje Java J2ME. Obecnie w sprzedaży jest tylko druga generacja tych telefonów.

Pogrubienie moje.

Więc przez satelitę to masz internet tylko 9,6kbit/s...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2011, o 20:07 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
rfryca napisał(a):
W OSM- czyli podkładzie pod UMP-pcPL też raczej nie wygląda inaczej niż w google, a jak jest w płatnych C-Map albo innych ?

Tiaa, znowu zamiast odpowiedzieć zadajemy pytanie z innej beczki... :evil:

Ale odpowiem, bo pewnie innych ciekawi. W zeszłym roku mariny nie było na mapie Imraya (rok wcześniej wydana, a szybko wybudowali - miało prawo..) ani Navionicsa (świeżość podobna). Co do C-Map - nie mam pojęcia, bo nie miałam.

Tak więc nawet na oficjalnych* pomocach można się przejechać. Ale prawdopodobieństwo tego jest znacznie mniejsze...

A Ty usiłujesz mi (i nie tylko...) wmówić, że Google Maps jest aktualne? Hm... :lol:

lj78 napisał(a):
Więc przez satelitę to masz internet tylko 9,6kbit/s...

Hi hi, to właśnie usiłowałam naszemu koledze wytłumaczyć...

*nie mówię o Navionics... i oficjalnych, w sensie przeznaczonych do nawigacji...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2011, o 20:39 

Podziękował : 3032
Otrzymał podziękowań: 2648
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
rfryca napisał(a):
Ciekawe dlaczego jest napisane, że "darmowa mapa działająca w urządzeniach GPS firmy Garmin" To ją w moich oczach dyskwalifikuje.

Dlatego, że jest to darmowa mapa do Garminów, powtarzam powoli: d a r m o w a m a p a d o G a r m i n ó w. Zrozumiałeś? W moich oczach jej to nie dyskwalifikuje, gdyż wszystkie moje prywatne GPS-y były i są firmy Garmin.

rfryca napisał(a):
Ale jak widzę na WWW jest to kolejna warstwa do OSM, a nie oddzielna mapa

Rozumiem, że masz trudności z czytaniem... ale oglądać ze zrozumieniem też nie potrafisz.

UMP jest mapą całkowicie niezależną, a na naszej stronie można porównać sobie UMP z OSM i Google. Dla większej jasności - ponad 80% OSM w Polsce pochodzi z UMP.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 paź 2011, o 14:47 

Podziękował : 652
Otrzymał podziękowań: 347
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
Maar napisał(a):
Ja natomiast czytając SMSy od Kuracenta, w których podaje współrzędne zapisane w układzie dziesiętnym (z dokładnością do 5 miejsc po przecinku) też się zastanawiałem jak Jędruś ma ustawiony GPS, znaczy się w jakim formacie wyświetla mu ta piekielna machina współrzędne? I czy Kuracent z Robertem są jakimiś ewenementami?

Może teraz jest trendy mieć DD.DDDDD? Nie wiem, pytam jedynie i pozdrawiam przy okazji tych starej daty z GPSami ustawionymi w "papierowym układzie" DD MM SS

Może to się przyda na przyszłość - więc wyjaśniam.
W SMSach do Marka podaję aktualną pozycję w momencie zaczynania pisania SMSu.
Często są to więc miejsca na lądzie. Zatem jest to bardziej precyzyjna informacja niż np. 'Jesteśmy w Christanso'. Na temat dokładności pomiaru rozmawiałem z Grześkiem długie godziny w czasie ostatniego rejsu Rzeszowiaka. Grzesiek jest akurat fachowcem w temacie - dla fizyków jest to kluczowa kwestia. Grzesiek przypomniał mi parę rzeczy, o których uczono mnie kiedyś. M.in., że wynik pomiarów sensownie jest podawać stosownie do szacowanego błędu z dokładnością do dwóch cyfr znaczących. W przełożeniu na GPS często dokładność (+/- 2 sigma) jest rzędu np. 7,2m. Mówimy o zwykłych ręczniakach GARMINa itd. Oznacza to, że jest sens podawać pozycję GPS co najwyżej co do dziesiątych części metra. W praktyce do metrów. I tak dokładnie robię.
pozycja w formacie DDD.DDDDD oznacza dokładność około metra na naszych szerokościach. Jest to niezwykle wygodny format.

Mała dygresja: kiedyś byłem ubezpieczony w PZU i Pan z infolinii nie chciał tego zrozumieć. Byłem we Francji w momencie awarii ponad kilometr od ostatniego ronda z siedmioma odnogami i nie sposób było wyjaśnić Mu inaczej niż przy pomocy pozycji GPS, gdzie jestem. Niestety Pan nie był 'googl'owy". A przecież wystarczyło (co mu tłumaczyłem jak dziecku) wpisać w google map w formacie j.w. przykładowo 52.25001,21.00001 i mamy dokładną pozycję.
Gdy pozycję spisuje w morzu wg. GPS'a to w formacie, jakim normalni ludzie używają do nawigacji czyli: DDD.MM.MMM.

Jeśli jednak macie jakieś uwagi to "w głowie" przeliczę i będę wysyłał Wam w pożądanym formacie. Dla potrzeb UMP, googli i SMSów zdecydowanie najlepszy format to 'komputerowy' DDD.DDDDD - choćby dlatego, że diabli wiedzą, pod którym klawiszem są znaki ASCII dot. apostrofu, czy co gorsza stopnia?

A co do formatu DDD.MM.SS to faktycznie jesteś starej daty. :-) Ja staram się nie używać go.

I jeszcze jedna uwaga: w życiu nie byłem na rejsie, gdzie kapitan używał innego formatu w Dzienniku Jachtowym niż DDD.MM.M (czyli z dokładnością do jednego kabla przy długości geograficznej). Taka jest DPM i przy zapisach do Dziennika Jachtowego też tak robię.

pzdr,
Andrzej Kurowski
http://strony.aster.pl/spelnij_marzenia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 paź 2011, o 16:09 

Podziękował : 2268
Otrzymał podziękowań: 3648
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Kuracent napisał(a):
Taka jest DPM
Po czym to wnosisz?

Kuracent napisał(a):
DDD.MM.M (czyli z dokładnością do jednego kabla przy długości geograficznej)
Akurat przy szerokości a nie długości. Przy długości na Bałtyku jest to ca. pół kabla, 100 metrów - po co Ci w sytuacji gdy akiean krugom taka dokładność zapisu?

Kuracent napisał(a):
Zatem jest to bardziej precyzyjna informacja niż np. 'Jesteśmy w Christanso'.
Może i bardziej precyzyjna ale mniej wygodna, bo wymaga wykonywania jakichś innych niż przeczytanie jej, czynności. Kogo obchodzi czy jesteś w centrum wyspy czy na plaży?
Z tych Twoich esemesów tylko raz czy dwa wkleiłem do Googli pozycję. Resztę mi się nie bardzo chciało i potraktowałem, że "gdzieś tam jesteście i żyjecie". Gdybyś napisał "minęliśmy Rozewie" to byłaby to zdecydowanie lepsza informacja niż ciąg cyferek :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 paź 2011, o 17:57 

Maar napisał(a):
Kuracent napisał(a):
Taka jest DPM
Po czym to wnosisz?

A np. po orzeczeniach Izby Morskiej. Dla faktu, gdzie był wypadek nie miała znaczenia, dokładność lepsza niż kabel. Jeśli się mylę, to popraw mnie, ale z tego co pamiętam, to IM podawała pozycję wypadku właśnie z taką dokładnością. Chyba, że nie dało się tak dokładnie ustalić, wtedy z mniejszą dokładnością. A skoro nie miała znaczenia dla IM w ocenie wypadku, tzn. że wpisywanie do Dziennika Jachtowego bardziej dokładnej pozycji jest nadmiarowe.

Mało tego! W dzisiejszych czasach można z track'u GPS podać dokładniejszą pozycję. Ale nie przypominam sobie orzeczenia IM, w której podawano by dokładniejszą pozycję.

Mało tego IM czepiała się różnych rzeczy ale nigdy raczej, że żeglarz miał dokładność pozycji rzędu kabla.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 paź 2011, o 18:46 

Podziękował : 81
Otrzymał podziękowań: 15
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Kuracent napisał(a):
W SMSach do Marka podaję aktualną pozycję w momencie zaczynania pisania SMSu.Często są to więc miejsca na lądzie. Zatem jest to bardziej precyzyjna informacja niż np. 'Jesteśmy w Christanso'.

Według mnie akurat w tej kwestii od razu wiedziałbym gdzie jesteście,niż szukając po współrzędnych obojętnie ilocyfrowych po przecinku z ich niebywałą dokładnością :D

Nie doczytałem postu Maara,a on to już ujął wcześniej :oops:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 paź 2011, o 19:14 

Kuracent napisał(a):
A np. po orzeczeniach Izby Morskiej.
A znasz jakieś dotyczące jachtu, w którym byłaby mowa o tak zapisanej pozycji?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 paź 2011, o 08:43 

Maar napisał(a):
Kuracent napisał(a):
A np. po orzeczeniach Izby Morskiej.
A znasz jakieś dotyczące jachtu, w którym byłaby mowa o tak zapisanej pozycji?

Zobaczyłem kilka losowych orzeczeń IM. Później przejrzę więcej. Ale np. przy wypadku s/y Barbórka:

Cytuj:
Określił również pozycję jachtu ze zliczenia i ustalił, że znajduje się on w pozycji 55°13'N i 019°36'E. Jak okazało się w toku postępowania przed Izbą Morską, I oficer nie dokonał jednak namiaru na widoczną łunę świateł i tym samym nie sprawdził prawidłowości obliczonej pozycji. W rzeczywistości jacht znajdował się w tym czasie w przybliżonej pozycji 55°17'N i 019°08'E, a więc około 17,5 Mm na WNW od pozycji zliczonej.

Czyli jest tu właśnie ten przypadek, o którym pisałem wyżej. Czyli dokładność do mili w kierunku NS. A więc mniej dokładnie niż co do kabla.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 paź 2011, o 08:51 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Kuracent napisał(a):
do mili w kierunku NS

Co to jest ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 paź 2011, o 10:09 

Cape napisał(a):
Co to jest ?
To jest po południku/pionowo/po szerokości/etc :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 gru 2011, o 10:24 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 40
Uprawnienia żeglarskie: Starszy oficer
No dobrze ale nawet jeżeli mamy pozycje zapisaną w formacie e.g. 090,67909 W niezaleznie od intencji możemy sobie moiejscapo przecinku podzielic ( mamienic na minuty a potem na sekundy) i dojdziemy do formatu DD.MM.SS ;a dokładnośc określania pozycji zależy od rejony w którym się znajdujemy i mozności dokladnego jej określenia, na środku atlantyku wystarczy nam dokładność do Mm a przy podejściu dziesiąta część kabla, wszystko zalezy od sprytu i doświadczenia pana z czterema paskami na ramieniu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4