Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lis 2024, o 18:37

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 paź 2011, o 22:32 

Podziękował : 2268
Otrzymał podziękowań: 3648
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
W innym wątku, Wojtek po przeczytaniu tak zapisanych współrzędnych
rfryca napisał(a):
38.533883, 21.081835‎
+38° 32' 1.98", +21° 4' 54.61"

pyta:
Stara Zientara napisał(a):
Jaki nawigator używa we współrzędnych sekund?

Ja natomiast czytając SMSy od Kuracenta, w których podaje współrzędne zapisane w układzie dziesiętnym (z dokładnością do 5 miejsc po przecinku) też się zastanawiałem jak Jędruś ma ustawiony GPS, znaczy się w jakim formacie wyświetla mu ta piekielna machina współrzędne? I czy Kuracent z Robertem są jakimiś ewenementami?

Może teraz jest trendy mieć DD.DDDDD? Nie wiem, pytam jedynie i pozdrawiam przy okazji tych starej daty z GPSami ustawionymi w "papierowym układzie" DD MM SS :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 paź 2011, o 07:25 
Nigdzie się nie spotkałem z dokumentacją, w której był zawarty jedynie słuszny format pozycji. Z tego co widzę na większości statków konwencyjnych format ustawiony jest na: DD MM.MM . W dobie map elektronicznych nie ma to większego znaczenia. A taki zapis ułatwia pracę na mapach papierowych i elektronicznych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 paź 2011, o 07:37 

JacekBol napisał(a):
na większości statków konwencyjnych format ustawiony jest na: DD MM.MM
Czy to jest DD MM.MM, czy DD MM SS to w sumie na jedno wychodzi - patrząc na wyświetlacz, od razu sie wie w którym miejscu mapy papierowej postawić krzyżyk, jak daleko od, ile jeszcze mil do czegośtam, etc.
Natomiast nie bardzo wiem jak ludzie przekładają na format papierowy DD.DDDDD? Niby można liczyć w pamięci, ale po co?

Za ten post autor Maar otrzymał podziękowanie od: Colonel
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 paź 2011, o 07:47 
Moim zdaniem nie przekładają. Odczytują z ekranu GPS i ślą SMSami... bo tak jest wygodniej wpisać. Jesli przyjmiesz jeszcze kwestię +/- z przodu to nawet W/E N/S nie są potrzebne. W tel.kom. jest to prościej wpisać, gdy masz przełączony na klaw. numeryczną. Zwykły pragmatyzm Kuracenta. W SC przełaczasz się po prostu na dany format i niczego nie musisz przełaczać. W innych pewnie też.

A jak mają zaznaczyć na mapie to przełączają GPS na "ludzki" format.

Poza tym chyba Marku nie wychodzi na jedno. Mapa papierowa raczej skalowana jest do minut, a każda z nich podzielona jest na 2-10 części. Zatem układ DD MM.MM jest wygodniejszy w pracy na mapie. Odpada Ci przeliczanie sekund na dziesiąte części minut. Ot zwykły pragmatyzm.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 paź 2011, o 08:50 

JacekBol napisał(a):
Odczytują z ekranu GPS i ślą SMSami... bo tak jest wygodniej wpisać.
Być może to jest powód, sam nie wiem :-) Wartością dodaną tego rozwiązania jest to, że można bez przeliczania zrobić copy-paste do Google Maps.
Tyle, że z nawigacją wspólnego, to ma mało :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 paź 2011, o 10:05 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 6
Uprawnienia żeglarskie: JSM
Maar napisał(a):
Wartością dodaną tego rozwiązania jest to, że można bez przeliczania zrobić copy-paste do Google Maps.
Tyle, że z nawigacją wspólnego, to ma mało

To nie wartość dodana tylko podstawowa!
Marku, zdefiniuj słowo"nawigacja", bo moim zdaniem współczesny świat znacznie częsciej używa google maps do nawigacji (rozumianej jako określanie swojego położenia oraz optymalnej drogi do celu) niż
Maar napisał(a):
piekielnych machin
.

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

BTW: nawet NMEA też używa podobnego formatu tylko przecinek jest gdzie indziej (lub kropka ;-)
Nmea format : DDDD.DDDD
Ewenementy format long : DD.DDDDDD
Ewenementy format short(zwany inaczej Kuracent format) : DD.DDDD

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 paź 2011, o 10:14 

Określenie "piekielna machina" ukułem dlatego, że owa machina potrafi wyłączyć całkowicie myślenie u jej posiadacza i w prostej wiadomości esemesowej zamiast "Jesteśmy na Christianso" pojawia się ciąg nic niemówiących cyferek.

Znasz kogoś kto nawiguje na morzu, na Google Maps?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 paź 2011, o 10:37 

Maar napisał(a):
"piekielna machina" ... potrafi wyłączyć całkowicie myślenie u jej posiadacza

A to już zależy od posiadacza.

Maar napisał(a):
Znasz kogoś kto nawiguje na morzu, na Google Maps?

No myślę że obaj znamy ;-)

A na poważnie - to każde androidowe urządzenie z GPS w zasięgu sieci GSM, bez problemu. A potem w sumie też można, za pomocą google earth w offline.

Tylko nie wiem czy czytałeś, a Kuracent na pewno już o tym pisał -ale teraz jak się opływa samotnie świat - to bez internetu satelitarnego się nie da - bo jak robić wpisy na blogu czy forum ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 paź 2011, o 11:03 

rfryca napisał(a):
No myślę że obaj znamy ;-)
Jeżeli nazywasz to co robi znajoma osoba z Google Maps nawigacją, to... Twoją definicję słowa "nawigować" spełnia także swobodnie płynąca rzeką kupa :-)

rfryca napisał(a):
BTW: nawet NMEA też używa podobnego formatu
Nawet dla kogo ta NMEA jest wzorem? :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 paź 2011, o 11:12 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
rfryca napisał(a):
(...)
Tylko nie wiem czy czytałeś, a Kuracent na pewno już o tym pisał -ale teraz jak się opływa samotnie świat - to bez internetu satelitarnego się nie da - bo jak robić wpisy na blogu czy forum ?

A słyszeliście z Andrzejem o takiej fajnej rzeczy jak SSB? I SailMail?
Jeśli nie, to zobaczcie, czy naprawdę wpisy na blogu da się tylko przez internet satelitarny*

*BTW: co masz na myśli pod tym tytułem? Bo wiesz, większość telefonów satelitarnych ma takie pasma i taryfy, że trzeba być bardzo bogatym wariatem coby korzystać z tego do internetu.... Ale jak jesteś wystarczająco do tego bogaty, to pewnie jesteś wystarczająco rozgarnięty aby znaleźć coś bardziej nadającego się do tego... Problem w tym, że jakoś na jachtach tego nie widać... więc jakoś sobie radzą bez? :lol:

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 paź 2011, o 11:32 

Moniia napisał(a):
*BTW: co masz na myśli pod tym tytułem? Bo wiesz, większość telefonów satelitarnych ma takie pasma i taryfy, że trzeba być bardzo bogatym wariatem coby korzystać z tego do internetu.... Ale jak jesteś wystarczająco do tego bogaty, to pewnie jesteś wystarczająco rozgarnięty aby znaleźć coś bardziej nadającego się do tego... Problem w tym, że jakoś na jachtach tego nie widać... więc jakoś sobie radzą bez? :lol:

Ja tu nie wiem z czego ta drwina, wiadomo że chłop by tego nie wymyślił. ;)

Jak Kuracent skończy czytać jej książkę (a miała przy tym wiele ciekawych przygód - zderzenie ze statkiem na przykład), to może Ci pożyczy w Korsarzu.

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

Maar napisał(a):
Nawet dla kogo ta NMEA jest wzorem? :-)

Dla programów z Twojego laptopa ?

BTW: Panie Wielki Krojczy tak tniesz wątki, że odpowidzi na swoje wcześniejsze pytanie szukaj tu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 paź 2011, o 12:03 

powiedzmy, że jedna sztuka na kilkaset jachtów rocznie (nie czepiać się, około i mówię o wszystkich lecących dookoła bo nie rozumiem rozróżniania w tym miejscu - w kwestii komunikacji - solo i nie) to tak jakby mały procent do wyciągania takich kategorycznych wniosków ("nie da się").

I o tym piszę i stąd krytyka do Was, nie do autorki. Skoro chciała i mogła, to czemu nie? Ale nie mówcie, że "jest konieczne"

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 paź 2011, o 12:22 

Moniia napisał(a):
nie mówcie, że "jest konieczne"

Zobacz na ilu, z ostatnio próbujących opłynąć jachtem świat są takie urządzania.
Jak nie konieczne, to po co to mają ?
Jak będę miał czas (albo login Kuracent) to może zrobię jakieś statystyki ;)

Oczywiście nie pisze tu, że bez tego się nie da !

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 paź 2011, o 12:26 

Takie, to znaczy? Bo do tej pory nie dowiedziałam się, co rozumiecie pod hasłem "satelitarny internet"?

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 paź 2011, o 13:04 

Moniia napisał(a):
Takie, to znaczy? Bo do tej pory nie dowiedziałam się, co rozumiecie pod hasłem "satelitarny internet"?

Excuse me - normalnie mam na mysli intenet przez telefon statelitarny taki jak tu.

No normalnie Imray nawet ksiażkę po tamtej stronie kanału wydał, tylko niestety w mojej księgarni jej nie ma :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 paź 2011, o 13:15 
Zgubiłem gdzieś się z tematem wątku....

Ja nie znam nikogo, kto NAWIGUJE na GoogleMaps, ale może mam mało znajomych.

Pojęcie "internet satelitarny" to duże pojęcie. Proponuję zrobić osobny wątek i ograniczyć jedynie do zastosowań morskich.

JacekBol napisał(a):
Excuse me - normalnie mam na mysli intenet przez telefon statelitarny taki jak tu.

A to sorry... bo ja tu lub tu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 paź 2011, o 13:23 

A wiesz o czym jest najwięcej w tej książce? I że email może być (i najczęściej jest) via SSB?

I jaki telefon? i co rozumiesz przez internet w takim razie? Bo jak mam kupić telefon Inmarsatu za 600 funtów lub radio Icoma za 1500 to jest to decyzja ekonomiczna, a nie konieczności. I kalkulacji, czy te kilka maili na telefonie satelitarnym nie będzie mnie kosztować jednak więcej niż radio plus SailMail. Bo nic więcej, oprócz maila i to tekstowego nie dasz rady na nim bez bankructwa.

A jaki Telefon, bo strona którą podajesz ma jeszcze BGAN i VSAT....

ps. No właśnie Jacku, właśnie to usiłuję wytłumaczyć przedpiścy... i że "Internet" to trochę za szerokie pojęcie jak na ogólnie dostępne urządzenia...

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 paź 2011, o 13:28 

Moniia napisał(a):
A jaki Telefon, bo strona którą podajesz ma jeszcze BGAN i VSAT....

Ja tam się nie znam ale na stronie jest :

"Nowe łącza umożliwiają transmisję dowolnego obrazu wideo, głosu i plików z gwarantowaną prędkością w dowolnym miejscu na Ziemi."

a http to co to jak nie wymiana plików (ok - dokładnie to chyba nawet przesyłanie dokumentów hipertekstowych) ?

Ja tam normalnie ufam T2 bo ma "Certyfikat Wiarygodności Biznesowej " ;)

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

JacekBol napisał(a):

Masz mało znajomych ;)

Zawsze jak gdzieś jadę to używam
http://maps.google.com/ -> get direction

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 paź 2011, o 14:06 

rfryca napisał(a):
Ja tam się nie znam ale na stronie jest :

"Nowe łącza umożliwiają transmisję dowolnego obrazu wideo, głosu i plików z gwarantowaną prędkością w dowolnym miejscu na Ziemi."

Aha, to kliknij więcej, to się dowiesz, że:
TS2 napisał(a):
(...)
Nowe rozwiązanie oparto na sprawdzonej mobilnej technologii Inmarsat BGAN, ale nowością jest transfer danych z gwarantowaną prędkością od 384 kbps do 450 kbps. Stabilne parametry wydzielonej transmisji umożliwiają natychmiastową relację telewizyjną na żywo bez konieczności zakupu drogich pojazdów reporterskich. Klienci firmy TS2 otrzymują ciągły dostęp do sieci satelitarnej przy opłatach za rzeczywisty transfer danych.

Terminal BGAN zapewnia także szerokopasmowy dostęp do Internetu, łączność telefoniczną zarówno analogową jak i ISDN, możliwość równoczesnej wysyłki cyfrowych fotografii dowolnej wielkości w obu kierunkach oraz połączenia sieci bezprzewodowej. Do transmisji nie są potrzebne żadne dodatkowe anteny lub nadajniki.
(...)

a potem popatrz, ile terminal BGAN (MORSKI) kosztuje i powiedz mi, jak to się ma do telefonu satelitarnego.
ps.:Jacek Ci już podpowiedział, jak...
ps2.: BGAN to, dla ułatwienia - Broadband Global Area Network... poczytaj sobie definicję słówka "broadband", czyli "szerokopasmowy". A potem spójrz na szybkości osiągane przez telefony satelitarne...

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 paź 2011, o 14:28 
rfryca napisał(a):
Masz mało znajomych

Hehehehe. Na szczęście wszyscy żyją i pływają trochę dalej niż rzut kamieniem od brzegu. Jeśli to nazywasz nawigacją, to faktycznie... masz rację. Ale prościej i taniej będzie po prostu się rozglądać hihihihih. Nawigacja .... heheh dobre... Masz u mnie duży + i podziękowania!!! To będzie dobry wieczór... ależ sie do łez uśmiałem.

Chyba czas na mnie i do tawerny gdzieś zacząć chodzić, a nie pływać... Nawigacja... chyba niedzisiejszy jestem... hihihhihihi no nie mogę się powstrzymać... Nawigacja.... "gdzieś na lewo ląd powinien być widoczny..." :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Sorry Druhu... naprawdę przepraszam, od tygodnia sie tak nie uśmiałem... Na najbliższej konferencji o bezpieczeństwie żeglugi pokażę Twój wpis jeśli się zgodzisz. Niech dziadki wiedzą w IMO... a co! Nie szukasz pracy czasem? U nas masz murowaną. Właśnie takih otwartych głów nam trzeba!!!!!

Maar.... a Ty się przejmujesz Kuracentem że z dokładnością do 6 miejsc po przecinku pozycję Ci wysyła.... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ostatnio edytowano 12 paź 2011, o 14:38 przez JacekBol, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 paź 2011, o 14:37 

Moniia napisał(a):
jak to się ma do telefonu satelitarnego

też wykorzystuje satelity ?

Nie interesuje mnie czysto teoretyczny spór (i wyszukiwanie w necie potwierdzeń)
Napisałem o 16 latce która z tego (łączności internetowej przez satelitę) korzystała (tak przeczytałem w jej książce). Nie chcesz nie wierz - tyle.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 paź 2011, o 14:41 
rfryca napisał(a):
też wykorzystuje satelity

no... Monia... nie wiesz że jak z aparatu w przedpokojo dzwonisz do Polski albo Stanów to też przez satelity leci... to też masz telefon satelitarny.... :D :D

I połowa tej transmisji na tym forum też przez telekomunikacyjny kosmos leci... Mamy zatem internet satelitarny... :lol: :lol: :lol: :lol:

Rfryca.... jesteś moim Idolem!!!

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

rfryca napisał(a):
Nie chcesz nie wierz - tyle.

Nie obrażaj się. Uśmiechnij się i dyskutuj. To dobra forma nauki dla nas wszystkich. Choć przyznam, że jestem zdziwiony Twoim JSM.
Nie czytałem tej książki, ale wiem, że telefon satelitarny (mam ich na biurku 2) nie osiągnął mi prędkości nigdy większej niż 1.1 kbps (teoretycznie 2400 bps). Pewnie ze wszystko się da... ale nie sądzę żeby prędkościowo i kosztowo udało się tym nawigować za pomocą Google Maps

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 paź 2011, o 15:21 

JacekBol napisał(a):
Nie obrażaj się. Uśmiechnij się i dyskutuj

Nie zamierzałem się obrażać, choć cały czas robisz jakieś ż'aluzje.
A to podziękowanie za post a to do mojego patentu. Musisz się postarać mocniej (na przykład wyokrętować z rejsu przed jego rozpoczęciem)

JacekBol napisał(a):
Choć przyznam, że jestem zdziwiony Twoim JSM.

Jacku, ja tez jestem zdziwiony ;) ale związek wie lepiej!

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

JacekBol napisał(a):
Rfryca.... jesteś moim Idolem!!!

Nie tylko Twoim, napisz podanie do mojego fanklubu, może zostaniesz członkiem z ramienia wysuniętym na czoło.

A na poważnie - możesz rozwinąć skrót BGAN i VSAT o którym tu dyskutowaliśmy ?
Może się czegoś nauczymy.

Czy BGAN nie korzysta z satelity Inmarsatu ?
Bo na pewno podając pokrycie na świecie się tym chwalą, ale może tez się nie znają.

Niedługo dowiemy się że EpirB też nie korzysta z satelity ?

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

JacekBol napisał(a):
Pewnie ze wszystko się da... ale nie sądzę żeby prędkościowo i kosztowo udało się tym nawigować za pomocą Google Maps

A kto tak twierdził ?

Ale po zastanowieniu dodam że się da - w strefie dostępu do sieci GPS, choćby nawet za darmo w Polsce

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 paź 2011, o 15:51 

rfryca napisał(a):
JacekBol napisał(a):

Masz mało znajomych

Ładne, ale... (podkreślenie moje)
Cytuj:
I did not use this set up as my primary means of navigating the boat. You use your eyes, paper charts, and sea skills primarily in these waters. But, for planning purposes and for verification of our position while under way, this was a real pleasure to use.

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

ps. przeczytaj wyżej, napisałam specjalnie co BGAN oznacza.
VSAT to "(...)A Very Small Aperture Terminal (VSAT), is a two-way satellite ground station or a stabilized maritime Vsat antenna with a dish antenna that is smaller than 3 meters. The majority of VSAT antennas range from 75 cm to 1.2 m"
Dodam, że ceny ostatnio spadły i ZACZYNAJĄ SIĘ od kilku tysięcy dolarów. Za terminal, dodaj do tego jeszcze transmisję...

A co do Ms. Watson - bardzo poproszę cytat z książki. Bo bardzo poważnie podejrzewam, że "internet" to miłe rozwinięcie dla email'a via usługę typu SailMail lub podobną...

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 paź 2011, o 16:03 

Co ciekawe,do tej pory była mowa o wielkich kosztach i małych prędkościach rzędu 1 kbps.
Podam ceny u jednego z dealerów z sieci Thuraya - chyba jednego z tańszych rozwiązań, ale niestety z nie całkowitym pokryciem globu (może dla kogoś wystarczy) .
Prędkość (co najmniej - bo asynchronicznie, więc żeby mnie tu nie linczowali) 10 razy większa niż to co pisał Jacek. A ile zajmują dane pogodowe grib jest fajnie podana dzięki uprzejmości Olka tu.

One-time Activation Fee $30.00
Usage Charge $0.05/10 KB
Thuraya satellite at speeds up to 60/15 Kbps

Czyli 3-5 krotne zassanie pogody z netu to 0.05$
Ale jak wiadomo - ja się nie znam.

A i nie ma co ściągać filmów tylko zamontować sobie na statku telewizję - oczywiście satelitarna, a nie przedpokojowo-komórkową.

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

Moniia napisał(a):
Ładne, ale... (podkreślenie moje)
Cytuj:
I did not use this set up as my primary means of navigating the boat. You use your eyes, paper charts, and sea skills primarily in these waters. But, for planning purposes and for verification of our position while under way, this was a real pleasure to use.

Tak jest chyba na każdym GPSie i ploterze który spotkałem na jachcie - też mi argument!

Cytatu z książki nie dam, bo pożyczyłem ją Kuracentowi.
Na razie ją trzyma i na forum wątki pisze!
Może on coś wrzuci na temat blogowania przez satelitarny internet!

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

Moniia napisał(a):
Vsat antenna with a dish antenna that is smaller than 3 meters

a wracając do tych wielkich diszy to tak wygląda urządzenie podłączane do laptopa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 paź 2011, o 16:18 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
W powyższym poście sam sobie przeczysz, czym dowodzisz, że pogłoski o tym, że się nie znasz nie są szczególnie przesadzone. Spróbuj przeczytać ze zrozumieniem (albo poprosić kogoś kto to potrafi) opis tego "urządzenia podpinanego do laptopa" z ze szczególnym uwzględnieniem prędkości transmisji danych. Potem wskaż gdzie napisałeś bzdury. I posłuchaj czasem co mądrzejsi piszą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 paź 2011, o 16:58 

Podziękował : 3026
Otrzymał podziękowań: 2648
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Maar napisał(a):
starej daty z GPSami ustawionymi w "papierowym układzie" DD MM SS :-)

Format DD MM SS mają GPS-y do nawigacji samochodowej. Naturalnym formatem w nawigacji morskiej jest DD MM.M, bo tak są wykonane niemal wszystkie mapy morskie (plany szczegółowe portów pomijam). Natomiast stosowany przez Kuracenta zapis DD.DDDDD jest formatem stosowanym wewnętrznie w programach nawigacyjnych oraz w danych źródłowych, np. w źródłach UMP.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 paź 2011, o 17:04 
Kolego rfryca... to teraz poważnie.
Nie mam do Ciebie żadnych ż'aluzji. Podziękowałem za post, bo jak już kiedyś napisałem udowadnia on, że żeglarz to taki fajny człowiek, który by przeżyć musi się cały czas uczyć. Co do JSM. Napisałem, że zdziwiłem się, ale nie napisałem, że kwestionuję jakiekolwiek Twoje umiejętności. Do fanklubu, pewnie się nie zapiszę, ale chętnie podzielę się swoją wiedzą.
BGAN i VSAT... mam nadzieję, ze rozwinęła Ci Monia, więc powtarzać nie będę. W skrócie tylko dodam, że są to usługi szerokopasmowego internetu, realizowane za pomocą wyspecjalizowanych stacji i przede wszystkim anten z automatycznym pozycjonowaniem (w przypadku zastosowań morskich). Koszt takiej stacj VSAT (w zastosowaniach lądowych) to ok. 6570 USD i ok 3000 USD kosztu miesięcznego. Masz wtedy nielimitowany dostęp do Internetu z prędkością 2048/1024 kbps...
Czy BGAN korzysta z satelitów Inmarsatu... ? Hm... no... korzysta, ale nie rozumiem związku... Inmarsat to organizacja/firma posiadająca obecnie satelity geostacjonarne umieszczone w płaszczyźnie równikowej. Dlatego pokrycie realne sięga teoretycznie do 70 równoleżnika. Praktycznie 65-tego. Irydium, korzysta z satelitów orbitujących, stąd częsta w ich przypadku utrata sygnału... Zbieraj Ci poopowiada jak pobierał GRIBy z telefonu Irydium.
Epirby... nie słyszałem. A co to takiego? ;)

Napisałeś, ze po zastanowienniu....że się da - w strefie dostępu do sieci GPS, choćby nawet za darmo w Polsce. Mógłbyś to rozwinąć, co ma GPS do Internetu? Chyba ze masz na myśli technologię GPRS, która do technologii satelitarnej ma się tak jak... hm... i zasięg morski ma... że hohohoho...
Podobnie jak z Twoim telefonem satelitarnym Thuraya SO-2510... Jak dobrze poczytasz i dojrzysz tam technologię GPRS... to reszty sam się domyślisz. Ale.... próbuj...

Pamiętaj też, że forum jest ogólnodostępne. Czasem dzieci mogą tu trafić pisząc jakieś wypracowanie i niechcący nauczą sie czegoś co nie powinny, więc bądź odpowiedzialny za swoje słowa.

Ostatnio edytowano 12 paź 2011, o 17:07 przez JacekBol, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 paź 2011, o 17:06 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 451
Uprawnienia żeglarskie: Jachtowy Sternik Mazurski
rfryca napisał(a):
A ile zajmują dane pogodowe grib jest fajnie podana dzięki uprzejmości Olka tu.

mały OT żeby nie było nierozumień, w podanym linku nie było nic o gribach, dodatkowo strona nie jest już aktualna (brak zainteresowania, włączam to tylko dla siebie lub jak ktoś mnie poprosi przed rejsem)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 paź 2011, o 18:13 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
JacekBol napisał(a):
Zbieraj Ci poopowiada jak pobierał GRIBy z telefonu Irydium.
Uprzejmie proszę nie wymawiać w mojej obecności brzydkich wyrażeń, jak np. "GRIB-y przez Irydium".
Jak mój Jaśnie Pan zobaczył rachunek 200 USD za ściągnięcie 44 kb (East Atlantic), kiedy się ocknął, powiedział: "O, comandante, ty masz takiego nosa do pogody. Musisz ściągać to amerykańskie świństwo?" :lol: :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona