Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 26 lis 2024, o 06:57

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 cze 2014, o 12:55 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
Witam,

Jestem studentem 3 roku informatyki. W ramach mojej pracy inżynierskiej zajmuję się projektem i wykonaniem programu do optymalizacji kursu jachtu i w związku z tym moja ogromna prośba. Czy mógłby ktoś udostępnić plik zawierające dane NMEA z GPS i wiatromierza z przebytej trasy. Niestety sam nie mam możliwości zgrania tego typu pomiarów, a są one mi niezbędne do wykonania pracy. Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie dane, które umożliwiłby mi zaprojektowanie algorytmu, oraz wykonanie programu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 cze 2014, o 17:52 
Baaardzo ciekawy temat. Czy mógłbyś bliżej coś powiedzieć? Na czym ta optymalizacja mialaby polegać? Jak się domyślam.. pewnie chodzi o optymalizację względem wiatru? Po NMEA zapraszam na priv

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 cze 2014, o 08:33 

Celem pracy jest wykonanie programu, który na bieżąco za pomocą min. takich parametrów jak prędkość łódki, kierunek wiatru, prędkość wiatru na bieżąco wyszukiwał by kąta pod którym VMG będzie najlepsze. Idea jest taka, że program ma w czasie rzeczywistym określać, o ile stopni trzeba skręcić, żeby jak najszybciej dotrzeć do wyznaczonego celu zgodnie właśnie z VMG.

Za ten post autor pbrzozowski otrzymał podziękowanie od: burbon
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 cze 2014, o 10:20 

Podziękował : 3026
Otrzymał podziękowań: 2648
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
pbrzozowski napisał(a):
Idea jest taka, że program ma w czasie rzeczywistym określać, o ile stopni trzeba skręcić, żeby jak najszybciej dotrzeć do wyznaczonego celu zgodnie właśnie z VMG.
A będzie uwzględniał przewidywany ruch układów barycznych, a co za tym idzie - przyszłe zmiany wiatru?

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 cze 2014, o 10:49 
Myślę Wojtku, że kolega porusza inny problem. Co innego routing pogodowy, a co innego aktualne prowadzenie łódki. Bardzo jestem ciekaw wyników w aspekcie tego że od 6 lat taki mechanizm jest zawarty w SailCruiserze

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 cze 2014, o 22:51 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: mare liberum
Mam zapis NMEA 0183 z przyrządów pokładowych "raw" jak nadawały do szyny: wiatr, prędkość, gps, kompass sensor itp... z pływania po zatoce gdańskiej jesienią '13 jak Ci się przydadzą, to daj znak na prv
Andrzej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 cze 2014, o 14:56 

Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Jakby kolega był tak miły to mi by się tez przydał taki zapis do projektu o którym mowa w tym wątku
viewtopic.php?f=70&t=19303
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2014, o 11:44 

Stara Zientara napisał(a):
pbrzozowski napisał(a):
Idea jest taka, że program ma w czasie rzeczywistym określać, o ile stopni trzeba skręcić, żeby jak najszybciej dotrzeć do wyznaczonego celu zgodnie właśnie z VMG.
A będzie uwzględniał przewidywany ruch układów barycznych, a co za tym idzie - przyszłe zmiany wiatru?

W pracy chce skupić się przede wszystkim na prowadzeniu łódki na podstawie parametrów pobranych z urządzeń nawigacyjnych bez wnikania w przewidywanie ruchu układów barycznych. Wynika to przede wszystkim z okrojonego czasu na stworzenie pracy, jak i tego, że nie posiadam dostatecznej wiedzy na temat routingu pogodowego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2014, o 14:09 

Podziękował : 100
Otrzymał podziękowań: 235
Uprawnienia żeglarskie: kj
A jaki model matematyczny łódki chcesz zastosować, i jaki układ regulacji? Wydaje mi się to dosyć skomplikowane biorąc pod uwagę ilość zmiennych w takim modelu, chyba że przyjąć tylko krzywe biegunowe prędkości jachtu od kąta natarcia. Już sam autopilot który ma za zadania "tylko" utrzymanie kursu, w sytuacji zafalowania, gwałtownej zmiany wiatru, przechyłu etc czasami nie daje rady. Tu w założeniu, jak rozumiem, funkcją celu jest np. zapewnienie dla danego kierunku wiatru max VMG.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 paź 2014, o 12:28 

Witam,

Ponawiam swoją serdeczną prośbę odnośnie do danych NMEA z GPS i wiatromierza. Dane te są mi niezbędne do przetestowania samej logiki aplikacji. Jeśli ktoś dysponuje jakimikolwiek danymi to bardzo proszę o kontakt na priv.

Ostatnio edytowano 6 paź 2014, o 12:39 przez Zbieraj, łącznie edytowano 1 raz
Poprawiłem gramatykę.

Odpowiedz z cytatem