Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 27 lis 2024, o 05:50

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 maja 2014, o 22:41 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: sternik
hej hej czy ktos ma do czynienia albo mial z powyzszym globalnym radyjkiem odbierajacym faxymile, nawtex itp ? mimo instrukcji obslugi mam pare pytan natury technicznej i potrzebuje pomocy. dzieki

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 maja 2014, o 23:11 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
Nie pytaj czy ktoś coś, tylko pisz, na czym polega problem. Wszystkie tego typu radyjka są podobne w obsłudze. Akurat takiego nie używałem (chyba, bo z reguły nie patrzę na nazwę radia, bo zupełnie mnie to nie interesuje), ale używałem kilkunastu podobnych.
Coś się wykombinuje. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 maja 2014, o 23:26 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: sternik
witam ponownie wybacz za banalnosc pytan ale w tym temacie jestem mega niedoswiadczony i antytechniczny.

1. czestotliwosc NAWTEX ta miedzynarodowa 518 kHZ dotyczy jak rozumiem fal LW bo tylko tu moge ustawic wartosc 518 lub 480 kHz wiem ze zalecaja ustawienie czestotliwosci stacji o 1,5 Hz mniejsza niz np 518 kHz- czy to prawda ?

2.mapy pogodoweHF-FAX - wiem ze czestotliwosci znajde w almanacu ale oprocz czestotliwosci np w MEditerranean almanac 2011-12 str. 45 jest kilka niezrozumialych oznaczen np.

Frequencies & Schedule
3855(DDH3)/7880(DDK#0/13882.5(DDK6) - rozumiem ze to czestotliwosc ale co oznacza zawartosc nawiasow ??

TIME ( UT ) Obs time Forecast Chart Area
0430/1600 ( wiadomo) 00/12 ( ??? ) surface weathert chart ( ??) NA(??)

0512 ( wiadomo) 18 ( ???) H+30 Surfacepressure ( ??) NA (??) itd ..

rozumiem tylko oznaczenie czasu UT dalsze informacje sa dla mnei niejasne ?? (((

3. wraz z radiem dostalem program NAWTEX, program do faxymilii i nawtexu Comm32 oraz do nawtexu YaND 6.3 - pytanie jak skoordynowac radio z tym ( tymi ) programami jakie i gdzie informacje powprowadzac do nich aby odczytywac zarowno nawtex jak i mapy faxymilowe.

podobno wazne sa :

- ilość linii i moduł współpracy np. 120/576- wiem gdzie w programi wpisac nei wiem co to jest i czy czesto sie zmienia w zaleznosci od regionu ???

- stroic do spectrum - inne jest dla faksymilii, Navtexa i RTTF - od tego zależy jakość obrazu i czy jest negatywowy czy pozytywowy- co oznacza stroic do spektrum skad to brac jaka jest zaleznosc od rejonu czy jest takowa itp

- przy pierwszy odbiorze faksymilii ustawić też znaczniki strony w narożach, aby obraz był w miarę prostokątny.- jak mi sie juz szczesliwie pojawi mapa to chyba sobie z tym poradze.

i ostatnie pytanie czy bedac w okolicach Szczecina moge juz odbierac i wyregulowac te wszystkie rzeczy. sam jestem z glebokiego poludnia a wybieram sie za tydzien wlasnei w tamte rejony.

na poczatek tyle mam pytan byc moze wiekszosc to dla doswiadczonego radiowca - zeglarza to banaly ( za co przepraszam z gory :-)))) no ale wole zadac glupie pytania niz sie motac :-)))) tak wiec jakbys byl tak uprzejmy i mi doradzil co i jak to bardzo prosze ewentualnie jakby byla mozliwosc tel. to tez nei pogardze. to moj mail zeiman@go2.pl i moj nr tel ewentualnie ta droga moglbym podac. dziekuje serdecznie bardzo . pozdrawiam Jasiek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2014, o 07:15 
zeiman napisał(a):
1. czestotliwosc NAWTEX ta miedzynarodowa 518 kHZ dotyczy jak rozumiem fal LW bo tylko tu moge ustawic wartosc 518 lub 480 kHz wiem ze zalecaja ustawienie czestotliwosci stacji o 1,5 Hz mniejsza niz np 518 kHz- czy to prawda ?

Prawda i nie prawda. Prawda.. częstotliwość należy stroić troszeczkę niżej od podanej. NAVTEX działa na 518 kHz na falach długich (choć pokrywa się na skraju z falami średnimi). Druga częstotliwość to 4209.5 kHz. Na obu komunikaty lecą po angielsku. Jest jeszcze trzecia częstotliwość 490 kHz w językach narodowych. Czestotliwości masz zawsze w Admirality List of Radio Signal.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2014, o 07:22 
zeiman napisał(a):
2.mapy pogodoweHF-FAX - wiem ze czestotliwosci znajde w almanacu ale oprocz czestotliwosci np w MEditerranean almanac 2011-12 str. 45 jest kilka niezrozumialych oznaczen np.

Frequencies & Schedule
3855(DDH3)/7880(DDK#0/13882.5(DDK6) - rozumiem ze to czestotliwosc ale co oznacza zawartosc nawiasow ??

a) Oznaczenia w nawiasach mówią jaka stacja nadaje DDH3/DDK3/DDK6 - Hamburg [na różnych czestotliwościach]

http://www.qsl.net/g4hbt/wefax.htm

http://www.hffax.de/Hamburg.txt

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2014, o 09:12 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
Zastrzegając się, że doradzanie obsługi radia "na piechotę" (nie mam przy sobie takiego radia, ani programów obsługujących Fax i Navtex) grozi śmiercią lub kalectwem :rotfl: spróbuje Ci trochę rozjaśnić.
zeiman napisał(a):
To są raczej fale średnie (MW) bo przyjmuje się, że długie (LW) obejmują zakres 30-300 kHz. Z punktu widzenia praktyki - nazwa nie ma większego znaczenie, Ustawiasz odbiornik na 518 i guzik Cię to obchodzi, jak to to się nazywa.
To jest częstotliwość międzynarodowa, na której obowiązuje język langłydż. Na 490 (nie 480!) mogą być nadawane komunikaty w językach lokalnych. Nic mi nie wiadomo o obniżaniu częstotliwości Navtexu, natomiast rzeczywiście częstotliwość stacji faxowych powinna być obniżona o 1,9 kHz w stosunku do tej podanej w tablicach.
Nie pytaj mnie, dlaczego, bo Ci odpowiem, jak żona na pytanie męża, dlaczego gotuje wodę w czterech garnkach na raz: Bo tak!!! :rotfl:
zeiman napisał(a):
3. wraz z radiem dostalem program NAWTEX, program do faxymilii i nawtexu Comm32 oraz do nawtexu YaND 6.3 - pytanie jak skoordynowac radio z tym ( tymi ) programami jakie i gdzie informacje powprowadzac do nich aby odczytywac zarowno nawtex jak i mapy faxymilowe.
Radioodbiornikowi te programy nie są potrzebne. Radio wydaje tylko dźwięki typu ćwierkanie ptaszków. Radio musisz podłączyć do komputera (laptopa, tabletu, smartfona). Podłącza się kablem głośnikowym (nie USB) wyjście słuchawkowe radia z wejściem mikrofonowym laptopa. Uwaga! W większości przypadków wciśnięcie jacka do oporu powoduje, że odłącza się głośnik w radiu, więc transmisja idzie, ale bez kontroli akustycznej. Lepiej jest "wycofać" jack o pół milimetra, wówczas masz i transmisję na ekranie i słyszysz "ćwierkanie" w głośniku.
Programy na dyskietkach, które dostałeś, musisz wgrać na laptopa. Te programy stanowią "międzymordzie", dzięki któremu laptop rozumie, co do niego ćwierkają i przekształca to na tekst.
To samo dotyczy faksów. Po ustawieniu częstotliwości słyszysz tylko ćwierkanie.
Musisz sobie ściągnąć na laptopa program deszyfrujący. Np. taki:
http://mscan.com/
A tu masz download:
http://mscan.com/?page_id=405
Jeśli się nie mylę, jest to program płatny. Masz dwa wyjścia: albo używać go jako wersji trial (ważniej chyba miesiąc) a potem odinstalować i ściągnąć ponownie, albo poszukać w sieci innego programu, bezpłatnego.
O ile pamiętam, jest to program uniwersalny, tzn. obsługuje również Navtexa.
zeiman napisał(a):
2.mapy pogodoweHF-FAX - wiem ze czestotliwosci znajde w almanacu
Nie męcz się. Ściągnij sobie wszystkie stacje faxowe. Tu masz cały świat:
http://www.nws.noaa.gov/os/marine/rfax.pdf
Rozumiem, że nie zaczniesz od Pacyfiku. Europę (i większą część północnego Atlantyku) "obsługują" dwie stacje: angielski Northwood i niemiecki Hamburg-Pinneberg. Częstotliwości i "rozkład jazdy" masz tam podane. Gdyby Cię poniosło na daleki Atlantyk - polecam Boston i New Orleans.
zeiman napisał(a):
Frequencies & Schedule
Pierwsza liczba - to częstotliwość (pomniejsz o 1,9 kHz) Druga - to Call Sign stacji. (Ta wiadomość jest Ci do niczego nie przydatna). Każdy nadajnik na świecie ma swój sygnał wywoławczy (Call sign). Np. "Zawisza" to SPGZ, "Pogoria" - SQKY itp. Stacja Hamburg-Pinneberg nadaje z trzch nadajników, które mają oznaczenia DDH3, DDK3 i DDk6, a Northwood - z jednego nadajnika, więc ma tylko jedno oznaczenie GYA. Odbiorcy faxów ta wiedza nie jest potrzebna.
zeiman napisał(a):
TIME ( UT ) Obs time Forecast Chart Area
0430/1600 ( wiadomo) 00/12 ( ??? ) surface weathert chart ( ??) NA(??)

0430/1600 - godziny transmisji, 00/12 - czas uzyskania danych,to znaczy, że o godzinie 0430 leci mapa opracowana na godzinę 0000.
Surface analysis - analiza ciśnienia na powierzchni
24 hours surface prognosis - chyba też jasne: prognoza 24-godzinna na powierzchni.
Poszczególne stacje mają jeszcze własne skróty różnych map, które służą określonym celom, np. Angole nadają mapy oznaczane np. NWEXAS TAF albo SCEXAS TAF. To nie dla nas, bo to North West Exercise Areas Terminal Aerodrome Forecast.
Jeśli jakichś znaczków nie zrozumiesz - nie przejmuj się. W latach 70-80. była taka stacja Rota dająca świetne prognozy na Morze Śródziemne. Była to stacja amerykańska działająca na potrzeby VI (chyba) Floty USA na Śródziemnym. Nadajniki były dwa Mea Nakri (koło Aten) i Rota (koło Kadyksu, stad nazwa). Na mapach, które odbierałem na odbiorniku Raytheona (metalowy pisak wypalał czarne kropki na metalizowanym papierze) na Zawiszy, było kilkanaście znaczków, których znaczenia zupełnie nie rozumiałem (kwadracik z kreseczką, trójkącik z kółkiem itp). Z niczym mi się to nie kojarzyło.
Przypadkowo w barze na Gibraltarze spotkałem młodego człowieka, który, jak się okazało, jest angielskim meteorologiem, oddelegowanym na parę lat do stacji meteo na Gibraltarze.
Zaciągnąłem go na Zawiasa, pokazałem te mapy faksymilowe, pytając, co to jest. On spojrzał, podrapał się po głowie i powiedział: Pojęcia nie mam, co te Jankesy wymyśliły. Odetchnąłem z ulgą. :rotfl:
zeiman napisał(a):
- ilość linii i moduł współpracy np. 120/576- wiem gdzie w programi wpisac nei wiem co to jest i czy czesto sie zmienia w zaleznosci od regionu ???
W tej chwili praktycznie wszyscy nadają z tą samą prędkością bębna i liczbą linii, tzn. 120/576. Są jakieś wyjątki typu 90/576, ale to raczej Czukotka, Japonia etc. Kiedyś była taka stacja angielska Bracknell. Oni nadawali na 120/288, ale stacja ta już nie istnieje, a jej częstotliwości przejął Northwood.
Jeśli pamiętam, Mscan daje możliwość (przez kliknięcie w odpowiedni kwadracik) zmiany parametrów. Na ogół jednak program stroi się sam.
zeiman napisał(a):
- stroic do spectrum - inne jest dla faksymilii, Navtexa i RTTF - od tego zależy jakość obrazu i czy jest negatywowy czy pozytywowy- co oznacza stroic do spektrum skad to brac jaka jest zaleznosc od rejonu czy jest takowa itp
Na ekranie pojawi Ci się ramka z efektem strojenia. Kręcisz pokrętłem "FINE" i ustawiasz, na największy sygnał.
zeiman napisał(a):
- przy pierwszy odbiorze faksymilii ustawić też znaczniki strony w narożach, aby obraz był w miarę prostokątny.- jak mi sie juz szczesliwie pojawi mapa to chyba sobie z tym poradze.
Na początku każdej transmisji leci przez kilkanaście - kilkadziesiąt sekund taki sygnał: piom, piom, piom... To jest sygnał strojenia. Powinno to spowodować, że mapa sama się ustawi tak, że jej lewa krawędź będzie na lewym skraju ekranu. Czasem mapa idzie lekko skośnie, czym się nie należy przejmować. Jeśli na ekranie laptopa masz Europę i pół Atlantyku, to po co Ci milimetrowa dokładność?
Jak to się zaczyna - masz tu: (Na początku powstają białe paski po obu stronach przyszłej mapy, to jest właśnie autostrojenie). Prawie minuta białego oznacza tylko to, że niemiecki technik założył na bęben mapę z dużym białym tłem od góry.
https://www.youtube.com/watch?v=StawpBfc2c4
zeiman napisał(a):
i ostatnie pytanie czy bedac w okolicach Szczecina moge juz odbierac i wyregulowac te wszystkie rzeczy. sam jestem z glebokiego poludnia a wybieram sie za tydzien wlasnei w tamte rejony
Możesz to odbierać nawet na "głębokim południu", czyli potrenować w domu. Tyle że prawdopodobnie będziesz miał na ekranie dużo zakłóceń a może nawet "sieczkę", bo na lądzie jest masa ustrojstw zakłócających fale radiowe.
Aha, ogólna zasada, dotycząca różnych częstotliwości nadawania: 1. W dzień częstotliwości większe w nocy - mniejsze. 2. Im dalej od stacji nadawczej - tym większa częstotliwość. Mała odległość - to 1000 - 2000 mil, duża - to kilka tysięcy mil. Dojdziesz do tego w praktyce. Jeśli na częstotliwości np. 4000 kHz jest słaby sygnał, albo zakłócenia - zmień na 8000 kHz, a jak nie pomoże - na 13 000 kHz.
zeiman napisał(a):
wole zadac glupie pytania niz sie motac :-)
Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi. Mam nadzieje, że moja nie była taka całkiem głupia i do czegoś Ci się przydała.

Za ten post autor Zbieraj otrzymał podziękowania - 3: boskijacus, maciek.k, mdados
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2014, o 21:47 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Cytuj:
W większości przypadków wciśnięcie jacka do oporu powoduje, że odłącza się głośnik w radiu, więc transmisja idzie, ale bez kontroli akustycznej. Lepiej jest "wycofać" jack o pół milimetra, wówczas masz i transmisję na ekranie i słyszysz "ćwierkanie" w głośniku.

1.Zamiast nie do końca wepchniętej wtyczki mini jack w gniazdo "out" w radiu proponowałbym wepchnąć ją całkowicie i ustawić w laptopie funkcję podsłuchu sygnału na głośnikach/słuchawkach.

To co słychać w radiu nie zawsze jest tym samym co "słyszy" laptop, kiepskie łącze w wtyczce/gnieździe produkuje sporo przydźwięków

2. Warto zainwestować w akumulatorki do radia i ładowarkę 12v do tychże akumulatorków oraz inwerter 12 / 18 - 25v z kompletem wymiennych końcówek do ładowania baterii laptopa.

Najlepszy odbiór miałem gdy, zarówno radio jak i laptop chodziły na bateriach, przy wyłączonym silniku jachtowym.

Piotr Siedlewski

Ostatnio edytowano 30 maja 2014, o 22:14 przez ins, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2014, o 22:03 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
czy na Bałtyku mam 100% możliwość odbioru czy czasem się coś haczy nie dostaję prognozy?
jak się ma w praktyce do navtexa? lub inaczej co bardziej polecacie radio czy navtex jeśli chodzi o skuteczność działania

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2014, o 22:08 
*** Ban ***

piotr6 napisał(a):
czy na Bałtyku mam 100% możliwość odbioru czy czasem się coś haczy nie dostaję prognozy?

Prognozy z Pinneberga i Northwood odbierałem w centrum Poznania na parterze w kamienicy i przy Kanarach też, czyli raczej coś się haczy.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2014, o 22:31 
*** Ban ***

piotr6 napisał(a):
jak się ma w praktyce do navtexa? lub inaczej co bardziej polecacie radio czy navtex jeśli chodzi o skuteczność działania

Navtex do odbioru komunikatów na 518 i 490 kHz jest lepszy - bezobsługowy, ustawiony konkretnie na dwie częstotliwości.
Radio typu Tecsun jest dobre do odbioru całej masy innych komunikatów na innych częstotliwościach, ale do współpracy potrzebuje laptopa.

Piotr Siedlewski

Za ten post autor ins otrzymał podziękowanie od: piotr6
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 cze 2014, o 07:02 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 3
Uprawnienia żeglarskie: żj
ins napisał(a):
Warto zainwestować w akumulatorki do radia i ładowarkę 12v do tychże akumulatorków oraz inwerter 12 / 18 - 25v z kompletem wymiennych końcówek do ładowania baterii laptopa.

Ten Tecsun ma wbudowaną ładowarkę, tylko trzeba mu dostarczyć zasilanie 6V; do tego najprościej chyba będzie zmolestować znajomego elektronika, żeby przerobił "zapalniczkową" ładowarkę USB (podniósł napięcie, wymienił końcówkę przewodu na pasującą, ewentualnie poprawił filtrację).

ins napisał(a):
Najlepszy odbiór miałem gdy, zarówno radio jak i laptop chodziły na bateriach, przy wyłączonym silniku jachtowym.

To prawda - u mnie próby podłączenia radia do komputera stacjonarnego powodowały ogromne szumy...

marcin

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 cze 2014, o 01:40 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 109
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
ins napisał(a):
Navtex do odbioru komunikatów na 518 i 490 kHz jest lepszy - bezobsługowy, ustawiony konkretnie na dwie częstotliwości.
Popieram insa. Bezobsługowość, automatyczne odbieranie i zapamiętywanie komunikatów to największe zalety Navtexa. Nieważne czy śpisz, walczysz z fokiem na dziobie, jesteś na imprezie - prognoza się odbierze bez konieczności nastawiania budzików, czajenia się na nasłuchu, podłączania różnych ustrojstw i strojenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2014, o 00:45 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 4
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
zeiman napisał(a):

W Comm32 okno spektrum otwiera się automatycznie po wybraniu trybu (FAX/RTTF/NAVTEX). Idealny obraz to pojedyncza linia w zaznaczonym na monitorze centralnym punkcie. Im słabszy sygnał tym więcej i tym wyższe dodatkowe linie.

Powodzenia
Huzar

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 cze 2014, o 23:11 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 48
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
Tutaj znajdziesz spis stacji oraz częstotliwości i godziny na jakich nadawane są prognozy pogody:
http://www.wmo.int/pages/prog/www/ois/O ... lD_en.html
ściągnij Volume D - Edition 2013 ( cały świat)

Teoretycznie przy transmisjach Navtex, RTTY, zakres fal pomniejszasz o 1,6 kHz, natomiast przy FAX pomniejszasz o 1,9 kHz. Praktycznie nie zawsze ta zasada sie sprawdza. Czasem wystarczy jak zakres fal pomniejszysz o 1 kHz lub 2 kHz, a w tropikach czasem tak się zdarza, że zakres fal musisz powiększyć nawet o 3 kHz.

Kiedy zaprogramujesz sobie zakres fal, to przed podłączeniem radia z komputerem dobrze jest posłuchać czy szumy nie zakłócają transmisji i zakres fal dostroić ręcznie , zmieniając lub zwiększając o 1 lub 2 kHz. Robisz to naciskając przycisk VF/VM (scan) a następnie regulujesz zakres fal pokrętłem z prawej strony na górze. Na ekranie radyjka zobaczysz zmieniający się zakres fal czemu będzie towarzyszył zmieniający sie dźwięk transmisji ( posłuchaj w internecie jaki powinien być prawidłowy).
Przed odbiorem transmisji musisz wcisnąć przycisk SSB i ustawić na USB. Następnie pod zakresem fal pojawi sie krótki pasek . Przy słabej słyszalności odbiór poprawia naciśnięcie funkcji FM ST i AM BW . Pod zakresem fal pojawi sie długi pasek.
Przy transmisjach RTTY i Navtex 2 wierzchołki fal ustawiasz w taki sposób aby każda z fal pokryła się z widmem sygnału ( Black i White lub 2 pionowe kreski - zależy od oznaczeń w programie). Regulację przeprowadzasz środkowym pokrętłem. Dolnym pokrętłem regulujesz moc nadawania.
W transmisji HF Fax wierzchołek fali ustawiasz bliżej paska White lub drugiej linii ( wyższych wartości). Podczas strojenia, przesunięcie wierzchołka fali w stronę paska Black powoduje zaciemnienie obrazu.

W ustawieniach komputera zaznaczasz wejście liniowe( poprzednicy opisali jak połączyć komputer z radyjkiem).

Radio i komputer to za mało aby odbierać prognozy pogody, Musisz zaopatrzyć się w antenę zewnętrzną. Teoretycznie powinna wystarczyć antena zwijana ( linka) o długości ok. 20-30mb podłączona do wejścia antenowego zewnętrznego.

Następna sprawa to program dekodujący.
Testowałem wiele programów i pozostałem przy tandemie - SeaTTY + NavtMsgs. Te 2 programy ładnie ze sobą współpracują i pozwalają na odbiór transmisji: RTTY, Navtex, FAX, Synop.
Pierwszy program jest płatny( chyba kosztuje ok. 200zł) drugi darmowy.
Przy wyborze programu bardzo ważne jak czy łatwo udaje się ustawić spektrum. Radze poćwiczyć na różnych programach.
Dosyć dobrym programem i darmowym jest FLDIGI jednak wymaga trochę umiejętności komputerowych.

Radia globalne ( tak jak Tecsun) sa wrażliwe na zakłócenia( szumy)przy odbiorze fal radiowych. Czasem ustawienie radia zbyt blisko komputera powoduje zbyt duże zakłócenia i problemy z dostrojeniem spektrum.

Odpowiedz z cytatem