Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lis 2024, o 13:48

Autor Wiadomość
 Tytuł: Radar overlay
PostNapisane: 5 maja 2015, o 00:09 

Podziękował : 137
Otrzymał podziękowań: 303
Uprawnienia żeglarskie: ActiveCaptain & more
Podczas dyskusji o zakupie przez naszego forumowego kolegę nowego programu nawigacyjnego, poruszyłem zagadnienie „radar overlay”. W trakcie wymiany opinii okazało się, że jeden z kolegów a także producent omawianego oprogramowania wątpili w sens i przydatność takiej funkcji.
Cytuj:
Sorry, ale znów wychodzi z Ciebie gadżeciarz. Śledzenie obiektów radarowych na morzu - tak! Nakładanie obrazu lądu na mapę - NIE!!!!

Pomyśl! Obraz radarowy jest - z natury rzeczy - mało dokładny (w porównaniu z mapą). Jaki jest sens nakładania obrazu mało dokładnego na obraz bardzo dokładny? Żeby go zaśmiecić? Może Ty widzisz w tym sens, ja - nie! Co innego echa statków śledzone przez ARP-ę lub MARP-ę. To bezpośrednio i pozytywnie wpływa na bezpieczeństwo.

viewtopic.php?f=70&t=20955&start=30
Dla nadal wątpiących polecam artykuł z ostatniego wydania IHS Safety at Sea, niestety nie mogę udostępnić wersji online ale skany chyba będą czytelne? Co prawda autor pisze o profesjonalnym systemie ECDIS ale przy obecnym rozwoju elektroniki użytkowej nikt nie wie co będzie dostępne w niedalekiej przyszłości. Przypomnę, funkcja taka jest już dostępna w niektórych produktach MaxSea.
Myślę, że co raz częściej będziemy się spotykać z takimi rozwiązaniami na pokładach także naszych jachtów, zapewne pierwsze będą/są to droższe jednostki charterowe ale chyba szybko to się zmieni. Dlatego warto już teraz poznać zalety i ograniczenia takiej prezentacji danych nawigacyjnych.

Załączniki:
RadarOverlay2.PDF [1.25 MiB]
Pobrane 179 razy
RadarOverlay1.PDF [1.08 MiB]
Pobrane 179 razy

Pozdrawiam,
Krzysztof
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 maja 2015, o 22:28 

Jeden z kolegów skrytoczytaczy podał mi takie linki;
http://raymarine.com/view/?id=450
http://opencpn.org/ocpn/garmin_radar
Jak widać, nie tylko profesjonalny ECDIS dla prostych marynarzy ale także prosty Raymarine dla profesjonalnych żeglarzy oferuje funkcje nakładania obrazu radarowego na mapę elektroniczną i odwrotnie.
A jak przypomnimy sobie o czym już wcześniej napisał PiotrC a co jest już oficjalnie potwierdzone na stronie OpenCPN to bez dużego ryzyka możemy powiedzieć, że takie możliwości powoli spływają „pod strzechy” a raczej na nieprofesjonalne jachty do prostych żeglarzy.

Drogi kapitanie Januszu i jak to jest z tym bezsensownym zaśmiecaniem obrazu radarowego, niepotrzebny gadżet czy jednak cos więcej?

Pozdrawiam,
Krzysztof

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 maja 2015, o 22:57 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
SIRK napisał(a):
Jak widać, nie tylko profesjonalny ECDIS dla prostych marynarzy ale także prosty Raymarine dla profesjonalnych żeglarzy oferuje funkcje nakładania obrazu radarowego na mapę elektroniczną i odwrotnie.

To funkcjonuje od wielu lat i jest b. użyteczne zwłaszcza w czasie mgły.
Na małym, zazwyczaj, ekranie plotera dzielenie go na część radarową i mapową - plus tz bar - jest utrudnieniem prowadzenia nawigacji. Nie jest problemem zobaczenie lądu i jednostek z AIS. Ale poza nimi występują np. jachty i łodzie rybackie bez AIS - a które na radarze zauważyć można i nałożenie tego sygnału na obraz mapy daje lepsze zobrazowanie sytuacji.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 maja 2015, o 23:11 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
SIRK napisał(a):
jak to jest z tym bezsensownym zaśmiecaniem obrazu radarowego, niepotrzebny gadżet czy jednak cos więcej?
Przecież Ci już odpowiedziałem:
Zbieraj napisał(a):
Może Ty widzisz w tym sens, ja - nie!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 maja 2015, o 23:16 
*** Ban ***

Zbieraj napisał(a):
SIRK napisał(a):
jak to jest z tym bezsensownym zaśmiecaniem obrazu radarowego, niepotrzebny gadżet czy jednak cos więcej?
Przecież Ci już odpowiedziałem:
Zbieraj napisał(a):
Może Ty widzisz w tym sens, ja - nie!

A uderzyłeś kiedyś jachtem o Lc 12m w "zakotwiczoną" metalową pławę o fi 4 m. w mgle?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2015, o 23:22 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
ins napisał(a):
A uderzyłeś kiedyś jachtem o Lc 12m w "zakotwiczoną" metalową pławę o fi 4 m. w mgle?
Nie.
A powinienem???? :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2015, o 23:31 
*** Ban ***

Zbieraj napisał(a):
ins napisał(a):
Nie.
A powinienem???? :roll:

Oczywiście że nie, ale tego rodzaju przypadki, powodują że zaczyna się doceniać dobrodziejstwo zastosowania pewnych rozwiązań - np nakładki obrazu z radaru na mapę.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 maja 2015, o 08:31 

ins napisał(a):
To funkcjonuje od wielu lat i jest b. użyteczne zwłaszcza w czasie mgły.

Ależ nie musisz mnie przekonywać tym razem to nie ja prezentuje tak kontrowersyjne poglądy, ale każdy ma własne doświadczenia.
Osobiście „radar overlay” doceniłem już w ubiegłym wieku gdy podczas budowy Oresundbridge boje torowe Drogdena były chyba przestawiane każdego tygodnia a może nawet częściej.

Ale bardziej interesujące jest dlaczego w trakcie wcześniejszej dyskusji prawie nikt z forumowiczow nie zareagował na tak odważne i nowatorskie teorie o zaśmiecaniu mapy cyfrowej czy radaru. A wręcz przeciwnie, nasze forumowe autorytety czy pretendenci na takowych tak jakoś ochoczo i bezkrytycznie „laikowali” te odważne teorie.
Nasuwa się pytanie, czy to zwykłe działanie TWA czy może rodzi się nam jakąś nowa „zawiasowa” szkoła eNav.

Pozdrawiam,
Krzysztof

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 maja 2015, o 09:19 

Podziękował : 823
Otrzymał podziękowań: 1800
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
SIRK napisał(a):
dlaczego w trakcie wcześniejszej dyskusji prawie nikt z forumowiczow nie zareagował na tak odważne i nowatorskie teorie o zaśmiecaniu mapy cyfrowej czy radaru. A wręcz przeciwnie, nasze forumowe autorytety czy pretendenci na takowych tak jakoś ochoczo i bezkrytycznie „laikowali” te odważne teorie.

Nie wiem czemu "nikt". Wiem czemu ja: bo raz tylko używałem ustrojstwa umożliwiającego takie zobrazowanie. Wydało mi się to wygodne i użyteczne, ale - powiadam - to jednorazowe doświadczenie (bez mgły podczas rejsu w dodatku), więc jako laik - nie wypowiadałem się.
A propos: Czy to właśnie niewypowiadanie się przez laików określasz terminem "laikowli"?

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Odpowiedz z cytatem