Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lis 2024, o 03:47

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 cze 2024, o 21:58 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: JSM
Zajrzałem tu z sąsiedniego forum i widzę, że fajnie piszecie o gadżetach elektronicznych, to chciałem zapodać ostatni mój projekt.

Koncepcja awaryjnego systemu nawigacyjnego, zrobiona jako backup/centrum zarządzania do instalacji opartej na WIFI/NMEA2000.
Standardowo na jachcie mam instalację opartą głównie na Garminie. Ploter nawigacyjny Gpsmap 923xsv.
Do tej konfiguracji zapiąłem konwerter WIFI/NMEA2000/USB/NMEA0183 - QK-A2K032 QuarkElec.
Jako jednostkę centralną wybrałem Raspberry PI4b w wersji 8gb, do niej dongle GPS po USB. Monitor to ekran dotykowy Hannspree HT273HPB. Założeniem projektu była obsługa dotykowa, bez klawiatury i myszy, względna energooszczędność, i żeby format ekranu był przynajmniej większy od największych ploterów Garmina :)

Na Malinę zainstalowałem system Lineage OS w wersji 19.02 - czyli Android 12.
Ta wersja wydała mi się najbardziej kompatybilna z apkami no i co istotne jedna ze stabilniejszych pod kątem obsługi dźwięku peryferiów itp.
Co ważne nie każdy monitor dotykowy jest rozpoznawalny nawet przez Windowsa, testowałem kilka sztuk i pozostałem przy tym Hannspree bo ma parę zalet:
- zasilanie bezpośrednio z 12v
- 10 punktowy dotyk kompatybilny właściwie z każdym systemem
- pobór mocy (około 16W, faktyczny sporo mniej)

Po instalacji warto dograć sobie jakiegoś ładnego launchera - menu startowe - bo to domyślne jest brzydkie jak noc listopadowa.

Obecnie system poprzez bramkę QuarkElec ma dostęp do danych sieci jachtowej i podaje wszystko na wybrane oprogramowanie - korzystam głownie z Navionicsa i OpenCPNa.
W przypadku Navionicsa konfiguracja wygląda w ten sposób, że w sekcji Paired Devices należy podać wcześniej skonfigurowany adres ip bramki oraz port usługi. Navionics przyjmuje dane i podaje na ekran co potrzebne.
Dużą zaletą jest płynność pracy, bo Android do lekkich systemów nie należy. Dołożyłem do konfiguracji jeszcze dongla z dodatkowym GPSem jako backup i jeszcze drugą kartę WIFI, żeby spiąć się z siecią jachtową i routować internet z komórki.

Zainstalowane aplikacje to:
-Navionics Boating
-C-MAP
-OpenCPN
-Nova Launcher - program startowy

w najbliższym czasie planuję podpiąć do tego układu kamerę IMOU Cruiser 2 5mpix i program dostępowy IMOU zainstalować też na tej konfiguracji, żeby w trakcie posiadówki w mesie mieć widok przed dziobem.
Poniżej foty.
ps. To mój pierwszy post tutaj więc proszę o wyrozumiałość :)
Załącznik:
Komentarz: Pierwsze próby instalacji
IMG_1536.jpg
IMG_1536.jpg [ 176.46 KiB | Przeglądane 2036 razy ]

Załącznik:
Komentarz: Testowe połączenie z Garmin Active Captain
IMG_1545.jpg
IMG_1545.jpg [ 263.59 KiB | Przeglądane 2036 razy ]

Załącznik:
Komentarz: Test 2.0
IMG_1541.jpg
IMG_1541.jpg [ 25.74 KiB | Przeglądane 2036 razy ]

Załącznik:
Komentarz: Malina na plecach monitora
IMG_1567.jpg
IMG_1567.jpg [ 306.5 KiB | Przeglądane 2036 razy ]

Załącznik:
Komentarz: Gotowy system
IMG_1569.jpg
IMG_1569.jpg [ 360.18 KiB | Przeglądane 2036 razy ]

Za ten post autor skelpie otrzymał podziękowanie od: Maar
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2024, o 06:34 

Podziękował : 823
Otrzymał podziękowań: 1800
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
skelpie napisał(a):
Jako jednostkę centralną wybrałem Raspberry PI4b w wersji 8gb
Na zdjęciu widzę, że bez chłodzenia jakiegokolwiek (nawet pasywnego). Czy to docelowe rozwiązanie czy tylko do testów? Nie ma throttlingu?

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2024, o 08:59 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: JSM
Chłodzenia aktywnego nie planuję. Potestowałem 2 tygodnie pod obciążeniem i nie gotuje się. Nawet podkręciłem troszkę. Na razie wygląda ok. Do testów użyłem zasilacza 2A czyli o 1 A niżej niż deklarowany pobór 4b-3A, restartów nie było. Na razie zaskoczony jestem stabilnością. Ale popływamy, zobaczymy...

Odpowiedz z cytatem