M52 napisał(a):
Czy jeszcze ktoś opuścił tamten port? Czy jeszcze ktoś protestuje?
Po prawdzie mówiąc, innym to
zwisa. Praktycznie nikt z "Rejsów" poza mną nie żeglował regularnie po Wiśle. Niektórzy zrzucali jachty tuż przed wyruszeniem na Mazury, i jeśli nie wyciągali ich zaraz po powrocie, to tylko dlatego że im się nie chcialo. Inni trzymali i remontowali jachty na klubowym placu, skąd zawozili je nad wodę samochodami. Najwięcej zaś bylo takich co owszem przychodzili co weekend na przystań wypić
wódeczkę pod wiatą ale od lat nie wodowali swoich jachtów, zadawalając się samą świadomością że je w ogóle mają. Wszystkich wyżej wymienionych żaden podatek denny dotyczyć nie będzie. Wychylać się nikt nie chce, zaś kierownictwo klubu poszło na
zgniły kompromis z "Ratuszem" płacąc podatek denny ryczałtem podatek na 8 miejsc przy pomoście, wychodząc z założenia że z przyczyn wymienionych wyżej raczej nigdy nie będzie przy pomoście stalo więcej jachtów. Dopiero na dniach zorientowalo się że ktoś ich
łoi w tyłek ponieważ taki podatek nie ma umocowania prawnego.
Cytuj:
Ciekaw jestem, czy przewidujesz inne działania w tej sprawie.
Tyły sobie zabezpieczyłem: "Leśny Dziadek" od listopada ub. roku stacjonuje już na innej wiślanej przystani, i stamtąd będzie ruszał w rejsy. Nie przepuszczam żadnej okazji aby nikczemne posunięcia miasta piętnować, nie tylko na forach żeglarskich.
Cytuj:
Wystąpienie do władz miasta?
Ależ jak najbardziej. Znalazłem sojusznika w osobie radnego z PiS, któremu już wcześniej nie spodobały się drastyczne podwyżki cen biletów na statki do Serocka. Uświadomiłem mu, że władze niszczą na wodzie także i to, co żadnych dotacji nie wymaga. Przygotowałem projekt wystąpienia. z którym można zapoznać się pod adresem:
http://bip.warszawa.pl/NR/rdonlyres/825 ... ewski1.pdfAle jak wynika ze strony:
http://bip.warszawa.pl/Menu_podmiotowe/ ... roslaw.htmpowyższe zapytanie do dziś nie doczekało się odpowiedzi, mimo że ustawowy termin minął parę tygodni temu. Jak zatem widać, "praworządna" ekipa HGW
jawnie już kpi sobie z obowiązującego prawa. Jednak opozycja z całą pewnością nie przepuści okazji aby zdyskontować powyższe w obliczu nadchodzących wyborów samorządowych.
Cytuj:
A może powkurzasz oficjeli transparentem na maszcie podczas tegorocznego święta Wisły?
Hmm, taki transparent rozwinięty na maszcie jachtu na rzecze mógłby zostać dostrzeżony z brzegu. Aczkolwiek nakład środków byłby znaczny, tymczasem "Leśny Dziadek" na 22-23 maja gotowy nie będzie, i tam bowiem muszę ciężko
wojować tym razem z bezmyślnością jego budowniczych którzy wlaminowali sklejkę pod cęgami masztu, w wyniku czego laminat zaczął się zapadać i pękać pod naciskiem. Dopiero na dniach zakończyłem likwidację następstw tego
błędu technologicznego, i teraz nadeszła pora na coroczne, rutynowe prace remontowe. Poprzednie "Święta" odbywały się znacznie później. Pewnie pojawię się na piechotę, i zorientuję się kogo i jak można by powkurzać
Pozdrawiam
Tomek Janiszewski