Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lis 2024, o 13:25

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 wrz 2011, o 16:47 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
Witam,
jeśli dział jest nieodpowiedni - bardzo proszę o przeniesienie.

Zapraszamy wszystkich miłośników pracy z mapą do konkursu.
Polega on na rozwiązywaniu zadań na załączonych mapkach. Składa się z kilku etapów, więc zapewni rozrywkę umysłową na całą zimę. Zakończenie w maju.
Do wygrania masa gadżetów, przyrządy nawigacyjne, książki.
Nagroda główna to weekendowy rejs po Zatoce Gdańskiej.

Pierwsze zadanie pojawi się 1 października, kolejne - na początku każdego miesiąca. I tak do maja.

Szczegóły można znaleźć tutaj

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 paź 2011, o 22:05 

Ja mam pytanie do tego konkursu- pewnie wyjde na głupka - mianowicie w karcie odpowiedzi jest rubryka nazwana OL, CO TO JEST TO "OL"- z góry dziekuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 paź 2011, o 22:24 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
A gdzie to wyczytałeś, bo ja widzę niezmiennie:
BŁĄD 404

STRONA O PODANYM ADRESIE NIE ISTNIEJE
BĄDŹ TRWAJĄ PRACE MODERNIZACYJNE

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 paź 2011, o 22:29 

Podziękował : 235
Otrzymał podziękowań: 118
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
pierdupierdu napisał(a):

Chyba trzeba na tej stronie z błędem wcisnąć link "Powrót do strony głównej"
Może to o to chodzi?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 paź 2011, o 22:52 

Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 8
Uprawnienia żeglarskie: Korsarz JKM
elektryczny napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):

Chyba trzeba na tej stronie z błędem wcisnąć link "Powrót do strony głównej"
Może to o to chodzi?

Pomimo tej plątaniny linek/linków jakieś zadanie zauważyliście?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 paź 2011, o 22:59 

Tutaj działa:
http://www.4winds.pl/pol/info/konkurs.html

Na cholerę przepływać Farosund nocą i czemu nawet na śniadanie się tam nie zatrzymać - mnie nie pytajcie.
:lol:
A "OL" to odczyt logu po prostu...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2011, o 08:34 

Pierdu - dzieki wielkie ;-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2011, o 12:59 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
4winds napisał(a):
Witam,
jeśli dział jest nieodpowiedni - bardzo proszę o przeniesienie.

auć... zacytowałam tylko, żeby wiadomo było, do KOGO się odnoszę...

Weszłam sobie na stronę główną. Na górze stopklatka z wielkim napisem "Profesjonalizm" i równie wielkim... UNION JACK'IEM na rufie definitywnie nie królewskiego jachtu, Admirała Jej Królewskiej Mości raczej też tam nie było, wątpię też w sąd odbywający się na pokładzie... i znajduje się definitywnie na rufie, co wyklucza że jest używana zgodnie z prawem (brytyjskim, ale obecność polskiej "courtesy flag" pod salingiem każe wnosić, że ten jacht jest zarejestrowany w UK)

Niestety, jeśli szkoła żeglarska nie widzi nic zdrożnego w reklamowaniu swojego "profesjonalizmu"* (cudzysłów zamierzony) to chyba nie chce mi się zaglądać do konkursu..

BTW - jak ktoś chce się dowiedzieć, jak miejscowi reagują na dużo prostszą do popełnienia pomyłkę jak powieszenie Union Jack'a jako courtesy flag - zapraszam do eksperymentów. Tylko kupcie najpierw jakąś flaszkę, coby im podziękować (i przeprosić) ... :lol:

*nie nazwę profesjonalizmem promowania używania Union Jack'a jako bandery. Kto jak kto, ale szkoła żeglarska powinna to wiedzieć. Chyba, że WSZYSCY jej pracownicy nie wyściubili nosa poza Zatokę... :roll:

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2011, o 13:20 

Podziękował : 2268
Otrzymał podziękowań: 3648
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Moniia napisał(a):
Weszłam sobie na stronę główną. Na górze stopklatka z wielkim napisem "Profesjonalizm"
Się Monia czepiasz. Kliknij na "Play" i zaraz pojawi się wyjaśnienie, wielki napisz "KOSZMANDER" :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2011, o 13:22 

Kliknęłam już.. I co to jest, bo za nic nie jestem w stanie dojść oglądając filmik? Zmarynizowany "KOSZMAREK?" :evil:

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2011, o 15:05 

Podziękował : 69
Otrzymał podziękowań: 43
Uprawnienia żeglarskie: pasażerka
Moniia napisał(a):
... Na górze stopklatka z wielkim napisem "Profesjonalizm" i równie wielkim... UNION JACK'IEM na rufie definitywnie nie królewskiego jachtu, Admirała Jej Królewskiej Mości raczej też tam nie było, wątpię też w sąd odbywający się na pokładzie... i znajduje się definitywnie na rufie, co wyklucza że jest używana zgodnie z prawem (brytyjskim, ale obecność polskiej "courtesy flag" pod salingiem każe wnosić, że ten jacht jest zarejestrowany w UK)... :roll:

Wygooglałam sobie jakieś info na ten temat , ale wujek google tak tłumaczy że nic nie rozumiem. A że jako pasażerka, nie znam się a ciekawa jestem, czy mogę prosić o więcej info?
Już wiem, że flaga morska dla jednostek prywatnych jest inna niż państwowa-królewska, a nawet królewska-morska. Myślę cały czas o brytyjskiej.
Ale jak jest z tym umieszczeniem jej na jachcie? I czy można i kiedy, umieścić flagę na takim specjalnym dla niej maszcie-drążku drewnianym, na rufie?

"Najczęściej, nie tyle trzeba zmieniać samą sytuację, ile sposób jej doświadczania" Sensei Sunya

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2011, o 15:51 

Flagi - nie, banderę tak. A banderą handlową jest Red Ensign. Marynarka wojenna dla odróżnienia używa White Ensign. A niektórzy za zgodą Admiralicji (głównie oficerowie Marynarki) mają prawo używać Blue Ensign - na jednostkach prywatnych.

Flaga natomiast jest używana na morzu tylko (przynajmniej w teorii) w następujących sytuacjach:
- gdy na pokładzie jest admirał (lub członek rodziny królewskiej) - jest podnoszona na maszcie głównym
- gdy na pokładzie jednostki odbywa się sąd
- może być podnoszony NA DZIOBIE jako jack (w polskiej literaturze szukać "burgee") - proporzec noszony na krótkim drzewcu na dziobie, zwykle okrętu wojennego). przez okręt wojenny z okazji uroczystości państwowych lub punkt 1 (gdy w drodze)

Mówię, że przynajmniej w teorii, bo umocowanie Union Jack jako flagi państwowej jest ... z przyzwyczajenia i siły faktu :) Poza tym, jak znawcy dyskutują - przypadek podniesienia Union Jacka na jednostkach handlowych (pasażerskich i tak dalej) z członkiem rodziny królewskiej na pokładzie nie zdarzył się za ludzkiej pamięci*. Moim zdaniem - czepiają się niepotrzebnie tego "za ludzkiej pamięci" i jednostek handlowych. Narodziło się to w 19 w i dotyczyło raczej jednostek wojennych, które podnoszą w drodze Union Jacka na dziobie w tej sytuacji, a przy kei - na głównym maszcie.

Ale to mocno namieszane, jak to etykieta, część jest skodyfikowana w ustawach, część nie. Jako handlowej bandery używa się też czasem Union Jacka obrębionego dużym białym pasem - formalnie dawna flaga pilotowa (pilot jack). Niektórzy jej używają argumentując, że nie jest to zakazane (a do tego czy jest czy nie trzeba by zatrudnić niezłego prawnika, nikomu się nie chce) i wynika z dawnych przepisów (a dawne przepisy, jeśli nie są zastąpione formalnie nowymi lub nie są zmienione/usunięte - w tym kraju wciąż obowiązują).

Tak więc polecam lekturę haseł o red ensign, blue ensign, white ensign i w ogóle ensigns lub british ensigns

Niemniej jednak, każdy absolutnie się zgadza z jednym - banderą (ensign) nie może być flaga państwowa. A courtesy flag dla Zjednoczonego Królestwa to Red Ensign - bandera marynarki handlowej. I jeśli jacht jest zarejestrowany w UK, to jest jego PODSTAWOWA bandera. Z pewnymi zezwoleniami może podnosić kilka innych (są takie, które podnosić mogą tylko członkowie określonych klubów - i uwaga, są takie nabrzeża, gdzie cumować może tylko członek rodziny królewskiej lub ktoś za jego bezpośrednim zezwoleniem... )

*używano White Ensign (bandera wojenna) i innych, a poza tym jak królewscy są na pokładzie to podnosi się i tak tzw. Royal Standard poza wszystkim innym :)
http://en.wikipedia.org/wiki/Royal_Stan ... ed_Kingdom)

My recent thought:

Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowanie od: Gąsia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2011, o 16:00 

A ja jestem taki gość co właśnie poznaje zatoke gd. jako kapitan , bo co innego kiedy płyniesz jako załogant, a co innego kiedy dowodzisz łódką a na pokładzie masz ludzi którzy pierwszy raz są na jachcie. A wyściubić nosa poza zatoke to mi sie marzy;-)
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2011, o 16:09 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
White Phoenix napisał(a):
wujek google tak tłumaczy że nic nie rozumiem
Nic dziwnego. System flagowy UK jest taki, że reguły futbolu amerykańskiego to przy tym mały pan Pikuś :lol: Wynika to głównie z tego, że Wielka Brytania nigdy nie miała i nie ma konstytucji, więc reguły postępowania są zapisane w różnych orzeczeniach prawnych, albo wynikają po prostu ze zwyczaju.
Z grubsza wygląda to tak, że Union Jack jest flagą narodową. Wisi ona na budynkach państwowych i każdy "subject" Jej Królewskiej Mości może sobie wywiesić ją w ogródku albo na domu.
Zwróć uwagę, że jest to flaga, a nie bandera, więc na morzu jej się nie używa. To znaczy - obecnie, bo dawniej (do XIX wieku) Union Jack był używany tylko na morzu. Stąd zresztą pochodzi jej nazwa bo "jack" to w tym przypadku "proporzec, bandera".
Na morzu używa się Red Ensign, albo Blue Ensign.
W przypadku jachtów - co podnieść na rufie - to ich (znaczy Brytyjczyków) problem: Red lub Blue. Zasady są dość skomplikowane, ale głównie jednak Red.
Jak courtessy flag, wpływając do portu brytyjskiego - pod salingiem podnosimy Red Ensign, czyli czerwoną banderę z małym Union Jackiem w górnym rogu, przy "drzewcu".
Podniesienie Union Jacka jest błędem (w opinii Angoli - niewybaczalnym) :lol: :lol: :lol:

Za ten post autor Zbieraj otrzymał podziękowanie od: Gąsia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2011, o 16:16 

Podziękował : 3026
Otrzymał podziękowań: 2648
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Zbieraj napisał(a):
Podniesienie Union Jacka jest błędem (w opinii Angoli - niewybaczalnym) :lol: :lol: :lol:

Nie wiem, jak teraz, ale parę lat temu w sklepie Żeglarz na Waryńskiego (DC) był w sprzedaży tylko Union Jack, a Red Ensign był niedostępny.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2011, o 16:16 

Moniia napisał(a):
bo umocowanie Union Jack jako flagi państwowej jest ... z przyzwyczajenia i siły faktu :)
Moniko, nie tylko. Jeśli mnie skleroza nie myli, to gdzieś w latach trzydziestych <baczność> Minister Spraw Wewnętrznych Jego Królewskiej Mości<spocznij> ogłosił oficjalnie, że Union Flag jest flagą narodową, ale jestem zbyt leniwy, żeby to sprawdzać w źródłach :-(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2011, o 16:30 

Podziękował : 4331
Otrzymał podziękowań: 4103
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Cytuj:
Wielka Brytania nie ma pisanej konstytucji w jednolitej formie ani ustawy o symbolach narodowych. Status Union Jack jako flagi narodowej i państwowej wynika ze zbioru kilkunastu orzeczeń prawnych przyjętych w początkach XX wieku. Dopiero w 1933 roku sekretarz stanu Ministerstwa Spraw Wewnętrznych ogłosił jednoznacznie, że "Union Flag jest flagą narodową i może być wywieszana na lądzie przez każdego poddanego Jego Królewskiej Mości".

http://pl.wikipedia.org/wiki/Flaga_Wielkiej_Brytanii

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2011, o 16:58 

Zbieraj napisał(a):
Moniia napisał(a):
bo umocowanie Union Jack jako flagi państwowej jest ... z przyzwyczajenia i siły faktu :)
Moniko, nie tylko. Jeśli mnie skleroza nie myli, to gdzieś w latach trzydziestych <baczność> Minister Spraw Wewnętrznych Jego Królewskiej Mości<spocznij> ogłosił oficjalnie, że Union Flag jest flagą narodową, ale jestem zbyt leniwy, żeby to sprawdzać w źródłach :-(

upierać się jednak będę. Nie ma umocowania jako flaga państwowa :)

Cytuj:
"(...)Use and status of the flag

Whilst the Union Flag has never been officially adopted by law as the national flag of the UK, it has become so by usage (which can count for a lot in the British constitutional/legal system) and the government has stated it is the correct flag for use by British citizens.

Afloat though, the Union Flag has been reserved by the government for specific, military purposes. It is the jack of the Royal Navy and the flag of rank for an admiral of the fleet. These are the reasons why it is illegal for a civilian ship to fly it.
Roy Stilling, 8 February 1996 (...)"

To rząd JKM POTWIERDZIŁ, że jest to właściwa flaga. Słowo rządu tu się mało liczy, nie ma PRAWA PISANEGO. Natomiast przypominam, że w naszym systemie prawnym PRECEDENS stanowi źródło prawa...

Ponadto, Union Jack stanowił "KING'S COLOURS" i jako taki, obok Royal Standard, stanowił flagę monarchy. A UK jest monarchią, przypominam...

A co do źródeł, mówisz o tym panu:
Home Secretary, Sir John Gilmour napisał(a):
The question was again raised in parliament, and on 27th June 1933 the Home Secretary, Sir John Gilmour, announced in the House of Commons that, "The Union Flag is the National Flag and may properly be flown on land by any of His Majesty's subjects."
Question 34 column 1324 of Hansard [CO 323/1272/21]/quote]

a co do morza:

Cytuj:
"Use at Sea

The Union Flag (union jack) is used in the following ways at sea:

as a jack
to signal a court-martial is in progress
to indicate the presence of an admiral of the fleet
when the monarch is on board the ship (see "Documented Uses with Monarch Aboard" below)
Joe McMillan, 4 June 2003"

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

ps. A ten Pan potwierdzał w ogóle dlatego, że subjects zaczęli na potęgę używać. A policja raz ściągała (bo offence) raz nie (bo co za offence?)

ps2. idę do roboty. Wieczorkiem się pokłócimy dalej (znaczy się, podyskutujemy...) :)

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2011, o 17:29 

Moniia napisał(a):
... ps2. idę do roboty. Wieczorkiem się pokłócimy dalej (znaczy się, podyskutujemy...) :)

Proszę, nie kłócie się. Oboje; Moniia i Zbieraj, jesteście Kochani ! :D . Dzięki za obszerne wyjaśnienia.

"Najczęściej, nie tyle trzeba zmieniać samą sytuację, ile sposób jej doświadczania" Sensei Sunya

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2011, o 17:35 

Proszę, nie kłócie się. Oboje; Moniia i Zbieraj, jesteście Kochani !
Ależ my się z Moniią nie kłócimy! Kocham Moniię miłością równie wielką, co niespełnioną :lol: :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2011, o 17:51 

robhosailor napisał(a):

Za proste!
Podstawowe szczegóły o brytyjskich flagach i banderach tu:
http://en.wikipedia.org/wiki/British_ensign
Więcej urozmaicenia tu:
http://commons.wikimedia.org/wiki/Galle ... sh_ensigns
I jeszcze trochę więcej szczegółów tu:
http://www.imperialflags.blogspot.com/
:lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2011, o 18:39 

Podziękował : 2268
Otrzymał podziękowań: 3648
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Stara Zientara napisał(a):
Zbieraj napisał(a):

Nie wiem, jak teraz, ale parę lat temu w sklepie Żeglarz na Waryńskiego (DC) był w sprzedaży tylko Union Jack, a Red Ensign był niedostępny.
W sklepie "Żeglarz" był też biodegradowalny papier toaletowy. Czy to oznacza, że należy na flagsztok go?!

W czasach dawnych, ale na tyle nieodległych, że pamiętanych przez tych, co palpitacji dostawali, gdy musieli w Świnkowie, przy zafalowaniu podejść do nabrzeża szczerzącego zęby żelbetonowego zbrojenia żeby się oddać mentalnie "wopikom", podszedł jacht z flagą taką jak w załączniku.
Rozmowa (w języku jak najbardziej polskim) pomiędzy stróżem granic a prowadzącym jacht wyglądała mniej więcej tak:
- Co to za flaga na rufie?
- Republiki Vanuatu.
<chwila ciszy, wizyta w budce, dobiegające resztki rozmowy telefonicznej>
- Jakiego kraju?!
- VA-NU-ATU!!!
<znów wizyta w budzie i rozmowa telefonicza>
- Nie ma takiego kraju!!!

:-)

Załączniki:
Komentarz: Bandera Vanuatu
Vanuatu_flag.gif
Vanuatu_flag.gif [ 7.99 KiB | Przeglądane 1041 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2011, o 18:46 

pierdupierdu napisał(a):
Za proste!
Więcej urozmaicenia tu:
A nie mówiłem, że przepisy futbolu amerykańskiego to mały Pikuś? :lol: :lol: :lol:
White Phoenix! Do roboty! Doktorat czeka! :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2011, o 19:31 

Podziękował : 34
Otrzymał podziękowań: 182
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie
Zbieraj napisał(a):
Red Ensign, czyli czerwoną banderę z małym Union Jackiem w górnym rogu, przy "drzewcu".

Powróciwszy z okrutnego :D :D :D morza - jeszcze coś namieszam.

Po pierwsze, ten "lewy górny winkiel" flagi (dowolnej) ma w weksylologii swoją nazwę. Kanton. I ten termin nie ma nic wspólnego z ustrojem wewnętrznym Szwajcarii, tym bardziej, że dana Szwajcaria nie ma dostępu do morza (więc niech siedzi cicho), za to dostarcza gwardzistów Watykanowi (niech inni siedzą cicho) :D :D :D

Po drugie: cały ten interes z red, blue i white ensign to się wziął z oznaczeń trzech eskadr w czasach Króla Miecia (oppps... Jej Wysokości Elci Pierwszej).

Kasa, misiu, kasa.

Wystawienie okrętu wojennego to było mnóstwo kasy. Więc Elcia Pierwsza część okrętów miała "swoich", część kontraktowała, a część "legalizowała" ze zwyczajnych piratów - vide niejaki Francis Drake, który rżnął wszystko co się ruszało, ale wiedział, że Elci trza odpalić, to i szlachcicem został.

I tak zmajstrowała eskadry, na różnych akwenach działające. Kolorki im dała wedle uznania.

Wtedy jeszcze nie było sygnalizacji na skrzyżowaniach, bo teraz prawdopodobnie mogło by być red-yellow-green.

No ale się odbyło, i parę setek lat tradycji ma.

Monia i Zbieraj już sporo (i słusznie) opowiedzieli nt. tego, który kolorek przysługuje wojennej (white), handlowej (red) oraz (tu ciekawostka!) niektórym osobom (!!!!) - blue (zwyczajowo - jachty dowodzone przez oficerów rezerwy Royal Navy).

Czyli - ten sam jacht, dowodzony przez cywila ma nosić "red" (handlową), ale jeśli aktualny captain jest "retired Navy Ofiicer" - to podnosi blue (bo on, osobiście, ma do tego prawo).

Żeby jeszcze bardziej skomplikować:

Dwa najstarsze angielskie jachtkluby (Royal Western YC i Royal Thames YC - zauważcie, oba mają w nazwie "Royal") podnoszą na jachtach bandery wojenne, czyli "white". Jest to przywilej i zaszczyt.

Echo tych angielskich zwyczajów i do nas dotarło.

Bandery YC MW Kotwica (naturalnie, bo klub marwojowski), ale także YKP (cywilny, lecz najbardziej szacowny) - są cięte w "jaskółczy ogon", czyli na wzór bandery wojennej RP.

Ta weksylologia to fajna zabawa, co? :D :D :D :D

Za ten post autor JasiekN otrzymał podziękowanie od: Gąsia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2011, o 19:44 

Zbieraj napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):
Za proste!
Więcej urozmaicenia tu:
A nie mówiłem, że przepisy futbolu amerykańskiego to mały Pikuś? :lol: :lol: :lol:
White Phoenix! Do roboty! Doktorat czeka! :lol:

No właśnie przeglądałam ten ostatni link i głowa mnie rozbolała (spęczniała ciut) ;) , muszę iść się uleczyć jakimiś dragami, i ... do roboty ! :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2011, o 20:13 

No właśnie przeglądałam ten ostatni link i głowa mnie rozbolała (spęczniała ciut)
To po co pytałaś? Gdybyś była starsza, to byś znała podstawową zasadę śp. socjalizmu: Jak nie wiesz - to się nie pytaj!
Sama chciałaś! Teraz cierp! :lol: :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2011, o 20:51 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
JasiekN napisał(a):
Monia i Zbieraj już sporo (i słusznie) opowiedzieli nt. tego, który kolorek przysługuje wojennej (white), handlowej (red) oraz (tu ciekawostka!) niektórym osobom (!!!!) - blue (zwyczajowo - jachty dowodzone przez oficerów rezerwy Royal Navy).

Czyli - ten sam jacht, dowodzony przez cywila ma nosić "red" (handlową), ale jeśli aktualny captain jest "retired Navy Ofiicer" - to podnosi blue (bo on, osobiście, ma do tego prawo).

A ja byłem święcie przekonany widząc Kanadyjczyków pod Union Jackiem czerwonym, że to bandera kanadyjska - tak wyglądała stara kanadyjska flaga, no i w ogóle terytoriów zamorskich (z właściwym oznaczeniem - np. Krzyżem Południa dla Australii). To teraz Anglikom zostało więcej "terytoriów zamorskich"... ale małych :lol:

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2011, o 21:24 

JasiekN napisał(a):
Po drugie: cały ten interes z red, blue i white ensign to się wziął z oznaczeń trzech eskadr w czasach Króla Miecia (oppps... Jej Wysokości Elci Pierwszej).

Hihi, o tym już nie chciało mi się pisać... Elżbiety jak Elżbiety, te eskadry były jeszcze w 19 w. - dokładnie do połowy 19 w., przy czym admirał dowodzący czerwoną był dowodzącym całej marynarki... Nelson był admirałem w białej. W połowie 19 w. w końcu uznano, że to za dużo zamieszania i Red został w handlowej (był tam od 17 w. - wtedy jeszcze z flagą Anglii w kantonie, bo to jeszcze nie było Zjednoczone Królestwo).* Marynarka dostała na stałe biały.

AndRand napisał(a):
A ja byłem święcie przekonany widząc Kanadyjczyków pod Union Jackiem czerwonym, że to bandera kanadyjska - tak wyglądała stara kanadyjska flaga, no i w ogóle terytoriów zamorskich (z właściwym oznaczeniem - np. Krzyżem Południa dla Australii). To teraz Anglikom zostało więcej "terytoriów zamorskich"... ale małych

Hihi, Ty się zając nie śmiej... Królowa nadal jest głową państwa w 16 krajach Wspólnoty Brytyjskiej, w tym Kanady i Australii. Swoją drogą - jakim "czerwonym union jackiem???"

*I tu pytanko do kochanego oczywiście Zbieraja: kiedy, Twoim zdaniem, pływano pod UNION JACKiem??? Używanym jako bandera? Marynarka handlowa od rozrywkowego Karola (znaczy się drugiego) ma red ensign. A Navy do 1864 używała 3 ensign'ów - blue, red i white. Te okręty które nie były w żadnej eskadrze nosiły czerwonego. A przypominam, że UNION JACK powstał w 1701 roku gdy powstała unia Anglii i Szkocji. w 1801 został dodany krzyż św. Patryka i mamy Union Jack taki, jak jest teraz.

Cytuj:
In 1674, a Royal Proclamation of Charles II confirmed that the Red Ensign was the appropriate flag to be worn by English merchant ships.

PS: Zbieraju mój kochany, słówko "jack" mimo, że tłumaczone przez głupie słowniki jako "bandera" - wcale bandery nie oznacza. Oznacza dokładnie to, co napisałam poprzednio - flagę (zwykle flagę państwową) noszoną NA DZIOBIE na zacumowanych okrętach i czasami (patrz posty wyżej) na okręcie w drodze.

Cytuj:
Jacks are additional national flags flown by warships (and certain other vessels) at the head of the ship. These are usually flown while not under way and when the ship is dressed on special occasions. Jacks in the Royal Navy must be run up when the first line is ashore when coming alongside.

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2011, o 21:26 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
JasiekN napisał(a):
Bandery YC MW Kotwica (naturalnie, bo klub marwojowski), ale także YKP (cywilny, lecz najbardziej szacowny) - są cięte w "jaskółczy ogon", czyli na wzór bandery wojennej RP.

Również Polski Klub Morski prawo takie przed wojną od Rzeczypospolitej otrzymał, a jako, że nikt do dzis mu go nie odebrał, to nadal nosi banderę ciętą w jaskółczy ogon i ze znakiem klubowym w kantonie.

Na ile to zgodne z prawem dzisiejszym to rzecz dyskusyjna, ale uznaliśmy, że mamy to w nosie i podnosimy naszą tradycyjną banderę :)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2011, o 21:29 

ps2: to tyle tłumaczeń zawiłości Królestwa na dziś od zbzikowanej anglofilki. Ja tego się uczyłam, jak piętnastolatką byłam :lol: (bo inaczej bym ni w ząb nie rozumiała, o czym czytam...) Idę oglądać Navy (tą drewnianą, tradycyjną) w akcji i w HD. Telewizja mi przyjemność zrobiła i "Master and Commander on a far end of the World" puściła, więc nagrałam...

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona