Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lis 2024, o 16:45

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 lis 2011, o 11:37 

Podziękował : 108
Otrzymał podziękowań: 127
Uprawnienia żeglarskie: Kapitan jachtowy
Witam!
30 listopada odbieram z drukarni podręcznik wraz z filmem DVD pt. "ISSA Qualified Crew - wykwalifikowany członek załogi".

Podręcznik przeznaczony jest dla załogantów rejsów morskich. Przybliża osobom mało doświadczonym zagadnienia związane z jachtem, jego obsługą, zasadami bezpieczeństwa itp. Tradycyjnie już do naszych wydawnictw dodajemy część multimedialną. Tym razem film DVD. Na filmie przedstawiono obsługę różnych urządzeń na jachcie, podstawowe manewry, węzły, zasady bezpieczeństwa, obsługę żagli itp.

Na początku grudnia będzie dostępny w naszym sklepie internetowym (www.morka.pl) oraz w wielu innych sklepach żeglarskich w kraju.

Chciałbym zachęcić do licytacji drugiego egzemplarza (pierwszy zawsze zostaje w firmie) podręcznika na Allegro: http://allegro.pl/issa-qualified-crew-podrecznik-film-dvd-bcm-i1955676686.html. Bez ceny minimalnej, wysyłka gratis.

Poniżej zwiastun filmu, fragment o wiązaniu węzłów, a w załączniku spis treści i wstęp.

Pozdrawiam, zapraszam do licytacji, a ja zabieram się do pracy nad kolejnym podręcznikiem :)
Piotrek Lewandowski

Załączniki:
Komentarz: Spis treści podręcznika oraz wstęp.
ISSA_Qualified_Crew_spis_tresci.pdf [2.64 MiB]
Pobrane 131 razy

Ostatnio edytowano 24 lis 2011, o 15:35 przez Stara Zientara, łącznie edytowano 1 raz
poprawiłem błąd w tytule
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2011, o 14:45 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Już gratuluję, choć rzucić okiem będę mógł dopiero pod wieczór.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 gru 2011, o 17:59 

Podziękował : 96
Otrzymał podziękowań: 332
Uprawnienia żeglarskie: hm...
morka napisał(a):
Na początku grudnia będzie dostępny w naszym sklepie internetowym (www.morka.pl) oraz w wielu innych sklepach żeglarskich w kraju.

No i nie ma. A może chodziło o dalszy początek grudnia, tak połowę grudnia, właściwie drugą połowę, dokładnie 31-go grudnia... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 gru 2011, o 23:44 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 758
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Całkiem poważnie pytam - poznałem w życiu tylko jedną osobę, która zanim zacznie coś robić kupuje podręcznik. Jaki jest sens takiego wydawnictwa? Szkolenie z zasad bezpieczeństwa i tak się zawsze odbywa, a praktyka wachtowa zależy od bieżących warunków. No, nie mówcie mi, że obsługa Zawiasa w rejsie sylwestrowym ma się jakoś do obsługi Bawarii w Chorwacji w środku lata. OK, może trochę przeginam, ale wyobrażałem sobie docelowego klienta i poległem. Chyba że to ktoś taki jak ja, kto kupuje, a nawet czyta, polskie książki o żeglarstwie z przyczyn pryncypialnych - należy wspierać literaturę rodzimą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 gru 2011, o 11:11 

zosta napisał(a):
morka napisał(a):
Na początku grudnia będzie dostępny w naszym sklepie internetowym (http://www.morka.pl) oraz w wielu innych sklepach żeglarskich w kraju.

No i nie ma. A może chodziło o dalszy początek grudnia, tak połowę grudnia, właściwie drugą połowę, dokładnie 31-go grudnia... ;)

Jest, tylko mam zasadę, że zanim wrzucę do swojego sklepu, muszą dotrzeć do innych sklepów.
Pozdrawiam
Piotrek

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

Sąsiad napisał(a):
Całkiem poważnie pytam - poznałem w życiu tylko jedną osobę, która zanim zacznie coś robić kupuje podręcznik. Jaki jest sens takiego wydawnictwa? Szkolenie z zasad bezpieczeństwa i tak się zawsze odbywa, a praktyka wachtowa zależy od bieżących warunków. No, nie mówcie mi, że obsługa Zawiasa w rejsie sylwestrowym ma się jakoś do obsługi Bawarii w Chorwacji w środku lata. OK, może trochę przeginam, ale wyobrażałem sobie docelowego klienta i poległem. Chyba że to ktoś taki jak ja, kto kupuje, a nawet czyta, polskie książki o żeglarstwie z przyczyn pryncypialnych - należy wspierać literaturę rodzimą.

Cześć!
Idąc tym tokiem myślenia to żaden podręcznik nie jest potrzebny.
A poważnie, często pływam z ekipami typowo turystycznymi, zwłaszcza z takimi, co wcześniej na oczy jachtu nie widziały. Mam przed rejsem mnóstwo, ale to mnóstwo pytań odnośnie np. gotowania, spania na jachcie, czy trzeba coś robić, czy wolno będzie sterować itp. itd. Ten podręcznik jest właśnie adresowany do takich osób.

Oczywiście obsługa Zawiasa nijak się ma do obsługi małego jachtu, nawet bez przeginania powiem więcej, moje podejście do żeglowania może się nie mieć nijak do podejścia innego skippera. Jednak uważam, że przed rejsem jeśli się obejrzy, ze świeżą załogą (świeżą w sensie, że nigdy wcześniej nie pływali), a podczas filmu omówi różnice w swoim podejściu do mojego, to na pewno takim ludziom będzie łatwiej na jachcie się znaleźć. Testowałem przed wydaniem film na moich znajomych, którzy w tym roku mieli pierwszy morski rejs za sobą. Każdy z nich stwierdził (wiem, że mało obiektywnie - bo to znajomi), że pomysł niezły i że fajnie by było coś takiego przed rejsem obejrzeć.

Pozdrawiam
Piotrek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 gru 2011, o 11:40 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 758
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Dzięki za odpowiedź, na podstawie tytułu wyobrażałem sobie nieco inną zawartość :)
Biorąc pod uwagę moje doświadczenia ze świeżakami może i faktycznie taka książka ma sens. Przeczytam i przetestuję na znajomych ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 gru 2011, o 18:30 

Podziękował : 96
Otrzymał podziękowań: 332
Uprawnienia żeglarskie: hm...
morka napisał(a):
Jest, tylko mam zasadę, że zanim wrzucę do swojego sklepu, muszą dotrzeć do innych sklepów.
Pozdrawiam
Piotrek

Pytam, bo chcę polecić przyszłorocznym załogantom co to...
morka napisał(a):
na oczy jachtu nie widziały.

:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 gru 2011, o 07:44 

Cześć!
No i jest :)

http://morka.pl/store/products/8?locale=pl

Pozdrawiam