Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lis 2024, o 18:23

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 sty 2012, o 13:00 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Szukam radia globalnego z SSB i trafiłem na dość miłą cenowo propozycję. Czy ktoś z forumowiczów używał tego produktu, jak się spisuje wraz z laptopem do odbioru komunikatów meteo - Navtex?

http://mistralfm.w.interia.pl/tecsunpl660.htm

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sty 2012, o 13:59 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Nie wiem, nie używałam i nie wiem, co uważasz za "miłą cenowo propozycję".

Natomiast zważywszy dalszą część postu - proponowałabym się przyjrzeć temu:
http://www.nasamarine.com/proddetail.php?prod=HF3P_HF3W

Primo - podłączony do jachtowego zasilania, a żre minimalne ilości (300mA)
Secundo - można podłączyć (hm, nawet trzeba :) ) do porządnej anteny (NASA ma taką, bliźniaczą w wyglądzie do ich navteksowej, najlepiej chyba znanej) - co ułatwia odebranie tego co się chce
i tertio - w zestawie jest oprogramowanie nie tylko do odbioru Navtex-a ale też Weatherfax, co akurat mi się znacznie bardziej podoba i prognoz radioteleksowych.
Poza tym, pełen zakres SSB.

Cena moim zdaniem atrakcyjna bardzo. To co tu jest podane, to RRP (Recommended retail price) - sklepy sprzedają w podobnej obecnie, najniższa jaką znalazłam to ok. 190 funtów.
http://www.force4.co.uk/463/Nasa-Target ... eiver.html

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sty 2012, o 15:11 
*** Ban ***

Moniia napisał(a):
Nie wiem, nie używałam i nie wiem, co uważasz za "miłą cenowo propozycję".

http://www.ercomer.pl/pl/p/TECSUN-PL660 ... iczego/101
Taki kosztuje 500 PLN
Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sty 2012, o 15:20 

Dziękuję :)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sty 2012, o 21:58 

Podziękował : 1302
Otrzymał podziękowań: 4181
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Na radiach się totalnie nie znam. Dostałem tego właśnie tescuna w prezencie. Żadnej fachowej opinii się nie spodziewaj - totalny laik jestem. W dotyku jest solidne, pokrętła działają dobrze, z wyczuciem. Złapałem jakiś samolot (chyba). Jeżeli mogę coś sprawdzić - napisz mi jak - sprawdzę. Jeżeli chcesz - w Wawie mogę go udostępnić do oglądania.
Słucham na nim radia w sypialni, latem zabiorę na łódkę w nadziei, że nauczę się słuchać prognozy pogody na nim.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2012, o 00:40 

Podziękował : 2268
Otrzymał podziękowań: 3648
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
plitkin napisał(a):
Słucham na nim radia w sypialni
Znam jednego takiego, co Tescuna (dwa modele starszego) słucha w kuchni :-)
Oprócz tego, że słucha, to pożycza też znajomym na rejsy, ale jeszcze żadnemu (incl. me) nie udało się odebrać na owej maszynie żadnej mapy.

Tak całkiem na poważnie, to próbowałem na Bałtyku (na antenie na szpulce) i na Atlantyku (też na jakiejś gównianej antenie) i w tym drugim przypadku coś się na ekranie zaczęło pojawiać, ale nie było czytelne.
Radio, jak radio - gdy ma dobrą antenę to pewnie odbierze, ale jak na czarterowanej łódce zrobić odwrócone V, to chyba tylko Maciek Sobolewski wie :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2012, o 11:23 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Marek napisał(a):
plitkin napisał(a):
Słucham na nim radia w sypialni
Znam jednego takiego, co Tescuna (dwa modele starszego) słucha w kuchni :-)
Oprócz tego, że słucha, to pożycza też znajomym na rejsy, ale jeszcze żadnemu (incl. me) nie udało się odebrać na owej maszynie żadnej mapy.

Tak całkiem na poważnie, to próbowałem na Bałtyku (na antenie na szpulce) i na Atlantyku (też na jakiejś gównianej antenie) i w tym drugim przypadku coś się na ekranie zaczęło pojawiać, ale nie było czytelne.
Radio, jak radio - gdy ma dobrą antenę to pewnie odbierze, ale jak na czarterowanej łódce zrobić odwrócone V, to chyba tylko Maciek Sobolewski wie :-)

Ja odbierałem faximile nadawane RTTY na dużym, statkowym radiu SSB, wyposażonym w potężną antenę prętową umieszczoną na wysokości kilkunastu metrów.
A także na jakimś chińskim radyjkiu "all band" - z SSB na zwyczajnej antenie ca 1 metr długiej, teleskopowej, na poziomie 3-4 m npm.
Mapki odbierały się OK jeżeli tylko nie było jakieś burzy w pobliżu. Wielkiej różnicy odbioru wynikającej z użytego radia nie było... ;) Obszar - Morze Północne, na zachód od Irlandii i Atlantyk kawałek za Azory (potem już się nie chciało)
Do odczytu był Mscan Meteo w laptopie, sygnał szedł po kablu przez kartę dźwiękową ale działało też przez mikrofon przystawiony na chama do głośnika radia.

Marek - na pewno nie zapomniałeś o "przesunięciu" częstotliwości o 1.9khz "w dół", w stosunku do danych cz. nośnej, podanych dla konkretnej stacji (znaczy jakiegoś Northwooda czy Offenbacha)?

Co do stacji, częstotliwości i czasu nadawania RTTY, Navtexu i na fonii - to zawsze aktualny jest ALoRS NP283, ale to dwa tomy po 40 funtów każdy... Informacje z netu są mniej pewne, ale można je zdobyć za darmo :roll: Np: http://www.yachtcom.info/Weather/index.html
Całkiem za darmo jest też podrzucony przez wspomnianego Macieja Sobolewskiego na prz spis wszystkiego co tylko w sprawie nadawania o pogodzie przez radio może być interesujacego - na całym świecie:
http://www.wmo.int/pages/prog/www/ois/O ... olumeD.pdf
To 800 stron w pdf, faximile na RTTY to rozdział III. Opis i spis treści jest tu: http://www.wmo.int/pages/prog/www/ois/O ... lD_en.html

Na koniec co do cen... W pdf załączonym oferta radio+soft+kabelek za 169 funciszy...
Jak kto poszuka, to może taniej znajdzie.

Załączniki:
Eton G3 with Mscan lite.pdf [173.21 KiB]
Pobrane 161 razy

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Ostatnio edytowano 25 sty 2012, o 11:47 przez Jaromir, łącznie edytowano 2 razy

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowania - 2: Colonel, ins
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2012, o 11:31 
Mam Degena 1103, ale jeszcze go nie wypróbowywałem, to się zapytam:

Pierdupierdu - używałeś takiego zwykłego kabelka "jack-jack"?...

BTW Ins - swojego Degena przed rokiem kupiłem za 329,- PLN, a to jeszcze nie była cena najniższa ze spotykanych- ja bym szukał dalej..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2012, o 11:44 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
parkad napisał(a):
używałeś takiego zwykłego kabelka "jack-jack"?...

Tak. Z gniazda słuchawek do gniazda mikrofonu w lapku.
Przed kabelkiem był zwykły mikrofon zewnętrzny przyłożony po prostu do głośnika - i też hulało, tylko trza było wysłuchiwać glośno tego piii...piii...piii...piii....piii........ :roll:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2012, o 12:17 

pierdupierdu napisał(a):
Pierdupierdu - używałeś takiego zwykłego kabelka "jack-jack"?...
Choć nie jestem PP, to odpowiem :)
To jest transmisja w paśmie słyszalnym - jakość tego kabla nie ma dużego znaczenia.

pierdupierdu napisał(a):
Marek - na pewno nie zapomniałeś o "przesunięciu" częstotliwości o 1.9khz "w dół", w stosunku do danych cz. nośnej, podanych dla konkretnej stacji (znaczy jakiegoś Northwooda czy Offenbacha)?
Oczywiście.
Przy czym - powiem szczerze - nie bardzo zależało mi na mapach. Bardziej na zabawie, która się dość szybko znudziła.

Miłośnikom SSB polecam teksty Maćka, na ten przykład tu: http://www.sail-ho.pl/article.php?sid=2358

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2012, o 12:52 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 53
Uprawnienia żeglarskie: k.j.
Moniia napisał(a):
proponowałabym się przyjrzeć temu:
http://www.nasamarine.com/proddetail.php?prod=HF3P_HF3W

Przyjrzałem się i kupiłem nawet 2 szt. Krótka recenzja:

Zalety:
- cena
- dobre wsparcie techniczne producenta

Wady:
- parametry adekwatne do ceny
- niewygodna instalacja na jachcie (głośnik w górnej ściance, trudno zabudować)
- brak podświetlenia skali
- brak wyjścia na słuchawki
- nietrwałe i niewygodne złącze antenowe typu TV

Dla armatora kupiłem zestaw HF3W+aktywna antena, żeby nie było... Aktywna antena nie dała efektów, załączony software lepiej zastapić np. JVComm32, kabelek z zestawu też pewnie będzie inny potrzebny. Z radia wyjście jest mono, nowe laptopy miewają wejścia tylko quad (stereo+mic, jak do komórki) ...

Antenę aktywną szybko odstawiłem i odbierałem (głównie RTTY) na 10m odcinku izolowanego paduna, ale dopiero po uziemieniu do płyty uziemiającej w poszyciu kadłuba laminatowego. Im wyższa częstotliwość, tym było lepiej.

W sumie - HF3P, staranna instalacja, niewygórowane oczekiwania - można używać.

Po statkowym SSB i małym ICF7600 - bez wielkiego entuzjazmu.

P.

Za ten post autor PjotrC otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2012, o 13:29 

Podziękował : 100
Otrzymał podziękowań: 235
Uprawnienia żeglarskie: kj
Równie dobrą opcja jest odbiornik szerokopasmowy IC-PCR 1000 lub 1500. Za pomocą JVComm32 i "kawałka drutu" odbiera RTTY, HFax, prognozy DWD, po zmianie anteny na pasmo VHF można nagrać prognozy nadawane przez stację brzegowe, a i również z AISem się pobawić (ma bezpośrednie wyjście deskryptora potrzebne do odbioru AISu przez ShipPlottera). Można trafić na Allegro za ok 1kPLN

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2012, o 14:00 

Dzięki za recenzję :)
Ja od siebie dodam, że z tego co wiem głośnik da się zastosować zewnętrznie...

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2012, o 14:17 

Krzys napisał(a):
Równie dobrą opcja jest odbiornik szerokopasmowy IC-PCR 1000 lub 1500.

Icom 1500 z kolei przećwiczyłem z jeszcze poprzednim armatorem (inna skala budżetu... :-) )

Trzeba uważać na nazwę produktu: PC-1500 vs. PCR-1500. Ten tańszy nie możliwości obsługi bez podłączonego komputera, co może być przeszkodą przy zwykłym słuchaniu czegoś.

Pełne spektrum częstotliwości dla mnie - oprócz normalnych zastosowań - oznaczało możliwość odbioru obrazów z satelitów pogodowych NOAA i GOES za pomocą anteny QFD zrobionej z drutu i rurek instalacyjnych. Ale to była raczej zabawa.

Tu też bez starannej instalacji radio spisywało się wyraźnie gorzej niż ICF7600, odbierając sporo szumu z laptopa. Pamiętam, że w praktyce odbiór był możliwy tylko przy zasilaniu wszystkiego z baterii.

P.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sty 2012, o 10:43 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
PjotrC napisał(a):
- brak wyjścia na słuchawki
Jesteś pewien???? Aż nie chce mi się wierzyć, żeby w radiu SSB nie było wyjścia audio :-(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sty 2012, o 11:14 

Zbieraj napisał(a):
Aż nie chce mi się wierzyć, żeby w radiu SSB nie było wyjścia audio :-(

Tak, HF3 ma tylko głośnik i wyjście audio (mono mini jack) o stałym poziomie sygnału przeznaczone do komputera.

Niestety, prognozy o 0148 muszą wysłuchać wszyscy albo nikt ...

P.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sty 2012, o 18:27 
*** Ban ***

Załatwiłem sobie Sangena ats 909. Miał ktoś z nim styczność na morzu?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sty 2012, o 20:40 

ins napisał(a):
Załatwiłem sobie
Kupiłeś czy dobrzy ludzie pożyczyli? :-)

BTW a gdzie się Piotruś szwendać będziesz, że takie ciśnienie na RTTY masz?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sty 2012, o 21:33 
*** Ban ***

Marek napisał(a):
ins napisał(a):
Załatwiłem sobie
Kupiłeś czy dobrzy ludzie pożyczyli? :-)

BTW a gdzie się Piotruś szwendać będziesz, że takie ciśnienie na RTTY masz?

Okazało się, że załogant, który będzie płynąć na rejsie ze mną ma takie radio , ale nie wiedział do czego można je wykorzystać.
Tak sobie chcą popróbować - mam 1400 mil do zrobienia w dwa tygodnie w marcu na szybkim katamaranie, który jak to katamarany pod wiatr nie ciągnie. Z Lazurowego na Kanary.
Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lut 2012, o 23:33 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 451
Uprawnienia żeglarskie: Jachtowy Sternik Mazurski
ins napisał(a):
[...]TECSUN-PL660[...]
Taki kosztuje 500 PLN

Nie ma praktycznie różnicy pomiędzy Teksunem pl660 a Degenem de1103, a ten drugi kosztuje z ebayu 230zł z przesyłką (w Polsce 340zł). Degen nie ma zakresu AIR.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lut 2012, o 11:54 

Podziękował : 24
Otrzymał podziękowań: 7
Uprawnienia żeglarskie: pirat :)
PL660 też można znaleźć na Ebay i kosztuje 65 euro + 22 euro przesyłka do europy.
Co do wyboru miedzy PL600, DE1103 a PL660 to o głowę przewyższa je PL660, jest dużo bardziej selektywne i ma rozdzielone SSB na USB i LSB.
http://www.ebay.it/itm/TECSUN-PL660-Black-FM-SW-MW-LW-AIR-SSB-PLL-World-Radio-/290570158963?pt=Shortwave_Radios&hash=item43a754c373#ht_4468wt_732

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 mar 2012, o 02:40 

Podziękował : 85
Otrzymał podziękowań: 121
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Tecsuna używam od 2 lat i jestem zadowolony. Mam porównanie z poważniejszym sprzętem i twierdzę, że Tecsun do celów żeglarskich absolutnie wystarczy. Odbieram na nim (na Kanarach) wszystko co mi jest potrzebne, jako soft JVComm i - co ważne - długi drut jako antenę. Można sobie podciągnąć tymczasowo na czas odbioru na fale, ale należy pamiętać o odsunięciu anteny od masztu - np od rufy po skosie do topu masztu. Długość drutu w tym przypadku nie ma większego znaczenia (tzn. oczywiście ma zasadnicze, ale i tak nie dopasujemy jej do częstotliwości w warunkach jachtowych, nie będziemy żonglowali jej długością w zależności od pasma oraz zapewne nie będziemy używali tunera antenowego), więc należy kierować się zasadą że im dłuższy i im wyżej, tym lepiej.
Generalnie więcej pisałem tutaj:
http://www.sailforum.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
gdzieś tam pod koniec wspominałem również o tecsunie...

I jeszcze o antenach aktywnych (tych małych "pałkach"). Zapomnijcie :). Taka antena to w sumie kawałek drutu z jakąś cewką, dobrze to może będzie działała jako przycisk do papierów... Jej zasadniczą wadą jest to, że wbudowany w nią wzmacniacz wzmacnia w zasadzie wszystko co odbiera, więc i szumy też. Czyli stosunek poziom sygnał/szum pozostaje w sumie bez zmian. A jak sygnał jest słaby w stosunku do szumu to i najmądrzejszy soft tego nie zmieni (tzn. trochę szumu uda się wyciąć, ale dużo to nie pomoże). Tak czy inaczej zabierane na rejs kilkanaście metrów cienkiego drutu (naprawdę nie musi być gruby, byle się nie zerwał) jest poręczniejsze, waży mniej i daje lepszy efekt niż jakiekolwiek "cudowne" anteny aktywne...

ps. W tecsunie jest nietypowe jak na rozwiązania radiowe wejście anteny zewnętrznej KF. To po prostu gniazdo mini-jack, takie jak do słuchawek. Wtyk możemy kupić za jakieś 50 groszy i po prostu dolutować do drutu. Załączony do zestawu Tecsuna kabelek anteny zewnętrznej jest na warunki jachtowe za krótki. Można zamiast robić cały kabel antenowy na nowo doczepić "przedłużacz", ale ten oryginalny jest jednak moim zdaniem trochę za delikatny...

ps.
honda104 napisał(a):
... PL660, jest dużo bardziej selektywne i ma rozdzielone SSB na USB i LSB...

Z tą selektywnością to się nie będę wymądrzał bo nie testowałem, ale przełączanie pomiędzy dolna i górną wstęgą PL600 też ma :)

Odpowiedz z cytatem