Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lis 2024, o 12:22

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 lut 2012, o 21:51 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
Panowie nabyłem ostatnio jachcik typu micro jacht około 6 metrów dl z kabiną , rozebrałem go z okuć chce wyremontować zdjąłem starą elektrykę i chciałbym położyć nową instalację .To mój pierwszy jacht i nie mam zielonego pojęcia co powinno na nim być jak powinna wyglądać instalacja elektryczna jakich kabli użyć gniazd ,gdzie to kupić itd . Jakiś schemat opis rysunek bardzo by mi pomógł .Z góry dziękuję

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lut 2012, o 22:42 

Podziękował : 657
Otrzymał podziękowań: 613
Uprawnienia żeglarskie: szkutnik drewkarz,motorówkarz
http://www.zegluj.net/forum_zeglarskie/ ... f=5&t=5739

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lut 2012, o 23:12 

Podziękował : 1556
Otrzymał podziękowań: 2275
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
boSmann napisał(a):
http://www.zegluj.net/forum_zeglarskie/ ... f=5&t=5739

Się podepnę viewtopic.php?f=5&t=6878&p=65210&hilit=akumulator#p65210 ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lut 2012, o 11:04 

Podziękował : 2
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz-mechanik
Witam wszystkich!Mnie też czeka wymiana albo modernizacja inst elektrycznej,ale mam zamiar zrobić to dość oszczędnie to znaczy w lampki powkładam ledy po 12szt. zamiast żarówek.Lampy już są ale niewiem jakie kable są doprowadzone?Jeśli bendą poniżej 1mm2 to napewno zmienię.Są woltomierze elektroniczne (na giełdzie można nabyć po 25zeta.)i napewno taki zainstaluje.Mam kilka włączników przewidzianych na śródlądzie z zabezpieczeniem termicznym to napewno też się przydadzą,pozatym wziełem przykład z"CZAPY"CZapiewskiego(napewno każdy wie o kogo chodzi)i będę miał agregacik 750Wat cena niewielka w OBI 350zł.Ale zato wygoda i niezależność wielka. Miejsce dla takiego maleństwa już mam znakomite.Wszystko będzie na jedno paliwo i niema kłopotu.Agregacik ciągnie prawie wszystkie elektro narzędzia!Ja jestem mechanik ŻŚ.Więc dam sobie radę.Mam tylko jeden problem bo niemam kolegi z Warszawy takiego samego warjata jak ja co by chciał ze mną to robić i sobie też pływać bez żadnych opłat tylko za pomoc.Ale może w końcu coś się zmieni na wiosnę!Pozdrawiam Jerzy. PS.Podawajcie rozwiązania wszelakie wszystko dotyczące elektryki mile widziane.

Witaj Wojciechu1968!(Mam tak na 2-gie)Wydaje mi się że ten układ twojego sąsiada jest trochę mocno rozwinięty!Wedle mnie to na maleństwie tego powinno być troszkę mniej bo nie zostanie miejsca na napitki i zakąske!Cz to u was na zalewie stała taka mała pogłębiarka Amerykanka?Pozdrawiam Jerzy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lut 2012, o 13:03 

Podziękował : 38
Otrzymał podziękowań: 18
A jaki jachcik konkretnie zakupiłeś (typu mikro)?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lut 2012, o 14:10 

Nie mikro troszkę większy(7.60x2.50) z kilem stałym.Ale jestem zwolennikiem ograniczenia się do tego co naprawdę jest niezbędne.Jerzy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lut 2012, o 15:50 

Podziękował : 1556
Otrzymał podziękowań: 2275
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
jurand56 napisał(a):
Witaj Wojciechu1968!(Mam tak na 2-gie)Wydaje mi się że ten układ twojego sąsiada jest trochę mocno rozwinięty!Wedle mnie to na maleństwie tego powinno być troszkę mniej bo nie zostanie miejsca na napitki i zakąske!Cz to u was na zalewie stała taka mała pogłębiarka Amerykanka?Pozdrawiam Jerzy

Ahoj.
Co do instalacji tej z linka , to masz rację. ;)
Jeśli chodzi o pogłębiarkę , to nie przypominam sobie od 26 już lat jak zarzuciłem kotwicę na Zalew Rybnicki, by ktokolwiek miał zamiar coś robić ze zbiornikiem mając na uwadze jego pogłębienie. Takowej nie widziałem.
Wg już podjętych inwestycji El Rybnik w najbliższych latach ma się rozbudować o kilkadziesiąt MW . Doszły mnie słuchy, że chłodzenie generatorów ma odbywać się inną / chemiczną metodą . Więcej. Zbiornik może już nie być jedynym niezamarzający zbiornikiem śródlądowym w Polsce. :cry:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lut 2012, o 16:57 

OOOO! To by i "AFRYKANCKIE" rybki się tam zadomowiły! Wiem że dwa albo i trzy lata temu gdieś tam pracowała, niestety straciłem kontakt i tak tylko zapytałem.Dzięki za expresową odpowiedź!Pozdrawiam Jerzy

Myślę że na małym jachcie wystarczy poprowadzić kablem (ok. 3mm2 )prąd z akumulatora do tablicy rozdzielczej.Z tablicy dopiero rozprowadzićdo odbiorników. Trzeba pamiętać o bezpiecznikach odpowiednich dla każdego odbiornika. 3 gniazda zapalniczkowe w jednym segmęcie powinno wystarczyć! Najlepiej żeby oświetlenie oprzeć na ledach wtedy prądu będzie skolko godno. Wszystko da się zrobić nawet doskonały szperacz z latarki co ma padniętą baterie ( a padają wyjątkowo szybko ) Ja osobiście zrobiłem tej zimy 2 jeszcze nie dokończyłem. Wiele jest rozwiązań ale przecież mamy zimę i możemy kombinować! Powodzenia w działaniu bo im więcej zaoszczędzimy teraz to w sezonie się przyda napewno!Jerzy

Odpowiedz z cytatem