Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lis 2024, o 14:38

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 mar 2012, o 13:02 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: Skipper
Witajcie,
Na moim (nowo zakupionym) jachcie mam drewniany maszt i boom...wydaje sie w dobrym statnie ale mam tez potencjalny dostep do troche dluzszego aluminiowego masztu/boomu.

Jacht jest produkcji Holenderskiej (Vander Stadt/Vander Vlis), 31 stop, stalowy cutter (z 1.5m bowsprit).

Nasz plan jest wyplynac z Angli przez kanaly Francuskie przez lato tego roczne, nastepnie przeplynac Atlantyk zaczynajac okolo Grudnia i chcialbym sie dowiedziec czy maszt drewniany bedzie odpowiedni na taka podroz.

Wiem ze duzo jachtow kiedys tylko mialo drewniane itd ale chcialbym sie dowiedziec praktycznych informacji...dzieki z gory :)

Aha, maszt jest solidny okolo 10m dlugosci...

Ostatnio edytowano 5 mar 2012, o 13:50 przez Maar, łącznie edytowano 1 raz
Zmeniłem tytuł wątku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2012, o 13:13 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 389
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Tomski napisał(a):
Witajcie,
Na moim (nowo zakupionym) jachcie mam drewniany maszt i boom...wydaje sie w dobrym statnie ale mam tez potencjalny dostep do troche dluzszego aluminiowego masztu/boomu.

Jacht jest produkcji Holenderskiej (Vander Stadt/Vander Vlis), 31 stop, stalowy cutter (z 1.5m bowsprit).

Wiem ze duzo jachtow kiedys tylko mialo drewniane itd ale chcialbym sie dowiedziec praktycznych informacji...dzieki z gory :)

Aha, maszt jest solidny okolo 10m dlugosci...

To zależy czy ciotka lubi rzuć tytoń :D

Przepraszam ale zadajesz pytanie nie podając żadnych informacji. Ani o średnicach, kształcie, wykonaniu itd masztu drewnianego ani o rodzaju profilu masztu aluminiowego. Uwierz na słowo długośc 10m wcale nie oznacza solidności masztu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2012, o 13:13 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
jeśli ten co widziałam jest w dobrym stanie (Ty zapewne widzisz go teraz dokładniej) - to daruj sobie to aluminium... Na tym jachciku będzie mocno razić ;)
Absolutnie nie zmieniaj w nim bomu! Gafel, ok, ale nie bom... Jest parę powodów, dlaczego na tych jednostkach bomy powinny być ciężkie...

Chyba, że zdecydowałeś się na coś innego..

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowanie od: Gienek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2012, o 14:09 

Sorry powinienem wiecej wyjasnic :) Monia to nie ten to inny, i stalowy :)

A wiec to jest sloop cutter, wielkosci 31.5 stop, maszt ksztalt prostokat i jak pisalem solidny to znaczylo ze nie pusty w srodku, stepowany na pokladzie z jednymi spreaders (sorry nie wiem jak po Polsku pisze sie terminologie niektora)..sredinca 12x14 cm ale stozkuje u gory (nie znam wymiaru)

Alu maszt jest ovalny, 11.6m dlugosci, podwojne spreaders w kacie prostym tez stepowany z pokladu...wymiar 20cm dlugosc, 11cm szerokosc

Nie wiem co jeszcze moge powiedziec o wymiarach

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2012, o 00:12 

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 136
Uprawnienia żeglarskie: brak
Tomski, czy mnie pamięć zawodzi czy mi się wydaje, że ty kupiłeś trzeci jacht w przeciągu pół roku?! :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2012, o 01:09 

leo828 napisał(a):
Tomski, czy mnie pamięć zawodzi czy mi się wydaje, że ty kupiłeś trzeci jacht w przeciągu pół roku?! :)

Heheh....jak najbardziej...chcialem tylko ten duzy a maly kupiony byl na 'handel' bo bardzo dobra okazja sie trafila (i po wkladzie porzadnej roboty wygloda lala...) maly sluzyl aby duzego wykonczyc..

Ale zycie mi potoczylo sie troche inaczej, syn wyjezdza z swoja matko za granice na stale a mi w robocie powiedzieli ze po czerwcu nie mam roboty (mialo byc po marcu ale przedluzyli na 3 miech)...takze wyplywamy w lipcu...nie da rady duzego zrobic na czas takze i duzy i maly ida na handel a zostaje ten sredni (ktory dziala, plywa itd) :),

sek tego wszystkiego, zycie to nie jebajka...ale wychodzi na to ze pozytywnie wszystko sie obrocilo...

A co u ciebie, co 'wiekszego' kupujesz?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2012, o 14:58 

Podziękował : 140
Otrzymał podziękowań: 84
Tomski napisał(a):
Sorry powinienem wiecej wyjasnic :) Monia to nie ten to inny, i stalowy :)

A wiec to jest sloop cutter, wielkosci 31.5 stop, maszt ksztalt prostokat i jak pisalem solidny to znaczylo ze nie pusty w srodku,
Pusty w środku nie oznacza mniej solidny tylko lżejszy
Tomski napisał(a):
stepowany na pokladzie z jednymi spreaders
saling
Tomski napisał(a):
sredinca 12x14 cm ale stozkuje u gory (nie znam wymiaru)

Alu maszt jest ovalny, 11.6m dlugosci, podwojne spreaders w kacie prostym tez stepowany z pokladu...wymiar 20cm dlugosc, 11cm szerokosc

Nie wiem co jeszcze moge powiedziec o wymiarach
Czyli musiałbyś też zmienić żagle? Raczej bez sensu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2012, o 15:06 

Podziękował : 1556
Otrzymał podziękowań: 2275
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Cypis napisał(a):
Czyli musiałbyś też zmienić żagle? Raczej bez sensu.

Marcin, dlaczego zmiana masztu wymagała by zmiany żagli ( dla tego przypadku) ?

My na Nefrycie zmieniając maszt z drewnianego na profil Alu wymieniliśmy tylko pełzacze .

Ostatnio edytowano 6 mar 2012, o 15:08 przez Wojciech, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2012, o 15:08 

Cypis napisał(a):
Pusty w środku nie oznacza mniej solidny tylko lżejszy

Cypis, Twój przedpiśca ma na myśli angielskie słowo "solid"- pełny. A nie "mocny". Tak przypadkiem się domyślam :)

Poza tym, czemu żagle zmieniać? Aluminiowy maszt jest dłuższy, skrócić nie sztuka, wydłużyć to byłby problem (alu 11.6, drewniany 10).

Tylko nie widzę powodu dokładania sobie roboty... Można zawsze zabrać jako rezerwowy :)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2012, o 15:13 
jedna uwaga - albo "sloop", albo "cutter", nieprawdaż? chyba że w UK jest inaczej...

Natomiast solidny, w sensie nie przegniły maszt drewniany nie jest zły, niektórzy wręcz twierdzą, że daje większe szanse zachowania takielunku w razie wywrotki (uzasadnienia nie pamiętam, chodziło o coś z bezwładnością...)
Moitessier miał dwa maszty ze słupów telegraficznych i było całkiem ok :-)
Uwaga Cypisa o konieczności zmiany żagli też nie jest całkiem bez znaczenia.
Pozdrawiam,

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2012, o 15:15 

Podziękował : 140
Otrzymał podziękowań: 84
Moniia napisał(a):
Poza tym, czemu żagle zmieniać? Aluminiowy maszt jest dłuższy, skrócić nie sztuka, wydłużyć to byłby problem (alu 11.6, drewniany 10).
Inaczej giąć się będzie. Szczególnie dwa salingi i skrócenie vs. jeden. Więc "zmieniać" w sensie przeszycia -- prawie na pewno by trzeba.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2012, o 15:20 

parkad napisał(a):
jedna uwaga - albo "sloop", albo "cutter", nieprawdaż? chyba że w UK jest inaczej...

Niezupełnie - inaczej było kiedyś :)
Na szybko, najlepsze wytłumaczenie różnicy znalazłam na sailnet.com, w jednym z wątków:

Jeff_H z Sailnet.com napisał(a):
(...)
Traditionally the sloop rig was a rig with a single mast located forward of 50% of the length of the sailplan. In this traditional definition a sloop could have multiple jibs. Cutters had a rig with a single mast located 50% of the length of the sailplan or further aft, multiple headsails and reefing bowsprit. Somewhere in the 1950''s or 1960''s there was a shift in these definitions such that a sloop only flew one headsail and a cutter had multiple headsails and mast position became irrelevant. For the sake of this discussion I assume we are discussing the modern definition of a sloop and a cutter.(...)

ps. Warto zauważyć słówka "reeffing bowsprit" (moim zdaniem powinno być reefed, ale nie czepiam się). Chodzi o istotne rozróżnienie, bo slupy miały stosunkowo krótki i stały (tzn. nie chowany ani podnoszony) bukszpryt. W kutrach był on zwykle dłuższy i właśnie "refowany", czyli podnoszony do sztagu albo wsuwany na pokład.

ps2.
Tom Cunliffe, w Hand, Reef and Steer napisał(a):
A sloop is differentiated from a cutter not so much in the number of headsails she carries (although most smaller sloops employ only one), as in the nature and position of her bowsprit and forestay. In theory at least, a cutter has a retractable bowsprit. Her forestay is set up at, or even inboard of, the stemhead. If a sloop has a bowsprit, it is permanently rigged, and the main forestay is run to its outboard end.

Warto zauważyć, że Cunliffe podkreśla tutaj drugą różnicę - przedni żagiel slupa (tradycyjnie) stawiany jest na sztagu. Przedni żagiel kutra - stawiany jest na własnym liku... W świetle tego widać, czemu znikło to rozróżnienie - pozbyliśmy się bukszprytów z naszych jachtów, więc formalnie każdy z nich jest slupem :lol:

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2012, o 17:15 
A ja się jednak uprę - różnica polega na sztagach - kuter ma 2 równoległe, stąd można postawić kilka sztaksli.
Sluter też ma 2, ale zbiegają się w jednym punkcie.
A "ciotka Wikipedia" mówi jeszcze inaczej:

"Cutters had a rig with a single mast more centrally located, which could vary from 50% to 70% of the length of the sailplan, with multiple headsails and a running bowsprit.[citation needed] A mast located aft of 50% would be considered a mast aft rig.
Somewhere in the 1950s or 1960s there was a shift in these definitions such that a sloop only flew one headsail and a cutter had multiple headsails and mast position became irrelevant. In this modern idiom, a cutter is a sailing vessel with more than one head sail and one mast. Cutters carry a staysail directly in front of the mast, set from the forestay. A traditional vessel would also normally have a bowsprit to carry one or more jibs from its end via jibstay(s) on travelers (to preserve the ability to reef the bowsprit). In modern vessels the jib may be set from a permanent stay fixed to the end of a fixed (non-reeving) bowsprit, or directly to the stem fitting of the bow itself. In these cases, that may be referred to as the forestay, and the inner one, which will be less permanent in terms of keeping the mast up, may be called the stays'l stay. A sloop carries only one head sail, called either the foresail or jib."
Pozdrawiam,

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2012, o 17:35 

Podziękował : 4331
Otrzymał podziękowań: 4103
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
parkad napisał(a):
różnica polega na sztagach - kuter ma 2 równoległe

To dzisiaj, bo kiedyś były 3 sztagi - dwa z jednego (circa) punktu na maszcie, jeden z nich do dziobu, a drugi do noku bukszprytu. Trzeci sztag od topu stengi do noku bukszprytu:
A jeśli nie było stengi, to były tylko dwa, o tak:
Obrazek

czyli tak:
Obrazek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2012, o 18:11 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
robhosailor napisał(a):
kiedyś były 3 sztagi - dwa z jednego (circa) punktu na maszcie, jeden z nich do dziobu, a drugi do noku bukszprytu. Trzeci sztag od topu stengi do noku bukszprytu:

Aha!
Załącznik:
n.jpg
n.jpg [ 60.64 KiB | Przeglądane 6750 razy ]

Na szczęście "kiedyś" było w przypadku widocznej na fotce "Nepomuceny" na tyle niedawno, że się na żeglowanie na niej załapałem :roll:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2012, o 18:22 

Podziękował : 1556
Otrzymał podziękowań: 2275
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Cypis napisał(a):
Więc "zmieniać" w sensie przeszycia -- prawie na pewno by trzeba.

Co w kwestii przeszycia żagli miałby do powiedzenia żaglomistrz, w przypadku zmiany masztu drewnianego na Alu ( dla powyższego przypadku ), czy jest ono konieczne i dlaczego ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2012, o 19:15 

Podziękował : 10393
Otrzymał podziękowań: 2461
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
Acha i jeszcze ;
nie bardzo sobie wyobrażam porządny angielski maszt drewniany pełen na całej długości.
Zazwyczaj pełne były tylko na odcinkach z okuciami: - pięta; top; salingi, itp.
sprawdzić da się (w zasadzie) tylko nawiercając cienkim wiertełkiem co jakiś kawałek.
albo oglądając rysunki stoczniowe. :roll:
MJS
ps
natomiast nie bardzo rozumiem łamania sie masztu alu przy wywrotkach:
Jeśli jest prawidłowo olinowany,
to powinien być tak samo wytrzymały jak każdy inny (też prawidłowo...)
ale drzewiej przenoszono bezmyślnie olinowanie ze zwężających sie u góry drewnianych
- na alu. (nie toperowane) i wtedy działy się różne rożności.
MJS

"Jeszcze nigdy tak wielu nie oddało tak wiele wolności tak łatwo"Churchill.

Kłania się: Orwell i Huxley.

Zapraszam na fejsa:

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
i "Marian Strzelecki"

Ostatnio edytowano 6 mar 2012, o 22:00 przez Marian Strzelecki, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2012, o 20:21 

Podziękował : 1263
Otrzymał podziękowań: 2480
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
Istnieje tez metoda stukowa i bicepsowa :D
Wiertlowa jest jednak najlepsza... Wprawdzie tez potrzeba odrobiny wyczucia, ale taka dobra dziurke tam gdzie trzeba latwo zatkac zapalka, albo wykalaczka, najlepiej z drewna modrzewiowego.
O kroj zagli bym sie specjalnie nie martwil.
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2012, o 22:10 

hmmm...nie mowie ze nie macie racji ale wytlumacze skad moje 'sloop cutter' tam gdzie sie wychowalem nazywalo sie moja configuracja sloop cutter lub bardziej moze znana slutter...roznica akurat nie byla tak bardzo oparta na konfiguracji masztu itd ale to ze taki sloop mial 2 sztagi? na podnoszonym bukszprycie (ale nie koniecznie bukszpryt musial tam byc) ale tylko uzywal jednego zagla przedniego...cuttery z tego co wiem to uzywajo dwoch przednich zagli...

nie mowie ze to jest akurat poprawne ale poprostu to co wie....dziekuje wszystkim za wypowiedzenia bo sa interesujace i zawsze czlowiek cos sie dowie nowego...postanowilem zostawic wszystko tak jak jest...za tydzien przeplyniemy z polnocnego wschodu do London takze obaczym jak sie zachowuje na polnocnym morzu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2012, o 22:21 

parkad napisał(a):
(...)
A "ciotka Wikipedia" mówi jeszcze inaczej:
(...)

Przeczytaj to, co zacytowałeś z Wiki a potem to co ja i postaraj się zrozumieć. Bo zacytowałeś tekst dokładnie potwierdzający to co napisałam, tylko bardziej rozwlekle...

a co do fotki Roberta - ten kliwer wcale nie jest na sztagu. On jest na własnym liku... łatwo się o tym przekonać, patrząc gdzie się kończy na górze masztu...
A na samym koniuszku bukszprytu widać, że na tym jachcie jest też yankee stawiany :)
I co śmieszniejsze, on jest na sztagu. Bo na tym są dwa równoległe sztagi - topmasztu i masztu... a to, co się "zbiega" (niezupełnie, bo idzie trochę ponad) to lik kliwra. Idzie z wózka prowadzonego na koniec bukszprytu a z drugiej strony jest mocowany nieco ponad sztagiem.

Oczywiście ten drugi sztag (topmasztu) występuje tylko tam, gdzie topmaszt jest ;)

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2012, o 12:33 

Moniia napisał(a):
Przeczytaj to, co zacytowałeś z Wiki a potem to co ja i postaraj się zrozumieć. Bo zacytowałeś tekst dokładnie potwierdzający to co napisałam, tylko bardziej rozwlekle...

Bez kitu :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2012, o 14:45 

Podziękował : 4331
Otrzymał podziękowań: 4103
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Moniia napisał(a):
a co do fotki Roberta - ten kliwer wcale nie jest na sztagu. On jest na własnym liku... łatwo się o tym przekonać, patrząc gdzie się kończy na górze masztu...
Tak, tak - nawet jest specjalny wędrowny pierścień (halsring po naszemu?) żeby go można było postawić. Na tej fotce jest słynna Jolie Brise. Czyli de facto są sztagi dwa i circa równoległe - główny od dziobu do masztu i drugi o ile bukszpryt "w pracy" i stenga masztu jest, to od noku bukszprytu do topu stengi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2012, o 15:41 

Podziękował : 3026
Otrzymał podziękowań: 2648
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
robhosailor napisał(a):
jest specjalny wędrowny pierścień (halsring po naszemu?)
Halsring obsługiwany przez dwie liny: inholer i autholer (tak się to wymawiało). Tak był stawiany kliwer na "Piracie" z PKM-u.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2012, o 18:49 

Podziękował : 10393
Otrzymał podziękowań: 2461
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
To oświećcie mnie : na czym ja wiele lat pływałem? :-?
Miał;
forsztag (2noki) i sztag maszt -dziób
Kliwer biały był na forsztagu i raksach;
Fok niebieski na własnym liku;
mały foczek pomarańczowy na sztagu i raksach.
Na silniejsze wiatry:
tylko kliwer na forsztagu ale nisko od noku bukszprytu;
no i grot na refach.
A raz jak naprawdę wiało; sam kliwerek bez knagowania :lol:

Załączniki:
Mamut slayd  m.jpg
Mamut slayd m.jpg [ 38.25 KiB | Przeglądane 6463 razy ]

"Jeszcze nigdy tak wielu nie oddało tak wiele wolności tak łatwo"Churchill.

Kłania się: Orwell i Huxley.

Zapraszam na fejsa:

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
i "Marian Strzelecki"
Odpowiedz z cytatem