W marcowym wydaniu Jachtingu ukazało się zadanie nawigacyjne nr 3. Mam z nim problem, który nie daje mi spać. Wskażcie mi proszę błąd w moim rozumowaniu.
Treść zadania:
Cytuj:
W pochmurną noc jacht żegluje u brzegów Minorki. Dokładnie o 2337 sternik - wysoki, 2-metrowy student, stojący w kokpicie na wysokości metra nad linią wody, zauważył światło latarni Ile del Aire pojawiające się w namiarze kompasowym 120°. Czy będąc oficerem wachty potrafisz wyznaczyć w przybliżeniu pozycję obserwowaną jachtu? Deklinacja dla Minorki wynosi zaledwie 0,12°E, a dewiacja kompasu +1°.
Z powodu praw autorskich nie załączę skanu mapy ale oznaczenia przy latarni wyglądają tak:
Załącznik:
iledelaire.jpg [ 11.13 KiB | Przeglądane 2720 razy ]
Powyższy piktogram umieszczony jest na lądzie.
Mam przekonanie, że autorowi zadania chodziło o wyznaczenie pozycji obserwowanej z odległości od latarni oraz namiaru kompasowego. Tu zaczynają się problemy. Z tego co mi się wydaje to namiar kompasowy to kąt pomiędzy północą magnetyczną (+/-dewiacja), a obiektem obserwowanym. Hmm 120° to taka godzina czwarta... Jeśli miałbym tam zobaczyć tą latarnię to stałbym na lądzie.
No nic, wyznaczmy drugą linią (okrąg odległości). Z takim oznaczeniem na mapie spotykam się po raz pierwszy ale chłopski rozum podpowiada, że 20m to wysokość samej latarni, a 53m to wzniesienie światła ponad poziom wody, w końcu latarnia stoi na lądzie. Nie dysponuję spisem świateł ale na mapie elektronicznej znalazłem oznaczenie: FL W 5s 53m 18M. No to liczymy:
Załącznik:
wzor.jpg [ 5.07 KiB | Przeglądane 2718 razy ]
d = liczona odległość od latarni w milach
h = wyskokość oczu obserwatora = 2m + 1m = 3m
H = wysokość obiektu obserwowanego = 53m
Po podstawieniu do wzoru wychodzi 18,74Mm. Pozycja wypada w środku Minorki. Speszony wynikami czekałem na rozwiązanie zadania lub korektę.
W numerze kwietniowym znalazłem rozwiązanie:
Cytuj:
(...)Linią pozycyjną będzie okrąg o promieniu równym odległości od latarni Ile del Aire (...) gdzie wysokość obiektu (m), z mapy = 20m
Odległość wyszła 12,9.
Wyliczony namiar rzeczywisty wyszedł w przybliżeniu 121°.
Cytuj:
wykreślając namiar 121° od latarni Ile del Aire i odkładając na nim odległość 12,9Mm otrzymamy w przybliżeniu naszą pozycję obserwowaną(...)
Rodzą się we mnie dwa pytania, pierwsze to: jak czytać takie oznaczenia z mapy i drugie znacznie poważniejsze, czy zaproponowany w rozwiązaniu sposób wykreślania jest poprawny?