Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lis 2024, o 12:55

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 172 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 lip 2012, o 12:08 

Podziękował : 93
Otrzymał podziękowań: 169
Uprawnienia żeglarskie: jsm, msm
Narjess napisał(a):
Katrine napisał(a):
ale batonika nr jeden czy batonika nr dwa??? bo to znaczna różnica;);)
Batonik był pierwszy. Drugie to była glukoza. ;)

a racja :D zapomniałam:P ale to przez ten ból głowy;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 lip 2012, o 14:28 

Podziękował : 652
Otrzymał podziękowań: 347
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
Narjess napisał(a):
Poza tym Kuracentowi zgubiła sie dziurka. A Kasia jak szalona tylko walić chce.

Mam ogromny dylemat - bo nie wiem, czy jest to merytoryczna wypowiedź, czy aby nie należałoby jej przenieść do innego wątku?

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 lip 2012, o 14:30 

Podziękował : 255
Otrzymał podziękowań: 309
Uprawnienia żeglarskie: blond bezpatencie
Ale zagubiła ci się dziurka. A raczej jak zeznawałeś zarosła. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 lip 2012, o 14:34 

Narjess napisał(a):
Ale zagubiła ci się dziurka. A raczej jak zeznawałeś zarosła. :lol:

Nie będę zaprzeczał. Tylko pytanie, czy nie wchodzimy zbyt głęboko w szczegóły?

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 lip 2012, o 14:37 

Kuracent napisał(a):
Nie będę zaprzeczał. Tylko pytanie, czy nie wchodzimy zbyt głęboko w szczegóły?

A to jakiś wstyd montować ster rzeczny? :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 lip 2012, o 18:47 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
Kuracent napisał(a):
pytanie, czy nie wchodzimy zbyt głęboko w szczegóły?

Zaraz, zaraz. W szczegóły, czy w dziurkę? Bo już się zgubiłem, jak ciotka w Ameryce ;)

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 00:20 

Zostałam dziś poważnie opierdolona. Bo maszoperyjna łódka jest po to żeby pływać, a nie żeby ją naprawiać.. Gdyby nie to że zawzięłam się żeby to zrobić dla Andrzeja.. Tobym poszła za Stanleyem bo ja honur swój mam.. Stanley oficjalnie wypisał się z pomocy, będąc opierdolonym. Bo skoro działa, pływa to na jaki wałek coś robić - jak zaczxnie tonąć to wtedy dopiero. Dodatkowo dostałam pouczenie jak jutro kłaść żelkot na ster. Serio, serio.. Z wytycznymi. Gdyby nie to że ja tak łatwo nie odpuszczam i lubię Kuracenta, i chcę pomóc łodce która może a. pływać póki pływa; b. zostać doprowadzona do fajnego stanu i służyć wiele lat; tobym zastanleyowała. Jak kiedyś będę chciała wejść w maszoperię, to upoważniam wszystkich do złamania mi nóżki, zebym na podpisanie umowy nie dolazła.
Tyle na temat warsztatów, ale sądzę że wielu chętnych do pomocy to już nie będzie. :roll: Obym się myliła.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 06:43 

Podziękował : 1302
Otrzymał podziękowań: 4181
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Nie ma jak uszczesliwianie na sile. A jak ktos nie chce byc uszczesliwiany, to uzyjemy nagonki by zechcial. Najwyzej strzelimy publicznego foka by temu niechcacemu sie glupio zrobilo, no i zeby ci doradzacze zza klawiatury zrozumieli wreszcie, ze doradzac kazdy moze, a do robienia nie ma nikogo. Olac, ze o to robienie nikt nikogo nie prosi... Uzyjemy nacisku i zrobimy. Dla dobra ludzkosci.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 06:56 

Podziękował : 2268
Otrzymał podziękowań: 3648
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
plitkin napisał(a):
Uzyjemy nacisku i zrobimy. Dla dobra ludzkosci.
Kto mieczem wojuje, itd :-)

plitkin napisał(a):
Nie ma jak uszczesliwianie na sile.
Coś w tym jest...

BTW lekkość stylu nie pozwoliła Narcyzie napisać osssooo chodziło ;-) Nie sądzę, żeby to główny forumowy maszoperysta wyrażał takowe poglądy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 07:09 

Podziękował : 1712
Otrzymał podziękowań: 4107
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Ale Kuracent, też będąc maszopem, z tej pomocy był zadowolony. I miał szansę czegoś się nauczyć.
Oczywiście, ze swoją własnością każdy ma prawo robić co chce, pływać na czym chce. Ale sądząc z opisów, to łódka nie jest w stanie idealnym, że tak delikatnie napiszę.
Niewątpliwie masz rację w tym, że nad każdą pomocą należy się zastanowić, a na siłę pomagać nie należy. Tym niemniej, jeżeli nie jest tak, że nie znamy jakiś istotnych szczegółów, to ten który op.... to jednak dużym idiotą (w sensie nie medycznym a potocznym) jest. Do tego nieodpowiedzialnym leniwcem. Bo raz, że o jacht zadbać nie potrafi a dwa, że nie potrafi wykorzystać do tego innych. Przyjął klasyczną postawę "na złość babci odmrożę sobie uszy". Palant i tyle.
Ci którzy chcieli pomóc też się w efekcie wygłupili, ale to zgodnie z powiedzeniem, że "każdy dobry uczynek zostanie kiedyś ukarany" ;P Ja ich rozumiem, bo sam też kilka razy tak głupio wpadłem.
A poza tym maszoperie to zuoooo!

Gorzej, że teraz 80% postów na forum zniknie, wyczyny i problemy pewnej Kasi też umarły, o regatach z zasady nikt tu nie pisze, spory o pływanie po pijaku są ograne do imentu, że media kłamią a 99% procent dziennikarzy nie ma zielonego pojęcia o niczym to już wiemy od dawna, więc pojawia się klasyczne już pytanie "jak żyć" ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 07:16 

waliant napisał(a):
wyczyny i problemy pewnej Kasi też umarły, o regatach z zasady nikt tu nie pisze, spory o pływanie po pijaku są ograne do imentu, że media kłamią a 99% procent dziennikarzy nie ma zielonego pojęcia o niczym to już wiemy od dawna, więc pojawia się klasyczne już pytanie "jak żyć" ;)

Widzę że mam kolejnego fana :P ale uściślając ja naprawdę nie mam problemów;) przynajmniej w żeglarstwie.

chyba dobrze że mnie wczoraj w korsarzu nie było;) bo nie wiem o co chodzi ale widzę że niefajnie było.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 07:26 

Podziękował : 520
Otrzymał podziękowań: 45
Uprawnienia żeglarskie: .
Katrine napisał(a):
chyba dobrze że mnie wczoraj w korsarzu nie było;) bo nie wiem o co chodzi ale widzę że niefajnie było.

Przyszło sporo osób, było sympatycznie, ale też nie wiem o co chodzi :roll: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 08:44 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: kpt.jachtowy
Jest dokładnie tak jak napisała Narjess, zostaliśmy publicznie op. za jakakolwiek inicjatywę, przez osobnika którego nie pamiętam imienia, chyba guru maszopów bo miał dość dużo w krótkich zołnierskich słowach do powiedzenia.W związku z tym zrobiło się mało sympatycznie przy południowej części stołu, ja oficjalnie się wypisałem z pomocy przy maszoperii, co nie znaczy że Andrzejowi tak łatwo odpuszczę :) Oczywiście w celach rekraacyjno-społecznych spotkam się z wyżej wymienionym, oraz wszystkimi nie wymienionymi acz zacnymi również w dniu dziesiejszym i w następnych "okienkach" technicznych.Pamiętajcie tylko proszę że od 1go września do ok.20go jestem wypłynięty, co z radością uczynię ;)
S.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 09:29 

Podziękował : 1302
Otrzymał podziękowań: 4181
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
W sumie wcale się nie dziwię, że innym właścicielom łódki nie podoba się takie upublicznianie życia ich Sporti i ich układu. Każdy może mieć inne podejście, np.: wydam 3 tys zl na starą łódkę, popływam ile się da i kiedy już się nie da - wywalę ją lub sprzedam za grosze. A tu przychodzą dobrzy pomocnicy, których o pomoc nikt nie prosił i zaczynaja wyzywać maszopów od nierobów i opisywać publicznie w jak złym stanie jest ich łódka i jak to ci pomocnicy ratują jacht przed zagładą z rąk strasznych właścicieli. To jest jeden z możliwych scenariuszy.
Dlatego śmieszy mnie gadanie o tym, że doradzać zza klawiatury jest łatwo, a robić ciężko. Ja pomocy znajomym nigdy nie odmawiam, ale na siłe nie będę nikogo uszczęśliwiał, tym bardziej gdy się okazuje, że to uszczęśliwianie jest postrzegane wręcz odwrotnie.
Fakt, Kuracent mógł nawet Was prosić o tą pomoc i dobrze zrobiliście że pomogliście. Zrobiłbym tak samo jakby mnie poprosił i też znalazłbym się w takiej samej sytuacji. Poprostu zostaliście wrobieni trochę, gdyż Kuracent nie jest jedynym właścicielem łódki. Nie skonsultował swoich planów z maszopami, nie przegłosował, nie uzyskał aprobaty... Za to głosował nad tym czy kupić większy dywanik na łódkę (czy inną bzdurę). Moim zdaniem powinniście mieć pretensje nie do niezadowolonego maszopa, tylko do Kuracenta, że wkręcił Was w coś, na co nie miał wystarczających "uprawnień". Wy chcieliście dobrze, tak samo jak 99% osób w tym wątku.

Trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że taki wymuszony zewnętrzny ekshibicjonizm Sporti może nie być pożądany przez głównych właścicieli. A Kuracent ma 20% do gadania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 09:39 

plitkin napisał(a):
W sumie wcale się nie dziwię, że innym właścicielom łódki nie podoba się takie upublicznianie życia ich Sporti i ich układu. Każdy może mieć inne podejście, np.: wydam 3 tys zl na starą łódkę, popływam ile się da i kiedy już się nie da - wywalę ją lub sprzedam za grosze.

Każdy może mieć takie podejście. Ale też każdy może takie podejście skrytykować. W sumie to jest forum, tu się jeńców nie bierze i każdy dostanie po łbie. Nawet nieobecni ;)
Nie mówię, że tak jest dobrze, ale tak po prostu jest ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 09:40 

Katrine napisał(a):
Widzę że mam kolejnego fana :P

ale funclubu nie masz? :roll:

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

plitkin napisał(a):
opisywać publicznie w jak złym stanie jest ich łódka i jak to ci pomocnicy ratują jacht przed zagładą z rąk strasznych właścicieli.
Kuracent zaczął od exhibicjonizmu. I nie jest on zwolennikiem teorii wyżej wymienionego krytykanta, który uważa że należy pływać, nie naprawiać, a jak się rozp*oli, to wywalić, Kuracent kupi nową łódkę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 09:53 

Katrine napisał(a):

Noooo, typowa nadinterpretacja ;P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 09:58 

Każda nieinwazyjna pomoc dla s/y SPORTI jest mile widziana. I to jest przegłosowane!!

Natomiast Robert, w dobrej wierze udzielił kilka wskazówek.

Nie gniewajcie się więc!

pzdr,
Andrzej kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 09:59 

waliant napisał(a):
Katrine napisał(a):

Noooo, typowa nadinterpretacja ;P

dobra dobra;) wiem swoje:P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 10:21 

Podziękował : 57
Otrzymał podziękowań: 24
Uprawnienia żeglarskie: są (ale strach)
plitkin napisał(a):
Fakt, Kuracent mógł nawet Was prosić o tą pomoc i dobrze zrobiliście, że pomogliście. Zrobiłbym tak samo, jakby mnie poprosił i też znalazłbym się w takiej samej sytuacji. Po prostu zostaliście wrobieni trochę, gdyż Kuracent nie jest jedynym właścicielem łódki. Nie skonsultował swoich planów z maszopami

Maszoperia kupiła Sporti razem z Kuracentem i forum. Głosowali to?
(nie chodzi mi o realny - osobowy i finansowy udział Andrzeja Kurowskiego - ale właśnie Kuracenta z dobrodziejstwem inwentarza)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 10:46 

Podziękował : 4331
Otrzymał podziękowań: 4103
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Natasza napisał(a):
Maszoperia kupiła Sporti razem z Kuracentem i forum. Głosowali to?
(nie chodzi mi o realny - osobowy i finansowy udział Andrzeja Kurowskiego - ale właśnie Kuracenta z dobrodziejstwem inwentarza)

Andrzej zwany tu Kuracentem bardzo przejmuje się swoją rolą i bardzo zależy mu, żeby łódka była jak najlepsza i w jak najlepszym stanie. To dlatego on dokonuje tu wpisów na ten temat, to dlatego zwraca się, również w realu, o porady i pomoc do znajomych spoza maszoperii.

Mam wrażenie, że spotykamy się z (przynajmniej) dwoma, dość odległymi sposobami podejścia do wspólnej własności, jaką jest maszoperyjna łódka "Sporti". Ten problem, jeśli w ogóle jest to dla nich problem, pewnie rozwiążą między sobą sami maszopi.

Wczoraj się dostało tym, którzy zaproponowali pomoc w paru sprawach - np. płetwa steru "Sporti" leży już właśnie w moim garażu, czeka na bardziej obiektywną ocenę jej stanu technicznego. Na oko jest dość sfatygowana, głównie z powodu nieuważnej eksploatacji, otarcia laminatu odsłoniły w kilku miejscach sklejkę, ciekawe ile ta sklejka już nachłeptała się wody... Na razie schnie.

Oczywiście - można pewnie to zostawić, pozwolić jej dalej chłonąć wodę, po sezonie, a może dwóch, kupić nową (600 zł???) bo ta się rozpadnie. Można też zrobić szybką i tanią naprawę za parę złotych i przynajmniej zatrzymać proces degradacji na parę lat. Wczoraj dostałem "instrukcję", żeby jej nie zepsuć. No nic, można posłuchać, oddać płetwę maszopom, to ich problem, niech przegłosują sprawę na Walnym Zgromadzeniu Maszopów, nie moja sprawa, ale wiem, że Andrzejowi zależy, żeby nie kupować nowej płetwy... Jesteśmy z Andrzejem umówieni, niech zadecyduje, ja jestem gotów zobaczyć, co się da na szybko zrobić i dokonać doraźnej naprawy, która na dwa sezony na pewno wystarczy, o ile ktoś znowu tą płetwą nie będzie zbyt mocno rył po dnie, obijał jej o kosz rufowy, czy od czego są te wyrypania itp. itd.

Na swojej łódce też mam ster do roboty - czeka na moją świadomą i suwerenną decyzję, bo istnieje opcja zrobienia zupełnie nowego z podnoszoną płetwą, a to co jest, na razie działa... Ale, jak ktoś mi sam z siebie zaproponuje naprawienie tego, co gołym okiem widać, że jest zepsute, to mu przynajmniej okażę wdzięczność.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

robhosailor napisał(a):
jak ktoś mi sam z siebie zaproponuje naprawienie tego, co gołym okiem widać, że jest zepsute, to mu przynajmniej okażę wdzięczność.

PS: A Andrzej, Kuracent znaczy, jest tu bardzo OK!!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 11:06 

Z tego całego zamieszania tutaj, poza żartami, zabawą, dobrymi radami i tak dalej (czyli tym, czym żyje zazwyczaj każde forum) można też wysnuć kilka wniosków. Np. co do samej idei maszoperii, oraz szczegółów konkretnej maszoperii. Czyli ile osób, jakie podejście do łódki, jaka chęć wspólnej pracy, jaka chęć nieprzeszkadzania i wiele innych. Okazuje się, że problem kto kiedy będzie pływał łódką wcale nie jest tym najbardziej palącym. Wszystko zaczyna zgrzytać, gdy trzeba wyłożyć swój czas i pieniądze. Dlatego wchodząc w spółkę warto rozważyć, czy będzie się miało takie samo podejście do łódki. W sensie dbania o nią.
To trzeba ustalić najpierw, a ważna jest tu i kalkulacja finansowa, o której pisał plitkin (o cyferkach). Ale ważna w sensie podejścia do tego. Czyli możemy się wszyscy zgodzić np na to, że robimy coś, co jest nieekonomiczne, ale tak właśnie świadomie chcemy (z różnych powodów). Albo nie chcemy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 11:22 

waliant napisał(a):
Czyli ile osób, jakie podejście do łódki, jaka chęć wspólnej pracy, jaka chęć nieprzeszkadzania i wiele innych. Okazuje się, że problem kto kiedy będzie pływał łódką wcale nie jest tym najbardziej palącym. Wszystko zaczyna zgrzytać, gdy trzeba wyłożyć swój czas i pieniądze. Dlatego wchodząc w spółkę warto rozważyć, czy będzie się miało takie samo podejście do łódki.

I stąd te pięć osób. Coraz bardziej żałuję, że nie 10-15 osób w Maszoperii. Wtedy prace szły by szybciej. Gołym okiem widać, że jest dużo Maszopów ale i jakoby za mało! Przydałoby się więcej Maszopów. Wtedy prace byłyby jeszcze szybsze!

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 11:28 

Kuracent napisał(a):
I stąd te pięć osób. Coraz bardziej żałuję, że nie 10-15 osób w Maszoperii. Wtedy prace szły by szybciej. Gołym okiem widać, że jest dużo Maszopów ale i jakoby za mało! Przydałoby się więcej Maszopów. Wtedy prace byłyby jeszcze szybsze!
Weź dowolną książkę o psychologii społecznej, lub dynamice grup. Lub wyguglaj sobie takie hasło "rozproszenie odpowiedzialności". Bull fucking shit. Im mniej osób tym większa statystycznie szansa ze ktoś się weźmie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 11:34 

Podziękował : 57
Otrzymał podziękowań: 24
Uprawnienia żeglarskie: są (ale strach)
Narjees
dodałabym zasadę potlatch.
W kulturach ją stosujących na koniec palono chatę gospodarza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 11:40 

Podziękował : 2268
Otrzymał podziękowań: 3648
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
plitkin napisał(a):
przychodzą dobrzy pomocnicy, których o pomoc nikt nie prosił
Nie prosił? A ten wątek to się sam założył?
Poczytaj posty Kuracenta znajdujące się na pierwszej stronie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 11:50 

Kuracent napisał(a):

Absolutnie nie. Wg mnie, 2-3 osoby to max.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 12:09 

waliant napisał(a):
Kuracent napisał(a):

Absolutnie nie. Wg mnie, 2-3 osoby to max.

Ale jesli każdy coś dokupi, coś doszlifuje, coś dokręci albo i nawet wykręci, coś wymyje, coś posprząta, coś zrobi z tapicerka itd., to jacht będzie zrobiony na tip-top.

Dlatego ja poważnie rozważam dołączenie kilku osób do Maszoperii. Już delikatnie nawet sondowałem Narcyzę w tym temacie, ale czeka mnie jeszcze trochę pracy organicznej nim Ją przekonam. Docelowo widziałbym kolejne 2-3 osoby a nawet więcej.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 12:25 

Podziękował : 4331
Otrzymał podziękowań: 4103
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Zeszło na to, czy warto zakładać maszoperię, czy lepsza duża, czy mała...

Wydaje mi się, że wszystko zależy od tego, jak ludzie się dobiorą.

Np. sam jestem Zosia Samosia i nie chciałbym mieś wspólnej łódki, ale innym to nie przeszkadza i ich taka sytuacja nawet inspiruje, a jak się dobrze dogadują, to koszty rozkładają się na kilka osób... a żeglowania w sezonie i tak pewnie starczy dla wszystkich.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 12:44 

Kuracent napisał(a):
Ale jesli każdy coś dokupi, coś doszlifuje, coś dokręci albo i nawet wykręci, coś wymyje, coś posprząta, coś zrobi z tapicerka itd., to jacht będzie zrobiony na tip-top.

Tylko że to jest życzeniowe myślenie. Zrozum, że to tak nie działa. Na prostą logikę tak powinno być jak piszesz, ale właśnie tak nie jest. Tak po prostu nie jest.

Oczywiście statystycznie, bywają wyjątki, bywają też wyjątkowe osoby, które w danym gronie chcą i robią. Ale to nie jest reguła, a wręcz przeciwnie.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 172 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona