Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 27 lis 2024, o 07:28

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 sie 2012, o 18:23 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 0
Witam.

Jak w temacie, proszę o wszelką pomoc w kwestii uzbrojenia mojego Toppera ISO w genakera. Niestety nigdy tego nie robiłem, nie wiem co do czego i co z czym "zjeść". Załączam zdjęcia które zrobiłem, a mogą być pomocne.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc :-)

Pozdrawiam.
Andrzej

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

www.dziesiona.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sie 2012, o 18:39 

Podziękował : 657
Otrzymał podziękowań: 613
Uprawnienia żeglarskie: szkutnik drewkarz,motorówkarz
-> viewtopic.php?f=3&t=4193

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sie 2012, o 19:28 

boSmann napisał(a):

Przejrzałem, i temat nic mi nie pomógł.

www.dziesiona.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 sie 2012, o 11:26 

Widzę, że nie otrzymam na tym forum pomocy.

www.dziesiona.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 sie 2012, o 13:14 

Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: sternik lodowy
Genaker jest prosty w obsłudze i tej wersji się trzymaj.

Ma 3 rogi:
- halsowy (tack) - jest mocowany do genakerbomu, najczęściej linką (halsem) idącym przez bloczek na noku bomu, bom jest wysuwany osobnymi linkami na czas użycia genakera, w niektórych jachtach może być wychylany na boki. U Ciebie hals idzie środkiem genakerbomu, który nie jest uchylny.
- fałowy (head) - jest u góry, po postawieniu jest przy maszcie powyżej mocowania sztagu. Na swojej łódce masz też kontrafał genakera, który idzie przez przelotki na środku żagla, często jest to ta sama lina co fał, czyli ciągnąc ją w jedną stronę stawiasz genakera, w drugą stronę zrzucasz. Powinieneś mieć jakiś tunel czy tubus do którego żagiel byłby wciągany przez kontrafał po zrzuceniu.
- szotowy (clew) - do niego są zamocowane szoty, wybierane przez bloczki na rufie, szot niepracujący może iść na zewnątrz genakera przed sztagiem, albo od wewnątrz genakera, również przed sztagiem. W Twoim przypadku raczej ta druga wersja.

Jak jeszcze czegoś nie wiesz - pytaj, ale bardziej szczegółowo.

Za ten post autor blogsternika.pl otrzymał podziękowanie od: HellBoy1908
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 sie 2012, o 08:47 

Dzięki za pomoc :)

Czyli już wyjaśniły mi się "tajemnicze" literki napisane na każdym rogu: T, H i C ;-)

Jak poprowadzić fał i kontrafał na swoim skiffie już wiem, jednak nadal nie wiem jak poprowadzić kontrafał do żagla. Rozumiem, że mam go przepuścić przez "dziurę" (jak to fachowo się nazywa?) i doprowadzić i przymocować na tym mocowaniu z tasiemek na samej górze? Tylko jak to zrobić, by wszystko się nie plątało?

Szoty od genakera zakończyć na kauszach czy może lepiej bez?

Pozdrawiam.
Andrzej Gidzgier

blogsternika.pl napisał(a):
Genaker jest prosty w obsłudze i tej wersji się trzymaj.

Ma 3 rogi:
- halsowy (tack) - jest mocowany do genakerbomu, najczęściej linką (halsem) idącym przez bloczek na noku bomu, bom jest wysuwany osobnymi linkami na czas użycia genakera, w niektórych jachtach może być wychylany na boki. U Ciebie hals idzie środkiem genakerbomu, który nie jest uchylny.
- fałowy (head) - jest u góry, po postawieniu jest przy maszcie powyżej mocowania sztagu. Na swojej łódce masz też kontrafał genakera, który idzie przez przelotki na środku żagla, często jest to ta sama lina co fał, czyli ciągnąc ją w jedną stronę stawiasz genakera, w drugą stronę zrzucasz. Powinieneś mieć jakiś tunel czy tubus do którego żagiel byłby wciągany przez kontrafał po zrzuceniu.
- szotowy (clew) - do niego są zamocowane szoty, wybierane przez bloczki na rufie, szot niepracujący może iść na zewnątrz genakera przed sztagiem, albo od wewnątrz genakera, również przed sztagiem. W Twoim przypadku raczej ta druga wersja.

Jak jeszcze czegoś nie wiesz - pytaj, ale bardziej szczegółowo.

www.dziesiona.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sie 2012, o 00:23 

Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: sternik lodowy
HellBoy1908 napisał(a):
Jak poprowadzić fał i kontrafał na swoim skiffie już wiem, jednak nadal nie wiem jak poprowadzić kontrafał do żagla. Rozumiem, że mam go przepuścić przez "dziurę" (jak to fachowo się nazywa?) i doprowadzić i przymocować na tym mocowaniu z tasiemek na samej górze? Tylko jak to zrobić, by wszystko się nie plątało?

Szoty od genakera zakończyć na kauszach czy może lepiej bez?

Z prowadzeniem kontrafału na żaglu nie pomogę. Szoty spokojnie mogą być wiązane do żagla, kausza to ciężar i gdy genaker będzie na granicy zapalenia będą go ciągnęły w dół. Czasami stosuje się szoty z cienkiej linki lub taperowane, właśnie po to, by nie obciążać żagla przy słabym wietrze.

Za ten post autor blogsternika.pl otrzymał podziękowanie od: HellBoy1908
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sie 2012, o 10:18 

Podziękował : 1302
Otrzymał podziękowań: 4181
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Kontrafal przeprowazasz przez ucho czy oczko na dole zagla i mocujesz do oczka na srodku.

Odpowiedz z cytatem