Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lis 2024, o 16:17

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 sie 2012, o 11:49 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: bb
Witam,
mam problem z dodaniem dokładniejszych map do programu.
Zainstalowałam na XP MaxSea12.6.4.1 i program ładnie działa, gps współpracuje.
Wraz z instalacją programu zainstalowały mi się trzy mapy.
Po otwarciu File->Open Chart widzę:
CMap NT (wygląda jak mapy które za zwyczaj widywałam, ale są baaaaardzo niedokładne)
Chart: Mapmedia2 (wygląda jak zeskanowana mapa papierowa)
Chart: Planisphere/Sonde (to samo co w Mapmedia)

Ściągnęłam jakieś mapy z neta:
(Emap-Nautical-cmap) - NauticalChart - C-Map CM93 PROF - (All Zones incl software) (OK 2001-10)
W folderze znajdują się:
Załącznik:
all.jpg
all.jpg [ 7.68 KiB | Przeglądane 11105 razy ]

CM93 który zawiera wiele plików, które w nazwie mają szereg cyfr
Załącznik:
cm93.jpg
cm93.jpg [ 13.46 KiB | Przeglądane 11105 razy ]

Rozumiem, że to właśnie w CM93 znajdują się docelowe mapy, ten plik kopiowałam w moje dokumenty, w ... CONFIG\CHARTS bo wyczytałam, że program sam powinien znaleźć mapy, ale to nic nie dało.

Próbowałam także dodać je przez File->Manage CM93ed3&...->Databases manager jednak przycisk "Register Database" jest w ogóle niedostępny.

Co źle robię?
Czy jeszcze trzeba jakoś crakować te mapy?
Czy mam złe mapy?
Czy mogłam popełnić jakiś błąd podczas instalacji?

Proszę bardzo o pomoc, już nie mam pomysłów, co zrobić, żeby to działało...
Za kilka dni płynę na rejs i bardzo by mi się nawigacja przydała

pozdrawiam
weronika

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 sie 2012, o 12:10 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
barnakiel na cruisersforum napisał(a):

" ...cracked versions.." - read: STOLEN

" ... openCPN (this is the only legal and open to public program that reads CM93 ..." - read UNRELIABLE AND ALLOWING TO USE STOLEN PROPERTY

To tak tytułem odpowiedzi, a propos legalności tych map. Można z nią dyskutować, ale prawnie tak to się przedstawia. A post został zgłoszony do moderacji.

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 sie 2012, o 12:14 

Podziękował : 1302
Otrzymał podziękowań: 4181
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
weronika_nauta napisał(a):
Ściągnęłam jakieś mapy z neta:

Co źle robię?
Czy jeszcze trzeba jakoś crakować te mapy?
Czy mam złe mapy?
Czy mogłam popełnić jakiś błąd podczas instalacji?

Proszę bardzo o pomoc, już nie mam pomysłów, co zrobić, żeby to działało...
Za kilka dni płynę na rejs i bardzo by mi się nawigacja przydała

pozdrawiam
weronika

Podpowiem, bo znam rozwiazanie. Nalezy kupic soft i mapy, a nie krasc.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 sie 2012, o 12:25 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: bb
jak wiadomo to nie są tanie zabawki, i dla ludzi mojego statusu społecznego niedostępne. Nie da się ukryć, że znaczenie podwyższają bezpieczeństwo żeglugi. A programy są ogólnie dostępne wszędzie, więc nie włamywałam się do czyjegoś komputera i nie zabrałam mu własności, sam się nią dzieli.

Przepraszam za poruszenie tematu.
Dziękuję. Dobra Noc.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 sie 2012, o 12:30 

Podziękował : 2268
Otrzymał podziękowań: 3648
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Niech pierwszy kamieniem rzuci ten, co pływał TYLKO I WYŁĄCZNIE na legalnych mapach.

A odpowiadając założycielce wątku - MaxSea 12 nie współpracuje z mapami CM w wersji innej niż "trzecia". Te co ściągnęłaś z sieci są starsze i nie ma szans na podpięcie ich do "dwunastki".

Jak to powiadają - lepsze jest wrogiem dobrego, a po co komu na jachcie MaxSea 12 to zupełnie nie kumam.

ps. Dobrym rozwiązaniem jest OpenCPN.

Za ten post autor Maar otrzymał podziękowanie od: Były user
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 sie 2012, o 13:02 

Maar napisał(a):
co pływał TYLKO I WYŁĄCZNIE na legalnych mapach.

Tiaa... Mówisz?

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 sie 2012, o 13:08 

Moniia napisał(a):
Tiaa... Mówisz?
Nie wierzę!
Masz gdzieś spisany swój logbook? To zaznaczę Ci jachty, co nie miały zakupionych elektronicznych map ;-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 sie 2012, o 13:21 

Tia... obawiam się, Marku, że takowych nie znajdziesz :)
Ale żeby nie było, że się czepiam, to dodam do Twojego stwierdzenia "świadomie".
Tak lepiej? :D

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

ps. Jedyny, co do którego można mieć wątpliwości, to Jagiellonia. Sama w sobie nie miała żadnych, pływaliśmy na Jackowych na jego laptopie. Ale akurat z tego co wiem, zakupionych. Być może zostałam wprowadzona w błąd (choć wątpię) - stąd zastrzeżenie o świadomym używaniu takowych map.

Naprawdę uważasz, że tak trudno? Serio pytam.

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 sie 2012, o 13:44 

Moniia napisał(a):
Naprawdę uważasz, że tak trudno? Serio pytam.
Jeżeli nie ma się własnej łódki i pływa okazjonalnie (raz czy dwa w roku) na cudzych, w różnych rejonach, to koszt map jest bardzo znaczący.

Moniia napisał(a):
Ale żeby nie było, że się czepiam, to dodam do Twojego stwierdzenia "świadomie". Tak lepiej?
W kwestii czepialstwa ani trochę. Weronika napisała wszak:
A programy są ogólnie dostępne wszędzie, więc nie włamywałam się do czyjegoś komputera i nie zabrałam mu własności, sam się nią dzieli.
To też można rozumieć jako brak "świadomości" kradzieży.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 sie 2012, o 15:41 

Podziękował : 1302
Otrzymał podziękowań: 4181
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Brak znajomosci prawa nie zwalnia z odpowiedzialnosci, to banal.
Popularyzajcja lub wspieranie kradziezy jest zlem.
Program z mapami navionicsa na androida kosztuje 253 zl. To nie majatek dla osoby nie majacej wlasnej lodki. Tymbardziej, ze jak sie czarteruje, to sie jednak mapy ma na czarterowanwj lodce.

Nie chodzi tu o bycie czy niebycie swietym. Forum to publiczne miejsce, w duzym stopniu wplywowe. Popieranie popelniania przestepstwa jest moim zdaniem w takim miejscu zlem.

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 wrz 2012, o 09:49 
Maar napisał(a):
Jeżeli nie ma się własnej łódki i pływa okazjonalnie (raz czy dwa w roku) na cudzych, w różnych rejonach, to koszt map jest bardzo znaczący.

Marku... nie wierzę, że to powiedziałeś. Programy nawigacyjne na PC i mapy na PC właśnie po to zostały stworzone na PC, żeby okazjonalnie nie taszczyć własnego plottera (pomijam fakt ich szybkości, dokładności i możliwości. Pomijam też fakt o którym mówi plitkin (Navionics)).

To że można coś ukraść łatwiej niż jacht, paliwo do jachtu nie tłumaczy w żaden sposób "oszczędności". Porażka!

Jeśli Weronika uważa, że MaxSea z mapami w jakiś sposób zwiększa jej bezpieczeństwo i dlatego chce skorzystać z wieloletniej pracy programistów (którzy też czasami muszą za coś wynająć jacht na urlop) to podobnie jak za jacht i za paliwo powinna za to zapłacić. Tym bardziej, że będzie miała narzedzie na wiele rejsów na wiele lat i wsparcie techniczne. A to czyni wydatek bardzo NIE znaczący.

Maar napisał(a):
Nie wierzę!

Przecież nie musisz, ale to niczego nie tłumaczy.

Nie da się ukryć, że znaczenie podwyższają bezpieczeństwo żeglugi. A programy są ogólnie dostępne wszędzie...

... dlatego jak widzę (na przykład) nie zamknięty samochód, to wsiadam do niego i jadę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 wrz 2012, o 10:19 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 451
Uprawnienia żeglarskie: Jachtowy Sternik Mazurski
Czy otaczają mnie złodzieje, ludzie bez serca odbierający jedzenie dzieciom programistów, piraci komputerowi, kryminaliści i inne tałatajstwo? Zastanawiam się, bo zdecydowana większość instalacji nawigacji na laptopach które widziałem były nielegalne. Generalnie widzę to tak. Święte oburzenie na forum bo tak wypada, a na laptopie dziesiątki GB filmów, muzyki, programów, które są ukradzione. Porównanie z kradzieżą jachtu, samochodu lub paliwa jest nietrafione. Żeby z nimi porównać należało by opisać to NIE tak: "dlatego jak widzę (na przykład) nie zamknięty samochód, to wsiadam do niego i jadę" tylko TAK: dlatego jak widzę nie zamknięty samochód to robię jego kopię, wsiadam do tej kopii i jadę. Wszyscy oburzyli się na post Weroniki i Marka, którzy opisali rzeczywistość, która mnie również otacza. Obłuda, czy trzy wyjątki (bo tyle osób się wypowiedziało)?

Za ten post autor Olek otrzymał podziękowanie od: Micubiszi
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 wrz 2012, o 10:44 
No.. ciekawa retoryka. Rozumiem, że trudniej zrobić kopię samochodu (czytaj: nie opłaca się)? Jeśli nie rozumiesz przenośni, to mniemam, że nie masz nic przeciwko kiedy wyrwę Ci zamek w drzwiach (craking) i bez Twojej wiedzy oglądał będę w Twoim domu z kolegami telewizję (korzystanie ze scrakowanego towaru)?

Zastanawiam się po co kraść oprogramowanie? Przecież jest OpenCPN. Są darmowe mapy propagowane i uzupełniane dniami i godzinami przez StarąZientarę... Możne korzystać zgodnie z prawem i wolą ich autorów. Weronika wtedy na pewno otrzyma stosowne wsparcie od Wojtka.

I żeby było jasne. Jeppesen, Navionics i Primar nie utrzymują wysokich cen dla Polski. Takie same ceny map obowiązują na całym świecie. Może dożyjemy kiedyś czasów, że rządy państw (wzorem USA) oficjalne ENC będą publikować bezpłatnie. Może ktoś stwierdzi, że to jest taniej niż akcje ratunkowe, katastrofy ekologiczne itp.

Ale póki co jest to kradzież.

Olku. Jedyne mapy jakie mam nielegalne to od 3 dni kilka komórek CM93 do celów testowych w rozwijanym sofcie. Ale masz rację. W poniedziałek każę je usunąć z komputerów.. i poproszę Norwegów aby mi udostępnili dwie-trzy komórki testowe (albo je kupię).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 wrz 2012, o 11:00 

JacekBol napisał(a):
No.. ciekawa retoryka. Rozumiem, że trudniej zrobić kopię samochodu (czytaj: nie opłaca się)? Jeśli nie rozumiesz przenośni, to mniemam, że nie masz nic przeciwko kiedy wyrwę Ci zamek w drzwiach (craking) i bez Twojej wiedzy oglądał będę w Twoim domu z kolegami telewizję (korzystanie ze scrakowanego towaru)?
Kopii mojego domu, jak mamy być szczegółowi ;)

Jeżeli wybiera się model biznesowy np. przemysłu motoryzacyjnego gdzie wykonanie kopii samochodu jest nieopłacalne do biznesu gdzie wykonanie kopii produktu nic nie kosztuje, to wychodzą właśnie tak bzdurne porównania.

JacekBol napisał(a):
Zastanawiam się po co kraść oprogramowanie? Przecież jest OpenCPN. Są darmowe mapy propagowane i uzupełniane dniami i godzinami przez StarąZientarę... Możne korzystać zgodnie z prawem i wolą ich autorów.

Można, sam korzystam z UMP.

JacekBol napisał(a):
Ale póki co jest to kradzież.
Olku. Jedyne mapy jakie mam nielegalne to od 3 dni kilka komórek CM93 do celów testowych w rozwijanym sofcie. Ale masz rację. W poniedziałek każę je usunąć z komputerów.. i poproszę Norwegów aby mi udostępnili dwie-trzy komórki testowe (albo je kupię).

Czyli mała kradzież jest OK, a buchnięcie całego świata CM93 przez Weronikę już nie. No.. ciekawa retoryka :)

Za ten post autor Olek otrzymał podziękowanie od: Były user
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 wrz 2012, o 11:05 
Olek napisał(a):
Kopii mojego domu, jak mamy być szczegółowi

Nie Olku. Ja Ci nie kradnę domu tylko z niego korzystam... bez Twojej wiedzy. Korzystam z tego że kupiłeś telewizor, że umeblowałeś, że masz ergonomicznie rozplanowane pokoje, że nie kapie mi na głowę, że jest ciepło...

Olek napisał(a):
Czyli mała kradzież jest OK, a buchnięcie całego świata CM93 przez Weronikę już nie. No.. ciekawa retoryka

Nie. Nie jest OK. Tylko mnie stać na to, żeby się przyznać i ponieść tego konsekwencje (zadośćuczynić). Stać mnie na to, by dyskusja wyzwoliła chwilę refleksji.. czy sam postępuję OK. Poszedłem na łatwiznę, mimo że mogłem (i bez problemu bym otrzymał) poprosić właścicieli i autorów.

Sęk w tym, że ja do nich napisze i powiem, a Weronika... zrobi jak uważa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 wrz 2012, o 11:11 

JacekBol napisał(a):
Nie Olku. Ja Ci nie kradnę domu tylko z niego korzystam... bez Twojej wiedzy. Korzystam z tego że kupiłeś telewizor, że umeblowałeś, że masz ergonomicznie rozplanowane pokoje, że nie kapie mi na głowę, że jest ciepło...

Nie, zamka w oprogramowaniu nie wyrywa się komuś kto ma ten program legalnie, zamek wyrywa się w nielegalnych kopiach. Z tym że jak pisałem wcześniej takie bzdurne porównania wychodzą tylko z powodu złego modelu biznesowego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 wrz 2012, o 11:15 
Yhm.. ciekawe... ciekawe... To po cholerę właściciele męczą sie w pisanie warunków udzielenia licencji.
Rozumiem że masz dobry model biznesowy i drzwi Twojego domu są otwarte a na drzwiach jest tabliczka "Korzystaj ile wlezie"... :lol:

A dobry model biznesowy.. to taki gdzie wszystko dla wszystkich jest bezpłatnie? Czyli jak Ty możesz sobie zrobić kopię pliku i korzystać, to ja mogę wziąć od kogo innego jego ZAKUPIONE plany domu od architekta i też wybudować ten dom bez wiedzy tego architekta?

Ciekawa ideologia. O ile się nie mylę to chyba w Lenin o czymś takim pisał... ale może się nie znam. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 wrz 2012, o 11:22 

JacekBol napisał(a):
Yhm.. ciekawe... ciekawe... To po cholerę właściciele męczą sie w pisanie warunków udzielenia licencji.

Bo jest to nieudolna próba opisania własności intelektualnej, którą jest o wiele trudniej zdefiniować niż własność fizycznego przedmiotu, m.in. z powodu łatwości wykonania kopii.
JacekBol napisał(a):
Rozumiem że masz dobry model biznesowy

Nie mam, nie muszę nawet mieć pomysłu na taki żeby widzieć błąd w zastosowaniu modelu produkcji samochodów do produkcji oprogramowania.
JacekBol napisał(a):
i drzwi Twojego domu są otwarte a na drzwiach jest tabliczka "Korzystaj ile wlezie"... :lol:
Nie mam, zrobię sobie, ale taką: "Zrób sobie kopię i kożytaj ile wlezie". :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 wrz 2012, o 11:25 
OK. Poddaję się... złodziejstwo wygrało.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 wrz 2012, o 11:29 

JacekBol napisał(a):

A jeszcze przed chwilą było sympatycznie :(
EOT

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 wrz 2012, o 11:33 

Podziękował : 3026
Otrzymał podziękowań: 2648
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Olek napisał(a):
JacekBol napisał(a):
Jedyne mapy jakie mam nielegalne to od 3 dni kilka komórek CM93 do celów testowych w rozwijanym sofcie.

Czyli mała kradzież jest OK
Do celów testowych można wykorzystywać różny soft, a także mapy. Np., mapy Garmina można odblokować w MapSource kodem "DEMO" i można je wtedy do woli oglądać, zaznaczać waypointy, wyznaczać ślady i na inne sposoby testować. Nie da się tylko nic zapisać, ani wysłać do GPS-a.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 wrz 2012, o 11:35 

Stara Zientara napisał(a):
Do celów testowych można wykorzystywać różny soft, a także mapy.
Z kontekstu wynika że chodzi o mapy CM93 dla których nie ma takiej testowej opcji jak w Garminie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 wrz 2012, o 11:51 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
JacekBol napisał(a):

Nie przegrywa upór i tępota korporacji usiłujących trzymać się bezsensownego w dzisiejszych czasach modelu biznesowego - o tym pisze Olek. Rozpaczliwe próby trzymania się obejmują takie bzdurne analogie propagowane /jak widać na twoim przykładzie skutecznie/ wśród użytkowników i twórców, zmiany prawa /do absurdów typu acta czy faktu, że za kradzież z włamaniem płyty ze sklepu grozi w USA mniejsza kara niż za ściągnięcie jej z internetu w sposób nielegalny/ zaprzęganie wymiaru sprawiedliwości i organów śledczych do pilnowania interesów kilku branż, korumpowanie władz /złote blachy/ itp.

Kiedyś muzycy protestowali przeciw utrwalaniu dźwięku na walcach płytach - bo to miało pozbawić ich dochodów - jednak pojawił się ktoś, kto potrafił ten wynalazek zmonetyzować w nieznanym wcześniej modelu.

Hollywood protestował przeciwko magnetowidom - miały spowodować upadek produkcji filmowej - po 10 latach kasety przynosiły zyski porównywalne z dystrybucją kinową a produkcja wzrosła - można było bezpiecznie kręcić /nagle dochodowe/ filmy klasy B i C których żadne kino by nie pokazało.

PS Wyzywanie potencjalnych klientów od złodziei jest słabym pomysłem biznesowym.

Za ten post autor Były user otrzymał podziękowanie od: Abo
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 wrz 2012, o 15:03 

JacekBol napisał(a):
Maar napisał(a):

Marku... nie wierzę, że to powiedziałeś.

Być może przegiąłem z tym bardzo, ale przyznasz, że ergonomiczny soft z odpowiednimi mapami dla kogoś, kto dojazd do Gdyni planuje tak, żeby zaoszczędzić 9 zł jest znaczącym wydatkiem.

I żeby była jasność, to na wstępie zaznaczam, że nie pochwalam kradzieży.
Tak samo jak nie pochwalam złodziejstwa, tak samo jestem przeciwny hipokryzji. Nie znam statystyk, ale tak pi razy oko licząc, to w znakomitej większości rejsów na polskich jachtach, ktoś (prowadzący lub ktoś z załogi) ma nielegalne mapy. Konkretnie to stare, nieprodukowane już CM93ed.2.

Tak jest to grzeszne, naganne, brzydkie, niemoralne, złe (długo by można wymieniać) ale... pojęcie grzechu ewoluuje, chyba kilkanaście postów wyżej miało w założeniu przekazanie światu/przekonanie rozmówcy o własnej wizji niegodziwości, znam Olka i wiem, że on ma podobne zdanie do mojego. Nigdzie nie napisałem, ani Olek nie napisał, że popiera kradzież oprogramowania nawigacyjnego (ja wręcz expressis verbis wykpiłem używanie MaxSea w jachtingu i napisałem o OpenCPN).

Zobacz Jacku jak było jeszcze kilka/kilkanaście lat temu - rzadkością był komputer z legalnym Windows, że o pakiecie Office nie wspomnę.
Dziś nie znam nikogo, kto miałby kradzionego Windowsa, nie jestem pewien, ale Worda, Excela chyba też nie.

To, że nastąpiła taka zmiana i ludzie używają legalnego oprogramowania Microsoftu, to przecież nie dlatego, że na jakimś forumie ktoś kogoś przekonywał i przekonał, że kradzież systemu operacyjnego jest świństwem.
Producent zmienił politykę cenową, politykę dystrybucji poprawek, zabezpieczenia i przestało się ludziom opłacać kraść.
To samo się dzieje w branży oprogramowania nawigacyjnego - wiesz przecież najlepiej z nas wszystkich jak jest.

Dlaczego nikt nie używa nielegalnego SailCruisera? Bo rachunek zysków i strat wskazuje jednoznacznie, ze nie opłaca się inwestowanie w łamanie zabezpieczeń przy takiej cenie za jaką można go nabyć. Dlaczego ludzie nie używają powszechnie kradzionych map Garmina czy Primaru S63/S57? Z tego samego powodu.

A dlaczego Google zapodaje dwie strony linków, gdy się człowiek spyta o mapy CM93ed2? Bo one nie mają praktycznie żadnych zabezpieczeń. Producent obrał jakąś tam politykę i się chyba na tym przejechał do tego stopnia, że... w świadomości wielu (wystarczy poczytać niepolskie fora) ludzi, kradzież tych akurat map nie jest "wielkim grzechem" (tak, wiem, że kradzież to kradzież!)

Strasznie mi się przykro zrobiło, gdy przeczytałem Twoją PW, :-( Nikt tutaj nie pochwala złodziejstwa.

Za ten post autor Maar otrzymał podziękowanie od: Abo
Odpowiedz z cytatem