Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lis 2024, o 12:40

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 wrz 2012, o 19:21 

Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: brak
Ktoś zmusił mnie do napisania pewnego programu, który wyznacza pozycję statku na podstawie wprowadzonych parametrów ciał niebieskiech.

Niestety nie bardzo rozumiem co to jest kąt drogi. Ten kąt może być zarówno N, jaki i S ? Ponadto jak go zaznaczyć, jeżeli wiem, że wynosi on np. 35 stopni S i alternatywnie 35 stopni N ? Dodatkowo zakładam, że znam ostatnią pozycję zliczoną PZ.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 wrz 2012, o 19:32 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 248
Uprawnienia żeglarskie: gorszego sortu
Kąt drogi to rzeczywisty kierunek ruchu statku po wodzie wynikający z obranego kursu i dryfu wywołanego wiatrem. Gdy jeszcze uwzględnimy znos wynikający z prądów otrzymamy kąt drogi nad dnem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 wrz 2012, o 19:38 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Macieju, jeśli zadajesz takie pytanie, to myśłę, że pisanie programu nie ma sensu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 wrz 2012, o 19:45 

[quote="pough"]Kąt drogi to rzeczywisty kierunek ruchu statku po wodzie wynikający z obranego kursu i dryfu wywołanego wiatrem. Gdy jeszcze uwzględnimy znos wynikający z prądów otrzymamy kąt drogi nad dnem.[/quote]

To już czytałem, ale z tego programu nie napiszę. Chyba już coś rozumiem. Zatem prosta KD przechodzi przez ostatnie PZ i następnie ma jakiś kąt względem prostej N-S. Jaki to kąt, przy KD 35 stopni N, albo S ? Tzn. jak go zaznaczyć. Co jeśli KD wynosi 90 stopni ?

[quote="Colonel"]Macieju, jeśli zadajesz takie pytanie, to myśłę, że pisanie programu nie ma sensu.[/quote]

Dlaczego ? Nie znam się na żeglarstwie. Nigdy nawet nie stałem w pobliżu jachtu. Geografia w szkole zawsze mnie nudziła. Gdybym Ci zadał pytanie z mojej specjalności - nawet trywialne, też nie znając się na tym mógłbyś nie znać odpowiedzi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 wrz 2012, o 19:48 

Colonel napisał(a):
Macieju, jeśli zadajesz takie pytanie, to myśłę, że pisanie programu nie ma sensu.

Nie do końca. Programista nie koniecznie musi się znać na temacie, choć powinien mieć o nim pojęcie. Programista ma tylko napisać kawałek kodu który określone dane wejściowe za pomocą dostarczonych algorytmów przedstawi w postaci danych wyjściowych w określonym formacie.

Jeżeli tych algorytmów zamawiający nie sprecyzował to faktycznie pisanie nie ma sensu bez znajomości tematu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 wrz 2012, o 19:51 

maciej_333 napisał(a):
Co jeśli KD wynosi 90 stopni

No to statek posuwasie pod kątem 90 stopni nad dnem.
maciej_333 napisał(a):
Gdybym Ci zadał pytanie z mojej specjalności - nawet trywialne, też nie znając się na tym mógłbyś nie znać odpowiedzi.

Jasne... ale nie przyjmowałbym zleceń z Twojej specjalności.
A po za tym mam wrażenie, ze wyważasz drzwi otwarte kilkanaście lub więcej lat temu - takie programy zapewne są i to niedrogie. No i po co taki program dziś w epoce GPS?
Przeczytaj tez mojego przedmówcę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 wrz 2012, o 20:04 

Podziękował : 89
Otrzymał podziękowań: 723
Uprawnienia żeglarskie: byle jaki jachtowy sternik morski
Colonel napisał(a):
No i po co taki program dziś w epoce GPS?

Wiesz Colonelu, bez obrazy, ale przypominasz mi moich kolegów z wydziału produkcyjnego na fabryce, którzy jak dostawali rysunek detalu to nie zastanawiali się jak go zrobić , tylko dlaczego konstruktor założył taki wymiar albo tolerancję. ;)

Jest problem wytłumaczenia kąta drogi, a jeśli nawet ja to zrozumiałem, to myśle, że nie jest to trudne, tylko trzeba sięgnąć do źródeł. A takim najprostszym źródłem jest np. navipedia, np. taki rozdział http://www.navipedia.pl/navi13.html.
Są tam oczywiście dodatkowe pojęcia więc czytelnik będzie ich musiał poszukać w innych rozdziałach, a jeśli po przeczytaniu będzie miał jakieś pytania, to, mam nadzieję, będą konkretne i wtedy udzielenie odpowiedzi przez fachowców nie będzie nastręczało trudności.

http://www.waligorski.art/liryka.php?litera=b&nazwa=22
"Najważniejsze, że ocean jest duży, a Ameryka dokładnie w poprzek - nie da się nie trafić."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 wrz 2012, o 20:16 

Podziękował : 1302
Otrzymał podziękowań: 4181
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Trudno wymagać by informatyk znał się na wszystkim do czego robi soft. To fakt.

Rada dla autora wątku: głupio by było gdybyś na forum uzyskał błędną lub nieprecyzyjną informację i w oparciu o nią zrobił soft. Forum to jedynie forum, tu każdy może się wypowiedzieć, niekoniecznie podając dobrą odpowiedź. Na szczęście, do tej pory zła odpowiedź nie padła. Niemniej, radzę poczytać choćby navipedię w tym podstawowym zakresie. Twoje pytanie nie jest do końca precyzyjne, więc łatwo o pomyłkę w odpowiedzi. A to niesie ze sobą konsekwencję w sofcie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 wrz 2012, o 21:15 

W Navipedii jest 1000 pojęć i innych rzeczy które nic mi nie dają. Interesuje mnie tylko jak zaznaczyć ten kąt, a reszta mnie już nie interesuje.

Powiedzmy, że mam jakiś taki rysunek, jak w załączniku.
[attachment=0]Bez tytułu.jpg[/attachment]
Właśnie na takiej zasadzie wyznaczam PO (bardzo głupia metoda, jak dla komputera - graficzna). Do problemu podszedłem tak, że mam wyznaczone współczynniki a i b dotyczące prostej alp. Robię to na podstawie deklinacji, tych wszystkich poprawek, PZ itd. Pytanie, czy zaznaczyłem dobrze KD ? Na tym rysunku KD jest S, a co jakby był N ?

Załączniki:
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg [ 31.15 KiB | Przeglądane 7304 razy ]
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 wrz 2012, o 21:46 

Podziękował : 100
Otrzymał podziękowań: 235
Uprawnienia żeglarskie: kj
maciej_333 napisał(a):
Pytanie, czy zaznaczyłem dobrze KD
Tak
maciej_333 napisał(a):
Na tym rysunku KD jest S, a co jakby był N ?
Nie wiem o co pytasz. Co rozumiesz jako "KD jest S"?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 wrz 2012, o 21:50 

Nie bardzo wiem co soft ma pokazać, ale po drugim namiarze i wyznaczeniu PO KD powinieneś prowadzić od PO nie od PZ.

Tak jak pisał plitkin za mało danych, by Tobie doradzić

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 wrz 2012, o 21:52 

Podziękował : 2268
Otrzymał podziękowań: 3648
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
maciej_333 napisał(a):
Na tym rysunku KD jest S, a co jakby był N ?
Problemu nie do końca rozumiem, ale chyba polega on na tym, że naczytałeś się o różnych systemach określania kątów.
Jeśli piszesz o S i o N, to domyślam się, że mówisz o systemie połówkowym (wartości od 0 do 180 i wyznacznik na której połówce tarczy kompasowej rzecz się dzieje) - dawniej systemów tych było kilka, nie ważne jakie, ale zapomnij o N i S.

Licz wszystko w "uniwersalnym" współczesnym systemie. Nazywa się on okrężny i kąt liczy się w nim od północy do jakiejś wartości (namiaru, kursu).

Wartości kątów będą mieściły się zawsze pomiędzy 0 a 360° (kierunek północny to 0, wschód 90, południe 180 a zachód 270°) i nie będą miały literowego wyznacznika.

To co jest napisane przy prostej (27' (S)) to chyba całkowita poprawka, olej opisy na rysunku.

Jeśli zaś pytasz o KD bo nie rozumiesz z czego on się bierze, to chodzi o to, że jacht trochę bokiem płynie.

Nie wiem czy wystarczająco jasno wytłumaczyłem, jeśli nie to dopytać zawsze można :-)

Za ten post autor Maar otrzymał podziękowanie od: maciej_333
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 wrz 2012, o 22:33 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Maar napisał(a):
....To co jest napisane przy prostej (27' (S)) to chyba całkowita poprawka....

Dla potrzeb nawigacji całkowitą poprawkę oznacza się w pełnych stopniach i ułamkach stopni oraz obdarza się znakiem "+" albo "-".
Coś co jest oznaczone (27'(S)) będzie niezrozumiałe dla każdego, kto ma choćby zielone pojęcie o pracy na mapie, oznaczeniach, itd...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 wrz 2012, o 22:45 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
maciej_333 napisał(a):
Pytanie, czy zaznaczyłem dobrze KD ? Na tym rysunku KD jest S, a co jakby był N ?

Po pierwsze - w nawigacji stosuje się pojęcie Kąta Drogi po wodzie (KDw) lub Kąta Drogi nad dnem (KDd). Wyjaśniono to w drugim poście tego wątku.
Po drugie - KD na załączonym przez Ciebie rysunku to jest jakaś "prosta" tylko nakres przypuszczalnej drogi jednostki poruszajacej się pod określonym KDd (załóżmy, że to KDd albo że KDd=KDw, bo KDw na mapie nie rysuje się niemal nigdy)...
Po trzecie jedynym współcześnie stosowanym sposobem określania miary kątów KDw lub KDd jest system okrężny ( 0-360°). Podobnie dla kursów, namiarów, azymutów itd...
Po czwarte opisany na rysunku "KD" (załóżmy, że to KDd) nie "jest S", tylko wynosi ca 085°. Jak chcesz wiedzieć ile dokładnie - zmierz lub policz.
Po ostatnie - nie wróżę dobrze aplikacji pisanej przez kogoś, kto nie czai bazy - i to na najbardziej podstawowym poziomie...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: maciej_333
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 wrz 2012, o 00:02 

Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Ale przecie, po to pyta, by zaczaić tę bazę... ;) To żadna tam wyższa matematyka ani wiedza tajemna przecie. Ot, kilka umownych pojęć.
Za to, jak już napisze ten program, to będzie nawigacyjnym guru! :cool:
Coś wiem o tym. Do informatyka piszącego dłuższy czas programy księgowe, starzy księgowi chodzą po porady. I wtedy te programy są naprawdę dobre!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 wrz 2012, o 17:01 

Doszedłem do wniosku, że nie muszę zajmować się KD i logiem, albo jego przyrostem. Po wyliczeniu pierwszej alp przesuwam ją do PZ2, poprzez zmianę współczynnika b. Następnie z układu równań wyznaczam punkt przecięcia się przesuniętej alp z drugą alp. Tak wyznaczam PO.

Początkowo chciałem wyliczać PZ2 za pomocą KD, logu i PZ1, bo chyba tak się to robi, ale doszedłem do wniosku, że nie jest to konieczne.

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Szczególnie istotna jest informacja o tym, że kąty mierzy się w mierze okrężnej (0 -360) od północy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2012, o 15:51 

Podziękował : 55
Otrzymał podziękowań: 46
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
maciej_333, dawno temu napisałem dla programowalnego kalkulatora Casio "program" do rozwiązywania trójkąta biegunowego. Wchodziło się z szerokością pozycji zliczonej, deklinacją i LHA ciała niebieskiego. Otrzymywało się wysokość zliczoną i azymut w systemie okrężnym. Dalej już alp wykreślało się "na piechotę" otrzymując w miejscu ich przecięcia pozycję obserwowaną, którą można było zdjąć z mapy i zpisać w postaci "fi i lambda". Zastanawiam się o jakie dane będzię pytał Twój program i czy pozycję astronomiczną będzie podawał w postaci "fi i lambda"?
Bo jeśli tak, to czeka Cię... ogrom pracy. Tak a propos, komu teraz taki program może być potrzebny? Pozdrowienia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2012, o 19:25 

Seagrams napisał(a):
... Zastanawiam się o jakie dane będzię pytał Twój program i czy pozycję astronomiczną będzie podawał w postaci "fi i lambda"? ...

Program, a raczej skrypt jest napisany w Matlabie z ładnym GUI. Otrzymuję faktycznie fi i lambda dla pozycji zliczonej. Było z tym trochę pracy. Jednak rozysowałem sobie to wszystko na papierze i wyprowadziłem potrzebne wzory na podstawie (głównie) funkcji trygonometrycznych dla trójkąta prostokątnego. Program pobiera sporo parametrów i automatycznie ustala, czy te wszystkie poprawki się dodają, czy odejmują. Jednak to ma na celu ułatwić korzystanie z tablic astronomicznych. Ostatecznie do obliczenia PO potrzeba dwa namiary. Zatem potrzeba wykreślić dwie alp. Program pobiera najpierw pierwszy, potem drugi namiar. Dla jednego namiaru potrzeba azymut, wysokość słońca zmierzoną i obliczoną (na podstawie tego mam delta wysokości). Tak mogę wyliczyć współczynniki a i b dla prostej alp (zakładam, że pracuję w kartezjańskim układzie współrzędnych). Program sam ustala w którym kierunku odłożyć delta wysokości słońca. Potem już tylko zmieniam wspołczynnik b pierwszej alp, tak by przechodziła przez PZ2. Ostatecznie liczę już tylko miejsce przecięcia drugiej alp z pierwszą, przesuniętą. Tak dostaję PO.

Seagrams napisał(a):
... Bo jeśli tak, to czeka Cię... ogrom pracy. Tak a propos, komu teraz taki program może być potrzebny? Pozdrowienia.

Takie dostałem zlecenie od jakiegoś studenta, bo właśnie jest to projekt studencki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2012, o 21:55 

Podziękował : 55
Otrzymał podziękowań: 46
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
Maciej_333, sugerowałbym przetestowanie programu na podstawie konkretnych zadań (z rozwiązaniami) z astronawigacji. Jeśli program jest dla studentów tego kierunku, o którym myślę, to dobrze by było, żeby określał pozycję z sześciu alp, odrzucał najbardziej "odjechane" alp i dokonywał aproksymacji pozycji z pozostałych. Będzie trochę zabawy. Powodzenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2012, o 22:05 

Seagrams napisał(a):
Maciej_333, sugerowałbym przetestowanie programu na podstawie konkretnych zadań (z rozwiązaniami) z astronawigacji. Jeśli program jest dla studentów tego kierunku, o którym myślę, to dobrze by było, żeby określał pozycję z sześciu alp, odrzucał najbardziej "odjechane" alp i dokonywał aproksymacji pozycji z pozostałych. Będzie trochę zabawy. Powodzenia.

Nie mam takich przykładów. Jeden namiar znalazłem w jakimś opracowaniu, drugi wymyśliłem. Wszystko pracuje bardzo logicznie. Pewnie poprawnie. Projekt został już zaliczony. Robiłem to dla studenta kierunku, jaki sam ukończyłem: Elektronika i Telekomunikacja. Temat "wyjątkowo" dobrze pasuje do tego kierunku, jednak nie ja to wymyśliłem, tylko pewien Profesor.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 paź 2012, o 12:13 

Podziękował : 1
Uprawnienia żeglarskie: st.j
Chyba nie zrozumiałem ostatniego postu.
To kto w końcu zaliczył ? Ty czy student? Czy może profesor? :/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 paź 2012, o 12:52 

grumbler napisał(a):

Może napisałem jakoś niejasno. Ktoś proprosił mnie o zrobienie za niego projektu. Właśnie ten ktoś zaliczył :-P .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 paź 2012, o 12:58 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
maciej_333 napisał(a):
grumbler napisał(a):

Może napisałem jakoś niejasno. Ktoś proprosił mnie o zrobienie za niego projektu. Właśnie ten ktoś zaliczył :-P .

Może jestem staroświecka, ale... potem narzekają na poziom wykształcenia... Eh... :evil:

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 paź 2012, o 13:05 

Podziękował : 1
Uprawnienia żeglarskie: st.j
maciej_333. Nie oczekiwałem odpowiedzi. To była ironia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 paź 2012, o 15:51 

Teraz tylko trzeba inteligentnego informatycznie śledczego...

Odpowiedz z cytatem