Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 26 lis 2024, o 23:32

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 lis 2012, o 08:20 

Podziękował : 6
Otrzymał podziękowań: 6
Uprawnienia żeglarskie: jachtowysternikmorski
W 1976 roku spotkałem Draskomba w Splicie na przystani klubu LABUD ( w tych czasach ACY mariny jeszcze nie było) oczywiście otwarto pokładowego, na pokładzie trzech młodych anglików. Draskombem samodzielnej budowy przypłyneli z Anglii przez rzeki Europy do Marsylii i dalej na Adriatyk, płynęli do Indii, niestety dalszych losów tego rejsu nie znam.
Ryszard .M.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2012, o 08:31 

Podziękował : 4331
Otrzymał podziękowań: 4103
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
waliant napisał(a):
Zapytaj, za ile by Ci coś takiego wybudowali :)

Sam se zbuduję. :-P

waliant napisał(a):
Chyba, że Ci się nie podoba,

Bardzo mi się podoba i wiem, że świetnie pływa! Dla uproszczenia manewrów na miałkim, zamieniłbym tylko miecz na obrotowy i dalej! :D

butterfly1 napisał(a):
W 1976 roku spotkałem Draskomba w Splicie

I jak Ci się podobał?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2012, o 12:39 

Podziękował : 1712
Otrzymał podziękowań: 4107
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
robhosailor napisał(a):
Sam se zbuduję. :-P

Bardzo mi się podoba i wiem, że świetnie pływa! Dla uproszczenia manewrów na miałkim, zamieniłbym tylko miecz na obrotowy i dalej! :D

Sam możesz zbudować, ale czy sam zaprojektujesz?
Z obrotowym mieczem już nie będzie tak dobrze pływał.
Zauważ, że produkty z Jastarni, większe, z obrotowymi mieczami, pod wiatr pływają gorzej od Knipdula. Knipdul ma jeszcze tę zaletę, że z całkowicie podniesionym mieczem popłynie pod wiatr. Przy odejściu z mielizn i brzegów jest to nieoceniona zaleta. Taki Puck, na przykład, trudniej jest ruszyć z płytkiego pod wiatr. Dlatego miecz jaki ma Knipdul nie przeszkadza. Gdy jest płytko można go całkiem podnieść, a opuszczamy jak się pogłębi i chcemy wyostrzyć.
Jedyny kłopot to przy zwrotach. Ale gdy się komuś nie spieszy, to nie ma problemu :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2012, o 13:11 

waliant napisał(a):
Sam możesz zbudować, ale czy sam zaprojektujesz?

Nie doceniasz mnie. :D

Załącznik:
zakowy z hull02mod_Linesplan.jpg
zakowy z hull02mod_Linesplan.jpg [ 82.86 KiB | Przeglądane 3466 razy ]

To szkic z przed lat. ;)

Za ten post autor robhosailor otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2012, o 13:14 

robhosailor napisał(a):
Nie doceniasz mnie. :D

Załącznik:
zakowy z hull02mod_Linesplan.jpg

Ok, tylko pytanie, jak to będzie pływać... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2012, o 13:16 

Podziękował : 151
Otrzymał podziękowań: 23
Uprawnienia żeglarskie: po co!
Cześć i witam . Prawie pelna dokumentacja sklejkowego Drascoma opublikowałem na moim Chomiczku .
Do pobrania . Dokumentacja ze starych Katiera i Jachty -- firma miała zezwolenie ! na inywidualne majsterkowanie.
Nie popelniłem plagiatu ( mam takie wrazenie ) zamieszczając orginalne scany .
Jak cos dla zdolnego majsterkowicza do pobrania za darmoche .

Pozdrawiam Andrzej Apasz

chomiczek : Apasz.1

Za ten post autor Apasz otrzymał podziękowania - 3: Jaromir, kliwerek, Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2012, o 13:21 

waliant napisał(a):
Ok, tylko pytanie, jak to będzie pływać... ;)

To szkic, który nie będzie kontynuowany, więc nie ma obawy, ale mam kolejne, oparte na liniach rzeczywistych łodzi kaszubskich - te już mają szanse pływać całkiem nieźle.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2012, o 13:43 

Podziękował : 488
Otrzymał podziękowań: 406
Uprawnienia żeglarskie: Xero z kota
Co do projektowania takich małych łódek, to nie róbmy z igieł wideł.
100 czy 200 lat temu gdy powstawały te konstrukcje, ich budowniczowie naprawdę nie mieli takiej wiedzy o wytrzymałości materiałów, mechanice płynów, jaką ma dziś student drugiego roku np. MEiL'u.
Bardzo ciekawe zdanie na temat projektowania jachtów, napisał jakiś czas temu Marian Strzelecki, tu na Forum.
„Zachowanie się jachtów mieści się zwykle w dość szerokim marginesie poprawności: pomiędzy prawami Archimedesa i Newtona.”

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2012, o 17:59 

Podziękował : 87
Otrzymał podziękowań: 136
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
waliant napisał(a):

Wszyscy szukają daleko, diabli wiedzą czemu.

Naprawdę warto przeczytać!
marek

Załączniki:
100_3002.JPG
100_3002.JPG [ 141.01 KiB | Przeglądane 3380 razy ]
100_3001.JPG
100_3001.JPG [ 125.83 KiB | Przeglądane 3380 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2012, o 18:51 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 11
lj78 napisał(a):
100 czy 200 lat temu gdy powstawały te konstrukcje, ich budowniczowie naprawdę nie mieli takiej wiedzy o wytrzymałości materiałów, mechanice płynów, jaką ma dziś student drugiego roku np. MEiL'u.
Bardzo ciekawe zdanie na temat projektowania jachtów, napisał jakiś czas temu Marian Strzelecki, tu na Forum.
„Zachowanie się jachtów mieści się zwykle w dość szerokim marginesie poprawności: pomiędzy prawami Archimedesa i Newtona.”

No ale mieli parę wieków doświadczeń które w sposób naturalny i ostateczny wyeliminowały konstrukcje złe. Nawet dzisiaj przy tej wspaniałej technice, komputerowych symulacja itp. wychodzą łódki lepsze, gorsze i do d... pomimo, że zapewne z obliczeń wychodziły wspaniałe. Ja bym był ostrożny z tymi "widłami :)
Pozdro serdeczne

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2012, o 19:22 

Przemor, cóż chyba masz rację, w Polsce jedynie Skrzat, Pieśniewski i Spisak mają licencję na projektowanie rekreacyjnych łódek/jachtów... To faktycznie, musi być niesamowicie skomplikowane.
Tym bardziej ciężkie musi być przeliczenie na nowo, kadłuba klasycznej dłubanki. Ech dziś gdy mamy dostępne kleje dające spoinę mocniejszą, niż łączone nim drewno, może to istotnie wpłynąć na całą konstrukcję takiego Drascombe Luggera, a już wykonanie go że sklejki, a nie jak 100lat temu z desek, może nam istotnie pogorszyć walory nautyczne, wykonanej na podstawie szkiców łódki. Ale największym myślę problemem, jest określenie wyprzedzenia zaglowego, wszak wszyscy autorzy książek o projektowaniu jachtów, począwszy od Milewskiego, podają jedynie dość szeroki zakres od 5% do nawet 25%...
Ech, chyba faktycznie pozostaje nam jedynie praca odtworcza, niech wymyślają i projektują lepsi od nas Niemcy, Anglicy, Włosi.
U nas powinno się wprowadzić państwowe pozwolenia na projektowanie łódek/jachtów w szczególności do 7,5m długości, bo jeszcze jeden z drugim zechce takie coś zbudować, a niedaj Boże tym pływać i się napewno potopią szaleńcy...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2012, o 19:25 

lj78 napisał(a):

Jak już niżej napisano, mieli wieki doświadczeń i sporo łodzi do porównań. Do tego użwali ich na codzień, często, w różnych warunkach. Szybko wychodziło, która jest lepsza a która gorsza. I nie ma tak, że bierzemy na przykład projekt Knipdula, ale "tylko" zmienimy miecz na obrotowy, trochę takielunek i będzie git. Nie będzie, to będzie inna łódź. Może i nie ma to wielkiego znaczenia w turystyce, ale ja naprawdę lubię, jak łodź pływa dobrze.
Każdy może budować co i jak chce, pewnie, ale potem z tego często wychodzą potworki, który pod wiatr za cholerę nie chcą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2012, o 19:28 

Z chłodzeniem na wiatr ma problem np Sztrandek, bądź co bądź projekt znanego konstruktora...

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

ps. Powiedzcie o trudnościach nie do pokonania, Przemkowi Herbutowi i Bartkowi Sulkowskiemu. ;)
Jak pływa Nexo nie wiem, ale Haker pływa wyjątkowo dobrze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2012, o 19:54 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 11
lj78, nie ma co przesadzać, ale cenię konstruktywną ironię!

Nie twierdzę, że tylko kilka znanych nazwisk ma prawo projektować łódki, ale też nie spisuję na straty "ludowych" konstruktorów którzy o Politechnice nigdy nawet nie słyszeli. Ich łódki mogą być równie dobre a na pewno są sprawdzone i życie potwierdziło ich dobrze wykonaną robotę. A z nowymi łódkami to różnie bywa.
Mazurskie hotelowce są najlepszym przykładem.

Tak sobie myślę, że moda będzie się zmieniała, raz rufy będą otwarte, a raz zamknięte, raz jachty żaglowe będą miały surowe i proste kokpity a później sundeck'i i mnóstwo innych "bardzo potrzebnych" dupereli, ale dzielne i tradycyjne łódki zawsze będą miały swoich amatorów i nigdy się nie zestarzeją, pomimo wszystkiego, i właśnie taki Drascombe też!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2012, o 20:19 

Właśnie o tym piszę. Zbudowanie łódki, wzorowanej na klasycznych kształtach, czy to Drascombe Luggera, Swampscott Dory lub Rushton Princess, w nowoczesnych technologiach, da wyśmienity efekt, o ile nie odbiegniemy z kształtem kadluba i ozaglowaniem za daleko od oryginału.
A z drugiej strony, to można by stwierdzić że Spray był fatalną łódką, bo słabo chodził na wiatr. Co J.Slocumowi nie przeszkodziło w oplynieciu Świata, zresztą wtedy dżentelmeni pod wiatr nie pływali. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lis 2012, o 05:55 

Wydaje mi się, że konstruktor Drascombe bardzo umiejętnie skorzystał z dopracowanego przez pokolenia wzorca. Proszę zauważyć jak rozwiązane jest pomysłowo miejsce na silnik, a przecież wzorzec to raczej silnika nie miał. W tej "łytce" to można zakochać się natychmiast.W tych latach to szczecińska jachtówka tłukła namiętnię DZ dla ruskich na hurt i detal, mieli fachowców którzy potrafili robić w drewnie, ale jakoś nikt nie pomyślał, że można coś innego.

Pozdrawiam R. Motyl.

P.s. A DZ to też kocham!!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lis 2012, o 09:56 

butterfly1 napisał(a):
mieli fachowców którzy potrafili robić w drewnie, ale jakoś nikt nie pomyślał, że można coś innego.

Może i myśleli, ale nie przekuli tego w czyn. ;)
Jedną z osób, która próbowała spopularyzować w latach 70. Drascombe w Polsce był Janusz Sydow - to on pisał artykuły do Żagli o tych łódkach, to on wymieniał je wśród interesujących łodzi w swojej książce o żeglowaniu po śródlądziu, nawet próbował coś zrobić bardziej formalnie będąc we władzach PZŻ. Między innymi, chyba według jego sugestii powstały takie projekty, jak Trener oraz właśnie Wiking, Norberta Patalasa...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lis 2012, o 10:29 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
butterfly1 napisał(a):
Wydaje mi się, że konstruktor Drascombe bardzo umiejętnie skorzystał z dopracowanego przez pokolenia wzorca. Proszę zauważyć jak rozwiązane jest pomysłowo miejsce na silnik, a przecież wzorzec to raczej silnika nie miał.

Nie wiem co za "wzorzec" masz na myśli, ale śpieszę donieść, że Drascombe Lugger od pierwszych egzemplarzy wybudowanych w 1968 posiada miejsce na silnik takie samo jak obecnie.
Podobne rozwiązania mają też AFAIK wszystkie inne konstrukcje spod znaku "Drascombe" - a jest ich trochę:
http://www.drascombe-association.org.uk/drascombes.php

A od czasów upowszechnienia silników przyczepnych do 1968 roku nie ma miejsca na "pokolenia" - powiedzmy, że z trudem zmieści się w tym okresie jedno pokolenie... :lol:

BTW - chyba większość pływających Luggerów wybudowano w laminacie...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lis 2012, o 10:35 

pierdupierdu napisał(a):
Nie wiem co za "wzorzec" masz na myśli, ale śpieszę donieść, że Drascombe Lugger od pierwszych egzemplarzy

Chodziło chyba o "wzorzec", jakim były łodzie rybackie i robocze budowane od setek lat...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 lis 2012, o 07:50 

robhosailor napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):
Nie wiem co za "wzorzec" masz na myśli, ale śpieszę donieść, że Drascombe Lugger od pierwszych egzemplarzy

Chodziło chyba o "wzorzec", jakim były łodzie rybackie i robocze budowane od setek lat...[/q

oczywiście ,że chodzi o "wzorzec" rybacki]

pozdrawiam R. Motyl

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2