Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 29 lis 2024, o 04:35

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 lis 2012, o 08:35 

Podziękował : 652
Otrzymał podziękowań: 347
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
[Kuracent] Wydzieliłem z wątku: Jak znaleźć jacht stalowy w czarterowniach niemieckich?
Było tam wiele merytorycznych wypowiedzi na wiele ciekawych aspektów żeglowania.

Wasyl napisał(a):
Może po prostu poszukać w Polsce i wydłużyć rejs o etapy do Niemiec i z powrotem.

Trudno znaleźć odpowiedni jacht w Polsce. Chciałbym, żeby był w dobrym stanie technicznym.

Wasyl napisał(a):
Poza tym jest jeszcze coś co myślę że jest ważne, to pojedyncze koje na jachcie na dłuższy rejs, który jednak jak dla mnie będzie miał trochę charakter wyprawowy.

To teraz utrudniłeś zadanie. Większość jachtów czarterowych ma kabiny dwuosobowe.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2012, o 13:15 

Podziękował : 96
Otrzymał podziękowań: 96
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
Kuracent napisał(a):
Trudno znaleźć odpowiedni jacht w Polsce. Chciałbym, żeby był w dobrym stanie technicznym.

No chyba nie jest aż tak źle :D

Kuracent napisał(a):
Wasyl napisał(a):
Poza tym jest jeszcze coś co myślę że jest ważne, to pojedyncze koje na jachcie na dłuższy rejs, który jednak jak dla mnie będzie miał trochę charakter wyprawowy.

To teraz utrudniłeś zadanie. Większość jachtów czarterowych ma kabiny dwuosobowe.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Ma i między innymi dlatego że te podwójne koje nie bardzo są wygodne w długich rejsach, to szukał bym jakiegoś jachtu z pojedynczymi kojami z których się nie wypada oczywiście :D Może jakaś J 80 albo coś podobnego :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2012, o 16:40 

Podziękował : 652
Otrzymał podziękowań: 347
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
Maar napisał(a):
Ale... rejs Kuracenta ma opierać się na dwutygodniowych etapach, bo inaczej - przynajmniej tak twierdzi Jędruś - ciężko będzie znaleźć załogę

Pogubiłem się!
A jaki wpływ na rodzaj kabin ma to, czy etapy będą dwutygodniowe czy trzytygodniowe?
Co do podziału na etapy, to problemem jest to, że nie ma tanich lotów w trójkącie Reykjavik - Dublin - Edynburg.
Innymi słowy nic się nie da tu wymyślić i trzeba zrobić etapy z/do Reykjaviku, z/do Dublina i z/do Edynburga.
I tu niestety moim zdaniem etapy te, ze względu na rezerwę czasową i możliwości turystyczne, powinny trwać minimum 21 dni.
Wiem, że jest to w sprzeczności z postulatem podziału na możliwie krótkie odcinki. No i jest dylemat! Ale nikt przecież nie twierdzi, że organizacja kilkumiesięcznej wyprawy jest prostym zadaniem.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2012, o 23:13 

Kuracent napisał(a):
A jaki wpływ na rodzaj kabin ma to, czy etapy będą dwutygodniowe czy trzytygodniowe?
Co do podziału na etapy, to problemem jest to, że nie ma tanich lotów w trójkącie Reykjavik - Dublin - Edynburg.
Innymi słowy nic się nie da tu wymyślić i trzeba zrobić etapy z/do Reykjaviku, z/do Dublina i z/do Edynburga.
I tu niestety moim zdaniem etapy te, ze względu na rezerwę czasową i możliwości turystyczne, powinny trwać minimum 21 dni.
Wiem, że jest to w sprzeczności z postulatem podziału na możliwie krótkie odcinki. No i jest dylemat! Ale nikt przecież nie twierdzi, że organizacja kilkumiesięcznej wyprawy jest prostym zadaniem.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Ja tylko podpowiadam, że w rejsach w których pływa się nie tylko parę godzin w ciągu dnia, pojedyncza koja ma duże znaczenie z uwagi na brak chodzenia sobie po głowach i wygodę podczas spania w jednym czasie, kiedy nie wpada się na siebie podczas przechyłów. Wyjątkiem są pary zajmujące jedną kabinę i będące razem na wachcie ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lis 2012, o 17:55 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: zeglarz
witam,
odpowiedź na pytanie(i to z całą powagą) brzmi TAK, mam taki , dwie pojedyńcze koje INKA. pozdrawiam

Za ten post autor whorton otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 gru 2012, o 00:28 

:D Np.: s/y Kneź.

Odpowiedz z cytatem