Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 29 lis 2024, o 03:31

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 133 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 sty 2013, o 11:00 

Podziękował : 55
Otrzymał podziękowań: 72
Uprawnienia żeglarskie: jakiś sternik
ZyciePoZyciu napisał(a):
facet ze swinia w awatarze Cię pochwali i wszystko będzie OK.

Jarek Czyszek

Określanie przez Ciebie forumowego kolegi w ten sposób, powoduje utratę resztek,
leżących gdzieś na dnie, okruchów sympatii do Ciebie.

Chyba jednak przestanę czytać Twoje teksty.

Za ten post autor Marian.Kowalski otrzymał podziękowania - 3: Były user, meping, Zbieraj
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2013, o 11:25 

Podziękował : 1939
Otrzymał podziękowań: 2035
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Teraz to z kolei ja Ciebie Prosiek nie rozumiem......

Wszak MONA to nic innego jak : M- jak morfina; O - jak tlen; N - jak nitrogliceryna, A - jak aspiryna :roll:

To w końcu podanie kwasu acetylosalicylowego w sytuacji braku możliwości podania pozostałych leków ze schematu jest prawidłowa czy nie.......

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2013, o 11:38 

Podziękował : 255
Otrzymał podziękowań: 309
Uprawnienia żeglarskie: blond bezpatencie
Kurczak napisał(a):
To w końcu podanie kwasu acetylosalicylowego w sytuacji braku możliwości podania pozostałych leków ze schematu jest prawidłowa czy nie.......

Tu masz odpowiedź:
Prosiek napisał(a):
Do takiego działania wystarczy podanie 150-300 mg jednorazowo, ewentualnie w kolejnych dniach 75-150 mg dla podtrzymania działania. Większa dawka nie ma sensu, bo lepiej działać już nie będzie (po podaniu 150mg większość płytek jest już upośledzona pod względem tej ich funkcji, dopiero nowo powstałe płytki będą działać normalnie

i tu:
Prosiek napisał(a):
O ile wiem, w żadnych wytycznych leczenia zawału serca nie ma mowy o podawaniu 1,2 grama aspiryny na raz..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2013, o 11:50 

Podziękował : 204
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: starczają na to, czym pływam
Jesteście powaleni, z ważnej dyskusji potraficie zrobić bagno, jak nieakceptowana przez was osoba się wypowie, z tej dyskusji, tylko Prosiak i Jarek i Kurczak i Katrine, piszą na temat, przy czym pierwsza dwójka powinna porozumieć się co do dawki aspiryny, tak ja zrozumiałem to co przy zawale należy zrobić, interesuje mnie tylko to, a nie pozostałe złośliwości.

Ze względu na powagę tematu proszę modów lub adminów o pousuwanie postów nie na temat łącznie z moim,

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2013, o 12:02 

Podziękował : 93
Otrzymał podziękowań: 169
Uprawnienia żeglarskie: jsm, msm
doktor napisał(a):
przy czym pierwsza dwójka powinna porozumieć się co do dawki aspiryny,

Przyjmij, że należy podać 300 mg ASA.

Aczkolwiek uważam, że osoba nie będąca w temacie może mieć problemy z poprawną diagnostyką i rozpoznaniem.
Piszecie też o nitratach, które faktycznie bardzo często osoby chore na serce mają przy sobie.

Chciałabym podkreślić by zwracać uwagę na rozróżnienie objawów wstrząsu od objawów zawału.
No bo jak podacie nitroglicerynę gościowi we wstrząsie to.... Nie będzie za ciekawie. Pamiętajmy by jednak leków używać z rozwagą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2013, o 12:16 

Ja chcę wiedzieć czy to - czego mnie uczono jeast prawidłowe , czy nie....

Jeżeli znajdę się kiedyś (daj Boże nie ) w takiej sytuacji.....

Podać te 150 - 300 mg jednorazowo aspiryny, polopiryny czy nie ?

Bo w sumie od tego zaczęła się dyskusja....

Zawały zdarzają się Katrino nie tylko osobom, które wcześniej leczyły się na serce i mają przy sobie nitro.....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2013, o 12:27 

Podziękował : 93
Otrzymał podziękowań: 169
Uprawnienia żeglarskie: jsm, msm
Kurczak napisał(a):
Przeczytaj całość tekstu Prosiek'a nt. aspiryny.
Bo z dalszej jego części wynika coś innego.....
Że więcej z tego złego, jak dobrego...

Ja chcę wiedzieć czy to - czego mnie uczono jeast prawidłowe , czy nie....

Jeżeli znajdę się kiedyś (daj Boże nie ) w takiej sytuacji.....

Podać te 150 - 300 mg jednorazowo aspiryny, polopiryny czy nie ?

Zawały zdarzają się Katrino nie tylko osobom, które wcześniej leczyły się na serce i mają przy sobie nitro.....

Nigdzie nie napisałam, że zawały zdarzają się tylko chorym na serce.

Szczerze mówiąc nie wiem z czym masz problem. Dla mnie Prosiek nie napisał nic nowego. Wiem przecież jak działa ASA.;)

Nieważna jest nazwa preparatu, mówimy o substancji czynnej leku!

Możesz i Polopiryne S czy cokolwiek innego podać tylko warto patrzeć na dawki i podać np. pół tabletki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2013, o 12:33 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Warto również przeczytać ulotkę leku :lol: Warto również wiedzieć czym jedna ASA rózni się od drugiej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2013, o 12:36 

Katrine napisał(a):
Szczerze mówiąc nie wiem z czym masz problem. Dla mnie Prosiek nie napisał nic nowego. Wiem przecież jak działa ASA.;)

Nieważna jest nazwa preparatu, mówimy o substancji czynnej leku!

Możesz i Polopiryne S czy cokolwiek innego podać tylko warto patrzeć na dawki i podać np. pół tabletki.

Weź pod uwagę, że nie każdy ma taką wiedzę jak Ty, a każdy może się spotkać z zawałem....

Wiem , że substancją czynną polopiryny, polopiryny s, kiedyś jeszcze calcypiryny , aspiryny jest kwas acetylosalicylowy. Dla mnie to też nic nowego....

Popatrz na tytuł....

Chodzi o to, żeby nawet osoby bez gruntownego przygotowania ratowniczego, lekarskiego na morzu lub w innym miejscu oddalonym od fachowej pomocy miały pewność, że postępują prawidłowo....

A te leki są powszechnie używane, nawet jeśli nie ma ich w apteczce jachtowej - to istnieje duże prawdopodobieństwo, że ktoś z załogi zabrał je ze sobą na rejs...

A tu znalazłem wszystko o zawale wg. wikipedii....
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zawa%C5%82 ... _sercowego

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2013, o 13:00 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 451
Uprawnienia żeglarskie: Jachtowy Sternik Mazurski
Zawał serca na pełnym morzu?
Mam wrażenie, że generalnie to nic sensownego nie zrobimy na jachcie poza wezwaniem pomocy i "potrzymania za rękę" :( Na 99% jachtów nie ma odpowiednich leków, ani sprzętu. Jak do tego dojdzie zatrzymania akcji serca to szanse na uratowanie spadają praktycznie do zera.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2013, o 13:06 

Podziękował : 369
Otrzymał podziękowań: 703
Uprawnienia żeglarskie: mam
Aby uścislić: ASA, aspiryna i kwas acetylosalicylowy to dokładnie to samo. Polopiryna, Acard, Polocard itp. to nazwy handlowe leków zawierających aspirynę.

Ktoś napisał o dzieleniu tabletki na pół - Prosiek pytanie do Ciebie - czy naprawdę jedna tabletka 500 mg (taką zawsze zabieram na rejsy) może zaszkodzić zawałowcowi?
Nie mówię o podaniu 3, czy 4 tabletek.

ZyciePoZyciu napisał(a):
- CHROŃ SWOJA DUPĘ,

O ile mi wiadomo - decydując się na podanie JAKIEGOKOLWIEK leku, przyjmujemy na siebie odpowiedzialność karną, gdyby cokolwiek poszło nie tak.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2013, o 13:14 

Podziękował : 255
Otrzymał podziękowań: 309
Uprawnienia żeglarskie: blond bezpatencie
Kurczak napisał(a):

Kiedyś dostałam od znajomej z Chin jej apteczkę. Była tam nitrogliceryna. Apteczka była świetna. I uważam że nitro powinna znaleźć miejsce w każdej apteczce jachtu morskiego. Właśnie ze względów wypisanych przez Ciebie powyżej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2013, o 13:16 

plus aparat do mierzenia ciśnienia :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2013, o 13:52 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
Doktor ma rację, niestety, zabagnia się wątek.

Kurczak, przeczytaj co napisał Prosiek. To w sumie pół strony. Czego nie rozumiesz?
Wszystko już ustalono. Błąd Jarka polegał na dawkowaniu dla hipopotama. Lekarz napisał Ci wyraźnie jak działa aspiryna, ile jej potrzeba i jak długo działać będzie. Zwiększając dawkę zwiększasz tylko prawdopodobieństwo wystąpienia skutków ubocznych - efektu terapeutycznego nie zwiększysz bo nie ma jak. Tak mówi farmakodynamika.

Jak Ci w sztormie kapitan na zawiasie każe przeciąć jakąś linę i właśnie ją przeciąłeś to osiągnąłeś maksymalny efekt terapeutyczny. Tnąc ją dalej na odcinki po 5 centymetrów i szalejąc z nożem zwiększasz tylko efekt uboczny czyli niszczysz dobrą resztę liny, podwyższasz ryzyko, że się chlaśniesz albo nadziejesz na nóż czy przetniesz inną pracującą linę przypadkiem i nie zajmujesz się potencjalnie pożyteczniejszą działalnością. Efektu terapeutycznego nie zwiększysz - linę przeciąłeś na początku i już nie pracuje.

Jarkowego epitetu całkiem nie rozumiem. Kompulsja jakaś? Po co to? Akurat Arek nie o "ratuj własną dupę" pisze tylko o primum non nocere.

A jeśli mówimy o wyprawie na środek oceanu, taki prawdziwy, gdzie SAR przyśle kogoś w czasie liczonym w dniach, a nie w godzinach, w której biorą udział ludzie z grupy ryzyka /wiek! płeć! nałogi!/ to oprócz wyposażenia apteczki także na sytuacje "pozaproceduralne z lekarzem na telefonie satelitarnym" warto pomyśleć o AED, automatycznym defibrylatorze, który da nam szansę i czas w sytuacjach naprawdę ciężkich. to nie kosztuje majątku a może umożliwić realną walkę o czyjeś życie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2013, o 14:04 

Podziękował : 2268
Otrzymał podziękowań: 3648
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
noone napisał(a):
O ile mi wiadomo - decydując się na podanie JAKIEGOKOLWIEK leku, przyjmujemy na siebie odpowiedzialność karną, gdyby cokolwiek poszło nie tak.
To taka powtarzana wielokrotnie fraza jest, ale... być może źle szukałem, ale nie potrafię znaleźć nigdzie takiego zapisu w kodeksie.

Jeżeli miałbym komuś pomóc na burcie w sposób inny niż zalecany w oficjalnych (IMHO idiotycznych!) zaleceniach, to zapewne zrobiłbym to w stosunku osoby z którą mnie łączy jakaś pozytywna relacja (znajomość, sympatia), natomiast w stosunku do jakiegoś roszczeniowego popaprańca zastosowałbym procedurę "wymaganą prawem".

Kurczak napisał(a):
A te leki są powszechnie używane, nawet jeśli nie ma ich w apteczce jachtowej
No właśnie :-( W tych zaleceniach o których piszę wyżej, że są idiotyczne, apteczka powinna zawierać bandaż, watkę i jakąś inną sratkę a rzeczy potrzebnych, których nie da się niczym zastąpić (bandaż mogę zastąpić porwaną koszulą, wszak) nie ma :-(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2013, o 14:07 

Podziękował : 1302
Otrzymał podziękowań: 4181
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Napiszcie jak rozpoznac stan przedzawalowy, co zrobic by do zawalu nie dopuscic oraz jak rozpoznac zawal.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2013, o 14:14 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 451
Uprawnienia żeglarskie: Jachtowy Sternik Mazurski
Yigael napisał(a):
Zwiększając dawkę zwiększasz tylko prawdopodobieństwo wystąpienia skutków ubocznych - efektu terapeutycznego nie zwiększysz bo nie ma jak.

Czy to znaczy że ryzykuję życiem biorąc więcej aspiryny kiedy jestem przeziębiony? Czy też dyskusja jest czysto akademicka, bo nie zrobi różnicy 100mg czy 1g?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2013, o 14:22 

Olek napisał(a):
Yigael napisał(a):
Zwiększając dawkę zwiększasz tylko prawdopodobieństwo wystąpienia skutków ubocznych - efektu terapeutycznego nie zwiększysz bo nie ma jak.

Czy to znaczy że ryzykuję życiem biorąc więcej aspiryny kiedy jestem przeziębiony? Czy też dyskusja jest czysto akademicka, bo nie zrobi różnicy 100mg czy 1g?

A przyjmujesz ją, kiedy jesteś przeziębiony jako lek przeciwbólowy, przeciwgorączkowy i przeciwzapalny znając stan swojego żołądka i inne problemy medyczne i będąc w ogólnie niezłej formie czy walisz w ciemno człowiekowi w stanie wstrząsu kardiogennego jako lek przeciwkrzepliwy?

Prosiek opisał Ci mechanizm działania przeciwkrzepliwego aspiryny, po co ładować w gościa, dla którego sam wstrząs jest stanem zagrożenia życia więcej niż ma szansę zadziałać? Chcesz mu przeziębienie leczyć?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2013, o 14:35 

Wiktor, Ty tak na poważnie?
plitkin napisał(a):
Napiszcie jak rozpoznac stan przedzawalowy

Zrobić EKG. I umieć je poprawnie zinterpretować.
plitkin napisał(a):
co zrobic by do zawalu nie dopuscic

Przeprowadzić angioplastykę wieńcową, z reguły z implantacją stentów.
plitkin napisał(a):
oraz jak rozpoznac zawal

Oznaczyć laboratoryjnie poziom markerów /enzymów/ sercowych we krwi: CK, CK-MB, LDH, TNT, TNI, Mioglobiny, a przy okazji oznaczyć CRP, OB, fibrynogen i leukocyty.

Gdyby to było takie proste, to nikt by się nie bawił dyskusje nad MONAmi i temu podobnymi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2013, o 14:45 

Kiedyś na rynku były testy troponinowe, może jeszcze są ?

Yigael napisał(a):
plitkin napisał(a):
oraz jak rozpoznac zawal

Oznaczyć laboratoryjnie poziom markerów /enzymów/ sercowych we krwi: CK, CK-MB, LDH, TNT, TNI, Mioglobiny, a przy okazji oznaczyć CRP, OB, fibrynogen i leukocyty.

dużo o tego, standartowo oznacza się troponinę i CK-MB .

Ostatnio edytowano 20 sty 2013, o 14:53 przez piotr6, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2013, o 14:48 

Podziękował : 2268
Otrzymał podziękowań: 3648
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Yigael napisał(a):
Gdyby to było takie proste, to nikt by się nie bawił dyskusje nad MONAmi i temu podobnymi.

A udar? Ja się całkiem poważnie pytam - co (na podobieństwo aspiryny przy zawale) można zapodać delikwentowi, żeby chociaż w niewielkim stopniu zwiększyć jego szanse?

I inna, dość powszechna w sumie przypadłość - zapalenie ślepej kiszki zwane wśród nieco lepiej obeznanych ostre zapalenie wyrostka robaczkowego. Wiem, że trzeba toto operować, ale do szpitala kilka ładnych dni drogi - jak (i ewentualnie czym) zwiększyć szanse chorego?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2013, o 14:50 

piotr6 napisał(a):
Kiedyś na rynku były testy troponinowe, może jeszcze są ?

Są. Pytanie czy dają pewność rozpoznania? Pozwalają zróżnicować przewlekłą, ciężką postać wieńcówki, zastoinową niewydolność serca i płuc od zawału?
piotr6 napisał(a):
dużo o tego

No. Dużo.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Maar napisał(a):
Yigael napisał(a):

A udar? Ja się całkiem poważnie pytam - co (na podobieństwo aspiryny przy zawale) można zapodać delikwentowi, żeby chociaż w niewielkim stopniu zwiększyć jego szanse?

Krwotoczny czy niedokrwienny? Umiesz różnicować? Bo gościa z wylewem aspiryną zabijesz.

Maar napisał(a):
I inna, dość powszechna w sumie przypadłość - zapalenie ślepej kiszki zwane wśród nieco lepiej obeznanych ostre zapalenie wyrostka robaczkowego. Wiem, że trzeba toto operować, ale do szpitala kilka ładnych dni drogi - jak (i ewentualnie czym) zwiększyć szanse chorego?

Antybiotykami i ścisłą dietą /ale nie odwodnić/.

Niech się medycy forumowi wypowiedzą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2013, o 15:11 

Powinni się wypowiadzieć fachowcy Olku, ale ja bym nie ryzykował. Mamy dwa rodzaje udarów, których my laicy nie jesteśmy raczej w stanie odróżnić. Wiem, że są ale IMHO objawy są identyczne.
W przypadku udaru spowodowanego przez skrzep może i aspiryna by pomogła, jednak w przypadku kiedy dojdzie do pęknięcia naczyńka krwionośnego i krwotoku wewnątrzczaszkowego - to już chyba nie.....

Marcin, w przypadku ciężkiej wieńcówki delikwent raczej ma świadomość, że jest chory.... No chyba, że totalnie nie dba o zdrowie , czego nie można wykluczyć...

Według wikipedi podanie nitro pomaga w przypadku wieńcówki, nie daje widocznych objawów poprawy w przypadku zawału....
Mnie uczono uprawdopodobnić (stwierdzić mogą fachowcy) zawał, nie uczono odróżnić od ostrej wieńcówki.
Zasada działania była w sumie prosta. Kwas askorbinowy, nitro pod język jeśli jest + pozycja półsiedząca (jeśli osoba jest przytomna) , bezpieczna jeśli nie, monitoring i RKO jeśli jest taka potrzeba. Do tego dostęp do friszego luftu i zapewnienie spokoju....
Myślę, że gdyby się taka sytuacja zdarzyła nie zastanawaiłnym się czy to ciężka wieńcówka czy zawał.....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2013, o 15:23 

Wiktor pytał jak rozpoznać. Piotr pisał o gotowych testach. A testami ani "na oko" nie rozpoznamy. Zresztą próba różnicowania zawału od zaostrzenia niewydolności nie ma sensu zarówno gościa z zaostrzeniem wieńcówki do stopnia przypominającego zawał, zawałem, atakiem serca jak i zatrzymaniem krążenia z innych powodów etc. należy jak najszybciej dostarczyć do szpitala. Nawet jeśli mamy kardiologa na burcie.

A automatyczny defibrylator warto mieć gdzieś daleko pod brzegami Antarktydy jeśli mamy 50-60-70 latków czy zawałowców w załodze.

Za ten post autor Były user otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2013, o 15:26 

Podziękował : 127
Otrzymał podziękowań: 57
Uprawnienia żeglarskie: wolny człowiek
Kurczak napisał(a):
Marcin, w przypadku ciężkiej wieńcówki delikwent raczej ma świadomość, że jest chory.... No chyba, że totalnie nie dba o zdrowie , czego nie można wykluczyć...

Spotkałem się z przypadkiem silnego, zdrowego, wysportowanego faceta, który nie miał świadomości ostrej wieńcówki, a jego rodzina dowiedziała się o tym z sekcji zwłok.... :-( Tak więc takie przypadki też bywają...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2013, o 15:32 

Też nam taki przypadek, ale to wyjątki potwierdzające regułę. Gość bardzo aktywny, wysportowany, jak co dzień rano wyszedł z domu pobiegać.
Daleko nie ubiegł, zasłabł 100 m od swojego bloku. Zanim przyjechało pogotowie było po pticach....
Nie wiemy czy nie zlekceważył wcześniej objawów...

Dokładnie tak jak piszesz Marcin. Nie ma czasu debatować na tym, czy wieńcówka czy zawał. Trzeba robic to co się umie, i liczyć, że pomoc przyjdzie na czas....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2013, o 15:42 

pisałem o takim teście

http://www.screenmed.pl/produkty/troponin-i-test.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2013, o 15:43 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Yigael napisał(a):

A automatyczny defibrylator warto mieć gdzieś daleko pod brzegami Antarktydy jeśli mamy 50-60-70 latków czy zawałowców w załodze.

Podziękowałam za głos rozsądku, bo jak tak dalej pójdzie to defibrylator będzie obowiązkowym wyposażeniem samochodu, nie tylko jachtu...
Pamiętajmy moze, ze zeglowanie jest obarczone pewnym ryzykiem i jednym z istotniejszych nie jest wjechanie w/pod kogoś, a właśnie ostry stan chorobowy/wypadek na pokładzie z dala od cywilizacji. To ryzyko które podejmujemy i o ile warto sie przygotować aby samodzielnie moc sobie pomoc w jak najszerszym zakresie, moze zamiast przerabiac jacht na szpital przyjąć do wiadomości, ze RYZYKO ISTNIEJE? Ja wiem, to bardzo niepopularne w naszych czasach, ale życie jest ryzykowne i przeciw wszystkiemu nie damy rady sie zabezpieczyć. Czy na wypadek udaru zabierzemy jako stałe wyposażenie neurochirurga z osprzetem? ;) chyba nie, a to równie prawdopodobne jak zawał...

Wiec o ile wątki takie są bardzo cenne, to nie oznacza jeszcze, ze dotyczy to nas wszystkich. Dotyczy niewielkiego procenta. Ile z nas bowiem pływa poza zasięgiem śmigłowca?
Warto przypomnieć, ze stan zawalowy na pokładzie to powód do nacisniecia tego czerwonego przycisku na radiu - to nie Pan Pan tylko Mayday, to jest sytuacja bezpośredniego zagrożenia życia. Zakodujcie to sobie i załodze, bo moze sie zdarzyć ze to Wy będziecie tym zawalowcem!

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowania - 5: Były user, cwm58, Jaromir, meping, waliant
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2013, o 15:52 

Moniia napisał(a):
Warto przypomnieć, ze stan zawalowy na pokładzie to powód do nacisniecia tego czerwonego przycisku na radiu - to nie Pan Pan tylko Mayday, to jest sytuacja bezpośredniego zagrożenia życia. Zakodujcie to sobie i załodze, bo moze sie zdarzyć ze to Wy będziecie tym zawalowcem!

Wężykiem!

Za ten post autor Były user otrzymał podziękowania - 3: Jaromir, Kurczak, Pietrek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2013, o 15:55 

a co to jest stan zawałowy lub nie daj Boże stan przedzawałowy?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 133 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona