Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 30 lis 2024, o 07:36

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 103  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 mar 2013, o 10:03 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
panwac napisał(a):
Ejdzej napisał(a):
Im chyba zależy na podpisaniu ustawy jak najszybciej:
http://www.kliper.net.pl/strona/524/REZERWACJA-TERMINY

...chyba się trochę pospieszyli :)

Noo. Albo są silni i zwarci w zwieraczach i jeszcze przed udostępnieniem nowej wersji projektu rozporządzenia Ministra Sportu i Turystyki oraz Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej w sprawie szczegółowych warunków uzyskiwania upoważnienia do przeprowadzania egzaminu oraz warunków kadrowych i organizacyjnych koniecznych do przeprowadzania egzaminu już wiedzą, że są podmiotem upoważnionym do przeprowadzania egzaminów z zatwierdzonymi u właściwego ministra listami egzaminatorów. ;)

Wystarczy zadzwonić do PZŻ by zorganizować egzamin, nie trzeba czekać na żadne uznanie przez właściwego ministra za podmiot.

Panowie Liberalizatorzy ministerstwo zrobiło Was w konia.
Wasze córki, synowie ,kumple do takich jak ja będą przychodzić by zdawać egzamin, którego zakresu materiału zgodnie z filozofią Miszcza Liberalizacji Jacka Wożniaka znać nie powinniście

Jacek Woźniak napisał(a):
Chyba jednak nie więc teraz z niecierpliwością czekam na opracowanie przez Ciebie, czy twoich Kolegów listy pytań egzaminacyjnych.
Kiedy się dopytywać? Za tydzień dwa, miesiąc?

Ależ w wielu okręgach one już dawno funkcjonują, i teraz Jacku skup się - będą funkcjonować........ zadowolony?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2013, o 10:21 

Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: kpt
ins napisał(a):
Ty się Panie Liberalizatorze o szkółki nie martw, ponieważ projekt dostatecznie dobrze dba o ich interesy. Ty mi Panie Liberalizatorze zdradź dlaczego przeszkadza Tobie skonkretyzowanie wymagań egzaminacyjnych. i

ins napisał(a):
Czyżby strach, że za gęsto się zrobi na wodzie i nie nadążysz z zaglądaniem do ściąg z kursu?i
łoj tak łoj tak, boję się, że mnie jakiś idiota rozjedzie jak nie zdążę odpowiedniego znaku wystawić :mrgreen:

Wystawiony znak może Tobie nie pomóc jak idiota będzie posiadał taką widzę:

ins napisał(a):
Primo uważam, ze do pływania nie potrzebny jest patent tylko wiedza.
Ale tak się składa, że w Polsce do uprawiania żeglarstwa potrzebny jest kwit
I na ten kwit masz uczyć a nie jojczyć, ze za dużo wymagają.
ins napisał(a):
W związku z tym jaki jest Twój punkt widzenia. Czy na egzaminie na ŻJ może się pojawić pytanie o statek noszący dwie kule i pomiędzy nimi romb oraz z jednej strony dwa romby a z drugiej dwie kule - wszystko czarne. Czy takie pytanie uznasz za mieszczące się w tz podstawowych czy też za zbędne wymaganie wiedzy ograniczające Twą wolność.
Nie mam pojęcia, nie pamiętam nawet czy takie oznaczenie istnieje ale pewnie gdybym tak oznaczony statek spotkał to bym zapamiętał

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2013, o 10:45 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Ejdzej napisał(a):
Im chyba zależy na podpisaniu ustawy jak najszybciej

Ustawy podpisuje prezydent.
W tym przypadku właściwą ustawę podpisał ponad 2 lata temu...

PS. Nie mam pojęcia jak to możliwe, ale staram się zrozumieć, że istnieją ludzie, którzy nie odróżniają ustawy od rozporządzenia.
Trochę łatwiej mi przyjąć do wiadomości, że są ludzie, którym sprawia trudność odróżnienie rozporządzenia "patentowego", o którym rozmawiamy - od odrębnego rozporządzenia "egzaminacyjnego", które tematem dyskusji nie jest.
A wyzłośliwiam się jedynie wówczas, kiedy ktoś myli ustawę z rozporządzeniem, czyniąc to na sześdździesiątej czwartej stronie dyskusji o... innym rozporządzeniu... :/

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2013, o 11:06 

Podziękował : 158
Otrzymał podziękowań: 74
Uprawnienia żeglarskie: Kapitan do 200GT/OOW500GT; RYA YMOS CE
pierdupierdu napisał(a):
Ejdzej napisał(a):
Im chyba zależy na podpisaniu ustawy jak najszybciej

Ustawy podpisuje prezydent.
W tym przypadku właściwą ustawę podpisał ponad 2 lata temu...

PS. Nie mam pojęcia jak to możliwe, ale staram się zrozumieć, że istnieją ludzie, którzy nie odróżniają ustawy od rozporządzenia.

Ups,
Mimo, że tylko cytowałem, to szczerze mówiąc też mi wstyd - powinienem uważniej czytać, co napisał przedmówca (świat jest pełen zasadzek). :oops:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2013, o 12:02 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Kolejna porcja informacji na BIPie. Pojawiło się też zestawienie uwag i proponowanych zmian:
http://bip.msit.gov.pl/portal/bip/21/10 ... ystyk.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2013, o 12:33 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
pjankowski napisał(a):
Kolejna porcja informacji na BIPie. Pojawiło się też zestawienie uwag i proponowanych zmian:
http://bip.msit.gov.pl/portal/bip/21/10 ... ystyk.html

No, muszę powiedzieć, ze IMO pismo Środkowopomorskiego ZMWiNW bije na głowę stanowisko ichniejszej centrali...

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2013, o 12:38 

Cytuj:
Urzędnicy dali się zwieść organizacjom skupiającym wąskie grono osób lub pojedynczym osobom dającym upust swoim osobistym urazom i uprzedzeniom...

Chyba czeka mnie wizyta u specjalisty od urazów. :-?

Szkoda pary...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2013, o 12:47 

Podziękował : 652
Otrzymał podziękowań: 347
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
AIKI napisał(a):
IMO pismo Środkowopomorskiego ZMWiNW bije na głowę stanowisko ichniejszej centrali...

W pełni zgadzam się.

Z pisma dowiadujemy się, jakie to nieszczęścia nas teraz spotkają. Będzie mniej medali motorowodniaków. 16-latkowie oraz 17-latkowie nie będą w stanie zdać samodzielnie egzaminów i będą je oblewać, co spowoduje urazy psychiczniczne i zniechęcenie do sportów wodnych.

A i zapomniałbym. Wpłynie to na ... mniejszą kasę dla Środkowopomorskiego ZMWiNW. Jawnym tekstem... Bo na Ich, jak rozumiem doskonałe (poprzednio: obowiązkowe) kursy - nie będzie chętnych.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2013, o 12:52 

Trzeba przyznać, że ministerstwo bardzo rzetelnie i konsekwentnie prowadzi całą procedurę - pełna transparentność!

Kolejny raz muszę przyznać, że jestem bardzo miło zaskoczony pracą państwowych urzędników.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2013, o 13:00 

Kuracent napisał(a):
AIKI napisał(a):
IMO pismo Środkowopomorskiego ZMWiNW bije na głowę stanowisko ichniejszej centrali...

A i zapomniałbym. Wpłynie to na ... mniejszą kasę dla Środkowopomorskiego ZMWiNW. Jawnym tekstem... Bo na Ich, jak rozumiem doskonałe (poprzednio: obowiązkowe) kursy - nie będzie chętnych.

No, nie było jak zakamuflować ;)
Ale przynajmniej napisali, że tę kasę przeznaczają na dofinansowanie tych wszystkich medalistów :)

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

panwac napisał(a):
Trzeba przyznać, że ministerstwo bardzo rzetelnie i konsekwentnie prowadzi całą procedurę - pełna transparentność!
Kolejny raz muszę przyznać, że jestem bardzo miło zaskoczony pracą państwowych urzędników.

A przez 147 stron Tabelarycznego zestawienia opinii przebrnąłeś? Bo ja na 45 stronie zacząłem wymiękać...

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2013, o 13:13 

AIKI napisał(a):
panwac napisał(a):

A przez 147 stron Tabelarycznego zestawienia opinii przebrnąłeś? Bo ja na 45 stronie zacząłem wymiękać...

Przebrnąłem.
Moje wpisy w większości mają status NIEZASADNY, ale to stąd, że nie trzymałem się szablonu "projekt", tylko zaproponowałem inne rozwiązanie. I dobrze - na tym polega dyskusja, by umieć przedstawić swoje zdanie, a potem wymieniać się argumentami. Kiedy wszyscy mówią jednym głosem, robi się strasznie nudno. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2013, o 13:56 

Podziękował : 351
Otrzymał podziękowań: 2445
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
ins napisał(a):
Wasze córki, synowie ,kumple do takich jak ja będą przychodzić by zdawać egzamin

Mimo powyżej prezentowanego zadufania we własną nieomylność zmartwię cię - moi znajomi i kumple będę szczególnie przeze mnie informowani aby osobę twoją omijać na egzaminie szerokim łukiem jak zarazę PZZ-towską najgorszego sortu...
A córka moja na szczęście mieszka i żyje w kraju gdzie władza twego związku nie sięga podobnie jak głupota i nieomylność jego przedstawicieli.
I póki Piotrze tacy jak ty będą prezentowali taką "przyjazną" relację na linii zdający/egzaminator to ja zdania o tym związku nie zmienię podobnie jak bandery na swoim jachcie.
Bo jak kiedyś słusznie zauważył Maciek - związek ten - wraz z jego przedstawicielami - zwalczać należy ogniem żywym aż do starcia go z powierzchni ziemi - a wszelką przyszłość żeglarstwa budować należy na jego zgliszczach.
Kocur

Kuracent napisał(a):
jakie to nieszczęścia nas teraz spotkają.

Zapomniałeś dodać , że to wszystko przez tych, którzy "dali upust swoim osobistym uprzedzeniom i urazom"... :lol: :lol: :lol:
Toż to kompletna katastrofa tak dać się omamić...
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Za ten post autor bury_kocur otrzymał podziękowanie od: QbaM
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2013, o 14:16 

Podziękował : 105
Otrzymał podziękowań: 193
Uprawnienia żeglarskie: Morski Trzymacz Rumpla
@pierdupierdu po prostu na niektórych poranna kawa działa z opóźnieniem. Ze względu na różne zainteresowania, czytałem chwilkę wcześniej o innej ustawie i pisząc post na tym forum "walnąłem babola" :lol: Ale jak widać inni zrozumieli o co chodziło. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2013, o 14:22 
*** Ban ***

bury_kocur napisał(a):
I póki Piotrze tacy jak ty będą prezentowali taką "przyjazną" relację na linii zdający/egzaminator to ja zdania o tym związku nie zmienię podobnie jak bandery na swoim jachcie.
Bo jak kiedyś słusznie zauważył Maciek - związek ten - wraz z jego przedstawicielami - zwalczać należy ogniem żywym aż do starcia go z powierzchni ziemi - a wszelką przyszłość żeglarstwa budować należy na jego zgliszczach.
Kocur

'Cóż takiego się kryje pod tz "przyjazną "relacją na linii zdający/egzaminator Panie Liber.... chciałem powiedzieć Inkwizytorze.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2013, o 14:44 

ins napisał(a):
'Cóż takiego się kryje pod tz "przyjazną "relacją na linii zdający/egzaminator Panie Liber.... chciałem powiedzieć Inkwizytorze.

Ja tylko odniosłem się do twojej buńczucznej wypowiedzi jak to:

"Wasze córki, synowie, kumple do takich jak ja będą przychodzić by zdawać egzamin".

Jakbyś nie zdawał sobie sprawy z wydźwięku takiej wypowiedzi to pragnę cie uświadomić, iż wypowiedzi takie wqrwiają ogół tutaj czytających.
Kiedyś przedstawiciele twego związku podobnie buńczucznie wypowiadali się, jak to będziemy długo MUSIELI płacić im za coroczne inspekcje, przeglądy, rejestracje i inne całkiem niepotrzebne pierdoły techniczne.
Jakbyś nie pamiętał czym to się skończyło to chciałbym ci przypomnieć, że dzięki naszym działaniom nie mają oni - znaczy ci inspektorzy - obecnie z powyższych czynności - przynoszących im kiedyś ogromne zyski - dokładne NIC czyli ZERO czyli dostali po uszach.
Podobnie stanie się z osobami twojego pokroju, którzy podobnie jak tamci inspektorzy tez dostana po łapach i po innych częściach ciała i tez będą siedzieć cicho liżąc rany - jest to tylko kwestia czasu.
Bo wydaje ci się, że jak się kiedyś załapałeś to tego żłoba egzaminów to kasę z tego ciągnąć będziesz długo.
Wiec chciałbym ci uświadomić, iż dni tego ciągnięcia kasy egzaminacyjnej przez przedstawicieli jedynego słusznego związku są już policzone a środowisko żeglarskie pozostaje JEDNO więc pomyśl czy tak bardzo chcesz być opluwany na jakiejś kei jako ten, któremu - podobnie jak kiedyś tym inspektorom technicznym - wydawało się, że mają ciepłą posadkę do końca życia za pieniądze armatorów.
Tobie tez się tak wydaje, że nic nie naruszy tego waszego przychodu z egzaminów i nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz.
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Ostatnio edytowano 26 mar 2013, o 15:12 przez bury_kocur, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2013, o 14:47 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 389
Uprawnienia żeglarskie: nikt
maverick napisał(a):
Wystawiony znak może Tobie nie pomóc jak idiota będzie posiadał taką widzę:

Pytanie jest takie na co patrzysz jako pierwsze, no to statek robi czy jakie nosi oznaczenie. Jeżeli widzisz statek zajęty pracami to potrzebujesz znaków? A co w sytuacji gdy widzisz tylko część? Walisz całą naprzód?
Wolę być idiotą znającym swoje ograniczenia niż nawiedzonym wszystkowiedzącym. Może niektórym rany goją się szybciej gdy wspomaga ich przekonanie, że mieli rację. Mnie akurat nie.

Ps: Piotrze jak tam z układaniem pytań?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2013, o 15:05 

Podziękował : 823
Otrzymał podziękowań: 1801
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
tabelaryczne zestawienia powiesili - Kto?, Co?, Uwzględnili?, Dlaczego?:
http://legislacja.rcl.gov.pl/dokument/152629
lub
http://bip.msit.gov.pl/download/2/3202/TABELARYCZNE_ZESTAWIENIE_OPINII_konsultacje_spoleczne.pdf
147 stron...

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2013, o 15:19 
*** Ban ***

bury_kocur napisał(a):
Jakbyś nie zdawał sobie sprawy z wydźwięku takiej wypowiedzi to pragnę cie uświadomić, iż wypowiedzi takie wqrwiają ogół tutaj czytających

Was tz liberalizatorow w ogóle wkqrwia każdy, który nie liże Wam miejsca gdzie plecy zaczynają się inaczej nazywać. Jesteście w tym podobni do najgorszego sortu leśnych dziadków z Chocimskiej.

Nad Jeziorem Kierskim działa około sześciu klubów zajmujących się szkoleniem. Każdy z nich korzysta z transparentnego zestawu zagadnień, co do których zakresu merytorycznego można się przyczepić, ale nie można zarzucić im że są sporządzone po to by udupić kursanta.
W myśl rozporządzenia, które wywołuje u podobnych Tobie zachwyt tenże zestaw nie powinien być upubliczniany, ale nie ma siły, szkolenie będzie się wedle powyższego zestawu zagadnień odbywać. Podobnie egzamin.
Nikt na potrzeby Twoje i Jacka Woźniaka i podobnych Wam badaczy pism nie będzie wymyślał durnych pytań o deski do krojenia chleba na jachcie.

PZŻ nie potrzebuje się starać o żadne uznanie za podmiot, wystarczy zgłoszenie egzaminu. Jak myślisz do kogo przyjdzie potencjalny kandydat na żeglarza by się nauczyć i być przeegzaminowany. Do firmy istniejącej od wielu lat, czy do tz podmiotu który sporządzi 75 pytań testowych, których zgodnie z zapisem nie powinien znać nikt z wyjątkiem komisji.

Panowie Inkwizytorzy lubicie się tarzać w fikcji.
Ubzduraliście sobie, że czynni instruktorzy PZŻ umrą z głodu jak tz podmiot będzie miał prawo do egzaminowania. Jak myślicie kto te podmioty stworzy?
Wy? Nie!
Instruktorzy PZŻ będą je tworzyć.

Jacku Woźniaku. Już Tobie odpowiedziałem. Zestaw pytań już został stworzony lat temu parę.
Ja nie mam żadnego interesu w tym by stał się on obowiązkowy na teren RP.
Mam to głęboko w doopie, mi wystarczy świadomość, że komisja, która przyjedzie na egzamin w moim klubie będzie się posługiwać zakresem wymagań, który ja znam.

Piotr Siedlewski

Ostatnio edytowano 26 mar 2013, o 15:40 przez ins, łącznie edytowano 4 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2013, o 15:22 

Wojtek Bartoszyński napisał(a):
tabelaryczne zestawienia powiesili...

Tym razem spóźniony żeś Pan - od rana o tym trwa debata. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2013, o 16:35 

ins napisał(a):
W myśl rozporządzenia, które wywołuje u podobnych Tobie zachwyt tenże zestaw nie powinien być upubliczniany,

Ja nie wiem gdzieś ty wyczytał, ze ktokolwiek z nas wsadzał swoje 4 grosze w fakt, aby jakieś pytania na jakiś bzdurny i nikomu niepotrzebny egzamin były tajne a może jeszcze może i poufne ?
To nie nasza strona konsultacyjna to wymyśliła ten zapis !!!
Jak dla mnie to egzamin na stopień/certyfikat (DOBROWOLNY I NIEOBOWIĄZKOWY) powinien być przeprowadzany np. na wzór angielskiego RYA.
I broń boże żadne inne egzaminy.
Mnie mierzą naprawdę te egzaminy w wersji obowiązkowej - uważam, że żeglarstwo jest tak fajną formą odstresowywania się od życia codziennego, że powinno być - wzorem kilku normalnych krajów - wolne od wszelakich obowiązkowych patentów i certyfikatów do rozsądnej długości kadłuba (12, 15, 18 m ...?)

ins napisał(a):
Panowie Inkwizytorzy lubicie się tarzać w fikcji.
Ubzduraliście sobie, że czynni instruktorzy PZŻ umrą z głodu jak tz podmiot będzie miał prawo do egzaminowania.

Jeszcze raz powtórzę - wiszą mi wasze egzaminy i patenty.
Tyle, że dla przypomnienia - to nie kto inny jak wasz związek hołubi od lat ten kretynizm bo przynosi mu on czystą, żywą gotówkę pod pozorem dbałości o "bezpieczeństwo" żeglujących.

A udział naszej strony - jak nas nazywasz "Inkwizytorów" - na wszelkich etapach prac nad omawianym rozporządzeniem ma i miał tylko i wyłącznie aspekt taki aby żeglarstwo było wolne od wszelkiej niepotrzebnej "obowiązkowości" posiadania lub robienia czegokolwiek aby pływać.
To tylko tyle i aż tyle.
To gdzie i wobec czego jesteśmy "INKWIZYTORAMI" ?
Wobec od lat - przez działania twego związku - narzucanej nam obowiązkowości płacenia haraczu twemu związkowi za obowiązkowe szkolenia, egzaminy, patenty i inne rzeczy kompletnie niepotrzebne normalnemu żeglarzowi ?
Jeżeli tak uważasz to zgadzam się - jestem INKWIZYTOREM pewnego niepotrzebnego w Polsce związku ...
I uważam, że w w tym stanie rzeczy związek ten należy roznieść na 4 wiatry ...
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Ostatnio edytowano 26 mar 2013, o 16:56 przez bury_kocur, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2013, o 16:43 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
A może byście tak skończyli....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2013, o 16:55 

Colonel napisał(a):
A może byście tak skończyli...

Ja jestem ZA :D bo nie my zaczęliśmy...
Ale jak chłop żywemu nie przepuści to ja tez nie widzę powodów ustępować.
Tym bardziej, że uważam, iż racja jest po naszej stronie.
Wiesz jak to z Kargulem było ?
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2013, o 17:23 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
AIKI napisał(a):
Kuracent napisał(a):
AIKI napisał(a):

No, nie było jak zakamuflować ;)
Ale przynajmniej napisali, że tę kasę przeznaczają na dofinansowanie tych wszystkich medalistów :)

panwac napisał(a):

Podziwiam, ja zrezygnowalam na 24 stronie...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2013, o 17:38 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
A ja sprawdziłem całość.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2013, o 19:19 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
No, Ty to z obowiązku :)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2013, o 19:56 

panwac napisał(a):
Tym razem spóźniony żeś Pan

Prawdę rzeczesz. Utonęło mi w dyskusji pomiędzy Kocurem, Insem i Jackiem Woźniakiem... :-( Na przyszłość postaram się być uważniejszy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2013, o 21:06 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Carlo napisał(a):
AndRand napisał(a):
Nie wiem dlaczego miałaby być potrzebna w kwestii certyfikatów kompetencji.

To poczytaj co może regulować rozporządzenie* i w jakim zakresie. Wtedy pogadamy.

*jakiekolwiek

Rozporządzenie to jest akt wykonawczy do ustawy. A więc wszelkie sprawy nieuregulowane w ustawie, które tego wymagają powinny się znaleźć w rozporządzeniu. To rozporządzenie dotyczy uprawnień - dlaczego wyspecyfikowanie certyfikatów i uprawnień zagraniczne miałoby nie dotyczyć uprawnień pod polską banderą?

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2013, o 21:11 

Słowo (zwrot) - klucz: delegacja ustawowa (minister.... w drodze rozporządzenia...)

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2013, o 21:20 

AndRand napisał(a):
Rozporządzenie to jest akt wykonawczy do ustawy. A więc wszelkie sprawy nieuregulowane w ustawie, które tego wymagają powinny się znaleźć w rozporządzeniu

Jesteś Waćpan w błędzie. "Mylnym błędzie"!
Dosadniej: powyższe stwierdzenie to trzeci rodzaj prawdy wg. ks. J. Tischnera.
Choć to pewnie nie pomoże: http://isap.sejm.gov.pl/Download;jsessionid=DC02DCF19F86F74BA0A8A88952241454?id=WDU20021000908&type=2 rozdział 8.

Cytuj:
Zakres spraw przekazywanych do uregulowania w rozporządzeniu określa się w sposób precyzyjny. Określenie tych spraw nie może być ogólnikowe

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2013, o 21:36 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Rozporządzenia są wydawane przez organy wskazane w Konstytucji, na podstawie szczegółowego upoważnienia zawartego w ustawie i w celu jej wykonania. Upoważnienie powinno określać organ właściwy do wydania rozporządzenia i zakres spraw przekazanych do uregulowania oraz wytyczne dotyczące treści aktu.
Można se wygoglać skąd to....

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 103  Następna strona