Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 30 lis 2024, o 05:31

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 103  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 mar 2013, o 22:23 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
RadekNet napisał(a):
AndRand napisał(a):
A PZŻ i szkółkom modlić o bankructwo Ryanaira i tanich linii do Irlandii po ICC :lol:

Masz jakies konkretne namiary na miejsce w Ire, gdzie mozna to ICC zrobic? Bo ze strony, ktora podawala Monika (iytworld.com) dowiedzialem sie, ze ich irlandzki parter raczej jiz szkolen nie robi.

Nie wiem, natomiast szkolenie nie jest wymagane.

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 mar 2013, o 23:18 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: Sternik
pierdupierdu napisał(a):
Zacytowana nieudolnie część dyskusji jest tym, że Kuracent będzie musiał popłynąć w jeszcze kilka rejsów, zanim przyozdobi swe skronie laurem kapitańskim
pierdupierdu napisał(a):
Jaaacek napisał(a):
Czyli to tylko akademicka dyskusja?

Zacytowana nieudolnie część dyskusji jest tym, że Kuracent będzie musiał popłynąć w jeszcze kilka rejsów, zanim przyozdobi swe skronie laurem kapitańskim ;)
A ja sądzę, że wobec szansy na likwidację ograniczenia uprawnień posiadaczy jedynego istotnego kwita morskiego (wciąż niestety w Polsce wymaganego) - ilość i sposób liczenia jakiś tam "godzin na kapitana" jest ab ;) solutnie nieistotna...
*

Jacek :D Cytowania piśmiennictwa nauczony
* Pierdupierdu żegluj.net 2013

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 mar 2013, o 23:30 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Witam
Jestem nowy na Forum, ale to co piszecie o "mądrych" zmianach opublikowanych dzisiaj na stronie BiP MSiT skłoniło mnie do rejestracji na forum i wypowiedzi.
W "Odniesienie do uwag Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej – pismo z dnia 25 marca 2013 r." jest zapis, który, nie tylko odbiera prawo zmiany starego jstm na kj, ale zwiększa uprawnienia nowego stj do poziomu jstm, pozostawiając prawo wymiany starych stj na nowy stj(jstm).
Oznacza to, że osoba nigdy niepływająca po morzu, nieznająca praktyki morskiej, która otrzymała taki patent – powiedzmy 20-30 lat temu - uzyskuje uprawnienia jstm, czyli 18m kadłuba, akwen bez ograniczeń.
Pod hasłem „nie dawajmy uprawnień mało doświadczonym na pływach jstm, dajmy uprawnienia na wszystkie akweny nie mającym pojęcia, co to są w ogóle pływy stj”, ma się odbywać jakaś prywatna wojenka.
Rozumiem „polskie piekiełko”, ale wszystko ma granice. Nie mogę się powstrzymać przed uwagą, że kol. AndRand uprawia jakąś prywatę (cytat: „a tylu jstm już sobie pagony kapitańskie uszyło i czapki z kapustą”).
Zadałem sobie trochę wysiłku i prześledziłem proces tworzenia Rozporządzenia, jego zmian i konsultacji społecznych. Całość ewoluowało w określonym kierunku, powoli, ale harmonijnie: stopień – wymagania – uprawnienia.
To, co dzisiaj przeczytałem, jest jak włożenie kija między tryby precyzyjnie działającej maszyny.
W trakcie konsultacji stwierdzono, że lepiej jest skleić jstm z kj, niż stj z jstm.
Jstm jest mniej niż stj. Wzrost uprawnień jstm do kj jest mniejszy, niż stj do jstm. To są jakieś argumenty.
Do tego dopasowano całą resztę (wymaganie, uprawnienia). Teraz wyjmujemy jeden klocek domina z fundamentu budowy i zamykamy oczy, aby nie widzieć jak się wszystko wali.
Tylko, jeżeli „jedna pani z drugą panią” może na końcu procesu legislacyjnego zrobić tak fundamentalną zmianę, to po co „proces legislacji” i „konsultacje społeczne”. Szkoda czasu i pieniędzy – podatników, zaangażowanych „społeczników” i mojego, aby to opisywać...
Patrząc na dzisiaj opublikowane zmiany u podstaw, warto się zastanowić, czy nie rozpocząć dyskusji o Rozporządzeniu od nowa. Rechot z „pagonów” i „czapek” nie jest chyba konstruktywnym wkładem do dyskusji.
Pozdrawiam i do zobaczenia w lepiej poukładanej rzeczywistości.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 mar 2013, o 00:20 

Odyseusz napisał(a):
Zadałem sobie trochę wysiłku i prześledziłem proces tworzenia Rozporządzenia, jego zmian i konsultacji społecznych. Całość ewoluowało w określonym kierunku, powoli, ale harmonijnie: stopień – wymagania – uprawnienia.

Też zauważyłem, ze urzędnicy za główny wyznacznik uznania ZASADNE/NIEZASADNE przyjmują zgodność z zapisami Ustawy o bezpieczeństwie na śródlądziu oraz traktują poważnie kwestie praw nabytych
Cytuj:
To, co dzisiaj przeczytałem, jest jak włożenie kija między tryby precyzyjnie działającej maszyny.
W trakcie konsultacji stwierdzono, że lepiej jest skleić jstm z kj, niż stj z jstm.
Jstm jest mniej niż stj. Wzrost uprawnień jstm do kj jest mniejszy, niż stj do jstm. To są jakieś argumenty.
Do tego dopasowano całą resztę (wymaganie, uprawnienia). Teraz wyjmujemy jeden klocek domina z fundamentu budowy i zamykamy oczy, aby nie widzieć jak się wszystko wali.
Tylko, jeżeli „jedna pani z drugą panią” może na końcu procesu legislacyjnego zrobić tak fundamentalną zmianę, to po co „proces legislacji” i „konsultacje społeczne”. Szkoda czasu i pieniędzy – podatników, zaangażowanych „społeczników” i mojego, aby to opisywać...
Patrząc na dzisiaj opublikowane zmiany u podstaw, warto się zastanowić, czy nie rozpocząć dyskusji o Rozporządzeniu od nowa. Rechot z „pagonów” i „czapek” nie jest chyba konstruktywnym wkładem do dyskusji.
Pozdrawiam i do zobaczenia w lepiej poukładanej rzeczywistości.

Poukładanej przed konsultacjami? To kto układał 24m i 200Nm, zamiast 18m i wszędzie? Cóż to za genialny plan? Plan tak genialny, że najlepiej po jego realizacji przyjąć jakieś emigracyjne uprawnienia :-?
Może pani z MTBIGW nie była w genialny plan wtajemniczona, więc jej "troska" a brak stażowego doświadczenia jsm porównywalnego kj w latach ubiegło minionych spowodował, ze urzędnik z MSIT z niejaką satysfakcją zaproponował właściwe powiększenie uprawnień sj (18m i wszędzie), aby nie powodować utraty praw nabytych jsm. Zaś jedynym efektem negatywnym - brak czapki z kapustą dla jsm... :lol:

Problem z poukładaną rzeczywistością jest taki, ze jest poukładana ciasne umysły.

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 mar 2013, o 04:29 

Ułożona rzeczywistość kojarzy mi się z ułożonymi przetargami, zmową cenową i ułożonymi meczami...
W tej ułożonej rzeczywistości człowiek, który chce pożeglowac po morzu musi wydać ponad 10tyś na staż, by potem się dowiedzieć, ze jak chce przepłynąć ocean to mu z 10 lat urlopów zajmie zrobienie kj.
AndRand napisał(a):
RadekNet napisał(a):
AndRand napisał(a):
A PZŻ i szkółkom modlić o bankructwo Ryanaira i tanich linii do Irlandii po ICC :lol:

Masz jakies konkretne namiary na miejsce w Ire, gdzie mozna to ICC zrobic? Bo ze strony, ktora podawala Monika (iytworld.com) dowiedzialem sie, ze ich irlandzki parter raczej jiz szkolen nie robi.

Nie wiem, natomiast szkolenie nie jest wymagane.

http://www.yachttraining2000.com/english/courses.php?2
http://www.sea-trek.co.uk/CSS/index.php ... ge=ICCTest

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 mar 2013, o 08:52 

Podziękował : 3
Uprawnienia żeglarskie: mors
Witam.Przepraszam za zamieszanie zrobilem blad bo sie spieszylem.Wojtek Bartoszynski,ja Ciebie nie obrazam,skad ten pomysl?.Cenie madrych ludzi .Zientara,na ten temat mowilismy w COZ- u pare lat temu i tyle.Popieram wszystko co wnosi nowe tchnienie w skostniale struktury PZZ.Miejmy nadzieje ze to da impuls do rozwoju tego sportu w naszym kraju.Czy musicie zaraz tak czleka poczestowac z buta?.Zarozumialosc niektorych forumowiczow budzi moje zdumienie.Piszac o morsach mialem na mysli powiedzmy;rozowych;? :D .Wiecej usmiechu panowie ,pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 mar 2013, o 09:15 

Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: istotniejsze kompetencje
Odyseusz widzi problem...inni chyba też

Już złożona końcowa konstrukcja projektu z 18.03.2013 r. z takim wysiłkiem,czasem i wieloma poprawkami, transparentna i przez miesiące całe konsultowana, nagle runie z powodu wprowadzania niezrozumiałych bardzo istotnych jednak z punktu konstrukcji całości (nie kosmetycznych bynajmniej) zmian w nazwach patentów w nowym systemie ZJ,SJ,KJ na rzecz ZJ,JSM,KJ .Ustalone szczegółowe zasady wymiany starych patentów na nowe (zresztą spójne nawet z propozycją wiosenną "betonowych" partnerów związkowych - patrz pismo PZŻ z 07.04.2011 na BIP z założeniami do projektu ), się rozsypują i są bardziej wsteczne niż dotychczas. Wprowadzenie tych bardzo jednak zasadnicze zmiany "za pięć dwunasta" nie tylko przedłuży znacznie cały proces wprowadzenia ich w życie ale i jest pop prostu nie zrozumiała dla większości partnerów społecznych a nawet MTBiGM... Byłaby bardziej w zakresie weryfikacji starych morskich (poza "lipcowymi" restrykcyjna niż chciał PZŻ czy w swoich ostatnich pismach MTBiGM z 25.03.2013 r.!!!) :mrgreen:
Nie pokuszono się nawet jak w przypadku stopni morskiego sternika motorowodnego/ motorowodnego sternika morskiego na wprowadzenie nowej nazwy dla rozróżnienia tych "egzaminowanych " i z jednak samodzielnym stażem prowadzenia jachtów, starych "morsów" (z przed 2005 roku) z Jachtowy Sternik Morski na np Morski Sternik Jachtowy...brak konsekwencji w takim pomyśle :-? MSiT...

Układ łączenia uprawnień JSM-KJ zamiast SJ-JSM był wałkowany na konferencji i wydawało się ,że MSiT zrozumiało dlaczego to ma sens i jest racjonalne oraz wprowadziło takie zapisy w projekcie zarówno w wersji @).02.2013 jak i 18.03.2013...

Z jednej strony MSiT powołuje się ,iż uwzględnia większość uwag podmiotów społecznych uzyskanych w ramach konsultacji, po czym nagłym niezrozumiałym zupełnie pomysłem się z nich częściowo wycofuje.

O ile zrozumiała wydaje się jeszcze ostatnia propozycja obniżenia progu wieku z 16 na 14 przy pierwszym patencie, to ta niezrozumiała "volta" MSiT ze zmianą nazw "patentów morskich" wprowadzi niezłe zamieszanie jak problem zauważa i samo MTBiGM w ostatnio prowadzonych rozmowach telefonicznych.
MSiT na propozycje pism z MTBiGM zareagowano i zrozumiało i poszło jednak chyba nieopacznie "o jeden most za daleko"...a ten most jest wadliwy i może runąć...

Inna sprawa ,że codziennie w ministerstwa wizytują "emisariusze" jedynie słusznych koncepcji "monopolistów" związków i szkół... i może to coś tłumaczy w tym nagłym zwrocie projekcie...??? :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 mar 2013, o 21:25 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Pusty śmiech budzą we mnie żale tych, którzy już witali się z gąską - ale okazało się, że prawdopodobnie nie zdołają wymienić bez żadnych warunków swoich kwitków "morsa" na kwitki "nowego kapitana".
W czym problem - czy ktokolwiek po wprowadzeniu proponowanej zmiany straci jakieś dotychczasowe uprawnienia?
Czy gdziekolwiek w projekcie można przeczytać, że godziny zdobyte po uzyskaniu kwitków j.st.m zdobytych za rządów poprzednich rozporządzeń "nie liczą się" do stażu wymaganego na kwit nowego kapitańcia?
Czy żal za darmową jajeczniczą na daszku czapki potrafi przysłonić każdą zaletę, każde ułatwienie dostępu do żeglowania, jakie niesie nowe rozporządzenie?
Eeeechhh... :/

Czy na prawdę nie widać, że po wprowdzeniu zmian proponowanych przez MSiT w dniu 25.03 każdy będzie wreszcie mógł legalnie pływać po zaliczeniu jednego egzaminu - wszędzie - bez żadnych biurokratycznych "kresek na wodzie" ? I na wszystkich niemal jachtach (bo jachty do 18m to ponad 90% wszystkich jachtów morskich).
Kiedyś powyżej 200 Mm mógł tak żeglować legalnie tylko "kapitan". Potem "kapitan" lub "mors". Kiedy słyszę protesty przeciw temu, by powyżej 200Mm mógł teraz żeglować również dawny "st.j" - to wtedy włanie jak na dłoni widzę przywoływane tu przed chwilą "polskie piekło"...
Żałosne, że przy okazji znowu tak istotna stała się wg. żalących się nazwa obowiązkowego stopnia, tak warta podkreślania okoliczność zdawania jakiegoś magicznego egzaminu, tak znaczące czy jakiś nieszczęsny kwitek "wypływano" przy pomocy ciut większego czy może ciut mniejszego wymiaru kojodupogodzin, z udziałem lub bez udziału tych zabójczych "pływów"...

Pomyśleć, że żeglarze w tylu cywilizowanych państwach mogą legalnie żeglować po zdobyciu jednego obowiązkowego kwitka, po jednym, niemal zawsze wyłącznie teoretycznym egzaminie, wszędzie bez żadnych "staży", bez "pływów", bez "opinii" i bez innych, typowo polskich komplikacji.
Rozumiem, że o tych państwach, ktorych obywatele mogą żeglować w ogóle bez żadnych obowiązkowych "kwitów na żeglowanie" - nie wypada mi nawet wspomnieć?

Podziwiać, że niektórzy gotowi są twierdzić, że "konstrukcja runie" - od jednej zmiany dotyczącej jednego aspektu jednego uprawnienia - zmiany która uniemożliwia darmowe rozdawnictwo kwitów wymaganych do prowadzenia kilku procent morskich jachtów i jednocześnie rozszerza uprawnienia powiązane z kwitami potrzebnymi do prowadzenia wszystkich innych jachtów...
Normalnie pełna apokalipsa - sternik może się nazywać sternik morski i bedzie mógł połynąć gdzie chce - zgroza! :lol: :lol:

PS. Teraz biorę chipsy, piwo i czekam na stwierdzenie, że w wyniku zmiany nazwy i wyniku likwidacji kreski na 200 Mm od brzegu w uprawnieniach posiadaczy pierwszego stopnia morskiego - wszyscy polscy żeglarze natychmiast się potopią!
:mrgreen:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowania - 4: Były user, Hipopotam, QbaM, User319
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 mar 2013, o 22:06 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
pierdupierdu napisał(a):
Pusty śmiech budzą we mnie żale tych, którzy już witali się z gąską - ale okazało się, że prawdopodobnie nie zdołają wymienić bez żadnych warunków swoich kwitków "morsa" na kwitki "nowego kapitana".
W czym problem - czy ktokolwiek po wprowadzeniu proponowanej zmiany straci jakieś dotychczasowe uprawnienia?

Mnie to tam ani nie grzeje ani nie ziębi. Widzę jednak pewną niekonsekwencję którą guidesailing wykazał. Mianowicie używając argumentacji przeciwko dopuszczeniu weryfikacja morsów na kojota, robi się dokładnie ten sam układ z st.j. na j.st.m. Wystarczy przyglądnąć się ostatnim uwagom MTBiGM vide. ostatni akapit na pierwszej stronie uwag z dnia 25.03.2013 r.

Masz rację, że każdy krok naprzód jest godny pochwały, jednak widać w tym pewną .....niekonsekwencję .... chciałem użyć terminu medycznego, ale sobie podaruję.

Ja jednak pozostaję zwolennikiem używania racjonalnych argumentów, a te użyte przez MTBiGM pasują równie dobre do tych obecnych zmian. Niestety.Argumenty te prowadzą do dokładnie tego samego, czyli wskazywania, że jednak reglamentacja w żeglarstwie jest niezbędna. Ja się z tym nie zgadzam, ale każdy ma prawo do własnego zdania.

Za ten post autor Carlo otrzymał podziękowanie od: guidesailing
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 mar 2013, o 22:47 

Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: istotniejsze kompetencje
O jakich żalach piszesz? :roll:

Chyba jesteś niedoinformowany w tej kwestii skoro tak personalnie prawie stawiasz sprawę... :D

Nikt także (poza "bezpiecznikami") nie protestuje w kwestii "uwolnienia" SJ na wody morskie powyżej 200 Nm...

Jak wprowadzi MSiT taki zapis ,to będziemy coraz bardziej bliżej tej oczekiwanej z niecierpliwością rzeczywistej wolności i odpowiedzialności skipperów morskich...

//...Pomyśleć, że żeglarze w tylu cywilizowanych państwach mogą legalnie żeglować po zdobyciu jednego obowiązkowego kwitka, po jednym, niemal zawsze wyłącznie teoretycznym egzaminie, wszędzie bez żadnych "staży", bez "pływów", bez "opinii" i bez innych, typowo polskich komplikacji.
Rozumiem, że o tych państwach, których obywatele mogą żeglować w ogóle bez żadnych obowiązkowych "kwitów na żeglowanie" - nie wypada mi nawet wspomnieć?...//

I tu pełna zgoda i jak pamiętasz rozmawialiśmy o tym w drodze na "konferencje uzgodnieniową", wiec sam rozumiesz,że im łatwiej i prościej zainteresowani skipperzy pełnomorscy otrzymają "pełną swobodę wyboru gdzie i na czym" - czyt. "pełne obowiązkowe uprawnienia" tym lepiej dla sprawy przyszłej deregulacji obligu patentowego... ;)

"konstrukcja może runąć" w tym sensie ,że przy takich zmianach (istotnych) wymagane będą (i to nie są tylko moje obawy ale i samych urzędników z ministerstwa), to kilkutygodniowe kolejne konsultacje społeczne, międzyresortowe do kolejnej "wersji z "X kwietnia 2013 r." i wydłuży to znacznie czas wprowadzenia samego rozporządzenia (planowany kwiecień odsuwa się powoli w przyszłość nieco dalszą - nawet letnią (biorąc pod uwagę jeszcze dwa kluczowe dla tematu rozporządzenia...a wersja z 18.03.2013 była w praktyce gotowa do podpisu i publikacji...

...//zmiany która uniemożliwia darmowe rozdawnictwo kwitów//...

Jaromir takie "zarzuty" to nie dziwią w ustach najbardziej betonowych oportunistów reformy z pod znaku "jedynie słusznych związków"... niczym mantrę powtarzają na szkoleniowych nasiadówkach i "kapitańskich rautach okolicznościowych" ten "zarzut" od lat pod adresem zwiększania uprawnień w ramach liberalizowanych przepisów już od 2006 roku... :mrgreen:

Ale żeby ty także...a fee Panie Kapitanie...??? :-? ;)

Sternik może nazywać się Sternik Jachtowy i powinien popłynąć tam gdzie zechce...i rozsadek i doświadczenie mu pozwoli... :geek:

Chipsy zostaw na batalie o "projekt egzaminacyjny"... :cool: ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 mar 2013, o 23:21 

Podziękował : 351
Otrzymał podziękowań: 2445
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Carlo napisał(a):
wskazywania, że jednak reglamentacja w żeglarstwie jest niezbędna

Widzisz Piotr - są siły w PL, które nie mogą zdzierżyć tego, że kiedyś aby pływać samodzielnie z Gdańska na Hel trzeba było przejść kilkustopniową idiotyczną drabinkę stopni i dać się zgnoić na jakiś idiotycznych kursach, szkoleniach i egzaminach, a dziś takim np. Nefrytem wykonać to może każdy bez posiadania żadnego stopnia - wystarczy aby chciał i umiał to zrobić.
I tutaj jest pies pogrzebany ...
Jak dla mnie wszelkie rozważania o takich czy innych zapisach stopni wykonywane są od doopy strony.
Bo najpierw powinno się określić rozsądną wielkość jednostki, do prowadzenia której nie potrzeba NIC prócz tego, że żyjemy (znaczy Lc. = 12, 15, 18 m ?) a potem podyskutujmy o jakiś papierach/patentach/certyfikatach niezbędnych dla prowadzenia jednostek większych...
Czemu np. w takiej Anglii bez żadnych idiotycznych obowiązkowych papierów można prowadzić jachty o Lc do 24 m a w PL problem robimy i rozdwajamy włos na czworo dyskutując o wymienności starego s. jacht na nowego st. jacht czy też "starego" ż.j na "nowego" ż.j ?
Przecież to absurd kompletny a o jakimś kretyńskim dążeniu do uzyskania na siłę czapki z kapustą nie wspominam.
Jak tak się na spokojnie zastanowić to trudno powiedzieć po co komuś - poza fałszywym prestiżem - owe "oznaki" hierarchii ...?
Jak słyszę i czytam, że komuś zostało jeszcze 100, 200, 300 ... h. do czegoś tam to zastanawiam się po cholerę człek taki żegluje ?
Dla przyjemności i frajdy z owego żeglowania czy dla kolekcjonowania wpisów, godzin i papierków na ścianę ?
Bo czy do owej żeglugi normalnym jachtem w relacji Gdańsk - Karlskrona tak naprawdę potrzebne są owe "kojo-dupo-godziny" i "staże" czy wystarczyć winna chęć popływania sobie ?
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Za ten post autor bury_kocur otrzymał podziękowania - 4: Jaromir, piotr6, QbaM, User319
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2013, o 00:42 

guidesailing napisał(a):
konstrukcja może runąć" w tym sensie ,że przy takich zmianach (istotnych) wymagane będą (i to nie są tylko moje obawy ale i samych urzędników z ministerstwa), to kilkutygodniowe kolejne konsultacje społeczne, międzyresortowe do kolejnej "wersji z "X kwietnia 2013 r." i wydłuży to znacznie czas wprowadzenia samego rozporządzenia (planowany kwiecień odsuwa się powoli w przyszłość nieco dalszą - nawet letnią (biorąc pod uwagę jeszcze dwa kluczowe dla tematu rozporządzenia...a wersja z 18.03.2013 była w praktyce gotowa do podpisu i publikacji...

Proponuję byś przejrzał zasady techniki prawodawczej (urzędnicy przecież znają...hmm, znają?).
Jestem dziwnie spokojny, że nic tam nie znajdziesz o powtórnych konsultacjach społecznych projektu rozporządzenia po uzgodnieniach międzyresortowych. Może dlatego w ogóle udaje się wydawać jakieś rozporządzenia? ;)

guidesailing napisał(a):
...//zmiany która uniemożliwia darmowe rozdawnictwo kwitów//...
Jaromir takie "zarzuty" to nie dziwią w ustach najbardziej betonowych oportunistów reformy z pod znaku "jedynie słusznych związków"... niczym mantrę powtarzają na szkoleniowych nasiadówkach i "kapitańskich rautach okolicznościowych" ten "zarzut" od lat pod adresem zwiększania uprawnień w ramach liberalizowanych przepisów już od 2006 roku...

W przeciwieństwie do Ciebie nie wiem o czym rozmawiają ani nawet nie wiem kim są "betonowi oportuniści reformy" :lol:
Wiem natomiast, że wbrew temu co niemiło sugerujesz, z darmowego rozdawnictwa kwitów wymaganych w Polsce dla prowadzenia jachtów powyżej iluś tam metrów nie czyniłem nigdy żadnego "zarzutu"...

Bardzo żałuję, że na szalach znalazły się z jednej strony "darmowe" kwity kapitańskie dla dotychczasowych morsów a z drugiej brak ograniczeń akwenu dla nowego pierwszego stopnia morskiego - jakby się ten stopień nie nazywał. Brak ograniczeń akwenu dla pierwszego stopnia morskiego jest moim zdaniem zdecydowanie ważniejszą sprawą niż konieczność ewentualnego "dopływania stażu" przez tych z dotychczasowych "morsów", którzy zapragnęli kwitka kapitańskiego.

Jestem zdania, że najlepiej by uprawnienia do prowadzenia dowolnej wielkości jachtów na dowolnym akwenie były "rozdawane" każdemu dorosłemu obywatelowi.
Dla tych, który przywiązywaliby w takiej sytuacji jakąś szczególną wagę do otrzymania państwowych "patentów" potwierdzających takie uprawnienia, powinno się ustanowić specjalny tryb ich wręczania - na czerwonej poduszce i koniecznie z udziałem nucącej szanty grupki dzieci w strojach ludowych... ;)

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: QbaM
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2013, o 00:54 

Podziękował : 3032
Otrzymał podziękowań: 2648
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
pierdupierdu napisał(a):
z udziałem nucącej szanty grupki dzieci w strojach ludowych...
i karła z Hydrozagadki :lol: :lol: :lol:

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2013, o 06:54 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
... albo dwóch z "Misia"
http://www.youtube.com/watch?v=GICUydllsH0

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2013, o 13:06 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
bury_kocur napisał(a):
Przecież to absurd kompletny a o jakimś kretyńskim dążeniu do uzyskania na siłę czapki z kapustą nie wspominam.

Ale zauważasz Włodku, że ten argument to typowa argumentacja
bury_kocur napisał(a):
ą siły w PL, które nie mogą zdzierżyć tego, że kiedyś aby pływać samodzielnie z Gdańska na Hel trzeba było przejść kilkustopniową idiotyczną drabinkę stopni i dać się zgnoić na jakiś idiotycznych kursach, szkoleniach i egzaminach, a dziś takim np. Nefrytem wykonać to może każdy bez posiadania żadnego stopnia - wystarczy aby chciał i umiał to zrobić.
onych.

pierdupierdu napisał(a):
Bardzo żałuję, że na szalach znalazły się z jednej strony "darmowe" kwity kapitańskie dla dotychczasowych morsów a z drugiej brak ograniczeń akwenu dla nowego pierwszego stopnia morskiego - jakby się ten stopień nie nazywał. Brak ograniczeń akwenu dla pierwszego stopnia morskiego jest moim zdaniem zdecydowanie ważniejszą sprawą niż konieczność ewentualnego "dopływania stażu" przez tych z dotychczasowych "morsów", którzy zapragnęli kwitka kapitańskiego.

Nie odnosiłem się w ogóle do tej kwestii. Wskazałem jedynie niekonsekwencję argumentacji użytej przez Ministerstwo. Trochę jestem zaskoczony, że koledzy jej nie zauważają.

Odniosę się jednak do meritum.

Trudno mi jest ocenić, czy więcej sterników jachtowych wypłynie poza 200 NM od miejsca schronienia czy więcej morsów będzie pływać na jachtach ponad 18 m.
Ja jako mors pływałem większym i nie widzę w tym nic strasznego.

Szczerze mówiąc śmieszy mnie takie porównywanie bo to są porównania dwóch marginesów.

Natomiast mam wrażenie że niektórzy odczuwają ogromną satysfakcję, jak widzą te argumenty o czapce z kapustą rozdawanej za darmo. W końcu to onych argumenty.
Brzmi to jak obrona kapitańskich "insygniów" niczym niepodległości.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2013, o 16:06 

Carlo napisał(a):
Brzmi to jak obrona kapitańskich "insygniów" niczym niepodległości.

Kompletnie mnie mnie to nie dotyczy, poza tym, że zastanawiając się nad stopniem skipperowskim biorę pod uwagę zakres (ograniczeń) uprawnień, ale zadziwia mnie w tym wątku "kapuścianym" jedno - ponieważ wymagania na kj są jedynie stażowe to o co chodzi tym, którzy obstają przy ich wysokości?

Przecież to się nie odbija ani na ilości szkoleń, ani egzaminów, ani na czarterach. Nie wpływa również na uprawnienia na jachty pow. 24m bo te wymagają załogi zawodowej i tam obowiązują uprawnienia zawodowe, które można uzyskać zarówno z sj jaki i kj.

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 mar 2013, o 23:40 

Uprawnienia żeglarskie: Sternik
guidesailing napisał(a):
Jaromir takie "zarzuty" to nie dziwią w ustach najbardziej betonowych oportunistów reformy z pod znaku "jedynie słusznych związków"...

Miałeś na myśli przeciwników reformy?

Ostatnio edytowano 30 mar 2013, o 12:01 przez Maar, łącznie edytowano 1 raz
Usunąłem zdublowany tekst

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 mar 2013, o 18:45 

Podziękował : 205
Otrzymał podziękowań: 44
Uprawnienia żeglarskie: ...
Gdzie wy tam widzicie likwidację 200Mm? W pliku
http://bip.msit.gov.pl/download/2/3179/ ... enia_2.pdf
nadal jest 200Mm, a to "najostatniejsza" opublikowana wersja, reszta to uwagi, zgłoszenia zainteresowania i koncert życzeń różnych "ciał" i osób

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 mar 2013, o 18:50 

aa1975 napisał(a):
Gdzie wy tam widzicie likwidację 200Mm?

W propozycji zmian zakresu uprawnień, które są odpowiedzią na sugestie (czy może bardziej żądania...) MTBiGM - dotyczące wymiany kwitów i innych takich.
W tym pliku:
http://bip.msit.gov.pl/download/2/3214/ ... o_uwag.pdf

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 mar 2013, o 19:04 

Podziękował : 205
Uprawnienia żeglarskie: ...
Aaa, ok ...

Dzięki Jaromir

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 mar 2013, o 19:35 

Podziękował : 93
Otrzymał podziękowań: 169
Uprawnienia żeglarskie: jsm, msm
pierdupierdu napisał(a):
Normalnie pełna apokalipsa - sternik może się nazywać sternik morski i bedzie mógł połynąć gdzie chce - zgroza! :lol: :lol:
:

A ja uważam że to jest bardzo dobre rozwiązanie bo nie będzie ludzi ograniczać to 12m. Chyba to jest najlepsze jakie można było wymyślić w zaistniałej sytuacji patentowej ;)
Mogliby to już zatwierdzić;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2013, o 14:30 

Podziękował : 652
Otrzymał podziękowań: 347
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
Stara Zientara napisał(a):
To odebranie praw nabytych jest tak samo prawdziwe, jak odebranie praw nabytych kandydatom na żeglarza, którzy mają 15 lat. No bo przecież mogliby już zostać patentowani

Masz rację! To istotny błąd w projekcie Rozporządzenia. I do zaskarżenia. Moim zdaniem jeśli żeglarza zwiększą do 14 lat, to powinno być 3 lata vacatio legis a w przypadku zwiększenia do 16 lat powinno być 5 lat vacatio legis na ten przepis. Przecież ileś tam dzieciaków cieszyło się, że na wiosnę zdadzą egzamin. A my tzn. uczestnicy konferencji zabieramy Im marzenie.

A pozostałe przepisy oczywiście 14 dni.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2013, o 17:31 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
Kuracent napisał(a):
Stara Zientara napisał(a):
To odebranie praw nabytych jest tak samo prawdziwe, jak odebranie praw nabytych kandydatom na żeglarza, którzy mają 15 lat. No bo przecież mogliby już zostać patentowani

Masz rację! To istotny błąd w projekcie Rozporządzenia. I do zaskarżenia. Moim zdaniem jeśli żeglarza zwiększą do 14 lat, to powinno być 3 lata vacatio legis a w przypadku zwiększenia do 16 lat powinno być 5 lat vacatio legis na ten przepis. Przecież ileś tam dzieciaków cieszyło się, że na wiosnę zdadzą egzamin. A my tzn. uczestnicy konferencji zabieramy Im marzenie

Chyba Cię pogięło!?!? Twoim zdaniem uczestnicy konferencji pisali poszczególne paragrafy rozporządzenia?

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2013, o 20:23 

AIKI napisał(a):
Twoim zdaniem uczestnicy konferencji pisali poszczególne paragrafy rozporządzenia?

Na konferencji była dość powszechna zgoda na podniesienie wieku ż.j. z 12 do co najmniej 14 lat. Jedynym przeciwnikiem takiego rozwiązania był dyr. Cezary Grzanka.

No ale o szczegółach typu vacatio legis nie dyskutowaliśmy. Było tyle bardziej fundamentalnych spraw do omówienia.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2013, o 20:46 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
Kuracent napisał(a):
AIKI napisał(a):
Twoim zdaniem uczestnicy konferencji pisali poszczególne paragrafy rozporządzenia?

Na konferencji była dość powszechna zgoda na podniesienie wieku ż.j. z 12 do co najmniej 14 lat. Jedynym przeciwnikiem takiego rozwiązania był dyr. Cezary Grzanka.

No ale o szczegółach typu vacatio legis nie dyskutowaliśmy. Było tyle bardziej fundamentalnych spraw do omówienia.

Odpowiadasz nie na temat. Na konferencji nie uczestnicy społeczni byli decydentami w sprawie poszczególnych zapisów. I fakt, że uczestnicy w czymś się zgodzili (tu - 14 lat) nie oznacza dla tworzących rozporządzenie obligu.

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2013, o 23:55 

AIKI napisał(a):
Odpowiadasz nie na temat.

??

AIKI napisał(a):
Na konferencji nie uczestnicy społeczni byli decydentami w sprawie poszczególnych zapisów. I fakt, że uczestnicy w czymś się zgodzili (tu - 14 lat) nie oznacza dla tworzących rozporządzenie obligu.

Zgoda i dzięki za doprecyzowanie.

Choć pewnie nie tylko ja odczułem atmosferę taką, że jeśli w tak szerokim gronie różnych stron i stanowisk w tym szkół, osiągamy kompromis, wspólne zdanie, to pewnie będzie prawie 1:1 uwzględnione w Rozporządzeniu.

Wracając do wieku, to dyr. Cezary Grzanka argumentował, że jeśli od lat było 12 lat, to On nie widzi przeciwskazań i pytał nas, czy widzimy?
Po krótkiej dyskusji większość zgodziła się, że mało 12-13 latków wykorzysta patent do pływania na ciężkich 7,5m. łódkach i będzie faktycznym dowódcą. Stąd zgoda na 14 lat.

Natomiast nieliczne głosy były też za 15-16 lat.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 kwi 2013, o 10:18 

AIKI napisał(a):
No to czapa z kapustą będzie musiała poleżeć w szafie :lol: :lol: :lol:
BTW Po kiego Ci ten kapiszon? Chcesz wygryźć z Zawiasa (Borchardta, Pogorii itd) Zientarę?
Albo może Zbieraja?

To nie jest przedmiotem tej dyskusji. Tu mówimy o prawach nabytych i jak najłatwiejszym dostępie do żeglarstwa, jak największej liberalizacji, jak najprostszych sposobach zdobycia obowiązkowych patentów. Nie mówimy o tym, jak zliberalizować dobrowolne certyfikaty kompetencji np. RYA czy ISSA.

Zatem Twoje pytanie jest ciekawe ale OT.
Ponieważ jest ciekawe, dyskusję o tym proponuję prowadzić w innym wątku, np.:

viewtopic.php?f=72&t=14852

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 kwi 2013, o 12:00 

Podziękował : 127
Jeżeli ten projekt przejdzie, to w kwestii dalszej liberalizacji, za wyjątkiem zniesienia patentów, nie za wiele już będzie dało się zrobić. Te prawa nabyte o których tak głośno, zablokują w praktyce wprowadzenie jakichkolwiek restrykcji na akwen i wielkość jednostki w przyszłości.
Ciekawe zjawisko ... słychać tylko narzekania. A gdzie aplauz ? :roll:

Pozdrawiam,
Maciek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 kwi 2013, o 12:11 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
maciek.k napisał(a):
(..).
Ciekawe zjawisko ... słychać tylko narzekania. A gdzie aplauz ? :roll:

Pozdrawiam,
Maciek

poczytaj te kilka moich postów w wątku (wiem, trudno znaleźć...). Oni rozkładają kropki i przecinki na składowe, a ja raczej staram sie widzieć cały obraz.
I ten cały obraz mi sie podoba nawet bardzo :)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 kwi 2013, o 17:23 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 1
Chciałem podzielić się wyciekiem z Ministerstwa Sportu.
W związku z zamieszaniem jakie powstało po opublikowaniu ostatnich poprawek do rozporządzenie (sklejenie stj z jstm, zamiast jstm z kj), powstał projekt sklejenia (i decyzja w tej materii już zapadła) sklejenia stj z jstm i z kj.
Pozostałyby więc tylko dwa:
- śródlądowy – żeglarz jachtowy, i
- morski – sternik/kapitan jachtowy (nazwa do dopracowania).
Dyskusyjna jest tylko sprawa uprawnień.
Wersja 1 – wszyscy (stj, jstm, kj) dostają uprawnienia kj (niewielka różnica między nowym jstm a kj jest tak mała, że nie warto sobie zawracać nią głowy,
Wersja 2 - wszyscy (stj, jstm, kj) dostają uprawnienia jstm (kwestia praw nabytych nie jest zbyt istotna, ponieważ uprawnienia jstm pozwalają w praktyce prowadzić prawie wszystko, a jeżeli ktoś wykaże się, że jest właścicielem lub współwłaścicielem jachtu ponad 18m – na dzień 01.04.2013., otrzyma patent zawodowy.
Ja wolę wariant 1, ale każdy może sobie wybrać co woli.
I TRZYMAJCIE SIĘ CIEPŁA W TE MROŹNE ŚWIĘTA.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 103  Następna strona