Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 29 lis 2024, o 21:57

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 103  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 08:41 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
AIKI napisał(a):
Moniia napisał(a):
ostatnio jak sprawdzalam ŻADNE państwo europejskie nie było pod wroga okupacja ani w stanie wojny.

To zależy co zechcesz uznać za ostatnio... Wojna w Jugolstwie była nie tak dawno.

zwykle sprawdzam przed pisaniem postu. Chcesz mi powiedzieć, ze to stan trwający? :)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 08:45 

Podziękował : 24
Otrzymał podziękowań: 68
Uprawnienia żeglarskie: hmm, coś z morzem :)
AIKI napisał(a):
Poszkodowany przez to, że musi jeszcze popływać???? Osobliwe podejście...

A właśnie że tak. Nie każdy z tego forum pływa zawodowo po kilka miesięcy w roku. Jeżeli mi obecnie brakowało 100 godzin do KJ i miałem w związku z tym plany na przyszły rok dotyczące pływania duuużym jachtem, a tu raptem muszę znowu 600 godzin wystukać, to dla mnie to jest kolejne dwa lata na to żeby wypływać te godziny. Zrobię to na pewno z wielką przyjemnością, natomiast moje plany muszę zweryfikować-niestety.

Za ten post autor antelio otrzymał podziękowania - 2: Baker, Koma5
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 08:51 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
Moniia napisał(a):
AIKI napisał(a):
Moniia napisał(a):
ostatnio jak sprawdzalam ŻADNE państwo europejskie nie było pod wroga okupacja ani w stanie wojny.

To zależy co zechcesz uznać za ostatnio... Wojna w Jugolstwie była nie tak dawno.

zwykle sprawdzam przed pisaniem postu. Chcesz mi powiedzieć, ze to stan trwający? :)

No tak - zapętliłem się na "nie było" a piszesz rzeczywiście o dniu dzisiejszym (z grubsza) :)

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

antelio napisał(a):
AIKI napisał(a):

A właśnie że tak. Nie każdy z tego forum pływa zawodowo po kilka miesięcy w roku. Jeżeli mi obecnie brakowało 100 godzin do KJ i miałem w związku z tym plany na przyszły rok dotyczące pływania duuużym jachtem, a tu raptem muszę znowu 600 godzin wystukać, to dla mnie to jest kolejne dwa lata na to żeby wypływać te godziny. Zrobię to na pewno z wielką przyjemnością, natomiast moje plany muszę zweryfikować-niestety.

Myślę, że przypadki podobne Twojemu acz nie odosobnione, to nie są jednak masowe. A regulacje prawne pisze się "dla mas" :mrgreen:

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 08:56 

Podziękował : 351
Otrzymał podziękowań: 2445
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
antelio napisał(a):
muszę znowu 600 godzin wystukać

Nie ....
Sorka ale takie podejście jest naprawdę osobliwe...
Powiedz - Ty pływać chcesz czy MUSISZ (WYSTUKAĆ ileś tam godzin) ?
Bo ja np. chcę pływac i po prostu pływam.
Jakos chyba różne mamy podejście do tego żeglarstwa :D
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 08:56 

Podziękował : 28
Otrzymał podziękowań: 32
Uprawnienia żeglarskie: licencja na ciągnięcie narciarza wodnego
antelio napisał(a):
AIKI napisał(a):

Ale jeśli masz JSM to dalej obowiązuje Cię to samo 1200 godzin. Chyba, że miałeś Sternika Jachtowego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 08:57 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
waliant napisał(a):
Temat z 2 kwietnia - jestem jak najbardziej za! Pozostaje tylko żałować, że taka deregulacja nie pojawiła się w roku 8

To może warto o tym rozmawiac na forum, a nie poszkodowanych, którzy "muszą teraz żeglować"...

Za ten post autor Colonel otrzymał podziękowania - 2: Jaromir, Waldi_L_N
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 09:12 

JarekM napisał(a):
Ale jeśli masz JSM to dalej obowiązuje Cię to samo 1200 godzin.

Nie to samo. Według poprzedniego między JSM a KJ
"b)odbyła co najmniej sześć rejsów pełnomor-
skich, w czasie co najmniej 1 200 godzin żeglu-
gi, po uzyskaniu stopnia sternika jachtowego,....." czyli 600 godzin po JSM, a teraz 1200 godzin po JSM.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 09:19 

Podziękował : 1714
Otrzymał podziękowań: 4108
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Moniia napisał(a):
Tomku, nieprzestrzeganie prawa tylko dlatego, ze nam nie pasuje to prosta droga do anarchii. Jedyna sensowna droga to starać sie to prawo zmienić (prawnymi środkami, vide cała seria rozporządzeń i ustaw dotykajacych zeglarstwa) - ale póki ono obowiązuje, należy go przestrzegać.

To ja może poczekam na przykład z góry. Jak państwo, urzędnicy państwowi, najwyższe władze (także sejm i rząd), zaczną przestrzegać prawa a także konstytucji, to się zastanowię ;)
Na walkę o zmianę prawa zwykły człowiek nie ma szans, a już na pewno nie w wielu dziedzinach. Przykład walki o liberalizację żeglowania jest w tym najlepszy. A to tylko jeden, malutki wycinek, wcale nie dolegliwy dla większości.

Nie będę przestrzegał prawa, które jest zwyczajnie głupie, niespójne, kompletnie nieraz bezsensowne. Albo uchwalane pod konkretne korzyści konkretnych ludzi.
A co do anarchii - jedna osoba nazwie to tak, a druga obywatelskim nieposłuszeństwem.
Kto ma rację? A kto to wie. Granica jest zawsze cienka i śliska, i my akurat stoimy po jej dwóch różnych stronach ;)
Żeby nie bylo, to ja rozumiem (mam nadzieję) zagrożenia wynikające z mojego stanowiska.

Co do stanu wojny i podobnych. Jeżeli przyjmiemy, że u nas wolność zaczęła się w 89 roku, to ograniczenia dotyczące żeglowania (wynikające przecież z byłego, nie całkiem minionego ustroju) trwają już prawie ćwierć wieku.
Sporo czasu... Wiec argument o tym, że ustrój się zmienił, czy wojna zakończyła jakiś czas temu, jest słaby. Zwłaszcza w naszej sytuacji byłych demoludów.

Rozumiem Twoje stanowisko, ale uważam, że nie masz racji, w naszej, konkretnej sytuacji.
I tak chyba trzeba ten wątek zakończyć - mamy protokół rozbieżności i na tym się zatrzymajmy
Reprezentujesz piękną, idealistyczną postawę, która mnie, cynikowi, jest już obca :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 09:21 

Podziękował : 36
Otrzymał podziękowań: 193
Uprawnienia żeglarskie: j. st. m.
Dostałem ciekawe zapytanie od znajomego - chce on robić żeglarza jachtowego i jedna z firm, proponuje szkolenia od przyszłego tygodnia. Oficjalnie wisi informacja, że pod koniec kursu będzie egzamin. Tylko czy przypadkiem dopiero 14 dni bo wywieszeniu nowych przepisów nie można rozpocząć prowadzenia takich kursów? (czyli do uprawomocnienia się dokumentu?)

Piotr "Młody Zbieraj" Zbierajewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 09:24 

Podziękował : 562
Otrzymał podziękowań: 534
Uprawnienia żeglarskie: sernik morski gotowany
Nikt nie może zabronić prowadzenia nieobowiązkowych kursów. Egzamin to zupełnie inna sprawa.
Inna rzecz, która mnie zastanawia. Zezwolono kapitanom i morsom jachtowym korzystać z równorzędnych uprawnień motorowych. Jest to w rozporządzeniu, natomiast nie ma tego nigdzie na patentach. U nas w kraju O.K., ale jeżeli znajdzie się ktoś za granicą żądający dowodu na to "że mogie" to mam się powoływać na rozporządzenie Ministry?

Ostatnio edytowano 11 kwi 2013, o 09:33 przez Waldi_L_N, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 09:24 

Colonel napisał(a):
waliant napisał(a):
Temat z 2 kwietnia - jestem jak najbardziej za! Pozostaje tylko żałować, że taka deregulacja nie pojawiła się w roku 8

To może warto o tym rozmawiac na forum, a nie poszkodowanych, którzy "muszą teraz żeglować"...

Może i tak, zwłaszcza że to ukróci przypuszczenia, że cała ta liberalizacja to po to, żeby jakaś część żeglarzy uzyskała kapustę czy inne kwity, potrzebne do szpanowania i podreperowania swojego ego ;)

Tylko że... O czym tu dyskutować? Jestem za całkowitym uwolnieniem żeglarstwa na jachtach do 24 metrów długości. Ot i tyle :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 09:28 

Podziękował : 36
Otrzymał podziękowań: 193
Uprawnienia żeglarskie: j. st. m.
Waldi_L_N napisał(a):
Nikt nie może zabronić prowadzenia nieobowiązkowych kursów. Egzamin to zupełnie inna sprawa.

No to właśnie pewna firma być może specjalnie wprowadza w błąd ;). Choć podają cenę za szkolenie, egzamin i patent. Nie ma jasnej informacji, która by mówiła, że sam kurs kończy się egzaminem, ale powyższe informacje jasno to sugerują (bo inaczej po co je umieszczać?).

Piotr "Młody Zbieraj" Zbierajewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 09:29 

Podziękował : 1302
Otrzymał podziękowań: 4181
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Nie musza zeglowac, tylko chca zeglowac w szerszym zakresie, do ktorego dazyli i ktory im sie przesunal. Zawuazyc tez nalezy, ze osoby te nie podwazaja liberalizacji, tylko nie krzycza tylko o tym jak dobrze sie stalo, lecz pisza tez o niedoskonalosciach rozporzadzenia. Oczywistym jest, ze stalo sie bardzo dobrze i realne uprawnienia dla wielu wielu osob sie rozszerza z automatu, ale moga byc jednostki, ktore takie rozporzadzenie cofnelo na sciezce prowadzacej do nieograniczonego zeglarstwa. Cos za cos, mozna bylo zglaszac ten problem wczesniej i probowac uniknac takiej sytuacji - to oczywiste. Natomiast sugerowanie morsom, ze "musza" plywac jest niczym innym jak bawienie sie pieknymi haslami (oderwanymi od rzeczywistosci). Idac tym tropem mozna uzasadnic wydluzenie stazu na morsa 10 tys godzin i sie cieszyc, ze "przeciez bedziemy plywac dla przyjemnosci w tym czasie".
Zrozumcie Panowie, wylapujac niedorobki rozporzadzenia nikt nie podwaza ni nie krytkuje Waszego wkladu w ogromny liberalizacyjny postepjaki wlasnie sie na naszych oczach dzieje. Sa megaplusy i miniminusy i tyle. Gdyby minusow nie bylo - nastapilaby wolnosc absolutna. Nie bierzcie wiec urzedniczych minusow do siebie.

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowania - 2: Koma5, Waldi_L_N
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 09:32 

waliant napisał(a):

(...).
Kto ma rację? A kto to wie. Granica jest zawsze cienka i śliska, i my akurat stoimy po jej dwóch różnych stronach ;)
Żeby nie bylo, to ja rozumiem (mam nadzieję) zagrożenia wynikające z mojego stanowiska.
.
(...)
Rozumiem Twoje stanowisko, ale uważam, że nie masz racji, w naszej, konkretnej sytuacji.
I tak chyba trzeba ten wątek zakończyć - mamy protokół rozbieżności i na tym się zatrzymajmy
Reprezentujesz piękną, idealistyczną postawę, która mnie, cynikowi, jest już obca :)

Gdybym uważała, ze nie rozumiesz, nie tracilabym czasu na taka dyskusje..

Jest to zdecydowanie pewien idealizm, ale przynajmniej częściowo mam na niego wpływ i jest mi z tym dobrze :)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 09:56 

Podziękował : 261
Otrzymał podziękowań: 325
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
antelio napisał(a):
AIKI napisał(a):

No cóż, antello...
Rynek pracy się kurczy - liczba miejsc ograniczona ;)

Za wskazanie tego "przeszeregowania" jako minusa zmian dostało mi sie tutaj nawet personalnie, zatem klikam antello i plitkinowi za podobne zdanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 10:08 

koma5 napisał(a):
Za wskazanie tego "przeszeregowania" jako minusa zmian dostało mi sie tutaj nawet personalnie

To straszne!!! ;) Ale kto mieczem wojuje... :lol:

Tylko że... dostałaś personalnie (o ile dostałaś?!) głównie za coś innego, więc teraz nie rób z siebie męczenniczki.

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowanie od: Wojciech
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 10:18 

Na stronie MSiT pojawił się taki tekst:
http://www.msport.gov.pl/aktualnosci/ko ... yki-wodnej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 10:20 

waliant napisał(a):
koma5 napisał(a):
Za wskazanie tego "przeszeregowania" jako minusa zmian dostało mi sie tutaj nawet personalnie

To straszne!!! ;) Ale kto mieczem wojuje... :lol:

Tylko że... dostałaś personalnie (o ile dostałaś?!) głównie za coś innego, więc teraz nie rób z siebie męczenniczki.

Obraziłam Cię, waliant? Lub kogokolwiek?
A męczennicy nie robię - wiem, czym ryzykuję rozmawiając na forum, które odmawia mi prawa do posiadania własnego zdania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 10:25 

koma5 napisał(a):
No cóż, antello...
Rynek pracy się kurczy - liczba miejsc ograniczona ;)

Jakby chodziło o rynek pracy to może i bym na to inaczej patrzył. Ja należę do grupy która pływa rekreacyjnie dla przyjemności i jak miałem możliwość w przyszłym roku na urlop wyjechać gdzieś daleko i popływać za free na 100 stopówce to mi trochę żal.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 10:27 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
koma5 napisał(a):
Stara Zientara napisał(a):
koma5 napisał(a):
W grupie zwolennicy bezpatencia - w cichości własnej ambicji kolekcjonerzy kwitów. :mrgreen:
Zazdrościsz?

:lol:
Nie. Jako specjalista od "natury ludzkiej" stwierdzam fakt.

nie chwal się swoją "specjalnością" gdy się mylisz :mrgreen:

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 10:30 

Waldi_L_N napisał(a):

Z kuriozalnym twierdzeniem:
Pozbyliśmy się także kilku kuriozalnych rozwiązań systemowych. Między innymi, aby uzyskać patent motorowodnego sternika morskiego, uprawniający do prowadzenia jachtów motorowych po wodach morskich, od teraz wymagany będzie staż morski. Do tej pory można było uzyskać uprawnienia morskie, w ogóle po wodach morskich nie pływając!

Co ma wisieć, nie utonie - przenieśli to gdzie indziej :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 10:31 

Waldi_L_N napisał(a):

A w nim fraza:
...Dla osób poniżej 16 roku życia zlikwidowaliśmy także wymóg pływania pod nadzorem posiadacza patentu żeglarza jachtowego oraz sternika motorowodnego. W praktyce sprowadzało się to do fikcyjnej opieki, nie mającej odbicia w rzeczywistości.

Czytałem tekst z 5 kwietnia i ten zapis o nadzorze jeszcze w nim był - czyżby w wersji do podpisu usunęli?

AIKI

Ostatnio edytowano 11 kwi 2013, o 10:33 przez AIKI, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 10:33 

koma5 napisał(a):
Obraziłam Cię, waliant? Lub kogokolwiek?

Owszem, przemyśl to kiedyś...

koma5 napisał(a):
A męczennicy nie robię - wiem, czym ryzykuję rozmawiając na forum, które odmawia mi prawa do posiadania własnego zdania.

Jak to odmawia? Ty piszesz swoje, ja swoje i już*. Gdzie tu odmawianie prawa do własnego zdania? Coś mylisz...

*Różnica polega tylko na tym, że Ty starannie pomijasz pewne posty adwersarzy, te niewygodne. Ale spoko, nie Ty jedna, można się przyzwyczaić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 10:34 

koma5 napisał(a):
Co ma wisieć, nie utonie - przenieśli to gdzie indziej :lol:

Musze powiedzieć, ze wyznanie specjalisty/tki "od natury ludzkiej" mi się podobało - bo autor jest koronnym przykładem.

Przepisy dotyczące motorowodniactwa tworzyli głównie przedstawiciele zawiązków motorowodnych, tak jak ty zwolennicy pagonów, baretek i stopni jakże słusznie ustalających jakże słuszną hierarchię prędkości chodzenia po chodniku w zależności od liczby wychodzonych kilometrów.

Polecam

Obrazek

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Ostatnio edytowano 11 kwi 2013, o 10:37 przez AndRand, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 10:35 

koma5 napisał(a):

Tiaaa... Ziew... Uwielbiam ten refren...dyktatura i prześladowania normalnie.

Jako komentarz: Volenti non fit iniuria. Dość podstawowa zasada...

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 10:38 

Obrazek

Ci na zdjęciu to pewnie jakieś dodatki zdrowotne za noszenie na sobie żelastwa dostają...
BTW A co ma zrobić osobnik jeszcze bardziej zasłużony (czyli mający jeszcze więcej odznaczeń) jak mu miejsca na piersi zabraknie? Doczepia poły od płaszcza? :lol:

AIKI

Ostatnio edytowano 11 kwi 2013, o 10:39 przez AIKI, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 10:39 

AndRand napisał(a):
nie chwal się swoją "specjalnością" gdy się mylisz :mrgreen:

Nie chwalę się - każdy jakąś specjalność zwykle ma.
Ale nie będę Ci wyjaśniac problematyki dążenia człowieka do możliwie wysokiej samooceny, jako gwarancji dobrego samopoczucia. Posiadanie kwitów, pozwoleń, licencji...taką samoocenę podnosi, czy tego chcesz czy nie. Taka jest po prostu natura człowieka.
Gdyby tak nie było, skąd wzięłoby się przeszło 80 stron rozmowy o tym?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 10:40 

AIKI napisał(a):
Czytałem tekst z 5 kwietnia i ten zapis o nadzorze jeszcze w nim był - czyżby w wersji do podpisu usunęli?

Czytam i nie widzę nic o nadzorze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 10:41 

koma5 napisał(a):
Gdyby tak nie było, skąd wzięłoby się przeszło 80 stron rozmowy o tym?

Bo rozmowa jest o tym, zeby kwitów, pozwoleń, licencji nie było...

Co na to nasza specjalistka?

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 10:44 

AndRand napisał(a):
Co na to nasza specjalistka?

Specjalistce się kurczy.
Rynek się kurczy.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 103  Następna strona