Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 29 lis 2024, o 17:43

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 103  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 11:05 

Podziękował : 69
Otrzymał podziękowań: 31
Uprawnienia żeglarskie: s.j.
Carlo napisał(a):
Zgadza się?

Zgadza się. Przynajmniej do czasu, kiedy nie chcesz robić kapitana. Bo potem się okaże, że mając powiedzmy 400h jako sternik przed wygaśnięciem rozporządzenia, musisz zrobić od nowa 1200 na kapitana, czyli w sumie 1600. A wcześniej wystarczyło 1200 od sternika. Zagadnienie może i niezbyt praktyczne, ale na pewno istniejące. Czyli jednak spora część tych, co ma sternika, też coś na tym straci, nie? I na pewno części to przeszkadza. Ale wydaje mi się, że zysk w postaci dostępu do żeglarstwa bez bariery 12m jest dużo większy biorąc pod uwagę liczbę osób, która na tym skorzysta.
Co nie zmienia faktu, ze zapewne jeszcze lepiej dla większości byłoby, gdyby połączyć obie nasze opcje- czyli byłby Jachtowy Sternik Morski, chociażby z uprawnieniami do 200nm, byleby się nazwa stopnia zgadzała w KB. A dotychczasowi sternicy morscy mogliby wymienić patent na kapitana. Problem w tym, że rozporządzenie zakłada co innego. A teraz tak naprawdę toczymy dyskusję "o przekonanie" nad czymś, co już zostało ustalone zastanawiając się, która z gorszych opcji jest lepsza :lol:

pozdrawiam, Konrad

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 11:06 

Podziękował : 261
Otrzymał podziękowań: 325
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
JarekM napisał(a):
Zapis o 1200h po sjm pojawił się chyba na początku marca 2013 jeśli nie wcześniej. Czytałem większość pism i śledziłem pracę nad projektami. W tym czasie nie słyszałem, aby był problem z godzinami na kojota.

Ale nam chodzi o tych "starych" morsów, którzy już byli w trakcie realizacji stażu - a nie tych, którzy dopiero procedurę rozpoczną, otrzymując morsa z wymiany patentów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 11:08 

koma5 napisał(a):
Sternik (każdy - czy widział morze czy tez nie) otrzymał awansem morsa, a więc nowe uprawnienia.
Chcesz drugiego bonusa?? :lol:

Nadal nie rozumiem. Jakim cudem ma "niekoniecznie" stracić godziny sternik, który ma już część z nich wypływane? Bo przecież w swoim poście zacytowałeś fragment mojej wypowiedzi, w której jasno mówiłem, że chodzi o tych z wypływaną pewną ilością godzin. I nadal czekam na wyjaśnienie, jak ma te godziny zachować po wymianie na morsa, bo z Twojego posta wynikało, że w przeciwieństwie do morsa ma taką możliwość. Nie trzymaj tego w tajemnicy, podziel się tą wiedzą ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 11:10 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Helmsman napisał(a):
Czyli jednak spora część tych, co ma sternika, też coś na tym straci, nie? I na pewno części to przeszkadza. Ale wydaje mi się, że zysk w postaci dostępu do żeglarstwa bez bariery 12m jest dużo większy biorąc pod uwagę liczbę osób, która na tym skorzysta.

Ano właśnie tutaj jest przynajmniej coś za coś. W przypadku morsa jest jakby inaczej.

Wiesz, niektórzy są zadowoleni z siebie, że mamy ekstra nowe rozporządzenie, ale nie oznacza to że nie ma co rozmawiać o niedoskonałościach tego rozporządzenia bo
primo: rozporządzenie minister może zawsze zmienić,
secundo: prędzej czy później będzie nowe.

Ale wiem najlepiej powiedzieć jest super i być z siebie dumnym. K.J stracić nic nie może, st.j znacznie więcej zyskuje niż traci, ż.j. tylko zyskuje, jak porównasz ilość j.st.m i pozostałych to wszystko jest jasne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 11:10 

Helmsman napisał(a):
A dotychczasowi sternicy morscy mogliby wymienić patent na kapitana. Problem w tym, że rozporządzenie zakłada co innego.

Ale przecież taka propozycja była i została usunięta - o tym też rozmawiamy:)

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Helmsman napisał(a):
I nadal czekam na wyjaśnienie, jak ma te godziny zachować po wymianie na morsa, bo z Twojego posta wynikało, że w przeciwieństwie do morsa ma taką możliwość. Nie trzymaj tego w tajemnicy, podziel się tą wiedzą ;)

Nie napisałam, że godziny zachowa - słowo" niekoniecznie" odnosi sie do tego, że sj cos straci.

Helmsman, jesteś sj, tak?
Teraz będziesz morsem, tak?
Poszedłeś do przodu? Tak!
Dostałeś nowe uprawnienia awansem
Ty teraz dopiero zaczniesz - jesli będziesz chciał - staż na kapitana.
Morsom natomiast zrobiony zgodnie z poprzednim rozporządzeniem staz zlikwidowano w czasie jego realizacji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 11:18 

Carlo napisał(a):
Wiesz, niektórzy są zadowoleni z siebie, że mamy ekstra nowe rozporządzenie, ale nie oznacza to że nie ma co rozmawiać o niedoskonałościach tego rozporządzenia bo

Nie mówię, że nie ma o czym rozmawiać i że wszystko jest ekstra. Jak na nasze realia byłoby zdecydowanie byłoby naprawdę fajnie, gdyby nie ten właśnie okres przejściowy, kiedy nowe patenty i wymogi będą się mieszały ze starymi i utrudniały życie. Jedyne co mam na myśli to, że mam wrażenie że dla większej ilości osób to rozporządzenie będzie bardziej korzystne niż poprzednie obowiązujące, czy też projekt uwzględniający SJ a nie JSM. Co nie zmienia faktu, że skasowanie części osób co najmniej 600h jest istotnym problemem i niedociągnięciem.

Pozdrawiam, Konrad

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 11:19 

Podziękował : 28
Otrzymał podziękowań: 32
Uprawnienia żeglarskie: licencja na ciągnięcie narciarza wodnego
Carlo napisał(a):
Ale wiem najlepiej powiedzieć jest super i być z siebie dumnym. K.J stracić nic nie może, st.j znacznie więcej zyskuje niż traci, ż.j. tylko zyskuje, jak porównasz ilość j.st.m i pozostałych to wszystko jest jasne.

A to inna dyskusja. Według mnie powinno się wprowadzić taki zapis jak był w jakimś wcześniejszym projekcie który mówił że stary sj moze zmienić na sjm po 100h wypływanych.

Gdyby dało się dorobić taki zapis w stylu "stary sjm + 600h = nowy kojot"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 11:21 

koma5 napisał(a):
Ty teraz dopiero zaczniesz - jesli będziesz chciał - staż na kapitana.
Morsom natomiast zrobiony zgodnie z poprzednim rozporządzeniem staz zlikwidowano w czasie jego realizacji.

Staż zlikwidowany w w trakcie jego realizacji. Czyli według Twoich kryteriów dopiero ten po uzyskaniu morsa. Gdzie w rozporządzeniu widzisz taki zapis, że ten staż jako mors przepada? Bo jedyne co ja widzę to to, że staż uzyskany jako sternik, przed zrobieniem morsa, nie będzie się wliczał. Czyli sytuacja JSM i SJ jest pod tym względem taka sama.
A jeśli chciałbym robić kapitana to co z moim stażem po sterniku? i tak będę musiał na kapitana robić całe 1200 godzin od nowa. Nie czuję się tym specjalnie pokrzywdzony, ale takie są fakty. Więc nie mów, że tak nie jest. Chodzi tylko o to, o czym pisał Carlo- bilans strat i korzyści, który jest zdecydowanie krzywdzący dla morsa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 11:34 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
koma5 napisał(a):

No i co? Ja tak właśnie mam i nie odczuwam z tego powodu dyskomfortu...

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 11:35 

AIKI napisał(a):
No i co? Ja tak włśnie mam i nie odczuwam z tego powodu dyskomfortu...

No i co? Ktoś inny może odczuwać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 11:41 

Podziękował : 10
Otrzymał podziękowań: 11
Uprawnienia żeglarskie: Bałtyckie+ ;-)
Jeśli dobrze rozumiem, dyskusja dotyczy godzin, które dawniejszy j.s.m. mógł sobie zaliczyć podwójnie? Raz godziny po uzyskaniu s.j. liczone do j.s.m, a drugi raz TE SAME godziny po uzyskaniu s.j. + dodatkowe wymagane na k.j. Czyli chodzi o podwójne policzenie stażu do dwóch kolejnych stopni. Moim skromnym zdaniem, takie właśnie prawo było mocno "ułomne".
A poza tym, mam pytanie do tych którzy wypowiadają się najgłośniej o "pokrzywdzeniu" morsów. Co tak naprawdę, wymiernie tracicie nie mając k.j? Poza oczywiście "prestiżem kapusty".

Nigdy nie przegrywać oznacza nigdy nie walczyć.

Za ten post autor krzysdl otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 11:42 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
Carlo napisał(a):
AIKI napisał(a):
No i co? Ja tak włśnie mam i nie odczuwam z tego powodu dyskomfortu...

No i co? Ktoś inny może odczuwać.

Aye, aye Sir - pozostaje mu zatem tylko Ściana Płaczu bo na szybką nowelizację raczej bym nie liczył

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 11:47 

krzysdl napisał(a):
. Czyli chodzi o podwójne policzenie stażu do dwóch kolejnych stopni.

Czyli nie chodzi o podwójne liczenie stażu. Przeczytaj poprzednie rozporządzenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 11:49 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
A ja mam pytanie o czym dyskutujemy?
Czy ktos widzial PODPISANE rozporządzenie?
Okolo poniedzialku, wtorku będzie Dziennik Ustaw i wtedy dyskusja bezie miala sens.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 11:49 

krzysdl napisał(a):
A poza tym, mam pytanie do tych którzy wypowiadają się najgłośniej o "pokrzywdzeniu" morsów. Co tak naprawdę, wymiernie tracicie nie mając k.j? Poza oczywiście "prestiżem kapusty".

Każdy indywidualnie, jeden poczucie uwolnienia spod kolejnych wymysłów dot. stopni, inni poczucie prestiżu, jeszcze inni możliwość prowadzenia jachtów 18+..... czy to tak na prawdę ma znaczenie? Tracą i już.

Colonel napisał(a):
A ja mam pytanie o czym dyskutujemy?
Czy ktos widzial PODPISANE rozporządzenie?
Okolo poniedzialku, wtorku będzie Dziennik Ustaw i wtedy dyskusja bezie miala sens.

No właśnie tu jest clue.

Jak urzędnicy czytają to forum, a za pewne czytają, może jeszcze coś z tym fantem zrobią. Nie będziemy dyskutować, "siądziemy i będziemy z siebie dumni" (jedni bardziej inni mniej) to na pewno nic nie zmienią, bo przecież wszyscy są szczęśliwi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 12:03 

Carlo napisał(a):
Czyli nie chodzi o podwójne liczenie stażu. Przeczytaj poprzednie rozporządzenie.

odbycie co najmniej sześciu rejsów pełnomorskich po uzyskaniu stopnia sternika jachtowego, o łącznym czasie co najmniej 1200 godzin żeglugi, w tym co najmniej 400 godzin samodzielnego prowadzenia statku (jachtu) o długości całkowitej od 10 do 18 m po uzyskaniu stopnia jachtowego sternika morskiego, oraz jednego rejsu powyżej 100 godzin żeglugi na statku o długości całkowitej powyżej 20 m,

W/g mnie z tekstu wynika, że godziny na k.j. były liczone od uzyskania s.j. + konieczne po uzyskaniu j.s.m. Przecież obecny j.s.m. godziny wypływane po uzyskaniu tego patentu ma nadal.
Carlo napisał(a):
Każdy indywidualnie, jeden poczucie uwolnienia spod kolejnych wymysłów dot. stopni, inni poczucie prestiżu, jeszcze inni możliwość prowadzenia jachtów 18+..... czy to tak na prawdę ma znaczenie? Tracą i już.

Już było w tym wątku. Jeśli chodzi o czartery nie tracą nic, bo nawet k.j. z nowego rozporządzenia nikt "Zawiasa" na słowo honoru nie da. To co zostaje to osławione "parcie na kapustę"? A może dawnych morsów tak bardzo boli to zrównanie z plebsem s.jotów?
Przykład z życia: Mój całkiem niezły znajomy, który po zrobieniu sternika popłynął w kilku rejsach w charakterze pasażera na większym jachcie dostał j.s.m. Czy naprawdę takie pływanie miałoby mu się liczyć do kapiszona?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 12:07 

Helmsman napisał(a):
Czyli według Twoich kryteriów dopiero ten po uzyskaniu morsa.

Helmsman, jakich znowu moich kryteriów...?
Nigdzie tego nie napisałam.

Staz sternika - ewenentualnie zrobiony na morsa - został "wzbogacony" wieloma godzinami gratis! Mało???
Sternik może czuć się pokrzywdzony podobnie jak mors??

OK, chyba dosyc...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 12:13 

krzysdl napisał(a):
W/g mnie z tekstu wynika, że godziny na k.j. były liczone od uzyskania s.j. + konieczne po uzyskaniu j.s.m.

A co to ma wspólnego z
krzysdl napisał(a):
podwójne policzenie stażu

krzysdl napisał(a):
Przecież obecny j.s.m. godziny wypływane po uzyskaniu tego patentu ma nadal.

No i? A o tym rozmawiamy?

krzysdl napisał(a):
eśli chodzi o czartery nie tracą nic, bo nawet k.j. z nowego rozporządzenia nikt "Zawiasa" na słowo honoru nie da. To co zostaje to osławione "parcie na kapustę"? A może dawnych morsów tak bardzo boli to zrównanie z plebsem s.jotów?

Ale motywacja osób, które wcześniej mogły a teraz nie, to ani Twój biznes ani Twoje zmartwienie. Miał liczone, nie ma. Tyle.

krzysdl napisał(a):
Mój całkiem niezły znajomy, który po zrobieniu sternika popłynął w kilku rejsach w charakterze pasażera na większym jachcie dostał j.s.m. Czy naprawdę takie pływanie miałoby mu się liczyć do kapiszona?

A czy był lub ktoś proponuje żeby było?

Zdaje się zupełnie nie jesteś zorientowany o czym się tu rozmawia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 12:18 

koma5 napisał(a):
Sternik może czuć się pokrzywdzony podobnie jak mors??
Jeśli jego celem jest prowadzenie jachtów powyżej 18m i tylko to go interesuje, a nie Jotki itp., na których pływa z przymusu, a wypływał już znaczącą część stażu na morsa, to owszem, może czuć się pokrzywdzowy, bo na kapitana jego staż zostanie wyzerowany. Tak samo mors w tej sytuacji. Co nie zmienia faktu, że zdecydowana większość sterników będzie zadowolona z tych zmian, tak samo znaczącej części morsów nie zrobią te zmiany różnicy, przynajmniej z praktycznego punktu widzenia, bo nie dyskutujemy tu o prestiżu. A Ty próbujesz cały czas wmówić, że staż do kapitana zostanie "skasowany" tylko morsom. A skasowany zostanie tylko ten staż który nabyli jako... sternicy jachtowi. Poczytaj ostatnie posty Carla, on z merytorycznej strony dość dobrze omówił zagadnienie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 12:20 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Helmsman napisał(a):
Carlo napisał(a):
Zgadza się?

Zgadza się. Przynajmniej do czasu, kiedy nie chcesz robić kapitana. Bo potem się okaże, że mając powiedzmy 400h jako sternik przed wygaśnięciem rozporządzenia, musisz zrobić od nowa 1200 na kapitana, czyli w sumie 1600. A wcześniej wystarczyło 1200 od sternika.

A czy przypadkiem nie wystarczy nie wymieniać patentu na nowy?

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 12:24 

AndRand napisał(a):
Helmsman napisał(a):
Carlo napisał(a):
Zgadza się?

Zgadza się. Przynajmniej do czasu, kiedy nie chcesz robić kapitana. Bo potem się okaże, że mając powiedzmy 400h jako sternik przed wygaśnięciem rozporządzenia, musisz zrobić od nowa 1200 na kapitana, czyli w sumie 1600. A wcześniej wystarczyło 1200 od sternika.

A czy przypadkiem nie wystarczy nie wymieniać patentu na nowy?

I co dalej? będą Ci się liczyły te godziny przed wymianą patentu? Wiem, że cały problem stażu SJ na KJ jest raczej abstrakcyjny. Ale chodzi o pokazanie, że z czysto formalnej strony sternik może stracić tyle samo, a w niektórych przypadkach (jeśli się nie zweryfikował i pływał więcej niż 600h) nawet więcej niż mors. Oczywiście nie sądzę, żeby było wielu tych, co się tym zmartwią, jednak taka możliwość istnieje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 12:29 

Carlo napisał(a):
krzysdl napisał(a):
Mój całkiem niezły znajomy, który po zrobieniu sternika popłynął w kilku rejsach w charakterze pasażera na większym jachcie dostał j.s.m. Czy naprawdę takie pływanie miałoby mu się liczyć do kapiszona?

A czy był lub ktoś proponuje żeby było?

Był liczony w poprzednim rozporządzeniu na które się powołałeś.

Carlo napisał(a):
Ale motywacja osób, które wcześniej mogły a teraz nie, to ani Twój biznes ani Twoje zmartwienie. Miał liczone, nie ma. Tyle.

To co wypływał po uzyskaniu j.s.m Ma liczone nadal. Ale masz rację, nie mój biznes i nie moje zmartwienie.
Carlo napisał(a):
Zdaje się zupełnie nie jesteś zorientowany o czym się tu rozmawia.

Masz znów rację. Właśnie dlatego zadałem obydwa pytania, żeby zorientować się o co to całe bicie piany. Z resztą mocno spóźnione.
Nie dogadamy się. Dla mnie patent jest niewygodną i wymuszoną furtką do robienia tego co lubię. Dla Ciebie najwyraźniej kolejnym szczebelkiem na który trzeba się mozolnie wspinać. Ja lubię żeglować, inni najwyraźniej zdobywać stopnie. I jak napisałeś nie mój biznes co kto lubi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 12:46 

Helmsman napisał(a):
Carlo, czy czasem nie zapomniałeś o istnieniu czegoś takiego jak KB? Jak myślisz, ile czasu minie, zanim wszystkie KB zostaną wymienione na nowe? Przy nazwie stopnia "Sternik Jachtowy" jeszcze przez dłuższy czas 18 m wpisane w patent nie dawałoby praktycznie NIC. W wielu miejscach i tak Ci dadzą jacht powyżej 12m na starego sternika. A w Polsce i tak by nie dali na nowego. Bo wpis "do 18 m" w patencie to jedno, a KB takiego jachtu, z wpisanym JSM to zupełnie inna sprawa.

"Dotychczas wydane patenty zachowują swoją ważność w zakresie potwierdzanych nimi uprawnień"
Więc w czym widzisz problem? - jeśli w KB jest JSM to wystarczy, że sobie starego SJ zamienisz na nowego. Wpis określa poziom uprawnień, a nie nazwę.

pytanie do Carlo - czy JSM w rozporządzeniu o wymogach do KJ to nowy JSM czy każdy JSM?

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 13:07 

krzysdl napisał(a):
Dla Ciebie najwyraźniej kolejnym szczebelkiem na który trzeba się mozolnie wspinać. Ja lubię żeglować, inni najwyraźniej zdobywać stopnie. I jak napisałeś nie mój biznes co kto lubi.

Znowu ta sama argumentacja, ad personam z kapustą. Dość żenujące. Znajdź jakiś merytoryczny argument.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 13:15 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 389
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Nie rozumiem o co się spieracie? O to, że minister nie może odwołać się do nieistniejącego stopnia. Zresztą to byłby dopiero babol gdyby zamiast jsm napisano od chwili uzyskania patentu sternika jachtowego. Wtedy nikt nowy nie dostał by kapitana :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 13:20 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 7
Uprawnienia żeglarskie: Kpt. J.
W ramach rozrywki mam nową propozycję na rozporządzenie zabawa przed weekandowa. Wychodzę od pytania do czego służą państwowe patenty? Znajduję tylko jedną odpowiedź dla zabezpieczenia (przynajmniej poczucia) bezpieczeństwa załóg i armatorów bo przecież nie dla zabezpieczenia opatentowanych bo i po co! To ja w takim razie proponuję co następuje:

I. Ustala się następujące patenty:
1. Żeglarz jachtowy
a. Uprawnienia: prowadzenie jachtów do 15m długości po wodach śródlądowych i w porze dziennej w zakresie widzialności lądu lub w zatokach
b. Wymagania:
i. 14 lat
ii. Egzamin praktyczny i teoretyczny z podstaw żeglarstwa i udzielania I pomocy
2. Sternik Jachtowy
a. Uprawnienia prowadzenie jachtów do 15m długości po wodach śródlądowych i morskich
b. Wymagania:
i. 18 lat
ii. Posiada patent ŻJ
iii. Odbył praktykę morską co najmniej 300h
iv. Zdał teoretyczny egzamin z zakresu nawigacji, locji, meteorologii, prawa drogi i przepisów, podstaw komunikacji i ratownictwa morskiego
v. Zdobył świadectwo SRC
vi. Następnie odbył oficerską praktykę morską (samodzielnego prowadzenia wachty nawigacyjnej) w ciągu min 300h (min 2 rejsy) i otrzymał wpis od ostatniego kapitana potwierdzający iż kolega / koleżanka jest gotowy do samodzielnego prowadzenia jachtu

3. Sternik Morski
a. Uprawnienia: prowadzenie jachtów do 24m po wodach śródlądowych i morskich
b. Wymagania:
i. 18 lat
ii. Posiada Patent Sternika Jachtowego
iii. Odbył praktykę morską co najmniej 400h (min 2 rejsy) samodzielnego prowadzenia jachtu o LOA do 15m i 200h praktykę oficerską na jachcie powyżej 15m i otrzymał wpis od ostatniego kapitana potwierdzający iż kolega / koleżanka jest gotowy do samodzielnego prowadzenia dużego jachtu
4. Kapitan Jachtowy
a. Uprawnienia: prowadzenie jachtów po wodach śródlądowych i morskich
b. Wymagania:
i. 21lat
ii. Posiada patent Sternika Morskiego
iii. Ukończył podstawowe kursy STCW (ITR, med. Care, safety)
iv. Odbył w ciągu życia praktykę morską nie mniejszą niż 2400h w tym co najmniej 600h (min 3 rejsy) samodzielnego prowadzenia jachtów LOA powyżej 15m i 400h (min 2 rejsy) praktyki oficerskiej na żaglowcu LOA 24m i więcej i otrzymał wpis od ostatniego kapitana potwierdzający iż kolega / koleżanka jest gotowy do samodzielnego prowadzenia żaglowca.
5. Żeglarz deklaratywny
a. Uprawnienia: prowadzenie jachtów do 24m po wodach śródlądowych i morskich pod warunkiem otrzymania pisemnego oświadczenia armatora i każdego członka załogi następującej treści: „Zdaje sobie sprawę iż kolega…. nie posiada dokumentalnie potwierdzonych kompetencji żeglarskich jednakże znając jego umiejętności dobrowolnie w pełni świadomie rozumiejąc zagrożenie powierzam swoją osobę jego kierownictwu na morzu w rejsie…..od. do…(wskazanie nie obowiązkowe) podpis.
b. Wymagania:
i. Wniosek od zainteresowanego
II. patenty uzyskane na podstawie poprzednich rozporządzeń można wymienić zachowują swoją ważność i można je wymienić na nowe wg schematu:
• Żeglarz jachtowy na Żeglarz jachtowy
• Sternik jachtowy na Sternik jachtowy po wykazaniu się doświadczeniem wymaganym w pkt 2 lub na żeglarz jachtowy
• Sternik morski na Sternik morski po wykazaniu się doświadczeniem z pkt 3 lub na sternik jachtowy
• Kapitan Jachtowy – na Kapitan jachtowy po spełnieniu warunkach opisanych w pkt 4 lub na Sternik Morski

Uzasadnienie:
Projekt wypełnia koniczność delegacji wykazując z jeden strony potrzebę liberalizacji żeglarstwa (patent 5 żeglarz deklaratywny) jednocześnie powodując że osoby chętne zdobędą rzeczywiste minimum kompetencji i certyfikat wydany przez Państwo będzie cokolwiek oznaczał. Patent 5 jest rozwiązaniem umożliwiającym nienowelizowanie ustawy o sporcie, oddającym pełnie swobody żeglarskiej w ręce obywateli ale zapewniający w okresie przejściowym (deklaracje) chwilę refleksji dla stron zainteresowanych. Pozostałe patenty docelową mogą kiedyś (gdy znormalniejemy) przejść pod kuratelę nowego związku żeglarskiego a póki uczymy się demokracji być pod osłoną państwa.
Pozdrawiam co o tym myślicie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 13:22 

Podziękował : 28
Otrzymał podziękowań: 32
Uprawnienia żeglarskie: licencja na ciągnięcie narciarza wodnego
stoik_dn napisał(a):

Oj nie prowokuj. :)
Chcesz zapewnić temat na kolejne 90 stron wątku?

Poza tym to jest mocny OffffffTopic.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 13:29 

Proponuję zmienić nazwę stopnia na deklaratywny sternik morski, oraz wprowadzić dodatkowo stopień deklaratywny kapitan jachtowy w wypadku złożenia przez załogę zobowiązania do tytułowania prowadzącego "Panem Kapitanem" podczas trwania rejsu jak również 3 lata po jego zakończeniu. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 13:38 

Podziękował : 562
Otrzymał podziękowań: 534
Uprawnienia żeglarskie: sernik morski gotowany
stoik_dn napisał(a):
W ramach rozrywki mam nową propozycję na rozporządzenie zabawa przed weekandowa.

Ten wątek to nie rozrywka. I co gorsza coraz bardziej rozmieniamy się na drobne. Ze wstydem muszę przyznać, ze mimo starań sam zapędziłem się w "bicie piany".
1. Uważam, ze to naprawdę dobry projekt.
2. Zyskałem na likwidacji s.j. (czyli mam w tym własny interes i nie jestem bezstronny).
3. Tak, starym j.s.m zabrali jakąś ilość wypływanych godzin. Może jeszcze uda się im to jakoś odzyskać. Jak nie to trudno.
4. Powinniśmy podzękować naszym Kolegom z forum, którzy brali udział w pracach nad projektem, bo odwalili "kawał dobrej roboty".
5. Wątki poboczne jak nieśmiało zasugerował Colonel powinny zostać wydzielone (światła, stracone godziny i szanse, nieposłuszni obywatele...)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 13:43 

stoik_dn napisał(a):

Mi pasuje - podział na ludzi z polskich związków i normalna reszta świata :lol:

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 103  Następna strona