Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 29 lis 2024, o 17:36

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 103  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 19:25 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
panwac napisał(a):
AndRand napisał(a):
btw. 100ft to jednostka konwencyjna (SOLAS) - wymaga zawodowej załogi.

O ile tak jest zarejestrowana. Przykład z własnego podwórka: ZAWISZA CZARNY, który nie jest konwencyjny (ale też nie jest jachtem prywatnym, albo czarterowym wynajmowanym bez załogi ;) ).

Ale załogę zawodową ma - jakieś minimum przynajmniej. A i tak pierwszy lepszy kapiszon (choćby i z dodatkowymi kwitami wszelakimi) go od reki nie dostanie.

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 19:30 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
antelio napisał(a):
Colonel napisał(a):
antelio napisał(a):
na 100 stopowym jachcie.

!00 stopowym? Możesz powiedzieć jaki to jacht?

Nie o tym jest ten post.

Więc zarzucę Ci kłamstwo,bo jeśli to jacht pod banderą Bahamów na przykład, to rozporządzenie do Twoich wakacji nie ma nic.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 19:39 

Podziękował : 1875
Otrzymał podziękowań: 2418
Uprawnienia żeglarskie: -
Colonel napisał(a):
Więc zarzucę Ci kłamstwo,bo jeśli to jacht pod banderą Bahamów na przykład, to rozporządzenie do Twoich wakacji nie ma nic.
Sorry że wtrącę: to na Bahamach nie zapytają o patent?
Czemu to w Anglii ludzie robią Yachtmastera? Przecież nie muszą.
I to nawet stażem trzeba się wykazać... :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 19:40 

RyśM napisał(a):
Powiedzmy macie jacht, weźmy większy czy kosztowny, stoi. Udostępnicie teraz sternikowi jeśli go nie znacie? Pomyślcie chwilę po co komu patent.

A teraz, na kwit z poprzedniego rozporządzenia (lipcowy j.st.m. do 18 m i 200 mil od brzegu) udostępnisz (swój hipotetyczny "większy czy kosztowny") komuś, o kim wiesz tylko to co na kwicie?

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

RyśM napisał(a):
Colonel napisał(a):

A sprawdzałeś jaki procent robi w stosunku do ogólnej ilości żeglujących?

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 19:44 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
RyśM napisał(a):
Colonel napisał(a):

Bo chcemy? Tylko jedna taka uwaga - NIE MUSIMY.

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 19:48 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
RyśM napisał(a):

O patent nie bo nie jest wymagany.
Więc jak ktoś chce pływać na swojej lub dać znajomemu do popływania to nie musi wymagać.
Cytuj:

30 dni.

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 19:50 

30 czego? Chyba pogięło kogoś...

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 19:50 

AndRand napisał(a):
]
(..)
30 dni.

Nieprawda

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 19:54 

Zależy na który stopień, odpowiednik naszego Kapitana to YM Ocean, trzeba też mieć poprzedni stopień... A mnie w UK zapytano jaki mam patent :mrgreen: Ubezpieczyciel.

Oczywiście że nie ma przymusu.
Teraz na naszego Kapitana też nie ma, prawdą jest że mors daje wszystko - i bardzo słusznie.
Może zatem zbliżymy się do systemu normalnego a patent będzie świadczył o doświadczeniu posiadacza, co? ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 19:59 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
AIKI napisał(a):
kwit z poprzedniego rozporządzenia (lipcowy j.st.m. do 18 m i 200 mil od brzegu)

18 m się zgadza, 200 mil nie. Jest bez ograniczeń.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 19:59 

RyśM napisał(a):
Zależy na który stopień, odpowiednik naszego Kapitana to YM Ocean, trzeba też mieć poprzedni stopień... A mnie w UK zapytano jaki mam patent :mrgreen:

30 dni na Yachtmaster Coastal http://www.rya.org.uk/coursestraining/e ... ipper.aspx
Tylko że Yachtmaster (nawet Coastal) to jest stopień zawodowy a nie rekreacyjny.
You can then work on commercial vessels up to 24m in length, operating in category 3, 4, 5 and 6 waters - that is up to 20 miles from a nominated departure point in fine weather and daylight.

Żeby pływać taką jednostką patent nie jest wymagany. Certyfikaty do niczego nie uprawniają - one zaświadczają o posiadanych umiejętnościach. To jest decyzja czarterodawcy jakiego certyfikatu wymaga.

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Ostatnio edytowano 12 kwi 2013, o 20:14 przez AndRand, łącznie edytowano 4 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 20:00 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
No to po kolei.

panwac napisał(a):
Chyba nie, Carlo.

Nie wiem, czy to coś da, ale przykład:
W dzień poprzedzający podpis albo w dniu podpisania dokumentu dzwoniłem do ministerstwa (pisałem o tym na forum).

Fajnie, że podałeś przykład. A jakiś przykład, jakie zmiany nastąpiły na etapie konsultacji międzyresortowych na skutek wniesionych uwag pisemnych strony społecznej?

Ale ok. Przyjmijmy że te uwagi by uwzględniono.

No to. Jak przypuszczam, choć mogę się mylić, niektórzy byli przekonani, że mieli swoją reprezentację podczas konsultacji społecznych i liczyli na wystąpienie również w ich interesach. Teraz już będą wiedzieć, że muszą się sami reprezentować.Być może. Niektórzy w ogóle nie znają tematu bo to forum to nie wszyscy żeglarze. Wiem ich wina że się nie interesują i nie mają swojej reprezentacji.

panwac napisał(a):
nie komplikować prawa, nie dzielić włosa na czworo dla być może marginalnego problemu (o ile taki jest), podpisać tak jak jest i empirycznie sprawdzić, czy rozporządzenie spełnia zadanie, a jak nie, to znowelizować...

No cóż, tyś to uczynił ;)

AIKI napisał(a):
Colonel napisał(a):
antelio napisał(a):
na 100 stopowym jachcie.

100 stopowym? Możesz powiedzieć jaki to jacht?

No i czy masz STCW chociażby?

A na jakiej podstawie to STCW potrzebuje?
Na tej?

Cytuj:
4. Minister właściwy do spraw gospodarki morskiej określi, w drodze rozporządzenia, wymagane dla członków załóg jachtów komercyjnych kwalifikacje i przeszkolenia według Konwencji STCW oraz warunki ich uzyskiwania, kierując się koniecznością odpowiedniego przygotowania do wykonywania obowiązków członków załóg na jachtach komercyjnych, zapewnienia bezpieczeństwa żeglugi oraz zdrowia i życia przebywających na nich osób, a także mając na uwadze istniejące systemy kwalifikacji sportowych i zawodowych członków załóg.
5. W rozporządzeniu, o którym mowa w ust. 4, zostaną określone również:
1) tryb oraz szczegółowe kryteria uznawania ośrodków szkolących załogi jachtów komercyjnych oraz sposób prowadzenia audytów tych ośrodków,
2) ramowe programy szkoleń,
3) wymagania dotyczące wyposażenia bazy szkoleniowej oraz kwalifikacji kadry,
4) wymagania egzaminacyjne dla poszczególnych dokumentów kwalifikacyjnych,
5) wzory dokumentów kwalifikacyjnych dla członków załóg jachtów komercyjnych i sposób ewidencji tych dokumentów
- z uwzględnieniem potrzeby zapewnienia właściwego przygotowania do wykonywania obowiązków członków załóg na jachtach komercyjnych, bezpieczeństwa żeglugi oraz określenia zakresu informacji niezbędnych do weryfikacji ważności kwalifikacji członków załóg takich jachtów.

Rozporządzenie nie istnieje póki co. Nawiasem mówiąc to czy poprowadzi i jaki jacht raczej nie ma nic do samego faktu że nie może.

No i trudno się dziwić, że nie chcą ludzie się wypowiadać. Ktoś się odważył, natychmiast został stosownie potraktowany.

np.
Colonel napisał(a):

Ja nie reprezentuję nikogo i nie potrzebuję o nic walczyć, ale to nie oznacza, że w związku z brakiem własnego interesu mam mieć do kogoś pretensje, że ma swoje słuszne "żale" do faktu, że jest gorzej traktowany według nowych regulacji. Oczywiście o ile w tym podpisanym rozporządzeniu stoi jak w projekcie.

Ostatnio edytowano 12 kwi 2013, o 20:12 przez Carlo, łącznie edytowano 5 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 20:03 

Cape napisał(a):
AIKI napisał(a):
kwit z poprzedniego rozporządzenia (lipcowy j.st.m. do 18 m i 200 mil od brzegu)

Rzeczywiście zagalopowałem się. 200 mil było w którymś z projektów.

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 20:11 

AndRand napisał(a):
RyśM napisał(a):
Zależy na który stopień, odpowiednik naszego Kapitana to YM Ocean, trzeba też mieć poprzedni stopień... A mnie w UK zapytano jaki mam patent :mrgreen: Ubezpieczyciel.

Tylko że to jest stopień zawodowy a nie rekreacyjny.
No bo przecież w UK nie ma zbytnio innego powodu by mieć stopień. No, chyba że ktoś chce wyczarterować dużą łódkę - o czym jest tu dyskusja ;)

A nie wiem czy nawet YM Ocean jest zawodowy - było coś o dodatkowym "Profesional Endorsement" do Yachtmastera. Mogę sprawdzić, zupełnym przypadkiem mam tą książeczkę opodal :oops:

Edit: do uprawnień zawodowych wymagane są dodatkowe kursy - STCW i Professional Practices and Responsibilities. Jak to zwykle.
Oczywiście YM musi też mieć radiooperatora (SRC lub więcej) i kurs pierwszej pomocy na sam certyfikat.

Ostatnio edytowano 12 kwi 2013, o 20:21 przez Ryś, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 20:18 

Tylko że to jest decyzja czarterodawcy jakiego certyfikatu lub innego poświadczenia umiejętności będzie wymagał.

The Yachtmaster Ocean Certificate of Competence can be used commercially in its own right. It is also a pre-requisite for the MCA's Chief Mate, Master 500 and Master 3000 qualifications.

Adam Snerg Wiśniewski

Ostatnio edytowano 12 kwi 2013, o 20:23 przez AndRand, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 20:20 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
AIKI napisał(a):
Cape napisał(a):
AIKI napisał(a):

Rzeczywiście zagalopowałem się. 200 mil było w którymś z projektów.

W tym, który zachowywał nazwę drugiego stopnia "st.j." i dawał st.j. 24m i zamknięte morza plus 200Mm. I dawał wszystkim morsom kojota.
To był pomysł inny niż w grudniu, lansowany na konferencji 06.02 przez Chocholaka przy zdaje się cichym poparciu ministerialnych.
Ten pomysł został storpedowany w konsultacjach, najpierw żądaniem Jassera by nowym st.j. zostawić tylko12m, potem stanowiskiem MTBiGM, które chciało dodatkowej weryfikacji rejsów kapitańskich dotychczasowych morsów dla wymiany na kojota i stawiało inne problemy "weryfikacyjne".
W rezultacie dalszych targów stejotom dano dawnego morsa z 18m a morsom nie dostało się nic.
W tym czasie pisma ministerstw i odpowiedzi na nie umieszczano w BIP niemal na bieżąco... wystarczy przeanalizować...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 20:22 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
pierdupierdu napisał(a):
W rezultacie dalszych targów stejotom dano dawnego morsa z 18m a morsom nie dostało się nic.

No i właśnie morsy nic nie chcą, ponad to co mieli za starych regulacji, ale wiem wiem powinni sobie sami lobbować. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 20:24 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
Jednym słowem nasza kochana waaadza może znów zacierać rączki, że kolejny raz kogoś wyp..ła bez mydła :/

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 20:34 

Morsy (no może rzeczywiście tylko ten jeden) mając dzieści lat doświadczeń z naszą wadzą widzą że jednak trzeba robić tego kapitana żeby już raz mieć te durnoty z głowy; bo za chwilę znów ktoś coś rozporządzi... :evil:
AndRand napisał(a):
Tylko że to jest decyzja czarterodawcy jaki certyfikat będzie dla niego wystarczający.

Ja już zakładam że rozporządzenie jest, a wyglada to rozsądnie i bliżej normalności. Zatem pomyślmy o tych patentach jak w normalnym świecie :D

Oczywiście że decyzja czarterodawcy, czy armatora, etc. Jaki uzna certyfikat.
O tym też mówimy, mówiąc o patencie Kapitana versus Sternika. Jaki będzie świadczył o wysokich umiejętnościach? ;)

Przypomnijmy też że pojęcie "jachtu komercyjnego" rozciąga się (w całej Unii zresztą) coraz dalej i dalej, a biurokracja coraz większa. To inny temat, niemniej patenty czy certyfikaty bywają przydatne...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 20:36 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
damit napisał(a):
Jednym słowem nasza kochana waaadza może znów zacierać rączki, że kolejny raz kogoś wyp..ła bez mydła :/

Hmm,
Można było powielić rozporządzenie lipcowe. Wtedy by nikt nie został bez mydła :evil:
200 h, egzamin bez kursu i uprawnienia praktycznie bez ograniczeń ! To potężny krok w dobrym kierunku.
damit, może czasami warto przeczytać swój post przed wysłaniem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 20:39 

RyśM napisał(a):
O tym też mówimy, mówiąc o patencie Kapitana versus Sternika. Jaki będzie świadczył o wysokich umiejętnościach? ;)

Taki, o którego treści nie będzie decydować minister, bo minister nie jest od tego, żeby decydować jakie patenty ma mieć ktoś na swoim własnym jachcie do 24m.
Gdy nie będzie obowiązku patentowego wtedy dowolna organizacja będzie mogła wprowadzić tak prestiżowy (tzn. o dużych wymaganiach) certyfikat jak np. Yachmaster Ocean http://www.rya.org.uk/coursestraining/e ... ocean.aspx

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 20:57 

AndRand napisał(a):
RyśM napisał(a):

Taki, o którego treści nie będzie decydować minister, bo minister nie jest od tego, żeby decydować jakie patenty ma mieć ktoś na swoim własnym jachcie do 24m.
Gdy nie będzie obowiązku patentowego wtedy dowolna organizacja będzie mogła wprowadzić tak prestiżowy (tzn. o dużych wymaganiach) certyfikat jak np. Yachmaster Ocean http://www.rya.org.uk/coursestraining/e ... ocean.aspx
A to już inna sprawa. Na swoim własnym jachcie to ja nic mieć nie muszę, akurat tak się składa. I akurat po to mam własny jacht...
A jeśli zechcę przejechać przez Francję kanałami to mogą mnie zapytać o patent. Państwowy!
Na moim własnym jachcie, o Boże... :-o
I co więcej, RYA mi go nie wyda. Pokazuję nasz, polski.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 21:03 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
Cape napisał(a):
damit, może czasami warto przeczytać swój post przed wysłaniem.

Cape, czasem czytam ;) A ponieważ mam przekorną naturę, teraz - za Twoja namową - przestanę czytać nawet czasem :lol:
Ale poważnie. Rozporządzenie jest krokiem w dobrym kierunku. Serio, serio.
Ale... Właśnie, czy zawsze musi być jakieś "ale"? Czy rządzący nie są w stanie wygenerować przepisów, które będą satysfakcjonować wszystkich?

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Za ten post autor damit otrzymał podziękowanie od: Gienek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 21:04 

AndRand napisał(a):
Tylko że to jest decyzja czarterodawcy jakiego certyfikatu lub innego poświadczenia umiejętności będzie wymagał.

The Yachtmaster Ocean Certificate of Competence can be used commercially in its own right. It is also a pre-requisite for the MCA's Chief Mate, Master 500 and Master 3000 qualifications.

zrecznie pomijasz fakt, ze aby używać go komercyjnie, trzeba go komercyjnie endorsowac.
I zrobić jeszcze przedtem STCW. Taki drobiazg.
A co do Coastala - owszem, od jakiś dwóch lat nazywa sie to także Yachtmaster. Ale jesli ktoś mówi o YM bez wskazania konkretnie Coastal, to mówi o conajmniej Offshore. Na którego trzeba trochę wiecej niż 30 dni.

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 21:22 

damit napisał(a):
czy zawsze musi być jakieś "ale"? Czy rządzący nie są w stanie wygenerować przepisów, które będą satysfakcjonować wszystkich?

Jeszcze się taki nie urodził... ;)

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 21:31 

Podziękował : 471
Otrzymał podziękowań: 76
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy sternik motorowodny
...co by wszystkim dogodził.
Ale w tym wątku widać wyraźnie, że problem tkwi w mentalności,
a nie w działaniu Marsjan.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 21:34 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
możesz rozwinąć, co z tą mentalnością

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 21:37 

Podziękował : 471
Otrzymał podziękowań: 76
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy sternik motorowodny
Kto rozumi, to wi, kto nie rozumi, tłumaczenie nie pomoże.
Pozdrawiam.
PS.
Akurat temu, że Ty zadałeś to pytanie, się dziwię,
chyba, że spodziewałeś się spójnego wykładu socjologicznego.
Ale ja o całkach to mogę, ludzi nie rozumiem...
Pozdrawiam.

Ostatnio edytowano 12 kwi 2013, o 21:40 przez Gienek, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 21:38 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
aha....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 21:41 

Podziękował : 37
Otrzymał podziękowań: 7
Uprawnienia żeglarskie: sj
Mam pytanie...
Czy obecni sternicy jachtowi, którzy mają już jakiś staż godzinowy na kolejny stopień, będą mogli się na niego powoływać przy chęci uzyskania obecnie kpt... ?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 103  Następna strona