Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 29 lis 2024, o 15:52

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83 ... 103  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 kwi 2013, o 21:10 

Podziękował : 142
Otrzymał podziękowań: 90
Uprawnienia żeglarskie: k.j.bałtycki
stoik_dn.
Nie chcę być brutalny, ale w poniedziałek to se możesz tego faksa wsadzić w du..... żą ramkę, jako dowód Twojego zaangażowania w sprawie. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2013, o 21:13 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Odyseusz napisał(a):
Jak wygląda liberalizacja w mojej wersji wymiany patentów?
ŻJ => ŻJ z nowego,
SJ => STJ z nowego,
STJ => KJ,
KJ => KJ (nie ma co dodawać).

Ktoś coś traci? Wszyscy zyskują.
Komuś to przeszkadza? Jeśli tak, to znaczy, że jest w „polskim piekiełku”. Ja nie.
Wymagana zmiana w ostatniej wersji rozporządzenia? Tylko zmienić punkty dotyczące wymiany patentów ST=> KJ. To wszystko, a rozwiązuje problem dyskusji SJ kontra JSM (staże, zyski/straty – wszyscy zyskują).Jak wygląda liberalizacja w mojej wersji wymiany patentów?
ŻJ => ŻJ z nowego,
SJ => STJ z nowego,
STJ => KJ,
KJ => KJ (nie ma co dodawać).

Ktoś coś traci? Wszyscy zyskują.
Komuś to przeszkadza? Jeśli tak, to znaczy, że jest w „polskim piekiełku”. Ja nie.
Wymagana zmiana w ostatniej wersji rozporządzenia? Tylko zmienić punkty dotyczące wymiany patentów ST=> KJ. To wszystko, a rozwiązuje problem dyskusji SJ kontra JSM (staże, zyski/straty – wszyscy zyskują).

Oczywiście miało być: "Tylko zmienić punkty dotyczące wymiany patentów JSM=> KJ."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2013, o 23:18 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
stoik_dn napisał(a):
Ja na przykład też. Mam ponad 3000 h z czego 300 po morsie więc KJ nie dostanę a chciałbym. Tak naprawdę od razu bym mógł onegdaj wymienić ze StJ P.U. na KJ ale był wymóg i 400h samodzielnego prowadzenia LOA10-18 to poprowadziłem i jeszcze raz chciałem a tu taki nr kilkadziesiąt h przed....

Nie rozumiem waszych problemów.

Zgodnie z tą logiką ŻADEN staż uzyskany przy "starych" stopniach (sprzed obecnego Rozporządzenia) nie może być zaliczony - liczą się jedynie staże po WYMIANIE starych patentów na nowe 2013. Bo to są INNE stopnie! Nazwy te same, ale miały inne wymagania i mają częściowo inne uprawnienia - są wypisane na dokumencie i zgodnie z Rozporządzeniem obowiązują w tym "starym" zakresie, a nie nowym. Czyli - są to INNE stopnie.

W związku z czym wystarczy interpretacja, że "stare" stopnie należy traktować jak "nowe" zgodnie z ich wymaganiami przy honorowaniu stażu - wtedy nikt nic nie traci, nie musi kombinować czy "opłaca się" wymieniać jeden kartonik na inny.

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2013, o 07:37 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 389
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Tak sobie czytam, czytam te kilka stron i chciałbym nieśmiało przypomnieć, że nadal rozporządzenie dotyczy uprawiania turystyki wodnej a nie uprawiania zawodu żeglarza. Tak więc może ktoś wytłumaczy o do chodzi? Ilu amatorów - żeglarzy, powtórzę jeszcze raz to pytanie, ma lub będzie miała możliwość prowadzenia jachtów powyżej 18m?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2013, o 07:42 

Podziękował : 119
Otrzymał podziękowań: 217
Uprawnienia żeglarskie: mam :P
Jacku ja juz od dawna o tym mowlem.
Ale wiekszosc chce plywac jednostkami powyzej 18m najlepiej tak do 24m
Wszak wiekszosc ofert czarterowych ma w swojej ofercie takie wlasnie lodki :lol:
A naprawde konczy sie na 45stopach......

https://www.youtube.com/watch?v=SnkZGN_xIVs

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2013, o 08:51 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Jacek Woźniak napisał(a):
Tak więc może ktoś wytłumaczy o do chodzi? Ilu amatorów - żeglarzy, powtórzę jeszcze raz to pytanie, ma lub będzie miała możliwość prowadzenia jachtów powyżej 18m?

Nie ma to żadnego znaczenia. Pisano już tu o tym wielokrotnie Jacku i tłumaczono dlaczego, więc wybacz ale nie będę tłumaczył ponownie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2013, o 09:20 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
Carlo napisał(a):
AIKI napisał(a):
O ile się orientuję to pojedynczy "poszkodowany" sj/mors nie może lege artis złożyć skargi konstytucyjnej...

No to ćwiczymy się,.... czy obywatel może złożyć skargę konstytucyjną, a jeżeli tak to kiedy ? :>

Cape napisał(a):
ps. uprzedzę Cię Andrzeju (AIKI) bo za chwilę odchodzę od komputera...
Walka instancyjna i skarga konstytucyjna po wyczerpaniu drogi sądowej

No niestety, byłem out of net :)
Ale douczyłem się - pomyliłem ww skargę z wnioskiem do TK, którego pojedynczy obywatel bodajże nie może złożyć (jeśli się nie mylę, bo nie mam zdrowia doszukiwać w guglasie).

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2013, o 09:56 

Podziękował : 369
Otrzymał podziękowań: 703
Uprawnienia żeglarskie: mam
Tak sobie czytam, czytam te kilka stron i chciałbym nieśmiało przypomnieć, że nadal rozporządzenie dotyczy uprawiania turystyki wodnej a nie uprawiania zawodu żeglarza. Tak więc może ktoś wytłumaczy o do chodzi?

Może o to, że te same uprawnienia są warunkiem koniecznym do uprawiania tegoż zawodu? ;-)

Za ten post autor noone otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2013, o 11:52 

Podziękował : 158
Otrzymał podziękowań: 74
Uprawnienia żeglarskie: Kapitan do 200GT/OOW500GT; RYA YMOS CE
noone napisał(a):
Tak sobie czytam, czytam te kilka stron i chciałbym nieśmiało przypomnieć, że nadal rozporządzenie dotyczy uprawiania turystyki wodnej a nie uprawiania zawodu żeglarza. Tak więc może ktoś wytłumaczy o do chodzi?

Może o to, że te same uprawnienia są warunkiem koniecznym do uprawiania tegoż zawodu? ;-)

Nie są ;)

1. Nie masz zapisu określającego uprawnienia zawodowe dla amatorskich kwitów.
2. Za chwilę będzie rozporządzenie określające kwalifikacje wymagane w zawodowym uprawianiu żeglarstwa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2013, o 12:03 

panwac napisał(a):
Nie są ;)

Nie? :-) To spróbuj znaleźć w Polsce pracę jako skipper nie posiadając patentu "made by PZŻ" ;-)

panwac napisał(a):
Za chwilę będzie rozporządzenie

I w tym clue - za chwilę, na chwilę zawodowcy pływają "na papierach" sportowych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2013, o 12:05 

Sprawa jest dość jasna w swej niejasności - namieszało MTBiGW podnosząc kwestie nazwy SJ i zakresu ograniczonego do <200Nm (utrata uprawnień dla JSM), zaś pan z MSiT się pospieszył proponując JSM.

Sprawa byłaby klarowna i logiczna gdyby przyjęto SJ <18m wszędzie - nie byłoby ani problemów ze stratą zakresu uprawnień, ani staży - niestety w świecie pagonów i baretek wiązałoby się to z jakże straszną "degradacją" JSM do SJ o TAKICH SAMYCH uprawnieniach, więc pewnie urzędnikowi z MSiT przez klawiaturę by to nie przeszło... no i jest pasztet.

Rozporządzenie jest po podpisie ministry, bez komisji prawnej, więc pewnie czeka na opublikowanie - najprościej byłoby wprowadzić tę zmianę, no a jak się nie da to wywalczyć uznawanie dawnych staży (parę argumentów się znajdzie: "nierówne traktowanie" - nowy JS(M) zbiera staż do KJ po 200h, stary JSM po 800h, może jakiś brak ciągłości prawnej - SJ po wymianie na JSM traci cały staż)

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2013, o 12:22 

noone napisał(a):
panwac napisał(a):
Nie są ;)

Nie? :-) To spróbuj znaleźć w Polsce pracę jako skipper nie posiadając patentu "made by PZŻ" ;-)

panwac napisał(a):
Za chwilę będzie rozporządzenie

I w tym clue - za chwilę, na chwilę zawodowcy pływają "na papierach" sportowych.

Odniosłem sie do regulacji prawnych (prawa stanowionego), a Ty piszesz o prawie zwyczajowym.

To "za chwilę" wynika z powiązania poszczególnych rozporządzeń. Rozporządzenie określające kwalifikacje wymagane w zawodowym uprawianiu żeglarstwa musi sie pojawić, bo to wymusza ustawa. "Projekt alfa" był już w internecie, jako element pakietu rozporządzeń do projektu ustawy - z uwagi na odniesienia do systemu stopni amatorskich (w części dot. wymagań przy ubieganiu się o stopień zawodowy - przewidziano tam możliwość ubiegania się w przypadku posiadania morsa lub kojota) czekano z nową wersja projektu do podpisania przez Panią Muchę tego, o którym tyle się mówi i pisze ostatnio. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2013, o 12:34 

panwac napisał(a):
Odniosłem sie do regulacji prawnych

A ja odniosłem się do tego:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2013, o 12:44 

noone napisał(a):
panwac napisał(a):
Odniosłem sie do regulacji prawnych

A ja odniosłem się do tego:

Będę czepliwy, wiem - mogłeś napisać "bo agencje żeglarskie wymagają takich kwitów, jak się chcesz u nich zatrudnić". ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2013, o 12:50 

TomekN napisał(a):
Oto najprostszy sposób na "bezpatencie": :evil:
Wystarczy, że wszyscy zgodnie spalimy swoje patenty lub odeślemy je do PZŻ.
Łodki do 7.5 m też są piękne i zdecydowanie tańsze w eksploatacji.

Jest prostsza metoda - wystarczy wyjść poza ten chocholi taniec reglamentacji i nie korzystać w ogóle z polskich uprawnień i pływania pod polską banderą.
Co prawda byłoby to przyznanie, że zabobon Reglamentacji (czyli Zła Pierwotnego i źródła wszelkich nieszczęść :evil: ) w Polsce obowiązuje, no ale cóż... widocznie taka jest prawda.

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2013, o 12:55 

panwac napisał(a):
Będę czepliwy, wiem

Ok, to ja się przyczepię do "jeszcze" ;-)
Skoro rozporządzenie dot. kwalifikacji zawodowców jeszcze nie istnieje, to co, jeśli nie papiery amatorskie, aktualnie upoważnia zawodowca do żeglowania? ;-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2013, o 13:13 

noone napisał(a):
panwac napisał(a):
Będę czepliwy, wiem

Ok, to ja się przyczepię do "jeszcze" ;-)
Skoro rozporządzenie dot. kwalifikacji zawodowców jeszcze nie istnieje, to co, jeśli nie papiery amatorskie, aktualnie upoważnia zawodowca do żeglowania? ;-)

Na jednostkach konwencyjnych zawodowe dyplomy i świadectwa dla marynarzy (tu regulacje prawne istnieją) + umowa. Na jachtach umowa o pracę lub umowa zlecenie. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2013, o 13:25 

panwac napisał(a):
Na jednostkach konwencyjnych zawodowe dyplomy i świadectwa dla marynarzy (tu regulacje prawne istnieją) + umowa. Na jachtach umowa o pracę lub umowa zlecenie. ;)

Ehh widzę, że się przekomarzamy :-)
Nie mówimy o konwencyjnych, myślałem, że to logiczne :-)
Na niekonwencyjnych, w Polsce (żeby nie było niedomówień :P ), umowa + patent, dlatego napisałem, że patent jest warunkiem koniecznym.
O ile się orientuję, umowa o prowadzenie jachtu, na który wymagane są uprawnienia, zawarta z osobą nieposiadającą takich uprawnień, będzie niezgodna z prawem, więc nieważna? Dlatego twierdzę, że posiadanie patentu, na chwilę obecną, jest warunkiem koniecznym.

Ps. powtarzam się celowo, żeby uniknąć niedomówień i nie dać się złapać za słówka :P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2013, o 14:04 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
noone napisał(a):
Nie mówimy o konwencyjnych, myślałem, że to logiczne :-)
Na niekonwencyjnych, w Polsce (żeby nie było niedomówień :P ),(...).

Ps. powtarzam się celowo, żeby uniknąć niedomówień i nie dać się złapać za słówka :P

Hehe, to złapie za słówka. Pod polska banderą a nie w Polsce ;) (humorystyczny wątek sie zrobił...)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2013, o 14:29 

noone napisał(a):
O ile się orientuję, umowa o prowadzenie jachtu, na który wymagane są uprawnienia, zawarta z osobą nieposiadającą takich uprawnień, będzie niezgodna z prawem, więc nieważna?

Umowa jest ważna.
Tyle że można ją w każdym momencie zerwać (jeśli ma zastrzeżenie o posiadaniu stosownych uprawnień).

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2013, o 17:03 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
TomekN napisał(a):
Otóż potrzeba jeszcza 100h na jachcie dłuższym niż 20m.
Mam, proszę bardzo: 194h (Na świętej pamięci Zewie Morza)

To o co chodzi?

Otóż ten rejs na Zewie Morza miałem nieszczęście odbyć w roku 1981 (jako sj+pu), a patent jsm uzyskałem w 1982...

No i co? Trzeba to było wysłać!!!! Staż z tego rejsu na Zewie był ważny!!!!
Nie czytasz klasyków :D
Poczytaj o stażu na tymże "Zewie Morza" i to odbytym wcześniej, niż Twój:
http://www.kulinski.navsim.pl/art.php?id=622&page=30

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2013, o 18:00 

Podziękował : 396
Otrzymał podziękowań: 223
Uprawnienia żeglarskie: k.j.
Janusz,
Dzięki za odpowiedź.

Zbieraj napisał(a):
TomekN napisał(a):
Otóż potrzeba jeszcza 100h na jachcie dłuższym niż 20m. Mam, proszę bardzo: 194h (Na świętej pamięci Zewie Morza) To o co chodzi?
Otóż ten rejs na Zewie Morza miałem nieszczęście odbyć w roku 1981 (jako sj+pu), a patent jsm uzyskałem w 1982...

No i co? Trzeba to było wysłać!!!! Staż z tego rejsu na Zewie był ważny!!!!

Ano nie mogłem wysłać, bo w/g ostatnio obowiązującego Rozporządzenia pływania tzw."samodzielene" liczyły się tylko na jachtach Lc 10-18m, a ja sobie po Bałtyku śmigałem tylko drobnoustojami typu Conrad C24, C28.
"I cóż, że do Szwecji ?" zapytam równie klasycznie :cool:
Nic z tego, staż się nie liczył.

Dopiero najnowsze Rozporządzenie (z 05.04.13) w swej łaskawości zauważyło, że istnieją łódki >7,5m, którymi też po morzu da się nawet daleko dopłynąć.

Problemu wielkiego nie ma.
Po pierwsze patent kj mogę kiedyś mieć, ale "nie muszę" go mieć.
Jak poczuję chęć, to zgłoszę się na "Kpt.Borchardta" jeśli pozwolisz...
Obiecuję, że 100h da się ze mną wytrzymać.

BTW
Cytuj:
Poczytaj o stażu na tymże "Zewie Morza" i to odbytym wcześniej, niż Twój:
http://www.kulinski.navsim.pl/art.php?id=622&page=30

Faktycznie, ciekawy wątek.

Na przykład ten wpis:
Cytuj:
A właściwie dlaczego żądają kwitu?Michał Górny z dnia: 2008-05-22 21:28:47
Różne tematy tu były poruszane, a mnie nasunęło się pytanie o samą istotę problemu - wymaganie kwitu od szczęśliwego posiadacza wpisu w książeczce.
Kto wystawia książeczki? PZŻ.
Kto wymaga staży? PZŻ.
Czyli wszelkie władze cywilne i wojskowe mogą to, co we wzmiankowanym dokumencie napisane, lekce sobie ważyć, ale PZŻ tym, co napisał, chyba związany się czuje?
A napisał otóż:
Wszelkie zapisy w książeczce żeglarskiej ważne są, o ile zostaną potwierdzone podpisem osób kompetentnych i odpowiednią pieczątką w rubryce "Potwierdzenie", i zwalniają z obowiązku posiadania oryginałów dokumentów, na podstawie których wpisu dokonano.
Czy ktoś przetestował to w praktyce?

Tu "myk" polega na tym, że rubryka "Potwierdzenie" występuje tylko na stronach:
Roczne bilanse praktyki,
Starty w regatach,
Klasyfikacja sportowa.
Rubryka "Potwierdzenie organizatora":
Odbyte kursy teoretyczne,
Udział w ośrodkach.

Na stronach "Rejsy pełnomorskie" jest tylko rubryka "Podpis kapitana", więc kwity z rejsów niestety trzeba trzymać, chyba że raz na jakiś czas udamy się do PZŻ i osoba "kompetentna" potwierdzi nam "Roczne bilanse praktyki".
Czy ktoś to ćwiczył? Wątpię, żeby wielu z Was się chciało.. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2013, o 19:01 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
TomekN napisał(a):
Roczne bilanse praktyki,
Starty w regatach,
Klasyfikacja sportowa.
Rubryka "Potwierdzenie organizatora":
Odbyte kursy teoretyczne,
Udział w ośrodkach.

Na stronach "Rejsy pełnomorskie" jest tylko rubryka "Podpis kapitana", więc kwity z rejsów niestety trzeba trzymać, chyba że raz na jakiś czas udamy się do PZŻ i osoba "kompetentna" potwierdzi nam "Roczne bilanse praktyki".
Tomku, nikt tego nie ćwiczył, bo to sztuka dla sztuki. To wszystko, co wyżej wymieniłeś jest o kant potłuc. To są wpisy jedynie pamiątkowe (jeśli ktoś lubi). Książeczka żeglarska nie ma najmniejszego znaczenia. Jest to jedynie pamiętnik.
I w Rozporządzeniu "lipcowym" i tym podpisanym ale jeszcze nie opublikowanym, "muszym", dokumentem uznającym staż jest opinia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2013, o 19:08 

Podziękował : 396
Otrzymał podziękowań: 223
Uprawnienia żeglarskie: k.j.
Zbieraj napisał(a):
TomekN napisał(a):
Roczne bilanse praktyki, (..)
Tomku, nikt tego nie ćwiczył, bo to sztuka dla sztuki. To wszystko, co wyżej wymieniłeś jest o kant potłuc. To są wpisy jedynie pamiątkowe (jeśli ktoś lubi). Książeczka żeglarska nie ma najmniejszego znaczenia. Jest to jedynie pamiętnik.
I w Rozporządzeniu "lipcowym" i tym podpisanym ale jeszcze nie opublikowanym, "muszym", dokumentem uznającym staż jest opinia.

Wiem, wiem... właśnie dlatego na końcu mojego posta dodałem :lol:
:D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2013, o 19:21 

Dostęp trzeba reglamentować powoli... :green:

No bo jak - staż w wersji RYA? :-P

Ocean passage as skipper or mate of watch. The candidate was fully involved in the planning of the passage, including selection of the route, the navigational plan, checking the material condition of the yacht and her equipment, storing spare gear, water and victuals and organising the watch-keeping routine; During the passage a minimum non-stop distance of 600 miles must have been run by the log, the yacht must have been at sea continuously for at least 96 hours and the yacht must have been more than 50 miles from land while sailing a distance of at least 200 miles. Please see the 'definition of passage'. All qualifying seatime must be within 10 years prior to the exam.

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2013, o 19:50 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Tak sobie czytam, czytam te kilka stron i chciałbym nieśmiało przypomnieć, że nadal rozporządzenie dotyczy uprawiania turystyki wodnej a nie uprawiania zawodu żeglarza.

Jacek - wybacz - znów się mylisz. istnieją inne ustawy niż ta o żegludze śródlądowej... W jednej z nich możesz sobie przeczytać, że:
Art. 69.
Potwierdzeniem posiadania kwalifikacji niezbędnych do zajmowania stanowisk na jachtach komercyjnych, za wyjątkiem jachtów komercyjnych odpłatnie udostępnianych bez załogi,:
1) dokumenty kwalifikacyjne określone w przepisach wydanych na podstawie art. 37a ust. 15 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o żegludze śródlądowej albo
2) dokumenty kwalifikacyjne, o których mowa w art. 63 pkt 1, 2 i 5
– oraz świadectwa przeszkolenia według Konwencji STCW, określone w przepisach wydanych na podstawie art. 70 ust. 4.

A także:
Art. 62.
.
.
3. Dokumenty kwalifikacyjne określone w przepisach wydanych na podstawie art. 37a ust. 15 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o żegludze śródlądowej stanowią potwierdzenie kwalifikacji niezbędnych do prowadzenia jachtów rekreacyjnych oraz jachtów komercyjnych odpłatnie udostępnianych bez załogi na wodach morskich.

ŹRÓDŁO: http://isap.sejm.gov.pl/Download;jsessi ... 368&type=3

Jacek - czy nadal będziesz twierdzić - że wałkowane tu rozporządzenie (wydane wydanych na podstawie art. 37a ust. 15 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o żegludze śródlądowej) nie dotyczy uprawiania zawodu żeglarza?

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2013, o 20:19 

panwac napisał(a):
noone napisał(a):

Nie są ;)

2. Za chwilę będzie rozporządzenie określające kwalifikacje wymagane w zawodowym uprawianiu żeglarstwa

Kurna, ręce opadają, ile razy można...?
ad1. Przeczytaj jeden post powyżej, masz tam cytat z ustawy...
I jak, "nie ma zapisu", hę?

ad2. Ale to przecież nie są i nie będą jedyne możliwe w "zawodowym uprawnianiu żeglarstwa" kwalifikacje!!

------------------------------
Da capo el fine - Ustawa o bezp. morskim przewidziała trzy grupy osób, które mogą zajmować stanowiska (w tym prowadzić) na jachtach komercyjnych oraz podzieliła jachty komercyjne na dwie kategorie, odmiennie traktowane w zakresie wymaganych uprawnień.
Te kategorie to:
-jachty komercyjne odpłatnie udostępniane z załogą
oraz
-jachty komercyjne odpłatnie udostępniane bez załogi..

Pierwszą grupą osób, które zgodnie z polskim prawem mogą zajmować stanowiska (w tym prowadzić) jachty komercyjne są posiadacze "dokumentów kwalifikacyjnych określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 37a ust. 15 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o żegludze śródlądowej".
Czyli posiadacze zwyczajnych "patentów turystycznych", o których tu rozmawiamy!!!
- Na jachtach komercyjnych udostępnianych bez załogi (np. bareboat charter) - posiadaczom "patentów turystycznych" wystarcza sam "goły" patent.
- Na jachtach komercyjnych udostępnianych z załogą - oprócz "patentu turystycznego" członkowie załogi powinni mieć określone przez ministra świadectwa przeszkoleń STCW.
Jako że jak dotąd minister nie określił jakie to mają być świadectwa - to dokąd nie określi... nie trzeba ich mieć... W praktyce armatorzy żądają już obecnie 4 kursów podstawowych STCW. P-podobnie minister ustali tak samo, plus ew. jakieś kursy radarowe, GMDSS czy ARPA - np. w zależności od wyposażenia jednostki.

Drugą grupą osób, które zgodnie z polskim prawem mogą zajmować stanowiskai (w tym prowadzić) jachty komercyjne są posiadacze dyplomów oficerskich w marynarce handlowej. Też żąda się od nich posiadania świadectw STCW określonych przez Ministra, z tym, że tu sytuacja jest prostsza - oficerowie marynarki handlowej na pewno mają kursy STCW, bo bez nich nie mogą pracować w MH...
- Należy jednak wiedzieć, że żeglarskie uprawnienia posiadaczy dyplomów oficerskich w marynarce handlowej ograniczono tylko do jachtów komercyjnych udostępnianych odpłatnie z załogą.
- Jachtów komercyjnych udostępnianych odpłatnie bez załogi (oraz jachtów rekreacyjnych) oficerowie MH nie mogą na podstawie swoich dokumentów kwalifikacyjnych prowadzić...

Trzecią grupą osób, które zgodnie z polskim prawem mogą zajmować stanowiska (w tym prowadzić) jachty komercyjne są (a raczej będą...) również posiadacze zawodowych świadectw i dyplomów żeglarsko-komercyjnych. Określa to Art. 70 ust o bezp. morskim. Wnikliwy czytacz zauważy na pewno podkreślone przeze mnie słowo "również" już w pierwszym ustępie tego przepisu...
Trzeciej grupy, czyli żeglarzy komercyjnych jak dotąd nie ma, a wydawanie im dokumentów może zacząć się po ukończeniu szkoleń i zdaniu egzaminów, których póki co nie ma - bo brak odpowiedniego rozporządzenia.
- Osoby należące do trzeciej grupy będą mogły zajmować stanowiska (w tym prowadzić) jachty komercyjne dowolnej kategorii.

Ufff...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowania - 2: Maar, Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2013, o 21:07 

pierdupierdu napisał(a):

Jaromir, wyluzuj...
Skrót myślowy - pojawiła się ustawa, do której jeszcze nie ma rozporządzenia (o tym pisałem). Odpisując oparłem się na tym, że właśnie jeszcze nie ma rozporządzenia i regulacji szczegółowych - tu mój błąd, bo przyjęcie uchwały faktycznie zmieniło stan rzeczy, a rozporządzenie tylko doprecyzuje, w jakich przypadkach jakie stopnie z jakimi dodatkowymi kursami i stażami będą upoważniały do wykonywania zawodu.

To moja wina - skoro ustawa przewiduje w drodze delegacji wydanie rozporządzenia przez ministra, a ten jeszcze tego nie zrobił, to w mojej świadomości jest tak jakby... niepełna. <PAC w mój łepek>

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2013, o 21:59 

Podziękował : 3032
Otrzymał podziękowań: 2648
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Coś chyba przeoczyłem będąc na Bałtyku.

O czym Państwo dyskutują? Czy ktoś może mi podesłać link do obowiązującego rozporządzenia?

Bo odniosłem wrażenie, ze pier..cie o d... Maryni. :)

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2013, o 22:13 

panwac napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):

Jaromir, wyluzuj...
Skrót myślowy - pojawiła się ustawa, do której jeszcze nie ma rozporządzenia (o tym pisałem). Odpisując oparłem się na tym, że właśnie jeszcze nie ma rozporządzenia i regulacji szczegółowych - tu mój błąd, bo przyjęcie uchwały faktycznie zmieniło stan rzeczy, a rozporządzenie tylko doprecyzuje, w jakich przypadkach jakie stopnie z jakimi dodatkowymi kursami i stażami będą upoważniały do wykonywania zawodu.

Mimo, że jestem bardzo luźny... to nie "przyjęcie uchwały" tylko "wejście w życie ustawy"...ponad 2 lata temu... :mrgreen:
Napisałeś:
panwac napisał(a):

To zdanie całkowicie nieprawdziwe, uprawnienia o jakich pisałeś są zapisane wprost w ustawie.

panwac napisał(a):
To moja wina - skoro ustawa przewiduje w drodze delegacji wydanie rozporządzenia przez ministra, a ten jeszcze tego nie zrobił, to w mojej świadomości jest tak jakby... niepełna. <PAC w mój łepek>

Cóż - nie pisałeś o swojej świadomości, tylko napisałeś:
panwac napisał(a):

To błąd gruby. Zamknięty katalog kwalifikacji wymaganych w zawodowym uprawianiu żeglarstwa został określony w ustawie.
Rozporządzenie określi jedynie jakie w stosunku do posiadanych kwalifikacji potwierdzonych odpowiednimi dokumentami dodatkowe świadectwa szkoleń posiadać powinni dla zajmowania stanowisk na poszczególnych kategoriach jachtów komercyjnych posiadacze "amatorskich kwitów" i dyplomów marynarki handlowej. Dodatkowo rozporządzenie ustali szczegóły dotyczące trzeciej grupy kwalifikacji, jakie będą w przyszłości również umożliwiały "zawodowe uprawiania żeglarstwa".

Ostatnio edytowano 14 kwi 2013, o 22:18 przez Jaromir, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83 ... 103  Następna strona