Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 29 lis 2024, o 13:40

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84 ... 103  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 kwi 2013, o 22:16 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Stara Zientara napisał(a):
Coś chyba przeoczyłem będąc na Bałtyku.

O czym Państwo dyskutują? Czy ktoś może mi podesłać link do obowiązującego rozporządzenia?

Bo odniosłem wrażenie, ze pier..cie o d... Maryni. :)

nic nowego, Wojtku :)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2013, o 22:25 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Coś chyba przeoczyłem będąc na Bałtyku.

O czym Państwo dyskutują? Czy ktoś może mi podesłać link do obowiązującego rozporządzenia?

Bo odniosłem wrażenie, ze pier..cie o d... Maryni. :)

Eeee, czepiasz się :roll:
Jest tekst z 05.04, który wg. zasad prawodawstwa nie powinien się zmienić merytorycznie w momencie podpisania:
http://legislacja.rcl.gov.pl/dokument/154164
Jest oficjalna wiadomość o podpisaniu:
http://www.msport.gov.pl/aktualnosci/ko ... yki-wodnej
Jeżeli w stosunku do tekstu z 05.04 pojawi się (wątpię...) jakaś zmiana, będzie dotyczyć jedynie patentu st. motorowodny, w związku z wątpliwością wyrażoną tu:
http://legislacja.rcl.gov.pl/dokument/154162

A obowiązujące będzie 14 dni po ogłoszeniu.

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 kwi 2013, o 05:05 

Podziękował : 158
Otrzymał podziękowań: 74
Uprawnienia żeglarskie: Kapitan do 200GT/OOW500GT; RYA YMOS CE
pierdupierdu napisał(a):
panwac napisał(a):
To moja wina - skoro ustawa przewiduje w drodze delegacji wydanie rozporządzenia przez ministra, a ten jeszcze tego nie zrobił, to w mojej świadomości jest tak jakby... niepełna. <PAC w mój łepek>

Cóż - nie pisałeś o swojej świadomości, tylko napisałeś:
panwac napisał(a):
2. Za chwilę będzie rozporządzenie określające kwalifikacje wymagane w zawodowym uprawianiu żeglarstwa

To błąd gruby. Zamknięty katalog kwalifikacji wymaganych w zawodowym uprawianiu żeglarstwa został określony w ustawie.
Rozporządzenie określi jedynie jakie w stosunku do posiadanych kwalifikacji potwierdzonych odpowiednimi dokumentami dodatkowe świadectwa szkoleń posiadać powinni dla zajmowania stanowisk na poszczególnych kategoriach jachtów komercyjnych posiadacze "amatorskich kwitów" i dyplomów marynarki handlowej. Dodatkowo rozporządzenie ustali szczegóły dotyczące trzeciej grupy kwalifikacji, jakie będą w przyszłości również umożliwiały "zawodowe uprawiania żeglarstwa".

Pierdu... znaczy Jaromirze - jesteś upierdliwy - nie pacnę się drugi raz, bo wyjdzie, żem pacan. :P

To, o czym piszesz określa rozdział 4. Różnica między nami polega na tym, że dla Ciebie jest oczywiste (tak wnioskuję z rozłożonych akcentów), iż trzecia grupa kwalifikacji będzie w przyszłości również umożliwiała "zawodowe uprawiania żeglarstwa". Wynika to zapewne z zapisu paragrafu 69 oraz wymienionego słowa "również" w paragrafie 70.
Ja nie mam pewności, czy z uwagi na zapisy rozporządzenia ta trzecia grupa nie będzie podstawową z uwagi na zakres uprawnień obejmujący wszystkie jachty komercyjne.

Zaznaczam, nie mam pewności. Z jednej strony jeszcze do niedawna w sieci był dostępny projekt rozporządzenia z 20 lipca 2011 roku http://212.160.99.106/docs//2/6817/9670/dokument5804.pdf, który z uwagi na zapis paragrafów 4 i 7 te akcenty rozkładał trochę inaczej, a z dalszej treści wynikało, że w odniesieniu do grupy jachtów komercyjnych o odpowiednio dużym tonażu samo uzupełnienie posiadanego dokumentu kwalifikacyjnego określonego w przepisach wydanych na podstawie art. 37a ust. 15 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o żegludze śródlądowej o świadectwa dodatkowych szkoleń może nie wystarczyć. Z drugiej strony przedstawiciel ministerstwa twierdził w lutym, że będą starali się stworzyć dokument o znacznie mniejszym poziomie komplikacji.

Warto też zwrócić uwagę na zapis paragrafu 82 ustawy, w szczególności punkt 2.2. Na logikę (choć nadal trudno mi wierzyć w logiczność zapisów wszystkich polskich aktów prawnych) system dotyczący zawodowstwa powinien być precyzyjny i stabilny. Jeśli tak, to opieranie się na przepisach, które mogą w nieodległej przyszłości podlegać dalszej liberalizacji raczej nie spełnia tego warunku... to tylko kolejna wątpliwość, a nie teza pod dyskusję.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 kwi 2013, o 09:05 

panwac napisał(a):
To, o czym piszesz określa rozdział 4. Różnica między nami polega na tym, że dla Ciebie jest oczywiste (tak wnioskuję z rozłożonych akcentów), iż trzecia grupa kwalifikacji będzie w przyszłości również umożliwiała "zawodowe uprawiania żeglarstwa". Wynika to zapewne z zapisu paragrafu 69 oraz wymienionego słowa "również" w paragrafie 70.

Piotr, a kuku- wracamy! Stwierdziłeś "Nie masz zapisu określającego uprawnienia zawodowe dla amatorskich kwitów". To komentowałem.
Bo przecież zapis jest, zapis wprost, zapis bez wątpliwości, zapis bezpośrednio w samej ustawie. Pokazałem gdzie, zacytowałem zapis ustawy. Nie widzę projektów zmiany tej ustawy w sejmie.
Chcesz "bronić" głupotki jaką popełniłeś - broń, Twoja sprawa...
Ale nie mów, że ktoś, kto wskazuje bezpośrednio na przepis, który wprost przeczy Twoim rewelacjom jest upierdliwy, OK :mrgreen:

panwac napisał(a):
Ja nie mam pewności, czy z uwagi na zapisy rozporządzenia ta trzecia grupa nie będzie podstawową z uwagi na zakres uprawnień obejmujący wszystkie jachty komercyjne.

Piotr, stwierdziłeś, że Za chwilę będzie rozporządzenie określające kwalifikacje wymagane w zawodowym uprawianiu żeglarstwa. To komentowałem.
Bo nie będzie i nie ma podstaw po temu by było rozporządzenie "określające kwalifikacje wymagane w zawodowym uprawianiu żeglarstwa" .
Kwalifikacje o których wspominasz, że jakoby ma je określić wspomniane rozporządzenie są od sierpnia 2011 twardo określone w ustawie, pewnie i jednoznacznie co do podstawy prawnej.
A czego będzie dotyczyć rozporządzenia o którym wspominasz wiadomo z delegacji zawartej w Art. 70 ust 4 oraz 5. może przeczytaj...

BTW - jak ostatnio czytałem o podstawach prawa, to zapamiętalem dobrze, że rozporządzenia nie mogą zmieniać ustaw. Powiadasz, że coś się ostatnio zmieniło? :/

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 kwi 2013, o 10:29 

pierdupierdu napisał(a):
Piotr, a kuku- wracamy!

Ależ Jaromirze - jakbym chciał bronić głupotki, to bym się nie pacał! ;)

A co do szczegółów: piszesz, że
pierdupierdu napisał(a):
Bo nie będzie i nie ma podstaw po temu by było rozporządzenie "określające kwalifikacje wymagane w zawodowym uprawianiu żeglarstwa"

Cóż, wersję projektu z 2011 roku, której link podawałem, mam na dysku komputera (choć nie wiem, czy jest sens zaśmiecania forum i podawania w załączniku nieaktualnego pomysłu, to jednak podaję, do celów archiwalnych). Natomiast wersja nowego projektu jest w fazie dopracowywania (konsultacje wewnętrzne) i w przyszłym tygodniu powinna być rozesłana do konsultacji społecznych. Zakładam, że Samoster i inne podmioty uczestniczące wcześniej w takich konsultacjach otrzymają ten dokument.

Pytanie, co w nim będzie. Przyjmuję, że dla większości jachtów komercyjnych uprawnienia wynikające ze stopni amatorskich uzupełnione szkoleniami wystarczą. Niewiadomą są w tej chwili wymogi dot. funkcji starszego oficera i kapitana na jachtach do 200 i 500 gt oraz na żaglowych statkach szkolnych (sts) - czyli dotyczy to kilku jednostek pod naszą banderą, jak Kapitan Głowacki, Zawisza Czarny, Fryderyk Chopin, czy Pogoria.

Załączniki:
Komentarz: Projekt z 2011 roku, do celów wyłącznie archiwalnych
projekt_min_infrastruktury_kwalifikacje zalog_jachtow_komercyjnych_dokument5804_20111120.pdf [2.62 MiB]
Pobrane 85 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 kwi 2013, o 12:49 

panwac napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):
Piotr, a kuku- wracamy!

Ależ Jaromirze - jakbym chciał bronić głupotki, to bym się nie pacał! ;)

A co do szczegółów: piszesz, że
pierdupierdu napisał(a):
Bo nie będzie i nie ma podstaw po temu by było rozporządzenie "określające kwalifikacje wymagane w zawodowym uprawianiu żeglarstwa"

Cóż, wersję projektu z 2011 roku, której link podawałem, mam na dysku komputera

To co prawda straszny gniot, w wielu punktach niezgodny z techniką prawodawczą... - ale jak nuż masz toto na dysku, to mam dla Ciebie propozycję - może byś tak ten projekt przeczytał? ;) Skoncentruj się proszę na &7 :mrgreen: I na uzasadnieniu:
"W celu ułatwienia zdobycia uprawnień niezbędnych dla załóg jachtów komercyjnych proponuje się rozwiązania alternatywne. Możliwość posiadania przez członków załogi kwalifikacji sportowych uzupełnionych o 3 świadectwa przeszkolenia specjalistyczne zgodnych z wymaganiami Konwencji STCW."
Czyli (da capo el fine...) Art. 69 ustawy o bezp. żeglugi. CBDU.

panwac napisał(a):
Natomiast wersja nowego projektu jest w fazie dopracowywania (konsultacje wewnętrzne) i w przyszłym tygodniu powinna być rozesłana do konsultacji społecznych. Zakładam, że Samoster i inne podmioty uczestniczące wcześniej w takich konsultacjach otrzymają ten dokument.

Ja nie odpowiem za inne podmioty, ale mnie temat... mało grzeje.
Ja uprawnienia do "zawodowego żeglowania" już mam - z tytułu zapisu Art. 69 ust o bezp. morskim.
Ba - mam je... jakby podwójnie - bo zarówno z tytułu treści punktu 1 jak i z tytułu treści punktu 2.
Problem mam tylko z misiem. Bo mi siem tych uprawnień używać nie opłaca :lol: :lol: :lol:

Cytuj:
Pytanie, co w nim będzie. Przyjmuję, że dla większości jachtów komercyjnych uprawnienia wynikające ze stopni amatorskich uzupełnione szkoleniami wystarczą.

Piotr, zrozumże... w związku z rozporządzeniem nie powinieneś "przyjmować"!
Przecież możliwość żeglowania zawodowego przez posiadaczy "stopni amatorskich" zapisano wprost w ustawie!
Jedyne co zgodnie z delegacją może zrobić minister Nowak, to regulować jakie szkolenie STCW mają być o wymagane od posiadaczy "patentów" określonych własne przez ministrę Muchę - dla umożliwienia im zajmowania stanowisk na jachtach komercyjnych udostępnianych odpłatnie z załogą.

pozdrawiam
JR
I wiem, że często same zapisy delegacji ustawowych prowokują taki stan - bo instrukcje dotyczące rozporządzeń umieszczane w ustawach są często nieprecyzyjne, wadliwie skonstruowane czy wręcz mają charakter blankietowy.
Wiem też, że mamy społeczeństwo antyobywatelskie, na niemal zerowym stopniu pobudzenia do działań przeciwko niekonstytucyjnemu prawu.
I wiem, ze mamy trybunał Konstytucyjny, który sam narusza terminy... i hmmm... nie tylko.
Czyli - pożyjemy - a życie pokaże co zobaczymy...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 kwi 2013, o 13:08 

:)
Czytałem... rozumiem, wiem, że nie powinienem przyjmować.
Ale jak w Twoim "PS"...

P.S. Pamiętam naszą rozmowę z początku lutego w W-wie - wiem, że dla Ciebie pisanie na ten temat, to kwestia hobbystyczna. Ale też bardzo dobrze, że zawodowcy są wśród nas, bo i czasem mogą pacnąć, a i pomóc merytorycznie, gdy potrzeba. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 12:56 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 109
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Szanowni Państwo, oto jest: http://dziennikustaw.gov.pl/du/2013/460 ... 046001.pdf

Za ten post autor gf otrzymał podziękowania - 3: JarekM, krzysdl, panwac
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 13:08 

gf napisał(a):

:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 13:13 

Podziękował : 2268
Otrzymał podziękowań: 3648
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
gf napisał(a):
Szanowni Państwo, oto jest:

To co - nowy wątek może?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 13:16 

Podziękował : 28
Otrzymał podziękowań: 32
Uprawnienia żeglarskie: licencja na ciągnięcie narciarza wodnego
oj najlepiej tak

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 13:16 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 109
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Maar napisał(a):
To co - nowy wątek może?
Jak szaleć, to szaleć :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 13:18 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
gf napisał(a):
Maar napisał(a):
To co - nowy wątek może?
Jak szaleć, to szaleć :)

Kelner! Butelkę sodowej i cztery słomki! :lol:

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 13:18 

Podziękował : 3032
Otrzymał podziękowań: 2648
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Ewidentnie staż na kapitana został podniesiony do 1400 godzin.

Cytuj:
po uzyskaniu patentu jachtowego sternika morskiego odbyła co najmniej sześć rejsów po wodach morskich w łącznym czasie co najmniej 1200 godzin żeglugi, w tym co najmniej 400 godzin samodzielnego prowadzenia jachtu o długości kadłuba powyżej 7,5 m, oraz odbyła co najmniej jeden rejs powyżej 100 godzin żeglugi na jachcie o długości kadłuba powyżej 20 m oraz jeden rejs powyżej 100 godzin żeglugi po wodach pływowych z zawinięciem do co najmniej dwóch portów pływowych.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Niektóre osoby zdają bez przeprowadzania egzaminu: :lol:

Cytuj:
§ 18. Egzaminator nie przeprowadza egzaminu:
1) osoby, z którą pozostaje w takim stosunku prawnym, że wynik sprawy może mieć wpływ na jego prawa lub obowiązki;
2) swojego małżonka oraz krewnych i powinowatych do drugiego stopnia;
3) osoby związanej z nim z tytułu przysposobienia, opieki lub kurateli;
4) osoby pozostającej wobec niego w stosunku nadrzędności służbowej;
5) osoby, która była przez niego szkolona.

Czyli zalicza bez egzaminowania?

Już widzę, jak wszystkie OZŻ umieszczają terminy swoich egzaminów na stronie PZŻ. :lol: :lol: :lol:

Cytuj:
4. Odpowiednio polski związek sportowy lub podmiot upoważniony przez ministra właściwego do spraw kultury fizycznej do przeprowadzenia egzaminu informuje na swojej stronie internetowej o terminach planowanych egzaminów.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Za ten post autor Stara Zientara otrzymał podziękowanie od: panwac
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 13:27 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Ewidentnie staż na kapitana został podniesiony do 1400 godzin

W lipcowym rozporządzeniu było też 1400 h na kapitana. Nic się nie zmieniło.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 13:30 

Cape napisał(a):
W lipcowym rozporządzeniu było też 1400 h na kapitana
To dlaczego wszyscy mówią, ze było 1200 h?

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 13:31 

Podziękował : 396
Otrzymał podziękowań: 223
Uprawnienia żeglarskie: k.j.
Maar napisał(a):
gf napisał(a):
Szanowni Państwo, oto jest:

To co - nowy wątek może?

Marek,
Błagam NIE ... :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 13:33 

Cape napisał(a):
W lipcowym rozporządzeniu było też 1400 h na kapitana
To dlaczego wszyscy mówią, ze było 1200 h?

Bo mówią :D
Było 200 na sternika, potem 600 na morsa i 600 na kojota. Razem 1400.
Teraz jest 200 plus 1200 razem 1400 :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 13:37 

Podziękował : 351
Otrzymał podziękowań: 2444
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
panwac napisał(a):
oto jest:

No to zaraz sie zacznie ;-)))
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 13:39 

Cape napisał(a):
Było 200 na sternika, potem 600 na morsa i 600 na kojota. Razem 1400.
Teraz jest 200 plus 1200 razem 1400 :lol:
Przeczytaj uważnie rozporządzenie.
Jest 200 na jsm, a potem 1200 oraz 100 oraz 100 = razem 1600 (1400 po jsm).

I tak uważam, że największą głupotą jest pozostawienie w egzaminie manewrów portowych na żaglach.

bury_kocur napisał(a):
No to zaraz sie zacznie ;-)))
Już się zaczęło. :lol:

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 13:46 

że największą głupotą jest pozostawienie w egzaminie manewrów portowych na żaglach.

Nie Wojtus - największą głupotą obecnego systemu patentowego jest zmuszanie wszystkich do robienia OBOWIĄZKOWYCH patentów co skutkuje m.in. idiotycznymi rejsami "matematycznymi" (znaczy muszę poplynąc w rejs bo mi brakuje godzin do stopnia) zamiast zapisać w ustawie określoną dlugość jednostki (do wyboru: 12 - 24 m) dla prowadzenia "bezpatentowego" a powyżej tego lub dla potrzeb zawodowych to "róbta se co chceta".

Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 13:56 

Przeczytaj uważnie rozporządzenie

Fakt, masz rację.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 13:57 

bury_kocur napisał(a):
największą głupotą obecnego systemu patentowego jest zmuszanie wszystkich

Masz rację, ale to jest w ustawie, a ja piszę o rozporządzeniu. :)

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 13:58 

Ewidentnie staż na kapitana został podniesiony do 1400 godzin.

Cytuj:
po uzyskaniu patentu jachtowego sternika morskiego odbyła co najmniej sześć rejsów po wodach morskich w łącznym czasie co najmniej 1200 godzin żeglugi, w tym co najmniej 400 godzin samodzielnego prowadzenia jachtu o długości kadłuba powyżej 7,5 m, oraz odbyła co najmniej jeden rejs powyżej 100 godzin żeglugi na jachcie o długości kadłuba powyżej 20 m oraz jeden rejs powyżej 100 godzin żeglugi po wodach pływowych z zawinięciem do co najmniej dwóch portów pływowych.

A czemu nie:
1200 w tym (400 oraz 100 oraz 100)?

PS: Czy jeśli w prawie pojawia się matematyka to nie powinni zatrudniać kogoś kto napisałby to w formie wzoru matematycznego? Było by o niebo łatwiej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 13:59 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Bardzo prosze o chłodną ocenę oficjalnego tekstu ale pod jednym kątem:
czy nie ma tam sprzecznosci wewnętrznych albo czy komuś sie czegoś nie odbiera.To ze rozporządzenie jest postepem w stosunku do przeszlości choc niewystarczajacym jest dla liberalizatorów oczywiste, to że jest ono tragedia narodową dla zwolenników nie liberalizowania też jest oczywiste.
Prosze więc o szybka i mądrą dyskusje na ten jeden temat.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 14:08 

Colonel napisał(a):
czy komuś sie czegoś nie odbiera
Sternikom jachtowym kasuje się staż na kapitana, bo liczy się tylko po uzyskaniu sternika morskiego.

JarekM napisał(a):
A czemu nie:
1200 w tym (400 oraz 100 oraz 100)?

Dlatego że jest:
odbyła 1200, w tym 400, oraz odbyła 100 oraz 100

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 14:18 

Podziękował : 10
Otrzymał podziękowań: 11
Uprawnienia żeglarskie: Bałtyckie+ ;-)
Przeczytaj uważnie rozporządzenie.
Jest 200 na jsm, a potem 1200 oraz 100 oraz 100 = razem 1600 (1400 po jsm).

Nie znam się na matematyce prawniczej ;) ale moim zdaniem można to interpretować jako:
"co najmniej 1200", "w tym" (400 + 100 + 100). Kto powiedział, że 100 godzin po pływach ni może być jednocześnie na jachcie powyżej 20 m albo w ramach 400 godzin samodzielnego prowadzenia?

Oczywiście mogę się mylić, ale jeśli ktoś tak uważa niech to udowodni ;) :lol:

Nigdy nie przegrywać oznacza nigdy nie walczyć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 14:19 

JarekM napisał(a):
Było by o niebo łatwiej.

Jarek
Litości - z czym masz problem ?

JarekM napisał(a):

- Z dodawaniem do 1200 ?
- Czy z umiejętnością dadawania do 400 ?
- Czy z określeniem czy odbyłeś JEDEN rejs powyżej 100 godzin żeglugi na jachcie o długości kadłuba powyżej 20 m ?
- Czy z określeniem czy odbyłeś jeden rejs powyżej 100 godzin żeglugi po wodach pływowych z zawinięciem do co najmniej dwóch portów pływowych ?

Przecież jest bardzo wyraźnie określone czego sie wymaga od egzaminowanego.
Jest to dużo czytelniej napisane niż w lipcowym rozporzadzeniu gdzie nie wiedzialeś czy rejs 100 godzinny na plywach może być jednocześnie rejsem na żaglowcu > 20 m.

Pzdr
Kocur

Dlatego że jest:
odbyła 1200, w tym 400, oraz odbyła 100 oraz 100

Yes, Yes, Yes !!!!!!!!
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 14:25 

krzysdl napisał(a):
jeśli ktoś tak uważa
O co się założysz, że PZŻ przyjmie moja interpretację?
:lol:

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 14:27 

bury_kocur litości
(nie wiem czy z Twojej strony to jakaś forma grzecznościowa) :)

Widzę, na forum, że jedni piszą, że ma być 1400 godzin, a inni 1200 godzin w sumie. Skąd ta różnica?

Według mnie jeśli przy poprzednim rozporządzeniu suma wynosiła 1200 godzin to czemu teraz ma wynosić 1400?

Sądzę, że Twoje liczenie jest prawidłowe. Nie rozumiem czemu stwierdzasz, że mam problem z policzeniem do 1200.

bury_kocur napisał(a):
z czym masz problem ?

A problem mam z tym, że teraz każdy ma swoją interpretację. Matematycznie dało by się to przedstawić tak, że wiadomo by o co chodzi na pierwszy rzut oka.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84 ... 103  Następna strona