Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 29 lis 2024, o 11:27

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 ... 103  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 17:27 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Cape napisał(a):
Nie ma takich różnic.

Takich nie ma, ale te co są, są dla niektórych wyborem - żeglować lub nie żeglować, ten lepszy to ten biorę, ten gorszy to go nie chcę. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 17:47 

Podziękował : 27
Otrzymał podziękowań: 35
Uprawnienia żeglarskie: Plastikowe beztalencie
Carlo napisał(a):
Takich nie ma, ale te co są, są dla niektórych wyborem - żeglować lub nie żeglować, ten lepszy to ten biorę, ten gorszy to go nie chcę. ;)

Na ten mnie stać - żegluje
Na ten mnie nie stać - nie żegluje.

Ok może przesadziłem z różnicami, jednak jeśli mam do wyboru dać za jacht 2 500zł/tydzień a 3500-5000 za tyle samo i na tyle samo osób. Sory, studenckie życie czasami weryfikuje możliwości finansowe.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 17:54 

Podziękował : 3032
Otrzymał podziękowań: 2648
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Eryk napisał(a):
dać za jacht 2 500zł/tydzień
Eryk napisał(a):
studenckie życie czasami weryfikuje możliwości finansowe.
Pływaj na Zawiszy - zależnie od pory roku 1500-2000 zł/tydzień. :D

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 18:02 

Podziękował : 396
Otrzymał podziękowań: 223
Uprawnienia żeglarskie: k.j.
Bardzo dobrze, że jest liberalizacja, ale byłoby jeszcze lepiej, gdyby Rozporządzenie zostało napisane w przejrzysty sposób, tak, aby nie tworzyć możliwości do różnych jego interpretacji.

Ktoś wcześniej pytał, co się odbiera jsm?
Odbiera się np. ewidentnie:
-staż na jachcie L>20m zdobyty przed uzyskaniem patentu jsm,
-staż na pływach zdobyty przed uzyskaniem patentu jsm.

Wszystyko pewnie już było fragmentarycznie omawiane przy kolejnych wersjach projektu rozporządzenia.
Teraz mamy już konkretne rozporządzenie, więc pozwolę sobie zebrać parę rzeczy i ponownie zapytać "znawców pisma":

Pyt.1.Czy "patent jachtowego sternika morskiego" uzyskany np.w roku 1982 to w rozumieniu tego rozporządzenia patent "jachtowego sternika morskiego" (§ 2. 1.) ?

Wydaje się że tak na podst.
§ 25. 1. Dotychczas wydane patenty zachowują ważność w zakresie potwierdzanych nimi uprawnień i mogą zostać wymienione, na wniosek posiadacza, na patenty wydawane na podstawie niniejszego rozporządzenia, z uwzględnieniem następujących kryteriów:(..)

Mogą, ale nie muszą być wymienione.

Posiadam nadal "Patent jsm przyznany w Trzebieży 30.09.1982", do tego mam (a co, stać mnie było sobie zawinszowałem! :D ) następny wydany 21.01.2007.

Na najnowszym wzorze patentu jsm są teraz dwie daty: wydania patentu oraz uzyskania uprawnień.

Pyt.2.
Czy dobrze rozumuję, że gdybym zaszalał i wymienił sobie na nowy model (nie wiadomo po co, bo uprawnienia wciąż te same, ale może lubię kolekcjonować plastikowe cacka ;) ) to w moim skromnym przypadku data wydania byłaby z roku 2013 natomiast data uzyskania uprawnień to 30.09.1982 ?

Pyt3.

W Rozporządzeniu brak jest definicji "Rejsu".
Czy to oznacza, że nawet "wyjście" na godzinkę z dowolnego portu powinno być uznane za "rejs" o ile oczywiście będzie się komuś chciało po takim rejsie wypisać opinie dla załogantów oraz kartę rejsu dla prowadzącego (wymagającą jeszcze potwierdzenia przez armatora jachtu). :cool:

Pyt.4
Tu pytanie dodatkowe - czy w wersji "hardcore" uznany zostanie staż 15 min, czyli np. 0,25h ?

Pyt.5
W Rozporządzeniu mowa jest ogólnie o "wodach morskich".
Czy dobrze kombinuję, że dotyczy wszystkich wód morskich na świecie?

Pyt.6.
W takim razie jaka jest definicja "wód morskich"?
Czy "morze terytorialne" to na pewno "wody morskie"?
Czy "morskie wody wewnętrzne", to na pewno "wody morskie"?

W przypadku Polski: Dz.U. 1991 Nr 32 poz. 131 z dnia 21 marca 1991 r.o obszarach morskich RP, Art. 2.podaje:
1. Obszarami morskimi RP są:
1) morskie wody wewnętrzne,
2) morze terytorialne,

Pyt.7
Czy "puryści językowi" uznają, że "obszar morski" to dokładnie to samo, "Wody morskie" ?
Jeśli tak - to nie ma problemu.

Wtedy w/g Art. 4.Dz.U. 1991 Nr 32 poz. 131:
Morskimi wodami wewnętrznymi są:
1) część Jeziora Nowowarpieńskiego i część Zalewu Szczecińskiego wraz ze Świną i Dziwną oraz Zalewem Kamieńskim, znajdująca się na wschód od granicy państwowej między Rzecząpospolitą Polską a Republiką Federalną Niemiec, oraz rzeka Odra pomiędzy Zalewem Szczecińskim a wodami portu Szczecin;
2) część Zatoki Gdańskiej zamknięta linią podstawową biegnącą od punktu o współrzędnych 54o37´36" szerokości geograficznej północnej i 18o49´18" długości geograficznej wschodniej (na Mierzei Helskiej) do punktu o współ rzędnych 54o22´12" szerokości geograficznej północnej i 19o21´00" długości geograficznej wschodniej (na Mierzei Wiślanej);
3) część Zalewu Wiślanego, znajdująca się na południowy zachód od granicy państwowej między Rzecząpospolitą Polską a Federacją Rosyjską na tym Za-lewie;
4) wody portów określone od strony morza linią łączącą najdalej wysunięte w morze stałe urządzenia portowe,stanowiące integralną część systemu portowego.

Oraz oznacza, że rejsy po wszystkich wodach wewnętrznych liczą się do stażu.

Pyt.7.
W wersji "hardcore" 1200 h na Zalewie Wiślanym lub 1200h na Odrze też zalicza staż na kj? :cool:

Jeśli nie tzn, że w Polsce nie ma "wód morskich", czyli z patentami wydanymi na podstawie tego rozporządzenia możemy pływać wszędzie, byle nie w Polsce ?

No i na koniec jeszcze raz w tym temacie:
§ 7. 1. Patent kapitana jachtowego uzyskuje osoba, która:
1) posiada patent jachtowego sternika morskiego;
2) po uzyskaniu patentu jachtowego sternika morskiego odbyła co najmniej sześć rejsów po wodach morskich w ącznym czasie co najmniej 1200 godzin żeglugi, w tym co najmniej 400 godzin samodzielnego prowadzenia jachtu o długości kadłuba powyżej 7,5 m, oraz odbyła co najmniej jeden rejs powyżej 100 godzin żeglugi na jachcie o ługości kadłuba powyżej 20 m oraz jeden rejs powyżej 100 godzin żeglugi po wodach pływowych z zawinięciem do co najmniej dwóch portów pływowych.

Niby wszystko jasne, a już mamy kilka interpretacji, czy 2+2=4...

Jedni czytają: 1200 (w tym 400 samodzielnych L>7,5) + 100 (20m) + 100 (pływy) = 1400h
Inni 1200 (w tym 400 + 100 + 100) => 1200 h

A jeśli powyższe zapisze trochę inaczej (zgodnie chyba z zasadami języka polskiego).

Łącznie powinny zostać spełnione następujace warunki:

-Patent kj uzyskuje osoba, która posiada patent jsm.

-Patent kj uzyskuje osoba, która po uzyskaniu patentu jsm odbyła conajmniej 6 rejsów po wodach morskich w łącznym czasie co najmniej 1200 godzin żeglugi, w tym co najmniej 400 godzin samodzielnego prowadzenia jachtu o długości kadłuba powyżej 7,5 m.

-Patent kj uzyskuje osoba, która odbyła co najmniej jeden rejs powyżej 100 godzin żeglugi na jachcie o długości kadłuba powyżej 20 m.(Czy koniecznie po uzyskaniu patentu jsm? Może ktoś odbył taki rejs wcześniej, nie mając np.jeszcze żadnego patentu?)
-Patent kj uzyskuje osoba, która odbyła jeden rejs powyżej 100 godzin żeglugi po wodach pływowych z zawinięciem do co najmniej dwóch portów pływowych. (Czy koniecznie po uzyskaniu patentu jsm? Może ktoś odbył taki rejs wcześniej, nie mając np.jeszcze żadnego patentu?)

Czy popełniam tu gdzieś błąd logiczny (powyższe warunki musza oczywiście być spełnione łącznie)?

Pytania te i komentarze są oczywiście (świadomie) mocno "przerysowane", ale gdyby rozporządzenie było napisane prawidłowo, to nie byłoby miejsca na takie dyskusje.

Tylko o czym wtedy pisać na forum? :lol:

Za ten post autor Senator otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 18:10 

Stara Zientara napisał(a):
Pływaj na Zawiszy - zależnie od pory roku 1500-2000 zł/tydzień. :D

2000zł za 7 osób? Daj namiary na taki rejs Zawiszowy. :-D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 18:15 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Tomek poruszył bardzo ciekawa kwestie, która byc moze usuwa całkowicie problem likwidacji stażu dla jsm. Co prawda naokoło, ale jakoś trzeba sobie radzić.
Otóż, jak przykład Tomka pokazuje dobitnie (oraz dotychczasowa praktyka) przy uzyskaniu patentu nie oddaje sie niższego. Co oznacza, ze zawsze można wymienić sobie trzymany w szufladzie st.j. na morsa. Pytanie jaka jest data uzyskania uprawnień? Powinna byc data uzyskania st.j. - bo ten stopień dostał inna nazwę i zakres uprawnień. Jesli tak, staż który po nim uzyskaliśmy - stanie sie od tej chwili stażem po jsm.

Bardzo interesujące... Bezplatna porada dla kolekcjonerów :D

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 18:17 

Podziękował : 351
Otrzymał podziękowań: 2444
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
TomekN napisał(a):
pozwolę sobie zebrać parę rzeczy i ponownie zapytać

Myślę, że powyższe pytania będą powtarzaly sie stale.

Spisz w sposób nie napastliwy wszelkie powyższe Swoje wątpliwości i wyślij to listem poleconym za potwierdzeniem odbioru do PZZ na Ludwiki 4.

W pismie zaznacz, że odpowiedzi oczekujesz w trybie odpowiedzi KPA czyli w ciągu miesiaca.

Dziś jest 16 kwiecień - w połowie maja powinniśmy dostac odpowiedz i zobaczymy co nam odpisze władza związku sportowego odpisze.

Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 18:18 

Ps. Podziękowałam Tomkowi za rzeczowy post

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 18:19 

Podziękował : 158
Otrzymał podziękowań: 74
Uprawnienia żeglarskie: Kapitan do 200GT/OOW500GT; RYA YMOS CE
Moniia napisał(a):
Tomek poruszył bardzo ciekawa kwestie, która byc moze usuwa całkowicie problem likwidacji stażu dla jsm. Co prawda naokoło, ale jakoś trzeba sobie radzić.
Otóż, jak przykład Tomka pokazuje dobitnie (oraz dotychczasowa praktyka) przy uzyskaniu patentu nie oddaje sie niższego. Co oznacza, ze zawsze można wymienić sobie trzymany w szufladzie st.j. na morsa. Pytanie jaka jest data uzyskania uprawnień? Powinna byc data uzyskania st.j. - bo ten stopień dostał inna nazwę i zakres uprawnień. Jesli tak, staż który po nim uzyskaliśmy - stanie sie od tej chwili stażem po jsm.

Zadałem to pytanie kilka dni temu. Odpowiedź:

- przy wymianie kojota na kojota data uzyskania uprawnień kojota (czyli wcześniejsza)
- przy wymianie stejota na morsa data uzyskania uprawnień morsa (późniejsza - bo uprawnienia uległy poszerzeniu).

Za ten post autor panwac otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 18:35 

Eryk napisał(a):
2000zł za 7 osób?
Pisałeś o rejsie, a nie o szkole przetrwania dla puszkowanych sardynek. :lol: :lol: :lol:

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 18:37 

Pisałeś o rejsie, a nie o szkole przetrwania dla puszkowanych sardynek. :lol: :lol: :lol:

No tak, bo szuflandia na Zawiasie z sardynkami nic wspólnego nie ma. :-D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 18:38 

panwac napisał(a):
- przy wymianie stejota na morsa data uzyskania uprawnień morsa (późniejsza - bo uprawnienia uległy poszerzeniu).
Mam inne zdanie - wolno mi. :)

bury_kocur napisał(a):
Spisz w sposób nie napastliwy wszelkie powyższe Swoje wątpliwości i wyślij to listem poleconym za potwierdzeniem odbioru do PZZ na Ludwiki 4.
A niby czemu na Ludwiki? O interpretację kodeksu drogowego pytasz się krawężnika?
Do ministerstwa trzeba pisać.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Eryk napisał(a):

No tak, bo szuflandia na Zawiasie z sardynkami nic wspólnego nie ma. :-D
Najwyżej pochodzenie.
Pokaż mi inny, dostępny dla przeciętnego żeglarza, polski jacht, który ma tyle miejsca na osobę (i taki rozmiar koi).

PS. Borchardt ma więcej, Pogoria chyba tyle samo.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 18:43 

Podziękował : 30
Otrzymał podziękowań: 26
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Nadal jest to rysowanie kresek na wodzie i zarabianie kolejny raz na wydaniu kolejnego plasticzka a wcześniej kartoniczka :)

http://www.wiatr-szkola.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 18:44 

panwac napisał(a):
Mam inne zdanie - wolno mi. :)

Wolno...
Tylko się dzielę informacją usłyszaną od pana z ministerstwa, nic więcej ;)

Kudlaty napisał(a):
Nadal jest to rysowanie kresek na wodzie i zarabianie kolejny raz na wydaniu kolejnego plasticzka a wcześniej kartoniczka :)

Hmm - a gdzie teraz jest ta kreska na wodzie? Tak pytam, bo nie chcę na coś trafić... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 18:46 

panwac napisał(a):
Moniia napisał(a):

- przy wymianie kojota na kojota data uzyskania uprawnień kojota (czyli wcześniejsza)

Od kogo dostałeś odpowiedz? PZZ czy minsport?
Bo osobiscie jestem przeciwnego zdania, tak jak i Wojtek jak widzę. Uprawnienia uzyskalam w momencie zdania egzaminu na sternika. Nie obchodzi mnie, co sie zmienia...
Jak kat. B na prawo jazdy zaczelaby przypadkiem obejmować ciężarówki do 10 ton, to nikt przy wymianie dokumentu nie wpisywalby mi, ze uprawnienia dostałam wczoraj, skoro uzyskalam je 15 lat temu. Gdy wymienialam prawo jazdy na brytyjskie, nikt mi nie zmienił daty uzyskania uprawnień. Itd. Podejrzewam, ze w razie sprawy sądowej można byłoby mieć duże szanse na wygrana. Taka jest moja opinia, moze sie jakiś prawnik wypowie?

Ps. A czy pan z minsport da to na piśmie?

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 18:51 

Moniia napisał(a):
panwac napisał(a):
Moniia napisał(a):

Ministerstwo Sportu i Turystyki.
Moje zdanie jest takie, że doświadczenie zdobywa się całe życie, więc staż powinien być od pierwszego wejścia na jacht morski liczony. Najwyżej można wskazywać jakieś zagadnienia wydzielając staż skipperski, na bardzo dużym jachcie itp. Ale cóż - w 2006 roku, moją uwagę na ten temat przyjęto połowicznie (uznano ciągłość stażu od egzaminu na stejota, a nie od początku świata), a teraz to wycofano.

Nie wiem, czy Pan z ministerstwa da to na piśmie. Choć przy dużej liczbie pytań być może pojawi się jakaś oficjalna interpretacja.

Ostatnio edytowano 16 kwi 2013, o 18:54 przez panwac, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 18:54 

Kudlaty napisał(a):
zarabianie kolejny raz na wydaniu kolejnego plasticzka a wcześniej kartoniczka
Nie ma obowiązku.

Cytuj:
§ 25. 1. Dotychczas wydane patenty zachowują ważność w zakresie potwierdzanych nimi uprawnień i mogą zostać wymienione, na wniosek posiadacza, na patenty wydawane na podstawie niniejszego rozporządzenia
Nie chcesz - nie wymieniasz.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 18:55 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Moniia napisał(a):
Uprawnienia uzyskalam w momencie zdania egzaminu na sternika. Nie obchodzi mnie, co sie zmienia...
Jak kat. B na prawo jazdy zaczelaby przypadkiem obejmować ciężarówki do 10 ton, to nikt przy wymianie dokumentu nie wpisywalby mi, ze uprawnienia dostałam wczoraj, skoro uzyskalam je 15 lat temu.

Ale na łódkę chyba nie masz zniżki za długą jazdę bezwypadkową?

Natomiast to byłby dobry manewr na ominięcie tego stażowego gniota - staż SJ stałby się stażem JSM.

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Ostatnio edytowano 16 kwi 2013, o 18:56 przez AndRand, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 18:55 

panwac napisał(a):
Moniia napisał(a):

Nie wiem, czy Pan z ministerstwa da to na piśmie.
Może się okazać, ze na piśmie interpretacja będzie inna. :D

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Za ten post autor Stara Zientara otrzymał podziękowanie od: panwac
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 18:56 

:D :D

My recent thought:

Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowanie od: Pietrek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 19:18 

Cyt."panwac"

Kojot bałtycki miał mniejsze uprawnienia niż kojot wielki - jak wtedy z tymi datami?

Ja pytałem, co w przypadku wymiany jsm na jsm ..?
Jeśli kryterium jest zmiana zakresu uprawnień, to jak piszesz, na nowym patencie jsm będzie data uzyskania uprawnień póżniejsza. (powiedzmy z mojego przykładu rok 2007)
Jeśli jsm to jsm - czyli zmienił się tylko kartonik na plastik - to powinna być data wcześniejsza (u mnie 1982)....

Może faktycznie spróbuję to jakoś napisać "po ludzku", nie "po forumowemu" i pchnę do PZŻ (a może lepiej do autorów, czyli Ministry Muchy?)
Ryzyko jest takie, że jak zaczną grzebać i poprawiac Rozporządzenie, to może wyjść jeszcze coś gorszego niż jest teraz. :roll: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 19:29 

Podziękował : 30
Otrzymał podziękowań: 26
A co by było gdyby zmiana systemu stopni polegała na uczynieniu go dobrowolnym? Mówię o poprzednim. Nie prościej? I tak nie trafi się wszystkim w gusta. Może jakas korekta ze sternikami morskimi bo dość blisko im było do kapitana.

http://www.wiatr-szkola.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 19:37 

Kudlaty napisał(a):
gdyby zmiana systemu stopni polegała na uczynieniu go dobrowolnym?
To jest doskonała propozycja, ale spóźniona o jakieś 20 lat. To se ne vrati, pane Havranek. :lol: :lol: :lol:

Dalej szukamy dziury w całym. :)
Cytuj:
§17. 4. Za pozytywny wynik egzaminu teoretycznego na patent żeglarza jachtowego oraz sternika motorowodnego uważa się uzyskanie 65 prawidłowych odpowiedzi w teście.

Czyli, że 66 lub 67 nie daje pozytywnego wyniku?

Cytuj:
§16. 3. W skład komisji wchodzą co najmniej:
1) przewodniczący;
2) sekretarz.
4. W skład komisji mogą wchodzić dodatkowo członkowie w liczbie od 1 do 3.
§ 18. Egzaminator nie przeprowadza egzaminu:

Kto to jest egzaminator?

Cytuj:
§ 19. 2. Protokół zawiera:
1) dane osób egzaminowanych:
a) imiona i nazwiska,
b) miejsce i daty urodzenia,
c) adresy zamieszkania;
2) zwięzły opis przebiegu egzaminu, w tym opis elementów wykonanych podczas części praktycznej;
3) ocenę końcową;
4) podpisy wszystkich osób wchodzących w skład komisji.

Jak podpisy będą nieczytelne (a mogą - zakazu nie ma), to nawet nie będzie wiadomo, kto egzaminował. :)

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 19:42 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Pokaż mi inny, dostępny dla przeciętnego żeglarza, polski jacht, który ma tyle miejsca na osobę

W cenie Zawiasa jest tego sporo, np. to
http://www.mola-yachtcharter-ostsee.de/ ... ?Yacht=141

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 20:28 

Podziękował : 1714
Otrzymał podziękowań: 4108
BTW. Jestem pewien, że niemal wszyscy sternicy jachtowi jeszcze przed wakacjami wymienia swoje patenty na jsm. :)

Czy przed wakacjami to nie wiem, szkoda kasy i nie ma potrzeby. Ale jesienią zapewne tak. I zaraz potem motorowodny patent, a co se będę żałował ?! :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 20:48 

panwac napisał(a):
Nie wiem, czy Pan z ministerstwa da to na piśmie. Choć przy dużej liczbie pytań być może pojawi się jakaś oficjalna interpretacja.

Silnie zmotywowany podobnymi postami wysłałem przed chwilą moje "wypociny" do Ministerstwa Sportu i Turystyki.
Skorzystałem z dobrodziejstwa Internetu i systemu ePUAP.
http://epuap.gov.pl/wps/portal/
Copy/Paste/trochę edycji i pismo poszło oficjalnie, ale drogą elektroniczną. Sam jestem ciekaw, czy dostanę jakikolwiek odzew. :roll:

Na wszelki wypadek wyślę pewnie jeszcze wersję papierową. :cool:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 20:54 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Według mnie największym plusem tego rozporządzenia jest umożliwienie sternikom (od teraz morsy się nazywają) prowadzenia praktycznie wszystkich jachtów dostępnych w czarterze. Czyli pierwszy, łatwo osiągalny stopień nie ma dziwnych ograniczeń typu 40 m żagla (przed 2006 skąd takie jachty wziąć ? ) czy też 12 m długości po 2006.
Dodatkowo zniesiono kreski na mapie, szczególnie ta 20 Mm była bez sensu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 20:55 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
TomekN napisał(a):
panwac napisał(a):

Silnie zmotywowany podobnymi postami wysłałem przed chwilą moje "wypociny" do Ministerstwa Sportu i Turystyki.
Skorzystałem z dobrodziejstwa Internetu i systemu ePUAP.
http://epuap.gov.pl/wps/portal/
Copy/Paste/trochę edycji i pismo poszło oficjalnie, ale drogą elektroniczną. Sam jestem ciekaw, czy dostanę jakikolwiek odzew. :roll:

Na wszelki wypadek wyślę pewnie jeszcze wersję papierową. :cool:

Myślę, że w powyższej sytuacji wersja papierowa jest zbędna.

I jeszcze mi przyszło do głowy, że większa ilość podobnych zapytań może dać urzędnikom z ministerstwa (młodym przecież) do myślenia - że lepiej zrobić raz a dobrze aby później nie pie... się z interpretacjami i takimi tam. Bo czasu mieli aż nadto i konsultantów multum - różnistych.

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 20:59 

Podziękował : 823
Otrzymał podziękowań: 1801
Colonel napisał(a):
Bardzo prosze o chłodną ocenę oficjalnego tekstu ale pod jednym kątem:
czy nie ma tam sprzecznosci wewnętrznych albo czy komuś sie czegoś nie odbiera.

Nie ma przewidzianej możliwości wymiany licencji. Więc gubiący / okradziony TRACI uprawnienia. (ATSD: posiadacz starej powinien dostać OBIE nowe). Ustanowienie dwóch jest zaostrzeniem bez uzasadnienia (wypadkowość, konsekwencje).

Patent mechanika motorowodnego nie upoważnia do prowadzenia żadnych jachtów - wykracza poza delegację.

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 21:04 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
Wojtek Bartoszyński napisał(a):
Nie ma przewidzianej możliwości wymiany licencji. Więc gubiący / okradziony TRACI uprawnienia. (ATSD: posiadacz starej powinien dostać OBIE nowe). Ustanowienie dwóch jest zaostrzeniem bez uzasadnienia (wypadkowość, konsekwencje).

Ale na starych ZTCP wykreślano naprzemiennie - zgodnie z interpretacją niesławnej pamięci Malarza?
Wojtek Bartoszyński napisał(a):
Patent mechanika motorowodnego nie upoważnia do prowadzenia żadnych jachtów - wykracza poza delegację.

O tym Samoster np pisał, ale... groch o ścianę.

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 ... 103  Następna strona