Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 29 lis 2024, o 09:42

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90 ... 103  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 kwi 2013, o 15:14 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
piotr6 napisał(a):
zapytam z czystej ciekawości, jest jakaś potrzeba nowej ustawy...

Ująłbym to tak:
viewtopic.php?f=17&t=14866
Czy wszystko trzeba opisać ustawami?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2013, o 15:14 

Podziękował : 10
Otrzymał podziękowań: 11
Uprawnienia żeglarskie: Bałtyckie+ ;-)
Jaromirze, ależ mnie właśnie o to chodziło. Skoro rozporządzenie dotyczące patentów zawodowych dopiero powstaje, to na nim powinny się skupić osoby, które są niezadowolone z rozporządzenia "przyjemniaczkowego" w kontekście komercyjnego zarabiania* na żeglarstwie.

* wiem, znam definicję tautologii ;)

Nigdy nie przegrywać oznacza nigdy nie walczyć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2013, o 16:08 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
krzysdl napisał(a):
ależ mnie właśnie o to chodziło

nie wiem o co Tobie chodzi, ale napisałeś kłamliwy post stawiając mi nieprawdziwe zarzuty.

Oczywiście o przeprosinach mowy być nie może ,nie stać cię na to?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2013, o 16:12 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
noone napisał(a):
Ministerstwo jest też otwarte na propozycje rozwiązania problemu stażu u osób, którym rozporządzenie skasowało staż uzyskany przed j.st.m. Brana jest pod uwagę opcja zmiany zapisu na taki, w którym liczyłby się cały staż morski delikwenta (lub jego wariacje).

Zamiast zasypywać Ministerstwo mailami i pismami, proponuję burzę mózgów w celu wypracowania najlepszego rozwiązania problemu stażu dla morsów.

Noone postawił konkretną propozycję, ministerstwo słucha żeglarzy. Czas biegnie. Jakieś propozycje? Zainteresowani? Anyone?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2013, o 16:17 

piotr6 napisał(a):
krzysdl napisał(a):
ależ mnie właśnie o to chodziło

nie wiem o co Tobie chodzi, ale napisałeś kłamliwy post stawiając mi nieprawdziwe zarzuty.

Oczywiście o przeprosinach mowy być nie może ,nie stać cię na to?

Trochę się zapędziłeś. W żadnym jeszcze miejscu Ciebie nie obrażałem, co Ty właśnie zrobiłeś. I albo pokaż gdzie kłamałem w swoim poście, gdzie postawiłem Tobie zarzuty (jakiekolwiek), albo ładnie przeproś. Mam nadzieję, że będziesz na tyle honorowy, żebym nie musiał uważać Cię za...
A może jednak?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2013, o 16:20 

ok, nie ma o czym gadać, tak myślałem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2013, o 16:20 

Podziękował : 78
Otrzymał podziękowań: 37
Uprawnienia żeglarskie: szyper łodzi rekreacyjnych
Moja propozycja w postcie ponad godzinę temu przeszła bez echa. Wolą się kłócić kto kogo obraził.

"Ty mnie chroń od lądu, a ja Ciebie ochronię przed morzem" - rzekła łódź do swego kapitana.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2013, o 16:21 

już skończyłem , przepraszam , moje posty można wyrzucic dośmieci

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Yigael napisał(a):
noone napisał(a):
Ministerstwo jest też otwarte na propozycje rozwiązania problemu stażu u osób, którym rozporządzenie skasowało staż uzyskany przed j.st.m. Brana jest pod uwagę opcja zmiany zapisu na taki, w którym liczyłby się cały staż morski delikwenta (lub jego wariacje).

Zamiast zasypywać Ministerstwo mailami i pismami, proponuję burzę mózgów w celu wypracowania najlepszego rozwiązania problemu stażu dla morsów.

Noone postawił konkretną propozycję, ministerstwo słucha żeglarzy. Czas biegnie. Jakieś propozycje? Zainteresowani? Anyone?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2013, o 16:49 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
rudekolek napisał(a):
§ 7. 1. Patent kapitana jachtowego uzyskuje osoba, która:
1) posiada patent jachtowego sternika morskiego lub zdała egzamin na jachtowego sternika morskiego;
2) odbyła co najmniej sześć rejsów po wodach morskich w łącznym czasie co najmniej 1200 godzin żeglugi, w tym co najmniej 400 godzin samodzielnego prowadzenia jachtu o długości kadłuba powyżej 7,5 m, oraz odbyła co najmniej jeden rejs powyżej 100 godzin żeglugi na jachcie o długości kadłuba powyżej 20 m oraz jeden rejs powyżej 100 godzin żeglugi po wodach pływowych z zawinięciem do co najmniej dwóch portów pływowych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2013, o 16:50 

Podziękował : 369
Otrzymał podziękowań: 703
Uprawnienia żeglarskie: mam
rudekolek napisał(a):
Moja propozycja to rozłączenie stażu od stopni, prosta skuteczna konstrukcja

Jest to jedna z opcji, którą rozważa Ministerstwo, w różnych wariantach.
Pod Twoim bym się podpisał ;-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2013, o 16:55 

Moim skromnym zdaniem, żeby pozbyć się konieczności interpretowania przepisów, należałoby zapisać ust.2 w jasny sposób
np:
2) odbyła co najmniej sześć rejsów po wodach morskich w łącznym czasie co najmniej 1200 godzin żeglugi, w tym:
- co najmniej 400 godzin samodzielnego prowadzenia jachtu o długości kadłuba powyżej 7,5 m,
- co najmniej jeden rejs powyżej 100 godzin żeglugi na jachcie o długości kadłuba powyżej 20 m,
- jeden rejs powyżej 100 godzin żeglugi po wodach pływowych z zawinięciem do co najmniej dwóch portów pływowych.

Lub jeśli wymagania mają się dodawać:

2) odbyła co najmniej osiem rejsów po wodach morskich w łącznym czasie co najmniej 1400 godzin żeglugi, w tym:
reszta bez zmian.

Za ten post autor krzysdl otrzymał podziękowanie od: rudekolek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2013, o 17:52 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
krzysdl napisał(a):
Jaromirze, ależ mnie właśnie o to chodziło. Skoro rozporządzenie dotyczące patentów zawodowych dopiero powstaje, to na nim powinny się skupić osoby, które są niezadowolone z rozporządzenia "przyjemniaczkowego" w kontekście komercyjnego zarabiania* na żeglarstwie.

Raz jeszcze...
Ustawa przewiduje trzy rodzaje dokumentów uprawniających do zajmowania stanowisk i prowadzenia jachtów komercyjnych udostępnianych odpłatnie z załogą. Wśród nich są dokumenty, które reguluje właśnie przyjęte rozporządzenie.
Odrębne "rozporządzenie dotyczące patentów zawodowych" będzie dotyczyć zupełnie innego z trzech przewidzianych ustawą rodzajów uprawnień zawodowych na jachtach....

Obecnie najliczniejszą grupą zawodowych żeglarzy polskich są posiadacze... "patentów przyjemniaczkowych" ! I nie ma w tym nic dziwnego, zblizone rozwiązania funkcjonują w innych państwach :roll:

- Czemu zatem chciałbyś najliczniejszą grupę uprawnionych do żeglowania zawodowo zmuszać do oczekiwania na przyjęcie reguł dotyczących zupełnie innego systemu dokumentów zawodowych niż te, które już posiadają? Przecież mają prawo wykonywać swój zawód - na podstawie zapisów ustawy!
- Czy polskie jachty komercyjne udostępniane odpłatnie z załogą miałyby zaprzestać żeglugi na czas oczekiwania na wydanie rozporządzenia z Art. 70 ust 4 oraz 5 ust o bezp. morskim? Wiesz, że oczekiwanie to trwa już ponad dwa lata a nie ma nawet wstępnego projektu w BIP odpowiedniego ministerstwa?
- Skoro posiadacze patentów "przyjemniaczkowych" nie mają się interesować losem własnych uprawnień a posiadaczy "patentów zawodowych" nie ma i długo jeszcze nie będzie - to kogo mają zatrudniać armatorzy jachtów komercyjnych udostępnianych odpłatnie z załogą? Może sądzisz, że na jachtach tych armatorzy powinni zatrudnić zawodowych oficerów marynarki handlowej? Ale wiesz, że niewielu z nich ma jakiekolwiek pojęcie o prowadzeniu jachtu i wiesz, że jeszcze mniejsza ich liczba zgodzi się wyjechać na morze za mniej niż 200-300 Euro dziennie? To jak... wiesz????

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Ostatnio edytowano 17 kwi 2013, o 17:56 przez Jaromir, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2013, o 17:53 

Podziękował : 396
Otrzymał podziękowań: 223
Uprawnienia żeglarskie: k.j.
Wtrącę swoją propozycję:

§ 7. 1. Patent kapitana jachtowego uzyskuje osoba, która:
1) posiada dowolny patent jachtowego sternika morskiego;
oraz
2) po uzyskaniu dowolnego patentu sternika jachtowego odbyła co najmniej sześć rejsów(*2a) po wodach morskich (*2b) w łącznym czasie co najmniej 1200 godzin żeglugi, w tym:
- co najmniej 400 godzin samodzielnego prowadzenia jachtu o długości kadłuba powyżej 7,5 m;
oraz
- łącznie co najmniej 100 godzin żeglugi na jachtach o długości kadłuba powyżej 20 m;
oraz
- łącznie co najmniej 100 godzin żeglugi po wodach pływowych z zawinięciem do co najmniej dwóch portów pływowych.

*2a)
Termin "rejs" oznacza każdą żeglugę na jachcie dowolnej bandery, udokumentowaną przez prowadzącego "Kartą rejsu"(*2c). Rejs musi obejmować co najmniej jedno "wyjście z" oraz jedno "wejście do" portu/przystani/kotwicowiska.

*2b)
Termin "wody morskie" obejmuje wszelkie obszary morskie, między innymi: "morskie wody wewnętrzne", "morskie wody terytorialne" oraz inne szeroko rozumiane "wody morza otwartego".

*2c)
"Karta rejsu" wystawiona po wejściu w życie niniejszego rozporządzenia nie musi posiadać sformalizowanego wzoru, musi jednak zawierać co najmniej następujące informacje:
-Nazwa jachtu,
-Długość kadłuba jachtu,
-Dane teleadresowe identyfikujące armatora/właściciela jachtu,
-Dane teleadresowe identyfikujące prowadzącego jacht,
-Data i godzina rozpoczęcia rejsu,
-Data i godzina zakończenia rejsu,
-Łączną liczbę godzin żeglugi pod żaglami oraz na silniku,
-Oświadczenie prowadzącego: "W imieniu armatora/właściciela jachtu oświadczam, że wyżej opisany rejs odbył się",
-Podpis prowadzącego.

"Karta rejsu" może być wystawiana/przesyłana w formie elektronicznej, pod warunkiem zapewnienia autentyczności pochodzenia, integralności treści, czytelności dokumentu oraz możliwości jej wydrukowania.
W przypadku kart rejsu przechowywanych/przesyłanych w postaci elektronicznej dopuszcza się stosowanie szeroko rozumianych "podpisów elektronicznych".

Wszystkie "Karty rejsów" wystawione przed wejściem w życie niniejszego rozporządzenia zachowują ważność, nawet jeśli nie posiadają kompletu w/w informacji pod warunkiem dołączenia do nich oświadczenia prowadzącego następującej treści: "W imieniu armatora/właściciela jachtu oświadczam, że wyżej opisany rejs odbył się. Imię i
nazwisko prowadzącego rejs".

=====================

Można oczywiście zapisać "1400 godzin" zamiast "1200"... żeby nie było "za łatwo". :lol:

BTW
Zauważyłem przy okazji, że w aktualnej wersji rozporządzenia wymagania stażowe na kj zapisane są w taki sposób, że delikwent posiadając nawet 10 rejsów, każdy o długości np.95 h na jachtach o długości powyżej 20m - do stażu w temacie ">20m" nie ma nic...podobnie posiadając nawet 10 rejsów, każdy o dług. np.95 h na pływach - również nie uzyskał wymaganego stażu w temacie "pływy", poniewaz żaden z tych rejsów nie trwał co najmniej 100h.

Cyt.
(...) odbyła co najmniej jeden rejs powyżej 100 godzin żeglugi na jachcie o długości kadłuba powyżej 20 m
oraz
jeden rejs powyżej 100 godzin żeglugi po wodach pływowych z zawinięciem do co najmniej dwóch
portów pływowych (...)

Ostatnio edytowano 17 kwi 2013, o 18:23 przez Senator, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2013, o 18:09 

Podziękował : 1875
Otrzymał podziękowań: 2418
Uprawnienia żeglarskie: -
Możliwe że rozwiązaniem kwestii dawnego stażu byłoby także przyjęcie iż "staż uzyskany w okresie obowiązywania przepisów poprzednich zalicza się według tych przepisów" - czyli po sterniku jachtowym, jako że jest to stopień odpowiadający obecnemu morskiemu. Tu wystarczyłaby interpretacja prawna czy oficjalna wykładnia, bez potrzeby nowelizowania przepisów. O ile tak można interpretować.
W końcu same wymogi stażowe nie uległy zmianie, a jedynie zmieniona jest nazwa patentu.

Choć oczywiście najlepiej byłoby przyjąć cały wypływany staż, bez względu na posiadane patenty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2013, o 18:28 

TomekN napisał(a):
2) po uzyskaniu dowolnego patentu sternika jachtowego odbyła co najmniej sześć rejsów(*2a) po wodach morskich (*2b) w łącznym czasie co najmniej 1200 godzin żeglugi, w tym:

Pytanie, czy można odnieść się do nieistniejącego już patentu sternika jachtowego z poprzednich rozporządzeń?

"Ty mnie chroń od lądu, a ja Ciebie ochronię przed morzem" - rzekła łódź do swego kapitana.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2013, o 18:39 

rudekolek napisał(a):
TomekN napisał(a):

Pytanie, czy można odnieść się do nieistniejącego już patentu sternika jachtowego z poprzednich rozporządzeń?

Można to jeszcze bardziej uprościć:
"po uzyskaniu dowolnego patentu żeglarskiego"
lub
"po uzyskaniu dowolnego patentu żeglarza jachtowego"
lub usunąć ten fragment całkowicie jak sugerowało już kilka osób w międzyczasie"
czyli napisać:
2) odbyła co najmniej sześć rejsów ..... itd

Dopisałem "dowolnego" aby nie kombinować, czy patentu uzyskanego na mocy tego rozporządzenia, czy uzyskanego kiedykolwiek wcześniej, ale o takiej samej nazwie...

Jeszcze jedno..
Należałoby oczywiście przeredagować odpowiednie zapisy dotyczące motorowodniaków oraz co najmniej ten paragraf zapisać w następującej formie:

§ 4. Osoba ubiegająca się o wydanie patentu składa do właściwego polskiego związku sportowego następujące dokumenty:
3) dokumenty potwierdzające spełnienie wymagań stażowych, w szczególności pozytywne opinie z odbytych rejsów wystawione przez kapitana jachtu, lub - w przypadku rejsów prowadzonych samodzielnie - karty rejsu z oświadczeniem prowadzącego następującej "W imieniu armatora/właściciela jachtu oświadczam, że wyżej opisany rejs odbył się. Imię i nazwisko prowadzącego rejs"

Ostatnio edytowano 17 kwi 2013, o 18:44 przez Senator, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2013, o 18:43 

RyśM napisał(a):
Choć oczywiście najlepiej byłoby przyjąć cały wypływany staż, bez względu na posiadane patenty.

Bo czy jest jakieś uzasadnienie, aby staż zaliczany był po uzyskaniu s.j lub s.j.m. czy czegokolwiek co się pojawi jeszcze? Ja takiego nie potrafię znaleźć.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

TomekN napisał(a):

Można to jeszcze bardziej uprościć:
"po uzyskaniu dowolnego patentu żeglarskiego"
lub
"po uzyskaniu dowolnego patentu żeglarza jachtowego"
lub usunąć ten fragment całkowicie jak sugerowało już kilka osób w międzyczasie"
czyli napisać:

Na kapitana jachtowego tak może być. Na sternika jachtowego morskiego jest wymagane 200h stażu, do uzyskania tego patentu obecnie nie jest wymagany patent żeglarza jachtowego. Przy takiej konstrukcji stanie się niezbędny jeśli dopiszą to do wymagań na ten stopień przez przypadek . :D

Ostatnio edytowano 17 kwi 2013, o 18:56 przez rudekolek, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2013, o 18:55 

No właśnie... a jak delikwent miał wcześniej, powiedzmy "Voditelj brodice"? Więcej takich kwiatków możnaby uniknąć.
TomekN napisał(a):
BTW
Zauważyłem przy okazji, że w aktualnej wersji rozporządzenia wymagania stażowe na kj zapisane są w taki sposób, że delikwent posiadając nawet 10 rejsów, każdy o długości np.95 h na jachtach o długości powyżej 20m - do stażu w temacie ">20m" nie ma nic...podobnie posiadając nawet 10 rejsów, każdy o dług. np.95 h na pływach - również nie uzyskał wymaganego stażu w temacie "pływy", poniewaz żaden z tych rejsów nie trwał co najmniej 100h.
Ot na przykład. Było to poprzednio rozwiązywane jakoś, pamiętam takie rejsy stażowe na Pogorii które dziwnym trafem zawsze trwały 99 godzin, cud jakowyś... to i nieszczęśnicy musieli wykupić następny, naturalnie również poniżej 100. A potem kojoty dostali.
Jak i inne kwiatki. Zaprosiłem kursantów na rejs, który trwał 333 godz. Na szczęście etapowy, kapitanowie się zmienili to i karty wypisalim z dwu rejsów, jak na sternika trzeba. Sobie spisałem jedną. A że kolega był ambitny to jeszcze przed manewrówką wybrał się na kolejny rejs, 199 :lol: godzinny, a i jeszcze jakiś. Pół wymaganego stażu kapitańskiego zrobił jako żeglarz, i to na pływach, a i w ciężkich sztormach. Staż stażowi nierówny.

BTW z wesołych numerów - niegdyś na Kapitana Wielkiego konieczny był staż sztormowy, bodajże 50 godz. w ponad 8B. (i to chyba dopiero po zrobieniu bałtyckiego, głowy nie dam) Spotkałem kiedyś kogoś kto nie miał szczęścia, latami na tak długi sztorm nie trafił. Łódkę wyholowaliśmy za pilotówką by wyjść w te 8 B; jak już mu te godzinki zaliczyło to stężało na 11... potem dłużył się ten rejs ciutkę :mrgreen:

Za ten post autor Ryś otrzymał podziękowanie od: GregSad
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2013, o 19:08 

Podziękował : 3032
Otrzymał podziękowań: 2648
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
RyśM napisał(a):
Staż stażowi nierówny.
Właśnie.

Się tu skupiacie na godzinach, rejsach, patentach, kto co straci...

Jakby nikt tego nie zauważył:
Cytuj:
§ 4. Osoba ubiegająca się o wydanie patentu składa do właściwego polskiego związku sportowego następujące dokumenty:
3) dokumenty potwierdzające spełnienie wymagań stażowych, w szczególności pozytywne opinie z odbytych rejsów [...]

Wszyscy mają dziwną pewność, że opinie będą mieli pozytywne. Ja (jako wystawca tych opinii) takiej pewności nie mam. :)

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2013, o 19:10 

RyśM napisał(a):
No właśnie... a jak delikwent miał wcześniej, powiedzmy "Voditelj brodice"? Więcej takich kwiatków możnaby uniknąć .

No to OK. Jeśli np. jakiś Chorwat zachwycony prestiżem naszych stopni :lol: zechce uzyskać kapitana jachtowego. Wcześniej wypływał cały staż na swoim Voditelj Brodice w tym samodzielnie prowadził jachty przez 400h był na pływach 100h, 100h na którymś z ich guletów o długości ponad 20m. Idzie na egzamin na nasz stopień morski, zdaje i dostaje naszego kapitana jachtowego. Wszyscy zyskują nikt nie traci.

Tylko skąd weźmie pozytywne opinie, może pływał z Polakami. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2013, o 19:20 

Jak polak miał Voditejla (a znam takich, co to im się nasze patenty nie podobały ;) ) to sam sobie wystawiał opinie. Miałby składać samokrytykę? :roll:
Ja tam siebie pochwalę, a co!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2013, o 19:21 

Podziękował : 3032
Otrzymał podziękowań: 2648
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
rudekolek napisał(a):
Tylko skąd weźmie pozytywne opinie,
Jest bardzo prosty sposób na ominięcie "pozytywności" w dużym zakresie. Trzeba się postarać tylko przez 300 godzin - 200 na jsm i 100 na żaglowcu.

Resztę stażu można przeleżeć bezczynnie w koi... samodzielnie prowadząc rejs. :lol: :lol: :lol:

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Za ten post autor Stara Zientara otrzymał podziękowania - 2: rudekolek, Ryś
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2013, o 19:28 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
TomekN napisał(a):

Cyt.
(...) odbyła co najmniej jeden rejs powyżej 100 godzin żeglugi na jachcie o długości kadłuba powyżej 20 m
oraz
jeden rejs powyżej 100 godzin żeglugi po wodach pływowych z zawinięciem do co najmniej dwóch
portów pływowych (...)

Jeszcze jeden kwiatek. Powyższe zapisy dot. stażu na k.j. można (przy odrobinie złej woli) interpretować tak, że wymagany jest jeden (dokładnie jeden i tylko jeden) rejs powyżej 100 godzin żeglugi po wodach pływowych. Więc jeśli ktoś ma rejsów na pływach 1+n, to niech się lepiej do tych n nie przyznaje.
Kwiatek kolejny. Rozporządzenie wchodzi w życie 14 dni po ogłoszeniu w Dz.U. 16+14=30. Wynika z tego, że ci, którzy pływają "stażowo" w najbliższą majówkę, muszą się zmustrować 30-go i ponownie zamustrować na swój jacht 1-go maja ;)

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2013, o 19:29 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Stara Zientara napisał(a):
200 na jsm

Mając żeglarza te 200 h na morsa można
Resztę stażu można przeleżeć bezczynnie w koi... samodzielnie prowadząc rejs.

Na jachcie do 12 m 2 Mm od brzegu lub na zalewach/zatoce.
100 na żaglowcu

"Żaglowiec" w obecnej redakcji rozporządzenia może być na Mazurach
:lol: :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2013, o 19:32 

Podziękował : 369
Otrzymał podziękowań: 703
Uprawnienia żeglarskie: mam
damit napisał(a):
Rozporządzenie wchodzi w życie 14 dni po ogłoszeniu w Dz.U. 16+14=30. Wynika z tego, że ci, którzy pływają "stażowo" w najbliższą majówkę, muszą się zmustrować 30-go i ponownie zamustrować na swój jacht 1-go maja ;)

Dlaczego? Rejsy w okresie między październikiem '12 a majem '13 liczą się stażystom. Nie liczą się tylko nie-morsom do k.j. ;-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2013, o 19:36 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
damit napisał(a):
Kwiatek kolejny. Rozporządzenie wchodzi w życie 14 dni po ogłoszeniu w Dz.U. 16+14=30. Wynika z tego, że ci, którzy pływają "stażowo" w najbliższą majówkę, muszą się zmustrować 30-go i ponownie zamustrować na swój jacht 1-go maja ;)

"Liczą się" staże po uzyskaniu patentu jachtowego sternika morskiego.
Nigdzie nie znajdziemy warunku, że musi to być staż uzyskany po wejściu w życie obecnego rozporządzenia.
Posiadaczowi patentu j.st.m. "się liczą" wszystkie staże jakie jest w stanie udowodnić od dnia uzyskania patentu, choćby i 40 lat temu ;)

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Ostatnio edytowano 17 kwi 2013, o 19:39 przez Jaromir, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2013, o 19:36 

Cape napisał(a):
Mając żeglarza te 200 h na morsa można

Można nie mając nic.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2013, o 19:39 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
rudekolek napisał(a):
No to OK. Jeśli np. jakiś Chorwat zachwycony prestiżem naszych stopni :lol: zechce uzyskać kapitana jachtowego. Wcześniej wypływał cały staż na swoim Voditelj Brodice w tym samodzielnie prowadził jachty przez 400h był na pływach 100h, 100h na którymś z ich guletów o długości ponad 20m. Idzie na egzamin na nasz stopień morski, zdaje i dostaje naszego kapitana jachtowego. Wszyscy zyskują nikt nie traci.

A te gulety, to nie w Turcji aby?

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2013, o 19:42 

RyśM napisał(a):
Staż stażowi nierówny.
Właśnie.

Się tu skupiacie na godzinach, rejsach, patentach, kto co straci...

Jakby nikt tego nie zauważył:
Cytuj:
3) dokumenty potwierdzające spełnienie wymagań stażowych, w szczególności pozytywne opinie z odbytych rejsów [...]

Wszyscy mają dziwną pewność, że opinie będą mieli pozytywne. Ja (jako wystawca tych opinii) takiej pewności nie mam. :)

Wojtku,
A ja zdecydowanie zgodzę się ze stwierdzeniem, że "staż stażowi nie równy".

Dla przykładu:
Dwa lata temu miałem przyjemność uczestniczenia w intensywnym kursie manewrowym (tzw."Mamuciej manewrówce") w Trzebieży na s/y Kapitan Głowacki z kapitanem Gabrysiem Kamińskim. W sumie około 25 h, większość przy dosyć silnym wietrze, każdy z kursantów dowodził tym maleństwem (podejścia, odejścia, zacieśnianie cyrkulacji, praca na rejach, nawet po parę zwrotów pod żaglami zdążylismy wykonać .
Jakby ktoś pytał, to mam nawet pamiątkowy Certyfikat 0011/00004/COŻ ! ;)

Myślę, że w ciągu tych kilkunastu manewrów zyskałem zdecydowanie większe doświadzenie na jachcie dł.24,3m niż w czasie 194 h, kiedy jako "starszy wachty" sj+pu zaliczyłem rejs na Zewie Morza w 1981 roku.

Co ciekawe, tej mamuciej manewrówki w żaden sposób nie doliczę do stażu na kj, bo nie posiadam "pozytywnej opinii". Opinii nie posiadam, bo to nie był rejs.
Certyfikat to literalnie nie "pozytywna opinia".
Czy kiedykolwiek wystąpię o patent kj nie wiem, więc tak bardzo mi nie zależy na tych wszystkich godzinach (parę tysięcy h mam, to chociaż będzie co wspominać na starość...).

W listopadzie 2012 podobną "mamutówkę" odbyliśmy w Górkach Zachodnich na s/y Nashachata II (20,4m). Znowu "pozytywnej opinii" nie mam, ale doświadczenia za to bezcenne, i tego "stażu" żadne rozporządzenie mi nie odbierze!

Nie każdy pływa dla liczby godzin, ale przyznaj, że kiedyś również musiałeś skrzętnie zliczać i zbierać te godziny, bo patentu kapitana bez nich nigdy nie dawali...

Ostatnio edytowano 17 kwi 2013, o 19:52 przez Senator, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2013, o 19:48 

AIKI napisał(a):
rudekolek napisał(a):

A te gulety, to nie w Turcji aby?

Z Turcji tylko pochodzą.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90 ... 103  Następna strona