Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 29 lis 2024, o 03:36

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96 ... 103  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 kwi 2013, o 20:36 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: Funka 1965
AIKI napisał(a):
gf napisał(a):
przemom napisał(a):
Osobom posiadającym dzisiejsze wydanie Dziennika Gazety Prawnej polecam krótki artykuł pt ,,szalone dzieci na wodzie" na drugiej stronie
Straszne rzeczy, zwłaszcza ta Sportina ;)

A to gupia ... :evil: I nawet sprostowania nie bardzo jest jak - trzeba by cały elaborat z wyliczeniem energii kinetycznej, porównaniem z rowerem... Jakoś mi się niejchce i to tym bardziej, że pewnie i tak nie zamieszczą.
-*-*-*-*
Po namyśle - nie warto - pokonała mnie ta "długość burty 7,5 m"

Przeciez redaktorki nie moga miec takiej wiedzy, jak Szanowne Kolezanki i Koledzy na Forumie?

Teraz dobra wiadomosc. Dzwonilam dzisiaj do milych pan z PZMWIZW i sie spytalam, od kiedy beda wymieniac patenty.
Mila pani mi odpowiedziala,ze wysla kazdemu wniosek na copa, ale trzeba najpierw siem do nich zameldowac w tej sprawie i od 30 kwietniucha 2013 maja ruszyc. Maja wszystko w swojej bazie danych.Wiec mozna przez compa? Idzie nowe? Juz nikt chyba tego nie powtrzyma?
Dziekuje Wszystkim za prace spoleczne dla wodniakow. Helena JKC

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2013, o 21:07 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
AJKC napisał(a):
AIKI napisał(a):
-*-*-*-*
Po namyśle - nie warto - pokonała mnie ta "długość burty 7,5 m"

Przeciez redaktorki nie moga miec takiej wiedzy, jak Szanowne Kolezanki i Koledzy na Forumie?

Napisała, że nie chce tej Sportiny z 16-latkiem koło swojej łódki, więc pływa, wybrzydza na bezpatencie zatem patent ma... A pierdoły pisze. I jakby zapomniała że te 12 ofiar "białego szkwału" to były osoby opatentowane...

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2013, o 22:51 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 4
Uprawnienia żeglarskie: jachtowy sternik morski
Jaka gazeta - taka dziennikarka :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2013, o 01:43 

Podziękował : 562
Otrzymał podziękowań: 534
Uprawnienia żeglarskie: sernik morski gotowany
Teraz można założyć nowy wątek:
"Czy Sportiny szybkie som?" :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2013, o 06:34 

Podziękował : 351
Otrzymał podziękowań: 2444
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
gf napisał(a):
Straszne rzeczy, zwłaszcza ta Sportina

Ja pitololę...
Właśnie dowiadujemy sie rzeczy nowych.
Od dzis mamy nową jednostkę sily:
"taka popularna sportina 682 to siła ponad 20 mkw."
Odwieszam swój papier inż. do kibla.
Nie znam sie po postu na niczym :-(
Pzdr
Kocur

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

AIKI napisał(a):
A pierdoły pisze

Nie pierdoły tylko wierutne bzdury:
"nie ma pojęcia o zasadach ruchu na wodzie, które są równie skomplikowane, jak te lądowe."
No faktycznie zasada prawego halsu, jednostki zawietrznej oraz prawostronności jako te stanowiace o prawie pierszeństwa są NIEZWYKLE skomplikowane...
:lol:
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2013, o 07:02 

bury_kocur napisał(a):
AIKI napisał(a):
A pierdoły pisze

Nie pierdoły tylko wierutne bzdury:

Poproszę o uzasadnione wytłumaczenie (najlepiej naukawe :mrgreen: )różnicy pomiędzy "pierdołami" a "wierutnymi bzdurami" :cool:

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2013, o 07:08 

AIKI napisał(a):
różnicy pomiędzy "pierdołami" a "wierutnymi bzdurami

Jędruś...
Pierdoły to rzeczy nieistotne.
Wierutne bzdury to wprowadzanie ludzie w ewidentny błąd spowodowany w tym przypadku kompletną niewiedzą i nieznajomością tematu.
Może być ?
:lol:
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2013, o 07:17 

bury_kocur napisał(a):
AIKI napisał(a):
różnicy pomiędzy "pierdołami" a "wierutnymi bzdurami

Pierdoły to rzeczy nieistotne.
Wierutne bzdury to wprowadzanie ludzie w ewidentny błąd spowodowany w tym przypadku kompletną niewiedzą i nieznajomością tematu.
Może być ?

Do wytrzymania choć ja, jako inne określenie słowa "pierdoły" dałbym "głupoty" - nie tylko rzeczy nieistotne, więc jakoś się nam rozumienie schodzi, bo głupotami można w błąd wprowadzić :cool:

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2013, o 12:30 

Podziękował : 158
Otrzymał podziękowań: 74
Uprawnienia żeglarskie: Kapitan do 200GT/OOW500GT; RYA YMOS CE
panwac napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):
Na sąsiednim forum pojawił się tekst jakiegoś burwokratycznego gniocika, który ponoć w przyszłym tygodniu ma się ukazać w BIP-ach jako projekt rozp. "egzaminacyjnego":
http://www.roza.pl/blog/podmioty-upowaznione-do-przeprowadzania-egzaminow-na-stopnie-zeglarskie/

Jak dla mnie jest to zwykła próba podgrzewania atmosfery. Na celne pytanie Colonela, czy to aby na pewno jest tekst projektu przyszłego rozporządzenia, osoba publikująca o nazwie rozawiatrow odpisała:

"Że to jest projekt na 100%
Że w takim kształcie niebawem się ukaże 90%.
Tzn na 90% zgadzało się będzie 90% zapisów"

Po rozmowie z miłym Panem z MSport:
1. Prace trwają.
2. Kwestie warunków przeprowadzenia egzaminu są po stronie MTransport... - i tu widać jakieś dziwne przywiązanie do rozwiązań przyjętych przy egzaminach dla prawa jazdy. MSport koncentruje się na kwestiach procedury.
3. Informacja o "projekcie" zamieszczonym w sieci jest zaskoczeniem - pan Paweł uznaje to za manipulację i sugeruje już teraz pisanie swoich uwag i wniosków do obu ministerstw - pisanie, bo słowa mówione są ulotne, a do napisanych oni muszą się odnieść.

Z innej beczki: jest przewidywana w nieodległej przyszłości jakaś nowelizacja ustawy (zrozumiałem, że o żegludze śródlądowej), związana z błędami, jakie w niej wykryto. Przy okazji są przemyślenia, czy nie zaproponować, przez analogię do houseboat'ów, uwolnienia jednostek żaglowych do 12 lub 13 metrów. Bo prędkości obu typów jednostek wydają się być podobne i ich energia też, więc skoro pierwsze można prowadzić bez patentu, to czemu nie uwolnić drugich. Tyle, że tu nie wiadomo, jak do takiego wniosku odniosą się przełożeni w ministerstwie oraz parlamentarzyści.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2013, o 14:17 

Jeszcze w kwestii projektu rozporządzenia o egzaminach; Pani Marta Wolska z MTBiGM przed chwilą informowała mnie, że projekt zyskał ich podpis i być może jutro trafi do BIP wraz z rozpoczęciem konsultacji międzyresortowych. Z uwagi na gorący okres oraz na to, że w BIP projekt w wersji pierwotnej wisiał 2 lata, etap konsultacji społecznych nie będzie wydzielony - będzie można wysyłać swoje wnioski podczas konsultacji międzyresortowych, jednak należy pamiętać, że te mogą potrwać bardzo krótko.

Sprawa uznawania podmiotów za upoważnione do przeprowadzania egzaminów: MSport zakłada, że okres 4 miesięcy jest okresem maksymalnym na rozpatrywanie spraw - jeśli dany podmiot składający wniosek będzie miał porządek w papierach, to ministerstwo będzie chciało wydawać pozwolenia niezwłocznie, aby wszyscy zainteresowani tematem byli gotowi do podjęcia działalności jeszcze przed sezonem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2013, o 14:36 

panwac napisał(a):
Z innej beczki: jest przewidywana w nieodległej przyszłości jakaś nowelizacja ustawy (zrozumiałem, że o żegludze śródlądowej), związana z błędami, jakie w niej wykryto. Przy okazji są przemyślenia, czy nie zaproponować, przez analogię do houseboat'ów, uwolnienia jednostek żaglowych do 12 lub 13 metrów. Bo prędkości obu typów jednostek wydają się być podobne i ich energia też, więc skoro pierwsze można prowadzić bez patentu, to czemu nie uwolnić drugich. Tyle, że tu nie wiadomo, jak do takiego wniosku odniosą się przełożeni w ministerstwie oraz parlamentarzyści.

Na ten pomysł to wpadliśmy jeszcze podczas wałkowania ustawy w Sejmie. Będąc z Burym i Mariuszem na spotkaniu m. in z posłem (senatorem?) który forsował te 13 m dla hausbotów (uciekło mi nazwisko - wcześniej był przedstawicielem związku gmin nadnoteckich) taką propozycję od razu przedstawiliśmy, ale wówczas pomysłodawca od hausbotów uznał, że to może spowodować odwalenie jego pomysłu w całości...
Dobrze, że temat ma wrócić, tylko pytanie kiedy?

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2013, o 14:42 

AIKI napisał(a):
panwac napisał(a):

Na ten pomysł to wpadliśmy jeszcze podczas wałkowania ustawy w Sejmie. Będąc z Burym i Mariuszem na spotkaniu m. in z posłem (senatorem?) który forsował te 13 m dla hausbotów (uciekło mi nazwisko - wcześniej był przedstawicielem związku gmin nadnoteckich) taką propozycję od razu przedstawiliśmy, ale wówczas pomysłodawca od hausbotów uznał, że to może spowodować odwalenie jego pomysłu w całości...

Wiem - Pan Paweł zaznaczał, że byli zdziwieni, iż z houseboat'ami się udało. Teraz mogą być traktowane jako precedens.
Co do terminu - ja myślę, że trzeba pilnować tematu, zarówno w BIP, jak i w kontaktach bezpośrednich. W poprzedniej rozmowie o ustawie jeszcze nic nie usłyszałem, teraz temat został zasygnalizowany... telefon raz na miesiąc, kontrolnie, powinien wystarczyć. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2013, o 14:47 

panwac napisał(a):
AIKI napisał(a):

Wiem - Pan Paweł zaznaczał, że byli zdziwieni, iż z houseboat'ami się udało. Teraz mogą być traktowane jako precedens.

Nie rozumiem co go dziwi - w Sejmie jest dyscyplina partyjna jak jest wola coś przegłosować i największa gupota przejdzie, jeśli klub siły przewodniej zdecyduje, że ma przejść...

AIKI

Ostatnio edytowano 23 kwi 2013, o 14:51 przez AIKI, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2013, o 14:49 

Zeglarki i Zeglarze. Tylko prosze nie dzielmy w dyskusji,zapalki na 8 czesci. Zwykly urzednik, jak duzo nie plywa, to 80% naszej dyskusji i tak nie zrozumie. Za madrze, piszac na Forum, mozemy ICH wystraszyc i wyjdzie jakis gniot.
Tak bylo z rozporzadzeniem o uprawianiu turystyki wodnej. Byl fajny projekt, a my GO na czynniki pierwsze i siem Wadza wystraszyla i mamy, to co wchodzi w zycie.

Pzdr

Helena JKC

Drzewo WAS uzdrowi

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2013, o 14:59 

Podziękował : 10
Otrzymał podziękowań: 11
Uprawnienia żeglarskie: Bałtyckie+ ;-)
AJKC napisał(a):

Tak bylo z rozporzadzeniem o uprawianiu turystyki wodnej. Byl fajny projekt, a my GO na czynniki pierwsze i siem Wadza wystraszyla i mamy, to co wchodzi w zycie.

Ale to co wchodzi w życie dużej części żeglarzy sie podoba. A jeśli się nie mylę, większość błędów na które narzekamy powstała w trakcie konsultacji międzyresortowych, gdy np. ktoś "nierozważnie" ;) zmienił nazwę stopnia.

Poza tym, nie łudźmy się, że ministerstwo tak skrupulatnie czyta forum :lol:

Nigdy nie przegrywać oznacza nigdy nie walczyć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2013, o 15:11 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
AJKC napisał(a):
Zeglarki i Zeglarze. Tylko prosze nie dzielmy w dyskusji,zapalki na 8 czesci. Zwykly urzednik, jak duzo nie plywa, to 80% naszej dyskusji i tak nie zrozumie. Za madrze, piszac na Forum, mozemy ICH wystraszyc i wyjdzie jakis gniot.

Ale Rozporządzenie jest pod względem "wystraszenia się" lepsze niż po konsultacjach, bo nie ma kresek na wodzie.
Ale faktycznie władza była w strachu ;) bo już SJ braku kreski przyznać nie była w stanie :lol: musi być JSM - poważniej brzmi.

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2013, o 15:37 

:mrgreen: Kierunek jest dobry. Pies jest przywiazany do swojej pani lub pana...Urzednik do swojego sposobu myslenia.

Helena JKC

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2013, o 16:02 

AIKI napisał(a):
uciekło mi nazwisko - wcześniej był przedstawicielem związku gmin nadnoteckich)

Sen Glowski.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2013, o 16:57 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
gf napisał(a):
przemom napisał(a):
Osobom posiadającym dzisiejsze wydanie Dziennika Gazety Prawnej polecam krótki artykuł pt ,,szalone dzieci na wodzie" na drugiej stronie
Ten http://wiadomosci.dziennik.pl/opinie/ar ... odzie.html? Straszne rzeczy, zwłaszcza ta Sportina ;)

A to macie:
http://www.kulinski.navsim.pl/art.php?id=2192&page=0

Za ten post autor Colonel otrzymał podziękowania - 2: adames, Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2013, o 21:13 

Tak wygladaja Nasze Media, ktore dzialaja na zamowienie. Tak mozna zasugerowac, ze czarne jest lekko czarne. Ale ona, to napisala celowo i swiadomie

Dziekuje Wam obu, za puszczenie, tych wypocin, na Naszym Forum.

Pzdr

Helena JKC

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2013, o 12:57 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 4
Uprawnienia żeglarskie: jachtowy sternik morski
AJKC napisał(a):
Ale ona, to napisala celowo i swiadomie

Nie zgodzę się z Tobą Helena,
Nikt normalny nie stawia na szalę swojej reputacji i wypisuje głupot na zamówienie. Ta pseudodziennikarka o przerośniętym ego (zdaje się na stronce kuliński jest opisany jaj "plan zawodowy") po prostu tak myśli i wypisuje co ślina na język, w tym przypadku papier ;) przyniesie.

Jak już wcześniej pisałem jaka gazeta taka dziennikarka :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2013, o 13:44 

To pozwole sobie zapowiedzieć, poslalem do SSI jeszcze jedna polemikę z ta gazetą, moz epod wieczór sie ukaże.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2013, o 16:24 

I jest: http://www.kulinski.navsim.pl/art.php?id=2193&page=0

Za ten post autor Colonel otrzymał podziękowanie od: Wąski
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2013, o 16:37 

Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Gdzieś już ktoś wspominał, że pateny łamią Konstytucję... ;) :oops:
Colonelu, thx!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2013, o 18:27 

Wąski napisał(a):
Gdzieś już ktoś wspominał, że pateny łamią Konstytucję

Tylko w wypadku,gdyby URZĘDY nie zdołały udowodnić, że służą one bezpieczeństwu żeglugi. MSiT nie udowodniło, że drabinka czterostopniowa jest niezbędna i mamy trzystopniową. Kiedyś nastąpi olejny krok.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 kwi 2013, o 14:13 

Podziękował : 3032
Otrzymał podziękowań: 2648
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
W sprawie staży wypowiedziało się Ministerstwo Sportu i Turystyki:
http://www.msport.gov.pl/aktualnosci/st ... w-morskich

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 kwi 2013, o 15:11 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Stara Zientara napisał(a):
W sprawie staży wypowiedziało się Ministerstwo Sportu i Turystyki:
http://www.msport.gov.pl/aktualnosci/st ... w-morskich

a może jakiś prawnik sie wypowiedzieć i przetłumaczyć na ludzkie? Bo jak rozumiem jesli traz chciałabym, to mogłabym bo przedstawieniu starego st.j. plus zestaw stazowy wg obecnego rozporządzenia zażądać wymiany bezpośrednio na kapitana? Czy tylko ja tak zrozumiałam ten artykuł?

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 kwi 2013, o 17:33 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Moniia napisał(a):
Czy tylko ja tak zrozumiałam ten artykuł?

Mam wrażenie, że taka jest intencje Ministerstwa. Niestety zapomnieli sobie o tym napisać w rozporządzeniu, za to napisali coś zupełnie innego. Tak więc to stanowisko jest niezgodne z treścią rozporządzeniem.

Za ten post autor Carlo otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 maja 2013, o 08:39 

Podziękował : 1875
Otrzymał podziękowań: 2418
Uprawnienia żeglarskie: -
To oznacza że do stażu dotychczasowego stosują się przepisy poprzednie.
Wcześniej wspomniałem tutaj że to najprostsze wyjście z sytuacji. Ja rozumiem że to jest Interpretacja prawna by uściślić, co do zachowania "praw nabytych" z czasówprzepisu poprzedniego

A poprzednio należało mieć na kojota: "w tym 400 godzin samodzielnego prowadzenia po uzyskaniu sternika morskiego " Czyli nie po sterniku jachtowym. Nowy przepis zaś mówi to samo - "post morskim". Interpretując prawo wprost - należałoby najpierw dostać morskiego a potem zrobić 400 h jako skiper.
Oczywiście można iść dalej - uznać że kto wypływał staż na morsa (600 h, w tym na 12-18 m długości i pływy) ten uzyskał uprawnienia sternika morskiego (nie jest powiedziane że musiał fizycznie oderbrać patent), bądź że stary jachtowy jest tożsamy z obecnym morskim - ale to juz kolejne interpretowanie.

Odciskając z wody zatem ;) - zauważcie :
" dotychczas uzyskane przez sterników jachtowych oraz jachtowych sterników morskich staże ...
Minister zdecydował o pozostawieniu dotychczasowych wymogów co do wielkości stażu ...
Oznacza to, że sytuacja prawna osób, które pod rządami poprzednio obowiązujących przepisów rozpoczęły staż uprawniający do ubiegania się o wydanie patentu kapitana jachtowego nie uległa zmianie i mogą one kontynuować trwające staże.
Nie ma żadnych przesłanek formalno-prawnych i merytorycznych do niezaliczania stażów uzyskanych w starym systemie do uzyskania nowych patentów. "

Stary przepis:
Załącznik:
Rozporządzenie MS.pdf

Ostatnio edytowano 1 maja 2013, o 08:53 przez Ryś, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 maja 2013, o 08:50 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
RyśM napisał(a):

Odciskając z wody zatem ;) - zauważcie :
" dotychczas uzyskane przez sterników jachtowych oraz jachtowych sterników morskich staże ...
Minister zdecydował o pozostawieniu dotychczasowych wymogów co do wielkości stażu ...
Oznacza to, że sytuacja prawna osób, które pod rządami poprzednio obowiązujących przepisów rozpoczęły staż uprawniający do ubiegania się o wydanie patentu kapitana jachtowego nie uległa zmianie i mogą one kontynuować trwające staże.
Nie ma żadnych przesłanek formalno-prawnych i merytorycznych do niezaliczania stażów uzyskanych w starym systemie do uzyskania nowych patentów. "
]

Owszem, są. Artykuł w jakiejkolwiek prasie nie jest jeszcze (chwała bogom!) źródłem prawa w Polsce. A w rozporządzeniu o ile mnie pamięć nie myli śladu po takim czymś nie ma...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96 ... 103  Następna strona