Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 26 lis 2024, o 04:30

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 kwi 2013, o 09:24 

Podziękował : 107
Otrzymał podziękowań: 55
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
W innym wątku doktor na rejsy czarterowe zabiera taki ...:

doktor napisał(a):
Ja na rejsy na czarterowanych jachtach zabieram taki.

Załącznik:
ANT200 web.png
ANT200 web.png [ 91.82 KiB | Przeglądane 8867 razy ]

viewtopic.php?p=131885#p131885

doktor, jak Ci się to urządzenie sprawdza?
Jak z zasięgiem?

W zeszłym tygodniu miałem okazję przetestować ten odbiornik w rejsie po Bałtyku.
Odbiornik działa dobrze lecz jestem nieco zaskoczony jego względnie małym zasięgiem.
Nawet po zamontowaniu go na bomie, a więc na wysokości ponad dwa metry nad linią wody, maksymalny zasięg widocznych obiektów klasy A, to około 2,5Mm. Z opisu urządzenia na stronie producenta wynika, że zasięg powinien wynosić ok. 10Mm przy umieszczeniu odbiornika na wysokości pokładu, tak więc 2,5Mm trochę rozczarowuje.

Wysłałem moje wątpliwości odnośnie zasięgu do producenta i taką oto odpowiedź otrzymałem:

Cytuj:
There are two issues here - height of antenna and type of antenna. Are you viewing Class A or Class B targets - the Class A systems are 6 x more powerful so will have a bigger range.

To improve the uAIS range, all I can suggest is connecting to an alternative antenna (by removing the stub) and connecting via a coax with TNC

Please remember however, that AIS is really useful for anti collision info at short ranges

Wytłuszczenie moje. Z otrzymanej odpowiedzi jasno wynika, że antenka, która sprzedawana jest z odbiornikiem jest po prostu do bani.

Pytanie do speców od antenek, w jaki, prosty sposób zwiększyć zasięg odbioru ?
Odbiornika nie da się umieścić wyżej, gdyż ogranicza go 3m. długości przewodu USB.
Pozostaje wykręcenie oryginalnej antenki i wyniesienie jej wyżej. A może po prostu nie trzeba dawać jej wysoko, a zastosować w tym miejscu po prostu lepszą (jaką) antenę?

Poproszę o wskazówki :)
pozdr.
T.

PS. ZTCoWiem, Zbyszek (junak73) aktualnie korzysta z tego urządzenia przy sprowadzaniu Andromedy do PL. Ciekawe jak to u niego śmiga.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 kwi 2013, o 09:32 

Podziękował : 204
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: starczają na to, czym pływam
Pływałem z tym AIS-em po kilku akwenach, zasięgu precyzyjnie nie jestem w stanie określić, ale zawsze było to ponad 5nm, a montowałem ja najczęściej pod salingiem na flaglince. Ostatnio przez jeden sezon AIS ten był zainstalowany na Floggerze, na maszcie zamocowanym do kosza rufowego w sumie całość jakieś 2,5 m nad lustrem wody i też się sprawdził.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 kwi 2013, o 10:30 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
cantos napisał(a):
W zeszłym tygodniu miałem okazję przetestować ten odbiornik w rejsie po Bałtyku.
Odbiornik działa dobrze lecz jestem nieco zaskoczony jego względnie małym zasięgiem.
cantos napisał(a):
Z otrzymanej odpowiedzi jasno wynika, że antenka, która sprzedawana jest z odbiornikiem jest po prostu do bani.
cantos napisał(a):
Pytanie do speców od antenek, w jaki, prosty sposób zwiększyć zasięg odbioru ?
cantos napisał(a):
A może po prostu nie trzeba dawać jej wysoko, a zastosować w tym miejscu po prostu lepszą (jaką) antenę?

Pamiętaj o zasadzie: antena GPS - jak najniżej, antena AIS - podobnie jak antena UKF - jak najwyżej.

Przerabiałem to rok temu na "Borchardzie". Firma instalująca AIS przymocowała antenę do wysięgnika od pontonu na rufie. Właściciel (Borchardta, nie firmy instalacyjnej) się skarżył, że jak tylko wyjdę z portu to po godzinie już mnie nie widać na Vesselfinder.

Wywaliliśmy antenę na saling bezana, obok anteny UKF, i zasięg AIS zwiększył się do 30 mil.

Porada, którą dostałeś (Please remember however, that AIS is really useful for anti collision info at short ranges) jest typowa poradą handlowca, żeby klient był zadowolony.

Chodzi przecież również o to, żeby inni Cię widzieli. Lepiej, żeby inny statek widział Cię z - powiedzmy - 15 mil, niż był zaskoczony, że mu cósik wyskoczyło nagle 3 mile przed jego dziobem.

Można, oczywiście, kupić antenę super-hiper-deluxe, ale po co wydawać ciężki szmal, kiedy prościej i taniej jest kupić kabel.

A to rysunek, jaki jest (przybliżony, rzecz jasna) zasięg UKF w zależności od wysokości anteny nad wodą. AIS ma to samo.
Załącznik:
Zasięg UKF.jpg
Zasięg UKF.jpg [ 49.99 KiB | Przeglądane 8833 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 kwi 2013, o 12:36 

Zbieraj napisał(a):
A to rysunek, jaki jest (przybliżony, rzecz jasna) zasięg UKF w zależności od wysokości anteny nad wodą. AIS ma to samo.

Właśnie posiłkując się tym obrazkiem, czy też wzorem na zasięg (tym z sumą pierwiastków kwadratowych wysokości anteny razy dwa ;) ) wynika, że wystarczyłoby umieścić antenkę na wysokości decku (cca 2m nad wodą), aby odbierać sygnał nadawany z 20m masztu z odległości 10mM.

-------------------------------------------------------------------

A oto kolejna odpowiedź otrzymana przed chwilą od producenta:

Cytuj:
Hi Tomek

We can get ranges up to 10NM but alot depends on local conditions, what’s around the antenna in terms of stays, masts, poles etc.

If you want better range, you can snd back the uAIS and we will swop for an AIS100USB with external antenna

To co ? Wymieniać? :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 kwi 2013, o 12:48 

cantos napisał(a):
To co ? Wymieniać? :D
Sprawdź, czy za darmo, bo może się okazać, że wymienią jak zapłacisz stówę eurasów. Jeśli w tej samej cenie (+ ew. koszty przesyłki) - wymieniaj.

Za ten post autor Zbieraj otrzymał podziękowanie od: cantos
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 kwi 2013, o 13:16 

Podziękował : 100
Otrzymał podziękowań: 235
Uprawnienia żeglarskie: kj
cantos napisał(a):
A może po prostu nie trzeba dawać jej wysoko, a zastosować w tym miejscu po prostu lepszą (jaką) antenę?
Zdecydowanie najsłabszym ogniwem jest sama antena. Proponowałbym dać przejściówke TNC/BNC i zastosować jedną z anten do radiotelefonów ręcznych na pasmo 144 MHZ, np
http://www.jalradio.pl/2337,rh-771-ante ... amond.html lub inną.
lub podłączyć przewód koncetryczny i dać już dowolną antenę dostrojoną na 162 MHz.
cantos napisał(a):
To co ? Wymieniać?
Nie wymieniać, różnica w cenie to właśnie ok 100 eurasów + antena + kabel i złączki, antenę wymień :)

PS. Z anteną o dł. ok 40 cm bez problemu odbieram sygnały z 10 Mm, antena na wysokości relingu.

Za ten post autor Krzys otrzymał podziękowanie od: cantos
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 kwi 2013, o 13:43 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: Wioślarz, (małpa) ekstraordynaryjny
Mam inny pomysł, a może by tak się czepić aplikacji?
Po pierwsze czym były wyświetlane obiekty i jak sama aplikacja była ustawiona. Np. Maxsea z 'difolta' ma wycinane wszystko powyżej 2 nm. Nie wiem jak to jest w OPENCPN bo nie używam, ale pewnie jest tam jakiś moduł który pokazuje jakie pakiety czyta, a jakie wyświetla i dlaczego. Jak był ustawiony port com (ten wirtualny też czasami trzeba przestawić niestety). Standard to 9600 a AIS potrzebuje 33800
Pozdrawiam !
Bogdan

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 kwi 2013, o 13:50 

Czekam aktualnie na informację odnośnie wymiany, czy będzie "at no extra charge" ;)
Jak nie, to spróbuję wymienić antenkę, wg wskazówek Krzysia.

Pan Bodzio napisał(a):
Mam inny pomysł, a może by tak się czepić aplikacji?

Moje ustawienia aplikacji:

- wycinanie obiektów dalszych niż 1000Nm ;)
- prędkość COM5 ustawiona na 38400 baud

Tak więc to chyba nie to ;)
Dzięki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 kwi 2013, o 14:02 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: Wioślarz, (małpa) ekstraordynaryjny
Ok !. Jakiej aplikacji używasz i czy masz tam możliwość podglądnięcia sentencji przesyłanych danych (check data). Spróbuj również pokombinować ze sterowaniem przepływem, ustawić go na sprzętowe. Ściągnij jakiegoś gps fransona i odfiltruj tylko Ais i dopnij się do wirtualnego com. A przede wszystkim zobacz czy w check data nie ma jakiejś dziwnej sieczki. Sprawdź czy ilość obiektów sygnalizowanych przez check data jest taka sama jak wyświetlana.
Pozdrawiam !
Bogdan

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 kwi 2013, o 14:14 

Krzys napisał(a):
cantos napisał(a):
Zdecydowanie najsłabszym ogniwem jest sama antena. Proponowałbym dać przejściówke TNC/BNC i zastosować jedną z anten do radiotelefonów ręcznych na pasmo 144 MHZ, np

Zgadzam się w 100 %, że to co napisałeś to święta prawda, ale należy też zadać sobie pytanie, do czego służy nam ten sprzęt, jeśli na własna łódkę, to zdecydowanie odradzam, są lepsze, ale w czartery (nie mylić z oddawaniem w czartery własnej łódki jak w moim przypadku, bo pisząc o czarterach tym razem chodzi mi o moje pływanie na czarterowanych jachtach) liczy się poręczność i jakiś kompromis pomiędzy kosztami wygoda i skutecznością, może Janusz pamięta ile mieliśmy zachodu, jak postanowiłem na Atlantyku sprawdzić AIS i przywiozłem ze sobą zestaw porządniejszy (stacjonarny, do montażu na stałe) od tego co używam obecnie, składający się z oddzielnej puszki z elektroniką, kablem i antena, oraz kolejnym kablem do podłączenia do kompa, podobnie jak w czarterowym nic nie mogłem przerabiać aby ten AIS zainstalować, kablem ciągnąłem nieinwazyjnie, co najwyżej klej z taśmy potem trzeba było z czyścić, do tego problemem było zapakowanie samej anteny do bagażu, efekt taki sobie kilka do kilkunastu mil zasięgu, antena była zamocowana na szprycbudzie, ten mały z o wiele mniejsza antena zestaw o wiele łatwiej przewieść, ze względu na kształt, wyważenie (pewnie niezamierzone) bez problemu wciąga się pod saling na flaglince i tez ma zasięg, taki jak stacjonarny zainstalowany prowizorycznie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 maja 2013, o 06:52 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 389
Uprawnienia żeglarskie: nikt
doktor napisał(a):
Krzys napisał(a):
cantos napisał(a):

Zgadzam się w 100 %, że to co napisałeś to święta prawda,

A ja powiem, że G prawda ;)
Na jakiej podstawie sądzicie, że antena wykonana dla pasma 144MHz będzie skuteczniejsza od anteny będącej w zestawie? Jakieś wyniki pomiarów czy porównanie charakterystyk?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 maja 2013, o 08:56 

Przyznam się, że nie otworzyłem linka Krzysia (w roamingu nie szalałam z buszowaniem w necie a w szczególności z oglądaniem fotek :) ) i masz racje, zasugerowałem się tym, że mowa była o lepszej antenie, jako lepszą założyłem, że chodzi o normalną z UKF ki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 maja 2013, o 12:25 

Podziękował : 357
Otrzymał podziękowań: 299
Uprawnienia żeglarskie: kpt. jacht.
cantos napisał(a):
PS. ZTCoWiem, Zbyszek (junak73) aktualnie korzysta z tego urządzenia przy sprowadzaniu Andromedy do PL. Ciekawe jak to u niego śmiga.

JARICHO już w Gdyni, jeżeli chodzi o o AIS to z antenką zamocowaną na kiju od szczotki do kosza rufowego ( dł. około 1.2m ) zasięg koło 6-7 nm, tylko na początku był widoczny sam symbol bez danych, dane wskakiwały przy ok. 5 nm Po przełożeniu na nadbudówkę zasięg spadł do około 4 nm.
Ale IMHO to i tak wystarcza, alarm mieliśmy ustawiony na dwie mile bo jak był większy to na północnym wył jak karetka na sygnale :lol: ( cały czas) ci co akurat odpoczywali po wachcie to sobie nie pospali :lol:

pozdro

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 maja 2013, o 13:29 

Podziękował : 823
Otrzymał podziękowań: 1800
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
junak73 napisał(a):
jeżeli chodzi o o AIS to z antenką zamocowaną na kiju od szczotki do kosza rufowego ( dł. około 1.2m ) zasięg koło 6-7 nm, tylko na początku był widoczny sam symbol bez danych, dane wskakiwały przy ok. 5 nm Po przełożeniu na nadbudówkę zasięg spadł do około 4 nm.

Wychodzi, że rozwiązanie z http://forum.zegluj.net/viewtopic.php?f=58&t=15150
o połowę tańsze i 2 razy większy zasięg ma... (to jakby 4* "lepsze"?) :mrgreen: :-)

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 maja 2013, o 13:54 

Cena owszem bez dyskusji, ale z zasięgiem to już jak widzisz dwa urządzenia i dwie opinie co do tego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 maja 2013, o 14:23 

doktor napisał(a):
Cena owszem bez dyskusji, ale z zasięgiem to już jak widzisz dwa urządzenia i dwie opinie co do tego.

Myślałem że trzy:
Cantos 2,5 Mm
doktor >5 Mm
junak73 4 Mm

"moje" > 10 Mm (osiągnięte bez kombinowania, zamocowanie anteny w miejscu gdzie najmniej przeszkadzała, najbliżej otworu na kabel) to IMO nadal 2* więcej jest... :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 maja 2013, o 14:44 

Podziękował : 82
Otrzymał podziękowań: 51
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Zamierzam kupić taki sam kabel i antenę jak Wojtek i powiesić ją pod salingiem. Dam znać jakie zasięgi mi wychodzą. A przy okazji wiecie może czy biała flota na mazurach ma nadajniki AIS?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 maja 2013, o 15:07 

Wojtek Bartoszyński napisał(a):
doktor napisał(a):

Myślałem że trzy:
Cantos 2,5 Mm
doktor >5 Mm
junak73 4 Mm

"moje" > 10 Mm (osiągnięte bez kombinowania, zamocowanie anteny w miejscu gdzie najmniej przeszkadzała, najbliżej otworu na kabel) to IMO nadal 2* więcej jest... :-)

Junak nie podał jakie urządzenie do tej antenki podpiął, ale Ok mi to rybka, Twoje rozwiązanie jest tańsze i jeśli komuś ponad metrowe "bacisko" w transporcie nie przeszkadza, to jego wybór, ja zaczynałem od długiej anteny, opisywałem to nawet w tym wątku, ale wole małe powieszone wysoko, może dlatego, ze na swoje czarterowe rejsy głównie latam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 maja 2013, o 15:27 

doktor napisał(a):
jeśli komuś ponad metrowe "bacisko" w transporcie nie przeszkadza

Gdybym miał wieszać antenę pod saling skróciłbym aluminiowego kwadraciaka do 44 cm uzyskując coś jakby antenę "rękawową" (zaraz mnie fachowcy wyprostują... :-)) Wtedy po odkręceniu antenki i włożeniu do kwadraciaka uzyskuję niecałe 45 cm. To do każdej torby wejdzie. W Castoramie krótszych kwadraciaków nie było... :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 maja 2013, o 16:24 

Antena Diamond RH 771 już zamówiona.
Po testach dam znać, czy się coś zmieniło ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 maja 2013, o 17:35 

Podziękował : 100
Otrzymał podziękowań: 235
Uprawnienia żeglarskie: kj
I będziemy wiedzieć czy prawda - czy g.. prawda :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2013, o 14:25 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 7
Uprawnienia żeglarskie: Kpt. J.
cantos napisał(a):
Antena Diamond RH 771 już zamówiona.
Po testach dam znać, czy się coś zmieniło ;)

To słabą antenę zamówiliście bo ona jest na 145/430 MHz a AIS działa na 162MHz są dostępne tanie anteny np Lemm AT 28 EUROP 1/4 144-170MHz, ona ma inną długość. Ale generalnie lepiej sobie druta miedzianego w izolacji wystawcie o odpowiedniej długości byle WYSOKO. Ja planuję na top masztu przykręcić bo wtedy nie ma ekranowania od masztu, ale saling też jest dużo lepszy niż nadbudówka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2013, o 23:16 

Podziękował : 85
Otrzymał podziękowań: 121
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
To może aby uspokoić sytuację: anteny z pasma 144 MHz są antenami niedopasowanymi do częstotliwości AIS (jak już poprzednicy pisali). Anteny krótkie, te od ręcznych VHF to na ogół anteny helical, również o znacznie zmniejszonej skuteczności. Jedynym rozsądnym wyjściem jest zastosowanie anteny przeznaczonej do urządzeń VHF, i to najlepiej nie takiej, która ma w opisie "od 130 do 10 MHz". Anten takich nie brakuje na rynku. Jeśli chcecie mieć rzeczywiście niezłą skuteczność przy niewielkich wymiarach to polecam antenę GP dokładnie dostrojoną do częstotliwości 162 MHz., taką, w której ramina przeciwwag i promiennik są wykręcane. Będziemy mieli po złożeniu wąski pakuneczek o długości niecałych 50 cm.
Dla oszczędnych: można zastosować antenę dla 144 MHz, popularną wśród radioamatorów i odpowiedni skrócić długości prętów (chociażby taka, jak na allegro - 3217234029). Dla zainteresowanych będę mógł przeliczyć te skrócenia...
Dla jeszcze oszczędniejszych jedno gniazdo PL lub BNC, jeden wtyk PL lub BNC i tak ze dwa i pół metra jakiegoś drutu, tak około 2 mm średnicy. Do tego 4 śrubki z nakrętkami, np M3. Całość będzie składana, lekka i z pewnością skuteczniejsza, niż jakiekolwiek fabryczne badziewia :) (poza tymi naprawdę dopasowanymi, ale na ogół drogimi ze względu napis "specjalistyczne dla żeglarstwa"). Jak będą zainteresowani, to rysunek i wymiary mogę przygotować...

I równie ważne - nie kupujcie tanich kabli koncentrycznych... To najgłupsza oszczędność! Starty w takich kablach są naprawdę niemałe.

A jak będą jakieś inne pytania w zakresie radio i okolice - to pytajcie. To takie drugie hobby, więc od 40 lat się tym bawię :).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 maja 2013, o 19:05 

el szaman napisał(a):
Jak będą zainteresowani, to rysunek i wymiary mogę przygotować...
Jeden jest... :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 maja 2013, o 19:21 

Dwóch. 8)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 maja 2013, o 20:17 

Macie załatwione, tylko dajcie mi parę dni - mam trochę zamieszania w tej chwili :).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 maja 2013, o 22:11 

el szaman napisał(a):
mam trochę zamieszania w tej chwili
Jak powiedział jeden z Wyspiańskich (nie, nie doktor, ten taki mniej znany):

Naści: rządź!
Masz tu kaduceusz polski,
mąć nim wodę, mąć.

:lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 maja 2013, o 22:36 

A nie uważasz, że to piękne sformułowanie? Ilekroć przyjeżdżam na Ojczyzny łono, napawam się różnymi przepięknymi neologizmami. Postanowiłem też wykazać się duszą artysty (parajęzykowego). Ale poczekaj - właśnie studiuję prasę - i niedługo zacznę mówić językiem nowomarketingowym! Wtedy dopiero będę gościu :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 maja 2013, o 22:47 

el szaman napisał(a):
A nie uważasz, że to piękne sformułowanie?
Owszem, ale my (no, może nie wszyscy) często cytujemy "Wesele" nie zdając sobie sprawy, że to stamtąd.
el szaman napisał(a):
właśnie studiuję prasę - i niedługo zacznę mówić językiem nowomarketingowym!
Po co? Poczytaj sobie na naszym forum posty... e, nie powiem... ej, no weź kurde no :rotfl:

Za ten post autor Zbieraj otrzymał podziękowanie od: el Szaman
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 maja 2013, o 11:25 

Jeszcze chwila cierpliwości, proszę... Ale nie zapomniałem :D

Odpowiedz z cytatem