Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lis 2024, o 16:30

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 cze 2013, o 20:35 

Podziękował : 394
Otrzymał podziękowań: 223
Uprawnienia żeglarskie: k.j.
Gdyby ktoś był zainteresowany..
http://www.sevenstarelectronics.com/ais_identifier.htm
Ciekawe urządzenie… i trochę tańsze od typowych transponderów AIS.

Można to sprowadzić poprzez Skauta -> http://www.skaut.jacht.pl/
Dostałem dziś ofertę, dokładnie -> 1 912,40 PLN brutto.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 cze 2013, o 21:24 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
TomekN napisał(a):
Gdyby ktoś był zainteresowany..
http://www.sevenstarelectronics.com/ais_identifier.htm
Ciekawe urządzenie… i trochę tańsze od typowych transponderów AIS.

Można to sprowadzić poprzez Skauta -> http://www.skaut.jacht.pl/

Ale jak czytam - toto tylko nadaje - i nie daje szansy zobaczenia tego co inni w systemie AIS nadają...

Nazywanie tego urządzenia "tranceiverem" jest nieporozumieniem albo handlową sztuczką...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 cze 2013, o 08:36 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
pierdupierdu napisał(a):
(...)

Ale jak czytam - toto tylko nadaje - i nie daje szansy zobaczenia tego co inni w systemie AIS nadają...

Nazywanie tego urządzenia "tranceiverem" jest nieporozumieniem albo handlową sztuczką...

bo to jest urzadzonko wymyślone na potrzeby regatowców, od kiedy ISAF zaczął wymagać AIS (w regatach klasy A i chyba B) zamontowanego na jachcie - pamietam jak bardzo sie to ludziom nie podobało, komentarze były że "ale konkurenci bedą mogli tez widzieć nasze pozycje"
- No to zaraz pojawiło sie na rynku parę urządzeń, które to nadawać nadają, ale nie pozwalają nigdzie wyświetlać informacji odbieranych...

Dla nie-regatowców (i to oceanicznych) to ma tak jakby mało sensu...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 cze 2013, o 09:23 

Podziękował : 96
Otrzymał podziękowań: 332
Uprawnienia żeglarskie: hm...
Nie do końca rozumiem ideę przenośnego nadajnika AIS. W takie urządzenie należałoby wklepać MMSI i nazwę statku przynajmniej, a tutaj nie widzę takiej możliwości. Z opisu wygląda, że nie jest to transponder klasy B. Cóż więc to jest?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 cze 2013, o 09:26 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 389
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Jak dla mnie gadżet o specyficznym zastosowaniu co uzmysłowiła mi Monnia bo możliwy do odbioru tylko z pokładu samolotu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 cze 2013, o 09:38 

Jacek Woźniak napisał(a):
Jak dla mnie gadżet o specyficznym zastosowaniu co uzmysłowiła mi Monnia bo możliwy do odbioru tylko z pokładu samolotu.

No jest specialne, wyraźnie widać z opisu poniżej (ze strony) - ale i ja sie pomylilam. To nie to - ale byc moze dałoby sie tak zastosować.
Jacku, nie da sie zrobić nadajnika Ais, a ten takim jest, tak aby tylko samoloty go odbieraly. Wiec działać działa jak i AIS...
Coś skomplikowanego wymyślili :)
Cytuj:
The Identifier is the world’s lowest cost, secure, AIS vessel tracking solution. It has been designed specifically to enable the low-cost tracking of large numbers of small vessels, where Class A or Class B Transponders are not suitable.

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 cze 2013, o 10:01 

Moniia napisał(a):
Jacku, nie da sie zrobić nadajnika Ais, a ten takim jest, tak aby tylko samoloty go odbieraly. Wiec działać działa jak i AIS...
Coś skomplikowanego wymyślili :)
Da się da, jak się go dostatecznie nisko zamontuje, właśnie tak jak ten. Jeśli dodamy do tego czas pracy 120h to wychodzi nam, że za dwa koła mamy weekendową nie za długą elektroniczną smycz na dzieciaki, pożyczających jachty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 cze 2013, o 10:58 

Jacek Woźniak napisał(a):
[(...). Jeśli dodamy do tego czas pracy 120h to wychodzi nam, że za dwa koła mamy weekendową nie za długą elektroniczną smycz na dzieciaki, pożyczających jachty.

Cytuj:
The Identifier has an integral rechargeable battery which allows continuous operation for more than 120 hours between charges, or it may be powered directly from the vessel.

Zwróć uwagę na zapis pogrubiony przeze mnie..

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 cze 2013, o 11:22 

Moniia napisał(a):
The Identifier has an integral rechargeable battery which allows continuous operation for more than 120 hours between charges, or it may be powered directly from the vessel.

Zwróć uwagę na zapis pogrubiony przeze mnie..[/quote]Przy jednoczesnej możliwości łatwego przenoszenia z jednostki na jednostkę... Trochę za dużo tych możliwości. Antena AIS powinna być jak najwyżej antena GPS już nie za bardzo. Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego, nie dotyczy młotka ;)
Oczywiście nikomu nie obrzydzam urządzenia w sumie bezpiecznie jest nadawać swoją pozycję niż pozostać niezauważonym. Jedyne co mnie intryguje to skuteczność tego urządzenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 cze 2013, o 11:42 

zosta napisał(a):
Nie do końca rozumiem ideę przenośnego nadajnika AIS. W takie urządzenie należałoby wklepać MMSI i nazwę statku przynajmniej, a tutaj nie widzę takiej możliwości. Z opisu wygląda, że nie jest to transponder klasy B. Cóż więc to jest?

Nie doczytałeś - należy "wklepać" MMSI i urządzonko nadaje MMSI, podobnie jak tranceiver AIS klasy B.
W załączeniu instrukcja użytkownika identycznego urządzenia innego producenta, która w części "basic configuration" podaje jak i gdzie MMSI "wklepywać". Instrukcja nie wyjaśnia tego jednoznacznie, ale zdaje się, że "identifer" będzie działać również bez MMSI, nadając np. tylko nazwę jednostki. Tak mogą i niektóre tranceivery klasy B.
Możliwość nadawania samej nazwy, bez MMSI łatwo zrozumieć - nie każdy RIB czy łódka wędkarska ma przydzielony numer MMSI...
Po co natomiast zostawiono w menu zwykłego użytkownika możliwość... ręcznego ustawiania częstotliwości nadawania - kroczkami po 25kHZ i w zakresie aż 6MHz (240 kanałów!!!) - tego odgadnąć na prawdę nie sposób... Cały system AIS używa tylko dwu ściśle określonych częstotliwości (Channel A (87) = 161.975MHz / Channel B (88)= 162.025MHz) i nadawanie na jakiejkolwiek innych częstotliwościach mija się z antykolizyjnym sensem używania samego systemu...

Sam "identifier" jest przenośny - ale jest elektronicznie sparowany z indywidualnym, mocowanym na stałe do łódki uchwytem. Można przeprogramować MMSI/nazwę i wówczas przenieść urządzenie na inną jednostkę, oczywiście przenosząc również uchwyt. Ale można też.... zresetować urządzenie z poziomu zwykłego usera, tak by działało w parze z dowolnym innym uchwytem, na innej jednostce. Hmmmm...

Dodatkowo omawiany "AIS identifer" posiada funkcję alarmowania (i to jest funkcja nie spotykana w typowych tranceiverach AIS klasy B). To tak zwany AIS-SART, czyli (upraszczając...) wzywanie pomocy przez AIS ("SOS buton").
Tyle, że jak piszą - możliwe jest nadawanie tylko jednej, zaprogramowanej wiadomości dot. niebezpieczeństwa - tyle, że w instrukcji użytkownika nic o jej programowaniu niestety nie znajdziemy... Być może tę funkcję może programować tylko dealer?

------------------------
Generalnie:
AIS tranceiver - "widzę innych użytkowników systemu AIS a inni użytkownicy systemu mogą mnie zobaczyć"
AIS receiver - "widzę użytkowników systemu AIS, ale oni nie mogą mnie zobaczyć"
AIS identifier - "nie widzę użytkowników systemu AIS ale oni mogą mnie zobaczyć" (a na dodatek nadaję nielegalnie*)
*)
cytat ze strony producenta:
the Identifier does not conform to any of the specific existing IEC AIS standards and therefore does not carry any international approvals. The Identifier will require local approval by the relevant authorities.

------------------------
BTW- podobne (a dokładnie to zewnętrznie i funkcjonalnie identyczne) produkty proponują i inni producenci:
http://www.srt-marine.com/products/oem/ ... entifier-1
http://www.em-trak.com/PRODUCTS/Identif ... ifier.aspx
etc...

Załączniki:
SRTDS06 Identifier user manual.pdf [928.36 KiB]
Pobrane 121 razy

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: zosta
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 cze 2013, o 15:09 

Podziękował : 49
Otrzymał podziękowań: 149
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Podobne urzadzenie tylko mniejsze widzialem w kamizelkach ratunkowych. Nadaje sygnal "AIS" w wypadku wypadniecia za burte. Mozna szybciej zlokalizowac rozbitka, zwlaszcza w nocy. To urzadzenie, to raczej bojka ratunkowa.
pozdrowienia
bartoszek

www.bartoszek.de

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2013, o 12:38 

Podziękował : 394
Otrzymał podziękowań: 223
Uprawnienia żeglarskie: k.j.
Widzę, że dyskusja się rozwinęła... ;)
Dorzucam więc jeszcze dodatkowe informacje otrzymane dzisiaj od dystrybutora.

Na moje pytania:
Czy oferowane urządzenie można będzie oficjalnie używać na terenie Polski/Europy ?
Czy ma homologację / uznanie Urzędu Komunikacji Elektronicznej ?
Czy użytkownik może samodzielnie wpisywać do niego np.MMSI, nazwę jachtu (posiadając na jachcie oczywiście potrzebne na to dokumenty)?

Mam odpowiedzi:
Aktualnie urządzenie nie posiada deklaracji zgodności z normami unijnymi – procedura jego uzyskania jest w trakcie.
W związku z powyższym nie ma również homologacji/uznania UKE.
Użytkownik może programować samodzielnie urządzenie, pod warunkiem posiadania programatora. Czekam na informacje o kosztach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2013, o 19:08 

Urządzenie nadawcze pracujące na rzecz bezpieczeństwa na morzu nie posiadające odpowiedniej homologacji... Może i działa dobrze ale w razie powinięcia się nogi lub dużej chęci urzędnika na upierdzielenie armatora no sytuacja wręcz cudna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2013, o 22:48 

Podziękował : 10393
Otrzymał podziękowań: 2461
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
Jacku:
Wolę (po fakcie) kłócić się z upierdliwym urzędasem niż gnić na dnie :-P

Niektórzy mają wybór tanio, albo wcale.
Co byś wybrał?

MJS

"Jeszcze nigdy tak wielu nie oddało tak wiele wolności tak łatwo"Churchill.

Kłania się: Orwell i Huxley.

Zapraszam na fejsa:

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
i "Marian Strzelecki"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 cze 2013, o 09:59 

Marian Strzelecki napisał(a):
Jacku:
Wolę (po fakcie) kłócić się z upierdliwym urzędasem niż gnić na dnie :-P

Po mojemu brzmi to tak: lepiej być sądzonym przez trzech niż niesionym przez sześciu.

Marian Strzelecki napisał(a):
Niektórzy mają wybór tanio, albo wcale.
Co byś wybrał?
To co skuteczne nie podniecając się ceną. Byle co będzie byle czym niezależnie ile na to wydamy i jest to zasada ogólna. W tym przypadku mamy tylko ulotką reklamową producenta. Aby móc polecić wypadało by to sprawdzić. Pobieżne przyjrzenia się urządzeniu mnie każe się zastanowić czy urządzenia spełnia oczekiwania. Bo to ważne będzie z jak daleka mnie zobaczą i czy zdążą zareagować. Wydaje się, tak być powinno, że sygnał AIS będzie "lepszy". Da większość pewność tego, że zostaniemy zauważeni szybciej niż w przypadku obserwacji wzrokowej czy radarowej. Pytanie czy to urządzenia taką pewność daje? czy tylko kupimy sobie zgubną nadzieję?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 lip 2013, o 23:01 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: kpt.jachtowy
Co do zasadności samodzielnego ustawiania frq w urządzeniu, niby nie za szybko ale w 2017 roku ulegnie dość poważnie zmianie tzw. bandplan pasma morskiego łaczności.
zostaną przegrupowane kanały, częstotliwości i ich przeznaczenie.
Powyższe zmiany zostały zaaprobowane przez ITU ( miedzynarodowa unia telekomunikacyjna)
S.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lip 2013, o 10:34 

Podziękował : 213
Otrzymał podziękowań: 52
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
TomekN napisał(a):

Jak na takie "ficzersy" to moim zdaniem drogo. To jest dobre na regaty do lódki bez budy a nie do codziennego użytku.

Za około 3k masz Icoma, który ma wszystko, łącznie z radaro podobnym ekranem i alarmami zbliżeniowymi.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

stanley napisał(a):
2017 roku ulegnie dość poważnie zmianie tzw. bandplan pasma morskiego łaczności.

Czyli wszystkie dotychczas używane urządzenia będzie można wyrzucić???!!!

Załączniki:
ma5000.jpg
ma5000.jpg [ 14.35 KiB | Przeglądane 3941 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lip 2013, o 10:53 

Podziękował : 2268
Otrzymał podziękowań: 3648
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
mchanga napisał(a):
Czyli wszystkie dotychczas używane urządzenia będzie można wyrzucić???!!!
Teraz też można wyrzucić - nie musisz czekać do 2017 na pozwolenie. Pamiętaj tylko, że zgodnie z ustawą śmieciową sprzęt elektroniczny tez podlega sortowaniu :-)

A tak na poważnie, zmianie ulegnie przeznaczenie i rodzaj kanałów dupleksowych. Cześć z nich zmieniona zostanie na simpleksowe. Uzyskane w ten sposób częstotliwości będzie można wykorzystać m.in. do AIS'a (na większej liczbie kanałów będzie można przekazać więcej informacji i/lub będzie można separować informacje).
Powstaną też dzięki rezygnacji z dupleksu, dodatkowe kanały czyli de facto wzrośnie sprzedaż stacji VHF z "amerykańskim" układem :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lip 2013, o 13:46 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: kpt.jachtowy
Dlatego, od ktorego nie powinienem zaczynac, proponuję by kupować radia w standarcie multistandart, po odpowiednim właczeniu- co jest w instrukcji pokazane łopatologicznie; można zmieniać układy kanałów ze względu na region w którym pływamy.
S.
Nic nie wyrzucamy , zawsze znajdzie sie przeznaczenie dla starszego sprzętu, ot choćby na odbiornik Ais po przeróbce.
S.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lip 2013, o 09:54 

stanley napisał(a):
Nic nie wyrzucamy , zawsze znajdzie sie przeznaczenie dla starszego sprzętu, ot choćby na odbiornik Ais po przeróbce.
Albo po wizycie w serwisie i zmianie flasha będziemy mieli "nowe" radio.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lip 2013, o 23:18 

stanley napisał(a):
Co do zasadności samodzielnego ustawiania frq w urządzeniu, niby nie za szybko ale w 2017 roku ulegnie dość poważnie zmianie tzw. bandplan pasma morskiego łaczności.
Powyższe zmiany zostały zaaprobowane przez ITU ( miedzynarodowa unia telekomunikacyjna)
S.

Ale przecież żadnej zmiany częstotliwości używanych do AIS nie przewidziano, prawda?...

Odpowiedz z cytatem