Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lis 2024, o 18:56

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 883 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 30  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 maja 2013, o 13:38 

Podziękował : 2268
Otrzymał podziękowań: 3648
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Moniia napisał(a):
Marku, ja komentuje rzucony przez przedpiścę pomysł oświadczenia...
Rzucony przez przedpiśćcę pomysł oświadczenia miał kontekst. Kontekst ów brzmiał: "jestem nawet skłonny rozszerzyć bez patencie do 24m na jachtach komercyjnych byleby każdy pasażer (załogant który nie był na morzu) podpisał iż".

Ja to odebrałem jako "pogaduszkowy żart" a nie jako "propozycję do umieszczenia w rozporządzeniu" i w tej konwencji się odniosłem.
Przecież wiadomo, że nie powstanie akt prawny dopuszczający takie coś! :-)

Moniia napisał(a):
Natomiast jest to sytuacja niemożliwa, bo ISTNIEJą przepisy wymagające primo od prowadzącego taka jednostkę jakiegoś papieru,

Jest to sytuacja jak najbardziej możliwa.
Było już na forumie opisywane - stary sternik co całe życie po śródlądziu pływał swoją Sportiną 595 i nigdy przenigdy morza nie widział, może wystąpić do PZŻ o wymianę patentu, otrzymać kwit jachtowego sternika morskiego i na jachtach do 18 metrów może hasać po morzach i oceanach ile dusza zapragnie.

I bardzo dobrze, że może, ale nie dobrze, że czytacz folderu nie wie, że zawierza swoje życie człowiekowi co poza Sportiną 595 na Wdzydzach nie wiele widział. Chodzi o to, żeby czytacze folderów (ale także dobre tatusie, co kochanego synka chcieliby wysłać na super wakacje pod żaglami) nie musieli przed rejsem wynajmować biura detektywistycznego celem weryfikacji doświadczenia i umiejętności prowadzącego oraz wyposażenia i stanu jachtu na którym zamierzają przeżyć przygodę życia.

Monika, dla mnie jest czymś zupełnie innym rejs za pieniądze ze znajomymi (nawet jeśli to są znajomi tylko z internetu) a czym innym jest rejs na zasadzie "zakupu wczasów w biurze podróży".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 maja 2013, o 18:52 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
el szaman napisał(a):
Nie odniosłem po prostu wrażenia, że Stoik domaga się wprowadzenia drylu i wrzasków ze skrzydła na wszystkich jachtach, więc go wsparłem po "zjechaniu" go przez Jaromira...

Wywołany do tablicy - oświadczam - nigdy w historii tego wątku nie odnosiłem się do jakichkolwiek słów, jakie napisał niejaki "Stoik" - ani bezpośrednio ani pośrednio.
Kto odczuwa potrzebę sprawdzenia - niechże sprawdza - oto moje wszystkie posty w tym wątku:
search.php?keywords=Kwalifikacje+za%C5%82og+jacht%C3%B3w&terms=all&author=pierdupierdu&fid%5B%5D=17&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj

el szaman napisał(a):
Nie ma co wracać - starajmy się wszyscy po prostu szanować odrębność naszych stanowisk, a wtedy dyskusja będzie i ciekawa, i rzeczowa .

Wiesz - kiedy kłamiesz w żywe oczy, pisząc, że jakoby "zjechałem" poglądy kogoś, do kogo w ogóle się nie odzywałem - to nie używaj podmiotu domyślnego "my".
BTW - ciekawa to i zaiste rzeczowa niezmiernie dyskusja, w trakcie której osobnik, który właśnie popełnił żałośnie nieudolne kłamstwo domaga się "szacunku dla odrębności stanowisk"...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 maja 2013, o 19:40 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Ośmielę się przypomnieć, że ten wątek założono po to, by dyskutować nad powstającym właśnie rozporządzeniem (nie do k... nędzy "ustawą"..) o "kwalifikacjach załóg jachtów komercyjnych".
Ujawniony na początku tego wątku projekt tego rozporządzenia żąda od każdej osoby, pragnącej przepłynąć się na jakimkolwiek wynajętym bez załogi jachcie uznawanym w Polsce za komercyjny (nawet tylko z Gdyni do Sopotu i z powrotem), ukończenia czterech zawodowych kursów STCW.
Przypomnę też, że identyczne wymagania mają wg. ujawnionego projektu dotyczyć każdej osoby, która będzie chciała przepłynąć się w roli członka załogi szkolnej na każdym z polskich żaglowców lub jachtów, na których pracuje załoga stała.
Te kursy trwają najmniej 5 dni, zapisy - kilka tygodni naprzód, koszt - min.700PLN, potem egzamin, 2-4 tygodni oczekiwania na papier, powtórka co 5 lat).

Jak komuś w takiej sytuacji i w takim miejscu odpowiada dyskusja nad tym jak sterować w porcie, jak pełnić wachty w morzu albo o tym jak bardzo niezdyscyplinowani (i skorzy do konfabulacji..) są niektórzy Polacy - to proszę bardzo. Przyznam, że ta akurat dyskusja idzie tu świetnie.
Za kilka miesięcy spodziewam się równie owocnej dyskusji o tym, jak to bezmyślni urzędnicy udupili żeglowanie w Polsce...

PS. Ja mam i kursy STCW i własną łódkę i uprawnienia by być zawodowym żeglarzem. Dlatego jedyne wzruszenie na jakie mnie nad obecnym stanem dyskusji w tym wątku stać - to obojętne wzruszenie ramionami...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 maja 2013, o 19:49 

Podziękował : 1875
Otrzymał podziękowań: 2418
Uprawnienia żeglarskie: -
pierdupierdu napisał(a):
Ośmielę się przypomnieć, że ten wątek założono po to, by dyskutować nad tym, że w Polce właśnie powstaje rozporządzenie (nie do k... nędzy "ustawa"...) o "kwalifikacjach załóg jachtów komercyjnych".
[...] mają dotyczyć każdej osoby, która będzie chciała przepłynąć się na każdym z polskich żaglowców lub jachtów, na których pracuje załoga stała.
[...] jedyne wzruszenie na jakie mnie nad obecnym stanem dyskusji w tym wątku stać - to obojętne wzruszenie ramionami...
Podkreślenie moje. A zdanie moje skromne - nie ma o czym gadać.
W którymś momencie można już tylko wzruszyć ramionami na to chamstwo urzędnicze... i udać się do świata normalnego. Jewropa, kurde :twisted:

Ostatnio edytowano 29 maja 2013, o 19:55 przez Ryś, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 maja 2013, o 19:54 

Podziękował : 1263
Otrzymał podziękowań: 2480
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
RyśM napisał(a):
Jewropa, kurde :twisted:

A to à propos czego? :roll:
Catz Ciekawy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 maja 2013, o 19:56 

A to a propos głosowania nogami. Na szczęście już wolno ;)
Może się okazać że rozporządzenie nie będzie miało kogo dotyczyć. Tak już jest ze statkami komercyjnymi...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 maja 2013, o 20:01 

Co ma do tego wszystkiego "jewropa" nadal nie wiem - na szczescie nie musze...
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 maja 2013, o 20:31 

Ano - nie musicie... Европа! Obrazek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 maja 2013, o 20:39 

Istnieje tylko w liczbie pojedynczej.
Jaka Европа?
Wykrztus wreszcie... Odwagi - O uzasadnienie zapytam dopiero pozniej.
Bo poki co, Europa sobie z tym "problemem" radzi od zawsze.
Catze

Ostatnio edytowano 29 maja 2013, o 20:46 przez Catz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 maja 2013, o 20:42 

Wasze szanowności wybaczą zwracanie się z należnem szaconkiem, mamy nadzieję :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 maja 2013, o 20:47 

To co z ta Европа?
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 maja 2013, o 22:31 

Och, nic takiego, już wcześniej się zastanawiałem tu we wątku ... bo jak nasi wymyślą jakiesi specjalne wymogi od załogi - załogi pojadą na jachty w innem europejskiem kraju (jako już drzewiej czyniły) gdzie nikt im wstrętów nie uczyni. Na śródziemnem cieplej.
Zasię być może że nasze jachty będą się też musiały przerejestrować do krajów cywilizowanych by móc coś działać.
Nawet być też może iże 'działacze' od tych przedziwnych szkoleń wonczas nagle bezrobotnemi się zostaną...
Chyba że im to ktoś uświadomi wcześniej :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 maja 2013, o 10:18 

Podziękował : 85
Otrzymał podziękowań: 121
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
pierdupierdu napisał(a):
Wiesz - kiedy kłamiesz w żywe oczy, pisząc, że jakoby "zjechałem" poglądy kogoś, do kogo w ogóle się nie odzywałem - to nie używaj podmiotu domyślnego "my".
Mogę Ci, Jaromirze, tylko współczuć... :-(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 maja 2013, o 16:10 

ps, dla wyjaśnienia... Rozumiem, że chodzi o moje używanie "my" w zwrocie
el szaman napisał(a):
Nie ma co wracać - starajmy się wszyscy po prostu szanować odrębność naszych stanowisk, a wtedy dyskusja będzie i ciekawa, i rzeczowa .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 cze 2013, o 10:42 

Podziękował : 158
Otrzymał podziękowań: 74
Uprawnienia żeglarskie: Kapitan do 200GT/OOW500GT; RYA YMOS CE
Mam dwie informacje z resortu dot. kolejnej fazy konsultacji:

- osoba zajmująca się projektem przekazała, że projekt po poprawkach powinien pojawić się w BIP na przełomie czerwca i lipca - wiedzą, że to już w sezonie i sporo osób nie będzie mogło zająć stanowiska, ale cóż...
- Magda Jabłonowska z kolei przekazała, że będzie chciała zamieścić projekt do konsultacji PRZED jej najbliższym wyjazdem, czyli przed 26 czerwca - właśnie po to, by jak najwięcej osób miało możliwość przeczytania go i ewentualnego odniesienia się do treści.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lip 2013, o 22:45 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 449
Uprawnienia żeglarskie: różne
Ministerstwo rozsyła nieco poprawiony projekt do ponownych "konsultacji społecznych". To może być ostatnia szansa, żeby coś zmienić!!!

"W związku z Ustawą o Bezpieczeństwie Morskim i pracami nad rozporządzeniem w sprawie wyszkolenia i kwalifikacji członków załóg jachtów komercyjnych oraz warunków ich uzyskiwania przesyłamy zmieniony projekt rozporządzenia w ramach ponownych konsultacji społecznych z uprzejmą prośbą o opinię.

Uwagi i komentarze prosimy przesyłać do dnia 16 lipca 2013 r. również w formie elektronicznej na adres bdziurla@transport.gov.pl
"

Załączniki:
Projekt%20Rozporzadzenia%20z%2019%20czerwca.doc [492.5 KiB]
Pobrane 229 razy
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lip 2013, o 14:12 

No i wpisano zdroworozsądkowo:
§ 4. 2. Osoby posiadające kwalifikacje sportowe o których mowa w § 16, uzupełnione o 4 świadectwa przeszkoleń specjalistycznych, zgodnie z wymaganiami konwencji STCW, uprawniają do zajmowania stanowisk na jachtach komercyjnych bez konieczności wymiany dokumentów na inne dyplomy i świadectwa.
§ 16. 2. Kwalifikacje zawodowe marynarzy wydane na podstawie obowiązujących przepisów, upoważniają do zajmowania stanowisk na jachtach komercyjnych odpowiednio do posiadanych kwalifikacji.

I tyle by starczyło :mrgreen:
Bo pytanko takie drobne: dla kogo te "dyplomy", ośrodki szkoleniowe i cała urzędasowa zabawa? Na dobrą sprawę: uaktualniam siem - STCW, rejs na dużym shipie dla odświeżenia pamięci - i mam kwalifikacje na one "jachty komercyjne ponad 500 t" co to je i tak na palcach zliczyć. Tak czy inaczej, czy zdam na jakisi "dyplom" czy nie...
A armator chyba sprawdzi kogo przyjmuje? Zagraniczni pewnie by woleli zrobionego w RYA z endorsement :-P

I czym to siem różni od poniższego, poza samym egzaminem? Którego zdawać nie muszem, w swietle w/w, to po co bym miał siem trudzić? A nawet gdyby - toć dla przeegzaminowania paru ludzi nie trzeba wielkich ośrodków szkoleniowych, chyba? (§ 42. Baza szkoleniowa powinna być wyposażona... :rotfl: )

§ 14. 1. Osoba ubiegająca się o dyplom jachtowego kapitana żeglugi oceanicznej powinna spełniać następujące warunki:
1) Mieć ukończone 23 lata;
2) Posiadać dyplom:
c) jachtowego oficera wachtowego, uprawniający do zajmowania stanowiska jachtowego oficera wachtowego w żegludze oceanicznej, lub
d) dyplom jachtowego kapitana żeglugi pełnomorskiej;
3) Posiadać świadectwa ukończenia szkoleń o których mowa w § 7 [STCW];
4) Posiadać świadectwo operatora urządzeń radiowych w służbie radiokomunikacyjnej morskiej – co najmniej LRC;
5) Udokumentować odbycie praktyki pływania, nie krótszej niż 600 godzin żeglugi;
6) Udokumentować odbycie dodatkowej praktyki pływania, nie krótszej niż 400 godzin żeglugi na stanowisku oficera wachtowego, w tym co najmniej jeden rejs w żegludze oceanicznej, na jachcie w kategorii pojemności brutto do 200, do 500 lub do 3000;
7) Odbyć kurs na dyplom jachtowego kapitana żeglugi oceanicznej w uznanym ośrodku szkoleniowym
(§ 16. Kwalifikacje sportowe [...] zwalniają z obowiązku odbycia kursu ;) )
8) Zdać egzamin na dyplom jachtowego kapitana żeglugi oceanicznej;
2. Osoba posiadająca dyplom jachtowego kapitana żeglugi oceanicznej jest uprawniona do zajmowania stanowiska:
1) kapitana na jachcie w kategorii pojemności brutto odpowiedniej do odbytej dodatkowej praktyki pływania, w żegludze oceanicznej;
2) oficera wachtowego na jachcie o pojemności brutto do 3000 w żegludze oceanicznej;

No po prostu poziom abstrakcyi sięgnął samego... dna. :rotfl:

Ostatnio edytowano 10 lip 2013, o 14:23 przez Ryś, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lip 2013, o 14:20 

RyśM napisał(a):
No po prostu poziom abstrakcyi sięgnął samego... dna. :rotfl:
Tak myślisz? Poczekaj, aż się ukaże wersja ostateczna :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lip 2013, o 14:27 

Och, som i takie ludzie co to na dno patrzą ode spoda wznosząc oczęta ad astra :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lip 2013, o 17:51 

RyśM napisał(a):
No i wpisano zdroworozsądkowo:
§ 4. 2. Osoby posiadające kwalifikacje sportowe o których mowa w § 16, uzupełnione o 4 świadectwa przeszkoleń specjalistycznych, zgodnie z wymaganiami konwencji STCW, uprawniają do zajmowania stanowisk na jachtach komercyjnych bez konieczności wymiany dokumentów na inne dyplomy i świadectwa.

A gdzie tu zdrowy rozsądek, jeśli na 8-10 osobowym jachcie wypożyczanym razem z kapitanem osoby płacące za rejs a pełniące funkcje oficerów wachtowych też będą musiały mieć kursy STCW. Po co im to? wystarczyłoby, że ten kapitan-skiper "się przeszkolił".

kolejna bzdura: § 16 ust.4 4. W celu zapewnienia bezpiecznej eksploatacji komercyjnych jachtów żaglowych, osoby posiadające kwalifikacje o których mowa w ust. 2 [czyli osoby posiadające kwalifikacje zawodowych marynarzy] oraz osoby posiadające sportowe kwalifikacje motorowodne wydane na podstawie przepisów o których mowa w ust. 1, powinny ukończyć kurs podstawowej wiedzy żeglarskiej. Jakoś od osób zatrudnianych na stanowiska oficerskie na Darze Młodzieży wymaga się posiadania zawodowych dyplomów oficerskich marynarki handlowej, ale nie wymaga się od nich żadnych "kursów wiedzy żeglarskiej".

kolejna: § 18 ust.3 Podmiotem uprawnionym do przeprowadzenia rejsu szkoleniowego jest:
a) Uznany ośrodek szkoleniowy uprawniony do prowadzenia kursów na żeglarskie kwalifikacje zawodowe;
b) Podmiot prowadzący kursy przygotowawcze do egzaminu na sportowe kwalifikacje żeglarskie.

A co to są te kursy na sportowe kwalifikacje żeglarskie, jakieś zgrupowania przedolimpijskie???. Bo na patenty do "uprawiania turystyki wodnej" żadne kursy nie są obecnie wymagane?!

i jeszcze parę innych...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lip 2013, o 18:10 

Podziękował : 2268
Otrzymał podziękowań: 3648
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
_jp_ napisał(a):
A co to są te kursy na sportowe kwalifikacje żeglarskie, jakieś zgrupowania przedolimpijskie???. Bo na patenty do "uprawiania turystyki wodnej" żadne kursy nie są obecnie wymagane?!
Nie są wymagane, ale nie są też zabronione.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lip 2013, o 18:41 

_jp_ napisał(a):
A gdzie tu zdrowy rozsądek, jeśli na 8-10 osobowym jachcie wypożyczanym razem z kapitanem osoby płacące za rejs a pełniące funkcje oficerów wachtowych też będą musiały mieć kursy STCW. Po co im to? wystarczyłoby, że ten kapitan-skiper "się przeszkolił".
Ja rozumiem że wtedy tylko kapitan (zawodowy, wynajęty wraz z jachtem) jest załogą zawodową - ci co wynajmują i płacą nie są "załogą podstawową" - są klientami.
Istotnie ciekawym jest że przepis o jachtach komercyjnych ani słowem nie zająknął o klientach którzy wynajmują ów jacht by popływać - jedynie o "załodze szkolonej":
" Przepisy ust. 1 nie dotyczą członków załogi szkolącej się podczas rejsów szkoleniowych.
:mrgreen:
" § 18. 1. Jacht komercyjny może być wykorzystywany do przeprowadzania rejsów szkoleniowych na wodach morskich.
2. Rejs szkoleniowy odbywa się w ramach udokumentowanego szkolenia na żeglarskie kwalifikacje zawodowe, określone przepisami niniejszego rozporządzenia, lub w ramach kursu przygotowującego do egzaminu na sportowe patenty żeglarskie i motorowodne wydawane na podstawie przepisów o których mowa w § 16.
3. Podmiotem uprawnionym do przeprowadzenia rejsu szkoleniowego jest:
a) Uznany ośrodek szkoleniowy uprawniony do prowadzenia kursów na żeglarskie kwalifikacje zawodowe;
b) Podmiot prowadzący kursy przygotowawcze do egzaminu na sportowe kwalifikacje żeglarskie."

Dobre, nie?
No aleć w naszem "żeglarstwie sportowym" nigdy nie było pływania dla przyjemności, jeno "szkoleniowo-stażowe" :-P
A "możliwości interpretacyjne" tego potworka i co poeta chciał powiedzieć - to rzeczywiście... :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lip 2013, o 18:52 

Podziękował : 3026
Otrzymał podziękowań: 2648
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
_jp_ napisał(a):
na 8-10 osobowym jachcie wypożyczanym razem z kapitanem osoby płacące za rejs a pełniące funkcje oficerów wachtowych też będą musiały mieć kursy STCW
A kto mówi, że osoby z załogi szkolącej się nie mogą "szkolnie" pełnić funkcji oficerskich? Wtedy STCW zbędne.

BTW. W Grecji, czy Chorwacji, wszystkim wpisywałem pełnioną funkcję "załoga". Z drugiej strony, to klient może zatrudnić kapitana wyznaczonego przez armatora i czarter będzie bez załogi. :)

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

RyśM napisał(a):
3. Podmiotem uprawnionym do przeprowadzenia rejsu szkoleniowego jest:
b) Podmiot prowadzący kursy przygotowawcze do egzaminu na sportowe kwalifikacje żeglarskie."
Prawdopodobnie chodzi o to, żeby wędkarze nie okazali się załogą szkolną, lecz pasażerami.

Pytanie za 10 punktów.
Czy STAP, 3oceans i Skłodowscy Jachting są: a) Uznany ośrodek szkoleniowy uprawniony do prowadzenia kursów na żeglarskie kwalifikacje zawodowe;
b) Podmiot prowadzący kursy przygotowawcze do egzaminu na sportowe kwalifikacje żeglarskie.
?

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Za ten post autor Stara Zientara otrzymał podziękowanie od: Ryś
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lip 2013, o 19:02 

Takie głupie pytanko:
Czy gdzieś w przepisach o jachcie komercyjnym - było nie było ;) - użyto terminu "klient"?
"Konsument" libo "nabywca" też ujdzie :roll:

Inne złośliwe pytanko: człowiek na pokładzie kutra rybackiego, aktywnie zajęty łowieniem ryby -
jest rybakiem, załogą kutra, czy pasażerem? :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lip 2013, o 23:12 

RyśM napisał(a):
Inne złośliwe pytanko: człowiek na pokładzie kutra rybackiego, aktywnie zajęty łowieniem ryby -
jest rybakiem, załogą kutra, czy pasażerem? :rotfl:

Pytanie zrozumiałem, odpowiadam:
1) jeżeli ma "papiery" rybaka rybołówstwa morskiego, to może być rybakiem,
2) jeżeli przed rejsem zrobi sobie 4 podstawowe kursy STCW, to może sobie jeszcze wykupić w Urzędzie Morskim "świadectwo młodszego marynarza pokładowego" albo "świadectwo młodszego kucharza okrętowego" i być oficjalnie załogą kutra.
3) jeśli nie ma żadnych papierów, to:
a) może być "pasażerem" (policzyć, czy nie więcej niż 12 na statku, co by ten statek nie stał się "statkiem pasażerskim"),
b) a kto powiedział, że nie może być "załogą szkolącą się" - wszak w drodze na łowisko i z łowiska szyper może nawet dać mu chwilę posterować :-P
A tak dokładniej, to kutry pływające z wędkarzami i turystami są raczej wykreślone z rejestru rybackiego i przerejestrowane do PZŻ jako "jachty motorowe".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lip 2013, o 23:28 

Stara Zientara napisał(a):
A kto mówi, że osoby z załogi szkolącej się nie mogą "szkolnie" pełnić funkcji oficerskich? Wtedy STCW zbędne.

ale w definicji w §2 pkt 7 napisali: członek załogi szkolącej się – osobę wykonującą nieodpłatnie zadania członka załogi podstawowej, w ramach rejsu szkoleniowego. Członek załogi szkolącej się wykonuje swoje zadania pod nadzorem członków załogi podstawowej jachtu szkoleniowego. Użycie formy liczby mnogiej wskazuje, iż członków załogi podstawowej musi być na jachcie co najmniej dwóch.

Cytuj:
BTW. W Grecji, czy Chorwacji, wszystkim wpisywałem pełnioną funkcję "załoga". Z drugiej strony, to klient może zatrudnić kapitana wyznaczonego przez armatora i czarter będzie bez załogi. :)

I tak będzie trzeba pewnie robić. Ale sprawa się komplikuje, gdy w skład załogi stałej dużego jachtu (ZJAWA IV i większe?) oprócz kapitana wchodzi jeszcze bosman, potem mechanik, kucharz... Niby też da się zastosować ten sam manewr: biorą urlop bezpłatny u swojego armatora, a czarterobiorca wystawia im umowę-zlecenie?

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Cytuj:
"3. Podmiotem uprawnionym do przeprowadzenia rejsu szkoleniowego jest:
Prawdopodobnie chodzi o to, żeby wędkarze nie okazali się załogą szkolną, lecz pasażerami.
A czy na jachcie motorowym - wędkarskim nie da się zrobić "kursu przygotowawczego" :lol:

Cytuj:
Pytanie za 10 punktów.
Czy STAP, 3oceans i Skłodowscy Jachting są: a) Uznany ośrodek szkoleniowy uprawniony do prowadzenia kursów na żeglarskie kwalifikacje zawodowe;
?

Jeszcze nie są, ale przecież mogą wystąpić o uznanie, no nie? (albo prowadzić te "kursy przygotowawcze"). I nie zapominaj też o COŻ (obecnie sp. z o.o.) i o biurze armatorskim Zawiszy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lip 2013, o 23:50 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
_jp_ napisał(a):
Użycie formy liczby mnogiej wskazuje, iż członków załogi podstawowej musi być na jachcie co najmniej dwóch.
Jacek, kuracentyzujesz (lub - jak kto woli) - falandyzujesz. :lol:

A jeśli w umowie o pracę (służbę, whatever) jest wpisane i wykonywać inne polecenia przełożonych, to wg Ciebie wicedyrektor olewa polecenia szefa, bo ma tylko jednego? A zastępca Naczelnego Wodza pójdzie na inną wojnę?

A wracając do naszych baranów (bez aluzji, to tylko powiedzonko :rotfl: ) jak na jachcie komercyjnym kapitan zarządzi zwrot przez sztag to zastępca zrobi rufę, bo ma tylko jednego szefa?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lip 2013, o 07:29 

Podziękował : 3026
Otrzymał podziękowań: 2648
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
_jp_ napisał(a):
kutry pływające z wędkarzami i turystami są raczej wykreślone z rejestru rybackiego i przerejestrowane do PZŻ jako "jachty motorowe".
I właśnie dlatego powstał w ogóle problem jachtów "komercyjnych".

_jp_ napisał(a):
nie zapominaj też o COŻ (obecnie sp. z o.o.) i o biurze armatorskim Zawiszy.
COŻ i CWM szkolenia prowadzą od lat.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lip 2013, o 09:40 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 40
Uprawnienia żeglarskie: Starszy oficer
Jedyny mankament ustawy to brak odniesienia do konwencji STCW na certyfikatach bez tego papier nie jest nic ważny . Reszta goni Wielką Brytanię, Włochy , Francję itd więc nie ma się co emocjonować.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 sie 2013, o 21:45 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 9
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
"4. Rejs szkoleniowy powinien być zgłoszony kapitanowi portu początkowego rejsu, który informuje o tym właściwego terytorialnie dyrektora urzędu morskiego.
a) Zgłoszenie o którym mowa w ust. 3 powinno nastąpić najpóźniej 24 godziny przed rozpoczęciem rejsu szkoleniowego."

A to się w niektórych kapitanatach zdziwią jak przyjdę do nich z druczkiem... Już widzę wyminę załogi w np. Rostoku...
Doprowadzimy do absurdów -będzie trzeba jachty na znajomych przepisywać i czarterować od nich "bez załogi".
Właściciel ma jacht i chce legalnie zarabiać jako kapitan -musi dorobić kolejne papierki.
Jeżeli sprzeda komuś (konkubina?) i wyczarteruje go na czas rejsów to dodatkowych papierów nie potrzebujemy... Ktoś coś z tego rozumie? Naprawdę jest ktoś kto uważa ze to ma sens? Doczekamy czasów, ze pod biało-czerwoną pływać będą tylko jednostki Urzędu Morskiego..

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 883 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 30  Następna strona