Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 4 gru 2024, o 00:37

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 lis 2013, o 09:01 

Podziękował : 137
Otrzymał podziękowań: 303
Uprawnienia żeglarskie: ActiveCaptain & more
Spotkałem się ostatnio z taką ciekawostką, ODEO MK Laser Flare, powiedzmy po naszemu „pochodnia laserowa” która ma/może zastąpić klasyczna pochodnie czerwoną.
Pięć niezależnych diod laserowych jest zasilanych trzema paluszkami a nieregularne czerwone błyski są widziane z odległość 3-4Nm.
„Pochodnio-latarka” jest oczywiście wielokrotnego użytku, działa przez kilka godzin i co ważne nic się nie zapali i nikogo nie poparzy, tylko cena może trochę odstraszać.

Szczegół na;
http://www.odeoflare.co.uk/

Pozdrowienia,
Krzysztof

Pozdrawiam,
Krzysztof

Za ten post autor SIRK otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lis 2013, o 09:07 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 389
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Wydaje mi się, że często jednostki SAR korzystają z kamer termowizyjnych a takiej pochodni na nich nie zobaczymy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lis 2013, o 09:32 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Alaistair Buchan dał niezłą analizę porównawczą flar i flar laserowych w listopadowym numerze YM.
Cały trik polega na tym, że wspomniana Odeo (na fotce niżej, pomarańczowa) ma obracające sie lasery, które praktycznie pokrywają całą półkulę.
Co daje skuteczne zwrócenie uwagi (jako ze laser jest skierowany przynajmniej przez moment w stronę obserwatora zbliżającego sie z dowolnego kierunku) dookoła. Jak flara, ktoś powie, tylko Odeo robi to minimum 5 godzin (a zdaje sie, że baterie można normalnie wymienić...). A, jest jeszcze jedna "drobna" różnica. One są widoczne na odległości rzędu 20 mil morskich w nocy i 1-3 w dzień.
Drugą (greatland, poniżej) marynarka USA testowała na Saharze w południe. Zauważono ją bez trudu ze śmigłowca odległego o dwie mile...

Ta druga działa w odmienny sposob, uzywa pojedynczego promienia lasera co pozwala precyzyjnie skierować ją na cel.

Tak wiec najsensowniejszym zestawem jest mieć obie - Odeo na ogólne zwrócenie uwagi a greatlanda na naprowadzanie widocznych juz ratowników.

A co do ceny - całość tzw. RORC pack-u flar spadochronowych i ręcznych ktory kosztuje ok. £200 i zawiera łącznie osiem flar (plus 4 białe, ale te sie w tej sytuacji nie liczą) spali sie w siedem minut....i jak je zuzyjesz, to koniec ich...

http://www.marinemegastore.com/product. ... =0&cat_id=

Aha, z kamerą termowizyjną to niewiele ma wspólnego. One bedą widoczne na większym dystansie "własnym przemysłem". A jeśli nie są - tym bardziej nie byłyby tradycyjne.

Muszę przyznać, że ten artykuł dał mi sporo do myślenia...

Załączniki:
ImageUploadedByTapatalkHD1385022729.701429.jpg
ImageUploadedByTapatalkHD1385022729.701429.jpg [ 59.7 KiB | Przeglądane 5321 razy ]
ImageUploadedByTapatalkHD1385022704.165604.jpg
ImageUploadedByTapatalkHD1385022704.165604.jpg [ 39.45 KiB | Przeglądane 5321 razy ]

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowania - 4: Były user, Były_User 934585, Jaromir, Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lis 2013, o 09:49 

Moniia napisał(a):
Aha, z kamerą termowizyjną to niewiele ma wspólnego. One bedą widoczne na większym dystansie "własnym przemysłem". A jeśli nie są - tym bardziej nie byłyby tradycyjne.

Tylko czy w nocy obserwatorzy bardziej polegają na obserwacji własnej czy bardziej na technice.

Moniia napisał(a):
Muszę przyznać, że ten artykuł dał mi sporo do myślenia...
W tym nie jesteś osamotniona. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lis 2013, o 10:06 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Jacek Woźniak napisał(a):
Wydaje mi się, że często jednostki SAR korzystają z kamer termowizyjnych a takiej pochodni na nich nie zobaczymy.

Jacku - o ile wiem kamery termowizyjne na jednostkach SAR są takiego typu, który stworzono dla wykrywania śladów termicznych ujawniających rozbitków w wodzie i w środkach ratunkowych. To urządzenie wykrywa różnice rzędu kilku-kilkudziesięciu stopni Celsjusza w stosunku do otoczenia. I całkowicie ślepnie przy kilkuset i więcej stopniach różnicy temperatury, czyli przy temperaturach takich, jak w przypadku flar.
Tak przynajmniej było jakiś czas temu, kiedy do SAR wprowadzania kamery termowizyjne.

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lis 2013, o 10:43 

Goopie te kamery ;) Dzięki za wyjaśnienie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lis 2013, o 12:36 

Podziękował : 10396
Otrzymał podziękowań: 2461
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
A czy takich flar (białych) nie można by stosować jako światło topowe żaglówki?

"Jeszcze nigdy tak wielu nie oddało tak wiele wolności tak łatwo"Churchill.

Kłania się: Orwell i Huxley.

Zapraszam na fejsa:

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
i "Marian Strzelecki"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lis 2013, o 12:45 

Marian Strzelecki napisał(a):
A czy takich flar (białych) nie można by stosować jako światło topowe żaglówki?

Nie, ponieważ światło topowe każdej jednostki na morzu powinno spełniać warunki techniczne podane w międzynarodowych przepisach o zapobieganiu zderzeniom na morzu.

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lis 2013, o 13:12 

Myślałem o oprócz, a nie koniecznie zamiast.
Przepisy dla mnie są raczej nieistotne w chwili gdy myślę o zwiększeniu szans przeżycia.
Dawniej przepisy rowerowe też nie dopuszczały światełek migających,
a dzienne (samochód) musiały być razem z pozycyjnymi.
Na szczęście przepisy często się dostosowują do życia.
Inaczej: życie wymusza zmiany przepisów.
MJS

Zapraszam na fejsa:

i "Marian Strzelecki"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lis 2013, o 14:25 

Myślałem o oprócz, a nie koniecznie zamiast.

Napisałeś "stosować jako światło topowe żaglówki".
Trudno się domyśleć, że "stosować jako" oznacza u Ciebie "oprócz, a nie koniecznie zamiast".

Przepisy dla mnie są raczej nieistotne w chwili gdy myślę o zwiększeniu szans przeżycia.

A ja uważam, że pokazywanie w morzu świateł zupełnie nieznanych przepisom o zapobieganiu zderzeniom na morzu trudno powiązać ze zwiększeniem szansy przeżycia. Nie sposób bowiem przewidzieć reakcji kierujących innymi jednostkami, którzy zobaczą światło niespotykane, czyli takie światło, które na morzu... nic nie znaczy. Zapewne spora grupa oficerów/szyprów/sterników odchyli kurs, aby przejść dalej od czegoś, co określa mianem "WTFT" ("What The Fuck is That"). Inni - nie zareagują w żaden sposób. Na pewno znajdą się również tacy, którzy podpłyną bliziutko, by sprawdzić co tak dziwnie świeci....

Dawniej przepisy rowerowe też nie dopuszczały światełek migających, a dzienne (samochód) musiały być razem z pozycyjnymi.
Na szczęście przepisy często się dostosowują do życia.
Inaczej: życie wymusza zmiany przepisów.

Jeżeli uważasz analogię między rowerami na drogach a jachtami na morzu za uprawnioną - zmieniaj przepisy!
Regulująca światła, jakie powinny pokazywać wszystkie jednostki na morzu część "C" oraz Aneks 1 Konwencji COLREGS były od 1972 roku zmieniane dwukrotnie. Pierwszy raz w 1993, kiedy doprecyzowano przepisy dot. rozmieszczenia świateł. A drugi raz w 2001, kiedy do Prawidła 30 wprowadzono oprócz wodnosamolotów tzw. ekranoplany.
Osobiście uważam, że teoretyczna możliwość zastosowania białych flar laserowych, które nie są jak dotąd stosowane na morzu (może dlatego, że ich... nie ma...) - nie spowoduje zmiany prawa stanowionego przez agendę ONZ. Jeżeli uważasz inaczej - napisz do Komitetu Bezpieczeństwa IMO, może dla Ciebie COLREGS zmienią...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lis 2013, o 14:39 

Nie napiszę bo mam wstręt do papierologii.

Tak tylko sobie przypomniałem;
Setkę pod Borholmem i śpiącego Szymona.
Był taki opis w necie, że Go ktoś chyba widział ale to bzdzidełko co on miał na topie nie wiele znaczyło z powodu bżdżenia.
Wg. mnie mało jest takich - co zobaczywszy światełko nie ominą go a przejadą mając "pierwszeństwo" papierowe.
Jeśli Ty jako kapitan sądzisz inaczej, to będę weryfikował swoje pojęcie o nawigatorach.
MJS

Zapraszam na fejsa:

i "Marian Strzelecki"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lis 2013, o 16:27 

Podziękował : 302
Otrzymał podziękowań: 800
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Nie napiszę bo mam wstręt do papierologii.

Tak tylko sobie przypomniałem;
Setkę pod Borholmem i śpiącego Szymona.
Był taki opis w necie, że Go ktoś chyba widział ale to bzdzidełko co on miał na topie nie wiele znaczyło z powodu bżdżenia.
Wg. mnie mało jest takich - co zobaczywszy światełko nie ominą go a przejadą mając "pierwszeństwo" papierowe.
Jeśli Ty jako kapitan sądzisz inaczej, to będę weryfikował swoje pojęcie o nawigatorach.
MJS

To nie było światło na topie. To nie działało, wiec na noc wciągałem pławkę świetlną na wysokość 5m, także była zasłonięte częściowo przez statek. Dlatego też Jacek widział dziwne efekty świetlne, zresztą to też była Jego trzecia samotna noc w regatach. Teraz jako zapas mam przygotowana małą lampkę stroboskopową którą jestem wstanie wciągnąć pod top masztu na zapasowym fale grota. Jest nieduża i daje zwracające uwagę nieprzepisowe światło. Zdaje sobie sprawę, że to może bardzo mylić. Sam widziałem kilka przypadków że jachty używały jako kotwicznego właśnie stroboskopu. Bardzo utrudnia to nawigacje i wprowadza spory niepokój.

http://calloftheocean.pl/

Za ten post autor baoo otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lis 2013, o 17:56 

baoo napisał(a):
Teraz jako zapas mam przygotowana małą lampkę stroboskopową którą jestem wstanie wciągnąć pod top masztu na zapasowym fale grota. Jest nieduża i daje zwracające uwagę nieprzepisowe światło.

Ze stroboskopem - zdecydowanie lepiej niż z jakimś biało-laserowym WTFT.
Stroboskopów w wielu miejscach na morzu używa się dla oznaczania siatek, ferm rybich albo powierzchniowego sprzętu "sejsmicznego", używanego przez statki badawcze.
Jeżeli nie chcesz by statki cię rozjeżdżały to biały stroboskop raczej pomoże niż zaszkodzi. :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lis 2013, o 21:46 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 449
Uprawnienia żeglarskie: różne
Białe błyskowe światło na maszt jest już na tyle popularne (głównie w USA), że oferuje się klientom np. takie rozwiązania http://www.aquasignal.info/ecat/htdocs/index.php?category_id=1&subcategory_id=1&product_id=48&item_id=330 trójkolorowa sektorówka + białe dookólne + białe błyskowe. Zastanawia mnie jednak zapis: Approvals USCG, IMO, GL, CE, Steuerrad Czy faktycznie IMO zaakceptowała coś takiego?
Zależnie od charakterystyki błysków, białe błyskające światełko może być pomylone z pławami systemu kardynalnego (zwłaszcza N) albo... nisko przelatującym samolotem czy śmigłowcem (też mają białe błyskowe "antykolizyjne"). Może lepiej jednak zainwestować w dobry reflektor radarowy (poczciwy "kanciak" jest tani a echo daje silne), a jeśli komuś zbywa gotówki i bardzo boi się "dużych statków", to niech kupi sobie AIS. Dopiero co było pisane w innym wątku, że "dużych statkach" raczej nikt nie gapi się stale w monitor radarowy/aisowy i przez szyby też się stale nie rozgląda. Posiadanie AIS-a albo dobrego echa radarowego zwiększa prawdopodobieństwo reakcji na mostku "dużego" przy włączonym alarmie niebezpiecznego zbliżenia.

A dla ciekawych - analogiczna dyskusja na anglojęzycznym forum żeglarskim http://www.ybw.com/forums/showthread.php?332159-Why-have-a-mast-head-flashing-white

Za ten post autor _jp_ otrzymał podziękowania - 2: Jaromir, Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2013, o 08:54 

Podziękował : 59
Otrzymał podziękowań: 674
Uprawnienia żeglarskie: zapoznany wynalazca
Jacek Woźniak napisał(a):

Hm, można dodać diodę laserową na podczerwień :)

pozdrowienia

krzys

Za ten post autor myszek otrzymał podziękowania - 2: baoo, Maar
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2013, o 10:56 

Podziękował : 137
Otrzymał podziękowań: 303
Uprawnienia żeglarskie: ActiveCaptain & more
pierdupierdu napisał(a):
A ja uważam, że pokazywanie w morzu świateł zupełnie nieznanych przepisom o zapobieganiu zderzeniom na morzu trudno powiązać ze zwiększeniem szansy przeżycia. Nie sposób bowiem przewidzieć reakcji kierujących innymi jednostkami, którzy zobaczą światło niespotykane, czyli takie światło, które na morzu... nic nie znaczy.

pierdupierdu napisał(a):
Jeżeli nie chcesz by statki cię rozjeżdżały to biały stroboskop raczej pomoże niż zaszkodzi.

nie rozumiem stanowiska, chyba lekka niekonsekwencja

Osobiście uważam, że należy przestrzegać prawa i używać świateł oraz sygnałów dźwiękowych określonych w MPDM. Jeżeli ktoś chce się poczuć „bardziej bezpiecznie” lepiej jest zainwestować w prawidłowy reflektor radarowy lub odpowiednie urządzenie AIS.

pozdrowienia,
Krzysztof

Pozdrawiam,
Krzysztof

Ostatnio edytowano 23 lis 2013, o 11:03 przez Narjess, łącznie edytowano 1 raz
naprawiłam cytowanie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2013, o 12:01 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
SIRK napisał(a):
nie rozumiem stanowiska, chyba lekka niekonsekwencja

Żadna niekonsekwencja tylko wyrywanie zdań z kontekstu. Świadome bądź wynikające z niezrozumienia tegoż kontekstu.

SIRK napisał(a):
Osobiście uważam, że należy przestrzegać prawa i używać świateł oraz sygnałów dźwiękowych określonych w MPDM.

SIRK napisał(a):
lepiej jest zainwestować w prawidłowy reflektor radarowy lub odpowiednie urządzenie AIS.

"nie rozumiem stanowiska, chyba lekka niekonsekwencja"

Odpowiedz z cytatem