Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lis 2024, o 18:54

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 maja 2014, o 15:07 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
Spoko...

Primo - zawsze można dać jednego AGMa na rozruch ładowanego tak jak żelówki. Nic mu nie będzie.
Secundo - liczy się maksymalny prąd dopuszczalny dla danego akumulatora a nie co tym prądem robimy.
Tertio - elektrycy marka raczej myślą tam będzie bateria 24V dużej pojemności zestawiona z 6 voltowych żelówek - elektrycy znają ich maksymalny prąd rozruchowy - jestem dziwnie spokojny, że Leylandem zakręcą nie zbliżając się do maksymalnych dopuszczalnych wartości prądu - mimo, że duże prądy rozruchowe to nie ich specjalność.
Qatro - są żelówki dedykowane do rozruchu, są popularne w motocyklach i sportowych samochodach - żelówki i AGMy "marine" nader często łączą w sobie cechy deep cycle i rozruchowe - sztandarowy przykład Optimy, zwłaszcza niebieskie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 maja 2014, o 17:35 

Podziękował : 6
Otrzymał podziękowań: 1
Na jachcie mam 2 zelowe akumulatory. Roczny i 3 letni. Ten starszy jest hotelowy a w zeszlym roku dalem do silnika nowy, poprzedni spisywal sie calkiem dobrze ponad 7 lat.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Zapomniałem dopisac. Stary akumulator był normalny, kwasowy ale bezobsługowy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 maja 2014, o 20:07 

Podziękował : 1875
Otrzymał podziękowań: 2418
Uprawnienia żeglarskie: -
Maar napisał(a):
Alterus napisał(a):
A żelowe to nie kwasowe..?
A jak miałem napisać żeby odróżnić? Cieczowe?
Używałeś żelowych jako rozruchowych? Długo trwało zanim padły?

Pomieszanie z poplątaniem się tu uwidacznia... Może tak dla czytaczy należałoby wyjaśnić co jest co?
Łopatologicznie:
Akumulator ołowiany może być zrobiony jako otwarty z płynnym elektrolitem (da się wlać/wylać) lub zamknięty.
Zamknięty zaś (tzw. 'bezobsługowy') może mieć elektrolit płynny, albo związany w nasączoną matę (AGM), czy w żel (żelowy).
Ale to jest typ obudowy by tak rzec, co z trwałością akumulatora związku wprost nie ma. Bardziej z wygodą.

Istotna różnica w tem że otwartemu akumulatorowi można wody dolać gdy z czasem ubędzie, a do zamkniętego nie ma jak (acz technicznie dałoby się ;) ) przez co jak odgazuje to będzie po nim :-P .
Co więcej, przeładowanie akumulatora (wyższe napięcie bądź ładowanie gdy już pełen) spowoduje powstanie bąbelków gazu - które przy płynnym elektrolicie uciekną i tyle. Przy związanym zaś jest problem...
Za to AGMy wolniej rozłądowują się w spoczynku, dzięki czemu dłużej mogą stać bez podładowywania, mniej się przy takim używaniu 'starzejąc'.

A przeznaczenie i trwałość to rzecz inna, zależy już od konstrukcji samego ogniwa, płyty. W przypadku zamkniętych - także od skuteczności systemu zapobiegającego utracie elektrolitu, bo jak wyschnie to szlus...
Trwałość mierzy się ilością cykli rozładowania - standardowo idzie o liczbę rozładowań o 80% po których akumulator straci połowę pierwotnej pojemności (po których natychmiast są ładowane apiać). I porządny producent to podaje.
A że ołowiany akumulator nie lubi głębokiego rozładowywania, toteż, powiedzmy, jeśli wytrzymuje np. 300 rozładowań o 80%, to rozładowań o 50% wytrzyma 600, a o 30% - 1200 (z grubsza, różne konstrukcje miewają swoje charakterystyki). Ot, tu dali ładne wykresiki: http://www.aval.com.pl/upload/kat/B2-8237.pdf
Nie lubi też pozostawania w stanie częściowo rozładowanym, im dłużej to trwa tym szybciej się zużyje. Stąd żywotność konkretnej baterii na jachcie zależy także od jej pojemności: im większa tym w mniejszym stopniu będzie rozładowywana; oraz od częstotliwości i szybkości jej ponownego ładowania.
A po trzecie: od temperatury pracy. Temperatury powyżej pokojowej znakomicie zmniejszają trwałość akumulatorów, kilkukrotnie... o czym warto pamiętać płynąć w tropiki, albo umieszczając akumulator blisko silnika :oops:

Upraszczając łopatologicznie, są na rynku trzy typy:
- lekki akumulator (z małej ilości ołowiu) który daje duży prąd w stosunku do pojemności - typowy "rozruchowy" do silnika. Tani, mały, poręczny, ale trwałość na kilkadziesiąt cykli rozładowania powiedzmy; nie służy do rozładowywania. Może być każdego typu budowy, ale żelowe rzadko, z nich trudniej duży prąd wycisnąć.
- solidniejszy "uniwersalny" - łodziowy, leisure, czy jak go zwał. Nada się tak do rozruchu silnika jak i do pracy cyklicznej, przy czym może być robiony jako mniej czy bardziej trwały w sensie lat użytkowania - ale zwykle są robione tylko na 300-400 cykli rozładowania. W każdym typie budowy.
- albo solidny akumulator Deep Cycle - ciężki, o dużej trwałości, do pracy jako zasilający, trakcyjny. Wytrzymują z 1000 cykli, nawet więcej. Ino to kosztuje - a w użyciu profesjonalnym koszta siem liczy - stąd na rynku są najczęściej klasyczne otwarte, bo tak taniej a i możliwość dolania wody się przydaje. Niemniej istnieją i AGM czy żele, ale te przeważnie ciut mniej cykli znoszą - są stosowane raczej w układach gdzie rozładowania nie przekraczają 50%.

Co sobie kupić to zależy też od ceny.
Typowe startówki do silnika - są tanio lecz moim zdaniem się nie opłaci, bo na żaglowej łódce wcale często się zdarzy toto wyładować, przez to szybko się zużywa.
Uniwersalny, "łodziowy" na 300-400 cykli - nada się i jako startowy i zasilający. Z płynnym elektrolitem (może być otwarty lub zamknięty) dostanie , 120 Ah za 300-400 zł powiedzmy; zaś AGM średniej klasy dwukrotnie drożej (600-800), a taki z konstrukcją o dużej trwałości trzykrotnie drożej (1200 zł).
I za te koło 600-800 zł można też kupić pancerny trakcyjny (jak wspomniane wcześniej Trojany) na 1000 cykli - powiedzmy trzykrotnie trwalsze.
Co kto lubi.
Może atoli te uwagi komu się przydadzą.

Za ten post autor Ryś otrzymał podziękowania - 2: baoo, Doktor
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 maja 2014, o 20:58 

Dodaj jeszcze, że te ze związanym elektrolitem wymagają innego i lepiej kontrolowanego profilu ładowania. Zwłaszcza żelowe, choć AGMy też. I podawanie im przez dłuższy czas w stanie naładowanym napięcia rzędu 14,5 volta czy więcej /czyli bezpośrednio z alternatora ze standardowym reglerem/ zabije je jeszcze szybciej niż długotrwałe głębokie rozładowanie.

Za ten post autor Były user otrzymał podziękowanie od: baoo
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 maja 2014, o 21:09 
*** Ban ***

Podziękował : 455
Otrzymał podziękowań: 766
Uprawnienia żeglarskie: mam
a czy dywagacje i rozdmuchiwanie wątku ma sens, skoro decyzje już podjęte :-) ?
To chyba offtop :D

"Są dwie naprawdę bezgraniczne rzeczy - Wszechświat i ludzka głupota; co do Wszechświata nie jestem całkiem pewien. Albert Einstein

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 maja 2014, o 21:18 

Niech coś zostanie dla następnych pytaczy ;)

Z tego co Mareczek mówił będzie Pan zadowolony :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 maja 2014, o 21:24 
*** Ban ***

Podziękował : 455
Otrzymał podziękowań: 766
Uprawnienia żeglarskie: mam
w gronie fachowców, zawsze jestem :-)

"Są dwie naprawdę bezgraniczne rzeczy - Wszechświat i ludzka głupota; co do Wszechświata nie jestem całkiem pewien. Albert Einstein

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 maja 2014, o 22:10 

Yigael napisał(a):
Dodaj jeszcze, że te ze związanym elektrolitem wymagają innego i lepiej kontrolowanego profilu ładowania. Zwłaszcza żelowe, choć AGMy też. I podawanie im przez dłuższy czas w stanie naładowanym napięcia rzędu 14,5 volta czy więcej /czyli bezpośrednio z alternatora ze standardowym reglerem/ zabije je jeszcze szybciej niż długotrwałe głębokie rozładowanie.
Ba:
RyśM napisał(a):
przeładowanie akumulatora (wyższe napięcie bądź ładowanie gdy już pełen) spowoduje powstanie bąbelków gazu - które przy płynnym elektrolicie uciekną i tyle. Przy związanym zaś jest problem...
Może to i zbyt oględne niedopowiedzenie? :mrgreen:

Było o tem dość; zresztą sam zarżnąłem w rok nową baterię o czym wspomniałem - i nie był to żel libo inszy cud ino zwykła zamknięta, na dokładkę następca takiejże (zwykłej zamkniętej) poprzedniej, tej samej firmy zresztą, która jeżdziła lat naście...
"Exide", znaczy.
Myśli kto że kupić sprawdzonę markę i model? Cza czujnym być pośród tych oszustów i tyle :evil:

A rozpisałem siem bo mię wkurzają ostatnio kłamliwe reklamy. Wodę z mózgu ludziom robią.
Jakby te żele i AGMy jakowemś były odkryciem niezwykłem a jakością nową, i wogle "nowoczesność w domu i zagrodzie" :-?
Obrazek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 maja 2014, o 14:37 

Podziękował : 9
Otrzymał podziękowań: 3
Uprawnienia żeglarskie: st.m.
Wszystkie akumulatory (oprócz zasadowych :) ) są ołowiowe i wszystkie są kwasowe zarówno samochodowe (tzw. calcium/calcium), AGM i GEL. Janiszewski twierdzi, że to chwyt marketingowy i wszystko to jest wg niego to samo, Ja jednak nie wdaję się z nim w dyskusje, raz próbowałem, nie warto. Zna się perfekcyjnie na wszystkim od geodezji (kanały), architektury (stadion narodowy), gospodarki przestrzennej (port czerniakowski), itp, itd.
Może poniższy rysunek coś pomoże:

Załączniki:
Porównianie AGM - GEL.jpg
Porównianie AGM - GEL.jpg [ 70.88 KiB | Przeglądane 4364 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 maja 2014, o 15:07 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
wolnym napisał(a):
Wszystkie akumulatory (oprócz zasadowych :) ) są ołowiowe i wszystkie są kwasowe (...)

Nieprawdą jest jakoby :)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 maja 2014, o 15:09 

Moniia napisał(a):
wolnym napisał(a):
Wszystkie akumulatory (oprócz zasadowych :) ) są ołowiowe i wszystkie są kwasowe (...)

Czemu ? :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 maja 2014, o 16:47 

A jak umieścisz litowe?
A mechaniczne? Pewne samochody miały akumulatory powietrzne - nawet jakaś łódka tak ma... :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 maja 2014, o 17:09 

wolnym napisał(a):
Moniia napisał(a):
wolnym napisał(a):

Czemu ? :D

Bo na ten przykład litowe nie zawierają kwasu, zasad ani ołowiu. ICMPTZ?

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 maja 2014, o 17:25 

Ok, zastosowałem skrót myślowy. Chodziło mi o baterie, które rozważamy do jachtów. Ligowych ja przynajmniej nie rozważam, ale racja.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 maja 2014, o 17:40 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
RyśM napisał(a):
A jak umieścisz litowe?
A mechaniczne? Pewne samochody miały akumulatory powietrzne - nawet jakaś łódka tak ma... :mrgreen:

Od dawna zastanawiam się dlaczego tak rzadko stosuje się na jachtach mechaniczne (sprężynowe) urządzenia rozruchowe do silników diesla. Spotykałem je wielokroć jako urządzenia do awaryjnego rozruchu napędzanych dieslem agregatów pompowych czy prądotwórczych na statkach. To rodzaj specyficznego "akumulatora" energii kinetycznej...
Myślę o czymś takim:
http://strumco.com/air-starters/kinetec ... -starters/
http://www.startwell.com/products.htm
http://www.ipu.co.uk/products/divisions ... -starters/

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: boSmann
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 maja 2014, o 17:53 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
pewnie cena. zamiast tego dokładali korbę, przynajmniej mój silnik ma

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 maja 2014, o 17:59 

wolnym napisał(a):
Ok, zastosowałem skrót myślowy. Chodziło mi o baterie, które rozważamy do jachtów. Ligowych ja przynajmniej nie rozważam, ale racja.

Czy jest powód inny niż cena? Jeśli nie, to pocieszę, że tanieją. Znacząco.

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 maja 2014, o 22:57 

pierdupierdu napisał(a):
Od dawna zastanawiam się dlaczego tak rzadko stosuje się na jachtach mechaniczne (sprężynowe) urządzenia rozruchowe
A bo jakoś nie ma gdzie na typowy silnik założyć drugiego startera :oops:

A chciałbyś ten elektryczny zdjąć - i palić tylko z korby? :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 maja 2014, o 23:37 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
RyśM napisał(a):
A bo jakoś nie ma gdzie na typowy silnik założyć drugiego startera :oops:
Wszędzie, gdzie widywałem startery mechaniczne to miejsce jakoś się znalazło. Może dlatego, że są to urządzenia przewidziane do montażu jako "drugi starter" właśnie...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2