Zastrzegając się, że doradzanie obsługi radia "na piechotę" (nie mam przy sobie takiego radia, ani programów obsługujących Fax i Navtex) grozi śmiercią lub kalectwem
spróbuje Ci trochę rozjaśnić.
zeiman napisał(a):
1. czestotliwosc NAWTEX ta miedzynarodowa 518 kHZ dotyczy jak rozumiem fal LW bo tylko tu moge ustawic wartosc 518 lub 480 kHz wiem ze zalecaja ustawienie czestotliwosci stacji o 1,5 Hz mniejsza niz np 518 kHz- czy to prawda ?
To są raczej fale średnie (MW) bo przyjmuje się, że długie (LW) obejmują zakres 30-300 kHz. Z punktu widzenia praktyki - nazwa nie ma większego znaczenie, Ustawiasz odbiornik na 518 i guzik Cię to obchodzi, jak to to się nazywa.
To jest częstotliwość międzynarodowa, na której obowiązuje język langłydż. Na 490 (nie 480!) mogą być nadawane komunikaty w językach lokalnych. Nic mi nie wiadomo o obniżaniu częstotliwości Navtexu, natomiast rzeczywiście częstotliwość stacji faxowych powinna być obniżona o 1,9 kHz w stosunku do tej podanej w tablicach.
Nie pytaj mnie, dlaczego, bo Ci odpowiem, jak żona na pytanie męża, dlaczego gotuje wodę w czterech garnkach na raz:
Bo tak!!! zeiman napisał(a):
3. wraz z radiem dostalem program NAWTEX, program do faxymilii i nawtexu Comm32 oraz do nawtexu YaND 6.3 - pytanie jak skoordynowac radio z tym ( tymi ) programami jakie i gdzie informacje powprowadzac do nich aby odczytywac zarowno nawtex jak i mapy faxymilowe.
Radioodbiornikowi te programy nie są potrzebne. Radio wydaje tylko dźwięki typu ćwierkanie ptaszków. Radio musisz podłączyć do komputera (laptopa, tabletu, smartfona). Podłącza się kablem głośnikowym (nie USB) wyjście słuchawkowe radia z wejściem mikrofonowym laptopa. Uwaga! W większości przypadków wciśnięcie jacka do oporu powoduje, że odłącza się głośnik w radiu, więc transmisja idzie, ale bez kontroli akustycznej. Lepiej jest "wycofać" jack o pół milimetra, wówczas masz i transmisję na ekranie i słyszysz "ćwierkanie" w głośniku.
Programy na dyskietkach, które dostałeś, musisz wgrać na laptopa. Te programy stanowią "międzymordzie", dzięki któremu laptop rozumie, co do niego ćwierkają i przekształca to na tekst.
To samo dotyczy faksów. Po ustawieniu częstotliwości słyszysz tylko ćwierkanie.
Musisz sobie ściągnąć na laptopa program deszyfrujący. Np. taki:
http://mscan.com/A tu masz download:
http://mscan.com/?page_id=405Jeśli się nie mylę, jest to program płatny. Masz dwa wyjścia: albo używać go jako wersji trial (ważniej chyba miesiąc) a potem odinstalować i ściągnąć ponownie, albo poszukać w sieci innego programu, bezpłatnego.
O ile pamiętam, jest to program uniwersalny, tzn. obsługuje również Navtexa.
zeiman napisał(a):
2.mapy pogodoweHF-FAX - wiem ze czestotliwosci znajde w almanacu
Nie męcz się. Ściągnij sobie wszystkie stacje faxowe. Tu masz cały świat:
http://www.nws.noaa.gov/os/marine/rfax.pdfRozumiem, że nie zaczniesz od Pacyfiku. Europę (i większą część północnego Atlantyku) "obsługują" dwie stacje: angielski Northwood i niemiecki Hamburg-Pinneberg. Częstotliwości i "rozkład jazdy" masz tam podane. Gdyby Cię poniosło na daleki Atlantyk - polecam Boston i New Orleans.
zeiman napisał(a):
Frequencies & Schedule
3855(DDH3)/7880(DDK#0/13882.5(DDK6) - rozumiem ze to czestotliwosc ale co oznacza zawartosc nawiasow ??
Pierwsza liczba - to częstotliwość (pomniejsz o 1,9 kHz) Druga - to Call Sign stacji. (Ta wiadomość jest Ci do niczego nie przydatna). Każdy nadajnik na świecie ma swój sygnał wywoławczy (Call sign). Np. "Zawisza" to SPGZ, "Pogoria" - SQKY itp. Stacja Hamburg-Pinneberg nadaje z trzch nadajników, które mają oznaczenia DDH3, DDK3 i DDk6, a Northwood - z jednego nadajnika, więc ma tylko jedno oznaczenie GYA. Odbiorcy faxów ta wiedza nie jest potrzebna.
zeiman napisał(a):
TIME ( UT ) Obs time Forecast Chart Area
0430/1600 ( wiadomo) 00/12 ( ??? ) surface weathert chart ( ??) NA(??)
0430/1600 - godziny transmisji, 00/12 - czas uzyskania danych,to znaczy, że o godzinie 0430 leci mapa opracowana na godzinę 0000.
Surface analysis - analiza ciśnienia na powierzchni
24 hours surface prognosis - chyba też jasne: prognoza 24-godzinna na powierzchni.
Poszczególne stacje mają jeszcze własne skróty różnych map, które służą określonym celom, np. Angole nadają mapy oznaczane np. NWEXAS TAF albo SCEXAS TAF. To nie dla nas, bo to North West Exercise Areas Terminal Aerodrome Forecast.
Jeśli jakichś znaczków nie zrozumiesz - nie przejmuj się. W latach 70-80. była taka stacja Rota dająca świetne prognozy na Morze Śródziemne. Była to stacja amerykańska działająca na potrzeby VI (chyba) Floty USA na Śródziemnym. Nadajniki były dwa Mea Nakri (koło Aten) i Rota (koło Kadyksu, stad nazwa). Na mapach, które odbierałem na odbiorniku Raytheona (metalowy pisak wypalał czarne kropki na metalizowanym papierze) na Zawiszy, było kilkanaście znaczków, których znaczenia zupełnie nie rozumiałem (kwadracik z kreseczką, trójkącik z kółkiem itp). Z niczym mi się to nie kojarzyło.
Przypadkowo w barze na Gibraltarze spotkałem młodego człowieka, który, jak się okazało, jest angielskim meteorologiem, oddelegowanym na parę lat do stacji meteo na Gibraltarze.
Zaciągnąłem go na Zawiasa, pokazałem te mapy faksymilowe, pytając, co to jest. On spojrzał, podrapał się po głowie i powiedział: Pojęcia nie mam, co te Jankesy wymyśliły. Odetchnąłem z ulgą.
zeiman napisał(a):
- ilość linii i moduł współpracy np. 120/576- wiem gdzie w programi wpisac nei wiem co to jest i czy czesto sie zmienia w zaleznosci od regionu ???
W tej chwili praktycznie wszyscy nadają z tą samą prędkością bębna i liczbą linii, tzn. 120/576. Są jakieś wyjątki typu 90/576, ale to raczej Czukotka, Japonia etc. Kiedyś była taka stacja angielska Bracknell. Oni nadawali na 120/288, ale stacja ta już nie istnieje, a jej częstotliwości przejął Northwood.
Jeśli pamiętam, Mscan daje możliwość (przez kliknięcie w odpowiedni kwadracik) zmiany parametrów. Na ogół jednak program stroi się sam.
zeiman napisał(a):
- stroic do spectrum - inne jest dla faksymilii, Navtexa i RTTF - od tego zależy jakość obrazu i czy jest negatywowy czy pozytywowy- co oznacza stroic do spektrum skad to brac jaka jest zaleznosc od rejonu czy jest takowa itp
Na ekranie pojawi Ci się ramka z efektem strojenia. Kręcisz pokrętłem "FINE" i ustawiasz, na największy sygnał.
zeiman napisał(a):
- przy pierwszy odbiorze faksymilii ustawić też znaczniki strony w narożach, aby obraz był w miarę prostokątny.- jak mi sie juz szczesliwie pojawi mapa to chyba sobie z tym poradze.
Na początku każdej transmisji leci przez kilkanaście - kilkadziesiąt sekund taki sygnał: piom, piom, piom... To jest sygnał strojenia. Powinno to spowodować, że mapa sama się ustawi tak, że jej lewa krawędź będzie na lewym skraju ekranu. Czasem mapa idzie lekko skośnie, czym się nie należy przejmować. Jeśli na ekranie laptopa masz Europę i pół Atlantyku, to po co Ci milimetrowa dokładność?
Jak to się zaczyna - masz tu: (Na początku powstają białe paski po obu stronach przyszłej mapy, to jest właśnie autostrojenie). Prawie minuta białego oznacza tylko to, że niemiecki technik założył na bęben mapę z dużym białym tłem od góry.
https://www.youtube.com/watch?v=StawpBfc2c4zeiman napisał(a):
i ostatnie pytanie czy bedac w okolicach Szczecina moge juz odbierac i wyregulowac te wszystkie rzeczy. sam jestem z glebokiego poludnia a wybieram sie za tydzien wlasnei w tamte rejony
Możesz to odbierać nawet na "głębokim południu", czyli potrenować w domu. Tyle że prawdopodobnie będziesz miał na ekranie dużo zakłóceń a może nawet "sieczkę", bo na lądzie jest masa ustrojstw zakłócających fale radiowe.
Aha, ogólna zasada, dotycząca różnych częstotliwości nadawania: 1. W dzień częstotliwości większe w nocy - mniejsze. 2. Im dalej od stacji nadawczej - tym większa częstotliwość. Mała odległość - to 1000 - 2000 mil, duża - to kilka tysięcy mil. Dojdziesz do tego w praktyce. Jeśli na częstotliwości np. 4000 kHz jest słaby sygnał, albo zakłócenia - zmień na 8000 kHz, a jak nie pomoże - na 13 000 kHz.
zeiman napisał(a):
wole zadac glupie pytania niz sie motac
Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi. Mam nadzieje, że moja nie była taka całkiem głupia i do czegoś Ci się przydała.