Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 27 lis 2024, o 05:44

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 maja 2014, o 15:28 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 4
Uprawnienia żeglarskie: s.j, RYA Day Skipper
Yigael napisał(a):
Fajnie się pośmiać z "misiów" na jachcie pisząc takie cuś. Glonass to geostacjonarne satelity? To ciekawe, zważywszy, że orbity mają niższe niż Navstary.

kilka pytań:

Ale może akurat w tym przypadku uczniom udało się prześcignąć mistrza?

:rotfl:

SolentSailor

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 maja 2014, o 21:45 
SolentSailor napisał(a):
Ale może akurat w tym przypadku uczniom udało się prześcignąć mistrza?

Tak może być... Jednak trzeba naprawdę dużej wyobraźni żeby wyobrazić sobie, nawet nie znając definicji orbity geostacjonarnej, jak konstelacja satelitów pokazanych niżej może w całości jednocześnie "wisieć" nad konkretnymi punktami Ziemi. Czasami wystarczy pomyśleć ;)
Załącznik:
glonass.JPG
glonass.JPG [ 49.22 KiB | Przeglądane 5609 razy ]

Myślę ze koledze pomylił się po prostu GLONASS/GALILEO z INMARSAT/IRIDIUM ;)

Orbita geostacjonarna to orbita okołoziemska, która zapewnia krążącemu po niej satelicie zachowanie stałej pozycji nad wybranym punktem równika Ziemi. Orbita geostacjonarna jest orbitą kołową zawartą w płaszczyźnie równika. Przebiega na wysokości 35 786 km nad równikiem (42 160 km od środka Ziemi). Prędkość ciała na orbicie geostacjonarnej wynosi około 3,08 km/s, a czas okrążenia przez niego Ziemi jest równy 23 godziny 56 minut i 4 sekundy, czyli dokładnie tyle, ile trwa doba gwiazdowa.(zródło:Wikipedia)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2014, o 06:27 

Podziękował : 823
Otrzymał podziękowań: 1800
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Yigael napisał(a):
Do jakiego stopnia /szerokości gdybyś nie wiedział/ masz szansę "widzieć" choćby jednego satelitę geostacjonarnego i dlaczego?

Nawet z bieguna dałoby się zobaczyć wszystkie satelity na tej orbicie. Ale... antenę należałoby umieścic (wbrew zaleceniom) na topie masztu. Mały szczegół: wysokość masztu - 74... km :rotfl:

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2014, o 07:28 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
JacekBol napisał(a):
(...)

Myślę ze koledze pomylił się po prostu GLONASS/GALILEO z INMARSAT/IRIDIUM ;)

(...)

Myślę, że pomylił się z Inmarsatem, ale Ciebie to mam za mieszanie IRIDIUM do tego PACNĄĆ czy sam zaraz mi poprawisz z odpowiednim wyjaśnieniem? Hę?

Gwoli ułatwienia przypominam, że IRIDIUM na biegunie działa. I ma całe mrowie satelitów... A nie tylko 3.
No, to już mi poprawiać!

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2014, o 08:49 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
Wojtek Bartoszyński napisał(a):
ały szczegół: wysokość masztu - 74... km

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2014, o 08:58 
Hm...
Moniu, mówiąc o prawdopodobnej pomyłce kolegi Adama i mieszając do tego satelity IRIDIUM miałem na myśli jedynie:
1. Mówiąc o geostacjonarności Adam być może pomylił satelity GNSS z satelitami telekomunikacyjnymi
2. Satelity telekomunikacyjne INMARSAT i IRIDIUM nie mają PRAWIE nic wspólnego z satelitami systemów pozycjonowania GNSS.

3. Satelity systemu INMARSAT i IRIDIUM to satelity komunikacyjne (z jednym drobnym malutkim wyjątkiem)
4. Satelity INMARSAT to typowe satelity geostacjonarne umieszczone w płaszczyźnie równika na wysokości około 34 tys. km. Ich skuteczny zasięg sięga od 70 równoleżnika S do 70 N (dlaczego... wyjaśniam poniżej).

5. Satelity systemu IRIDIUM to satelity umieszczone na 6 orbitach polarnych na dużo niższej wysokości (780 km). Satelity te krążą wokół Ziemi, a nie "wiszą" nad nią. Dlatego dają pokrycie całego globu. Minusem jest to, że łaczność utrzymujemy z widocznym aktualnie satelitą... która za kilkanaście minut "zniknie" za linią widnokręgu (utrata łaczności i ponowne jej nawiązanie-casus Zbieraja i jego GRIBów)

5. Satelity do wyznaczania pozycji GNSS są satelitami NIEGEOSTACJONARNYMI. Być moze jedynie japoński satelita (do poprawy jakości sydnału nad rejonem Japonii) jest geostacjonarny.. ale musiałbym sprawdzić.

Nie wiem czy dobrze mi to wyszło... ale poniżej szybki rysunek z zachowaniem skali. Widać tu, biorąc pod uwage definicję orbity geostacjonarnej, ze satelity tego typu nie mogą objąć swoim zasięgiem całej Ziemi.

Załącznik:
sat2.PNG
sat2.PNG [ 295.49 KiB | Przeglądane 5505 razy ]

Widac na nim szarą Ziemie z zaznaczonym równikiem w poziomie i trochę z góry biegun północny. Na prawo oddalony o około 42200 km satelita umieszczony jak widać w płaszczyźnie równika (płaszczyzna XY)na orbicie geostacjonarnej. Z koła wielkiego obejmującego dwa bieguny (w osi Z niebieska) poprowadziłem do satelity stożek "zasięgu" satelity. Takich stożków byłoby 11. Pytanie jest następujące... czy z takiej orbity można pokryć zasięgiem cały świat? Pytanie sprowadza się do odpowiedzi .. co jest linią przecięcia stożka i kuli.... Wyjaśnia to drugi rysunek... niżej
Załącznik:
sat1.PNG
sat1.PNG [ 77.13 KiB | Przeglądane 5505 razy ]

Załącznik:
sat3.PNG
sat3.PNG [ 314.64 KiB | Przeglądane 5505 razy ]

Od czerwonego okręgu w górę.. brak jest łaczności INMARSAT. Kąt między osią Y a żłłtą linia łaczącą środek Ziemi z czerwoną linią to 73 stopnie.

Z boku w skali wygląda to tak:
Załącznik:
sat4.PNG
sat4.PNG [ 107.89 KiB | Przeglądane 5505 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2014, o 09:06 
Moniia napisał(a):
IRIDIUM na biegunie działa. I ma całe mrowie satelitów
...
hm... Moniu.. moim zdaniem jesteś w mylnym błędzie... ;) Ewentualnie zgodzę się z tezą, że zawsze w rejonie jednego bieguna jest co najmniej jeden satelita IRIDIUM. ;) Chyba że masz na myśli że segment kosmiczny całego IRIDIUM to 66 (mrowie) satelitów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2014, o 09:27 
Yigael napisał(a):
Do jakiego stopnia /szerokości gdybyś nie wiedział/ masz szansę "widzieć" choćby jednego satelitę geostacjonarnego i dlaczego?

Nawet z bieguna dałoby się zobaczyć wszystkie satelity na tej orbicie. Ale... antenę należałoby umieścic (wbrew zaleceniom) na topie masztu. Mały szczegół: wysokość masztu - 74... km :rotfl:

Mysle ze powinieneś dodać małą poprawkę na strefę Fresnela... 1569 m... zatem maszt o bagatelka 1.5 km wyższy :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2014, o 10:51 

JacekBol napisał(a):
zatem maszt o bagatelka 1.5 km wyższy

Będziemy o 2% rozmawiać? :D Toż poprawka na przechył łódki będzie większa... :-P Niech będzie 100 dla równego rachunku... :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2014, o 15:54 

Cytuj:
JacekBol napisał(a):<br />(...)<br /><br /><br />Myślę ze koledze pomylił się po prostu GLONASS/GALILEO z INMARSAT/IRIDIUM ;)<br /><br /><br />(...)

JacekBol napisał(a):
Hm...

4. Satelity INMARSAT to typowe satelity geostacjonarne(,...).

No i o to mi chodziło. Bo jak zestawiasz Inmarsat i Iridium z pomyłką dotyczącą geostacjonarnosci orbity - to powstaje wrażenie, że i Iridium są takowe.

Ja wiem, że ty wiesz że tak nie jest i o to chodzi. Jesteś przez większość* prawdopodobnie traktowany jako autorytet w tej dziedzinie wiec lepiej sprostować niz zostawiać niedomówienia rożnie interpretowalne.

No, a teraz mi powiedz czemu Iridium, latające na orbitach polarnych z takim mrowiem satelitów miałoby nie działać na biegunie. Poważnie pytam, nie wiem.

*przeze mnie jak najbardziej...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2014, o 17:50 
Moniia napisał(a):
No, a teraz mi powiedz czemu Iridium, latające na orbitach polarnych z takim mrowiem satelitów miałoby nie działać na biegunie. Poważnie pytam, nie wiem.

Nie mam bladego pojęcia dlaczego miały by nie działać. Z dwóch liczących się globalnych operatorów... to właśnie Iridium jest tym... który tam działa. Właśnie dlatego działa, że satelity tego operatora poruszają się niejako w poprzek (orbity polarne) obrotu Ziemi a ich liczba gwarantuje (można to spokojnie policzyć) że w każdym miejscu na Ziemi w każdej chwili widoczny jest co najmniej jeden satelita IRIDIUM będący taką wysoką anteną komunikacyjną. To co jest plusem tej sieci (niskie orbity, małe opóźnienia, mniejsze moce nadawania) jest też jej największą wadą. Niska orbita powoduje krótki czas pobytu na nieboskłonie satelity do którego się połączyliśmy. Podczas rozmowy nie odczuwamy zbytnio tego, bo raczej nie rozmawiamy przez telefon satelitarny dłużej niż kilka minut, a ewentualną słabsza jakość głosu w dłuższej rozmowie "poprawia" nasz mózg. W przypadku transmisji danych, ta dolegliwość Iridium potrafi niekiedy mocno zaboleć nasze portfele.

Ale niewątpliwie... ja polecam na wyprawy poza 70 równoleżnik.. telefony sieci Iridium.

Żeby nie było, że z systemów GNSS, przeszliśmy na telefonię satelitarną... powiem tylko, że geostacjonarność INMARSATU wykorzystano instalując na 3 jego satelitach moduły poprawek różnicowych używane przez zwykłe GPSy "myszkowe" do poprawy precyzji (<5m). Jest to coś co często widzicie jako usługę DGPS w technologii SBAS-EGNOS (Satellite Based Augmentation System). Jest to "inny" DGPS niż ten opisywany w GMDSS i stosowany na statkach z lądowych stacji referencyjnych, ale działa na tej samej zasadzie.

PS. Żaden tam ze mnie autorytet. Większość tych informacji gimnazjalista znajdzie w 10 minut, nie siadając nawet do komputera.... ale dzięki za mile połechtaną próżność mą :kiss:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2014, o 17:56 

JacekBol napisał(a):
Moniia napisał(a):

Nie mam bladego pojęcia dlaczego miały by nie działać. (...).

JacekBol napisał(a):
Moniia napisał(a):
IRIDIUM na biegunie działa. I ma całe mrowie satelitów
...
hm... Moniu.. moim zdaniem jesteś w mylnym błędzie... ;) Ewentualnie zgodzę się z tezą, że zawsze w rejonie jednego bieguna jest co najmniej jeden satelita IRIDIUM. ;) Chyba że masz na myśli że segment kosmiczny całego IRIDIUM to 66 (mrowie) satelitów.

Ok, źle Cię zrozumiałam, też mi sie zawsze wydawało, że działa. O mrowiu to pisałam o całej flocie...

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 cze 2014, o 10:35 
Gdzieś rozmawialiśmy i wielosystemowości odbiorników GNSS i poruszaliśmy niedziałające Galileo.. zatem obrazek zza okna dzisiaj w Bolesławcu:
Załącznik:
Komentarz: Jak widać Galileo jest (w Europie widać na razie max. 2 satelity tego systemu (tutaj...1)
GNSS1.JPG
GNSS1.JPG [ 119.96 KiB | Przeglądane 5056 razy ]

Załącznik:
Komentarz: Tutaj widać przewidywaną liczbę widocznych satelitów w poszczególnych godzinach dzisiaj.. dla każdego z systemów...
GNSS2.JPG
GNSS2.JPG [ 75.05 KiB | Przeglądane 5056 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 cze 2014, o 13:19 

JacekBol napisał(a):
obrazek zza okna dzisiaj w Bolesławcu

Jacku, czy wielosystemowy odbiornik potrafi obliczyć pozycję wykorzystując satelity różnych systemów? (np.: 2 - GPS i 2 - Gloanss [zakładając że potrzeba czterech])?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 cze 2014, o 14:19 
Dokładnie tak jak mówisz. Na pierwszym rysunku widac dwa pola Śledzone satelity i Wykorzystane satelity.

Pierwsze mówi ile i jakie satelity odbiornik wielosystemowy "widzi" (19). Drugi... jakie satelity aktualnie wykorzystuje (12). Zauważ, ze mimo że widzi w sumie 5 systemów, korzystał w danej chwili z dwóch (GPS i GLONASS). Nie oznacza to, ze nie potrafi koryzstać z pozostałych, ale po lewej widać ze system pracuje z wykorzystaniem poprawek RTK. W tym trybie poprawki sa przesyłane dla każdego satelity osobno. System zatem wykorzystuje tylko te satelity dla których dostaje poprawkę. Ponieważ stacja referencyjna do której się aktualnie podłaczyliśmy daje poprawki tylko dla Glonass i GPS ... system wykorzystuje tylko te satelity.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 cze 2014, o 14:39 

Podziękował : 2268
Otrzymał podziękowań: 3648
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Jacku a z jakiego programu masz informacje zawarte w załączniku "GNSS1.JPG"?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 cze 2014, o 15:25 
Hm... Jakby to powiedzieć... no.. z Chrome. Jestem aktualnie podłaczony do odbiornika wielosystemowego który stoi na biurku z antenami za oknem. Zarządzam nim przez www. Ale gdybyś podłaczył do niego SailCruisera to w sekcji GPS otrzymałbyś podobne dane. Streaming on line z tego odbiornika GNSS wysłąłem Ci na PW

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 cze 2014, o 15:29 

JacekBol napisał(a):
z Chrome.
Very śmieszne :-)

Rozumiem, że ów odbiornik ma w sobie serwer WWW i odpowiedni soft zbierający dane do wyświetlenia?

Wcześniej pomyślałem, że jest jakiś program, który umożliwia dobranie się do (prawie) dowolnego odbiornika.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 cze 2014, o 16:07 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
A u mnie takie widać:-)))

Załączniki:
Screenshot_2014-06-26-16-56-04.png
Screenshot_2014-06-26-16-56-04.png [ 361.2 KiB | Przeglądane 4909 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 cze 2014, o 16:55 

Jurek, z tych czterech ikonek na dole to trzy kapuję... dodaj znajomego, zamelduj się i dodaj miejsce, ale tej czwartej to nie kumam i pomimo, że przeczytałem całego helpa na Facebooku to nie mam zielonego pojęcia do czego może służyć.

Poza tym nie widzę przycisku do lajkowania :-(

Słaby ten soft! :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 cze 2014, o 18:23 
Jurmak napisał(a):
A u mnie takie widać:-)))

Aleś Jurek tego BeiDou złapał.. Jak Gwiazda Polarna :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 cze 2014, o 19:02 

Jurmak napisał(a):
u mnie takie widać

"u mnie" to znaczy gdzie? Ta sławna IXperia? :-) Ma wbudowany odbiornik wielosystemowy?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 cze 2014, o 21:05 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Jurmak napisał(a):
u mnie takie widać

"u mnie" to znaczy gdzie? Ta sławna IXperia? :-) Ma wbudowany odbiornik wielosystemowy?

"Gdzie"? Masz podaną pozycję:-) Bądź w Pucku to zobaczysz:-)))

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2