Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lis 2024, o 20:38

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 883 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 30  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 kwi 2014, o 11:24 

Podziękował : 3026
Otrzymał podziękowań: 2648
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Wojtek Bartoszyński napisał(a):
Regulamin firmy będącej armatorem:
Polak potrafi.
:rotfl: :rotfl: :rotfl:

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2014, o 14:21 

Podziękował : 137
Otrzymał podziękowań: 303
Uprawnienia żeglarskie: ActiveCaptain & more
panwac napisał(a):
Krzysztofie - szczerze zaintrygowała mnie przedstawiona analiza prawna. Na tyle, że ciekawi mnie Twoja opinia na temat obsady i wymaganych kwalifikacji załóg jachtów w np. takiej sytuacji:

Pytasz o interpretacje aktualnie obowiązującego prawa czy może prywatną opinie jak takie przepisy powinny wyglądać? Jak już wcześniej napisałem nie jestem prawnikiem a także nie poczuwam się do prezentowania jedynie słusznych opinii. Mogę natomiast powiedzieć, że nie widzę tu jakichś skomplikowanych konstrukcji prawnych.

W każdym z przykładów armator i załoga musi spełniać warunki określone przez państwo bandery oraz państwo nadbrzeżne/portu.

Ad.1 Sytuacja nie określona gdyż nie podałeś państwa bandery.
Ad.2 Załogi tych jachtów musza spełniać warunki określone przez Włochy, nie znam na tyle lokalnych regulacji aby się wypowiadać. Należy jednak zaznaczyć, że sytuacja czarteru wraz z załogą spełnia wszelkie znamiona działalności komercyjnej a wiec podlegającej ostrzejszej regulacji w większości cywilizowanych krajach.
Ad.3 Typowy „bareboat charter” spełniający wymogi art.62 ust.3, „Kwalifikacje i skład załogi”- UBM. Jednakże w sytuacji gdy od części członków załogi będą pobierane opłaty zawierające zysk lub doliczone koszty szkolenia będzie to przesłanką do zmiany kwalifikacji działalności oraz obowiązku stosowania art. 69 wspomnianej ustawy. Zaznaczam, że sam fakt zaistnienia „praktycznej nauki żeglarstwa” nie wystarcza do zakwalifikowania takiego rejsu jako szkoleniowy w myśl omawianego projektu zarządzenia.
Ad. 4 Działalność zgodna z zapisami art.5 ust.9 pkt. a/d/e UBM, kwalifikacje załogi muszą spełniać wymogi art. 69 UBM.

Zgodnie z naszymi przepisami skiper Delphi 37,3 powinien posiadać uprawnienia co najmniej jachtowego sternika morskiego oraz w tym wypadku co najmniej świadectwo radiowe LRC.
Skiper wynajmujący się jako stała załoga jachtu do odpłatnego prowadzenia jednostki powinien mieć dodatkowo ukończone szkolenia podstawowe tzw. STCW. Nie wiem co maja wpisane w KB odnośnie załogi stałej jachty komercyjne tej wielkości. Na przykład w przypadku pkt.4 drugi kwalifikowany członek załogi mógłby okazać się skarbem.

Należy zaznaczyć, że wymienione wymagania obowiązują na naszych wodach i na jednostce pod Polska banderą. Jeżeli zamierzamy pływać po wodach wewnętrznych innego państwa należy zapoznać się i przestrzegać przepisów lokalnych.

Jak już wcześniej napisałem, nie uważam aby jakiś z wymienionych przykładów kwalifikował się jako rejs szkoleniowy w myśli omawianego projektu. Dlatego trudno mówić o jakieś specjalnej procedurze zgłoszeniowej, obowiązują wyłącznie lokalne przepisy zgłaszania wejść/wyjść.

Tak naprawdę to nie wiem do czego zmierzasz, chcesz udowodnić że Włosi mają bardziej liberalne przepisy czy oświadczyć, że Region Autonomiczny Sardynii przestał uznawać nasze uprawnienia.

Pozdrowienia,
Krzysztof

Pozdrawiam,
Krzysztof

Ostatnio edytowano 21 kwi 2014, o 14:45 przez Zbieraj, łącznie edytowano 1 raz
Poprawiłem gramatykę

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2014, o 15:16 

Podziękował : 158
Otrzymał podziękowań: 74
Uprawnienia żeglarskie: Kapitan do 200GT/OOW500GT; RYA YMOS CE
SIRK napisał(a):
panwac napisał(a):
Krzysztofie - szczerze zaintrygowała mnie przedstawiona analiza prawna. Na tyle, że ciekawi mnie Twoja opinia na temat obsady i wymaganych kwalifikacji załóg jachtów w np. takiej sytuacji:

Pytasz o interpretacje aktualnie obowiązującego prawa czy może prywatną opinie jak takie przepisy powinny wyglądać?

Ciekawiła mnie Twoja prywatna opinia.
Co do bandery, przyjmijmy, że jeśli jacht nie jest pod polską, to jest to bandera włoska.
Przyjmijmy tez, że gdy pisałem o szkoleniu, miałem na myśli szkolenie na stopień j.st.m., a nie jakieś tam dowolne (powiedzmy, że firmie zależy na mianie profesjonalnego podmiotu szkoleniowego, a prowadzącym szkolenie na potwierdzeniu prowadzenia kursu, bo dzięki temu robią staż na egzaminatora).
I nie zamierzam niczego dowodzić poza poznaniem Twojego zdania - bo według mnie projekt w obecnej wersji mocno komplikowałby sprawy.

SIRK napisał(a):
Ad.3 Typowy „bareboat charter” spełniający wymogi art.62 ust.3, „Kwalifikacje i skład załogi”- UBM. Jednakże w sytuacji gdy od części członków załogi będą pobierane opłaty zawierające zysk lub doliczone koszty szkolenia będzie to przesłanką do zmiany kwalifikacji działalności oraz obowiązku stosowania art. 69 wspomnianej ustawy. Zaznaczam, że sam fakt zaistnienia „praktycznej nauki żeglarstwa” nie wystarcza do zakwalifikowania takiego rejsu jako szkoleniowy w myśl omawianego projektu zarządzenia.
Ad. 4 Działalność zgodna z zapisami art.5 ust.9 pkt. a/d/e UBM, kwalifikacje załogi muszą spełniać wymogi art. 69 UBM.

Zgodnie z naszymi przepisami skiper Delphi 37,3 powinien posiadać uprawnienia co najmniej jachtowego sternika morskiego oraz w tym wypadku co najmniej świadectwo radiowe LRC.
Skiper wynajmujący się jako stała załoga jachtu do odpłatnego prowadzenia jednostki powinien mieć dodatkowo ukończone szkolenia podstawowe tzw. STCW. Nie wiem co maja wpisane w KB odnośnie załogi stałej jachty komercyjne tej wielkości. Na przykład w przypadku pkt.4 drugi kwalifikowany członek załogi mógłby okazać się skarbem.

No widzisz, a ja mam wątpliwości.

Po pierwsze, skoro przy wyposażeniu jachtu w 2 różne urządzenia radiowe uznałeś, że skipper powinien mieć uprawnienia LRC, to... czemu pominąłeś radar (a właściwie uprawnienia obserwatora radar+ARPA poziom operacyjny)? - § 22 projektu.

Po drugie, rozdział 3 projektu precyzuje, że zarówno w odniesieniu do urządzeń radiokomunikacyjnych, jak i do radaru odpowiednie kwalifikacje powinien mieć zarówno kapitan, jak i przynajmniej jeden oficer - czy to nie oznacza, że łódki powinny być wynajmowane z min. 2 osobami? Jeśli tak, to podniesie koszty działalności.

Po trzecie jachty posiadają zbiorczy środek ratunkowy - jak to się ma do § 20 projektu ("Członek załogi jachtu wyznaczony do kierowania zbiorczym środkiem ratunkowym obowiązany jest posiadać świadectwo ratownika morskiego.")?

Po czwarte, tak jak Twojego prawnika, mnie też niepokoi stosowanie różnych określeń dla załogi. I o ile prawnik stwierdził, że wymogi co do kwalifikacji dotyczą tylko załogi stałej, to... nie wiem, jak odczytać § 3 projektu w odniesieniu do przykładu 4 (gdzie nie mamy pasażerów, tylko załogę stałą i załogę). Zapis "§ 3. 1. Jacht komercyjny o dowolnym napędzie powinien być obsadzony załogą o odpowiednich kwalifikacjach zawodowych lub kwalifikacjach do uprawiania turystyki wodnej, zwanych dalej „kwalifikacjami turystycznymi”, uzupełnionych o świadectwa przeszkoleń o których mowa w § 7." może oznaczać, że od członka załogi nie będącego członkiem załogi stałej nie będzie wymagane nic poza przeszkoleniami z § 7 projektu.

Na koniec, przyjmując że szkolenia są szkoleniami w myśl projektu rozporządzenia, zostaje cała procedura rejestracji, zgłoszeń itp..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2014, o 07:12 

Podziękował : 137
Otrzymał podziękowań: 303
Uprawnienia żeglarskie: ActiveCaptain & more
panwac napisał(a):
Ciekawiła mnie Twoja prywatna opinia.Co do bandery, przyjmijmy, że jeśli jacht nie jest pod polską, to jest to bandera włoska.Przyjmijmy tez, że gdy pisałem o szkoleniu, miałem na myśli szkolenie na stopień j.st.m., a nie jakieś tam dowolne (powiedzmy, że firmie zależy na mianie profesjonalnego podmiotu szkoleniowego, a prowadzącym szkolenie na potwierdzeniu prowadzenia kursu, bo dzięki temu robią staż na egzaminatora).I nie zamierzam niczego dowodzić poza poznaniem Twojego zdania - bo według mnie projekt w obecnej wersji mocno komplikowałby sprawy.

Piotrze ja także miałem i nadal mam wątpliwości, dlatego zwracałem się do prawnika. Słusznie uważasz, że takie regulacje mogą skomplikować działalność niektórych podmiotów gospodarczych. Zwróć uwagę jednak, że każda regulacja prawna nas ogranicza i jak to napisałeś może być „kłopotliwa”.
Przypominam jednak, że to rozporządzenie ma regulować działalność komercyjną i chronić usługobiorcę. Jest ono także tworzone na wzór powszechnie obowiązujących regulacji w innych krajach. Oczywiście, że wołałbym aby było w miarę prosto i jednoznacznie zredagowane, tylko powiedz to prawnikom i to po obu stronach barykady. Na podobną uwagę moja p. prawnik odpowiedziała „gdyby zapis prawny był jednoznaczny to nie byłoby potrzeba tylu prawników a ja byłabym kwiaciarką”

Ale wracając do meritum, w pierwszym przykładzie nic istotnego się nie zmienia, nadal armator/załoga muszą spełniać kryteria określone przez państwo bandery i portu, w tym wypadku Włochy. Natomiast organizator takich rejsów może na drodze administracyjnej wystąpić o odpowiednią akredytacje. Czy ją uzyska? Nie wiem i tu między innymi jest potrzebny prawnik.

Odnośnie rodzaju świadectwa radiowego sytuacja była i jest jasna, regulują to oddzielne przepisy.

Świadectwo „radarowe/ARPA” pominąłem gdyż takie urządzenie na naszej przykładowej Delphi nie jest wyposażeniem obowiązkowym i posiadanie świadectwa obsługi nie jest wymagane. Proszę nie porównuj i nie pytaj mnie dlaczego tak nie jest ze świadectwem radiowym. A może jest, niech się inni wypowiedzą.

Jeżeli KB danej jednostki nie przewiduje stanowiska oficerskiego to nie występuje wymóg dublowania świadectwa operatora radiowego, natomiast radarowe prawdopodobnie tak gdyż będzie to jacht powyżej 24m.

Więcej zamieszania wprowadza świadectwo ratownika, nie wiem dlaczego ale przy ostatnich zmianach dla „zawodowców” przypomniano sobie o nim. Krótko mówiąc po odkurzeniu stało się modne i to nie tylko u nas w kraju, nie pytaj dlaczego.
Jednakże art. 20 omawianego projektu mówi o „członku załogi jachtu wyznaczonym do kierowania (…)” kluczowe jest pytanie kto, kiedy i na jakiej podstawie wyznacza taka osobę?
Zgodnie z „Rozporządzeniem w sprawie bezpiecznego uprawniania żeglugi przez jachty morskie”, przy załogach mniejszych niż 5 osób szczegółowy rozkład alarmowy może być zastąpiony uproszczona instrukcją (Art.13 ust.4). Trochę bardziej naciąganym zwolnieniem może być powołanie się na Art.14 mówiący o obowiązku sporządzania Planu Bezpieczeństwa dla jednostek powyżej 24m.

panwac napisał(a):
Po czwarte, tak jak Twojego prawnika, mnie też niepokoi stosowanie różnych określeń dla załogi. I o ile prawnik stwierdził, że wymogi co do kwalifikacji dotyczą tylko załogi stałej, to... nie wiem, jak odczytać § 3 projektu w odniesieniu do przykładu 4 (gdzie nie mamy pasażerów, tylko załogę stałą i załogę). Zapis "§ 3. 1. Jacht komercyjny o dowolnym napędzie powinien być obsadzony załogą o odpowiednich kwalifikacjach zawodowych lub kwalifikacjach do uprawiania turystyki wodnej, zwanych dalej „kwalifikacjami turystycznymi”, uzupełnionych o świadectwa przeszkoleń o których mowa w § 7." może oznaczać, że od członka załogi nie będącego członkiem załogi stałej nie będzie wymagane nic poza przeszkoleniami z § 7 projektu.Na koniec, przyjmując że szkolenia są szkoleniami w myśl projektu rozporządzenia, zostaje cała procedura rejestracji,

Tego wywodu chyba nie do końca rozumiem, dla mnie sprawa jest oczywista; rejs komercyjny i stała załoga z uprawnieniami komercyjnymi.
Co do „procedur zgłoszeń” to widzisz na potrzeby naszej dyskusji zakładać możemy wiele. Powtarzam jednak, w myśl dyskutowanego projektu, ogłoszenie reklamowe „organizujemy profesjonalne szkolenia na stopnie żeglarskie” jeszcze nie uprawnia do organizacji „rejsów szkoleniowych”. Jestem przekonany, że po uzyskaniu odpowiedniej akredytacji dany podmiot będzie doskonale wiedział jak i kiedy ma dopełnić wszelkich obowiązków proceduralnych.

A jeśli chodzi o moją prywatną opinie to widzisz uważam, że o ile szkolenia i kwalifikacje turystyczne powinny być nieobowiązkowe to uprawnienia komercyjne powinno się uzyskiwać dopiero po zdanym egzaminie weryfikacyjnym.

pozdrowienia,
Krzysztof

Pozdrawiam,
Krzysztof

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 maja 2014, o 02:48 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 40
Uprawnienia żeglarskie: Starszy oficer
Witam ponowie pytanie.

Czy ktokolwiek sie orientuje jak posuwaja sie postepy nad kolejna wersja projektu?

Czy jest szansa doczekac sie przepisow wykonawczych w 2014?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 maja 2014, o 14:41 

adaswa napisał(a):
Witam ponowie pytanie.

Czy ktokolwiek sie orientuje jak posuwaja sie postepy nad kolejna wersja projektu?

Czy jest szansa doczekac sie przepisow wykonawczych w 2014?

1. Tak.
2. Nie wiem. ;)

Mają opóźnienie, prawnicy jeszcze to sprawdzają. Ponoć jest szansa zamieszczenia kolejnej wersji w przyszłym tygodniu w ich BIP (w RCL kilka dni później).

Ponoć część uwag została przyjęta 9te "drobne"), natomiast reszta zostaje prawie bez zmian.

Z innych rzeczy:
- zapytałem o weryfikację patentów turystycznych na te komercyjne, na wzór procedury z wysp. Odpowiedź: nie może tak być, bo (cytuję) "tam mają to jednak lepiej poukładane",
- zapytałem, czy skoro patenty turystyczne mają zwalniać z konieczności odbycia szkolenia na te zawodowe (wymagany ma być tylko egzamin), to czy zakres zagadnień oraz pytania egzaminacyjne będą gdzieś dostępne (tak, jak np. w UKE). Odpowiedź: nie - bo najpierw trzeba będzie stworzyć taki materiał (więc nie ma co publikować), a jak już powstanie, to opublikuje się tylko ramowy zakres tematyczny oraz jakieś przykładowe tematy, a nie komplet (bo to niepoważne, gdyby ktoś idący na egzamin znał szczegółowo wszystkie zagadnienia i pytania). :D

Miłego czekania na kolejną odsłonę projektu. ;)

Za ten post autor panwac otrzymał podziękowanie od: kmr
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 maja 2014, o 15:08 

Podziękował : 351
Otrzymał podziękowań: 2444
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
panwac napisał(a):
Miłego czekania na kolejną odsłonę projektu.

Ale nie dopytałeś - w którym tysiącleciu ?
:rotfl:
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 maja 2014, o 15:18 

bury_kocur napisał(a):
panwac napisał(a):
Miłego czekania na kolejną odsłonę projektu.

Ale nie dopytałeś - w którym tysiącleciu ?

Ups - faktycznie. :-(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 maja 2014, o 01:36 

Dziekuje

Zawswze to jakas informacja.

Choc jak stwierdzila Pani naczelink UM w Szczecinie od czasu zmian personalnych w ministerstwie jest powoli lepiej.

Pozdrawiam z Pacyfiku

Adam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 maja 2014, o 20:42 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: Funka 1965
Pozyjemy. Moze siem doczekamy, tych zmian dla dobra gospodarki morskiej i calego Kraju.

Pzdr

Andrzej JKC

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 maja 2014, o 01:12 

Podziękował : 3026
Otrzymał podziękowań: 2648
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
adaswa napisał(a):
jest powoli lepiej.
Lepiej dla żeglarzy, czy lepiej dla urzędników?

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 maja 2014, o 09:07 

adaswa napisał(a):
od czasu zmian personalnych w ministerstwie jest powoli lepiej.

Szkoda, że nie sprecyzował jakie zmiany mial na mysli bo mam wrażenie, że od czasu nastania min Bieńkowskiej jest dokładnie odwrotnie.
Co by nie mówić o min. Namiotko to otaczala sie urzędnikami mającymi pojęcie o tym co robią - mało tego - z urzędnikami tymi dało sie rozmawiać i urzędnicy ci byli otwarci na nasze sugestie bo ... też byli żeglarzami.
Obecnie obserwuję pewien regres w tych kontaktach a obecna minister mało zna się na tym problemie :-(
Pzdr
Kocur

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Stara Zientara napisał(a):
Lepiej dla żeglarzy, czy lepiej dla urzędników?

Bardzo dobre pytanie - bo urzędnicy najlepiej lubią ŚWIĘTY SPOKÓJ a nie takich bezsensownych żeglarzy ciągle coś chcących ...
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sie 2014, o 14:00 

Chodzą słuchy że wszelkie prace chwilowo umarły i może w przyszłym roku coś ruszy....
Chyba się nie doczekam.

Pozdrowienia z ST. Luci

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sie 2014, o 17:49 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 389
Uprawnienia żeglarskie: nikt
adaswa napisał(a):
Chyba się nie doczekam.

Eno weź.... dbaj o zdrowie, dbaj. :)
Pewnie się w akademii fundusze na reprezentacje skończyły. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2014, o 11:56 

Tylko informacyjnie: w drugiej połowie września ponownie zadzwoniłem do MIiR, ponownie rozmawiałem z osoba odpowiadającą za projekt, ponownie usłyszałem to, co w kwietniu (że projekt trafi do BIP w ciągu około 2-3 tygodni). I że uważnie analizują wszystkie sugestie i uwagi, i że powiadomią, jak projekt będzie już udostępniony. Bo to ponoć priorytet.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2014, o 20:14 

Otrzymał podziękowań: 449
Uprawnienia żeglarskie: różne
Czy to w drugiej połowie września było przed, czy po zmianie rządu? Bo to, wicie-rozumicie, nowa ekipa może mieć insze priorytety :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 paź 2014, o 12:01 

_jp_ napisał(a):
Czy to w drugiej połowie września było przed, czy po zmianie rządu? Bo to, wicie-rozumicie, nowa ekipa może mieć insze priorytety :lol:

Po zmianie rządu - przy okazji chciałem sprawdzić, czy zmieniły sie osoby odpowiadające za projekty. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 paź 2014, o 17:39 

panwac napisał(a):
ponownie usłyszałem to, co w kwietniu (że projekt trafi do BIP w ciągu około 2-3 tygodni)

Chyba słyszałeś dobrze.
Rozmawiałem dziś z osobą dobrze poinformowaną w MIiR i dowiedziałem się dokladnie tego samego.
Postaram się monitorować temat.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 paź 2014, o 10:55 

Witam

Czyli może jednak ? Choć od BIP-u do rozporządzenia droga daleka .....
Czekam na przecieki.

Pozdrawiam

Adam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 paź 2014, o 16:06 

Byłem wczorsj w Gdyni i cuś ptaszki ćwierkają iż rozporządzenia może nie być jeszcze przez czas dłuższy. Czy prawda to czy nie zobaczymy ale nadzieji nie ma zbyt wielkich.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 paź 2014, o 20:24 

Czyżby zbyt wiele ośrodków chciało zarobić na "szkoleniach" do egzaminów i nie mogą się ze sobą porozumieć co do zakresu wiedzy i umiejętności? :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 paź 2014, o 22:14 

Albo poczekają z wydaniem rozporządzenia do czasu wejścia w życie zmian ustawy o bezpieczeństwie morskim http://forum.zegluj.net/viewtopic.php?f=17&t=20265&p=320436#p320436 :-?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 paź 2014, o 11:44 

Czakć niby muszą, całość powinna iść równolegle z ustawo o bezp morskim.

Poczekamy zobaczymy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 lis 2014, o 16:22 

UWAGA!!! Ministerstwo (Infrastruktury i Rozwoju) wypuściło nową wersję projektu rozporządzenia w sprawie kwalifikacji i przeszkolenia członków załóg jachtów komercyjnych oraz warunków ich uzyskiwania z uprzejmą prośbą o opinię do tegoż projektu. Ma to być dostępne i na stronie BiP ministerstwa i na stronach RCL (Rządowego Centrum Legislacji). Zachęcam koleżanki i kolegów do:
- ściągania,
- czytania,
- wysyłania zwrotnie do Min.IiR swoich opinii.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 lis 2014, o 16:42 

_jp_ napisał(a):
UWAGA!!! Ministerstwo (Infrastruktury i Rozwoju) wypuściło nową wersję projektu rozporządzenia w sprawie kwalifikacji i przeszkolenia członków załóg jachtów komercyjnych oraz warunków ich uzyskiwania z uprzejmą prośbą o opinię do tegoż projektu. Ma to być dostępne i na stronie BiP ministerstwa i na stronach RCL (Rządowego Centrum Legislacji). Zachęcam koleżanki i kolegów do:
- czytania,

To może jeszcze zamieścisz jakiś link do tej tfurczości literackiej ?
Będzie prościej znaleźć
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 lis 2014, o 16:51 

SAJ też dostało pocztą elektroniczną.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 lis 2014, o 16:56 

_jp_ napisał(a):
SAJ też dostało pocztą elektroniczną.

Właśnie dostaliśmy.
Dzieki.
Czytam
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 lis 2014, o 19:49 

Sporo zmienili.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 lis 2014, o 19:54 

Witam serdecznie
można prosić o kopie na PW lub na yachtmate@hotmail.com

Pozdrowienia z Karaibów

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 lis 2014, o 22:03 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
adaswa napisał(a):
można prosić o kopie na PW lub na yachtmate@hotmail.com
Wysłałem Ci na adres emaliowany :D

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 883 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 30  Następna strona