Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 27 lis 2024, o 05:35

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 wrz 2014, o 14:46 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Witam wszystkich,zarejestrowałam się aby przekazać wam informacje o ciekawym projekcie, który promuję.

Chodzi o zbudowanie spójnej bazy danych o głębokości zbiorników wodnych w Polsce. Informacja o głębokości zbiorników śródlądowych stanowi podstawę do bezpiecznej nawigacji i jest bardzo pomocna dla wędkarzy, płetwonurków i innych użytkowników wód śródlądowych.

Projekt AQUA MAPA (http://www.aquamapa.com) zakłada stworzenie spójnej bazy danych o głębokości jezior w Polsce. Zbieranie danych odbywa się przez crowdsourcing czyli wspólne działanie dostępne dla szerokiej rzeszy odbiorców. Celem jest stworzenie kompleksowego pokrycia zbiorników wodnych i przekształcenie zasobów w serwis dostępny dla wszystkich użytkowników wód śródlądowych w Polsce. Każdy kto przystąpi do uczestnictwa w projekcie i dostarczy prawidłowo zebrane dane pływając po pobranych przez siebie trasach otrzyma bezterminowy dostęp do serwisu i przedłużenia subskrypcji. Dodatkowo, zbierając dane na większych obszarach, każdy walczy o bardzo atrakcyjne nagrody rzeczowe.

Załączniki:
logo_aqua_mapa_png.png
logo_aqua_mapa_png.png [ 10.19 KiB | Przeglądane 534 razy ]
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 wrz 2014, o 16:53 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Zdecyduj się - albo tworzysz "serwis dostępny dla wszystkich użytkowników wód śródlądowych w Polsce" - albo wprowadzasz jakieś "subskrypcje" i ograniczenia czasowe w dostępie do serwisu.
Bo to jest alternatywa rozłączna...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 wrz 2014, o 23:50 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: sj
Czy zamiast tworzyć nowy projekt/ serwis/ mapę nie lepiej byłoby wzbogacić
http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/
?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2014, o 07:20 

Podziękował : 823
Otrzymał podziękowań: 1800
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
jarex napisał(a):
nie lepiej byłoby wzbogacić
Jarek, "Aquamapa" to przedsięwzięcie komercyjne
Załącznik:
aquamqpa.JPG
aquamqpa.JPG [ 33.86 KiB | Przeglądane 8089 razy ]

więc - dla właściciela/li - z pewnością nie. Dla "wszystkich użytkowników wód śródlądowych w Polsce" - zapewne lepiej... ;)

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2014, o 11:05 

Wojtku, wiem ze komercha, przeglądałem ich stronę. Obrazka o udziale w zyskach nie wklejałem, bo to za trudne ;)

Gdyby napisali wprost że to biznes- OK, natomiast pisanie o szczytnym celu, dostępności dla wszystkich i tylko napomkniecie że za kasę (subskrypcja) lub pracę- nie jest w porządku, nazwałbym to ściemą :lol:

Gdyby takie dane zbierało UMP- odzew pewnie byłby większy; ciekawi mnie czy w ogóle dałoby się dołączyć batymetrię do UMP, ale w postaci izobat...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 wrz 2014, o 16:09 

Podziękował : 3027
Otrzymał podziękowań: 2648
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
jarex napisał(a):
czy w ogóle dałoby się dołączyć batymetrię do UMP, ale w postaci izobat...
Dałoby się. Próbka jest na Zatoce Gdańskiej. Natomiast w Helu są dane wyciągnięte z S57.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 wrz 2014, o 17:25 

Podziękował : 823
Otrzymał podziękowań: 1800
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Stara Zientara napisał(a):
Dałoby się. Próbka jest na Zatoce Gdańskiej. Natomiast w Helu są dane wyciągnięte z S57.

Można to zobaczyć gdzieś (on-line)?
A skąd te S-57?

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 wrz 2014, o 17:40 

Podziękował : 107
Otrzymał podziękowań: 55
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Wojtek, czy chodzi np. o te głębokości w Porcie ?

Załącznik:
ump.PNG
ump.PNG [ 104.25 KiB | Przeglądane 7732 razy ]

http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/?zoom=15 ... 00000FFTFF

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 wrz 2014, o 18:27 

cantos napisał(a):
Wojtek, czy chodzi np. o te głębokości w Porcie ?
Tak. To są wartości wyświetlane na izobatach. W odbiorniku i w MapSource izobaty widać normalnie. Poproszę kolegów zajmujących się stroną o poprawienie wyświetlania na www.

Wojtek Bartoszyński napisał(a):
A skąd te S-57?
Od forumowego kolegi. :)
Falochron gazoportu też.

Wojtek Bartoszyński napisał(a):
Można to zobaczyć gdzieś (on-line)?
Niestety, jeszcze nie. Też napiszę.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 wrz 2014, o 21:43 

Przed napisaniem posta patrzałem na UMP, właśnie też na Hel i widziałem tylko "punkty", stąd moje pytanie.

No to drugie pytanko; czy redakcja UMP byłaby w stanie, po otrzymaniu iluś tracków z danego rejonu z głębokościami spróbować "scalić" to w izobaty?

Zdaję sobie sprawę z tego ze jest to spora robota, no i wymaga dużej ilości danych; z drugiej strony obawiam się ze mało kto będzie pływał w kółko żeby zrobić kompletne pomiary, natomiast myślę że przy szerokim odzewie Forumowiczów po sezonie byłoby np. ze 100 tracków do/z Górek, które mogłyby już dać obraz dna :)
Pozdrawiam
Jarek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 wrz 2014, o 01:23 

jarex napisał(a):
czy redakcja UMP byłaby w stanie
Znaczy, ja... bo tylko ja obrabiam morskie kawałki UMP-a.

Mogę nanieść punkty, ale zrobienie z nich izobaty oddam komuś innemu, bo i tak nie wyrabiam się z robotą w UMP (muszę jeszcze ogarniać większość "obcych"* wrzutek z zagranicy).

*obcych, czyli nie od osób mających prawo zapisu do UMP.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 paź 2014, o 09:53 

pierdupierdu napisał(a):
Zdecyduj się - albo tworzysz "serwis dostępny dla wszystkich użytkowników wód śródlądowych w Polsce" - albo wprowadzasz jakieś "subskrypcje" i ograniczenia czasowe w dostępie do serwisu.
Bo to jest alternatywa rozłączna...

Witam,
wystarczy uważnie przeczytać treść. Serwis tworzony jest przez crowdsourcing. Każdy kto przystąpi do Programu i będzie zbierał dane zgodnie z założeniami (czyli będzie pływał po określonej trasie) dostanie dostęp do wszystkich zasobów za darmo i co roku będzie otrzymywał aktualizację. To jest bardzo uczciwe podejście.

Oczywiście tworzony serwis z mapami będzie odpłatny, ale nie dla osób, które zbierają dane. W tym sensie serwis jest dostępny dla wszystkich chętnych użytkowników wód śródlądowych.

Subskrypcja serwisu to komercyjna licencja na korzystanie z serwisu.

Jeśli macie jakieś wątpliwości piszcie, bo projekt jest ambitny, ciekawy i zapewniam, że wszyscy chętni do pływania nie pożałują w momencie otrzymania produktu końcowego - mapy głębokości polskich jezior.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 paź 2014, o 10:00 

Witam wszystkich,zarejestrowałam się aby przekazać wam informacje o ciekawym projekcie, który promuję: Program AQUAMAPA

Chodzi o zbudowanie spójnej bazy danych o głębokości zbiorników wodnych w Polsce.

Projekt AQUA MAPA (http://www.aquamapa.com) zakłada stworzenie spójnej bazy danych o głębokości jezior w Polsce. Zbieranie danych odbywa się przez crowdsourcing czyli wspólne działanie dostępne dla szerokiej rzeszy odbiorców. Celem jest stworzenie kompleksowego pokrycia zbiorników wodnych i przekształcenie zasobów w serwis dostępny dla wszystkich użytkowników wód śródlądowych w Polsce.
Każdy kto przystąpi do uczestnictwa w projekcie i dostarczy prawidłowo zebrane dane pływając po pobranych przez siebie trasach otrzyma bezterminowy dostęp do serwisu i corocznych aktualizacji.

Dodatkowo, zbierając dane na większych obszarach można walczyć o bardzo atrakcyjne nagrody rzeczowe.

Zapraszamy do pływania - sezon się kończy ale na razie pogoda sprzyja...
Jeśli macie pytania to piszcie na forum albo na maila info@aquamapa.com

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 paź 2014, o 10:07 

AQUA MAPA napisał(a):
Oczywiście tworzony serwis z mapami będzie odpłatny

Ciekawe, że nie było dla ciebie oczywiste, że swoje ogłoszenie powinieneś umieścić w zupełnie innym dziale, niż "Nawigacja"...

Konkretnie tu:
viewforum.php?f=1

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lis 2014, o 13:05 

Podziękował : 3651
Otrzymał podziękowań: 2013
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
Ależ my chętni jesteśmy. Dajcie utki i wynagrodzenie za czas urlopu bezpłatnego, bo płatny się skończył, i juz lecim.

Za ten post autor Zielony Tygrys otrzymał podziękowanie od: Kurczak
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lis 2014, o 13:32 

Witam,
właśnie na to liczę, że im więcej osób zobaczy naszą propozycję tym większa szansa na zgłoszenia chętnych.

Proszę, nie krytykujcie pomysłu zanim się z nim nie zapoznacie. To co proponujemy ma na prawdę sens i to nie tylko ze strony twórców ale i użytkowników. Zebrane dane zostaną przetworzone na spójny serwis, oczywiście odpłatny. Natomiast uczestnicy, którzy zgłoszą się do zbierania danych otrzymują dostęp do wszystkich zebranych danych czyli do całego serwisu. Dostęp do serwisu oraz dodatkowa możliwość zdobycia nagród rzeczowych oraz procentu od sprzedanych licencji na serwis to naszym zdaniem uczciwe wynagrodzenie za pracę.

Pamiętajcie, że nasz program skierowany jest do tych, którzy mają czas i możliwość pływania, nikogo na siłę nie namawiamy - to jest propozycja do rozważenia i niech każdy sobie przekalkuje czy mu się opłaca angażować.

Jak macie pytania to służę pomocą

Pozdrawiam,

Dorota Bielecka
AQUA MAPA

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lis 2015, o 09:23 

Przez ostatni rok znaleźliśmy grono osób, które zbierały dane batymetryczne w zamian za dostęp do całego zasobu map. Teraz sami możecie się przekonać co zrobiliśmy. Właśnie udostępniamy demonstracyjną wersję map Aqua Mapa. Dzięki temu można zapoznać się z zasobami danych i z możliwościami aplikacji.

Prosimy was o opinie na temat działania i wyglądu aplikacji oraz o sugestie co moglibyśmy w niej udoskonalić w okresie zimowym. Wersja demonstracyjna jest czasowo ograniczona do 1 marca 2016 kiedy to aplikacja zostanie udostępniona odpłatnie. Dodatkowo od marca 2016 nasze mapy będą też dostępne dla różnych modeli echosond Lowrance.

Mapy można przeglądać na dwa sposoby:
1) w internetowym serwisie mapowym - w tym celu należy pobrać wtyczkę Unity Web Player,
2) w aplikacji na urządzenia mobilne z systemem operacyjnym Android.
Tutaj można obejrzeć instrukcję korzystania z aplikacji i serwisu mapowego.

Aqua Mapa na Facebooku

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lis 2015, o 09:56 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Gdybyście znaleźli sposób na bezpłatne udostępnianie tych danych to chętnie bym w to wszedł, ale zapraszanie wolontariuszy, żeby poświęcali swój czas i zaangażowanie, aby ktos inny robił kasę wydaje mi się niezbyt w porządku.
Nie mam nic przeciwko odpłatnemu udostępnianiu tego typu danych, ale nie w sytuacji gdy sami te dane uzyskujecie za darmo. Wole jednak projekty typu UMP.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lis 2015, o 11:30 

Podziękował : 205
Otrzymał podziękowań: 44
Uprawnienia żeglarskie: ...
Ciekawe dlaczego wybraliście Unity Web Player, nie dało się tego zrobić pod czymś innym? Ich strona mówi mi że nie ma wtyczki pod moją przeglądarkę, a używam Firefoxa pod Linux, czyli nic nadzwyczajnego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lis 2015, o 11:32 

Podziękował : 205
Otrzymał podziękowań: 44
Uprawnienia żeglarskie: ...
aa1975 napisał(a):
pod czymś innym?

Znaczy pod czymś bardziej uniwersalnym...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lis 2015, o 11:55 

Pod chromem też na nie.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lis 2015, o 19:10 

Witam,
napiszę ogólnie do wszystkich: medal ma zawsze dwie strony. Zawsze warto spojrzeć i na drugą by mieć uczciwy obraz sytuacji :-)

Teraz pozwolę sobie zwrócić się do „skipbulba”. Skoro w komentarzu pisze Pan "Gdybyście znaleźli sposób na bezpłatne udostępnianie tych danych to chętnie bym w to wszedł, ale zapraszanie wolontariuszy, żeby poświęcali swój czas i zaangażowanie, aby ktoś inny robił kasę wydaje mi się niezbyt w porządku" to wnioskuję że nie odwiedził Pan naszej strony internetowej i nie zapoznał się z tym co robimy. Na naszej stronie jest wyraźnie podkreślone, że wszyscy którzy przekazują dane mają bezterminowy darmowy dostęp do całego zasobu, a Ci, którzy zebrali szczególnie dużo danych mają również zagwarantowane corocznie darmową mapę pod echosondę (póki co pod Lowrance'a) oraz od każdej sprzedanej licencji przysługuje im Punkt Lojalnościowy, który mogą wymienić na nagrody rzeczowe. W praktyce wygląda to tak: X przekazuje pomiar z jeziora np o pow 8ha i jeśli ten pomiar jest na tyle poprawny by zrobić z niego mapę wysyłamy do Xa login i hasło do nieograniczonej wersji aplikacji. Nie ma tu znaczenia jaka powierzchnia została przekazana – istotne jest, że została dorzucona „cegiełka” a my odwdzięczamy się w formie bezpłatnego i bezterminowego dostępu do serwisu ze wszystkimi zrobionymi w ten sposób mapami. X przekaże 8ha a Y przekaże 800ha, bo akurat miał taką możliwość ale obaj użytkownicy przyczynili się do rozwoju projektu więc obaj mają nieograniczony dostęp do wszystkich zasobów.

Inna sprawa to poruszony aspekt komercyjny. Nie personalizuję tej części posta - po prostu odpowiadam ogólnie, do wszystkich, którzy zastanawiają się nad powodem komercjalizacji produktu. Niestety w dobie wszechobecnego Google'a, który dostarcza swoje rozwiązania za darmo coraz częściej słyszę pytanie „Czemu AquaMapa ma być komercyjna? Czemu ktoś ma na tym zarabiać"? W takich sytuacjach jedyne co można odpowiedzieć to niegrzecznie pytaniem na pytanie: "A czemu Pan nie świadczy swojej codziennej pracy pro publico bono czyli za darmo?”.

Zebranie danych to jedno, ale ich weryfikacja, obróbka i przetworzenie to drugie. Śmiało można powiedzieć że dane z 1 h pływania wymagają łącznie 3 h obróbki, by stworzyć mapę na sztywno.... Ale mapa to nie wszystko – przypomnijmy jest to obraz na sztywno, a teraz trzeba ją jeszcze dodać do serwisu tak by była zgodna z funkcjonalnościami... np. by można było wybierać obszar głębokości po jakim się płynie (nota bene funkcja z której jesteśmy dumni :-)) Wymagane jest sporo obróbki danych pobocznych. Niestety i w tym temacie wielokrotnie słychać komentarze typu „Ja w DrDepth'ie czy ReefMasterze to w pół godziny mapkę zrobiłem”... albo „Moja echosonda sama może generować mapę”... Tak, to prawda są programy które można kupić za kilka złotych i w nich przerabiać dane z echosondy wierząc, że to co zostanie „wyplute” jest zgodne z rzeczywistością. Dowcip polega na tym, że w tym przypadku każda interpretacja rzeczywistości jest poprawna – tylko, że jedna bardziej a druga mniej. Tak samo jak jakość fotografii zależy od sprzętu i umiejętności fotografa tak i tu jakość produktu końcowego zależy od programów którymi się posługujemy i naszej wiedzy i czasu poświęconego na obróbkę danych. Niestety jeszcze nie dożyliśmy czasów w których interpretacja danych geoprzestrzennych może zostać w pełni zastąpiona algorytmem. Koniec końców człowiek zrobi to lepiej, lecz wymaga to czasu.

Na marginesie obecnie na tapecie mamy aktualizację Martwej Wisły. Na stan dzisiejszy jest około 40 pływań (każde średnio po 4h) zrobionych podczas ostatnich 13 miesięcy. Jest to już 5 aktualizacja tego obszaru. By zaktualizować mapę każde nowo zebrane dane wymagają przetwarzania wszystkich dotychczasowych pomiarów i pracy nad danym obszarem tak jakby od początku (obecnie na Martwej Wiśle jest pół miliona punktów pomiarowych). Czas potrzebny na analizy nadesłanych danych to jakieś 3/4 dni robocze (analiza poprawności, wkomponowanie w poprzednie dane itp). Czas potrzebny na przetworzenie (procesor i7, 12GB RAM, 64bit system) przy tej ilości punktów pomiarowych to jakieś 150 h pracy komputera. Następnie dochodzi około 3/4 dni poprawek i dostosowania danych by wrzucić na serwer... swoją drogą może uda się na Mikołajki część pracy zaprezentować :-)

Reasumując: każda godzina Waszego pływania wymaga co najmniej 4-5 godzin obróbki by końcowy zestaw danych znalazł się na wyświetlaczu Waszego smartfona / komputera. To jest właśnie druga strona medalu, której tak wielu nie widzi. Dodam, że projekt rozwijamy już od ponad roku a nie mamy z tego nawet złotówki. Nota bene koszt zbudowania aplikacji / serwisu internetowego i obróbki pozyskiwanych danych to już kwota fajnego mieszkania w dużym mieście... a póki co tylko do projektu dokładamy. Tyle w temacie komercyjności.

Poza tym liczyliśmy po cichu na to, że tworząc produkt który jest potrzebny, na którym względem ludzi przyczyniających się do jego rozwoju, nie zarabiamy i który ma sens gdyż ułatwia życie zostaniemy poklepani po ramieniu z tekstem: „Mi to się nie przyda, ale fajna inicjatywa więc trzymam kciuki i powiadomię swoich znajomych”.

Co do pytania czemu na Unity, to w tym temacie nie mam odpowiednich kompetencji by się wypowiadać więc mogę zapytać informatyków czemu wybrali takie rozwiązanie i postaram się dać znać.

Pozdrawiam,

Marcin Bielecki
Koordynator projektu AquaMapa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lis 2015, o 19:33 

AQUA MAPA napisał(a):
Teraz pozwolę sobie zwrócić się do „skipbulba”. Skoro w komentarzu pisze Pan
Jestem Maciek albo skipbulba, tutaj sobie nie "panujemy".
AQUA MAPA napisał(a):
to wnioskuję że nie odwiedził Pan naszej strony internetowej i nie zapoznał się z tym co robimy. Na naszej stronie jest wyraźnie podkreślone, że wszyscy którzy przekazują dane mają bezterminowy darmowy dostęp do całego zasobu
Przeczytałem. Darmowy dostęp dla wszystkich.
AQUA MAPA napisał(a):
"A czemu Pan nie świadczy swojej codziennej pracy pro publico bono czyli za darmo?”.
Bo ja moim pracownikom płace pensję, a nie namawiam do pracy wolontariackiej. Zapewniam im narzędzia, maszyny, front robót, ubrania, rękawice, kaski, ZUS-y, fundusze socjalne, urlopy itd, itd...
AQUA MAPA napisał(a):
Zebranie danych to jedno, ale ich weryfikacja, obróbka i przetworzenie to drugie.
AQUA MAPA napisał(a):
Tak, to prawda są programy które można kupić za kilka złotych i w nich przerabiać dane z echosondy wierząc, że to co zostanie „wyplute” jest zgodne z rzeczywistością. Dowcip polega na tym, że w tym przypadku każda interpretacja rzeczywistości jest poprawna – tylko, że jedna bardziej a druga mniej.
A jaka jest wiarygodność danych zebranych przez wolontariuszy?
AQUA MAPA napisał(a):
Reasumując: każda godzina Waszego pływania wymaga co najmniej 4-5 godzin obróbki by końcowy zestaw danych znalazł się na wyświetlaczu Waszego smartfona / komputera. To jest właśnie druga strona medalu, której tak wielu nie widzi. Dodam, że projekt rozwijamy już od ponad roku a nie mamy z tego nawet złotówki. Nota bene koszt zbudowania aplikacji / serwisu internetowego i obróbki pozyskiwanych danych to już kwota fajnego mieszkania w dużym mieście... a póki co tylko do projektu dokładamy. Tyle w temacie komercyjności.
Nie no spoko, nie ma się co napinać. Napisałem, że fajnie by było gdyby znalazł się sposób na darmowe udostępnianie. W UMP jakoś to się udało, wiec nie piszcie, że się nie da. A ja nadal uważam, że jak sie chce na czymś zarabiac pieniądze to należy zrobic to samemu, a nie korzystać z darmowej pracy innych ludzi, ale to wolny (jeszcze) kraj, więc każdy kto chce, może Wam pomóc. Ja napisałem jedynie o swoim odbiorze. Być może niesłusznym.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lis 2015, o 20:14 

skipbulba napisał(a):
Bo ja moim pracownikom płace pensję, a nie namawiam do pracy wolontariackiej. Zapewniam im narzędzia, maszyny, front robót, ubrania, rękawice, kaski, ZUS-y, fundusze socjalne, urlopy itd, itd...

Nie nakłaniamy nikogo do pracy za darmo. U nas wynagrodzeniem jest dostęp do całego zgromadzonego zasobu danych. Osoby, które się na to zgodziły, a jest ich niemało, wiedziały na co się decydują i wyraźnie im się to podoba skoro już od ponad roku z nami współpracują.

Weź pod uwagę, że wszystkie inicjatywy wielkich graczy mogą być darmowe bo budżet tych firm jest ogromny i mogą sobie na to pozwolić. Tak, my chcemy kiedyś zacząć zarabiać na sprzedaży map, ale dopiero jak będzie zgromadzony odpowiednio duży zasób danych. Niemniej jednak każdy kto kiedykolwiek zbierał dane dla Aqua Mapy ma zagwarantowany dostęp do jej zasobów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lis 2015, o 20:38 

AQUA MAPA napisał(a):
iczyliśmy po cichu na to, że tworząc produkt który jest potrzebny, na którym względem ludzi przyczyniających się do jego rozwoju, nie zarabiamy i który ma sens gdyż ułatwia życie zostaniemy poklepani po ramieniu z tekstem: „Mi to się nie przyda, ale fajna inicjatywa więc trzymam kciuki i powiadomię swoich znajomych”.

UMHO mylicie się w następujących punktach:
produkt który jest potrzebny...
ma sens gdyż ułatwia życie...

Anyway, mnie Wasz "produkt" potrzebny jak świni kożuch.
I nie mam zamiaru nikogo klepać po plecach, skoro nie wiadomo dlaczego taki gadżet miałby mi ułatwić cokolwiek... Zwłaszcza życie.

Gdybym nawet potrzebował mapy głębokości Martwej Wisły stworzonej w wyniku pomierzenia głębokości pół miliona razy (pomijam, że jako żeglarz ujeżdżający ten akwen nie jestem w stanie wyobrazić sobie - do czego miałbym jej potrzebować...) - to wobec wiadomości o oparciu takiego "produktu" na pomiarach dostarczanych przez bardziej czy mniej przypadkowych woluntariuszy, moje zaufanie do niego byłoby... hmmm - zerowe.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lis 2015, o 21:07 

Tak przyszła mi do głowy jeszcze jedna kwestia. Piszesz, że zatrudniasz ludzi, to super bo tworzysz miejsca pracy. To się chwali. Masz więc rozeznanie w kwestiach wynagrodzeń, bilansu zysków i strat i przepływu gotówki. Dlatego z pewnością musisz mieć też świadomość, że wszystkie marketingowe chwyty „coś jest absolutnie za darmo” są jedynie opium dla mas. W dzisiejszym świecie za darmo to można w ryj dostać a wszelkie inicjatywy, które wiążą się z inwestycją kasy zawsze mają drugie dno. My się z tym nie kryjemy – inwestujemy pieniądze by móc po kilku latach wyjść na prostą. Naiwnym ten kto wierzy, że którakolwiek duża firma oferująca „darmową” alternatywę nie ma w tym ukrytych intencji. Weźmy giganta X który daje coś za darmo... czy oby na pewno za darmo? Ty z tego „za darmo” skorzystasz, ale ktoś inny by poczuć darmoszkę musi nabyć ich produkt i sprzedaż się kręci. Tak samo jak kręci się odwieczny kit :-) Cóż gigant wie, że i tak znajdą się tacy co uwierzą więc tworzy produkt który go praktycznie nie kosztuje a i tak się zwróci... My z kolei przykładamy serce do tego co robimy i dlatego nie mamy żadnych skrupułów by jawnie twierdzić, że chcemy pobierać za to wynagrodzenie. Gigant robi to niejawnie... przy okazji szydząc z inteligencji tych których wkręcił :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lis 2015, o 21:31 

Jaromir, są ludzie którzy po Martwej pływają od lat i z tego żyją. W zeszłym roku dostali od nas echosondę z wyższej półki (HDS 5 Gen 2 wraz z anteną zewnętrzną), którą użytkują bez opłat w zamian za to, że ją włączają ją gdy wchodzą na pokład. Fajne jest to, że oni na prawdę widzą sens tego co robimy bo na stan obecny nie znajdziesz dokładniejszej mapy tego obszaru niż nasza – jest Navionics – kurczę jestem nieasertywny reklamując konkurencję, lecz z drugiej strony wiem że i tak przy nas wysiadają :-)

Tobie jest to na grzyba i super, my przejdziemy wobec tego stwierdzenia kompletnie obojętnie, ale są ludzie, którzy doceniają to, że przyłożyliśmy się i stworzyliśmy produkt znacznie odbiegający od tego co jest dostępne na rynku. Fakt, że dane od „wolontariuszy” są obarczone błędami sprawia, że tym więcej mamy pracy by go ujednolicić.

Jeśli mimo tych informacji drodzy forumowicze macie wątpliwości co do naszego produktu to zwyczajnie olejcie go ciepłym moczem i dajcie działać bez zbędnych komentarzy...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 gru 2015, o 09:39 

Podziękował : 60
Otrzymał podziękowań: 16
Uprawnienia żeglarskie: ż.j.
Czy dane zebrane przez wolontariuszy są mniej wiarygodne od tych zebranych za pieniądze?

AQUA MAPA napisz proszę, jak wygląda proces weryfikacji nadesłanych pomiarów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 gru 2015, o 15:07 

Cieszę się że w końcu ktoś napisał merytorycznie i rzeczowo :-)

Postaram się w kilkunastu zdaniach wyjaśnić jak wygląda cały proces od zebrania danych do ich opublikowania.

Hymmm kurczę wyszło więcej niż kilkanaście zdań :-) No ale kogo nie interesuje niech nie czyta :-)

Wszystkie przykłady zrzutów ekranowych dostępne są w poniższym linku: https://www.dropbox.com/s/pvyskrkse4i1h ... u.zip?dl=0

Zbieranie danych
Każdy Uczestnik programu AquaMapa sam decyduje w jaki sposób chciałby przyczynić się do rozwoju projektu, w zamian za zaangażowanie uzyskuje różne bonifikaty, od darmowego użytkowania naszej echosondy (HDS 5 Gen 2 wraz anteną zewnętrzną) i gwarancji dostępu do całego zasobu, możliwość uzyskania nagród rzeczowych (czas konkursu przedłużyliśmy do końca 2016), przez darmowe mapy na swoje echosondy i zbierania Punktów Lojalnościowych tj gwarancji przyznania 1zł od każdej sprzedanej licencji na produkt – to wszystko jest na naszej stronie internetowej :-). My niczego nie narzucamy... dowodem niech będzie ten wpis jednej z osób, która przekazuje nam dane z Martwej Wisły http://jerkbait.pl/topic/58386-mapy-bat ... tpl/page-2 .

Uprzedzę wszelkie pytania, które po przeczytaniu posta z jerkbait mogą powstać, typu: „a czemu trzeba przekazać prawa do danych?”. Informacja o prawach autorskich majątkowych i prawach autorskich zależnych jest konieczna gdyż te pierwsze mówią o tym, że po przekazaniu pomiarów my możemy je wykorzystywać, te drugie mówią o tym, że możemy je dowolnie modyfikować. Taki układ jest niezbędny by program AquaMapa mógł funkcjonować, gdyż inaczej dane zebrane nawet naszym sprzętem nie mogłyby być ani publikowane ani przetwarzane przez nas, a co najważniejsze nie mogłyby być użyte w budowanym serwisie. Istniałoby ryzyko wyrwy w zasobach gdyby ktoś nagle stwierdził, że jednak nie podoba mu się że publikujemy mapę z jego danych... Swoją drogą jest to praktyka każdego podmiotu dostarczającego jakiekolwiek dane przestrzenne :-)

Dane zbierane są na dwa sposoby albo pływając jak się chce, albo przybierając profesjonalne podejście tj. liniami północ-południe i/lub wschód – zachód, lub siatką z takich linii. Linia/siatka jest do pobrania dla zarejestrowanych Uczestników. Linie/siatki oddalone są od siebie o 200m i istnieje ich ograniczony zestaw dla każdego jeziora powyżej 50ha. Koniec końców wszystkie linie/ siatki nakładają się na siebie tworząc szachownicę z oczkiem 50x50m. Jest to wielkość oczka siatki, którą przyjmuje się przy profesjonalnych pomiarach. Wiadomo, że tak wykonany pomiar jest równomierny i najbardziej dokładny i stanowi idealną podstawę by go zagęszczać. Przykładowo kilka zobrazowań jak pływano siatką (50x50m), po liniach (odstęp 50m) oraz metodą jak się chce (kolejno Kamień – siatka i zagęszczony pomiar – jeszcze nie w pełni zaktualizowane, Żarnowiec – linie i zagęszczony pomiar, Martwa Wisła – z szacunku dla osób tam pływających nie wskazujemy zagęszczeń na „miejscówkach” przy moście Jana Pawła a tam się roi od pomiarów :-) oraz Kanał Gliwicki i zbiornik Leśniański). Przetwarzamy tylko zbiorniki, na których ilość danych pozwala na stworzenie rzetelnej mapy tj na których gęstość pomiarów jest wystarczająca by w następnym etapie użyte algorytmy nie tworzyły czysto hipotetycznych linii głębokości nieopartych o żadne punkty pomiarowe (przykład z jeziora Gil, którego jeszcze nie ruszyliśmy ze względu na zbyt rzadkie pokrycie obszaru). Natomiast jeśli nie jesteśmy pewni pomiarów dla części zbiornika który przetwarzamy wtedy zaznaczamy to jako „obszar niepewnych pomiarów” - informacja dostępna z poziomu przeglądarki i aplikacji (również na zrzucie ekranu).

Pozycjonowanie
Tu niestety każda metoda crowdsourcingu leży i kwiczy, gdyż tylko w pełni profesjonalny odbiornik GPS oraz nadane poprawki niwelują błąd odczytu pozycji. Również użycie profesjonalnej echosondy ma bardzo duży wpływ na jakość danych. Póki co wszystkie dostępne na polskim rynku mapy zbiorników są tymi błędami obarczone... No może większość gdyż są perełki zbierane profesjonalnie i my je posiadamy, ale o tym poniżej.

Wstępna obróbka danych
Dane zaczynamy obrabiać w bardzo prostym programie do edycji plików echosondy. Program ten daje szereg możliwości tworzenia mapy ad hoc i dlatego jest tak lubiany przez szeroką rzeszę laików. Zwyczajnie w kilka minut umożliwia przekształcenie plików zapisu do mapy.... My nie robimy tego z prostego względu – kontrola nad przetwarzanymi danymi jest niewielka i nie pozwala wykorzystać potencjału. Program taki wykorzystujemy do wstępnej korekty danych (weryfikacja rzeczywistego zapisu echosondy vs. błędy w tym zapisie np. gdy się przepływało pod roślinnością nagle pikieta pomiarowa może (lecz nie musi) skoczyć z np. -2 do -15m :-)... to właśnie poprawiamy przeglądając każdy zapis z osobna. Stąd 5 godzin pływania to jakaś 1h - 2h analiz i poprawek :-))

Po tej weryfikacji przekształcamy pomiar w plik tekstowy mający współrzędne X,Y,Z. Dalsze przetwarzanie danych odbywa się w środowiskach czysto przeznaczonych do tego celu (oprogramowanie GIS takie jak ArcGIS, Global Mapper, Surfer). Mając dane w formie pliku tekstowego przekształcamy je do formatu shp w formie punktów. Później punkty z różnych pomiarów porównujemy ze sobą i jeżeli to możliwe (tj. jeżeli osoba przekazująca dane dostarczyła informację o stanie wody) wyrównujemy wszystkie pomiary do zadeklarowanego stanu dodając lub odejmując poprawkę. Tak jest np. dla Żarnowca, dla którego obecne dane są wyrównane do pomiaru z dnia 16/08/15, lub dla zbiornika Leśniańskiego gdzie uzyskaliśmy informację od zarządcy tj firmy Tauron o stanach wody z 17 dni dla przekazanych pomiarów. Wymaga to analizy przecięć pomiarów z różnych dat często sprowadzającej się do ręcznej weryfikacji (myślę że załącznik dla tego zbiornika wiele mówi). Jeśli nie mamy informacji o stanie wody staramy się wyrównać zapisy z różnych pomiarów bazując na żmudnej analizie przecięć z różnych dat.

Po takiej obróbce i po uprzednim pozyskaniu rzetelnej linii brzegowej wrzucamy wszystkie zebrane punkty do programu Surfer, który umożliwia dobranie najlepszego algorytmu dalszego przetwarzania. Bazujemy na informacji statystycznej o punktach (czy np. są punkty powtarzające się o różnych wartościach – często się zdarza) i dobieramy odpowiednie podejście statystyczne i odpowiedni algorytm... ten etap wymaga sporo pracy komputera (np. Martwa Wisła dla piątej z kolei aktualizacji przeliczała się 5 dni), ale dzięki temu wiemy, że wynik w miarę odpowiada rzeczywistości (tak jak już wspominałem we wcześniejszych postach przy przetwarzaniu danych punktowych każdy wynik jest poprawny, ale jeden bardziej a drugi mniej oddaje rzeczywisty przebieg ukształtowania dna – używając programów dla laików wynikowa mapa jest mało rzetelna, ale na swój sposób też poprawna, choć osobiście bym się pod nią nie podpisał :-)).

Następnym etapem jest wyciągnięcie linii głębokościowych i ich weryfikacja. Żadne algorytmy tworzące rzeźbę dna i kolejne wyciągające linie głębokościowe nie robią tego idealnie. Zawsze powstają „zakłamane” wyniki i dlatego wymagają weryfikacji/ korekty/ usunięcia dla chętnych załącznik z poprzedniej aktualizacji Martwej Wisły pokazuje poprawki linii przed i po, a takich poprawek na każdym zbiorniku są dziesiątki a dokonywane są w oparciu o informację z punktów pomiarowych. Innymi słowy jeśli punkty pomiarowe i przebieg linii głębokości zbytnio od siebie odbiegają należy to zweryfikować lub poprawić.

Później tworzony jest z tych linii wygładzony model dna odpowiadający naniesionym poprawkom oraz następuje szereg przekształceń by go pokolorować a zarazem umożliwić funkcję wyboru zakresu głębokości (suwak w aplikacji/ serwisie mapowym). Jest to około jednego dnia pracy dla jednego zbiornika przy czym połowa czasu to praca komputera.

W zasadzie to nie ma znaczenia czy przetwarzany jest duży czy mały zbiornik, bo każdemu trzeba poświęcić tyle samo uwagi, zwłaszcza jeśli pomiary są z różnych dat. Na małych zbiornikach zyskuje się jedynie na czasie pracy komputera :-)

Jakość danych
Jeziora Mazurskie (oprócz Wersminii), jak i jeziora koło Olsztyna oraz Hańcza były zbierane profesjonalną echosondą z profesjonalnym odbiornikiem GPS. Trasa zbierania danych również była opracowana profesjonalnie (siatka 40x40m, choć nie wszędzie... czasami była zagęszczana a czasami szersza)... to właśnie są te perełki o których pisałem powyżej. Dane są sprzed kilku lat (od 2004 do dziś) i zostały dobrze zweryfikowane przez osoby pływające po tych zbiornikach.

Zbiorniki: Martwa Wisła, Żarnowiec, Kamień, Kanał Gliwicki, Czerniakowskie, zostały zebrane naszymi echosondami. Jak z pewnością wiecie, (zakładam że skoro dotarliście aż do tego akapitu to wcześniej zapoznaliście się z tym kim jesteśmy i co oferujemy) nieodpłatnie użyczamy echosondy ludziom, którzy pływają ale zwyczajnie nie chcą wydać kilku tysięcy na sprzęt. Od zeszłego roku mamy do dyspozycji 8 echosond HDS Gen2 wraz z antenami zewnętrznymi, które umożliwiają znacznie lepsze pozycjonowanie niż anteny wbudowane w echosondę. Na stan obecny 7 echosond jest w użyciu a jedna u nas dla testów map pod echosondy Lowrance.

Pozostałe zbiorniki zbierane były echosondami Lowrance Elite 5 chirp i Elite 7.

Żaden inny dostawca ogólnie dostępnych map polskich zbiorników tak się nie przykłada do ich jakości a poza tym wiele z oferowanych przez nich map opiera się na pomiarach sprzed kilku dekad. Dlatego właśnie liczymy na „poklepanie po plecach” a nie na komentarze typu „szukają jeleni”. Nie twierdzę, że nieufność jest zła, sam w wielu kwestiach kieruję się zasadą ograniczonego zaufania, ale uważam że nadmierna nieufność szkodzi ogólnemu rozwojowi, bo krytykować zawsze jest łatwiej niż próbować wprowadzić w życie coś co komuś może być przydatne (i to stwierdzenie KOMUŚ nie jest spersonalizowane do tych sceptycznych spośród Was więc nie cytujcie :-) ... tak jak napisałem jeśli nasz produkt jest Wam na grzyba zwyczajnie go olejcie, bez zbędnych komentarzy :-)). Natomiast jeśli Wam się podoba idea AquaMapy propagujcie ją wśród swoich znajomych na FB, i innych portalach społecznościowych.

Na koniec za pośrednictwem tego forum chciałbym jeszcze raz podziękować wszystkim tym którzy nam zaufali i widzą sens tego co robimy.

Tyle w temacie... a teraz pozwolicie wrócimy do aktualizacji Martwej Wisły.

Pozdrawiam,

Marcin Bielecki
W imieniu zespołu AquaMapa

PS. jeśli mimo tego wpisu jest dla Was coś niejasne lub ktokolwiek miałby chęć skontaktować się osobiście to jestem dostępny pod info@aquamapa.com lub numerem telefonu 607 166 168.

Za ten post autor AQUA MAPA otrzymał podziękowanie od: Alterus
Odpowiedz z cytatem