Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 4 gru 2024, o 22:49

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 lis 2014, o 15:23 

Podziękował : 4044
Otrzymał podziękowań: 1940
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
sailhorse napisał(a):
piotr6 napisał(a):
Wszystko prawda tylko czasami śmiesznie wychodzi.

but who cares?

Bo na koniec - pływa gdzie chce? Ma łodkę taką, jak chciał? Może sobie pozwolić na to, zeby zajmować się wyłacznie pływaniem?
I nie ma dylematu, czy lepiej kupić tratwę, czy roller...

Jestes przekonant ze to co napisales jest prawda ? Ja nie. On ma takie same dylematy jak my tylko w innej skali :)
Nie wiem czy plywa tam gdzie chce, raczej tam gdzie jakies pieniadze moze uzyskac, lodka jest taka a nie inna bo nie udalo sie sprzedac Polpharmy a na nowoczesnego multihula kasy nie bylo :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lis 2014, o 16:04 

Podziękował : 352
Otrzymał podziękowań: 2445
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
vaginal napisał(a):
Bicie to rekordu, czy konika morskiego?

"Czarne Chmury"
Dowgird do wachmistrza Kacpra:
- "Wachmistrz konia"
- "Walić ?"
-"Glupiś - siodłać" :rotfl:
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Za ten post autor bury_kocur otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lis 2014, o 16:24 

Podziękował : 284
Otrzymał podziękowań: 617
Uprawnienia żeglarskie: polskie i zagraniczne
M@rek napisał(a):
A ja z kolei nie rozumiem tego ze nas nie rozumiesz :) Moze dla Ciebie Roman jest wzorem zawodowego zeglarza ale ja mam inne wzorce :)

Nie jest. Ale ja nie celuję w zawodowe żeglarstwo. Jestem i pozostanę amatorem. Natomiast szanuję jego umiejętność osiągnięcia medialnego sukcesu bez konieczności osiągania sukcesów sportowych. Bo to jednak wymaga talentu. Każdy głupi - kiedy jest mistrzem olimpijskim - potrafi powiedzieć o sobie, ze jest mistrzem. Ale dowieść całemu światu, że się jest mistrzem bez jakichkolwiek sukcesów sportowych... To jest już dowód ogromnych PRowych zdolności!

M@rek napisał(a):
W zeglarskim swiecie takie numery nie przechodza :)

A kogo to obchodzi? czy żeglarze są sponsorami? Nie! Są nimi wielkie koncerny, które widzą na koniec, że "ich Paszke" opłynął, dopłynął i przepłynął. Liczy się, ze logo na żaglach i burtach było widoczne w Wiadomościach? Było przez ile sekund? Przez tyle, ile gwarantowano w kontrakcie. A zatem się zgadza. dziennikarze piszą pozytywnie? Tak, bo i tak sie nie znają. Więc znowu się zgadza.

M@rek napisał(a):
Jesli juz wymieniles AC jako sukces, to zainteresowani wiedza kto w tych regatach starowal a kto ciagal szoty :) Kto w tych regatach osiagnal sukces jako sternik (Polak)

I znowu - kogo to dzisiaj obchodzi? Potencjalny sponsor patrzy w internecie - Roman Paszke... Jest w Wikipedii - ok.
"polski żeglarz, kapitan jachtowy, konstruktor" - piszą o nim - znaczy Kapitan i konstruktor- ho!ho! - czyli ok.
Zainaugurował oficjalnie polski program Race 2000 - znaczy wybitny i światowy. Jeszcze bardziej ok.
"budował katamaran największy w Polsce i jeden z największych na świecie" - znowu sponsorskie ho!ho! i ok.

Ostatecznie wystartował z jedyną polską załogą i pokonał 32 000 mil (ho!ho! ho!)

Tu sponsor jest już prawie gotowy, ale na koniec jest napisane:
Cytuj:
zwyciężył m.in. w regatach Kieler Woche i Admiral’s Cup[6]
pobił rekord prędkości na trasie 1 mili morskiej
pobił rekord trasy Świnoujście-Gdynia (8 godzin, 55 minut i 50 sekund)

Czyli to on - z punktu widzenia każdego sponsora w Polsce - pobił, otrzymał i zwyciężył.

I to on wygrywa kasę na kolejne projekty, a nie Ty Marku, chociaż moralnie jesteś - oczywiście - silniejszy i masz więcej czasu, zeby wylewać gorycz na tym forum.

Tylko na koniec - on pływa i mu za to płacą. A Ty?

I, czy - koniec końców - nie w tym tkwi źródło Twojej widocznej w tym wątku frustracji?

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

M@rek napisał(a):
On ma takie same dylematy jak my tylko w innej skali :)

To ja Ci zyczę dylematów w skali Romana Paszkę. Z życzliwości.

BTW. widziałem jakiś czas temu wywiad z Larrym Ellisonem. On też ma dylematy i też w nieco innej skali.

Za ten post autor sailhorse otrzymał podziękowanie od: goly
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lis 2014, o 17:00 

Podziękował : 1302
Otrzymał podziękowań: 4181
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
sailhorse napisał(a):
Tylko na koniec - on pływa i mu za to płacą. A Ty?

I, czy - koniec końców - nie w tym tkwi źródło Twojej widocznej w tym wątku frustracji?

.

A M@rek plywa, Jemu za to nie placa, za to ma tyle WYMIERNYCH sukcesow zeglarskich, ze kpt. Roman Paszke moglby sie nabawic frustracji, czytajac ta liste. I zauwaz, M@rek nie podciera swoich zeglarskich potrzeb pijarowych nazwiskiem znanych zeglarzy tylko dlatego, ze mieli smialosc kiedys plywac w tych okolicach.

Aha: pobilem rekord Gemini wczoraj: przejechalem 570 km w 8 godzin. I to jednokadlubowcem, bez zalogi (czyli solo).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lis 2014, o 17:10 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Czytam u Bluefina, że Paszke nie autoryzował rewelacji medialnych i jest niewinny

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lis 2014, o 17:46 

plitkin napisał(a):
A M@rek plywa, Jemu za to nie placa, za to ma tyle WYMIERNYCH sukcesow zeglarskich, ze kpt. Roman Paszke moglby sie nabawic frustracji, czytajac ta liste.

I ja nad tym boleję. Bo w tej sytuacji powinni płacić Markowi, a nie Romanowi. Ale w tym celu Marek mógłby się od Paszke wiele nauczyć i albo:

1. Znaleźć agenta, który dbałby o Jego zaplecze sponsorskie/ PRowe/ finansowe i organizacyjne

2. albo nauczyć się od Romana Paszke jak pływa się wśród sponsorów i łowi grube ryby i samemu sobie organizować zaplecze.

Dla mnie Roman Paszke jest fenomenem. Przy minimalnej ilości osiągnięć sportowych jest prawdziwym celebrytą żeglarstwa. Kiedy zapytasz dowolnego, potencjalnego sponsora żeglarstwa w Polsce, to będzie w stanie wymienić dwa nazwiska: Kuśnierewicz i Paszke. To - w marketingu - nazywa się spontaniczna świadomość marki i jest wartością wymierną.

W idealnym świecie najlepsi sportowcy powinny mieć najlepsze zaplecze organizacyjne i finansowe, ale tak nie jest. Dlatego piszę od początku - zamiast się zżymać na Paszke - naśladujcie go w jego umiejętności pozyskiwania środków i popularności.

Bo umiejętność budowania własnej marki i pozyskiwania środków są sporcie wyczynowym cechami równie pożądanymi, jak umiejętności sportowe.

Potrafisz zyskiwać sponsorów - zdobywasz środki na kolejne osiągnięcia sportowe. Nie potrafisz - stoisz w miejscu i ciułasz na kolejne wpisowe.

I - żeby było jasne - nie cenię sportowych osiągnięć Romana Paszke. Jestem pod wrażeniem jego mistrzostwa w budowaniu własnej marki. A, że ma wyraźnie w dupie opinie o sobie w środowisku żeglarskim - też jestem w stanie zrozumieć. Tu i tak nie znajdzie pieniędzy na swoje kolejne rejsy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lis 2014, o 17:56 

sailhorse napisał(a):
estem pod wrażeniem jego mistrzostwa w budowaniu własnej marki. A, że ma wyraźnie w dupie opinie o sobie w środowisku żeglarskim - też jestem w stanie zrozumieć. Tu i tak nie znajdzie pieniędzy na swoje kolejne rejsy.

to prawda jest mistrz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lis 2014, o 18:16 

Nie wiem co po i do kogo to wszystko napisałeś. To oczywiste dla wszystkich banalne podstawy.

sailhorse napisał(a):
...że ma wyraźnie w dupie opinie o sobie w środowisku żeglarskim...

Ciekawe zdanie. Zastanów się w świetle tego czy właściwie określasz kto i z jakiego powodu powinien się w takiej sytuacji frustrować.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Jeszcze dodam jakby ktoś nie rozumiał oczywistości: osobiście bardzo pozytywnie odbieram sam fakt rejsu Gemini. Negatyw we mnie wzbudza jedynie przekaz: rzekome bicie i pobicie rekordu, który nie istnieje oraz pobicie Gutka, który, biedny, nawet nie wiedział że jakiś rekord ustanawia i że ktoś wykorzysta Jego nazwisko by płynąc na innej trasie w innych warunkach w innym czasie pogadać sobie, że rzekomo pobił Gutka. Dla mnie jest to po prostu nie ładne, a Paszke żadnego rekordu teraz nie pobił, bo Fifty-Fifty na Balatonie go pobił latem tego roku i ja byłem świadkiem. Moje porównanie jest dużo bliższe realiom niż porównywanie się do Gutka, gdyż:
- również była to inna trasa, inny czas, inna długość trasy - więc remis pod tym względem;
- był to katamaran jak u Romana. Gutek płynął monohulem. Moje porównanie ma +1 pkt;
- był to również rejs z pełną załogą - jak u Romana (Gutek płynął w 2 osoby) - znowuż punkt dla mnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lis 2014, o 18:24 

plitkin napisał(a):
Nie wiem co po i do kogo to wszystko napisałeś. To oczywiste dla wszystkich banalne podstawy.

Twój poprzedni post najwyraźniej świadczył o tym, że tego nie rozumiesz, a w międzyczasie agent Paszkego wyjaśnił, ze informacja o rekordzie wyszła nie od nich, tylko od pełnych zapału amatorów żeglarstwa.

Koniec końców - zupełnie nie masz się o co czepiać. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lis 2014, o 18:48 

sailhorse napisał(a):
plitkin napisał(a):

Twój poprzedni post najwyraźniej świadczył o tym, że tego nie rozumiesz,...

Moge to potraktowac jedynie usmiechem.

Co do agenta pijarowca: jak widac, scenariusz mial swojego widza. Plus dla pijaru, szok dla mnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lis 2014, o 19:49 

Kochani, moze tak trudno zrozumiec ale to nie o mnie tu chodzi. jestem rownolatkiem Romana zegluje tez chyba tyle samo lat i zadne spektakularne sukcesy mi sie nie marzyly i nie marza,ciesze sie tym co mam.Nigdy sie z Nim nie porownywalem i nie porownuje bo wybralem inna droge zawodowa. Kibicowalem Mu goraco w projektach OTC i IMS. Potrafilem na jeden dzien jechac ze Szczecina do Gdyni tylko po to zeby zobaczyc Jego jacht i jachty Jego znakomitych konkurentow. Tak samo jak w tym roku pojechalem zobaczyc trening Karola Jablonskiego. Takie hobby :)
Mnie boli to ze na ambitne projekty mlodych ludzi pieniedzy nie ma a na "rekordy" i "wyczyny" sa. Nawet takie ktore koncza sie klapa za klapa.Do tego nasze media na tych "wyczynach" sie koncentruja. To mi sie nie podoba i tego nie ukrywam.

Ciesze sie ze Szymon plynie, chcialbym zeby mlodzi mieli szanse sprobowac chocby w Mini 650. Projekt Cichockiego mial budzet podobno 700 tys euro. Krzysiek Kolakowski moglby powiedziec ile lodek mozna by zbudowac za te pieniadze i zapewnic po sezonie startow. Morskie zeglarstwo regatowe w Polsce lezy. lepsi od nas sa Wegrzy, Czesi, Estonczycy itp. Czy mamy sie z tego cieszyc ? Czy tak powinno byc ?
Gutek mial szanse wystartowac w powaznych regatach, udowodnil ze jest dobry ale uwazam ze niezaleznie od tego co musial mowic szans na nawiazanie rownorzednej walki z najlepszymi nie mial z prozaicznego powodu czyli kasy a co za tym idzie rownorzednego sprzetu. Mimo wszystko bardzo mi Go zal.
Wiem ze Jarek Kaczorowski probowal bezskutecznie zainteresowac sponsorow Clss 40 pare lat temu, bezskutecznie. O tym ze nie udalo Mu sie kontynuowac kariery w mini przypominac chyba nie musze.
Teraz rozpoczyna sie polski projekt w Class 40 , kibicuje mu goraco ale sponsorem ma byc francuzka firma. Polskich brakuje ?
Moze warto o tym otwarcie dyskutowac ?

Za ten post autor M@rek otrzymał podziękowania - 2: Były user, Ejdzej
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lis 2014, o 20:12 

Podziękował : 3651
Otrzymał podziękowań: 2013
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
Pieniądze sa nie na to, co dobre, mądre i ambitne ale na to, co medialne.
To taka kobieca logika- liczy się tylko to, co na widoku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lis 2014, o 21:14 

na ten bezrefleksyjne relacje panujące pomiędzy światem idei i finansów można się obrażać, albo próbować je wykorzystywać. Ja jestem utylitarystą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lis 2014, o 21:14 

Widzisz, sledze od lat swiatowe regatowe imprezy. Uwierz mi, jesli sama nie sledzisz, medialnosc daleko wieksza niz naszych o ilosci kibicow nawet nie wspominam.
Tam mozna polaczyc madre i ambitne zmedialnym i to sie oplaca bo te madre i ambitne projekty sa finansowane dlugofalowo.
Marzy mi sie zeby u nas bylo podobnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lis 2014, o 21:32 

Nie śledzę, śledzę tę dyskusję i z niej moje wnioski.
Trzeba zatem znaleźć sposób, żeby madre i ambitne było jednoczesnie medialne. uczyć się od mistrza pijaru.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lis 2014, o 22:12 

Innymi słowy- obaj dobrze gadacie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lis 2014, o 22:21 

Zielony Tygrys napisał(a):
Pieniądze sa nie na to, co dobre, mądre i ambitne ale na to, co medialne.

Tygrysie - a co - z całym szacunkiem dla Romana - jest medialnego w Jego rejsie na Bornholm ?
Pzdr
KOcur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lis 2014, o 22:25 

To, że o tym gadamy w pewnym medium :)
Nie wiesz? Nieważne jak, byleby gadali.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lis 2014, o 22:55 

Podziękował : 49
Otrzymał podziękowań: 19
Uprawnienia żeglarskie: posiadam
A ja nie rozumiem, czemu ten watek jest w dziale regaty...? :P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lis 2014, o 00:41 

bury_kocur napisał(a):
Tygrysie - a co - z całym szacunkiem dla Romana - jest medialnego w Jego rejsie na Bornholm ?

Przecież już wyjaśniałem. Koniec roku finansowego u sponsorów. Trzeba coś wpisać w rubrykę osiagniecia 2014. To się pisze - nowy rekord prędkości na trasie Bornholm-Świnoujście I jest. Ładnie wyglada i pracuje na 2015.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lis 2014, o 01:38 

ObserwatorzRamienia napisał(a):
czemu ten watek jest w dziale regaty...? :P

sailhorse napisał(a):
Koniec roku finansowego u sponsorów. Trzeba coś wpisać w rubrykę osiagniecia 2014. To się pisze - nowy rekord prędkości na trasie Bornholm-Świnoujście I jest. Ładnie wyglada i pracuje na 2015.

Jak to czemu ?
Kolega wyjaśnił to świetnie.
Roman regaci się ze sponsorami ... :rotfl:
Też muszę wymyśleć w przyszłym roku jakieś regaty dla klasy "Bury Kocur" na dowolnej trasie.
A potem jako ich zwycięzca :rotfl: będę szukał sponsorów... :lol:
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lis 2014, o 09:22 

No wreszcie dotarło :rotfl:
Ja rekord juź mam, ale mogę poprawić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lis 2014, o 12:03 

Zielony Tygrys napisał(a):
Nie śledzę, śledzę tę dyskusję i z niej moje wnioski.
Trzeba zatem znaleźć sposób, żeby madre i ambitne było jednoczesnie medialne. uczyć się od mistrza pijaru.

Widzisz, moim subiektywnym zdaniem, to wlasnie mistrz zabrnal w slepa uliczke. Tym bardziej tego zaluje ze mial w przeszlosci znakomite osiagniecia laczace prawdziwe sukcesy ze znakomitym piarem. Mialem nadzieje ze planowany start Jabesa bedzie powrotem na tamta droge.Dalej mam taka nadzieje :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lis 2014, o 12:05 

bury_kocur napisał(a):
Też muszę wymyśleć w przyszłym roku jakieś regaty dla klasy "Bury Kocur" na dowolnej trasie.
A potem jako ich zwycięzca :rotfl: będę szukał sponsorów... :lol:
Pzdr
Kocur

Włodku, uwierz mi , to tak nie dziala, najpierw musisz zaczac bywac na salonach i zostac celebryta :)

Za ten post autor M@rek otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lis 2014, o 12:09 

M@rek napisał(a):
musisz zaczac bywac na salonach i zostac celebryta :)

czekam na relację w pudelku :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lis 2014, o 12:23 

M@rek napisał(a):
musisz zaczac bywac na salonach i zostac celebryta

Na salonach bywam, bywam...
W mieszkaniu w Łomiankach mam całkiem fajny salon, na wsi gdzie mieszkam mamy coś ze 40 m salonu z wyjściem na spory ogród ...
:rotfl: :rotfl: :rotfl:
Z tym celebrytą to u mnie słabo...
Wolę być aktorem drugiego planu ... :lol:
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lis 2014, o 12:33 

Kocur ty i na trzecim planie jesteś na pierwszym :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lis 2014, o 12:34 

Salon w Łomiankach znam :) ale jak wolisz byc aktorem drugiego planu to z marzeniami o sponsoringu musisz sie pozegnac :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lis 2014, o 12:51 

M@rek napisał(a):
jak wolisz byc aktorem drugiego planu to z marzeniami o sponsoringu musisz sie pozegnac :)

Kocur nie poddawaj się :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lis 2014, o 12:58 

Podziękował : 105
Otrzymał podziękowań: 193
Uprawnienia żeglarskie: Morski Trzymacz Rumpla
Wracając jeszcze do Admiral's Cup i Polaków startujących w tej imprezie. Mógłby ktoś podrzucić jakiś link lub fajnie opisać tamte regaty?
Ja dosyć młody jestem i o AC czytałem w zasadzie tyle, że były uważane za mistrzostwa świata offshore i tyle. Na polskiej Wiki nic nie ma, na angielskiej artykuł średni, a nawet u Kulińskiego nic nie znalazłem. :-?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona