Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 12 gru 2024, o 09:42

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 sty 2015, o 21:41 

Podziękował : 533
Otrzymał podziękowań: 653
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Marian Strzelecki napisał(a):
płynącego w dużym dryfie; bokiem - mają jeszcze dobre osiągi pod wiatr

Duży przechył, duży dryf, żegluga "bokiem i "dobre osiągi" pod wiatr. Jak i czym zmierzyłeś ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2015, o 21:55 

Podziękował : 1714
Otrzymał podziękowań: 4117
Ryś napisał(a):
Przytoczyłem przykłady jakie kiedyś gdzieś się obiły, a które miały wpływ na konstrukcję jachtów - o ile miałyby one w jakichś regatach wystartować. Bo zawsze były, takie czy inne, powody dla których "Cruiser-Racery" projektowano tak, a nie inaczej. Że już nie wspomnę o dopasowaniu projektu do samej formuły pomiarowej.

Kiedyś były takie powody, dla klas bezprzelicznikowych zauważ.
ORC w swojej filozofii ma inne podejście.
ORC naprawdę co roku się zmienia i to czasami mocno. W tym roku nie wolno mieć masztów obrotowych, za rok - kto wie.
Kilka lat temu były kary za za długie listwy w grocie, za za duży spinaker. Teraz tego nie ma. Dużo, naprawdę dużo się zmieniło.

Rozumiem, że wszystkie Twoje przykłady związane z takielunkiem, zbiornikami, bezanem i tak dalej zostały obalone całkowicie. Nie ma żadnych powodów, które zabronią Twojemu jachtowi wystartować w regatach ORC.
Czy tak?

Teraz wchodzimy w wymagania "mieszkalne" dla jachtów przy podziale na C/R i R.
Problem polega na tym, co może doczytałeś, że to ma znaczenie tylko jak jachty są dzielone na floty C/R i R. Co się praktycznie na Bałtyku nie zdarza. Może jachtów jest za mało, a może chodzi po prostu o to, że jachty generalnie dzieli się na grupy wg osiągów a nie przynalezności, powiedzmy, funkcjonalnej.
Kara za bycie Performace jest teraz o wiele mniejsza niż kiedyś (o ile w ogóle taka kara została, nie wczytywałem się nigdy, bo nie miałem potrzeby).

Być może akurat Twoja łódka jest na tyle nietypowa i rzadko spotykana, że wymyka się przepisom ORC. To może się zdarzyć. Ale to nie znaczy, że nie możesz wystartować w regatach. Dostaniesz świadectwo i startować możesz.
I to chodziło...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2015, o 21:56 

Podziękował : 10414
Otrzymał podziękowań: 2462
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
cors napisał(a):

Duży przechył, duży dryf, żegluga "bokiem i "dobre osiągi" pod wiatr. Jak i czym zmierzyłeś ?
No przecież cały czas M@rek mnie przekonuje, a Ty udawadniasz, że żelazka są szybsze. :mrgreen:
MJS

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na fejs:

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
i "Marian Strzelecki"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2015, o 22:11 

Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 99
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie
"W skrócie: żelazko przechyla się nie po osi kadłuba, a po skośnej, natomiast kil miecz i ster są w osi kadłuba.
Więc im bardziej żelazko się przechyla tym bardziej kil i miecz pracują nieefektywnie, skierowane w kierunku dryfu".

No trochę mi się we łbie rozjaśniło. Nawet mam na to radę. Kadłuby powinny mieć kształt cygara, wręgi wykreślone cyrklem, ładnie zatemperowane z przodu i z tyłu. Oś będzie na swoim miejscu, jak zamurowana.

"Podejrzewam, że jeśli by Oni przepracowali tak dokładnie opory zwykłych jachtów: były by one jeszcze szybsze".

I nie trzeba dla takiego cygara przepracowywać oporów, wszystko już dawno przepracowano. Cała reszta to żelazka. Tylko dlaczego pływają coraz szybciej?

Za ten post autor jaszra otrzymał podziękowanie od: Były user
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2015, o 22:32 

jaszra napisał(a):
Tylko dlaczego pływają coraz szybciej?

Bo są duużo stateczniejsze/szersze?

Zapraszam na fejs:

i "Marian Strzelecki"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2015, o 22:39 

Podziękował : 1875
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
waliant napisał(a):
Być może akurat Twoja łódka jest na tyle nietypowa i rzadko spotykana, że wymyka się przepisom ORC. To może się zdarzyć. Ale to nie znaczy, że nie możesz wystartować w regatach. Dostaniesz świadectwo i startować możesz.
I to chodziło...
Ależ mnie nie o to chodziło. Temat zaczął się w dywagacjach o 'jachtach na Bałtyk' (skąd jest wydzielony), o jachtach 'turystyczno-regatowych' i tezy że to w regatach sprawdza się który jacht jest 'lepszy'.
A zwracam uwagę że konstruktor projektując "cruiser-racera" robi to pod kątem i z uwzględnieniem przepisów i formuł pomiaru stosowanych w regatach. Nie ważne jakie one są czy będą w przyszłości - rzecz w tym że są istotnym elementem określającym projekt.
Elementem sztucznym - nie mającym żadnego znaczenia dla wygody, szybkości, dzielności etc - jedynie dla formuły.

Moja łódka nie jest nietypowa, wręcz przeciwnie; jest wzorem rozwiązań wielu innych turystyków, choćby HRów.
A gdyby porównać ze współczesnym jej regatowcem pełnomorskim - Nicholsonem 32 (który odpowiada wymogom i startuje po dziś dzień) - to różni się tylko mniej wydłużonym dziobem, ciut płytszym kilem i... brakiem koi dziobowej oczywiście ;) Oraz - też oczywiście - ożaglowaniem. Regatowiec nosi mniej żagla.
I oczywiście owe koje w dzióbek mógłbym wstawić w każdej chwili, tym samym dopasowując się do przepisów IMS/ORC. Kawał sklejki, parę gwoździ... :)

Nie w tym rzecz - lecz w tym że konstruktor jachtu ich tam nie wstawił. Nie widział potrzeby i, co istotniejsze: nie miał powodu.
Nie projektował dla przepisu tylko dla użytkownika.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2015, o 23:01 

jaszra napisał(a):
"Podejrzewam, że jeśli by Oni przepracowali tak dokładnie opory zwykłych jachtów: były by one jeszcze szybsze".

I nie trzeba dla takiego cygara przepracowywać oporów, wszystko już dawno przepracowano. Cała reszta to żelazka.
A wyobraź sobie że konstruktor który 'optymalizował' jacht regatowy w starym stylu - do formuły 'Universal Rule', klasa J - znalazł się był niedawno w poważnym kłopocie. Owe komputerowe VPP które to powinny mu pozwolić analizować i 'optymalizować' opory i osiągi nijak tego nie potrafiły zrobić... :oops:
Bo one są do plaskaczy z dokręconą płetwą. A on opracowywał skośnodenny kadłub z 'długim kilem' i sterem na kilu. A taki kadłub pracuje innym opływem i na innej zasadzie wytwarza siłę boczną, tak istotną dla osiągów na wiatr.
Skończyło się na przeprowadzeniu badań basenowych i w tunelu aerodynamicznym nad klasycznymi kadłubami tego typu, opracowaniu nowego modelu matematycznego opisującego ich hydrodynamikę, a następnie stworzeniu nowego VPP i CFD dla dopracowania i porównania rozwiązań.
Nie masz się co dziwić Marianowi, modelu opisującego jacht tradycyjny zwyczajnie nie ma. Nie ma letko. Taka rzeczywistość :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2015, o 23:44 

Uściślę: Są dwa typy programów komputerowych do badania oporów kadłubów.
Jeden opiera się na danych statystycznych jachtów które doń wprowadzono, im więcej tym lepszy (statystycznie) , ale i droższy.
Drugi typ, który opiera się na symulacji fal wokół kadłuba i z tego oblicza opory.
Oba dają bardzo często całkowicie sprzeczne wyniki.
MJS

Zapraszam na fejs:

i "Marian Strzelecki"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sty 2015, o 00:35 

Oba dają bardzo często całkowicie sprzeczne wyniki.
Co sugeruje że zastosowany model matematyczny nie przewiduje rzeczywistości.

Nie wiem na czym polegał problem (o którym wspomniałem bo już wspomniałem tu ten jacht), lecz wyobraźmy sobie że program liczy VMG (osiągi na wiatr) porównując z jednej strony opory kadłuba (wg. powierzchni zmoczonej, przekroju, cylindrycznego, etc) - a z drugiej strony siłę boczną (opór boczny) wytwarzaną przez kil, według parametrów kila. Osobno a oddzielnie. Bo kadłub jest traktowany jako osobny, a płetwa kila odrębna.
Jak taka kalkulacja zdoła określić osiągi jachtu który siłę boczną wytwarza kadłubem?
Wybacz że przypomnę - ciekaw jestem jak mu pomierzyć kil do VPP :mrgreen: Obrazek

Skoro zatem o formułach obliczających potencjalne osiągi jachtów, wspomnijmy że niedawno zabytkowa "Dorade" wygrała TransPac. Po przeliczeniu oczywista -ciekawe czy też formuła potrafiła docenić jej rzeczywisty potencjał?

A jacht dla którego opracowali specjalny VPP to Lionheart.
"We proposed to analyse the theoretical performance of all existing J Class lines and to develop a dedicated Velocity Prediction Program specifically geared to J Class hulls with long keels, as the existing VPP software is all for round-bilged hulls with fin keels and spade rudders, which are totally different hydrodynamically to a long keel hull with a rudder that forms a flap on a long keel ." (Andre Hoek i Peter van Oossanen)

Sam bym siem poregacił, tem klasykiem :D

Ostatnio edytowano 31 sty 2015, o 00:49 przez Ryś, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sty 2015, o 00:48 

Nie pokazuj takich jachtów obok siebie, bo mi wstyd. :oops:

Obliczenia C'hardego były na granicy możliwości FreeShipa; co i raz krzyczał, że tak nie wolno i odmawiał liczenia oporów.
Tak samo odmawiał przy Śmigłym, ale z drugiej strony także i przy P-911.
Tyle, że to darmowy programik. Wyobrażasz sobie, żeby za ciężkie pieniądze kupić zawodowy i mieć tak samo? :rotfl:
MJS

Zapraszam na fejs:

i "Marian Strzelecki"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sty 2015, o 09:16 

Podziękował : 1302
Otrzymał podziękowań: 4181
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Co i raz stary dobry kadłub (projektowany jeszcze przed erą komputerów?) coś miesza w czołówce regatowej.
Wystarczy zdolny konsekwentny armator, wiedzący czego chce i ... się udaje.

Dowody? Przyklady?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sty 2015, o 09:53 

Podziękował : 4047
Otrzymał podziękowań: 1944
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
cors napisał(a):

No przecież cały czas M@rek mnie przekonuje, a Ty udawadniasz, że żelazka są szybsze. :mrgreen:
MJS

A w ktorym miejscu ja Cie przekonuje ze jachty projektowane do zeglugi z wiatrem maja bardzo dobre osiagi na wiatr ? Chyba wrecz przeciwnie :)
Oczywiscie w stosunku do jachtow projektowanych do normalnych regat na normalnych trasach ktore zazwyczaj sa "up&down".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sty 2015, o 10:34 

Podziękował : 61
Otrzymał podziękowań: 84
plitkin napisał(a):
Co i raz stary dobry kadłub (projektowany jeszcze przed erą komputerów?) coś miesza w czołówce regatowej.
Wystarczy zdolny konsekwentny armator, wiedzący czego chce i ... się udaje.

Dowody? Przyklady?

Nie są to wprawdzie dowody ale w PPJK parę lat temu startował przerobiony orion z kevlarowymi
żaglami iczęsto załoga stała na pudle. "Mały Brat" chyba pegaz po zmianie miecza na szyber+
dobre żagle ociera się regularnie o podium.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sty 2015, o 10:49 

Podziękował : 29
Otrzymał podziękowań: 105
Uprawnienia żeglarskie: Starego typu, z lat 80-tych.
Kolego Marianie. Mam wrażenie że wiesz że dzwoni tylko nie wiesz gdzie.

W skrócie: żelazko przechyla się nie po osi kadłuba,a po skośnej, natomiast kil miecz i ster są w osi kadłuba.
Więc im bardziej żelazko się przechyla tym bardziej kil i miecz pracują nieefektywnie, skierowane w kierunku dryfu.

Prawda

Żelazka zostały wymyślone do bocznych profilowanych mieczy lub nastawnych kątowo kilów.

Półprawda. Boczne miecze pojawiły się w momencie wprowadzenia uchylnych kilów (które przeszły do OPEN 60 z mini 650). Wychylony na nawietrzną kil tracił na sprawności przeciwdziałania dryfowi. Aby temu przeciwdziałać zastosowano boczne miecze.

A panoszą się już wszędzie.

Prawda. Tez jestem zdania ze nie każdy jacht morski musi przypominać „skurczone” Open 60.

Chyba, że o czymś tajnym a dla regatowców wiadomym ja nie wiem.

Kolego Marianie żadna to wiedza tajemna. Każdy „optymiściaż” wie o tym że łódka pod wiatr ma iść prosto. Każdy jacht żelazko, pustak czy klasyk w nadmiernym przechyle na wiatr będzie jechał bokiem. Widac to ładnie na zdjęciach które zamieściłeś (Mare OPEN 40). Optymalny nie za duży przechył i łódka idzie do przodu. W ten właśnie sposób można mocno ograniczyć negatywne zachowanie się żelazka w przechyle („skośny” przechył)

Moim zdaniem słabościami żelazek nie są cechy na którymi tak się pastwisz. O wiele ważniejsze w kategorii „negatywów” żelazek są:
- duże przyspieszenia jakim ulega jacht i załoga w ruchu na fali wynikające z szerokości i małej masy jachtu.
- duży zakres stateczności ujemnej i duża tzw. ujemna stateczość pokładu. (Wady te próbuje się niwelować uchylnym kilem.)
- ogólna tendencja konstruktorów do projektowania z mniejszym zakresem bezpieczeństwa elementów (smukłych przekrojów) tych jachtów takich jak kile, maszty, stery, grubości poszycia itd.

Podsumowując gdybym jechał na długie regaty i chciał je wygrać to pojechałbym dobrze przemyślanym żelazkiem. W rejs „wyprawowy” wybrałbym jednostkę bardziej „klasyczną”.

pozdrawiam Piotr
s/y BLUESinA

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sty 2015, o 10:50 

Skier, pomijajac klase sternika, PPJK dawalo OGROMNA przewage starym jachtom. Przewage mierzona w podstawowych sprawach: powierzchni zagli i/lub masie. Takich przykladow bylo wiecej: sasanka 620 (Lida) z Prezesem za sterem, Diera z Krzysiem Trzesniewskim. Przyczyna jest raczej kastrowanie orzez formule wspolczesnych jachtow, a nie zalety tych starych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sty 2015, o 11:02 

Podziękował : 61
Otrzymał podziękowań: 84
plitkin napisał(a):
Skier, pomijajac klase sternika, PPJK dawalo OGROMNA przewage starym jachtom. Przewage mierzona w podstawowych sprawach: powierzchni zagli i/lub masie. Takich przykladow bylo wiecej: sasanka 620 (Lida) z Prezesem za sterem, Diera z Krzysiem Trzesniewskim. Przyczyna jest raczej kastrowanie orzez formule wspolczesnych jachtow, a nie zalety tych starych.

To prawda co mówisz ale dopóki " Mały Brat" się nie przebudował to prędkości do mojego
(jumper mikro) miał podobne. Po przebudowie widziałem go tylko na starcie :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sty 2015, o 11:05 

Gdyby Twoje micro nie bylo ograniczone formula i mialbys chec i kase na przerobke - tez bys powalczyl. Pamietajac tez o fakcie, ze Jumper nie nalezy do najnowoczesnoejszych konstrukcji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sty 2015, o 11:59 

M@rek napisał(a):
A w ktorym miejscu ja Cie przekonuje ze jachty projektowane do zeglugi z wiatrem maja bardzo dobre osiagi na wiatr ? Chyba wrecz przeciwnie

Z tym się nie zgadzam. Bo osiągi na wiatr to czas osiągnięcia znaku nawietrznego na kursie "up". I nie jest istotne jak ostro do wiatru żeglują. Żeglują pełniej ale z dużo większą prędkością i znak nawietrzny osiągają dużo szybciej, nawet jak halsują na Code 0, (patrz volvo ocean...)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sty 2015, o 12:20 

Nie zgadzasz sie , to wyjasnij dlaczego przktycznie zadna konstrukcja z OPEN 60 czy Open 40 nie liczy sie w regatach ORC typu ME czy MS ?

Ostatnio edytowano 31 sty 2015, o 14:20 przez Zbieraj, łącznie edytowano 1 raz
Usunąłem powtórzony post

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sty 2015, o 12:35 

Zobacz z czym się nie zgodziłem. Napisałe tylko, że jacht szybki osiągnie znak "on" szybciej. A że po przeliczeniach wynik jest inny to inna sprawa. ORC jest formułą, która pozwala na start każdej jednostki. Bo wynik jest po przeliczeniu. Może być tak, że będzie się opłacało mieć wiekową jednostkę bez żadnych "nowinek" aby wygrać regaty. Niestety, od wieków pomiary, przeliczenia zawsze coś wypaczają.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sty 2015, o 13:56 

J-23 nadaje napisał(a):
Kolego Marianie żadna to wiedza tajemna. Każdy „optymiściaż” wie o tym że łódka pod wiatr ma iść prosto. Każdy jacht żelazko, pustak czy klasyk w nadmiernym przechyle na wiatr będzie jechał bokiem. Widac to ładnie na zdjęciach które zamieściłeś (Mare OPEN 40). Optymalny nie za duży przechył i łódka idzie do przodu. W ten właśnie sposób można mocno ograniczyć negatywne zachowanie się żelazka w przechyle („skośny” przechył)

Moim zdaniem słabościami żelazek nie są cechy na którymi tak się pastwisz. O wiele ważniejsze w kategorii „negatywów” żelazek są:
- duże przyspieszenia jakim ulega jacht i załoga w ruchu na fali wynikające z szerokości i małej masy jachtu.
- duży zakres stateczności ujemnej i duża tzw. ujemna stateczość pokładu. (Wady te próbuje się niwelować uchylnym kilem.)
- ogólna tendencja konstruktorów do projektowania z mniejszym zakresem bezpieczeństwa elementów (smukłych przekrojów) tych jachtów takich jak kile, maszty, stery, grubości poszycia itd.

Kolego J23 nadajesz to samo co ja.
Wielokrotnie o tym pisałem, po prostu w dziale formuły nie będe powtarzał prawd z działów bezpieczeństwo itp, bo każda moja wypowiedź miała by kilka stron długości.

MJS
ps
jak miło jest się zgadzać z adwesarzem :rotfl:
J-23 nadaje napisał(a):
Kolego Marianie. Mam wrażenie że wiesz że dzwoni tylko nie wiesz gdzie.
i nawzajem. :-P

Zapraszam na fejs:

i "Marian Strzelecki"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sty 2015, o 15:55 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Cytuj:
Ścigant
Mazurant
Załogant
Birbant
Mutant
... zwykłe słowa

Znam kilka więcej:
Dewiant (to nie przytyk)
Pozorant
Ministrant
Kwalifikant
Krytykant (a to kto się poczuwa może uznać za przytyk)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sty 2015, o 15:59 

Podziękował : 533
Otrzymał podziękowań: 653
Skier napisał(a):
"Mały Brat" chyba pegaz po zmianie miecza na szyber+

plitkin napisał(a):
sasanka 620 (Lida) z Prezesem za sterem, Diera z Krzysiem Trzesniewskim

Ale wszyscy trzej nie byli mierzeni przeze mnie.

Za ten post autor cors otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sty 2015, o 20:33 

cors napisał(a):

Znaczy, że jak by byli... to by se już nie powygrywali? ;)

MJS

ps
M@rek może z pamięci podać kilku zagranicznych co tak robią.
Jeden z nich to ostatni zwycieżca Mini Transat co to wyprzedził pustaka o włos" mając kilkanaście lat i kilka startów przez Atlantyk za sobą.

Załączniki:
wygrał  transat.jpg
wygrał transat.jpg [ 87.37 KiB | Przeglądane 7163 razy ]

Zapraszam na fejs:

i "Marian Strzelecki"

Ostatnio edytowano 31 sty 2015, o 20:40 przez Marian Strzelecki, łącznie edytowano 1 raz
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sty 2015, o 20:35 

cors napisał(a):
Skier napisał(a):
"Mały Brat" chyba pegaz po zmianie miecza na szyber+

plitkin napisał(a):
sasanka 620 (Lida) z Prezesem za sterem, Diera z Krzysiem Trzesniewskim

W watku omawianym tutaj nie ma to znaczenia: sama formula premiowala stare jachty. Bez premii nie mialyby szans. Albo inaczej: nowe jachty z identyczna premia odjezdzalyby by tuz po starcie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sty 2015, o 21:23 

Podziękował : 29
Otrzymał podziękowań: 105
Uprawnienia żeglarskie: Starego typu, z lat 80-tych.
MJS
ps
jak miło jest się zgadzać z adwesarzem :rotfl:

Kolego Marianie tym zdaniem załatwiłeś mnie na amen :D i odebrałeś wszelkią energię do dalszej "walki" z "betonem" ( oczywiście tylko w odniesieniu do materii projektowania jachtów :mrgreen: ) . Dzięki i pozdrawiam cię twoim ulubionym emotikonem :rotfl:

Piotr
s/y BLUESinA

Za ten post autor J-23 nadaje otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2015, o 12:54 

Miła sercu nowość:
http://www.yacht.de/sport/news/erster-f ... 50767.html
MJS

Zapraszam na fejs:

i "Marian Strzelecki"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2015, o 21:45 

Marianie, a co to ma wspolnego z formulami pomiarowymi ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2015, o 22:11 

Podziękował : 1270
Otrzymał podziękowań: 2488
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
Tyle, co "zielony stolik" i dluuuuuugie rzedy cyfr i cyferek sprawiedliwych ;)
Na lodki dla kowalskiego "wspolnota" jest niestety nieskonczenie wieksza.
Dla czarterodawcow tez.
Tomek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 mar 2015, o 08:36 

Dlatego "Kowalscy" masowo kupuja IMOCA, Class 40, Mini 650 a nie np. Firsta 31,7 ( ponad 2000 sprzedanych egzemplazy ) :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona