Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lis 2024, o 20:28

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 kwi 2015, o 20:31 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Jakiś czas temu (no, 3 lata temu...) był wątek o radiach Tecsuna.
Maar i Wiktor wtedy napisali:
Maar napisał(a):
plitkin napisał(a):
Słucham na nim radia w sypialni
Znam jednego takiego, co Tescuna (dwa modele starszego) słucha w kuchni :-)
Oprócz tego, że słucha, to pożycza też znajomym na rejsy, ale jeszcze żadnemu (incl. me) nie udało się odebrać na owej maszynie żadnej mapy.

Tak całkiem na poważnie, to próbowałem na Bałtyku (na antenie na szpulce) i na Atlantyku (też na jakiejś gównianej antenie) i w tym drugim przypadku coś się na ekranie zaczęło pojawiać, ale nie było czytelne.
Radio, jak radio - gdy ma dobrą antenę to pewnie odbierze, ale jak na czarterowanej łódce zrobić odwrócone V, to chyba tylko Maciek Sobolewski wie :-)

Ponieważ kupiłam sobie właśnie Tecsuna PL-600 (starszy model niż PL-660, ale różnica jest głownie w tym, że ten nowszy ma częstotliwości lotnicze, a ja satelitarnych obrazków na razie nie mam zamiaru odbierać, więc zaoszczędziłam nieco), wznowię temat prezentując efekty prób z tym radiem.

Rozczaruję przy tym Maara - używam standardowej "szpulki" dostarczonej z radiem (kawałek kabla na mini jacku z klipsem) i to w dodatku nie do końca rozwiniętej, bo w domu nie mam miejsca.

Wlasnie skończyłam odbierać mapę ciśnienia +48h z DWD Offenbach (DDK3) na 7880kHz. Radio ma BFO pozwalający na dokładne dostrojenie sygnału (te 1.9kHz niżej od podawanej częstotliwości). Aplikacja, której obecnie uzywam na ipadzie to HF Fax (jest też na Androida) - wspominana tutaj na forum, "słucha" tego co produkuje głośnik radia. (Dostępna tutaj: http://www.blackcatsystems.com/ipad/iPad_HF_FAX_Weather_Fax_App.html)

Jak widać, nie są to jakies bardzo dobre warunki do odbioru, zwłaszcza, jak dodac, że próby robiłam w domu, z mnóstwem urządzeń elektrycznych dookoła i hałasami... Tak więc efekt (poniżej) uważam za bardzo udany - na jachcie raz, że będę miała mniej zakłóceń, to jeszcze pewnie lepszą antenę, a na pewno lepsze połączenie elementów, bo będę używać laptopa podłączonego do radia kablem...

Następne próby opiszę także.

A Wy macie jakieś pozytywne doświadczenia z odbiorem faksów pogodowych na w miarę zwykłych radiach? (Znaczy, nie na radiostacji posredniofalowej z doskonałą anteną).

Załącznik:
ImageUploadedByTapatalk1428003057.338596.jpg
ImageUploadedByTapatalk1428003057.338596.jpg [ 338.19 KiB | Przeglądane 6646 razy ]

Załącznik:
ImageUploadedByTapatalk1428002233.338727.jpg
ImageUploadedByTapatalk1428002233.338727.jpg [ 194.31 KiB | Przeglądane 6646 razy ]

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 kwi 2015, o 20:48 

Podziękował : 1302
Otrzymał podziękowań: 4181
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Monia, obiecalas mnie nauczyc odbierac faksy! Zobaczylem ten watek i mialem nadzieje, ze to jest to! A Ty sie chwalisz wynikiem tylko! :oops:

Szkolenie bitte!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 kwi 2015, o 20:50 

Nie ma sprawy, w ciągu paru dni uzupełnię :)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowanie od: plitkin
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 kwi 2015, o 21:13 

Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 55
Uprawnienia żeglarskie: jakis tam chyba mam
Mam Sangean ATS-909 i bede testowal przed sezonem. Jak wyjdzie dam znac.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 kwi 2015, o 22:14 

Podziękował : 100
Otrzymał podziękowań: 235
Uprawnienia żeglarskie: kj
Moniia napisał(a):
A Wy macie jakieś pozytywne doświadczenia z odbiorem faksów pogodowych na w miarę zwykłych radiach? (Znaczy, nie na radiostacji posredniofalowej z doskonałą anteną).
Doświadczenia bardzo pozytywne, no może nie na zwykłym radiu ale na skanerze Icoma . w zasadzie wystarcza antena typu "long wire". Faksy i RTTY odbieram glównie na JVComm32. HF Weather Fax ściągnęłem na Androida to potestujemy.
A tak przy okazji to podaję link do wykresów propagacji fal HF w zależności od częstotliwości
dla wybranej lokalizacji.
http://www.ips.gov.au/HF_Systems/6/6/1

Za ten post autor Krzys otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 kwi 2015, o 17:32 

Podziękował : 100
Otrzymał podziękowań: 235
Uprawnienia żeglarskie: kj
Moniia napisał(a):
A Wy macie jakieś pozytywne doświadczenia z odbiorem faksów pogodowych na w miarę zwykłych radiach
Zainstalowałem HF Weather Fax na i trochę testowałem - wrażenia mam takie hm... mieszane. Zapisywane pliki okazuje się, że mają ok 3-5 MB, analogiczne pliki *.png zapisane przez JVComm32 mają 120-500 kB
Załącznik:
Komentarz: Najlepszy fax z HF Weather Fax
04kwi2015142011_01.JPG
04kwi2015142011_01.JPG [ 356.65 KiB | Przeglądane 6243 razy ]
Jakość taka sobie, ale generalnie aplikacja działa. Jak dla mnie nagrywanie faksów trochę uciążliwe dla otoczenia ale nie doszukałem się możliwości transmisji "po kablu" ale z drugiej strony wrażenie z rysowanego faksu na tablecie leżącym obok radia - bezcenne :)

Dla porównania wklejam jeszcze dwa pliki nagrane równocześnie na HF Weather Fax i w programie JVComm32
Załącznik:
Komentarz: HF Weather Fax
06kwi2015120317_01.JPG
06kwi2015120317_01.JPG [ 337.93 KiB | Przeglądane 6243 razy ]
Załącznik:
Komentarz: JVComm32
HF-Fax_20150406_0943.PNG
HF-Fax_20150406_0943.PNG [ 248.63 KiB | Przeglądane 6243 razy ]
Sygnały odbierane na skanerze Icom PCR 1500, antena to linka ok 5 m. Z uwagi, że do obsługi skanera i tak jest potrzebny komputer, to rozwiązanie z tabletem dla mnie za bardzo sensu nie ma.
Moniia z radyjka będziesz zadowolona, tylko większą funkcjonalność uzyskasz podłączając je do laptopa. A i jeszcze ustaw w HF Fax parament "Slant" na +(40-50) to się rysunek "wyprostuje" :)

Za ten post autor Krzys otrzymał podziękowania - 2: Moniia, Seba
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 kwi 2015, o 20:45 

Próbuję właśnie z laptopkiem i wrażenia bardzo pozytywne. Ponieważ laptop będzie chodzić dość często, to raczej to bedzie podstawowa konfiguracja. Pomijając juz to, że program którego na swoim maczku uzywam ma bardzo dobry filtr i nawet tu w domu udaje mi się uzyskać czyściutki sygnał, bez śladu zakłóceń.

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2015, o 14:31 

Poradnik w nowym wątku

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2015, o 17:01 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
plitkin napisał(a):
Monia, obiecalas mnie nauczyc odbierac faksy! Zobaczylem ten watek i mialem nadzieje, ze to jest to! A Ty sie chwalisz wynikiem tylko!
Wiktor, do roboty, no, znaczy, do czytania:
viewtopic.php?f=58&t=21729&p=362497#p362497

Odpowiedz z cytatem