Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 4 gru 2024, o 23:02

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 cze 2015, o 22:30 

Podziękował : 700
Otrzymał podziękowań: 231
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Niezależnie od tego co podpisał uważam, że prowadzenie (dowodzenie) jachtem po spożyciu jest niedopuszczalne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2015, o 23:03 

Podziękował : 1875
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
Leszek napisał(a):
Też jestem za dopuszczeniem możliwości wypicia 1 piwa i spokojnego żeglowania bez konsekwencji.
Zresztą poważni ludzie znają swoje możliwości.
Odświeżyłem właśnie dla przypomnienia (gdyby ktoś nie śledził dziennika ustaw) że teraz już nawet pół piwa nielzia. :-P
Ani wieczorem do knajpy portowej, bo się nazajutrz będzie miało te 0,2-0,5. Nie masz to jak relaksowy urlop na zieziorkach. :cool:
A pomieszkać przez wakacje na utce, gdzie i barek jest - stocznia przewidziała - lubiąc do obiadu wino?
Dlaczego ma kto dyktować, jeszcze pod groźbą a karą, co mogę przy moim stole. :evil:

Ostatnio edytowano 11 cze 2015, o 23:05 przez Ryś, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2015, o 23:05 

Podziękował : 700
Otrzymał podziękowań: 231
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Ryś napisał(a):
Leszek napisał(a):
Też jestem za dopuszczeniem możliwości wypicia 1 piwa i spokojnego żeglowania bez konsekwencji.
Zresztą poważni ludzie znają swoje możliwości.
Odświeżyłem właśnie dla przypomnienia (gdyby ktoś nie śledził dziennika ustaw) że teraz już nawet pół piwa nielzia. :-P
A nawet nie można pójść wieczorem do knajpy portowej, bo się nazajutrz będzie miało te 0,2-0,5. Nie masz to jak relaksowy urlop na zieziorkach.
A zbierając się pojechać na utkę i pomieszkać przez wakacje zauważę że barek jest - stocznia przewidziała - i lubię do obiadu wino (a nawet te angolskie piwa i cydry niezłe są).
Dlaczego ma mi kto dyktować, jeszcze pod groźbą a karą, co mogę przy moim stole. :evil:
Wybacz. Wypicie jednego piwa jak dla mnie nie jest nadużyciem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2015, o 23:47 

Podziękował : 77
Otrzymał podziękowań: 64
Uprawnienia żeglarskie: Nauclerus Odobenus
Leszek napisał(a):
Witam!
Zeby to się skończyło na 1 lub 2 piwkach (lub 0,7 na sześć osób). Ale zazwyczaj, szczególnie u młodych jak im się wydaje "wilkach morskich", to na tym się nie kończy. A potem tacy rzeczywiście stanowią zagrożenie na wodzie dla innych. Też jestem za dopuszczeniem możliwości wypicia 1 piwa i spokojnego żeglowania bez konsekwencji. Zresztą poważni ludzie znają swoje możliwości. Tym bardziej jeżeli odpowiadają prawnie za powierzony sprzęt i załogę. Chyba, że nie są, takich trzeba ścigać.

U nas ludzie mają skłonność do popadania w przesadę: albo zalewają się w trupa - albo ogłaszają "miesiąc trzeźwości". Albo uważają że prowadzić wszelkie wehikuły można tylko w stanie absolutnej trzeźwości - albo prowadzą zapruci na amen. Dlaczego w krajach, w których obowiązują wyższe limity - nikt nie robi tragedii z kieliszka do obiadu - a z drugiej strony, kierowcy (i żeglarze) zazwyczaj nie upijają się nadmiernie kiedy mają prowadzić? Może właśnie dlatego, że tam nie traktuje się ich jak niegrzeczne dzieci - tylko jak rozsądnych dorosłych?

Za ten post autor Kitt otrzymał podziękowanie od: Zielony Tygrys
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2015, o 00:08 

Podziękował : 85
Otrzymał podziękowań: 121
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Kitt napisał(a):
Może właśnie dlatego, że tam nie traktuje się ich jak niegrzeczne dzieci - tylko jak rozsądnych dorosłych?

Może tak jednoznaczniej, żebym nawet ja zrozumiał :) - uważasz, że gdy zniesie się limity spożycia, to kierowcy, skipperzy itd. od następnego ranka nie będą tykali kieliszka???

Jak to mówił kpt. Stankiewicz? Czy nie "...Chryste, znaczy, cierpliwości..."?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2015, o 00:44 

el Szaman napisał(a):
Może tak jednoznaczniej, żebym nawet ja zrozumiał :)
Uważasz że policyjne kontrole ścigające relaksujących się we wakacje na jeziorku - coby legitymować, utki rewidować i alkomatem testować - to główna atrakcja żeglarstwa?

Jak to mówił kpt. Stankiewicz?
Tak jest, panie Kapitanie.
http://www.mmszczecin.pl/artykul/kolizj ... id,tm.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2015, o 09:03 

Podziękował : 3651
Otrzymał podziękowań: 2013
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
Nie zniesienie, a podniesienie limitów. Tak, żeby jedno piwo czy kieliszek wina nie były problemem.
Podpowiedzcie, bo nie wiem: od ilu lat można prowadzić utkę do 7,5 m bez patentu? Zawsze warto mieć na pokładzie jakiegoś odpowiednio dużego dzieciaka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2015, o 12:27 

Ryś napisał(a):
Uważasz że policyjne kontrole ścigające relaksujących się we wakacje na jeziorku - coby legitymować, utki rewidować i alkomatem testować - to główna atrakcja żeglarstwa?

Zdecydowanie nie są atrakcją! Ale też zdecydowanie nie podobałoby mi się, gdyby pijany np. "kierowca" skutera wjechałby mi w burtę...
Ryś napisał(a):
Tak, żeby jedno piwo czy kieliszek wina nie były problemem.

Coż, każdy ma prawo do własnego zdania... Ja po prostu pływając czy prowadząc samochód nie piję, i już. I w trakcie rejsów nie życzę sobie mieć nawalonej załogi! :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2015, o 12:33 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Zielony Tygrys napisał(a):
Zawsze warto mieć na pokładzie jakiegoś odpowiednio dużego dzieciaka.

daj sie temu dzieciakowi napić, on zaczyna a Ty już dużo masz za sobą :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2015, o 12:35 

Podziękował : 369
Otrzymał podziękowań: 704
Uprawnienia żeglarskie: mam
el Szaman napisał(a):
Zdecydowanie nie są atrakcją! Ale też zdecydowanie nie podobałoby mi się, gdyby pijany np. "kierowca" skutera wjechałby mi w burtę...

Grzesiu, nigdy nie wjechał mi w burtę żaden pijany, nawet wtedy, kiedy jeszcze kontrole odbywały się bez alkomatów.
Za to paru trzeźwych próbowało ;-)

IMO nie w kontrolach rzecz, a w edukacji, znaczy zapobiegać, nie karać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2015, o 12:38 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
el Szaman napisał(a):
I w trakcie rejsów nie życzę sobie mieć nawalonej załogi!

Sęk w tym, że stan nietrzeźwości rozciągnięto na "po użyciu" Co oznacza kieliszek wina do obiadu i 0,025 promila. To twoim zdaniem nawalony sternik czy załogant?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2015, o 13:18 

el Szaman napisał(a):
Ryś napisał(a):
Tak, żeby jedno piwo czy kieliszek wina nie były problemem.
Ja po prostu pływając czy prowadząc samochód nie piję, i już. I w trakcie rejsów nie życzę sobie mieć nawalonej załogi! :mrgreen:
A to już nie ze mnie cytat był :lol:
I kto mówi o "nawalonych", skoro idzie o 'po użyciu alkoholu' (0,2-0,5), zatem nawet po użyciu dnia poprzedniego?
Nie mam nic przeciwko by patrole pilnowały bezpieczeństwa i sprawdzały 'stwarzających zagrożenie'. Niech to właśnie robią, miast zajmować się czym innym...

Propagowanie prohibicji może ktoś i uznawać za słuszne, albo moralne, czy cuś; pytanie tylko dlaczego ma to robić policja wodna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2015, o 13:53 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 449
Uprawnienia żeglarskie: różne
Ryś napisał(a):
"Prezydent Bronisław Komorowski podpisał nowelę ustawy o bezpieczeństwie osób przebywających na obszarach wodnych.
Nowela, przygotowana przez posłów PO, została przyjęta przez Sejm 9 kwietnia br. Za nowelą - bez poprawek - zagłosowało 91 senatorów, żaden nie był przeciw ani nie wstrzymał się od głosu.
Art. 7: „ Zabrania się prowadzenia w ruchu wodnym statku lub innego obiektu pływającego, niebędącego pojazdem mechanicznym, osobie znajdującej się w stanie po użyciu alkoholu lub podobnie działającego środka."

Art. 30: 1. Statek lub inny obiekt pływający może być usunięty z obszaru wodnego, jeżeli nie ma możliwości zabezpieczenia go w inny sposób, w przypadku gdy prowadziła go osoba znajdująca się w stanie po użyciu alkoholu, środka działającego podobnie do alkoholu lub będąca pod wpływem środka odurzającego.
2. Dyspozycję usunięcia statku lub innego obiektu pływającego wydaje policjant.
3. W przypadku, o którym mowa w ust. 1, statek lub inny obiekt pływający wprowadza się do strzeżonego portu lub do przystani, a w przypadku braku dostatecznie blisko strzeżonego portu lub przystani pozostawia się go na wyznaczonym przez starostę parkingu strzeżonym do czasu uiszczenia opłat za jego usunięcie i przechowywanie."
Czy te przepisy mają zastosowanie tylko do śródlądzia, czy do polskich obszarów morskich także?
Gdzie będą te "parkingi strzeżone", na plażach? :rotfl:

Dawniej wolno było od trzynastej a teraz od 12 NM :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2015, o 14:04 

Podziękował : 3651
Otrzymał podziękowań: 2013
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
Stefan paczaj no na gipiesa czy już można odpalać flachę!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2015, o 19:54 

noone napisał(a):
IMO nie w kontrolach rzecz, a w edukacji, znaczy zapobiegać, nie karać.

POPIERAM, POPIERAM! A przynajmniej pierwszą część...
Problem mam tylko w jednym: skoro SAMOkontrola nie działa zbyt skutecznie, to tych, którzy edukować się nie chcą, to co? Olać? Nagradzać?

Czy 0,5 to dużo? Niestety różnie. Jednemu nie utrudnia życia, drugiemu i owszem. Więc co? Indywidualne orzeczenie komisji antyalkoholowej (albo proalkoholowej :mrgreen: ), ile dany pacjent może?

A tak w ogóle to chyba nie rozumiem problemu... Alkohol jest dla ludzi, nic przeciwko temu nie mam. Tylko czy MUSI być łączony z prowadzeniem pojazdu? A nie można sobie pożeglować bez gorzały? Napić się można wieczorem, przy pomoście, dlaczego nie? Tylko znowu pytanie: czy to musi być natychmiast tyle, że jeszcze następnego dnia odczuwa się skutki? Dlaczego trzeba się od razu uwalić tak, że nastepnego dnia ledwo się widzi a łeb odpada? Nie dam sobie wmówić, że to dlatego, że smakuje... Jak ktoś "przedawkuje", to i tak chyba nie bardzo czuje smak :D
Skacowanego pacjenta tak samo goniłbym od steru/kierownicy, jak nawalonego...

Ale ja to dziwny jestem...

Za ten post autor el Szaman otrzymał podziękowania - 4: Buczo, Kurczak, SiliconMind, taka_jedna
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 cze 2015, o 07:01 

Podziękował : 77
Otrzymał podziękowań: 64
Uprawnienia żeglarskie: Nauclerus Odobenus
el Szaman napisał(a):
Kitt napisał(a):
Może właśnie dlatego, że tam nie traktuje się ich jak niegrzeczne dzieci - tylko jak rozsądnych dorosłych?

Może tak jednoznaczniej, żebym nawet ja zrozumiał :) - uważasz, że gdy zniesie się limity spożycia, to kierowcy, skipperzy itd. od następnego ranka nie będą tykali kieliszka??

Świetnie obrazujesz moją tezę o skłonności do popadania w przesadę! :-)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2