Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 4 gru 2024, o 22:25

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 249 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 lut 2015, o 15:13 

Podziękował : 14
Otrzymał podziękowań: 68
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Na sąsiednim forum ukazała się notatka:

Autor: Waldek Paszyński (Sympatyk Stowarzyszenia Samoster)

Wtorek, 10.02.2015, rekordowe spotkanie w tawernie Korsarz, na dole w lochach wszystkie miejsca siedzące (96), stojące i leżące na podłodze były zajęte :-) . A wszystko dlatego, że od godziny 19.30 do blisko 22.30 Magdalena Górecka mówiła nie tylko na temat książki 'Sztorm - co robić? Teoria i praktyka', ale przygotowała swoją własną, bardzo profesjonalną prezentację, na ten temat, a do dyskusji o swoich doświadczeniach włączyła słuchaczy, którzy chętnie dzielili się swoją wiedzą. Parę zdjęć "sztormowych" pokazał i wziął czynny udział w dyskusji także Janusz Zbierajewski. Jego zawodowstwo wraz ze swobodnym stylem gawędziarskim i charakterystycznym humorem "Zbieraja" miały wpływ na frekwencję. Kto nie był to niech żałuje, to było jak opłynięcie Hornu :)- Zatem, krótka relacja dla nieobecnych. Zaczęliśmy od wysłuchania nagrania z komunikatu radiowego z prognozą pogody o nadchodzącym sztormie do 12°B i zrobiło się bardzo realistycznie... Gdyby zaczęły się przechyły i ktoś wlał nam jeszcze wiadro wody na głowy to już mielibyśmy symptomy choroby morskiej ;-) Na szczęście nikt nie zachorował na sali :D. Prędzej czy później jakiś sztorm gdzieś nas kiedyś dopadnie i albo my go z załogą i jachtem przeżyjemy minimalizując skutki i straty, albo on nas pokona bezlitośnie i "nakarmi nami rybki" wg słów szanty... Magda podała definicję sztormu, mówiąc, że według niej sztorm zaczyna się nie od 8°B, ale już od 6°B, od momentu, gdy załoga rozpoczyna odczuwać dyskomfort żeglugi i zaczyna się walka o życie zamiast przyjemności. I słusznie. Podała nam listę praktycznych procedur i sposobów postępowania, podziału obowiązków, co na jachcie sprawdzić i jak się przygotować. Słynne zamykanie wszystkich zaworów, ale jak ktoś musi do toalety to co wtedy? Nie sikamy za burtę i nie starajmy się być jedynymi, którym uda się ta sztuka na stronę nawietrzną ;-) Zmycie z pokładu to sekunda i jednego załoganta mniej do karmienia ;-) Lifeliny, kamizelki, szelki, zawsze 3 punkty kontaktu z jachtem a czasem i na czworakach trzeba. Techniki sztormowania od najbardziej praktycznej tj schronienia się w tawernie portowej i nie opuszczania przystani bez konieczności narażania życia i sprzętu poprzez właściwe opływanie fal, dryfkotwy, spowalnianie żeglugi i dopasowanie ożaglowania oraz wspomaganie się silnikiem.

Po przerwie mikrofon przejął Janusz i pokazał nam ciekawe zdjęcia ze sztormów i holowania s/y Juranda przez Zawiszę Czarnego czy też sztorm na Biskajach. Opowiadał jak wygrali regaty żaglowców na s/y Kpt Borchardt stosując odwróconą skalę Beauforta, bo kiedyś tak było, że 0°B to zero żagli, a np. 9°B to już 9 - żagli i tak do 12°B, bo skala kończy się wtedy, a ma razem tylko 13 stopni, bo zero to też przecież stopień:)) A do tego dodał tyle humoru i swojej fantazji, że rozruszał nam wszystkim kości policzkowe i szczęki same się śmiały od ucha do ucha :)-. Z ciekawostek: długość liny do holowania w sztormie na oceanie dla dużych statków ma kilkaset metrów a według autora książki nawet 2-3 mile. Kiedy zaczęliśmy temat jedzonka i wymiotowania, czyli nieodzownego oddawania hołdu Neptunowi, to się zrobiło naprawdę wesoło;-). Bo czyż kisielek wygląda inaczej w drugą stronę? Trochę - bardziej się pieni.. Z sali padło wiele dobrych rad o sztormowaniu, o użyciu dragów, o stawaniu w dryf, o tym by nie jeść bardzo gorącego tylko lekko cieple, bo i tak zaraz to zwrócimy, to po co mamy jeszcze poparzyć siebie i tych, którzy znajdą się pechowo akurat w trajektorii lotu naszego pawia Magda na początku mówiła, że może mówić do jutra bo i tak nie skończy tematu i tak było, więc niedługo odbędzie się druga część prelekcji. Ja ze swej strony dziękuję, że mogłem podzielić się wrażeniami, bo żeglarstwo jest piękne i Samoster w Korsarzu dba o nasz rozwój dalszy w okresie "bezrejsia" i zamiast martwić się, że nie możemy być na Kanarach czy Karaibach to możemy dopłynąć do Korsarza i spędzić tu mądrze i wesoło parę godzin w wtorki. A na te "ostatki" mamy targi żeglarskie Wiatr i Woda w ten weekend w Warszawie i wyjątkowo w najbliższy poniedziałek, a nie we wtorek odbędzie się kolejne spotkanie "samosterowie". Tym razem w roli prelegenta wystąpi Wioletą Domosud, która opowie o swoim żeglowaniu przez 8 lat po Atlantyku. Zapraszamy i bądźcie z nami w Korsarzu znowu. Ahoj:))

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lut 2015, o 11:15 

Podziękował : 205
Otrzymał podziękowań: 44
Uprawnienia żeglarskie: ...
Monika Witkowska "Dookoła Czukotki"

Mały jacht, dwójka ludzi, trzy miesiące żeglowania w lodach i sztormach, cztery morza (Beauforta, Czukockie, Wschodniosyberyjskie i Beringa), kilka tysięcy przepłyniętych mil. Po zrobieniu Przejścia Północno-Zachodniego z licznymi przygodami polsko-szwedzki duet ruszył na Północno-Wschodnie, robiąc tę trasę jako pierwsi w świecie.
O rejsie na 10,5 metrowej "Annie" opowie Monika Witkowska (http://www.monikawitkowska.pl). Przy okazji można będzie kupić żeglarskie i górskie książki jej autorstwa.

Kiedy: Dzisiaj (tzn. 24.02.2015) w godzinach 19:30 - 21:30

Miejsce: Tawerna Korsarz
Gostyńska 45, 01-165 Warszawa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 mar 2015, o 12:06 

Dominik Życki "Moje Sydney-Hobart"

Regaty Sydney - Hobart - o starcie w tej imprezie marzą nie tylko żeglarze. 70. edycja tego klasyka przyciągnęła 116 załóg, w tym dwie polskie na jachtach "Katharsis II" i "Selma Expeditions". Obie jednostki szczęśliwie wystartowały i przepłynęły całą trasę, pozwalając zrealizować marzenia w sumie 28 osób! Na "Selmie" żeglowało 18 żeglarzy, w tym olimpijczyk z Pekinu i Londynu, dziennikarz "Żagli" Dominik Życki. 3 marca (dziś) o 19.30 w Tawernie Korsarz Dominik opowie o tym wydarzeniu.

Miejsce: Tawerna Korsarz
Gostyńska 45, 01-165 Warszawa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2015, o 22:01 

Pomału zagęszcza się plan Samosterowych Spotkań do ... października 2015.

10 marca 2015 Zbigniew Przybyszewski i Robert Fryca "Wyspy Kanaryjskie i Maroko"
17 marca 2015 Janusz "Geograf" Kawęczyński "Pogoria - historia i dzień dzisiejszy"
24 marca 2015 Magdalena Górecka i Joanna Pajkowska "Sztormy cz.2 - ze szczególnym uwzględnieniem ratownictwa"
31 marca 2015 Piotr Banach "Rajska Tajlandia"
7 kwietnia 2015 Michał Brennek "Meteo dla zaawansowanych"
14 kwietnia 2015 Andrzej Mendygrał "Morskie opowieści o dalekich rejsach, szantach i limerykach"
21 kwietnia 2015 Piotr "Grek Zorba" Kasperaszek - Locja Grecji cz.2 czyli nowo wydany przewodnik
28 kwietnia 2015 do 27 października 2015 Spotkanie bez prelekcji - przerwa na żeglowanie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2015, o 15:38 

Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
aa1975 napisał(a):
21 kwietnia 2015 Piotr "Grek Zorba" Kasperaszek - Locja Grecji cz.2 czyli nowo wydany przewodnik

Serdecznie zapraszam na to spotkanie. Przy okazji będzie można nabyć mój gorący jeszcze, świeżo odebrany z drukarni, przewodnik: "Grecja - najlepsze trasy dla żeglarzy", w którym chętnie wpiszę Wam dedykację.
Oto, co o przewodniku pisze wydawca:
W przewodniku Grecja. Najlepsze trasy dla żeglarzy przedstawiono 39 tras żeglarskich, na bazie których można stworzyć nieskończenie wiele kombinacji. 230 planów wysp, portów i zatok oraz prawie 200 zdjęć to dodatkowe zalety tego wydawnictwa zawierającego wszystkie niezbędne informacje potrzebne do zorganizowania i odbycia rejsu w Grecji.
Praktyczną wiedzę o żeglowaniu po wodach greckich, o opłatach i niezbędnych dokumentach, o czarterowaniu, zdrowiu i bezpieczeństwie, transporcie i pogodzie uzupełniają informacje o greckiej kuchni. Z przewodnika Grecja. Najlepsze trasy dla żeglarzy dowiemy się nie tylko gdzie i jak żeglować, ale też gdzie dobrze i tanio zjeść

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2015, o 21:45 

Podziękował : 93
Otrzymał podziękowań: 87
Uprawnienia żeglarskie: wioślarz, majtek żeglugi pontonowej
Ahoj!

Jak mnie gdzieś Eol za daleko nie wywieje to postaram się być - żeby potem wnukom opowiedzieć:
Ja tam byłem, miód -tfu, retsinę i wino piłem :mrgreen: :D

pozdrawiam
Lech

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 kwi 2015, o 00:02 

Podziękował : 1557
Otrzymał podziękowań: 2277
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Info z fb zamieszczone przez Andrzeja Kurowskiego.

Cytuj:
Uwaga: zmiana w planie Samosterowych Spotkań:

14 kwietnia 2015 Joanna "Narcyza" Sadowska, Wojciech Zientara & Co. "Piraci na La Grace"
28 kwietnia 2015 Ryszard Wojnowski "North West Passage"
5 maja 2015 Michał Uziak "Wypadki morskie"
12 maja 2015 Waldemar Paszyński "Walentynki na jachcie w Tropea w Kalabrii na południu Italii koło Sycylii i co z tego wynikło?"
19 maja 2015 Przemysław Wróblewski "Polskie bitwy morskie"

Za ten post autor Wojciech otrzymał podziękowanie od: Kuracent
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 kwi 2015, o 00:19 

Podziękował : 3032
Otrzymał podziękowań: 2648
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Wojciech napisał(a):
14 kwietnia 2015 Joanna "Narcyza", Wojciech Zientara & Co. "Piraci na La Grace"
Dobrze, że się dowiedziałem :evil:

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 kwi 2015, o 15:14 

Podziękował : 1557
Otrzymał podziękowań: 2277
Wojciech napisał(a):
Info z fb zamieszczone przez Andrzeja Kurowskiego.

Cytuj:
Uwaga: zmiana w planie Samosterowych Spotkań:

14 kwietnia 2015 Joanna "Narcyza" Sadowska, Wojciech Zientara & Co. "Piraci na La Grace"
28 kwietnia 2015 Ryszard Wojnowski "North West Passage"
5 maja 2015 Michał Uziak "Wypadki morskie"
12 maja 2015 Waldemar Paszyński "Walentynki na jachcie w Tropea w Kalabrii na południu Italii koło Sycylii i co z tego wynikło?"
19 maja 2015 Przemysław Wróblewski "Polskie bitwy morskie"

Mała korekta, powinno być ...
Cytuj:
7 kwietnia 2015 Michał Brennek "Sztormy i niże wtórne"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 kwi 2015, o 11:06 

Grek Zorba napisał(a):
aa1975 napisał(a):

Serdecznie zapraszam na to spotkanie. Przy okazji będzie można nabyć mój gorący jeszcze, świeżo odebrany z drukarni, przewodnik: "Grecja - najlepsze trasy dla żeglarzy", w którym chętnie wpiszę Wam dedykację.
Oto, co o przewodniku pisze wydawca:
W przewodniku Grecja. Najlepsze trasy dla żeglarzy przedstawiono 39 tras żeglarskich, na bazie których można stworzyć nieskończenie wiele kombinacji. 230 planów wysp, portów i zatok oraz prawie 200 zdjęć to dodatkowe zalety tego wydawnictwa zawierającego wszystkie niezbędne informacje potrzebne do zorganizowania i odbycia rejsu w Grecji.
Praktyczną wiedzę o żeglowaniu po wodach greckich, o opłatach i niezbędnych dokumentach, o czarterowaniu, zdrowiu i bezpieczeństwie, transporcie i pogodzie uzupełniają informacje o greckiej kuchni. Z przewodnika Grecja. Najlepsze trasy dla żeglarzy dowiemy się nie tylko gdzie i jak żeglować, ale też gdzie dobrze i tanio zjeść

Przypominam, że w najblższy wtorek, w Korsarzu będzie można kupić gorącą jeszcze "moją Grecję". Serdecznie zapraszam.
Gdyby ktoś nie mógł dotrzeć do Korsarza, a chciałby mieć przewodnik w dedykacją, wystarczy zamówić go na stronie:
http://almapress.com.pl/product.php?id=919
do dnia 20 kwietnia, a ja będąc 21 kwietnia w Warszawie, podpisze go i Almapress go później wyśle. Prosze tylko o info na rejsy@kasperaszek.eu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2015, o 08:14 

Bardzo wam dziękuję za to, że tylu was wczoraj przybyło do Korsasza.
Nie spodziewałem się tylu osób i nie spodziewałem się takiego zainteresowania przewodnikiem.
Bardzo przepraszam, jeśli kogoś nie poznałem, ale byłem tak przejęty, tak zdenerwowany i spięty, że chwilami sam nie wiedziałem jak się nazywam.
Jeszcze raz bardzo wam dziękuję.

Za ten post autor Piotr Kasperaszek otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2015, o 14:30 

Podziękował : 10398
Otrzymał podziękowań: 2461
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
Nie wszystkich przecież musisz znać ;)
Pozdro MJS

"Jeszcze nigdy tak wielu nie oddało tak wiele wolności tak łatwo"Churchill.

Kłania się: Orwell i Huxley.

Zapraszam na fejsa:

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
i "Marian Strzelecki"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2015, o 15:33 

Marian Strzelecki napisał(a):

ale powinienem :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2015, o 09:43 

Podziękował : 93
Otrzymał podziękowań: 87
Uprawnienia żeglarskie: wioślarz, majtek żeglugi pontonowej
Ahoj!

Luzik :D
W "nadgrodę" - jak Cię ktoś spotka na ulicy albo jeszcze lepiej w greckiej marinie to też Cie nie pozna :rotfl: :rotfl: :rotfl:

pozdrawiam
Lech

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2015, o 16:13 

Podziękował : 10398
Otrzymał podziękowań: 2461
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
Grek Zorba napisał(a):
Marian Strzelecki napisał(a):
ale powinienem :D

polityczna poprawność?
Naprawdę nie musisz. możesz...
jak będziesz chciał.
MJS
ps
Łatwo komuś doradzać.

"Jeszcze nigdy tak wielu nie oddało tak wiele wolności tak łatwo"Churchill.

Kłania się: Orwell i Huxley.

Zapraszam na fejsa:

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
i "Marian Strzelecki"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 maja 2015, o 17:04 

Tawerna Korsarz 26 maja 2015 o 1930
Marcin Palacz "Południowa Szwecja. Przewodnik dla żeglarzy"

To już ostatnie Samosterowe Spotkania "Jak wrócimy opowiemy Wam" w sezonie 2014/15. Przyjdź zatem koniecznie!

Marcin, członek-założyciel Stowarzyszenia Samoster opowie o południowej Szwecji. Będzie możliwość zdobycia autografu na 'jeszcze gorącym', świeżo wydanym przewodniku Jego autorstwa.

W Szwecji na żeglarzy czekają tysiące kilometrów morskiego brzegu, bajeczne krajobrazy, krystalicznie czysta woda, dziewicze lasy, nagrzane słońcem skały, setki portów i niezliczone zatoki, tworzące bezpieczne, naturalne przystanie. Prezentujemy najbliższą Polski część szwedzkiego wybrzeża, od wschodniego krańca archipelagu prowincji Blekinge niedaleko Karlskrony, po port Landskrona w Sundzie. Przedstawiamy aktualne opisy ponad 60 portów, ich plany, zdjęcia, informacje nawigacyjne, infrastrukturę, porady praktyczne, atrakcje turystyczne i ciekawostki.

Książka przyda się również w rejsach, w których opisane w niej miejsca będą tylko przystankiem w drodze ku bardziej odległym częściom Bałtyku, a także cieśnin duńskich. Czytelnik znajdzie w przewodniku informacje o szwedzkich pomocach nawigacyjnych, łączności VHF, prognozach pogody, dostępie do internetu, kosztach, zwyczajach, służbach, postojach „na dziko” i „prawie powszechnego dostępu”.

Autor w ciągu ostatnich 10 sezonów przepłynął na Bałtyku ponad 12 tys. mil morskich, najczęściej i najchętniej penetrując właśnie wody szwedzkie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 maja 2015, o 17:38 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Załączniki:
okladka.jpg
okladka.jpg [ 45.63 KiB | Przeglądane 7608 razy ]
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2015, o 16:43 

Podziękował : 155
Otrzymał podziękowań: 366
Obrazki na jutrzejszą prelekcję w Korsarzu przygotowane.

Postaram się, żeby było ciekawie, acz zwięźle.
Zdradzę sekrety, o który w książce napisać się nie ośmieliłem. ;-)

Zapraszam. :-)

Marcin

Za ten post autor marcin_palacz otrzymał podziękowanie od: Kuracent
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 wrz 2015, o 13:15 

Podziękował : 255
Otrzymał podziękowań: 309
Uprawnienia żeglarskie: blond bezpatencie
Czy ktoś ma kontakt z Kuracentem? Dzwonił do mnie Michał właściciel Korsarza pytając o nowy sezon, bo z wyżej wymienionym kontaktu brak..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 wrz 2015, o 15:08 

Podziękował : 4337
Otrzymał podziękowań: 4113
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Kuracent się objawił był i zaprosił mnie fejsbukowo na poniedziałkowy (28 września, godz. 1920) spicz:

https://www.facebook.com/events/434733080068232/

Cytuj:
Zbigniew Przybyszewski i Andrzej Kurowski "Morze Czarne na żaglach (Grecja i Turcja)" - Spotkanie Spontaniczne

Jak zwykle po sezonie żeglarskim, zaczynamy cykl spotkań "Jak wrócimy opowiemy Wam ...". Tym razem we wrześniu, czyli trochę wcześniej. Zmienia się termin na poniedziałki (promocja piwa Tyskie 5 PLN). W pierwszym spotkaniu chodzi głównie o spotkanie żeglarzy - często nie widzieliśmy się wiele miesięcy.

Jeśli dopuścicie nas do głosu, to opowiemy także o rejsie po akwenie rzadko uczęszczanym przez żeglarzy. I to nie tylko polskich! Zarówno Gruzja jak i północna Turcja jest dla nas egzotyczna. Przy okazji będą praktyczne rady jak załatwia się tam np. transit log?

Za ten post autor robhosailor otrzymał podziękowanie od: Kuracent
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 paź 2015, o 07:10 

Podziękował : 2268
Otrzymał podziękowań: 3651
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Miało być "ku czci" a jest "śladami" ;-)

W poniedziałek, 12 października o g.1920 (nie wiem, dlaczego Kuracent tak napisał na FB https://www.facebook.com/events/487413268086066/ ) mam spicz w Korsarzu o feralnie przerwanej wyprawie Polonusem.

Na 90% wspomagać mnie będzie Seba! :-)

Za ten post autor Maar otrzymał podziękowanie od: Kuracent
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 paź 2015, o 19:08 

Podziękował : 263
Otrzymał podziękowań: 367
Uprawnienia żeglarskie: sterownik azjatycki
Żeby nie było, że się już wszyscy wyłącznie fejsbukują - foty z wczorajszego spotkania samosterowego :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I na bonusik fotka z Falklandów, na dobry znak Sebie i reszcie ekipki :)
Załącznik:
PC091906.jpg
PC091906.jpg [ 376.8 KiB | Przeglądane 7030 razy ]

Za ten post autor Margrabi otrzymał podziękowania - 2: Były user, Seba
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lis 2015, o 22:14 

Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 5
Coś się tutaj dzieje?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lis 2015, o 22:36 

Podziękował : 3032
Otrzymał podziękowań: 2648
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
gregd napisał(a):
Coś się tutaj dzieje?
Co tydzień odbywają się spotkania :)

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lis 2015, o 22:04 

Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 5
To może jakieś info o tematach na najbliższe tygodnie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lis 2015, o 23:07 

Podziękował : 334
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
Jakoś nikt nie zauważył, że to już sezon 2015/2016.
Może by Szanowna Administracja i Moderacja przeniosła tegojesienne informacje do nowego wątku?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lis 2015, o 23:08 

Na FaceBook'u Samosterowych Spotkań "Jak wrócimy opowiemy Wam..." jest już info o najbliższym spotkaniu:

https://www.facebook.com/events/963295960393389/

Będzie mowa o JachtFilmie, bo to przecież już listopad i wkrótce będzie festiwal w kinie "Wisła". Pokazany będzie film "O łodziach i braciach". Słowo wstępne wygłosi i dyskusję poprowadzi zasłużony dla festiwalu Andrzej Radomiński (wraz z Zbierajem prowadzą konferansjerkę i zasiadają w jury). Organizatorzy nie wykluczają niespodzianek i po przerwie będzie zapewne kolejny film.

A co do przyszłości, to Samoster oficjalnie nie ma planu, ale na spotkaniach pojawiają się propozycje, aby przeprowadzić m.in. takie prelekcje:

* Andrzej Walczak "Fundacja Empatia"
* Jerzy Knabe "Bractwo Wybrzeża - Mesa Kaprów Polskich" i o pierwszym polskim rejsie na Morze Czerwone 1959/60
* Agnieszka Papierniok i Ewa Skut "Pierwsza polska kapitan, która opłynęła Horn. Druga polska kapitan, która opłynęła Horn"
* Jerzy Klawiński "Houseboat czyli ... żeglarski skok w bok"
* 14 grudnia 2015 Samosterowa Wigilia
* 21 grudnia 2015 - brak oficjalnego spotkania
* "Grecja"
* Jerzy Zbierajewski "Mapa morska dla opornych"
* Małgorzata Czarnomska - Warsztaty "Wypadki morskie (jednym z przykładów będzie wypadek s/y Ocean Madam)
* Paweł Ołdziej "Wyprawa do Afryki, czyli jak oszukać zimę"
* Ewa Dziduszko i Waldemar Ufnalski "Holandia - Francja - Koblencja kanałami i rzekami"
* Magdalena Górecka "Spotkanie wodniaków: żeglarzy, nurków i motorowodniaków: Jak żyć w symbiozie?"
* Magdalena Górecka "Onko-rejs na Zjawie IV"
* Wojciech Musiał "Niedźwiedzie mięso czyli Ryga w październiku"
* Jan Domański "Polinezja Francuska"
* Adam Miernicki "Wyspy Kanaryjskie - przewodnik"
* Tadeusz Rudzki "Wisła na żaglach"
* Wojciech Zientara - Warsztaty "Światełka na morzu"
* Wiktor Plitkin "podstawy trymowania"
* Iwona Tarczyńska i Marek Tarczyński
* Andrzej Szklarski - warsztaty "Radar"
* Warsztaty: "Pierwsza Pomoc"
* Warsztaty "Meteo"
* Warsztaty "Passage planning"
* Andrzej Radomiński - Warsztaty "Fotografia dla żeglarzy"
* Andrzej Radomiński - Warsztaty "Filmowanie dla żeglarzy"
* "Kanał Elbląski po ponownym otwarciu"
* Jędrzej Porada "Dobra praktyka morska"
* Warsztaty: „Przygotowanie rejsu i nawigacja za pomocą oprogramowania free/opensource na przykładzie OpenCPN”
* Warsztaty: „Drobne urządzenia elektroniczne, bardzo użyteczne na jachcie (ais/gps) - integracja w system nawigacyjny.”
* Warsztaty: „Instalacja elektryczna na jachcie - źródła zasilania / przechowywania / typowe problemy ...”
* Warsztaty: „Check-in i check-out jachtu - typowe problemy / pułapki itd. + angielskie słownictwo"
* Małgorzata Czarnomska - Warsztaty "Angielski na morzu czyli ... bez gramatyki"
* Andrzej Radomiński "Ziemia Ognista"
* Kazimierz Ludwiński "Wyspa Szczęśliwych Dzieci"
* Patrycja Długoń
* Warsztaty "Diesel na jachcie" (prawdziwe warsztaty z prawdziwym silnikiem
)
* Warsztaty: "Deliwerka"
* Warsztaty: "Mój pierwszy rejs morski - czyli co i jak się dzieje na morzu?"
* Przemysław Wróblewski "Polskie bitwy morskie - tego nie uczą na lekcjach historii"

Za ten post autor User319 otrzymał podziękowania - 2: burbon, Kuracent
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lis 2015, o 13:54 

Podziękował : 652
Otrzymał podziękowań: 347
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
Do wypowiedzi Adama dodam, że pierwsze 10-15 propozycji będzie pewnie zrealizowane i to w zbliżonej kolejności. Im dalej na liście tym bardziej może się to zmienić. A czasem zmienia się w ostatnich godzinach. Na dzisiejszym spotkaniu miał być jeden film, a będą dwa. Oba znakomite!

Tawerna Korsarz (Lochy), poniedziałek 8 listopada 2015 o 1920
Dwa filmy żeglarskie: "Wolność wg Marcela Bardiaux" i "O łodziach i braciach"

Listopad to miesiąc festiwalu Jachtfilm. Wiele osób nie może się doczekać kolejnego. Andrzej Radomiński wygłosi słowo wstępne do filmów i poprawadzi dyskuję. Uchyli także rąbka tajemnicy o najbliższym przeglądzie.

Film "Wolność wg Marcela Bardiaux" Andrzeja Radomińskiego.
Załącznik:
Marcel_Bardiaux.jpg
Marcel_Bardiaux.jpg [ 77.53 KiB | Przeglądane 6643 razy ]

Francuski żeglarz szokuje: wszyscy mówią, o marzeniach żeglarskich.
A On mówi, że ... nie ma marzeń!

Jak to - nie ma?!

I kończy myśl, że On po prostu wykonuje, to co chce.

Kanadyjką dookoła Europy? Proszę bardzo. 11.000 km.
- To i tak nieźle! - mówi skromnie, choć nie mógł popłynąć z obiektywnych względów w kilka miejsc.

Podróż dookoła świata? Kiedy? 1 stycznia 1950.
I wypływa 1 stycznia 1950.
- Jacht był jeszcze nie w pełni gotowy. Ale jacht nigdy nie jest gotowy ... - uśmiecha się.

Płynąć z załogą?
- Po co mi załoga? Byłbym niespokojny. Musiałbym sprawdzać, czy dobrze steruje itd.

W ręku ma wielki staromodny globus.
- Przepłynąłem około 335 tysięcy mil. - Kręci globusem - To tak z 15 albo 16 razy dookoła kuli ziemskiej.

Jak wielką pasją musiało być dla Niego żeglarstwo! Dlaczego żeglował? Gdy wypływał z portu czuł się wolny. Tylko On i morze. Nie był zależny od żadnego człowieka. Co innego, gdy wpływał do portu. Bo my, ludzie żyjący większość czasu na lądzie nie jesteśmy wolni. Jesteśmy zależni od ludzi, instytucji, systemu.
Nie jesteśmy wolni. Smutne. A film znakomity. Oglądając film skupiłem się na historii człowieka więc nie wiem czy był dobrze wyreżyserowany? A to chyba dobrze, że nie widać ręki twórcy.

W poniedziałek 9 listopada 2015, oglądając film po raz drugi, postaram skupić się także na tym aspekcie. Będzie też okazja do zadania pytań reżyserowi.

Film "O łodziach i braciach"
Załącznik:
Westward-.jpg
Westward-.jpg [ 270.5 KiB | Przeglądane 6643 razy ]

Ten film to historia rodziny Herreshoff i dwóch braci – założycieli stoczni jachtowej. Obraz Toma Garbera to jeden z niewielu dokumentów opowiadających o projektantach i budowniczych najpiękniejszych i najszybszych jachtów z przełomu wieków. To opowieść o marzeniach i niezwykłej relacji Johna i Nathaniela, którzy mimo wielu przeciwności zdobywają światową reputację w regatowym świecie. To także opowieść o Ameryce z początku XX wieku, o rewolucji przemysłowej i technologicznej, powstawianiu fortun i budowaniu pięknych dużych jednostek. W takiej właśnie scenerii niewielka stocznia braci Herreshoff z Rhode Island zdobywa sławę, gdy po raz kolejny Thomas Lipton pretenduje do zdobycia Pucharu Ameryki na jachcie „Shamrock”.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Za ten post autor Kuracent otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lis 2015, o 10:48 

Podziękował : 652
Otrzymał podziękowań: 347
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
Jak zwykle Waldek Paszyński napisał relację a Żagle umieściły je stronie głównej.
Podaje też bezpośredni link:
http://www.zagle.com.pl/wydarzenia/poni ... 17023.html

A najbliższe spotkanie, jak wiecie z FB to:

Andrzej Walczak "Fundacja Empatia"
Tawerna Korsarz 16 listopada 2015 o 1920

Załącznik:
Fundacja_Empatia.jpg
Fundacja_Empatia.jpg [ 37.1 KiB | Przeglądane 6507 razy ]

Pamiętasz, jak pierwszy raz ktoś oddał Ci ster?

Poczułeś się odpowiedzialny za załogę.
I nieważne, czy miałeś wtedy kilka, kilkanaście czy kilkadziesiąt lat, pewnie poczułeś dumę, że ktoś dał Ci tak odpowiedzialne zadanie.

Jak czują się w takiej sytuacji osoby wykluczone np. 50+ , niewidome, głuchonieme, autystyczne, chorzy na stwardnienie rozsiane czy niepełnosprawni?

- Słyszałam, że kapitan powierzy Ci ster. - mówi dziennikarka TVN.

Twarz niepełnosprawnej Angeliki rozpromienia się i szybko ustępuje wątpliwość, czy sobie poradzi.

-Steruj około 012. - mówi kapitan i zostawia ją.

- A Ty w czym dzisiaj pomagałeś? - pyta dziennikarka.

- Nie znam terminologii... w każdym razie kręciłem korbą. - odpowiada Marek chory na stwardnienie rozsiane, z którego promienieje szczęście i dodaje:

- Żeglarstwo jest lepsze niż siłownia. Tu pracują mięśnie rąk i nóg. Tu ciągle się coś dzieje.

To wszystko dzięki Fundacji Empatia. O tym opowie jej prezes Andrzej Walczak. Misją Fundacji jest propagowanie integracji wszystkich ludzi , niezależnie od stopnia ich niepełnosprawności , wykształcenia , zamożności czy kraju pochodzenia . Dzieje się to poprzez podejmowanie działań mających na celu z jednej strony stawianie wyzwań podnoszących samoocenę ludzi niepełnosprawnych z drugiej poprzez organizowanie niezapomnianej przygody pod żaglami na dużych jednostkach morskich oraz na barkach motorowych w rejsach śródlądowych.

Zapraszamy wszystkich: wykluczonych, niepełnosprawnych i tych, którzy jeszcze są pełnosprawni.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lis 2015, o 12:09 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
Początki były na forum tu:
viewtopic.php?p=289855#p289855

Zdjęcie z wizji lokalnej w czasie budowy jest tu:
Załącznik:
Wywiadzik.jpg
Wywiadzik.jpg [ 196.87 KiB | Przeglądane 6496 razy ]
Kasia Wolnik-Sayna z Radia Szczecin wywiaduje Krzysia Kwapiszewskiego. Na dole siwy łeb - to Andrzej Walczak, a czarny łeb - to Zdzielona Tygrysica. :D

Aha, Krzysiek, który często skiperuje na "Warszawskiej Nike" i nie tylko, też będzie.
Ponieważ do korsarzowej zęzy nie da się zjechać na wózku, potrzebuję dwóch silnych, mogą być bez doktoratu, (IQ też nieistotne), byle byli po siłowni. :D

Za ten post autor Zbieraj otrzymał podziękowanie od: Kuracent
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 249 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona