Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 27 lis 2024, o 05:43

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 gru 2015, o 08:25 

Podziękował : 42
Otrzymał podziękowań: 18
Uprawnienia żeglarskie: k.j.
Sprzedam Nasa Clipper Weatherman. Ma półtora roku. Weatherman Telefax to odbiornik komunikatów pogodowych, zawierających informacje o aktualnej i prognozowanej pogodzie dla akwenów morskich Europy. Komunikaty prezentowane są na dużym ekranie w postaci tekstu lub tabeli, w zależności od typu odebranej informacji.
Obrazek

http://allegro.pl/nasa-radiotelex-waetherman-prognozy-na-jachcie-i5838609025.html
Cena to ok. 50% nowego ze sklepu. Stan idealny + gwarancja

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 gru 2015, o 10:55 
*** Ban ***

Podziękował : 464
Otrzymał podziękowań: 271
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Wyjścia na PC-ta nie ma?
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 gru 2015, o 12:35 

Podziękował : 52
Otrzymał podziękowań: 244
Uprawnienia żeglarskie: jkzw, IYT Master of Yachts Ocean 200 ton
Macie doświadczenie, jak w PRAKTYCE wygląda odbiór tych komunikatów (w sensie pokrycie obszarów, kompletności odebranego tekstu, pory dnia, warunków pogodowych itd.)?
Zaletą może być praca na kilku częstotliwościach :roll:
Dla porównania przy Navteksie (który generalnie pracuje na jednej częstotliwości + częst. pomocnicza) bywa loteria, jednym odbiera wszystko i zawsze, innym nigdy i nigdzie :oops:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 gru 2015, o 09:37 

Mamy doświadczenie :)
Tutaj nie spotkałem się z wadliwym odbiorem komunikatu (niepełny). Jest w necie wykaz stacji nadających komunikaty i pokrycie jest bardzo dobre. Navtex tutaj wypada słabiej.
cine napisał(a):
Wyjścia na PC-ta nie ma?
pozdrawiam

Nie bardzo jest po co - wszystko jest na wyświetlaczu.

A poza tym - SPRZEDANY.
Można zamknąć temat

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 gru 2015, o 11:54 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
j.666 napisał(a):
przy Navteksie (który generalnie pracuje na jednej częstotliwości + częst. pomocnicza) bywa loteria, jednym odbiera wszystko i zawsze, innym nigdy i nigdzie

Przy czym loterię z reguły wygrywają ci, co mają porządne, dedykowane i sprawne anteny, prawda? :roll:
----------------------------

Z resztą - kto wie, może osobne, przeznaczone wyłącznie do odbioru prognoz/ostrzeżeń urządzenia - to przeżytek?
Dziś wystarczy kupić ciut bardziej wymyślny radioodbiornik, wstukać czestotliwość i... położyć obok niego smartfona.
Np:

http://www.dxzone.com/dx28390/hf-weather-fax.html
HF Weather Fax for Android decodes weather fax 120/576 charts and satellite images through the microphone of your Android phone or tablet.
Just set your phone or tablet next to the speaker of your marine radio or any other shortwave receiver with sideband capability and start recording weather charts and images.

Obrazek

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 gru 2015, o 15:17 

Sprawdzałeś tą aplikację???
Często gęsto w praktyce różne aplikacje okazują się tak funkcjonalne jak np. "ghost radar" na androida - czyli po prostu brednie poobiedne :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 gru 2015, o 15:44 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
W obsłudze i tak zdecydowanie lepszy nasa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 gru 2015, o 18:44 

Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 21
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz szuwarowo-bagienny
Jaromir napisał(a):
Przy czym loterię z reguły wygrywają ci, co mają porządne, dedykowane i sprawne anteny, prawda

dokładnie, a na te częstotliwości potrzeba już sporego kawałka drutu, aby funkcjonowało to należycie.

Dla chcących się pobawić: radioodbiornik potrafiący demodulować SSB (np. Degen czy podobne) plus dobra antena plus komputer i jeden z wielu dostępnych programów.
Oprócz "telexu" nadawanego w RTTY można odebrać również faksy z mapami meteo.

Co do aplikacji na smartfona: to gadżet tylko, przecież nie będziesz chodzić na palcach i po cichu, aby nie zakłócić "transmisji" przez mikrofon :-)

Tomasz "DrQ" "MrSzuwarowy"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 gru 2015, o 22:04 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Dr_Q napisał(a):
(...)
Co do aplikacji na smartfona: to gadżet tylko, przecież nie będziesz chodzić na palcach i po cichu, aby nie zakłócić "transmisji" przez mikrofon :-)

To nie gadżet, zakłócenia z otoczenia są zwykle na tyle inne częstotliwościowo, że... nie zakłócają za bardzo.

Pokazywałam tutaj w wątku o faksach pogodowych efekty zabawy taką aplikacją na ipadzie w komplecie z Tecsunem i połową anteny (bo więcej miejsca nie miałam w domu). Ściągane w domu na plaży pod wysokim brzegiem, jak również na szczycie tego brzegu... jeszcze na morzu się nie bawiłam, radio jest teraz na Wiedźmie, ale w drodze na Gibraltar byłam zbyt zajęta aby bawić się nim...

W każdym razie jeśli faks jest poprawnie słyszany na radiu - te aplikacje sobie doskonale poradzą z nim.

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 gru 2015, o 23:18 

Dr_Q napisał(a):
...plus dobra antena...
Wyjaśnij proszę, jak wchodząc na jacht zrobić, ot tak, dobrą antenę. I żeby wytrzymywała wiatr, fale, przechył, zwroty, pracę takielunku i żagli, i dała się wprowadzić do radia czyli zwykle do nawigacyjnej. Za sporo mniej niż powiedzmy 6 tys. zł (w tej cenie zwrotnica, izolatory, przepusty, kabel, co tam jeszcze). Serio pytam :oops: To nie jest niestety łatwe zagadnienie :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 gru 2015, o 00:39 

Dr_Q napisał(a):
Jaromir napisał(a):
j.666 napisał(a):
przy Navteksie (który generalnie pracuje na jednej częstotliwości + częst. pomocnicza) bywa loteria, jednym odbiera wszystko i zawsze, innym nigdy i nigdzie

Przy czym loterię z reguły wygrywają ci, co mają porządne, dedykowane i sprawne anteny, prawda? :roll:

dokładnie, a na te częstotliwości potrzeba już sporego kawałka drutu, aby funkcjonowało to należycie.

Kawałka drutu? Do odbioru Navtexa?
Serio?
Obrazek
Obrazek

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 gru 2015, o 00:04 

Jaromir napisał(a):
Serio?

Ale my nie mówimy o Navtexie tylko "radiotelexie" czy inaczej mówiąc o RTTY i faksach.
Navtexa odbieramy na częstotliwościach w okolicy 500 kHz (490 i 518), czyli w praktyce to już fale długie, dobrze odbierane na antenie ferrytowej.

RTTY z Hamburga i Northwood nadaje na częstotliwościach
meteofax
Northwood England 2618.5 4610 8040 11086.5 18261 (kHz)
Hamburg Germany 3855 7880 13882.5 (kHz)
rtty
Hamburg 4583 7646 10100.8 11039 14467.3

czyli jakby trochę wyższych.

W praktyce takie małe anteny w miarę się sprawdzają z prostego powodu:
nadawane informacje dotyczą obszarów Bałtyku, M.Północnego, Północnego Atlantyku, a to są odległości w miarę "niedaleko" od stacji nadających komunikaty.
Śródziemne podobnie z Grecji.

Będąc w norweskich fiordach, miałem antenę z wyizolowanych want, po kilka metrów solidnego metalu, a do tego przyzwoitą skrzynkę antenową i dobre radio. Niestety, warunki propagacyjne (pogoda i lokalizacja głęboko w fiordzie) nie pozwoliły na odebranie czytelnych komunikatów. Jeszcze rtty 'jako-tako', ale faksy były w praktyce bezużyteczne.

Podobne próby robiłem kilkukrotnie, z różnym skutkiem. Na pewno nie służy poprawnemu odbiorowi bujanie jachtu i anten, trzeba zwrócić uwagę na porę dnia, odległość od stacji nadawczej, wybrać lepszą częstotliwość odbioru.

p.s. Hamburg czasem dolatuje nawet do Cabo Verde (bo oczywiście bardzo nas tam interesują prognozy na Bałtyk :-) )

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

j.666 napisał(a):
Dr_Q napisał(a):
...plus dobra antena...
Wyjaśnij proszę, jak wchodząc na jacht zrobić, ot tak, dobrą antenę. I żeby wytrzymywała wiatr, fale, przechył, zwroty, pracę takielunku i żagli, i dała się wprowadzić do radia czyli zwykle do nawigacyjnej. Za sporo mniej niż powiedzmy 6 tys. zł (w tej cenie zwrotnica, izolatory, przepusty, kabel, co tam jeszcze). Serio pytam :oops: To nie jest niestety łatwe zagadnienie :roll:

Ja pływam z reguły czarterowymi jachtami i zdarzało mi się wielokrotnie kombinować anteny (jestem również krótkofalowcem i czasem próbowałem "porobić łączności").

Interesuje nas antena odbiorcza, więc mamy dużo więcej "luzu" w jej wykonaniu. Nie musimy martwić się o wzmacniacz w.cz. w radiu, ani czy przy nadawaniu prąd nie "skopie" sternika.
Prosta antena odbiorcza, dająca się użyć w niemal dowolnych warunkach, a do tego nie ważąca 20kg i nie kosztująca 6000 to tzw. longwire. W wolnym tłumaczeniu:
kawałek drutu dowolnej długości :-)

Aby działał skuteczniej, podnieś go wolnym fałem do góry.
Nie wiem, czy będziesz miał częstą potrzebę korzystać z takiej anteny płynąc pod żaglami w trudnych warunkach.
Do tego jako przeciwwagi (uziemienia) użyj np. relingu, koszy, itp.
Kabel do odbiornika można rzucić luzem, albo przykleić do sufitu srebrną taśmą McGywera :-)

Za ten post autor Dr_Q otrzymał podziękowanie od: Seba
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 gru 2015, o 01:15 

Dr_Q napisał(a):
kawałek drutu dowolnej długości. Aby działał skuteczniej, podnieś go wolnym fałem do góry.
Konkrety, Kolego, konkrety pls :cool:

Dr_Q napisał(a):
Nie wiem, czy będziesz miał częstą potrzebę korzystać z takiej anteny płynąc pod żaglami w trudnych warunkach.
Aha, czyli prognoza pogody interesuje nas najbardziej podczas flauty, ciekawe :roll:

Dr_Q napisał(a):
Do tego jako przeciwwagi (uziemienia) użyj np. relingu, koszy, itp.
To jest bardzo ciekawe (szczególnie na jachcie stalowym), tylko gdzie mam wejść tą przeciwwagą anteny odbiorczej do radia przykładowo do przenośnego Sangeana ATS909 ?

Dr_Q napisał(a):
Kabel do odbiornika można rzucić luzem, albo przykleić do sufitu srebrną taśmą McGywera
Jasne, szczególnie przy latającym wózku szotowym, załodze rzucanej z burty na burtę i innych takich :-x

Reasumując: próbowałem podobnie jak Ty albo i bardziej, z podobnym wynikiem :cry: Radio na jachcie ma coś z magii :-?

Jeśli chodzi o anteny aktywne, to dla częstotliwości Navtexu powinny być zamontowane nisko nad wodą (z uwagi na propagację fal), co akurat bywa trudne z uwagi na łatwość uszkodzenia takiej anteny. Nie mam dobrego zdania o produktach brytyjskiej firmy NASA Marine. Japońskie Furuno jest o parę klas lepsze, tyle że niestety również sporo droższe, szczególnie że NASA można czesto spotkać na jakichś wyprzedażach w UK, a Furuno praktycznie nie. Tu jest ciekawe urządzenie:
http://www.wetterinfobox.com/english/WIB2D.htm
Można spotkać proste i tanie jachtowe odbiorniki do odbioru map pogodowych bezpośrednio z satelitów (nie chodzi tu o wielkie systemy rodem z superjachtów), też ciekawe, jak się w praktyce spisują :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 gru 2015, o 01:57 

Dr_Q napisał(a):
Jaromir napisał(a):
Dr_Q napisał(a):
Jaromir napisał(a):
j.666 napisał(a):

Serio?
Ale my nie mówimy o Navtexie tylko "radiotelexie" czy inaczej mówiąc o RTTY i faksach.

Ale wiesz o czym mówisz i gdzie?
Popatrz na konwersację - dopisałeś bzdurki o "drucie" dokładnie pod moim komentarzem do jackowych rewelacji o "loterii" przy odbiorze Navtexu...
Możesz też sprawdzić, czy gdziekolwiek zająknąłem się chociaż o antenach innych niż anteny do odbioru Natexu..?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 gru 2015, o 09:13 

Jaromir napisał(a):
Ale wiesz o czym mówisz i gdzie?
Popatrz na konwersację - dopisałeś bzdurki o "drucie" dokładnie pod moim komentarzem do jackowych rewelacji o "loterii" przy odbiorze Navtexu...
Możesz też sprawdzić, czy gdziekolwiek zająknąłem się chociaż o antenach innych niż anteny do odbioru Natexu..?

Przepraszam w takim razie, ale wyłączam się z dyskusji. Temat jest o urządzeniu nie mającym wiele wspólnego z Navtexem, do takiego się odnosiłem. Twojego ostatniego zdania szczerze nie rozumiem.

A posty pisałem dwa różne, cytując Was dwóch, a sklejone zostały przez automaty forum chyba, bo nie przeze mnie.

Nie mogę bardziej konkretnie. Dowolna długość to jak najdłuższy kabel, który się zmieści w naszych warunkach.
Prognoza nie interesuje nas wyłącznie podczas flauty, ale ze względu na wiele innych problemów czy niedogodności, o których sam piszesz, na zaimprowizowanym sprzęcie jest mocno utrudnione, szczególnie w rozbujanych warunkach.

Przeciwwagę do takiego radyjka podłączasz pod masę radia. Wejście anteny zewnętrznej to najczęściej gniazdo typu jack 3.5mm, i tu podłączamy: do środkowego antenę, do zewnętrznego masę. Szczególnie na jachcie stalowym powinieneś "na ucho" zauważyć różnicę na plus :-). Chyba, że już jest zasilane z jachtowej instalacji i masa z masą i tak są podłączone.

I może naprawdę doprecyzujmy: ten wątek zaczął się od urządzenia, ktore NIE ODBIERA NAVTEXU (fale średnie ~500kHz), tylko radiotelegrafię z kilku częstotliwości fal krótkich (powyżej 3 MHz). Do navtexu skuteczną (ale nie do końca wygodną) byłaby antena nawinięta na pręcie ferrytowym np. ze starego radia od babci :)

Na tym forum było już dużo o antenach, do tego niegłupio napisane.
Antena, o której mówię: http://59nord.pl/norwegia/antena-do-odb ... ongwire-91

i inne:
viewtopic.php?f=39&t=17168&p=393038&hilit=antena#p393038

Nie wiem, czemu mnie atakujecie... :-(

Tu jest artykuł, który może Was zainteresować:
http://www.zeglarstwo.org.pl/pdf/radio.pdf

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 gru 2015, o 10:40 

Podziękował : 100
Otrzymał podziękowań: 235
Uprawnienia żeglarskie: kj
Dr_Q nie zniechęcaj się, nikt Cię nie atakuje ja też się trochę pogubiłem w postach Jaromira. Jak piszesz sporo już było na ten temat na forum i jak ktoś chce to znajdzie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 gru 2015, o 11:24 

Tu jeszcze inne przykłady:

http://www.m0lmk.co.uk/2010/04/03/building-a-longwire-antenna/

http://www.icselectronics.co.uk/sites/default/files/user_uploads/files/Antenna%20Options%20for%20NAV6A+.pdf

http://www2.produktinfo.conrad.de/datenblaetter/250000-274999/251216-an-01-ml-MLB_Marine_Balun_en_nl.pdf

Tu też jest parę przykładowych anten:
http://www.busse-yachtshop.de/pdf/FMD25_Operator_Manual.pdf

http://www.hsp.it/radio/catalog/rfs/catarfs.pdf

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 gru 2015, o 14:58 

dodam tylko, że do anten odbiorczych w zasadzie można sobie darować robienie baluna - to dopasowanie jest potrzebne przy nadawaniu, aby 1. nie spalić końcówki mocy 2. odrobinę więcej wypromieniować anteną.

Odpowiedz z cytatem