Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 26 lis 2024, o 00:43

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 lut 2016, o 22:51 

Podziękował : 246
Otrzymał podziękowań: 150
Uprawnienia żeglarskie: sj
Czy dobrze widzę, możesz zrobic dwa refy ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lut 2016, o 23:05 

Podziękował : 351
Otrzymał podziękowań: 2444
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
emeryt napisał(a):
możesz zrobic dwa refy ?

Tak - linka jednego refu jest u mnie koloru czarnego a drugiego czerwonego.
Jedna jest na jednej stronie bomu a druga na drugiej.
Załącznik:
DSC08786.JPG
DSC08786.JPG [ 140.44 KiB | Przeglądane 5022 razy ]

Załącznik:
DSC08795.JPG
DSC08795.JPG [ 147.45 KiB | Przeglądane 5022 razy ]

I jedna schodzi na prawą knagę zaciskową przy zejściówce a druga na drugą stronę.
Kabestany do wybierania lin przy zejściówce mam po obu jej stronach i służą one do m.in wybierania owych reflinek przy refowaniu grota.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lut 2016, o 23:40 

Widzę też haki po obu stronach masztu, bywaja zatrudniane, czy tak dla bajeru.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lut 2016, o 23:47 

emeryt napisał(a):
haki po obu stronach masztu, bywaja zatrudniane, czy tak dla bajeru.

Odpowiem Ci tak - tak mam od początku posiadania jednostki ale haki te służą mi do wiązania do nich (oraz wokół masztu) linki przyciągającej róg halsowy grota do masztu.
I tylko do tego je wykorzystuję i do niczego innego.
Masz tę linkę widoczną na obu ostatnich fotkach.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lut 2016, o 23:56 

Widzę. Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lut 2016, o 00:55 

Podziękował : 52
Otrzymał podziękowań: 244
Uprawnienia żeglarskie: jkzw, IYT Master of Yachts Ocean 200 ton
bury_kocur napisał(a):
Proponowany przeze mnie sposób jest wypraktykowany przez wiele lat bałtyckiego pływania gdyż nie wymusza wyjścia z kokpitu. [...] Mam system jedno-linkowy na każdy ref i sprawdza się to znakomicie.
Fajny system, jak w zegarku z datownikiem ;), aczkolwiek trzeba mieć świadomość, że:

* bez wyjścia do masztu nie zrzucisz pełzaczy/ślizgaczy (ani nie zastosujesz likliny w likszparze) przedniego liku, przez co zwykle nie dociągniesz rogu halsowego (refhalsu) do samej pięty bomu - w odróżnieniu od ręcznego zakładania refhalsu na hak "baranich rogów";

** bez wyjścia do bomu, przy wybieraniu refliny różnie się może ułożyć tkanina przy refszkentli (zwykle staram się w trakcie refowania zwinąć nadmiar tkaniny tylnego liku poniżej refszkentli, żeby materiał lepiej, równiej się ułożył pod mocno wybraną refliną - oczywiście ze wzrostem wielkości jachtu i żagla jest to trudniejsze, tym niemniej czasem refujesz się po prostu w porcie jeszcze przed wyjściem w morze, albo czasem poprawiasz ref zaciągniety wcześniej w środku nocy gdy nagle dmuchnęło ). No ale jak się pływa tylko baksztagami... :lol:

Reasumując - system, w którym jednak wychodzisz do masztu (do masztu to spoko, gorzej bywa dalej :rotfl:), luzujesz fał, zakładasz refhals na "baranie rogi", wybierasz fał, wybierasz refszkentlę (slabreefing?) - też nie jest zły :-P Bo tak naprawdę, to zawsze najtrudniejsze przy refowaniu było (jest) dobre mocne naciągnięcie rogu szotowego i do bomu i wzdłuż bomu (lik dolny) :oops:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lut 2016, o 08:19 

666 napisał(a):
bez wyjścia do masztu nie zrzucisz pełzaczy/ślizgaczy (ani nie zastosujesz likliny w likszparze) przedniego liku, przez co zwykle nie dociągniesz rogu halsowego (refhalsu) do samej pięty bomu - w odróżnieniu od ręcznego zakładania refhalsu na hak "baranich rogów";

Widzę, że - nie do końca obejrzałeś zdjęcia
Powtórzę więc raz jeszcze - NIE MUSZĘ WYCHODZIĆ DO MASZTU W CZASIE REFOWANIA.
Nie mam pełzaczy a system wózków rolkowych - o takich:
Załącznik:
IMG_3742.JPG
IMG_3742.JPG [ 30.86 KiB | Przeglądane 4955 razy ]

które po poluzowaniu fału grota same wręcz spadają w dół masztu.
Wózków tych nie wyjmuje się podczas refowania - zostają one na prowadnicy nad bomem.
Przyjrzyj się uważnie schematom, które zamieścił Jarek - linka powodująca ściągnięcie żagla w dół dociąga jego róg halsowy do masztu i jednocześnie (przy układzie jedno-linkowym) dociąga w kierunku noku bomu róg szotowy.
Miejsca na bomie przejścia tych linek sa tak dobrane, aby dociągnięcie było bardzo dokładne.

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Ostatnio edytowano 22 lut 2016, o 08:30 przez bury_kocur, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lut 2016, o 08:29 

666 napisał(a):
** bez wyjścia do bomu, przy wybieraniu refliny różnie się może ułożyć tkanina przy refszkentli (zwykle staram się w trakcie refowania zwinąć nadmiar tkaniny tylnego liku poniżej refszkentli, żeby materiał lepiej, równiej się ułożył pod mocno wybraną refliną - oczywiście ze wzrostem wielkości jachtu i żagla jest to trudniejsze, tym niemniej czasem refujesz się po prostu w porcie jeszcze przed wyjściem w morze, albo czasem poprawiasz ref zaciągniety wcześniej w środku nocy gdy nagle dmuchnęło ). No ale jak się pływa tylko baksztagami..

Więc raz jeszcze - NIE MUSZĘ wychodzić do masztu i nie wychodzę.
Nadmiar żagla spada do Lazy Jacka i tam sobie leży niczym nie zwinięty - tak pływałem wiele razy w przeróżnych warunkach - w bajdewindzie także :rotfl: choć nie jest to mój ulubiony kurs - i nigdy nie miałem z ułożeniem żagla ani z jego napięciem po bomie po zarefowaniu żądnych problemów.
Nie zadaję sobie trudu w układaniu żagla, który spada do Jacka bo spada sam i leży równo.
Istota sprawy tkwi w nabraniu umiejętności "przewijania" żagla - reflinka podczas refowania MUSI pozostać napięta podobnie jak fał - a Ty wykonujesz niejako "przewijanie" grota w dół.
Wykonujesz to dwoma rękoma - w jednej trzymasz reflinkę a w drugiej fał - jedną ręką luzujesz fał a drugą wybierasz reflinkę.
Po zejściu żagla w dół do odpowiedniego miejsca dociągasz kabestanem fałowym - który mam obok zejściówki - reflinkę - stopujesz ją na stoperze - a następnie tym samym kabestanem wybierasz fal grota - nawet bez unoszenia noku bomu - nie potrzeba - a następnie blokujesz fal na jego stoperze.
Ja mam jeszcze kontrafał co dodatkowo znacznie ułatwia czynność refowania i nie muszę do tego wychodzić z kokpitu.
Całość operacji trwa 2/3 minuty i wykonuję ja sam.
Druga osoba przydaje się do trzymania kursu w miarę pod wiatr ale jak nie ma drugiej osoby to tez daje się to bez kłopotów zrobić bo włączam przycisk autopilota i jedzie samo.
Na własnym jachcie możesz to naprawdę dokładnie dopracować tak aby chodziło faktycznie jak w zegarku :)

666 napisał(a):
wychodzisz do masztu (do masztu to spoko, gorzej bywa dalej :rotfl:), luzujesz fał, zakładasz refhals na "baranie rogi", wybierasz fał, wybierasz refszkentlę (slabreefing?) - też nie jest zły :-P Bo tak naprawdę, to zawsze najtrudniejsze przy refowaniu było (jest) dobre mocne naciągnięcie rogu szotowego i do bomu i wzdłuż bomu (lik dolny)

Więc raz jeszcze - NIE WYCHODZE Z KOKPITU PODCZAS REFOWANIA
Nie obkładam rogów na żadnych baranich rogach bo jest to niepotrzebne a reflinka sama naciąga refowany żagiel wzdłuż bomu i w dół a także w kierunku noku i pięty bomu.
Cały cymes tego systemu polega na tym, żeby tak sobie ten system wykonać aby właśnie nie trzeba podczas refowania wychodzić z kokpitu.

Nie gniewaj się ale widzę, że nie masz żadnego doświadczenia w użytkowaniu takiego systemu.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lut 2016, o 10:38 

bury_kocur napisał(a):
Nie mam pełzaczy, a system wózków rolkowych [...] które po poluzowaniu fału grota same wręcz spadają w dół masztu. Wózków tych nie wyjmuje się podczas refowania - zostają one na prowadnicy nad bomem.
Ile sztuk tych wózków jest pomiędzy rogiem halsowym grotżagla, a refhalsem drugiego refu (lub trzeciego, jeżeli masz trzy refy na swoim grocie)? Ile centymetrów ma pojedynczy wózek? Czy w grotżaglu masz listwy pomiędzy bomem (rogiem szotowym grotzagla), a drugim (lub trzecim) refem? Czy wybierasz reflinę nie patrząc na listwę(-y) jak się układa(-ją) pod napiętą refliną na bomie? Tak z ciekawości: w jakich kursach względem wiatru dasz radę zarefować/rozrefować grota (opieranie się o wanty/salingi)? Czy przed całą operacją refowania luzujesz obciągacz bomu i podbierasz topenantę? Czy przy rozrefowywaniu reflina na liku wolnym sama się luzuje od samego wybierania fału i szotów (to byłaby wyższość zastosowania bloczków nad prowadzeniem refliny bezpośrednio przez luwersy, co powoduje duże tarcie i opory liny)?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lut 2016, o 14:33 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
Kuraceeeeent! Cho no tu! Czytaj i ucz się, cienki Bolku! :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Za ten post autor Zbieraj otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lut 2016, o 16:18 

666 napisał(a):
Ile sztuk tych wózków jest pomiędzy rogiem halsowym grotżagla, a refhalsem drugiego refu (lub trzeciego, jeżeli masz trzy refy na swoim grocie)? Ile centymetrów ma pojedynczy wózek? Czy w grotżaglu masz listwy pomiędzy bomem (rogiem szotowym grotzagla), a drugim (lub trzecim) refem? Czy wybierasz reflinę nie patrząc na listwę(-y) jak się układa(-ją) pod napiętą refliną na bomie? Tak z ciekawości: w jakich kursach względem wiatru dasz radę zarefować/rozrefować grota (opieranie się o wanty/salingi)? Czy przed całą operacją refowania luzujesz obciągacz bomu i podbierasz topenantę? Czy przy rozrefowywaniu reflina na liku wolnym sama się luzuje od samego wybierania fału i szotów (to byłaby wyższość zastosowania bloczków nad prowadzeniem refliny bezpośrednio przez luwersy, co powoduje duże tarcie i opory liny)?

Jezu Chryste ...
Zabiłeś mnie pytaniami...

1. Ile sztuk tych wózków jest pomiędzy rogiem halsowym grotżagla, a refhalsem drugiego refu (lub trzeciego, jeżeli masz trzy refy na swoim grocie)

Słuchaj - na długości całego liku przedniego mam 10 wózków małych i dwa duże.
Mam dwa refy.
Wózki rozłożone są one w miarę równo na długości całego liku przedniego
Wydaje mi się, że na odcinku, o który pytasz jest 6 małych wózków.
Przy drugim refie zajmują one jakieś 40 cm długości szyny ponad bomem.
Mimo to ułożenie bloczków odciągających rogi grota - nazwijmy je refhalsowe - jest na tyle dobre, że nie mam zastrzeżeń do prawidłowego naciągu dolnego liku grota po zarefowaniu - jeżeli o to pytasz.

2. Ile centymetrów ma pojedynczy wózek?

Mały ma ok. 6/7 cm duży ok 15 cm przy czym oba duże są tuż poniżej głowicy grota. Potem do dołu są same małe.
Wózki razem złożone po zrzuceniu grota zajmują ok 80/90 cm nad bomem i są niewyjmowalne.

3. Czy w grotżaglu masz listwy pomiędzy bomem (rogiem szotowym grotzagla), a drugim (lub trzecim) refem?

Mam dwa refy - i cztery listwy (pełne).
Po zdjęciu drugiego refu ściągam 3 listy - nad drugim refem zostaje jedna pełna listwa.
Refując na 2. ref - do Lazy Jacka wpadają mi 3 listwy i leżą sobie samodzielnie się układając.

4. Czy wybierasz reflinę nie patrząc na listwę(-y) jak się układa(-ją) pod napiętą refliną na bomie?

Patrzę, ale praktycznie nie muszę patrzeć - z doświadczenia wiem, że ułożą się równo.
Są to pełne listy - od liku do liku i znakomicie się układają przy refowaniu same.

5. w jakich kursach względem wiatru dasz radę zarefować/rozrefować grota

Słuchaj - to jest mój prywatny sprzęt a nie klubowy więc dbam o niego.
Refuję i rozrefowywuję sie zawsze w kursie pełnego bajdewindu.
Nie niszczę grota opierając go przy tej czynności o salingi i olinowanie.

6. Czy przed całą operacją refowania luzujesz obciągacz bomu i podbierasz topenantę?

Tak - inaczej nie jestem w stanie - po zrzuceniu i zaknagowaniu refowanej części grota dobrać reflinki (nawet kabestanem) na tyle mocno, żeby zarefowany lik dolny grota - po ponownym wybraniu fału - doszedł blisko bomu i tym samym rogi szotowy i halsowy rozciągnęły się maksymalnie daleko (jednocześnie doszły maksymalnie blisko bomu napinając nowy lik dolny grota).
Nok bomu po prostu musi pójść trochę w górę przy tej czynności.

7. Czy przy rozrefowywaniu reflina na liku wolnym sama się luzuje od samego wybierania fału i szotów (to byłaby wyższość zastosowania bloczków nad prowadzeniem refliny bezpośrednio przez luwersy, co powoduje duże tarcie i opory liny)?

Tak - dzięki właśnie owym bloczkom reflinka (obojętnie która) przy wybieraniu fału grota sama się luzuje choć przyznam, że bez kabestanu do fału grota byłoby to ciężko. Wykonując tę czynność obkładam fał na kabestanie na 4 pełne obłożenia i zakładam korbę.
Wtedy idzie w miarę dobrze, choć mimo bloków w żaglu reflinki stawiają opory.
Bez bloczków - na samych lufersach w ogóle tego sobie nie wyobrażam właśnie ze względu na opory linek :-(

Dobra - odpowiedziałem - ufffffff.... :lol:
Teraz ja spytam się z ciekawości - to miał być jakiś quiz na moją wiedzę czy też świadomość wykonywanej czynności ? :rotfl:
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Ostatnio edytowano 22 lut 2016, o 16:39 przez bury_kocur, łącznie edytowano 4 razy

Za ten post autor bury_kocur otrzymał podziękowania - 2: Alterus, Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lut 2016, o 16:26 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Wazne, że zdałes. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lut 2016, o 16:32 

piotr6 napisał(a):
Wazne, że zdałes.

No właśnie nie wiem tego... :oops:
Zaczynam się bać o swój patent ...
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lut 2016, o 16:51 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
bury_kocur napisał(a):
Zaczynam się bać o swój patent ...

a to nie dobrze :D dla świętego spokoju schowaj do szafy :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lut 2016, o 16:56 

No, ale nie podałeś, czy korbą kręcisz w prawo, czy w lewo. I czy tak samo robisz na półkuli północnej i południowej. Jeśli u nas kręcisz korbą w lewo, to siła Coriolisa Ci w tym pomaga, czy przeszkadza? To są rzeczy bardzo ważne (dla Kuracenta i Jacka). :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lut 2016, o 16:57 

Zbieraj napisał(a):
Kuraceeeeent! Cho no tu! Czytaj i ucz się,

Janusz - czego się Kuracent ma uczyć ?
Pzdr
Kocur

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Zbieraj napisał(a):
To są rzeczy bardzo ważne (dla Kuracenta i Jacka). :rotfl:

Ja poczekam co jeszcze szóstkowy zechce sie dowiedzieć.
Co do kierunku kręcenia to bywa on różny - w zależności jak stoję :rotfl:
A do tego jeszcze aż się boję o pytanie która ręką kręcę .. :rotfl:
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lut 2016, o 17:01 

bury_kocur napisał(a):
czego się Kuracent ma uczyć ?
Jak się zajmować pierdołami. Jego problem, czy 12 stopni to już przechył niebezpieczny, to małe piwo. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lut 2016, o 17:05 

Zbieraj napisał(a):
czy 12 stopni to już przechył niebezpieczny

A co ?
Cóś mu się wylało przy przechyle ?
Znaczy - znając Kuracenta to natychmiast wstał i zmierzył kąt przechyłu... :lol:
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lut 2016, o 17:06 

bury_kocur napisał(a):
Mam dwa refy - i cztery listwy (pełne). Po zdjęciu drugiego refu ściągam 3 listy - nad drugim refem zostaje jedna pełna listwa. Refując na 2. ref - do Lazy Jacka wpadają mi 3 listwy i leżą sobie samodzielnie się układając. [...] Patrzę, ale praktycznie nie muszę patrzeć - z doświadczenia wiem, że ułożą się równo. Są to pełne listwy - od liku do liku i znakomicie się układają przy refowaniu same.
OK, pełne listwy dużo zmieniają, "tradycyjne" krótkie (80-120 cm) listwy mają wielką szansę się połamać przy refowaniu (wybieraniu refszkentli, zwykle dla drugiego ewentualnie trzeciego refu jeśli jest) na siłę bez układania żagla (refu) przy/na bomie.
Refhals drugiego refu wychodzi u Ciebie sporo (ok. 40 cm) ponad bomem, ciekawe, jaka jest sprawność takiego żagla :roll: Na różnych jachtach były stosowane czasem dziwne i eksperymentalne rozwiązania, jak np. dwie równoległe likszpary z czymś w rodzaju "zwrotnicy" dla pełzaczy, albo opuszczany bom (pięta bomu na szynie w górę i w dół masztu, coś jak pięta spinakerbomu).
Ciekaw jeszcze jestem, co robisz z fartuchami na różnych kursach, wybierasz fartuchy lazyjackami jak najwyżej, czy może starasz się trzymać na wysokości bomu? Fartuchy są bardzo wygodne przy zrzucaniu zagla, ale w morzu to trochę zawalidrogi :oops:

Cytuj:
Teraz ja spytam się z ciekawości - to miał być jakiś quiz na moją wiedzę czy też świadomość wykonywanej czynności?
Chciałem zobaczyć morze, znaczy Twoją łódkę :cool:

Ostatnio edytowano 22 lut 2016, o 17:19 przez 666, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lut 2016, o 17:09 

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lut 2016, o 17:15 

Zbieraj napisał(a):
:rotfl: :rotfl: :rotfl:
Próbuję sobie przypomnieć, czy w tym stuleciu Zbieraj dowodził jakimś małym trzymasztowym szkunerem (bo w tym wątku średniej wielkości barkentyny się nie liczą :lol:) wyposażonym w obciągacz bomu, refpatenty, lazyjacki (nie mylić z leniwymi Jackami) i listwy w żaglach :-P :-P :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lut 2016, o 17:30 

666 napisał(a):
Ciekaw jeszcze jestem, co robisz z fartuchami na różnych kursach, wybierasz fartuchy lazyjackami jak najwyżej, czy może starasz się trzymać na wysokości bomu? Fartuchy są bardzo wygodne przy zrzucaniu zagla, ale w morzu to trochę zawalidrog

Mam je na stałe wybrane maksymalnie do góry i niespecjalnie przejmuję się ewentualną turbulencją :rotfl: wokół owych fartuchów na grocie.
Wychodzę z prostego założenia, że całą ta zabawa ma być spokojnym i przyjemnym pływaniem a nie spinaniem się o każdy ułamek węzła.

666 napisał(a):
Chciałem zobaczyć(...) Twoją łódkę

A bardzo proszę:
Załącznik:
Tak najczęściej żegluję.JPG
Tak najczęściej żegluję.JPG [ 93.88 KiB | Przeglądane 4855 razy ]

Załącznik:
W pucku.JPG
W pucku.JPG [ 193.71 KiB | Przeglądane 4854 razy ]

Załącznik:
Baltic_Sail.JPG
Baltic_Sail.JPG [ 88.93 KiB | Przeglądane 4854 razy ]

Załącznik:
Bury Kocur - Gdańsk.jpg
Bury Kocur - Gdańsk.jpg [ 74.2 KiB | Przeglądane 4854 razy ]

Z tym, że to fotki z 2014 roku jeszcze bez radaru, wiatraka, solara i bramki rufowej.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Ostatnio edytowano 22 lut 2016, o 17:38 przez bury_kocur, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lut 2016, o 17:31 

666 napisał(a):
wyposażonym w obciągacz bomu
Nie.
666 napisał(a):
refpatenty
Nie.
666 napisał(a):
lazyjacki
Nie.
666 napisał(a):
listwy w żaglach
Tak.

666 zapomniał zapytać o :
dirki
Tak.

vangi
Tak.

kontraszoty.
Tak.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lut 2016, o 17:36 

Janusz - dodaj jeszcze cumy :rotfl:
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lut 2016, o 18:26 

bury_kocur napisał(a):
Z tym, że to fotki [...]
Jaja sobie robisz - to nie fotki, to znaczki pocztowe :cool:

-----
Zbieraj napisał(a):
666 napisał(a):
listwy w żaglach
Tak.
Konfabulujesz :rotfl:
http://static.myvimu.com/photo/58/1805823_l.jpg
Zbieraj napisał(a):
kontraszoty.
Tak.
http://forum.zegluj.net/search.php?keywords=kontraszot&submit=Szukaj :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lut 2016, o 18:51 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Alterus napisał(a):
Jaromir napisał(a):

Alterus napisał(a):
Nawijanie żagla na bom ma swoje zalety

Jakie?

Unika się linek i bloczków potrzebnych do refowania. :-D

To ja proponuję usunąć żagle.
Unika się linek potrzebnych do operowania nimi. :roll:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lut 2016, o 19:10 

Podziękował : 1875
Otrzymał podziękowań: 2418
Uprawnienia żeglarskie: -
Jaromirze - cepias siem. Tymczesem różnie se można.
Se bierem korbem i krencem - a bez jedny linki, co zważ.
A Kocur tyz se bierze korbe i krenci, a nawet dwukrotnie, bo na dwu linkach.
Znaczy ma i linki i dwa razy wiency roboty, co ja. :-P

Jest sens mieć linki, owszem: coby nie trzeba korb, kabestanów, stoperów, bloków rozlicznych i cudów wszelakich a pokładu potykaczami zagraconego (a dziur pełnego) że strach do masztu wyjść :mrgreen:

I ja także z wdzięcznością czytam dokładny opis - ile tarcia w takim rozwiązaniu, jak je ograniczyć, jak to pracuje, co jeszcze robić wymaga. Sam mam w planie dodać linki, jak sie ma dwa alternatywne mechanizmy to... to żaden nie nawala, o dziwo :-?
(Jeszcze rozważam czy wybierać wprzódy czy we w tyły.)

Warto czasem wiedzieć konkretnie coś. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lut 2016, o 19:17 

Ryś napisał(a):
Se bierem korbem i krencem - a bez jedny linki, co zważ.
Najwyższą kapitalistyczną formą rolowania na bom jest rolowanie w bom :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lut 2016, o 19:27 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
Jaromir napisał(a):
To ja proponuję usunąć żagle.
Unika się linek potrzebnych do operowania nimi. :roll:

Brawo, geniuszu! :-D
Gdzieś mówiłem, że wszystkie linki mi przeszkadzają, czy tak sobie dyskutujesz z czymś, co sam wymyślasz?
Nie każdy patent na każdą łódkę jest dobry, nie każdy każdemu pasuje.
I Tobie nic do tego.

PS Chciałbym podziękować Buremu Kocurowi za dokładne objaśnienia, ale i 666 za wnikliwe pytania. :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lut 2016, o 20:40 

Alterus napisał(a):
chciałbym podziękować Buremu Kocurowi za dokładne objaśnienia,

Nie ma sprawy.
Przyjemność klepania w klawiaturę po mojej stronie :rotfl:
Ale nic tak dobrze nie działa jak własno-oczne oględziny.
Wpadnij kiedy do mnie do Górek - napijemy sie piwa i jak starzy zejmani pogadamy :)
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona