Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 29 lis 2024, o 05:34

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 mar 2010, o 07:56 

Podziękował : 161
Otrzymał podziękowań: 386
Uprawnienia żeglarskie: jachtowy sternik morski, m.s.morski.
Ja w Piracie spałem na kapokach bo nie chciało się dmuchać materacy ale dzis to bym chyba po takiej nocy nie wstał, Na wystawie w Warszawie jest teraz stoisko firmy Pacyfic,Zobaczcie jak mogą wyglądać materace a oni szyją dla wielu jachtów w całej Europie i mozna sie od nich uczyć a nie są one tylko ładne ale i bardzo wygodne.
Michał

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 mar 2010, o 09:21 
Za młodu to ja w ogóle nie spałem :wink:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2010, o 22:58 

Podziękował : 27
Otrzymał podziękowań: 47
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Stach napisał(a):
Zgadzam się z argumentami Ani ["Berg" mi się podoba], a kobiety są delikatniejsze z natury, lecz pozostanę przy swych marzeniach, gdyż najlepiej wypoczywam na twardym posłaniu [przyzwyczajenie!],

A jak tak Ci najwygodniej to nie upieram się ;)... a co do natury kobiecej to znam takie kobitki, które są "twardsze od skały"... ale ja akurat się niestety do nich nie zaliczam... raczej ja z tych co to na ziarnku grochu... ;)
Stach napisał(a):
a nie były to dwutygodniowe wycieczki po Mazurach [które też lubię, choć już z 10 lat tam nie byłem].W rejsach mam takiego pecha że w nie najlepszych warunkach morskich przychodzi mi "rozkopywać" różne techniczne urządzenia, a wtedy latające materace doprowadzały mnie "do szału", nie wspominając o sytuacji gdy jedynym urządzeniem na jachcie które jeszcze jako tako działało był szybkowar.Stach.

Ja takich przeżyć nie miałam... ale głównie dlatego, że moim jedynym doświadczeniem jest Berg ;) Nie miałam okazji pływać na innych jachtach.
starypraktyk napisał(a):
Teraz dwie godziny mobilizacji przy maszynie do szycia i masz gotowe to co chciałaś.Ja na zwykłym "łuczniku" poszyłem sobie nawet plandekę z brezentu. Anno! - odwagi. To naprawdę proste jest. hej! :-) stary praktyk/Andrzej P.

Te dwie godzinki to może i by mnie nie przestraszyły... ale obawiam się, że mogło by to trwać dłużej... a ile materiału zmarnowanego na naukę :)... Niestety myślę, że i tu jak w każdym zawodzie trzeba znać "triki"...
Na Bergu jest 8 koi. Dziobowa (3 materace) i 6 "normalnych" koi. Te normalne mają po trzy bakisty - a więc żeby był wygodny dostęp do nich każdy materac kojowy składa się z trzech części... to już sporo szycia...

Rejsy morskie - www.syberg.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 kwi 2010, o 08:03 
Jak tam materace ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2010, o 14:16 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
witam
nie jestem żeglarzem ale kaletnik-tapicer ,i trafiłem tu przypadkowo .przeczytałem posty i mogę powiedzieć że uszyć można samemu .koszty będą mniejsze ale jakościowo to raczej nie.
sklejać warstw gąbki nie radzę ,ponieważ klei się butaprenem , a gąbka gąbka z powiązaniem ze środkami chemicznymi zawartych w kleju kurczy się i po pewnym czasie kruszy.dostępne są gąbki od 1 cm. do 12 cm.co do materiałów trzeba użyć materiału odpowiedniego który można wyprać i nic się z nim nie stanie.alcantara materiał obiciowy można kupić w cenie 30 zł za m. ale jest to 100% sztuczne i można to czyścić ,ale prać to nie polecam,i spać na tym to jak na folii .prawdziwa alcantara kosztuje od 100 zł za m.
nie ma co się dziwić że takie koszty są uszycia tego u tapicerów bo takich usług jest coraz mniej.
ale koszt uszycia 1500 zł to chyba trochę wygórowana cena wiedząc że tapicerzy mają rabaty sięgające 30 - 40 %.
więc jeżeli macie Państwo jakieś pytania to mogę udzielić porad co do tapicerów i ich kosztów
tylko potrzebuję paru zdjęć tych materaców.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2