Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lis 2024, o 23:55

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 lut 2012, o 16:33 

Podziękował : 24
Otrzymał podziękowań: 7
Uprawnienia żeglarskie: pirat :)
"Łoto" chodziło :) Dzięki wielkie.
Przystawka chyba mi się wzięła z pytań egzaminacyjnych SRC. Ja nigdy nie wątpiłem w system GMDSS i słuszność działania DSC. Nie fortunnie zadałem pytanie i mało precyzyjnie, wprowadzając pewnie zamieszanie... Chodziło mi o same parametry tego radia i jego przydatność do łączność na morzu. Nigdy nie pytałem i nie miałem na myśli, czy takie radio zastąpi radio morskie MF/HF/VHF z DSC klasy A :) Tylko wspominałem, że istnieje możliwość wzywania pomocy takim amatorskim radiem nawet na częstotliwości nie do końca legalnych dla amatorów. A reszta wynika z braku mojego do świadczenia, myśląc że radio przenośne z DSC klasy F może załatwić sprawę.
Do mojej biblioteczki dołączy za niedługo "Łączność" Czajkowskiego, wiec trochę braków uzupełnię :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 kwi 2012, o 09:02 

Podziękował : 24
Otrzymał podziękowań: 7
Uprawnienia żeglarskie: pirat :)
Odkopuje temat i gorąco namawiam do korzystania z radia amatorskiego na jachcie.
Jak sie okazuje nie trzeba mieć worka pieniędzy na wypasionego Icoma i modem Paktor aby mieć dostęp do emaila, pobrać GRIB's czy podać nasza pozycje. Do tego wystarczy zwykłe amatorskie radio HF i modem cyfrowy za parę groszy, oraz laptopa z zainstalowanym PSKmail.
Sporo ciekawych informacji mozna znalesc na stronie sp7pki http://sp7pki.iq24.pl/default.asp?grupa=78615&temat=132747
Oraz na tej stronie http://anchorsat.info znajdziemy serwis, który udostępnia nam dużo fajnych funkcji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 cze 2012, o 11:51 

Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 4
Uprawnienia żeglarskie: nie dowieźli
Witam,

Wiele już powiedziano więc dodam tylko dwie rzeczy, no może trzy.

1. Dwa lata temu jak rozglądałem się za dobrym radiem znalazłem taki kombajn: pełnozakresowy transiver VHF/UHF (wszystkie opcje morskie) + LF/HF/MF (wszystkie opcje morskie i oczywiśćie ze zredukowaną wstęgą boczną) z płynna regulacją częstotliwości i możliwością zapisania kilku tysięcy "kanałów". Był produkowany lub montowany w Polsce.
Link zapisałem ale strona nie istnieje. Pewnie padli razem z naszymi stoczniami.

2. Dla mnie największą zaletą radia HF jest zasięg/moc. W latach 70-tych pracowałem jako operator SP5ZMR (Znany Mikołaj Rej :D ). Na fonii na RBM 1W (słownie jeden Wat) i anteną LongWire (dopalacz na GU 50 był zepsuty) zrobiłem łączność z Waszyngton'em. QSL'ka została w klubie :-? . Wynika to z propagacji fal HF.
Zawsze powtarzam, że na łajbce najbardziej brakuje prądu i wody.

3. Zapasowa antena. Nie problem. Można kupić maszt teleskopowy z carbonu. Lekki i trwały. Np. 7 elementowy ma wysokość 13m.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 mar 2016, o 18:34 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 12
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Marku,

Maar napisał(a):
Jacek Woźniak napisał(a):
Radio morskie pracuje na określonych kanałach
Na przykład na kanale alarmowym 2182 kHz? :-)

Jacek, z tymi kanałami - dodaj - to tylko w zakresie VHF.

Wyznaczonych kanałów w pasmach 4, 6, 8, 12, 16, 18-19, 22 i 25-26MHz jest łącznie bodajże 243 dupleksowych i 40 simpleksowych!
Może sprawdź najpierw w wydawnictwach ITU, podręcznikach morskiej łączności dalekiego zasięgu (jeśli czujesz awersję i brak zaufania do mojej "Łączności na morzu" - akurat w tym miejscu się nie zestarzała) czy instrukcjach morskich radiostacji pośrednio-falowych (na obrazkach stacji widać nawet "gałkę" czy przycisk "CH")?

Pozdrawiam

SEAMASTER | właściwy kurs
kursy rejsy czartery
http://www.SEAMASTER.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 mar 2016, o 01:36 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Myślę, że Markowi chodziło o to, że morskie radio VHF może pracować wyłącznie na częstotliwości(-ach) przypisan(-ej, -ych) do wyznaczonego kanału. A morskie radio HF/MF - niekoniecznie.

BTW- Marek komentował stwierdzenie, że:
"Radio morskie pracuje na określonych kanałach, radio amatorskie na częstotliwościach."
Które w odniesieniu do morskich radyjek HF/MF niezupełnie prawdą jest.

Bo morskie radyjka HFMF tylko powinny być używane na częstotliwościach ustalonych kanałów ITU o których wyżej piszesz. Ale przecież - w przeciwieństwie do morskich radyjek VHF - można nimi pracować z dowolną, nie przypisaną do żadnego kanału częstotliwością.
Pamiętam, że taką "poza-kanałową" częstotliwość dobierało się często metodą "dajmy pięć kilo w górę, tam chyba trochę mniej trzeszczy" albo "to jutro też zawołaj pięć po dwunastej na 2812 a jak będzie zajęte to spróbuj dziesięć po o trzy w górę" ;)

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 mar 2016, o 10:34 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 12
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Napisał poprawiając kogoś innego, cytuję, "z kanałami ... tylko w zakresie VHF". To proste i jednoznaczne zdanie nie wymagające jakiejś szczególnej egzegezy.

Troszkę pracowałem na radiach MF/HF i mniej więcej wiem jak to wygląda. Często umawialiśmy się na CH (bo było to łatwiejsze), a później dostrajaliśmy odbiór wychodząc poza częstotliwość przypisaną kanałowi.

Pozdrawiam

SEAMASTER | właściwy kurs
kursy rejsy czartery
http://www.SEAMASTER.pl

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2